今次嚟到位於銅鑼灣嘅Mokumoku Yakiton朋友講呢一間係超人氣居酒屋!主打係肉類串燒😍今次我哋兩個朋友,都覺得呢一餐超級好食!牛蒡🫶醬油醃好的牛蒡,爽脆可口。提前為味覺做好準備。刺身盛刺身有四種款式,但小弟覺得佢嘅醬油碟好QQ,係貓🥰三文魚、帶子都好新鮮,好鮮甜甜蝦亦都好爽口😚槍魷魚魷魚極之有驚喜!切好咗嘅魷魚筒,上面舖滿咗蔥花同埋蝦乾,增加左唔少嘅口感!燒雞腎雞腎絕對值得推薦,唔會好油膩,而且好煙靭,好有口感!燒雞頸肉雞軟骨串雞軟骨非常爽脆,調味適宜,帶出咗雞腳香味!燒雞皮雞皮唔會燒到好乾,保留着一定嘅彈性,師傅掌握火候嘅技術真係好好🤠日本番薯🍠細細件、甜甜地嘅日本番薯,作為甜品收結,真係唔錯㗎豬肉釀冬菇老實講,唔係好食得出有豬肉,不過冬菇好甜!巨峰梳打烏龍茶——————為食分界線——————📍 Mokumoku Yakiton (永光商業大廈) (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈7樓推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)人均消費: $200#mariofatfat #hkfoodi
今次嚟到位於銅鑼灣嘅Mokumoku Yakiton
朋友講呢一間係超人氣居酒屋!
主打係肉類串燒😍
今次我哋兩個朋友,都覺得呢一餐超級好食!

牛蒡
🫶醬油醃好的牛蒡,爽脆可口。提前為味覺做好準備。

刺身有四種款式,
但小弟覺得佢嘅醬油碟好QQ,係貓🥰
三文魚、帶子都好新鮮,好鮮甜
甜蝦亦都好爽口😚

槍魷魚
魷魚極之有驚喜!
切好咗嘅魷魚筒,上面舖滿咗蔥花同埋蝦乾,增加左唔少嘅口感!

燒雞腎
雞腎絕對值得推薦,唔會好油膩,而且好煙靭,好有口感!

燒雞頸肉

雞軟骨串
雞軟骨非常爽脆,調味適宜,帶出咗雞腳香味!

日本番薯🍠
細細件、甜甜地嘅日本番薯,作為甜品收結,真係唔錯㗎

豬肉釀冬菇
老實講,唔係好食得出有豬肉,不過冬菇好甜!

巨峰梳打
烏龍茶

——————為食分界線——————
銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈7樓

推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $200
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食
心癢癢想食串燒,搵到銅鑼灣呢間主打豚肉嘅居酒屋打開Menu 除咗豬之外,亦有雞.牛.魚.刺身,好多選擇餐廳以木系嘅日式裝潢,感覺置身日本一樣✨有蒜子蕃茄沙律打響頭炮嘅前菜.原個蕃茄鮮甜醒胃,多汁又新鮮✨刺身盛4款刺身片片新鮮,仲要厚切夠肥美✨三文魚魚頭魚頭好Juicy,仲好滑好多肉,唔洗沾上醬汁都好夠味✨串燒好欣賞呢度嘅串燒每串都控制得好好,燒得均勻,亦無燒焦,依然保留豐富肉汁當然要盡量試下豬嘅唔同部位特別喜歡豬皮串煙煙靭靭嘅口感,店員溫馨提示,趁熱食...凍咗就無咁軟糯架喇加上唔多串燒地方有得食,所以一定要試✨西班牙夾心肉 中間夾著爽口嘅洋蔥,令口感更豐富豬脷爽口,亦唔會靭...每串嘅味道都調得恰好,唔洗額外再調味。下次收工 可以三五知己嚟飲下sake, 再試埋其他款式

