2021-06-02 77 浏览
今晚出街拍拖,黎minifriday 撐枱腳。未食正餐先有小食,脆片香脆,咬咬下幾開心😂叫左一個碳燒美國頂級牛肉眼扒套餐。田園沙律份量唔大,好彩蔬菜新鮮,感覺清爽。牛扒生熟程度啱啱好,外皮香口,裏面濕潤有肉汁,不錯。如果調味再重手少少就更好🤣芝士溫泉蛋焗牛脷薯粒超好食。芝士好香濃,牛脷粒有咬口,薯蓉滑而且份量大,超抵食。香草牛油焗田螺酥盒,酥皮有淡淡的牛油香,而且都酥脆,田螺雖然唔大粒但都好食。加一蚊有一件蛋糕做甜品,咁抵梗係加。蛋糕香甜鬆軟,有檸檬清香,只係$1但仍然有水準👍總括黎講呢餐幾滿足,下次可以再嚟。

今晚出街拍拖,黎minifriday 撐枱腳。

未食正餐先有小食,脆片香脆,咬咬下幾開心😂

叫左一個碳燒美國頂級牛肉眼扒套餐。

田園沙律份量唔大,好彩蔬菜新鮮,感覺清爽。

總括黎講呢餐幾滿足,下次可以再嚟。
2021-05-31 71 浏览
🍽•炭燒香草羊扒配紅酒燒汁飯🥩羊扒肉質滑而不過肥 配埋紅酒汁 一齊食 YUMYUM•燒紐西蘭肉眼黑松露燒汁飯🥩一樣肉質好嫰滑 仲要啲汁好惹味送飯一流呀鍾意食扒既可以一試呀
🍽

一樣肉質好嫰滑 仲要啲汁好惹味
送飯一流呀

鍾意食扒既可以一試呀

2021-05-28 251 浏览
忍口減肥咗幾個禮拜,我呢隻為食貓終於忍唔住。今晚就去咗旺角銀城商場9樓嘅mini friday食飯 。 先拔頭嚟一個“水牛城雞翼“$78。雞翼好大隻,雞肉嫩滑, 辣度適中,個汁帶有少少酸味,作為前菜正中下懷。 再嚟就係一個“三色藜麥華都夫沙律“$68。 食材就有提子乾,合桃等等。 蔬菜十分新鮮爽口, 罪惡感減低了不少,酸酸尾尾十分醒胃。 之後仲嚟咗個“温泉蛋菠菜大啡菇“$78。一上枱已經芬香撲鼻 ,啡啡菇大概手心咁大 ,一切落去啲汁已經爆瀉, 食入口有好濃沃嘅菇香味 。 主菜就係“卡邦尼意粉 “$108,意粉十分creamy,入口味道濃而不膩,撈埋糖心蛋嘅蛋黃 ,滋味更上一層樓。 最最最最重點嘅就係“威靈頓牛柳扒“$298。份量十足,一切開入面嘅牛肉大概六成熟 ,牛肉味濃,面頭鋪滿 蘑菇碎, 再用香脆嘅酥皮包裹住 ,外脆內軟 ,多重口感滋味。 整體嚟講,餐廳 裝修格調都幾浪漫,適合情侶兩個人嚟食。價錢算親民又份量十足,性價比都幾高。

水牛城雞翼

温泉蛋菠菜大啡菇
卡邦尼意粉
威靈頓牛柳扒
2021-05-27 61 浏览
上次在旺角, 發現銀城廣場上面竟然有家西餐廳, 就即刻和老公入去試下。餐廳在旺角地鐵站附近, 由地鐵站行過去只需要數分鐘,交通非常方便。餐廳非常旺, 外面也有不少人排隊, 想來這也是一家幾出名的餐廳。環境闊落, 燈光暗淡,以西式木桌為主。我們先點了一個肉眼扒, 賣相吸引, 煮到七成熟,剛剛好。 肉質鮮嫩, 一切下去還有一些肉汁流出, 非常juicy。 旁邊還有一個球狀薯蓉, 還有一些牛油香味, 感覺很creamy。另外點了一個 ribs,份量非常大, 感覺差不多足夠二人份量。 Ribs最重要是咬落去軟淋淋的, 以往吃過的很多也是比較硬。 這個ribs做得不錯, 焗的時候能夠保留肉汁,肉質是軟淋淋的,感覺入口即溶, 外面再塗上barbecue sauce,非常入味。

