2013-08-06 118 浏览
好朋友幫我和弟補祝生日 我提意去吃MISOCOOL 因為之前陪媽吃過下午茶 她說蠻好吃 所以這次到我試試我們選了K-11的MISOCOOL... 原來是OPEN AREA來的 就在地鐵站N4出口對正的中間的位置 很清楚的看到我們一共四個人 所以選了三個主食和三款小吃$ 60《蕃茄豬軟骨蒟蒻麵》賣相一般 因為湯多到看不到肉和麵肉不是很嫩 但蒟蒻麵的質地QQ的 可是蕃茄湯底很酸酸到只有蕃茄的酸 完全沒有蕃茄的甜 可惜呀~$ 48《咖哩雞飯》的雞肉嫩嫩的 咖哩很香濃但不會太辣但我是比較喜歡辣一點 哈哈XD 如果有辣度可以選就好了$ 82《北海道海鮮奶湯炒墨魚麵》是我最失望的一個 因為我想像的是CREAMY的牛奶包著每一條墨魚麵 只可惜完全沒有牛奶是很浠的 而且味道不濃 只有一點點的奶味道海鮮也是沒有什麼味道的 整個吃起來味道很淡 只是看似豐富$ 34《大根餃子》只有小小的四件 真的有點不值 用薄薄的白蘿蔔包著肉 像餃子一樣的拿去油炸了 白蘿蔔炸過後沒有什麼口感 咬下去只有吃到肉 完全吃不到蘿蔔的口感和味道 但整體味道是不錯的$ 32《一口帶子貝》也是有四件 每一顆帶子都用薯片盛著 賣相很精緻
好朋友幫我和弟補祝生日 我提意去吃MISOCOOL
因為之前陪媽吃過下午茶 她說蠻好吃 所以這次到我試試
我們選了K-11的MISOCOOL...
原來是OPEN AREA來的
就在地鐵站N4出口對正的中間的位置 很清楚的看到
我們一共四個人 所以選了三個主食和三款小吃
蕃茄豬軟骨蒟蒻麵
肉不是很嫩 但蒟蒻麵的質地QQ的 可是蕃茄湯底很酸
酸到只有蕃茄的酸 完全沒有蕃茄的甜 可惜呀~
咖哩雞飯
$ 32《一口帶子貝》也是有四件 每一顆帶子都用薯片盛著
賣相很精緻的樣子 還有咖哩醬夾在帶子和薯片中間
吃下去的味道很不錯 只是咖哩的味道有點蓋過帶子的味道
特式雞翼
$ 26《特式雞翼》是最有趣的一道菜 為什麼呢?
因為菜牌上明明寫"雞翼" 但圖片中和真實來的是....
"雞膇" XDDDD 真的好好笑.... 但真的好吃!!!
外面炸得酥酥脆脆的... 裡面還是有肉汁的... 讚!!!

2013-06-07
等候时间
10 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日
咖哩雞飯
特式雞翼
2013-07-01 34 浏览
行街行到攰攰地,諗住搵達地方坐下...本來諗住去Smile或者Holly Brown,點知去到好多人,冇位坐...跟住友人就提議去Misocool...去到唔使等就入得去,間野都冇咩人...坐低望下張餐牌...食物都有好多選擇,有壽司丶拉麵丶小食同Yogurt...兩個友人好肚餓,就要左兩碗叉燒拉麵(地獄同蕃茄湯底)...我就淨係叫左杯楊枝甘露爆珠yogurt特飮(6.5/10分)...我好鐘意食yogurt,所以一直都想試Misocool D yogurt... Misocool一直話佢果D北海度yogurt係低脂... 貪心嘅我又想食yogurt又想試新野,就叫左呢杯summer cool特飲...首先講下yogurt:講真,D yogurt食落去我唔覺得佢同出面果D有咩分別>< 係好滑好軟身,但就冇話特別香丶特別好食...杯特飲嘅評價,一個字->甜! 我個人認為係好甜個隻!楊枝甘露裏面嘅芒果好酸,西柚肉又太少:'( 直得一讚嘅係爆珠:有芒果同荔枝兩種爆珠,D珠咬落去就爆個種感覺好特別,口感豐富!不過,都係果句,太甜了@@炎炎夏天,飲番杯特飲真係透心涼,消暑
去到唔使等就入得去,間野都冇咩人...

