2022-09-29
🌃MONMONO 日法藝術餐廳,高貴又神秘的星空藍作主色, 無論裝飾、餐具、畫等等,全部都係呢隻色,暫時喺香港未見其他餐廳用過呢隻顏色, 獨一無二。牆身畫作是本地插畫師 Isaac Spellman 的首個單色系列作品,價錢不算好貴,大家可以網上購買。Starter-煎澳洲帶子•蘑菇天婦羅帶子好厚身又大粒。第一次食炸蘑菇,外脆內juicy,鐘意食菇菌類的朋友一定會愛上。值得留意:網狀脆片又係藍色㗎!Homemade pasta-三色意大利雲吞鴨肉鴨肝醬上菜時,上湯會即時倒入,所以唔使驚啲餃子皮唔會浸到爛晒,又會夠曬熱辣辣。雲吞係餐廳自家製,有三隻顏色,但係個餡料味道係一樣,咬下去係好濃的鴨肉絲,比起平常的豬肉更有特色和風味~一口湯,一口餃子,非常美味。Mains-廿四小時慢煮千歲米豚腩盡顯廚師烹調功架!平時我吾會食豬腩肉因為怕肥,今日抵受不到誘惑。腩肉保留住粉紅色,肉質好冧身,配菜有長條紅蘿蔔🥕,加上牛肝菌汁,減少油膩感。Dessert-霧氣迷濛藍莓味的慕絲蛋糕🍰可愛雲朵的造型☁️ 軟綿絲滑,入口即化。今次好好彩坐到卡位,真係開心咗好耐,覺得自己好好彩!邊食邊欣賞畫作,是一次很難忘的體驗
Starter-
煎澳洲帶子•蘑菇天婦羅
Homemade pasta-
三色意大利雲吞鴨肉鴨肝醬
Mains-
廿四小時慢煮千歲米豚腩
Dessert-
霧氣迷濛
藍莓味的慕絲蛋糕🍰可愛雲朵的造型☁️ 軟綿絲滑,入口即化。
今次好好彩坐到卡位,真係開心咗好耐,覺得自己好好彩!邊食邊欣賞畫作,是一次很難忘的體驗。