2021-05-27 51 浏览
旺角銀城除左賣手機殼之外 原來樓上都仲有好多餐廳 仲要價錢經濟實惠lunch 有set 叫左2個 向左飯之外 仲有唔同肉類lunch set叫左炭燒澳洲羊架配紅酒燒汁 叫扒餐既話有薯菜 意粉或者飯選擇 羊架配左意粉 我要等炒得好香 蒜味十足 而且份量都唔細ga 羊架足足兩大隻 仲要隻隻都啖啖肉無呃秤 味道調得好啱 最重要食呢d 竟然唔洗一百蚊 絕對係超值 仲有餐湯同飲品 餐湯係蘿蔔湯 都唔差嘅好好飲另外個set 叫左燒紐西蘭肉眼扒 份量同樣好多 而且配埋黑松露薯蓉 好香滑應該加咗cream 好好食 肉眼扒基本上唔使點任何醬汁都已經牛味好濃 坐得舒服 價錢實惠 絕對係性價比極高
坐得舒服 價錢實惠 絕對係性價比極高
從來無諗過係銀城廣場樓上舖望落西洋南街咁有feel🤣🤣🤣梳化位配落地玻璃真的很不錯😍OpenRice 訂位午市套餐仲有額外88折👏🏻👏🏻食咗咁多野埋單先$238仲免加一🥳🥳🥩燒紐西蘭肉眼扒 配黑松露燒汁 $108揀左跟薯菜,佢係跟黑松靈薯蓉同炸四季豆薯蓉好香黑松露味質感亦好軟滑🤤🤤肉眼扒叫左5成熟出到黎都仲有少少粉色除左邊邊有啲筋之外整體都係好冧同容易切開佢個黑松露燒汁都好香喊味亦岩岩好望落好似細細份但食落都幾夠飽~🐥香烤美國大雞扒 配蜜糖燒汁 $68揀左跟意粉味道好驚喜,用蒜同牛油炒過係我鐘意嘅偏幼身嘅意粉😍吾太冧仲有啲咬口大雞扒吾係浪得虛名,大件之餘仲好厚身而且食落口好嫩滑一啲都吾乾身另外個蜜糖燒汁都好夾,吾係太甜🍗「時代抗翼」-維尼雞翼 $52 /4隻維尼雞翼其實係炸雞翼配蜜糖柚子醬好鍾意碟旁嘅沙律菜,係黑醋配荔枝味爆爆珠係好新奇嘅味道🙈食落有荔枝香酸酸甜甜佢啲雞翼都好大隻食落都好脆口但覺得太多醬同好甜,頭幾啖都幾好食但越食就越甜有啲膩😢😢餐飲送$28 咖啡茶或汽水,我地加錢叫左其他~🍹Fruit Punch (+$30)除左無雜果有啲失望,整體味道都okay🍹Virgin co
從來無諗過係銀城廣場樓上舖望落西洋南街咁有feel🤣🤣🤣
梳化位配落地玻璃真的很不錯😍
OpenRice 訂位午市套餐仲有額外88折👏🏻👏🏻
食咗咁多野埋單先$238仲免加一🥳🥳

燒紐西蘭肉眼扒 配黑松露燒汁
🥩燒紐西蘭肉眼扒 配黑松露燒汁 $108
揀左跟薯菜,佢係跟黑松靈薯蓉同炸四季豆
薯蓉好香黑松露味質感亦好軟滑🤤🤤
肉眼扒叫左5成熟出到黎都仲有少少粉色
除左邊邊有啲筋之外整體都係好冧同容易切開
佢個黑松露燒汁都好香喊味亦岩岩好
望落好似細細份但食落都幾夠飽~

香烤美國大雞扒 配蜜糖燒汁
🐥香烤美國大雞扒 配蜜糖燒汁 $68
揀左跟意粉味道好驚喜,用蒜同牛油炒過
係我鐘意嘅偏幼身嘅意粉😍吾太冧仲有啲咬口
大雞扒吾係浪得虛名,大件之餘仲好厚身
而且食落口好嫩滑一啲都吾乾身
另外個蜜糖燒汁都好夾,吾係太甜