心癢癢想食串燒,搵到銅鑼灣呢間主打豚肉嘅居酒屋

打開Menu 除咗豬之外,
亦有雞.牛.魚.刺身,好多選擇

餐廳以木系嘅日式裝潢,感覺置身日本一樣

✨有蒜子蕃茄沙律

打響頭炮嘅前菜.原個蕃茄鮮甜醒胃,多汁又新鮮

4款刺身片片新鮮,仲要厚切夠肥美

✨三文魚魚頭

魚頭好Juicy,仲好滑好多肉,唔洗沾上醬汁都好夠味

✨串燒

好欣賞呢度嘅串燒

每串都控制得好好,燒得均勻,亦無燒焦,依然保留豐富肉汁

當然要盡量試下豬嘅唔同部位

特別喜歡豬皮串
煙煙靭靭嘅口感,
店員溫馨提示,趁熱食...凍咗就無咁軟糯架喇

加上唔多串燒地方有得食,所以一定要試

✨西班牙夾心肉
中間夾著爽口嘅洋蔥,令口感更豐富

豬脷爽口,亦唔會靭...
每串嘅味道都調得恰好,唔洗額外再調味。

下次收工 可以三五知己嚟飲下sake, 再試埋其他款式

2023-01-12
午餐
  • 雞翼
  • 西班牙夾心肉
  • 豬肝串
  • 豬皮串
2023-01-12 26 浏览
銅鑼灣有間居酒屋🏮。主打食豬串燒🐷。望望Menu串燒款式多多。可以俾機會我黎多幾次😎。✨刺身盛 三文魚 帶子 赤蝦 剌身厚切肥美✨螢光魷魚 🦑第一次食 味道鹹鹹香香😝點了下面幾款串燒🍢🍢雞皮 🍢豬脷 🍢冬菇 🍢豬顎骨 🍢豚肉秋葵 🍢豚肉蒜心🐷串燒比較出色。最愛豚肉蒜心和豚肉秋葵。少一份油膩。多一份健康❤️。豬顎骨非常有驚喜。有點豬扮牛的感覺😂。外貌和味道真係好相似🤪。✨三文魚魚頭魚頭燒得剛好。蘸上酸汁味道好夾。食串燒🍢當然要beer 一beer🥳Sapporo 🍺 巨峰梳打🍹
銅鑼灣有間居酒屋🏮。主打食豬串燒🐷。
望望Menu串燒款式多多。可以俾機會我黎多幾次😎。
三文魚 帶子 赤蝦 剌身厚切肥美

🍢豬顎骨
🍢豚肉秋葵
🍢豚肉蒜心

✨三文魚魚頭
魚頭燒得剛好。蘸上酸汁味道好夾。

食串燒🍢當然要beer 一beer🥳
Sapporo 🍺
巨峰梳打🍹
2023-01-11 360 浏览
平時返工咁辛苦,放工真係要chill下。同朋友食下串燒,傾吓計就最開心。呢間位於銅鑼灣的日式串燒店裝修充滿日本風,好有居酒屋的感覺,重有Bar枱位置選擇。而且餐點款式都不少,主打豬的串燒,仲有多款豬的不同部位串燒選擇。.▪️前菜 $32蕃茄🍅好大個,新鮮又多汁,食落酸酸甜甜幾開胃。.▪️豬頭肉串 $56 /2串🐷第一次食豬頭肉,口感幾特別,食落有咬口。.▪️明太子沙律 $48口感爽脆,而且味道香濃,真的不錯✨.▪️刺身盛 $228有帆立貝、三文魚🐟、油甘魚、蝦🦐四款刺身,款款都好新鮮,而且份量都不少。個人最愛💕帆立貝,夠厚身之餘,雪白透亮好鮮甜。.▪️槍魷魚 $188這個有驚喜,估不到🦑魷魚肉彈牙很來又不會啃,加上蔥、醬油令味道更加提升。.▪️西班牙夾心肉 $76 /2串肉質夠嫩,油香豐富又多汁,真的很美味。.▪️豬皮串 $56 /2串🐖豬皮有咬口,充滿膠質,趁熱食最美味。.▪️豚肉鵪鶉蛋 $72 /2串估唔到呢個配搭咁好食,鵪鶉蛋🥚外捲上豚肉🐷,再加上櫻花蝦,十分惹味,而且充滿層次。.▪️雞翼串 $68 /2串燒雞翼🐥冇人不愛,外皮燒得好香脆,入面肉質都嫩。.▪️芝士翠肉瓜 $56 /2串清爽的🥒翠玉瓜