好一般嘅楊枝甘露爆珠yogurt特飲

炎炎夏天,飲番杯特飲真係透心涼,消暑用幾好^^
其實杯野味道都Okay,可以試下,但就唔會有再叫嘅衝動
杯野索價$33,質數咁一般,真係唔係幾抵:S 下次,都係叫yogurt好了...

题外话/补充资料: 間野環境舒適,係同朋友傾計食野的好地方:)
2013-07-01
  • Yogurt
2012-12-28 21 浏览
朋友選了這邊聚會, 預先打電話來book原來沒有book位, 只能walk in, 還好1430左右tea time不是很多人~因為未人齊, 先交換聖誕禮物, 大家佔了張大枱一直拍照和擾攘, 難得staff一點黑面都沒有, 讚!人齊就點東西吃!先來壽司, 一客有三文魚和吞拿魚, 叫了幾客, 切得蠻厚的, 很新鮮, 不錯!拉麵, 一碗有6隻一口貝, 剛好夠我們分, 選了豬骨湯底, 還有半邊溏心蛋(不過後來一浸就散了), 味道不錯, 不過略嫌不夠熱!溏心蛋味道很好, 不過真的很凍! 一放入口想不到的凍凍凍!!特色雞翼賣相很得意, 而且炸得非常熱脆! 意外地雞肉仍然很滑! 讚!!芝麻醬海鮮冷麵 - 非常非常好吃的一道!! 一口氣點了2碟! 冷麵跟碟是真的很冷, 令麵感覺上有點硬, 不過拌了芝麻醬真的很好吃! 蝦亦爽口! 必吃之選!黑椒牛肉炒意粉 - 用肥牛炒的, 炒得不過不失, 味道亦ok, 就是洋蔥和椒絲有點多!!因為打電話來book的時候有問能不能切蛋糕, 有沒有切餅費, 得知沒有, 吃完後我們便打算吃自己帶來的蛋糕, 怎料staff說不可以吃! 因為手頭上沒有切蛋糕或吃蛋糕的用具, 所

人齊就點東西吃!
壽司
x貝拉麵
溏心蛋
特色雞翼
芝麻醬海解冷麵
黑椒牛肉炒意粉

怎料staff說不可以吃! 因為手頭上沒有切蛋糕或吃蛋糕的用具, 所以即使把蛋糕帶出去吃也不知道怎麼辦,
多口問一下能不能借刀給我們切了後, 我們再帶走吃,
staff可能見我們的蛋糕小小的和自家製, 找了一會刀後, 直接叫我們快快吃完就走~
真的太感謝啦!!
题外话/补充资料: staff看起來都兇兇的不太nice, 其實人蠻好的~ 所以如果多點笑容會比較好啊~
2012-12-23
芝麻醬海解冷麵
黑椒牛肉炒意粉
  • 芝麻醬海鮮冷麵
2012-12-26 3 浏览
同朋友christmas行經尖沙咀K11,見肚餓想食少少野。可能時間仲早,12點半左右所以唔使點等就有位。我地2個order左…黑椒香辛辣海鮮意,加州反卷同特色雞翼。如要加飲品同前菜…可以加15蚊就有晒兩樣:-)另外yogurt做緊半價:-D講講食物先………意粉: 冇想像中咁辣,但翩乾。加州反卷: 普通貨,okay!特色雞翼: 好得意,其實佢係將一隻雞翼開邊分成2件,再整成雞搥形狀。但炸粉我覺得遍厚左,可改善。我地都食到2點幾,人仍然不算多。但設於係K11黎講…misocool都算化算。
可能時間仲早,12點半左右所以唔使點等就有位。
我地2個order左…

