2011-08-03 21 浏览
這夜在K11shopping,回家前到樓下食個簡單晚餐。共要了兩碗拉麵﹣豬軟骨豬骨湯底:豬軟骨入味,好吃;但麵條只是一般,湯底也是,口味頗為港式日式。海鮮番茄湯底:海鮮不太鮮,應該是雪藏的,也煮得很'un',煮太久了。麵條如上,而這個湯底較鹹。而服務方面,不錯,員工都有禮,盡責。其實,這兩碗拉麵作為湯麵的話, 是可以的;但作為日本拉麵的話,卻不合格了,因太港式了。
2011-07-23 5 浏览
呢排夜收工, 仲要星期五, 個人都down down 地!朋友提議K11 等 ~~~ 一落到去B2, 見到Misocool 9點半滿哂人 , 好似有番d happy Friday 既生氣! menu 既選擇都幾多!點咗 ~~~前菜 - 4 揀 2 ! salad d菜都好脆 仲有蝦米 (+$$) 燻蛋 - 一般北海道牛奶湯海鮮炒墨魚麵 - 可能炒墨魚麵底之故, 油膩蓋咗d 味, 實在缺點點鹹味!芝麻醬蝦冷麵 - 唔錯!
呢排夜收工, 仲要星期五, 個人都down down 地!

朋友提議K11 等 ~~~

menu 既選擇都幾多!

點咗 ~~~
燻蛋 - 一般
芝麻醬蝦冷麵 - 唔錯!
+ $20 有4揀2既前菜
北海道牛奶湯海鮮炒墨魚麵
芝麻醬蝦冷麵
2011-07-22
等候时间
1 分钟 (堂食)
  • 燻蛋
  • 芝麻醬蝦冷麵
  • 前菜
2011-07-22 13 浏览
其實早係兩年多前呢間Misocool係鰂魚涌開店,畀我知道佢地有款麵係用蒟蒻製造名為啜啜麵已經想食喇,而且更有番茄湯底添,令我更加想食啦!但我本身又好少出街食飯嘅,就更加冇乜機會食到咯...之後我知中環都有分店,不過都係要過海呢,直到K11開幕後,有日係尖咀地鐵站行經K11畀我見到有間食店咁熟口面嘅?咪走埋去睇兩眼囉....噫~~原來係啜啜麵店喎,咁正係呢到開分店,咁我咪可以試吓囉!!呢晚我同好朋友點了一個主菜,另加$20可以4款任選2款前菜及飲品:﹣我:什菌有機野菜拉麵 ($54) 轉啜啜麵(+$12) + 套餐($20) 野菜沙律、芝麻醬豆腐配即磨咖啡 = $86友:脆炸芝士魚柳日式咖哩飯 ($57) + 套餐($20) 麵豉湯、芝麻醬豆腐配青蘋果雪冰(+$15) = $92另加<一口元貝 ($33)>合共:$232點完野食,侍應話要等大約 20mins,見佢好認真話要等20分鐘,所以我都好認真計時喎,最後都唔使咁耐嘅,係最後上枱的<脆炸芝士魚柳日式咖哩飯>就真係要20分鐘喎,真係即點即製?但見碟飯我又唔見有煙出,不過問過友人食落口又話係熱喎,仲話好食添。呢次食完後都覺得呢間M

我:什菌有機野菜拉麵 [番茄湯] ($54) 轉啜啜麵(+$12) + 套餐($20) 野菜沙律、芝麻醬豆腐配即磨咖啡 = $86
另加<一口元貝 ($33)>合共:$232

呢次食完後都覺得呢間Misocool完全可以翻兜呀!!