▪️前菜 $32
蕃茄🍅好大個,新鮮又多汁,食落酸酸甜甜幾開胃。

▪️豬頭肉串 $56 /2串
🐷第一次食豬頭肉,口感幾特別,食落有咬口。

▪️明太子沙律 $48
口感爽脆,而且味道香濃,真的不錯✨
▪️刺身盛 $228

▪️槍魷魚 $188

▪️西班牙夾心肉 $76 /2串
肉質夠嫩,油香豐富又多汁,真的很美味。

▪️豬皮串 $56 /2串
🐖豬皮有咬口,充滿膠質,趁熱食最美味。

▪️豚肉鵪鶉蛋 $72 /2串

▪️雞翼串 $68 /2串
燒雞翼🐥冇人不愛,外皮燒得好香脆,入面肉質都嫩。

▪️芝士翠肉瓜 $56 /2串
清爽的🥒翠玉瓜,配上香濃的芝士,估唔到又幾好味。

▪️巨峰梳打 $38
▪️乳酸梳打 $38
我哋唔飲酒所以叫咗杯梳打,感覺食串燒要飲番杯凍嘢至夠爽。前者🍇果味香濃,後者✨酸酸地幾開胃。
1K
2023-01-08 26 浏览
記得讀書時第一份freelance job係幫日間日式居酒屋design menu,原來餐廳咁多年仍屹立於銅鑼灣。唔好誤會,我講嘅餐廳唔係Mokumoku,不過咁啱都喺附近。其實沿住Sogo附近軒尼斯道一帶由十幾年前開始已已聚集好多樓上日式餐廳,包括居酒屋、鐵板燒、omakase等都有,當中最多係以好似mokumoku呢類主打燒物同酒類嘅居酒屋。餐廳同大部份居酒屋嘅裝潢格局無異,木系主調牆上貼滿海報同招紙。最當眼係一整排「飲品架」,放滿餐廳自家浸製如梅酒等嘅飲品。下午兩點幾到步,餐廳人唔算多正好可以慢慢影相打卡。食物方要前菜係日本蕃茄,醬油同酸汁調得幾好,入口清甜開胃。刺身四點,四款都好新鮮,真心冇乜好挑剔。重點係串燒,槍魷魚香得嚟唔會燒得乾硬,口感仲食到有水份同時外層微焦。其他串燒個人最鍾意係個半肥瘦嘅豚肉串,有豬騷香!另外豬覨骨串味道有啲似雞軟骨,但略帶少少粉感,口感幾有趣。

飛得啦✈️ 飛得啦️✈️️不過未到我囉😭  未去到日本,唯有同朋友食下日本串燒解愁先囉 🥹🍅 前菜 ($32)日本新鮮蕃茄配上特調既酸汁,味道上酸酸甜甜又夠多汁,夠哂醒神開胃🍋 🥗 明太子沙津 ($48)爽口脆卜卜帶咸香既明太子混合左芥末及沙津醬汁,味道濃郁得黎仲有少少辛辣,幾特別🔥🍣 刺身盛合四款 ($228)刺身盛合四款包括有三文魚、帆立貝、油甘魚及赤蝦。特別要講講油甘魚夠哂肥美,入口仲充滿魚油香,赤蝦蝦身夠飽滿而且口感上爽口彈牙,當然唔少得既仲有夾上檸檬片既帆立貝,口感甘甜😀🔥 燒三文魚頭三文魚頭燒得甘香,夠哂火候,一D魚腥味都冇👍🏻而且魚肉口感夠嫩滑,份量又都唔少,配埋酸汁食真係唔錯唔錯😙🐖 豬顎骨肉串 ($76)望落無論外型以及口感都同牛柳串冇分別,但其實佢係豬黎嫁,豬味濃郁之外仲好juicy😋🫑 日本青椒芝士豬肉卷 ($76)本身仲諗住有芝士就會好膩,但食落竟然唔係喎有驚喜,燒到金黃色既豬肉夾埋爽脆既青椒同芝士,層次變化上做得唔錯喎😉🐷 秋葵豬肉卷 ($64)豚肉燒到甘香焦脆,豚肉既既油香滲入秋葵,夠香口之餘仲消除左秋葵本來既草青味。😇🐽 豬腰 ($56)要食到燒豬既內臟真係唔係到
飛得啦✈️ 飛得啦️✈️

️不過未到我囉😭
未去到日本,唯有同朋友食下日本串燒解愁先囉 🥹

🍅 前菜 ($32)

🥗 明太子沙津 ($48)

🍣 刺身盛合四款 ($228)
🔥 燒三文魚頭

🐖 豬顎骨肉串 ($76)
🫑 日本青椒芝士豬肉卷 ($76)