黑椒香辛辣海鮮意,加州反卷同特色雞翼。
如要加飲品同前菜…可以加15蚊就有晒兩樣:-)
另外yogurt做緊半價:-D
講講食物先………
意粉: 冇想像中咁辣,但翩乾。
加州反卷: 普通貨,okay!
2012-12-25
2012-11-26 6 浏览
上週五參加完活動,shopping方面可算是大豐收,肚子卻是空空的,與一同出席活動的老公及友人媽媽決定先醫肚再回家。星期五的尖沙咀旺場極了,正值8點半的黃金時間更是到處人龍,來到K11才有轉機。 其實misocool也要等位,不過只等2張四人檯算好的了;而且餐廳主打輕食,雖說難得可以拋囝棄囡,也不想太夜才回家啊! 終於有檯了,是晚很開心被安排就坐卡位,三個人坐得舒服,也點了不少食物。  雖說以麵食為主打,但店內一樣供應飯食,甚至壽司、卷物(這些不太有信心沒試);而飯及麵類均可以加$15配成套餐(有頭盤+飲品),這晚也加配了兩份,首先是老公選的麵豉湯,咸味比較重,味道一般,主要旨在暖一暖胃,去除酒氣! 我點了茶碗蒸,味道與賣相一樣不太吸引,又只勝在很夠熱。 另外散點了兩份小食,先有香辣雞翼($25),它的presentation挺有趣,其實不是雞翼,而是六隻雞搥香炸而成,頗為惹味,就是炸漿多了一點。 另一小食是大根餃子($34),外層的餃子皮混了大根(即蘿蔔),按理說應較為清新;之不過成品經過油炸,隔油功夫又未做足,再加上沙律醬,結果雖然香口好吃,不過同時都幾油幾漏! 主食也點了三

麵豉湯,咸味比較重,味道一般,主要旨在暖一暖胃,去除酒氣!

我點了
茶碗蒸,味道與賣相一樣不太吸引,又只勝在很夠熱。

另外散點了兩份小食,先有

另一小食是

主食也點了三款,首先是老公在餐牌上一見即雙眼放光,馬上鎖定目標的
地獄火辣豬骨湯叉燒啜啜麵($70)。個人認為湯底共不算很火辣,還可吃到豬骨湯味的,其實這樣挺不錯;而配料包括叉燒、溏心蛋、粟米、筍等,相當豐富的。

除了要讚溏心蛋熟度剛好、甜美好吃,著名的啜啜麵也名不虛傳,口感近似爽幼版的薯粉,低卡得來又好吃,真是不錯呢!
另一位媽媽是天婦羅粉絲,遂點了
天婦羅飯($52)。成品滿滿的一碗,份量相當之多;我不客氣吃了整條海老,雖然炸漿有點厚,但蝦肉尚算新鮮,底下的日本米飯也軟熟吸引。其他的炸物沒試,但以此價位無疑是超級足料,抵食交足功課了!
最後是時令推介的
辣汁三文魚冷烏冬($58),這個真是既睇得又好吃,特別是三文魚籽的鮮味,撞上既凍又辣的烏冬,十分美味開胃!

惠顧晚餐可以半價享用
北海道低脂乳酪雪糕,最後點了一客大的($17)來當甜品,topping揀了芒果。隔了數年再重溫這裡的Froyo,突然覺得甜度非常高,雖說是低脂,但糖度肯定比雪糕更勁,卡路里應該也不少。最後落到吃剩的下場。

套餐還有兩款飲品,最後的餐飲由老公與友人媽媽點了
凍檸茶
凍咖啡(各加$2),大大杯實在非常抵飲,特別老公要求多奶,結果成品有如Iced Latte,平白享用特色咖啡了,哈!

這頓埋單$318,在這區算是非常抵食,而且沒有寶寶在場,真的吃得份外輕鬆,但其實心中也一點掛念的! 大概就是父母心了...
2012-11-16
  • 地獄火辣豬骨湯叉燒啜啜麵
  • 辣汁三文魚冷烏冬
2012-11-20 4 浏览
經過了這間餐廳好多次,第一次幫襯平日晚上, 不用等位2個人只點左4樣食物炸雞味道中規中距, 沒太大驚喜金菇牛肉卷, 好味, 肉汁同牛肉卷好夾壽司新鮮咖喱沒有辣味, 味道跟買回來的日式咖喱是一樣的 可能光顧的時便沒太大期望, 味道中規中距已經可以接受下次想放工快搵到位食飯呢間餐廳係唔錯的選擇
經過了這間餐廳好多次,第一次幫襯
平日晚上, 不用等位