最先來到的<麵豉湯>唔係好濃郁,幾清淡,碗中冇乜料,不過都算幾味。
麵豉湯
之後已經係到我的<什菌有機野菜啜啜麵 [番茄湯]>,先來飲啖湯,番茄湯味濃,睇落又唔似有咁濃味喎,估佢唔到呀吓!
黑色碗真係好有型,雖然睇落碗大麵餸少,但食落去就唔係喇,我足足慢慢食都要食廿分鐘,好似食極都未完咁,因為啜啜麵有咬口又勁索湯汁,所以都幾雖時食架,趕時間就唔好叫佢喇。
而什菌同野菜應該都炒過吓,好味料又多,啜啜麵又煙煙韌韌吸埋湯汁一齊食又係好味!!
<什菌有機野菜啜啜麵 [番茄湯]>
<野菜沙律>和<芝麻醬豆腐>一同上枱,野菜沙律分量雖少,不過蔬菜新鮮,幾好。
其實我唔鍾意芝麻醬,但又鍾意食豆腐喎,所以都有食吓,又幾好味喎,芝麻醬唔甜都幾有芝麻味,豆腐又滑,似係百福出品喇。
<野菜沙律>
<芝麻醬豆腐>
<一口元貝>
一碟4件的一粒連裙邊的元貝放係品客薯片上面,的的骰骰,元貝頂分別有飛魚子和魚子醬,配上法式忌廉香草汁,賣相的確靚仔,亦都好食啫,GOOD!
<脆炸芝士魚柳日式咖哩飯>
試食友人的炸魚,都炸得好鬆化,中間夾住淡淡既芝士,又真係幾OK噃!
個咖哩汁只有少少辣,配菜就少咗D,如果可以多加2~3舊薯仔或甘旬就更好喇,因為隻碟好大嘛,應覺好似好空咁,不過以呢個價錢來講,整飯既質素都好有水準。
<脆炸芝士魚柳日式咖哩飯>
<即磨咖啡> 冇乜特別好唔好飲,同麥啡差唔多啦。
<即磨咖啡>
<青蘋果雪冰> 冇乜青蘋果味,似另外一種生果,但又講唔出,幾甜,一般啦。
<青蘋果雪冰>
2011-07-09
等候时间
8 分钟 (堂食)
庆祝纪念
  • 咖哩飯
  • 啜啜麵
  • 一口元貝
2011-07-06 2 浏览
在「漢城」用膳過後,在尖沙咀閒逛了一下,原本準備歸家的時候,S小姐說:為什麼地鐵站這麼少人?時近九點左右,相信不少人士仍在吃飯,又或是在吃飯後甜品,因此可能比較少人吧!結果S小姐有點失茖的問,為什麼今天我們沒吃甜品云云,全因為S小姐貴為灰姑娘,回家時間有著嚴格規定,怎知灰姑娘說今天可以免役(女孩子為了甜品,果然什麼都有可能的)要在地鐵站附近找甜品,原本Paul Lafayet會是一個不錯的選擇,不過不久前才吃過(詳情請參閱食評-《又食又拎》)似乎久點新意,最後想到S小姐也愛吃Yogurt,幸好K11還有一間Misocool。我們走了五分鐘就到了Misocool,Misocool分為餐廳及Yogurt Bar部份,Yogurt Bar有數張高枱予客人享用Yogurt,剛巧有一張枱卻只有一張椅子,就讓S小姐先坐著吧!S小姐說想要藍莓作配料,我就再選了綿花糖,買了大杯裝的。S小姐見我另外加了綿花糖作配料,驚喜不已,因為她也很喜歡吃綿花糖的。藍莓綿花糖乳酪大杯裝的乳酪份量不少,乳酪雪白,吃起來,質感雖然未算相當結實,但不會太稀,吃著幼滑,味道酸甜,相當冰凍開謂,配料的藍莓及綿花糖份量也多。藍莓
Misocool
Yogurt Bar

藍莓綿花糖乳酪
大杯裝的乳酪份量不少,乳酪雪白,吃起來,質感雖然未算相當結實,但不會太稀,吃著幼滑,味道酸甜,相當冰凍開謂,配料的藍莓及綿花糖份量也多。藍莓新鮮爽甜,綿花糖質感綿軟而帶嚼勁,為幼涭的乳酪添上不同的質感。整體的味道不俗。