🐷 秋葵豬肉卷 ($64)

🐽 豬腰 ($56)
要食到燒豬既內臟真係唔係到到地方都有,見到呢到有得order就當然唔可以錯過啦! 豬腰燒到外脆內軟而且入口又唔會有陣豬膻味!係good good既👍🏻👍🏻

🐤 雞軟骨串 ($56)
軟骨有咬口而且口感爽脆,調味適中又不會過咸,一啖一粒真係幾惹味!😙

🍄 冬菇 ($56)
冬菇燒得夠乾身,帶有少少焦香味之外仲keep到本身既juicy~
2022-12-28
2023-01-06 24 浏览
去到年尾就快送走2022當然要食日式串燒好好迎接一下2023,每當慶祝節日我們都喜愛食日式串燒,日式串燒俾人感覺是非常熱鬧,慶祝氣氛滿滿的地方。餐廳現在做緊優惠逢星期四女士第一杯酒免費😍,原來因為日本星期四跟餐廳名非常相似,下次跟姊妹們約星期四再來一次先。乳酸梳打味道酸酸甜甜,配搭串燒最適合不過,而且還可以減去油膩感。明太子沙律 + 刺身盛(4kinds)明太子沙律口感爽脆,咸鮮味十足,而刺身盛分別有油甘魚、三文魚、牡丹蝦、帆立貝,各款刺身都非常新鮮,特別喜愛牡丹蝦,蝦肉爽嫩鮮美,口感充滿膠質,帆立貝清甜爽嫩,入口軟滑可口。槍魷魚在居酒屋最愛吃燒魷魚筒,口感Q彈,鮮味十足,加上少許醬汁,櫻花蝦調味,滋味滿分。豬顎骨平時比較少有的特別部位,質地爽嫩彈牙,肉味香濃,鮮甜味突出。秋葵豬肉卷豬肉卷外層燒到有少少香脆口感,秋葵多汁香甜,怕吃秋葵的人都一定會愛上。雞軟骨串外酥內脆的雞軟骨,口感豐富,加上黑椒、鹽簡單的調味,味道滋味,配上啤酒更加適合。燒雞皮好少地方燒得香脆,呢度燒得非常好,外脆內軟,焦香味加上雞油的鮮味,整個精華完全保留在雞皮內,堅正。

乳酸梳打
味道酸酸甜甜,配搭串燒最適合不過,而且還可以減去油膩感。

明太子沙律 + 刺身盛(4kinds)

槍魷魚

豬顎骨

秋葵豬肉卷

雞軟骨串

2023-01-05 40 浏览
最鍾意食日本串燒銅鑼灣 Mokumoku Yakiton 選擇真係好多除咗串燒仲有刺身都非常鮮味餐廳裝修到好有日式居酒屋FEEL亦有BAR檯可以揀好啱放工嚟CHILL(推薦)涼拌蕃茄 $32醋汁醃製而成,甜甜酸酸開胃菜牛蒡 $38清脆口感帶鹹甜味, 屬有益小食 4款刺身盛 $228有三文魚 帆立貝 油甘魚 赤蝦味道鮮甜 呢SET 算抵食!(推薦)西班牙黑豚肩肉串 X2 $76口感有D似豬頸肉帶爽口, 豬味比較濃, 幾好味(推薦)厚切白金豚肉 X2 $96口感柔軟, 脂香唔膩, 同樣豬味好濃(推薦)豬肉鵪鶉蛋卷 X2 $72醬汁豬肉片包住鵪鶉蛋, 咬落去蛋味同肉汁一齊湧出, 味道層次豐富(推薦)雞翼串 X2 $56雞皮燒到香脆而肉質KEEP到鮮嫩, 唔錯日本青椒仔 X2 $56唔辣帶點苦味(推薦) 日本蕃薯仔X2 $56軟懦口感而且好甜, 當甜品都得要讚佢哋嘅梅酒 $65 好大杯出面飲最多數浸1/4, 佢哋起碼有3/4飲得開心好多
最鍾意食日本串燒
銅鑼灣 Mokumoku Yakiton 選擇真係好多
除咗串燒仲有刺身都非常鮮味