2個人只點左4樣食物

炸雞
味道中規中距, 沒太大驚喜
金菇牛肉卷, 好味, 肉汁同牛肉卷好夾
壽司新鮮
咖喱沒有辣味, 味道跟買回來的日式咖喱是一樣的
可能光顧的時便沒太大期望, 味道中規中距已經可以接受
下次想放工快搵到位食飯
呢間餐廳係唔錯的選擇
2012-11-19
2012-11-09 8 浏览
地鐵underground一入商場, 第一間食肆就是它, 所以遊客很多, 想不到吃什麼的朋友, 也都來到這個corner位。這店給我印象是鹹, 東西都很鹹, 但今次就來個大躍進。跟兩位女士一同三人叫了一碗日式叉燒拉麵, 一個雞蛋雞塊親子donburi, 海鮮冷麵, 6件壽司, 3杯froyo。叉燒好大塊, 但肉身好鞋好硬, 實得沒有半點肥肉, 健康之星之選, 還是鹹, 但麵不錯, 因為剛巧那天中午在家吃麵, 吃了一個從北海道帶過來的即食麵, 麵條無論軟硬, 韌度, 粗幼都一模一樣, 就是湯麵較軟身, 是泡在湯內太久吧, 麵值得一試。這邊箱雞飯卻很淡, 雞亦不夠滑, 蛋很好吃很香, 好bukkake感覺我喜歡, 飯就不及格, 好爛, 簡直吃不出珍珠米的感覺。至於海鮮冷麵賣相底讚, 見倒就想食! 但吃下無論蝦, 帶子, 蟹柳都沒什麼味道, 但麵就非常煙韌彈牙, 想像唔倒竟然係呢個位食倒好食既拉麵, 有趣!壽司亦是意外點之一, 朋友推介飛魚子, 我們三人都因為她而點了一件。 Miso cool好過癮, 壽司的價錢除了海膽外全都差不多價錢, 真係全香港獨一無二。 果然無介紹錯wor, 飛魚子好

這店給我印象是鹹, 東西都很鹹, 但今次就來個大躍進。

壽司亦是意外點之一, 朋友推介飛魚子, 我們三人都因為她而點了一件。 Miso cool好過癮, 壽司的價錢除了海膽外全都差不多價錢, 真係全香港獨一無二。 果然無介紹錯wor, 飛魚子好多, 無論紫菜同魚子都好脆, 我建議來這裡都嘗一件軍艦, 至於其他壽司什無特色, 魚薄飯亦扁得很, 看到有點不開心。

最後才是高潮, 哈哈原來froyo跟餐是半價的!!! 女生都愛瘦還是叫了小的, 我就不客氣點了個大, 味道普通不算非常喜歡因為是低脂的, 我最怕低脂。 無論如何半價是開心的同義詞! 正!

於冬天前我猜他們還會繼續做promotion, 就好像半價賣短袖衫一樣, 大家又點可以錯過呢個froyo既秋天﹖
叉燒不行, 拉麵不錯
淡了點, 肉硬了點, 飯很差
麵值得試試
飛魚子軍艦脆卜卜
三杯半價froyo見證著我們三人的友誼
  • 任何拉麵
2012-10-24 5 浏览
Misocool, 我幫襯過好多次, 好多間分店都去過, K11呢間更加唔使講, 個帶子湯麵亦唔係第一次食, 但今日呢碗麵真係超難食我4PM先坐底食LUNCH, 係勁肚餓既, 而我本身係湯霸, 所以指定多湯係例牌動作......但肚餓都覺得碗麵極難食, D麵好硬, 個湯底勁淡, 感覺好似溝左水咁, 我有諗係咪因為我要多湯呢? 我同店員講, 但佢完全幫唔到我, 剩係比埋D辣椒油, 七味粉咁, 又鬼用咩......ANYWAY, 咁既價錢, 咁既質素, 出面咁多選擇, 我唔食垃圾架, 真係冇下次!!!!!!!!!

