2019-07-16
最近經常聽媽咪話啲豬肉好貴,俾我發現原來有一間居酒屋係專門食豬🐷,岩哂唔食牛既我趁住而家啲豬肉咁貴,今晚食盡佢先餐廳仲有夾公仔機可以玩一玩前菜:蕃茄冷食今晚食左好多豬既唔同部位😝西班牙夾心肉即後腿無肋骨部位,肉質比一般五花肉更鬆軟,又夠juicy另外仲食左從未食過既豬顎骨肉串即豬既面頰,口感似牛肉,好有彈性日本青椒芝士豬肉卷呢個食落有三重口感外軟內脆,再加流心芝士日本青椒超脆口呀呢個係必食的豬生腸串生腸爽口就最好食不過第一次見咁細粒既生腸醬汁落多左,所以有點咸茗荷豬肉卷茗荷即係日本生薑,味道很特別,一點都唔會嗆喉同豬肉係一個不錯既配搭月見免治豚肉串月見呢個詞好優雅呀原來即係蛋黃既意思(長知識了)呢串豚肉串都好大串呀味道不錯不過如果可以加少少軟骨落去令口感更豐富會更好刺身盛合除左串燒外,仲有刺身,刺身全屬高質好鮮味,連我平時唔太好既帶子&海膽,我食左1件後都令我讚一讚柚子雪葩+椰子雪糕食完咁多肉,食返甜品中和返先得柚子雪葩好清新呀
前菜:蕃茄冷食
今晚食左好多豬既唔同部位😝
西班牙夾心肉
即後腿無肋骨部位,肉質比一般五花肉更鬆軟,又夠juicy
另外仲食左從未食過既豬顎骨肉串
即豬既面頰,口感似牛肉,好有彈性
日本青椒芝士豬肉卷
豬生腸串
茗荷豬肉卷
月見免治豚肉串
刺身盛合
柚子雪葩+椰子雪糕
食完咁多肉,食返甜品中和返先得柚子雪葩好清新呀