餐廳裝修到好有日式居酒屋FEEL
亦有BAR檯可以揀
好啱放工嚟CHILL

(推薦)涼拌蕃茄 $32
醋汁醃製而成,甜甜酸酸開胃菜
牛蒡 $38
清脆口感帶鹹甜味, 屬有益小食
4款刺身盛 $228
有三文魚 帆立貝 油甘魚 赤蝦
味道鮮甜 呢SET 算抵食!
(推薦)西班牙黑豚肩肉串 X2 $76
口感有D似豬頸肉帶爽口, 豬味比較濃, 幾好味
(推薦)厚切白金豚肉 X2 $96
口感柔軟, 脂香唔膩, 同樣豬味好濃
(推薦)豬肉鵪鶉蛋卷 X2 $72
(推薦)雞翼串 X2 $56
雞皮燒到香脆而肉質KEEP到鮮嫩, 唔錯
日本青椒仔 X2 $56
唔辣帶點苦味
(推薦) 日本蕃薯仔X2 $56
軟懦口感而且好甜, 當甜品都得

要讚佢哋嘅梅酒 $65 好大杯
出面飲最多數浸1/4, 佢哋起碼有3/4
飲得開心好多
成日聽酒友介紹Mokumoku 終於有機會去 串燒真係燒得好有水準 岩岩好 仲KEEP到肉汁飲酒好夾 平衡油脂😆餐廳係銅鑼灣MTR EXIT行去好近好方便😆裝修木系為主 掛左好多旗仔同擺放左好多酒品係日式居酒屋既感覺 好岩同朋友黎閒聊小酌😆食物以串燒為主 尤其係豚肉串燒 內臟都有架🙈唔想淨食豬 仲有雞 牛 羊 海鮮除左串燒類 都有前菜 刺身 炸物 主食酒類亦有啤酒 果酒 清酒唔怕揀唔到岩食既😆一場黎到 食左好多唔同類型既全部都好唔錯 下次多D人黎ENCORE😆😆💥酒柚子x梅酒: 帶點酸甜味既柚子配上淡淡既梅酒味 好清香同FRESH 解膩一流🍹Suntory 生啤: 啤酒配串燒 絕對係PERFECT MATCH🍻💥 酸汁蕃茄🍅新鮮生蕃茄 以柚子醋同蒜蓉醃製而成味道酸酸甜甜 好開胃☺️💥牛蒡漬物大大條 咬落好爽脆☺️💥刺身拼盤🐟總共有4款 份量幾多又厚切 食落亦好新鮮🥰三文魚 有3片 厚切肥美 好有魚油脂香赤蝦 幾大隻 仲有4隻添 入口鮮甜油甘魚 有3片濃郁既魚油香帶子 有4件 鮮甜爽口💥串燒🍢🍡串燒燒得好好 唔會唔熟/太熟 好香口惹味🥰有D仲好有特色添呀😇豚肉芫荽卷:  烤豚肉既油脂 莞茜既
成日聽酒友介紹Mokumoku 終於有機會去

帶子 有4件 鮮甜爽口
💥串燒🍢🍡
串燒燒得好好 唔會唔熟/太熟 好香口惹味🥰
有D仲好有特色添呀😇

豚肉芫荽卷:  烤豚肉既油脂 莞茜既草青爽脆 沖擊味蕾 好味😌
日本原條槍魷魚: 配上櫻花蝦 魷魚既海水味保持到 爽口彈牙😋
牛骨肉: 牛味非常濃郁 又易咬
日本長蔥: 好鮮嫩 足滿水份 配搭微咸醬料 清清味蕾☺️
燒菠蘿: 薄薄一層焦糖脆皮 甜度十足
咬落去爆晒汁 盡去口中肥膩 完美作結🍍
2023-01-04 19 浏览
一踏入鋪内,已嘩嘩聲,好有日本居酒居感覺,店舖不算太大,但裝修地道,會看到堂上好多自家製梅酒,亦都版本唔同嘅酒樽!點餐後,逐樣上菜1)前菜:酸甜蕃茄賣相得色,酸酸甜甜,不錯不錯2)刺身盛(4kinds)刺身:新鮮美味肥美,最愛帶子,正呀👍配有牛蒡漬物,口感更爽,加埋芝麻和味 ,絕配3)槍魷魚原隻上,燒得剛剛好,好彈牙,唔會痴牙4)豚肉芫茜卷未食已聞到香噴噴,咬一口後更加愛上 ,肉汁豐富加埋芫茜,味道更出,整晚最愛!5)豬腰子燒的剛剛好,不要太乾,爽口6)豬大腸串十足香口,加埋芥末醬,口感一流7)雞翼串香味夠,不過不失,比較普通8)豬顎骨第一次食,感覺似食咁牛肉,尚算