2012-10-24
2012-10-05 6 浏览
同友人一早飲完早茶到3點幾先覺有點肚餓, 我一直都想試下此店既拉麵, 所以就拉左友人一起入來試下.大家都唔算太餓又想食多少少小食, 最後叫左一碗蕃茄牛肉拉麵一起食, 再叫左個煎餃子, 南瓜沙律及一口牛油帶子.此店既拉麵都算唔錯, 最愛係半隻半生熟溏心蛋, 食時帶半溶既蛋汁真係令人回味, 湯底用上大量新鮮蕃茄帶點酸酸夠醒胃, 麵質都算煙韌肥牛肉質都算不錯.煎餃子都算唔錯皮薄煎得外皮夠脆帶少少焦香, 餡料亦算多肉夠入味.一口牛油帶子算一般, 帶子偏細亦沒有牛油香味, 帶子煎後偏油而且用上薯片作底又吸唔帶子既油膩南瓜沙律夠新鮮再配上紅蘿蔔絲, 青瓜絲及西芹絲夠清爽口.
南瓜沙律夠新鮮再配上紅蘿蔔絲, 青瓜絲及西芹絲夠清爽口.
2012-10-02
2012-09-17 7 浏览
今日有個前同事因返黎拎票..所以就同埋佢同埋另一位同事去食...望餐牌好似樣樣都好吸引日式蒸蛋...都幾滑喎...叉燒拉麵....都OK喎...叉燒幾冧&幾入味...
望餐牌好似樣樣都好吸引
日式蒸蛋...都幾滑喎...
叉燒拉麵....都OK喎...叉燒幾冧&幾入味...
题外话/补充资料: 臨走時..睇見張單先知係元綠集團...因我覺得元綠不嬲都唔好食...所以食依間我覺得有喜出望外既感覺....原來都唔係間間都咁難食既...
2012-09-14
之前在另一間分店食過Misocool,印象OK,就試下呢間尖沙咀分店!晚上食飯時間,冇咩人排隊,即刻有位 (唔洗等),但之後… 1.點野食,第一個侍應「啊」左一聲之後冇左踪影… 第二個侍應都係咁… (呢個係咪佢地代客的態度?) 隔左幾分鐘之後先有人真的幫我落單… d侍應好似睇唔到人架 (或刻意逃避客的眼神!)… 我見到身邊幾個客都好冇耐… 2.落到單都唔好咁開心住… 之後係漫長的等待… 我都算係有耐性同尊重現今打工仔的人… 心諗,佢地廚房係咪唔夠人呀?我都只係簡簡單單叫左個 “野菌雜菜拉麵”… 足足等左15分鐘!唔對路啦,忍唔住要追下單!3.唉,係要人追先有得食… 算,因為我已經好肚餓!但… 等左咁耐… d食物質素差到呢… HK$58唔值!去茶餐廳食個HK$30左右的餐都可能好過佢!野菌幾條,雜菜 = 幾條老生菜… 拉麵仲恐怖,不是一條條分開的… 有一執係 “拿”埋一 “舊”,d湯… 一d都唔熱… 我自問食野唔係好講究… 但呢個質素真係唔得lor!想點呀大佬… 大跌眼鏡,仲火都黎!4.冇heart的食肆… 快d執左去啦… 仲要收我服務費,唔係幾蚊比唔起,而係真的比唔落手!最後忍唔住同埋

晚上食飯時間,冇咩人排隊,即刻有位 (唔洗等),但之後…

4.冇heart的食肆… 快d執左去啦… 仲要收我服務費,唔係幾蚊比唔起,而係真的比唔落手!最後忍唔住同埋單侍應反映:「其實你地唔值得收我服務費lor,野食等左15分鐘,d麵係咁ge?(show比佢睇d麵一舊舊)。」無叫佢waive服務費,但連個侍應都覺得唔係好掂,waive左個幾蚊。