「時代抗翼」-維尼雞翼
🍗「時代抗翼」-維尼雞翼 $52 /4隻
維尼雞翼其實係炸雞翼配蜜糖柚子醬
好鍾意碟旁嘅沙律菜,係黑醋配荔枝味爆爆珠
係好新奇嘅味道🙈食落有荔枝香酸酸甜甜
佢啲雞翼都好大隻食落都好脆口
但覺得太多醬同好甜,頭幾啖都幾好食
但越食就越甜有啲膩😢😢

Fruit Punch 及  Virgin colada
餐飲送$28 咖啡茶或汽水,我地加錢叫左其他~
🍹Fruit Punch (+$30)
除左無雜果有啲失望,整體味道都okay

🍹Virgin colada (+$30)
吾會再嗌☹️成杯都好酸菠蘿味又好淡,無乜椰奶味,吾係好知自己飲梗乜

Emm全餐最失望嘅位應該係餐湯。。。
因為無面包😭同係一碗雜菜湯,浸到無乜色又無乜味,好似不停加水煮嘅罐頭湯🥴
2021-05-20
燒紐西蘭肉眼扒 配黑松露燒汁
香烤美國大雞扒 配蜜糖燒汁
「時代抗翼」-維尼雞翼
Fruit Punch 及  Virgin colada
  • 燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁
2021-05-22 127 浏览
之前食過銀城廣場樓上嘅餐廳 ”日本野” 感覺唔錯,今日喺附近行完街,所以就再去銀城廣場食晚飯,不過今次唔係食 ”日本嘢” 係試吓隔離嘅 Mini Friday。叫咗咸蛋黃薯角、Dinner Set 同 DIY Pasta。DIY Pasta幾好,可以根據自己鍾意嘅口味做任何配搭。兩款套餐都跟田園沙律同羅宋湯,羅宋湯都有幾多料。咸蛋黃薯角 ($68) : 份量好大兜,薯角黐滿晒咸蛋黃醬 🤤 食落外脆內軟,而且重有啲咸蛋黃流沙嘅口感,唔洗點醬汁都好好食。DIY Pasta ($169) : 自選汁揀咗溫泉蛋芝士忌廉配天使麵同煙肉,天使麵又係勁大兜材料又多,而且麵條好掛汁,味道又濃郁。😍法式紅酒燴牛肋條 ($208) : 大概有三至四條牛肋條,牛肋條口感軟腍,而且牛味濃郁,另外仲有珍珠筍、蘿蔔、蘆筍同黑松露薯蓉等配菜。😋甜品只需加 $1 蚊就有非常抵食。
兩款套餐都跟田園沙律同羅宋湯,羅宋湯都有幾多料。
甜品只需加 $1 蚊就有非常抵食。
2021-05-19 85 浏览
估唔到係旺角鬧市,都有間裝潢幾有feel既西餐廳😳😳同fd order佐兩set dinner set😳每set都會有是日餐湯、沙律、野飲😚同埋加一蚊就有是日甜品!野飲又幾多選擇下~餐湯係忌廉湯,與一般唔同,飲到甜甜既菜味🤔唔知係咪加佐紅菜頭落去😳幾好飲~沙律入面有啲乳酪味爆珠😚蔬菜亦好新鮮☺️我order佐碳燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁😳😳一上台有好香牛味,塊扒好大塊同埋厚,可能炭燒既關係😳😳肉質夠嫩又好襯黑松露燒汁,我唔覺得膩,反而覺得好香。法式紅酒燴羊膝🐑個羊膝嘅份量好多,兩個人食都飽呀。☺️而佢處理個羊處得好好,啲肉同條骨好輕易就就分得開,個肉質唔會鞋好嫩,個汁都幾好味,配菜唔會Hea咁比啲三色豆,個黑松露嘅薯泥都算係食過嘅數一數二。好食😋呢個,推!啱晒啲食肉獸。最後上左甜品,都小巧精緻🥰🥰唔會太甜,有好香士多啤梨味😚總括而言~呢間西餐廳坐落環境都幾舒服浪漫😚😚要坐窗口位要提早bk!都幾搶手!個晚去到已經bk嗮!!
估唔到係旺角鬧市,都有間裝潢幾有feel既西餐廳😳😳