點餐後,逐樣上菜

1)前菜:酸甜蕃茄

賣相得色,酸酸甜甜,不錯不錯

2)刺身盛(4kinds)

刺身:新鮮美味肥美,最愛帶子,正呀👍
配有牛蒡漬物,口感更爽,加埋芝麻和味 ,絕配
3)槍魷魚

原隻上,燒得剛剛好,好彈牙,唔會痴牙
4)豚肉芫茜卷
5)豬腰子
燒的剛剛好,不要太乾,爽口

6)豬大腸串
十足香口,加埋芥末醬,口感一流

7)雞翼串
香味夠,不過不失,比較普通

8)豬顎骨
第一次食,感覺似食咁牛肉,尚算
2022-12-31 19 浏览
朋友生日,佢話呢間居酒屋好食所以我地book左枱食晚飯同佢慶生。我買左蛋糕,入座前交畀職員,話佢知個蛋糕係邊張枱。我哋明白當晚只可以食2個鐘頭,之後就要準時交枱。臨交枱前10分鐘,其中一個職員「劈」左張單喺我哋張枱度,乜都冇講。我望一望張單見到佢冇收切餅費,於是叫佢行返埋黎問清楚佢,點知佢問返我轉頭。我解釋完之後佢就話已經趕唔切,話我地一定要交枱。但當時餐廳仲有好幾張枱係吉的,門口亦都冇客人在等位,我唔明點解佢猛要我地交枱?😡轉個頭佢「劈」左個蛋糕喺我哋張枱度,叫我地拎返走。其實呢啲係乜嘢服務態度?1)作為一間餐廳,客人滿心歡喜就係想係你地方慶生,竟然可以miss左個蛋糕,仲叫人走,有冇搞錯?!2)同佢地反映時,距離交枱時間仲有10分鐘,點解都唔畀我哋快切埋個蛋糕慶祝埋?!點解堅持要我地走?!3)當時餐廳仲有好幾張枱係吉的,門口亦都冇客人在等位,點解猛要我地交枱?4)呢啲係做食市冇可能犯嘅錯,點解可以一句對唔住都唔講?呢一晚我哋個個都好掃興,一心想同朋友切蛋糕慶祝生日,結果冇左呢個環節,拎返個蛋糕走。如果一早知道服務係咁,我仲需要黎呢個餐廳食晚飯嗎?生日的主角朋友好唔開心,佢好內疚,因

我買左蛋糕,入座前交畀職員,話佢知個蛋糕係邊張枱。

我哋明白當晚只可以食2個鐘頭,之後就要準時交枱。

4)呢啲係做食市冇可能犯嘅錯,點解可以一句對唔住都唔講?

生日的主角朋友好唔開心,佢好內疚,因為佢覺得呢間居酒屋好食所以提議去呢間慶祝。佢冇諗過職員的服務態度會咁差,令我地難碪。結果佢嬲到鬧啲職員。我見到佢咁我地更加唔開心,我哋冇諗過本身開開心心慶生牛一嘅佢要大發雷霆。

最後我哋好無奈咁拎返個蛋糕走,一路行一路諗去邊度切埋個蛋糕吹蠟燭。

好多謝呢間野帶畀我地一個咁樣嘅回憶。希望好快唔會再見到佢地的蹤影!
2022-12-30 28 浏览
#銅鑼灣 @mokumokyakiton有日喺 Instagram 見到呢間店, 取名「Moku Moku」,日文解作有如雲的煙霧,「Yakiton」則指豬串燒,除鹽燒汁燒之外更有味噌燒,與別不同!👭就相約閨蜜試下有幾與別不同吧! 每枱一份前菜, 油醋蕃茄, 好鮮甜清新開胃! 清物盛合 $68 ~ 泡菜、牛蒡、蒜粒, 開胃前菜又解膩!🍣刺身盛3點 $168 ~ 牡丹蝦、珍寶帶子、三文魚、蟹籽! 好新鮮, 好香甜! 🦑槍魷魚 $188 ~ 原條燒, 肉質好嫩好滑, 好新鮮, 生熟度剛剛好! 🧀豬耳芝士串 $32/串 ~ 好爽脆, 芝士味好濃! 豬生腸 $34/串 ~ 好粉糯, 燒至外皮鬆脆, 無臭味! 🐖豬腩脂串 $32/串 ~ 全油脂, 燒得甘香! 雞翼串 $34/串 ~ 好好食, 開邊燒, 外皮好脆, 肉質好嫩, 讚! 🫑日本青椒仔 $28/串 ~ 我不愛的, 朋友表示燒得不錯! 西班牙黑豚肩肉串 $38/串 ~ 肉質好嫩滑, 無豬羶味, 肉汁滿滿! 日本番薯仔 $28/串 ~ 我愛的, 又軟又糯, 一口一粒, 滿滿牛油香! 日本長蔥 $28/串 ~ 燒得好好, 外皮唔硬, 內裡水盈
#銅鑼灣 @mokumokyakiton