每次光顧Misocool 都只是吃Yogurt,不過餐廳環境比較開放,在外也能一窺究竟。餐廳的裝潢走現代化的路線,看起來還算舒適,至於在外頭的Yogurt Bar也設有數張高枱,是既細心又有誠意設置。乳酪方面,我覺得味道相當不錯,配料也有不少的選擇,而且感覺衛生,要知道乳酪始終是容易滋生細菌的食品,衛生是絕對不能忽視的。大杯裝足夠兩個人吃,也只是三十多個大洋左右,絕對是十分化算的甜品

S小姐原本以為沒法吃到甜品到最後能品嚐乳酪,驚喜之餘亦十分受落,不過代價就是我們如風一般的離開及急匆匆趕搭南瓜車。

Berlin

$17.5 (其他)
Misocool
Yogurt Bar
2011-06-22 3 浏览
這間店其實係中環 STANLEY 11 有另一分店,但因為LUNCH TIME 很多時都FULL HOUSE,所以好期待去食今晚放工同太太行開附近,打算試下呢間,因為時間還早 6:30 左右,店內還有很多位置店員分派了一個不錯的位置 (舖邊,可以望到SHOPPERS)太太點了 "北海道牛奶海鮮墨魚麵"吃不到什麼北海道牛奶的味道,海鮮款式少,墨魚麵還可以而我則點了這個不記得名的肉飯另外再點了餃子在 CITYSUPER 買大將的餃子自己煎都差唔多~整晚的感覺係....食完沒有太大感覺可能係滿懷希望,但食左一次,唔係太有印象,普通得沒有印象或者下次去中環那一間試試

太太點了 "北海道牛奶海鮮墨魚麵"
一般般
吃不到什麼北海道牛奶的味道,海鮮款式少,墨魚麵還可以

而我則點了這個不記得名的肉飯
另外再點了餃子
都係好一般
在 CITYSUPER 買大將的餃子自己煎都差唔多~

整晚的感覺係....食完沒有太大感覺
可能係滿懷希望,但食左一次,唔係太有印象,普通得沒有印象
或者下次去中環那一間試試
2011-06-08
2011-06-11 8 浏览
第一次同G小姐在外共進晚餐由於G小姐趕住之後上堂, 我地就係K11覓食呢間misocool 通常都無咩人.. 唔洗等位~北海道牛奶海鮮墨魚麵 牛奶味無中環果間咁濃, 個人比較鍾意濃牛奶同creamy 既感覺, 咁樣先似有牛奶湯底既特別之處。墨魚麵爽口好食; 湯底偏稀, 又無咩料海鮮芝麻冷麵 芝麻醬好足, 撈起麵上黎夠晒味, 可惜只得蝦仔兩隻…藍霉砂冰 酸酸甜甜, 酸同甜既比例恰到好處, 唔會比另一方蓋過, 調得不錯!! 夏天飲就有好fresh既感覺~~ so........cool
第一次同G小姐在外共進晚餐
由於G小姐趕住之後上堂, 我地就係K11覓食
呢間misocool 通常都無咩人.. 唔洗等位~

北海道牛奶海鮮墨魚麵
海鮮芝麻冷麵
藍霉砂冰
藍霉砂冰
2011-05-03 7 浏览
因為要等朋友, 又唔想到'地面'人多車多, 所以就响K11行一陣, 經過呢度原來有yogurt食仲有啲位, 所以就坐下'整番杯'yogurt味度不太甜, 質地似軟雪糕, regular+1 toping $28, 價錢一般, 不過啲芒果有啲酸, 扣咗分不過呢度可以坐低舒舒服服咁食, 人又唔太多, 下次經過會再幫襯