最後上左甜品,都小巧精緻🥰🥰唔會太甜,有好香士多啤梨味😚

2021-05-13
1K
同朋友都好鍾意mini friday食西餐,前排約了去旺角分店食,果然未到friday已好味到有friday的感覺!😋😋餐廳內燈光好似星空咁,而且坐得好舒服,真係可以同朋友好好relax下,傾下計。最有特色的莫過於火焰脆燒德國咸豬手,店員會在你面前點火,火焰豬手非常香,打卡一流至於味道亦好好😋火焰後店員攞返廚房切好後就上碟,的確好好service😍。燒了的外皮好香脆,而且肉質嫩滑,肥瘦均勻,配芥末醬一起吃,嫩香得來不會太膩!另一樣同樣出色的是自由配搭意粉~選了我最喜歡的材料,配搭成溫泉蛋芝士忌廉波菜天使麵(加龍蝦)。個溫泉蛋芝士忌廉好creamy,配菠菜+流心蛋,真係超級match😋就咁連醬食意粉都好滿足了。龍蝦肉質亦好好,而且個鉗夾碎了,一拆開就食到啖啖肉點pasta後還可以用$1食到是日甜品,對於愛吃甜品的我,真的非常吸引。當日甜品是芝士蛋糕,芝士味濃香,絕不馬虎。而這裡的前菜亦好用心,湯非常濃香且好多菜,沙律就係新鮮蔬菜混了juicy的橙粒粒。絕對是值得一去再去的餐廳😋😋😋

絕對是值得一去再去的餐廳😋😋😋

溫泉蛋芝士忌廉波菜天使麵(加龍蝦)
Mini Friday 是一間樓上酒吧西餐廳,彼鄰一間日式食肆,相信隸屬同一老闆。店內餐桌擺位密度相對低,既能保持足夠社交距離,亦能令食客更感舒適。午市套餐有七款,定價由 $52 至 $108 不等,內含餐湯餐飲及免加一,都算實惠。羅宋湯湯質比較稀,味道中規中矩。主菜炭烤澳洲肉眼扒配黑松露燒汁配薯菜,肉眼扒約八成熟,較要求稍熟,選材質素性價比合理,口感富嚼勁,每口牛肉皆洋溢芳香的松露香氣。配菜以薯蓉為主,另配上四季豆及車厘茄。對男孩子來說,份量可能少了一點。小編亦建議餐廳可考慮選用瓦碟出菜,有助提升格調。整體來説,Mini Friday 的食品性價比合理,用餐環境舒適,可以試試。
羅宋湯湯質比較稀,味道中規中矩。
羅宋湯
炭烤澳洲肉眼扒配黑松露燒汁配薯菜
炭烤澳洲肉眼扒配黑松露燒汁配薯菜

[11/5/2021;Tue]
2021-05-11
2021-05-15 86 浏览
最近香港的疫情不斷好轉,大家也回復堂食的信心了,今日經朋友介紹之下,來到了這間西餐廳慶祝.餐廳離地鐵大約2分鐘,十分之方便,加上環境佈置十分之有氣氛,座位也十分之舒適,適合朋友的聚會.套餐分別有餐湯及沙律等十分之開胃.這個燒豬仔骨分量十足,加上自家製的醬汁,十分之好味道令人十分之回味.牛扒火候控制得十分之好、將所有肉汁也所在扒的身上,加上香濃的松露醬,令牛扒提升了另一個新的境界.最後加一蚊,有一個甜品,也令這餐畫上一個完美的句號.

套餐分別有餐湯及沙律等十分之開胃.

最後加一蚊,有一個甜品,也令這餐畫上一個完美的句號.
2021-05-14 540 浏览
第二次食依間餐廳,今次再食係因為見到有威靈頓牛柳~餐廳環境寬闊,坐得幾舒服,主打多國菜,有好多既有創意又賣相唔錯既菜式。❀ 皇牌威靈頓牛柳外層酥皮好酥脆,切開見到牛中間呈淺粉紅色,酥皮與牛柳有點分離,而食落牛味重但肉質卻有點韌,偏向七成熟。酥皮與牛之間夾了一層蘑菇,配埋黑松露薯蓉及醬汁食,味道幾好❀ 芒果黑松露鮮蝦沙律賣相好吸引,沙律由芒果、蝦肉、洋蔥及黑松露醬汁調配而成,食落好清新,酸酸甜甜帶點黑松露香。但是不太食洋蔥既我覺得洋蔥粒偏多,帶點洋蔥青澀味❀ 溫泉蛋菠菜大啡菇大啡菇焗得幾juicy,菠菜係用忌廉及芝士調煮,而溫泉蛋有流心效果❀ 黃到金雞翼有4款"時代抗翼",全部都好吸引。黃到金其實係指咸蛋黃醬,雞翼炸得好香脆,肉質都幾滑嫩,配埋香濃既咸蛋黃醬,仲食到咸蛋黃粒粒,味道唔錯~而且仲係熱辣辣!另外仲有沙律菜及乳酸爆珠,可以幫助減少油膩感❀ 心太軟配雪糕即叫即整,切開有熱騰騰既流心朱古力醬,但份量較少,雪糕帶點冰感⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆👅味道:⭐️⭐️⭐️⭐️📸環境:⭐️⭐️⭐️💫🤵服務:⭐️⭐️⭐️⭐️💎CP值:⭐️⭐️⭐️⭐️(5⭐️為最高分)⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆

❀ 皇牌威靈頓牛柳

👅味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
📸環境:⭐️⭐️⭐️💫
🤵服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
💎CP值:⭐️⭐️⭐️⭐️
(5⭐️為最高分)
芒果黑松露鮮蝦沙律
溫泉蛋菠菜大啡菇
心太軟配雪糕
芒果黑松露鮮蝦沙律
溫泉蛋菠菜大啡菇
  • 黃到金雞翼
2021-05-14 133 浏览
之前想食Mini Friday但full booking,今次早幾日訂定,今日平日終於可以嚟試。朋友推介豬肋骨,所以我揀咗個晚餐香烤美式BBQ豬肋骨。朋友就係牛迷,揀咗個碳燒美國頂級牛肉眼扒配黑松露燒汁。晚餐有主菜,跟餐湯沙律飲品,+$1仲有甜品。沙律有d荔枝味的爆珠,又幾夾。BBQ豬肋骨夠哂大份,仲勁多醬汁。好濃茄汁味,夠哂厚肉,切出嚟都有成5大條,我兩個女仔share都爭d食唔哂。美國頂級牛肉眼扒肉眼質感唔錯,唔會太淋之餘牛味都重。第一次食肉眼配黑松露汁,原來松露香都幾夾牛。配菜的薯蓉都幾好食。餐廳環境大,有情調,唔嘈,係同另一伴嚟撐下台腳的好地方。

美國頂級牛肉眼扒

餐廳環境大,有情調,唔嘈,係同另一伴嚟撐下台腳的好地方。
2021-05-14 136 浏览
約朋友食晚飯,响openrice見到哩間食評幾高質,於是嚟試下,由於網上book咗位,雖然早到咗都唔駛等即時入座,點咗肉眼扒配黑松露燒汁,要medium,但嚟到切開變咗7成熟,太熟了口感有點韌,睇相見到香草牛油焗田螺酥盒幾特式點嚟試下,但有點鹹,麻麻地,可能睇咗好多好評話好食,所以整體有點失望嘅!好彩推介嘅黃金薯角真喺幾出色,香濃味道適中,好食,不過唔會再去,並唔喺啲食評講到咁好食啫!有非常大嘅改善空間。
2021-05-13
  • 咸蛋黃薯角
2021-05-11 202 浏览
去開旺角附近諗緊食咩晚餐,就同想食西餐既朋友一齊黎到銀城廣場既mini Friday 喇皇牌威靈頓牛柳原來mini Friday 有出威靈頓牛柳,價錢仲唔貴喎,一於叫左份。出面既酥皮焗得好酥脆,有牛油香。入面有層蘑菇,再切開見到入面既牛柳都煮得岩岩好,有肉汁又肉質軟稔。伴碟仲有黑松露薯蓉,成件事好豐富😍黃到金雞翼雞翼都係宜度既招牌菜,仲有好多款味道可以選擇。熱愛咸蛋黃既我地梗係叫咸蛋黃味既黃到金雞翼啦。雞翼炸到外面好脆,裡面依然嫩滑,有粒粒咸蛋黃碎,好邪惡呀溫泉蛋忌廉蝦肉燴飯再叫左個溫泉蛋忌廉蝦肉燴飯。飯的軟硬度剛剛好,唔會太稔或太硬身,維持到口感。risotto既面頭鋪滿大大隻蝦肉、大量芝士,仲有半生熟嘅溫泉蛋。飯入面亦都有露筍、三色椒等蔬菜,中和返忌廉汁嘅膩感。。。Mini Friday (銀城廣場)旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓。。

黃到金雞翼

溫泉蛋忌廉蝦肉燴飯

Mini Friday (銀城廣場)
旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓

• 皇牌威靈頓牛柳