清物盛合 $68 ~ 泡菜、牛蒡、蒜粒, 開胃前菜又解膩!

🧀豬耳芝士串 $32/串 ~ 好爽脆, 芝士味好濃!

豬生腸 $34/串 ~ 好粉糯, 燒至外皮鬆脆, 無臭味!

🐖豬腩脂串 $32/串 ~ 全油脂, 燒得甘香!

日本長蔥 $28/串 ~ 燒得好好, 外皮唔硬, 內裡水盈盈的!

🍇巨蜂梳打 $38/杯 ~ 好大杯! 淡淡的巨峰提子味道!

2022-12-29 18 浏览
就黎到聖誕節,同老婆開心下慶祝下,嘆返杯飲品再食下串燒,之後又可以四周圍行下。見店來飲啤酒就正呀,係晚上六點後就可以買一送一,但我對啤酒真係麻麻。又見有是日限定,燒龍蝦或刺身、池魚刺身、燒鵝肝等。【乳酸梳打】去居酒屋串燒店,必叫既飲品,乳白色碳酸飲品,【豬心】其他內臟都會食,但豬心第一次食,食起來的感覺還好,有點食肉一樣。【豬肩肉】燒完出來的油脂味香,肉質又夠柔嫩,又夠多汁。【豬肉秋葵卷】老婆最喜歡食秋葵,叫了一款有秋葵既串燒,燒到表面的豬肉非常香口,油份入了秋葵【燒雞皮】這間燒雞皮是咁多間之中我比較喜歡,每一塊雞皮燒到卜卜脆,雞味香濃,值得推介。【燒雞翼】 表面的雞翼燒到金黃色,令雞皮更加香脆,內裡的肉質保持鮮嫩多汁,再沾少少七味粉更加惹味。

【乳酸梳打】
去居酒屋串燒店,必叫既飲品,乳白色碳酸飲品,

【豬心】

【豬肩肉】
燒完出來的油脂味香,肉質又夠柔嫩,又夠多汁。

【豬肉秋葵卷】

【燒雞皮】

【燒雞翼】
2022-12-21
2022-12-28 28 浏览
喺銅鑼灣番工,放工想喺附近食埋野先番屋企,去左永光商業大廈7樓幫襯一間叫「Mokumoku Yakiton」嘅居酒屋。前菜係生蕃茄。生蕃茄新鮮酸甜多汁,配上蔥花和鼓油,食落清新開胃。牛蒡漬物十分爽脆。刺身盛(5款)分別有北海道海膽、三文魚、帆立貝、油甘魚和赤蝦。帆立貝和赤蝦都食得出鮮甜味。總括來說刺身大部分都夠新鮮,唔會鯹,肉又唔會霉。燒鷹鯧一上枱不禁「嘩」一聲!因為真係好大條呀!師傅在魚的中間部分切開成交叉狀,確保熱力均勻令成條魚熟透。用筷子弄開魚皮,蒸氣騰騰夠晒熱呀!魚肉嫩滑,趁熱食小心辣嘴!嗌左好多串燒食。餐廳特設「叉仔」讓食客食串燒時更方便。西班牙黑豚肩肉串撒上黑椒粒,黑豚肉厚切,好有口感又有肉汁。豬心串口感脆,似雞腎。秋葵豬肉卷燒過微脆豬肉味道甜甜地,包著脆口秋葵,口感一流。豚肉鵪鶉蛋卷呢個好食😋豚肉包著鵪鶉蛋,燒過的豚肉微脆,層次感豐富。鵪鶉蛋細細粒,一口一粒啱啱好😄👍🏻。日本番薯仔甜糯