yogurt+芒果
2011-04-09
yogurt+芒果
  • yogurt
總有一些食品、飲品別具性格,也就是味道特別,不容易與他人混淆。不必說榴槤,其實源自日本的抹茶(Macha)、益力多(Yakult)都算這類。想不到兩者還可聯手登場,這杯Green Yo Yo正是。鮮奶是所謂的base,主角還是抹茶與益力多。出奇,誰也搶不了誰的鏡,每一口,都覺得抹茶味與益力多味很平衡。最可取者,就是整體不會太甜,喝後不用再灌清水。
想不到兩者還可聯手登場,這杯Green Yo Yo正是。
抹茶碰上益力多
鮮奶是所謂的base,主角還是抹茶與益力多。
最可取者,就是整體不會太甜,喝後不用再灌清水。
稍稍意外,熱奶茶竟有港式風範,不輸茶餐廳
2011-04-24
$25 (其他)
抹茶碰上益力多
稍稍意外,熱奶茶竟有港式風範,不輸茶餐廳
  • Green Yo Yo
2011-04-04 5 浏览
玉子雞飯飯的份量很多, 適合男生, 一定吃得飽有洋蔥, 典型的日木飯, 有點甜沒有驚喜帶子飯雖然 雖然有很多粒小帶子但是帶子太細粒, 又不鮮味飯太軟, 沒有口感, 可算是真的<<吃軟飯>>朋友點子天富羅餐她說天富羅是鮮炸的, 可惜蝦不夠新鮮拉麵湯ok總括來說, 有點失望, 加上服務差我想我不會再來了
玉子雞飯
飯的份量很多, 適合男生, 一定吃得飽
有洋蔥, 典型的日木飯, 有點甜
沒有驚喜

帶子飯
雖然 雖然有很多粒小帶子
但是帶子太細粒, 又不鮮味
飯太軟, 沒有口感, 可算是真的<<吃軟飯>>

朋友點子天富羅餐
她說天富羅是鮮炸的, 可惜蝦不夠新鮮
拉麵湯ok

總括來說, 有點失望, 加上服務差
我想我不會再來了
2011-04-03
等候时间
5 分钟 (堂食)
2011-03-30 3 浏览
叫咗個帆立貝野菜拉麵餐轉烏冬,等咗20分鐘,送來的仍是拉麵,冇轉烏冬,湯底又搞錯。拎翻入去再整,再等多15分鐘都未有,簡直係離晒譜,都唔明點解要等咁耐。食物質素一般,冇特別,所以物冇所值
2011-03-30
用餐时段
呢間餐廳經常多人幫襯,但我一路都未去試,因為我覺得香港太多此類型餐廳,食物冇主題,未吸引倒我。當日又經過,實在唔明點解咁多人去食,一於去試試。餐廳環境設計簡約,食具都有心思設計,主攻年輕人市場。食物方面有驚喜,北海道帶子豬骨湯拉麵湯底濃郁,帶子鮮味都可以,仲有6只咁多,真扺食;日式蒸蛋夠滑夠熱,好味;芝麻醬冷豆腐好香;最出色係杯凍咖啡,超級香濃,竟然咁好飲,昇爸黑一杯都要$35,呢度成個餐都係$80,今時今日尖沙咀用咁既價錢食到咁既嘢,真係越嚟越少。

當日又經過,實在唔明點解咁多人去食,一於去試試。
餐廳環境設計簡約,食具都有心思設計,主攻年輕人市場。
2011-03-23
  • 即磨咖啡
2011-03-06 2 浏览
去 K11 行街見到有 yogurt 食 當然要試試 !!order 左 1 個 regular 既 yogurt揀左藍莓同 cocoa ballyogurt 比想像中好 好重乳酸味 ( 個人很愛乳酸產品 )而且幾 creamy 藍莓亦要讚 1 讚之前試過 1 d yogurt 店雪到 d 藍莓好實但呢間好新鮮 唔會雪到硬哂 good ~1 個 regular yogurt 跟 1 個 topping ( $28 )另加每款 topping 要 $5所以今次用左 $33

去 K11 行街
見到有 yogurt 食 當然要試試 !!

order 左 1 個 regular 既 yogurt
揀左藍莓同 cocoa ball
而且幾 creamy
藍莓亦要讚 1 讚
之前試過 1 d yogurt 店雪到 d 藍莓好實
但呢間好新鮮 唔會雪到硬哂 good ~
另加每款 topping 要 $5
所以今次用左 $33