5.唉,從不寫食評唱衰人唱到咁甘,但今次忍唔住,離開後決心要在openrice反映反映,給大家參考…

(sorry,個日已冇咩心情,急急腳食完 “pe” 野之後走左,冇影到相!)
题外话/补充资料: 等食的途中,枱底好似有d蚊子仔咬咁… anyway,呢個可能係我諗多左,但好癢…
2012-09-02
2012-08-28 5 浏览
落雨天不想到處走去食午餐, 連接地鐵站的商場餐廳是不二之選地鐵層的Misocool很搶眼的外表, 午市時間很也多人不論裝潢或餐牌已經和其他掛正旗號賣日本拉麵的店舖很不同首先來的海鮮拉麵一放下, 已經被溏心蛋吸引著, 馬上咬一口, 蛋味夠十分好吃至於拉麵有咬口不會過淋, 可惜湯底不夠濃郁, 只是一般稀稀的番茄湯海鮮是最為敗筆的一環, 雪藏貨而且只有廖廖幾舊而已豬骨湯一看外貌也不會其望是自家熬得濃郁的湯底, 喝罷就是很普通的奶白色淡味豬骨湯,要說好處嘛..就沒那麼肥膩就是了...帶子跟海鮮一樣都是雪藏貨, 很細顆得來還UN得要死不是說很不好吃, 但80多元的午餐在這區更好的選揀多的是了。
落雨天不想到處走去食午餐, 連接地鐵站的商場餐廳是不二之選
地鐵層的Misocool很搶眼的外表, 午市時間很也多人
不論裝潢或餐牌已經和其他掛正旗號賣日本拉麵的店舖很不同
海鮮拉麵 [蕃茄湯底]
海鮮是最為敗筆的一環, 雪藏貨而且只有廖廖幾舊而已
帆立貝拉麵 [豬骨湯底]
要說好處嘛..就沒那麼肥膩就是了...
帶子跟海鮮一樣都是雪藏貨, 很細顆得來還UN得要死

2012-08-28
等候时间
10 分钟 (堂食)
2012-07-17 4 浏览
是日和兩位友人學日文,又再頭痕到底到那裡晚餐好...因為團購的都用完了...大家又再每個禮拜煩惱一次~因為突然想起K11 ,又突然想起有間日本店-Misocool ..雖然生病失聲, 但不至於不能吃拉麵的門口剛好無人, 即入卡位~爽~我點了set, 豬骨湯底清清地,配個小食再加lemon tea個碗好大個 但係麵就分量剛好...味道好一般...可能被一風堂豚王寵壞了 ...覺得佢同味千差唔多...小食都係麻麻...全部野其實都係中中等等..如果呢個價錢, 可能有更好選擇...但又其實呢個地鐵一出就係既位...你可以多求什麼???

門口剛好無人, 即入卡位~爽~

普通的拉麵
個碗好大個
但係麵就分量剛好...
味道好一般...可能被一風堂豚王寵壞了
...覺得佢同味千差唔多...

小食都係麻麻...

但又其實呢個地鐵一出就係既位...你可以多求什麼???
2012-06-29
2012-07-04 8 浏览
I'm not usually compelled to write reviews. But I am so appalled from my experience.I choose this place for convenience as I was super hungry, I did not want to travel far, I needed simple food to fill my stomach. I've been quite a few times already so I know what they have, I wasn't hunting for fancy food.BONUS, no wait time, we were escorted to our table straight away, food arrived in a odd order and wait time in-between was embarrassing, we selected one starter, one appetizer, two main course

BONUS, no wait time, we were escorted to our table straight away, food arrived in a odd order and wait time in-between was embarrassing, we selected one starter, one appetizer, two main courses and a meal set upgrade and beer.

My friend was going through their starter, main and set upgrade while I was still eating my delayed appetizer, hoping my main would arrive before my friend finishes their food... hmmm that didn't happen.

Trying to catch staff attention is hard enough, by the time they reached me, my guest had finished their food and we had rest time, seriously! Staff were not apologetic nor are they attentive, our server was no where in sight.

Food ordered;
Starter - Salmon Sashimi (previously ordered, same consistancy)
Main - Chicken Curry (first time ordering, ok) + set upgrade of steamed egg and hot milk tea (previously ordered, same consistancy)
Beer
Appetizer - Grilled Oysters (first time ordering, OYSTERS APPEARED TO BE DEEP FRIED IN BATTER, a bit bland with lots of mayo and a kimchi type flavour sauce)
Main - Scallop Ramen with Spicy Soup (never arrived)
题外话/补充资料: How do I feel? EMBARRASSED, HUNGRY & DISAPPOINTED Would I recommend this chain? NO Would I return? NO
2012-07-04
  • Non
2012-05-21 4 浏览
無論是服務質素、食物水準都大不如前。前後找了兩三個服務員才可以順利落單;出現了漏單的情況,又找了兩遍服務員才可以解決;等候食物的時間頗長。食物方面,雖說是手握壽司,但那飯團亦未免太小了;蒸蛋咸得無法下嚥;湯麵的份量大減。尖沙咀這間 Misocool,我不會再嘗試了!!
無論是服務質素、食物水準都大不如前。
尖沙咀這間 Misocool,我不會再嘗試了!!
2012-05-20