牛蒡漬物十分爽脆。

帆立貝和赤蝦都食得出鮮甜味。

總括來說刺身大部分都夠新鮮,唔會鯹,肉又唔會霉。

燒鷹鯧

嗌左好多串燒食。
餐廳特設「叉仔」讓食客食串燒時更方便。

西班牙黑豚肩肉串
撒上黑椒粒,黑豚肉厚切,好有口感又有肉汁。

豬心串
口感脆,似雞腎。

秋葵豬肉卷
燒過微脆豬肉味道甜甜地,包著脆口秋葵,口感一流。

豚肉鵪鶉蛋卷
呢個好食😋

日本番薯仔
甜糯

2022-12-26 64 浏览
吃了一頓美食,就渡過一個劫......-是一間專吃豬的串燒居酒屋,其中一邊牆是介紹了豬的部位圖案, 另外一邊是放滿了飲品,其中是店主自家釀製的梅子酒。暖黃色的主色調, 溫馨的感覺,令人食慾大增。當天食客好多,我們兩人被安排坐在壽司吧台, 這個可置可以近距離看著師傅燒烤的英姿。-HK$32前菜~涼拌蕃茄,蕃茄特有的軟綿,甜中帶酸,配上和風醬油, 是一道不錯的開胃菜。-HK$48明太子沙律~每粒是齊齊整整的四方形,咬起來爽脆,朋友停不了口,筷子無間斷夾起來。-HK$228刺身盛~肉質甜美的油甘魚、肥而不膩三文魚、肥碩鮮嫩的帶子帶子、入口軟糯甘甜的虎蝦,蘸上青芥末和日本豉油,感受到口腔裏被不同的刺身刺塞滿了鮮味。-HK$56冬菇~冬菇是一件不起眼的食物,但燒烤後,掃上醬汁,咬起來,肉身挺厚,菇汁四射。HK$76西班牙黑豚肩肉串~豚肩肉是一個不會太肥又不會太瘦的豬部位,咬起來肉汁在口腔爆發出來,軟嫩的肉質,配酒一流;-HK$76豬顎骨~第一次聽時顎骨肉,好少聽見這個名字!師父說吃起來很像吃牛肉喔!好香的燒烤味,吃起來咀嚼感十足。真的如同師父說一樣好像吃牛的感覺🤣-HK$72燒雞胸軟骨~脆脆的口
吃了一頓美食,就渡過一個劫......

涼拌蕃茄

明太子沙律及刺身盛

西班牙黑豚肩肉串及冬菇

豬顎肉

HK$72燒雞胸軟骨~脆脆的口感,真的令我著迷了,我就是喜歡吃軟骨這種嚼勁十足的感覺
燒雞胸軟骨

HK$64紫蘇豬腩卷~我最喜愛紫蘇的獨特香氣,令豬腩肉不會油膩,豬腩肉每一吋都滲透了紫蘇的香氣, 一口咬下去是多汁又不會太油膩
紫蘇豬肉捲

HK$56燒雞皮~雞皮燒烤至一滴油也沒有,吃起來就像吃薯片一樣「索索聲」,讓我越吃越上癮。
燒雞皮

HK$188燒魷魚~嚼勁十足,如果可以的話燒來一點會更加香口
燒魷魚

HK$48燒芝士年糕~吃起來煙煙靭靭,芝香濃郁,讓我欲罷不能
燒芝士年糕

HK$65柚子×檸檬酒,~濃郁的柚子味又帶出清新的感覺,酒精濃度不算太高不勝酒力的我也可以輕鬆喝完。

柚子檸檬酒及淺間梅子酒

HK$65淺間梅子酒~剛入有一絲絲的梅子香氣,不算太甜
HK$48椰子雪糕~朋友原以為椰殼是朱古力,一口咬下去,椰殼是真的🤣差點兒牙齒崩了😂椰子香濃, 不會太甜,口感綿密。不喜愛吃甜品的朋友,竟然一個吃光了整個椰子雪糕

蘋果雪葩及椰子雪糕

HK$58蘋果雪葩~嘩,是原個蘋果雪葩, 入口即化,輕甜又冰爽。
真正的新鮮食材,用簡單的鹽和黑胡椒調味,吃得出食物的原汁原味。
對於病癒後的我來說,這一餐冬至兼聖誕節的晚飯,是超滿足哦!

2022-12-21
庆祝纪念