2011-03-05
$33 (其他)
2011-03-06 5 浏览
去hung hum拎撈模~~~跟住飛番過黎join 朋友食lunch~點幾鐘已經滿座了不過都好快入得九州豚軟骨拉麵 轉地獄湯底,軟骨有三舊唔夠淋,味道ok,軟骨部份相當多的湯底算夠辣{我覺得}拉麵麵質幾滑的,食到最尾都唔淋哂發哂有好多菜大蔥同粟米隻蛋當然都好正,係溏心蛋試左朋友個芝士魚柳切開勁多芝士可惜芝味甚低餐飲轉左杯綠茶XX係綠菜粉+益力多仲有d奶泡係面~~幾好飲,冇我想像中咁甜~拌勻d奶泡超滑~~~只係綠茶味可以再濃d~~waiter們的服務一般明明見到有人招手都唔行過去的食完無耐有人走埋黎逼人做問卷- -唔知點答好
去hung hum拎撈模~~~
跟住飛番過黎join 朋友食lunch~
點幾鐘已經滿座了
不過都好快入得
九州豚軟骨拉麵
九州豚軟骨+地獄湯

轉地獄湯底,軟骨有三舊
唔夠淋,味道ok,軟骨部份相當多的
湯底算夠辣{我覺得}
拉麵麵質幾滑的,食到最尾都唔淋哂發哂
有好多菜大蔥同粟米

隻蛋當然都好正,係溏心蛋

試左朋友個芝士魚柳
切開勁多芝士
可惜芝味甚低

餐飲轉左杯綠茶XX
綠茶XX
係綠菜粉+益力多
仲有d奶泡係面~~
幾好飲,冇我想像中咁甜~
拌勻d奶泡超滑~~~
只係綠茶味可以再濃d~~

waiter們的服務一般
明明見到有人招手都唔行過去的

食完無耐有人走埋黎逼人做問卷- -
唔知點答好

2011-03-05
等候时间
10 分钟 (堂食)
綠茶XX
九州豚軟骨+地獄湯
2011-02-22 9 浏览
I actually heard from friends that Miso Cool is famous for Japanese noodles, therefore I wanna have a try with my boyfriend for dinner.We ordered three different items1) Seafood with noodles, tomato sauce - very delicious and with reasonable price! all fillings are yummy especially seafood and spa-boiled egg.(2) Curry fried pork rice - delicious and not very oily, rice tastes differently.(3) Oysters baked with cheese - extremely evocative!!!!!***HIGHLY RECOMMENDED!!!!!!! I will definitely have i
We ordered three different items:

(1) Seafood with noodles, tomato sauce - very delicious and with reasonable price! all fillings are yummy especially seafood and spa-boiled egg.
(3) Oysters baked with cheese - extremely evocative!!!!!***HIGHLY RECOMMENDED!!!!!!! I will definitely have it again...
(4) Yogurt with oreo - it tastes fresh and promoting appetite! If it offers different tastes of yogurt, it would be much better!!!

Overall, it's a nice dinner. Also, the dining environment is quite comfortable, waiters and waitresses are helpful and mostly polite!
I will certainly try it again!
2011-01-27
庆祝纪念
纪念日
  • Oysters baked with cheese
2011-01-06 9 浏览
上次黎食個陣,叫左個海鮮拉麵同芝士炸魚咖哩飯。海鮮拉麵: 一般拉麵-->普通麵,無咩特別海鮮:都係細細粒咁,無乜咬口,所以覺得一般。芝士炸魚咖哩飯: 一流炸魚炸得好鬆化,加嘛淡淡既芝士,真係好OK個咖哩汁又有少少辣,所以覺得成個飯既質素都好有水準。不過,食得個炸魚耐少少,又反而有點苦味。唔知點解炸魚通常都出現依個程況?!?!ANYWAY,可以一試。
上次黎食個陣,叫左個海鮮拉麵同芝士炸魚咖哩飯。

海鮮拉麵: 一般
拉麵-->普通麵,無咩特別
海鮮:都係細細粒咁,無乜咬口,所以覺得一般。

芝士炸魚咖哩飯: 一流
炸魚炸得好鬆化,加嘛淡淡既芝士,真係好OK
個咖哩汁又有少少辣,所以覺得成個飯既質素都好有水準。
不過,食得個炸魚耐少少,又反而有點苦味。

唔知點解炸魚通常都出現依個程況?!?!

ANYWAY,可以一試。
等候时间
15 分钟 (堂食)