至4月開張以黎,位於📍尖沙咀山林道嘅哩間💙深藍門面餐廳,一直都無棄場,時不時有d blogger 走入去影吓相📸食下野🍽,今次我都的起心肝,走入哩間充滿神秘感覺餐廳試吓味。今日我都係🏃🏻‍♀️walk in ,特色嘅卡位同4人四方枱早已比人book 曬😔,只係剩番4人圓枱。餐廳面積比網上面嘅相細,企係門口位置已經一目了然。而因為餐廳由內至外都係使用深藍為主題色,着咩衫👗🧥👚都要去諗一諗點襯托場景。餐廳每人最低消費一個🍽lunch set , 而一個set 會有前菜🥗及餐湯🍵、主菜🍝同嘢飲,如果加甜品🍰要另外收費。第1️⃣set 就叫咗Romaine Heart Salad🥗 同 🇦🇺🐮Australian M7 Wagyu Flap Meat “Tataki Style” Pake Rice(羅馬芯生菜沙律; 澳洲M7後腰肉蓋飯)。哩set 沙律菜個人覺得正正常常,因為比較似係一般cafe 食到嘅沙律前菜,唔可以講好唔好食,唔特別。而另外個主食,🐮牛肉嘅口感的確唔錯,因為佢係後腰肉,屬於較少運動到的部位,比較細嫰,唯欠缺牛肉味,但口感可以彌補到。配上嘅黑椒汁都幾辣,要有心理準備🌶🔥另一set

另一set 係Sweet Miso-Roast Beetroot Salad🥗 同 🐷24-Hr-Slow-cooked Hokkaido Umaiton Pork Belly (甜味噌·醃甜菜根沙律;慢煮北海道千歲豬)。哩款比較🇯🇵日式少少沙律上嘅Burrata 同 Pesto 醬好好味,Burrata 哩款水牛芝士🧀好似比較少係香港食到,但一放入口就知係佢哋嘅近親。主菜嘅🐷豬肉,因為慢煮關係肉色仲係粉紅色嘅,豬皮去到肉質都非常之林,底層仲墊住咗好多豬筋,好似食緊牛筋咁林咁滑😋!但同樣欠缺豬肉本身鮮味。

以加埋一 $270一位嚟講🧐,價錢係偏貴嘅,有一部分價錢係去咗食個境架喇~如果係慶祝下d 特別日子,氹吓女朋友嘅話,都值得一試😉❤️
Romaine Heart Salad🥗
☕️Cappuccino