2021-02-22 116 浏览
被餐廳裝修吸引, 又見好多po都介紹, 到場果然精心家佈置, 仲有好多抵死字句, 打卡一流不過主要係想食野, 難得可以4人相聚,勁開心選好頭盤,小食,主菜同埋飲品, 點知店員話個炸爐整緊....所有小食都冇......店員係好有禮貌既,餐牌係好靚同埋菜名係好搞鬼既,但係主要係黎食野,講真款式已經唔係好多,仲要冇晒炸野.....結果好悶甘叫左3 個主菜,一個甜品,飲品甘飲品整得幾好,中式茶具裝咖啡,幾fusion, 甜品擺盤幾吸引,但窩夫太硬, 個醬又太少意粉pizza味道正常,但份量太少如果黎打卡影相,正既, 如果諗住食飯,回頭率好低喇
結果好悶甘叫左3 個主菜,一個甜品,飲品甘
意粉pizza味道正常,但份量太少
如果黎打卡影相,正既, 如果諗住食飯,回頭率好低喇
2021-02-19
1K
2021-02-21 97 浏览
Mamaday係靚到朋友都係咁影相食物名又特別軟殼蟹薄餅 $138原隻嘅軟殼蟹,重要有肉有膏,好邪惡,好好食,而且個薄餅係脆嘅,我最愛嘅底,加上千島醬嘅Pizza真係冇得輸,叫我點樣唔一次過食咗半份🤣🤣黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨魚燉飯 $126有少少辣嘅墨魚飯,好脆既魷魚,加上返上面有啲炸蒜,雖然唔知點解佢因為咩辣,但辣得好過癮,平時唔會喺街食墨魚飯,食完成個咀都黑蚊蚊,係叫外賣先會食,喺屋企食完幾黑都冇人理🤣🤣
Mamaday係靚到朋友都係咁影相
食物名又特別

軟殼蟹薄餅 $138

黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨魚燉飯 $126
  • 點解個個都叫軟殼蟹比薩架
  • 黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯
2021-02-20 131 浏览
今日黎到<Mamaday>呢間人氣玩味Cafe~ 餐廳有好多擺設,令成個氣氛好歡樂,有啲似玩具店,或者復古雜貨店~以為淨係賣裝修啦,點知食物都唔錯🤤<好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥>食完呢個真係唔好諗減肥🙈<炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦籽撈麵>有啲fusion feel, 少少辣得黎幾惹味,令人食唔停<提拉米蘇聽過未>其實就係Tiramisu咖啡,個奶蓋幾好味<青檸蜂蜜梳打>味道普通,不過藍色係幾靚🤣
以為淨係賣裝修啦,點知食物都唔錯🤤
<好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥>
食完呢個真係唔好諗減肥🙈
好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥
<炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦籽撈麵>
有啲fusion feel, 少少辣得黎幾惹味,令人食唔停
炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦籽撈麵
<提拉米蘇聽過未>
其實就係Tiramisu咖啡,個奶蓋幾好味
提拉米蘇聽過未
<青檸蜂蜜梳打>
味道普通,不過藍色係幾靚🤣
青檸蜂蜜梳打
好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥
炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦籽撈麵
提拉米蘇聽過未
青檸蜂蜜梳打
2021-02-19 644 浏览
大家都知道Mamaday要堂食既話,實要排好耐隊🥲 但我依啲懶人又想食好西,當然係靠外賣啦😎 外賣既質素絕對不遜色,睇下我食左咩😁唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 $124 (+28升級原條鰻魚) Mamaday menu上既菜名實在太有趣,其實我對依個蒲燒鰻魚蛋包飯抱好大期望嫁🤣 好彩完全無令我失望!! 鰻魚好肥美,仲好厚肉😁 最緊要係一啲都唔腥,而且無咩細骨,完全可以好放心地大大啖咁食🤤 啖啖鰻魚肉配上甜甜地既燒汁,同炒得好滑既蛋包飯真係絕配😎基本野: 素食者沙律🥗 $78新年實在食左太多好野,食下沙律減輕下罪惡感😆 雖然都係自己呃自己,就俾我自我感覺良好啲啦🙊 依個沙律令我發現原來印尼蝦片同芝麻醬都幾夾,加上我好耐無食印尼蝦片,食左依2塊之後燒著左我鋪癮...超市掃左2大包🙈 仲要開埋樽芝麻醬點,我相信我已放棄自己🐽

基本野: 素食者沙律🥗 $78
唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
早已聽聞 Mamaday 的食物得意有趣,趁春節假期幾日,就約埋朋友一齊去試吓。餐廳的裝潢真的很有特色,有不少打卡位。發現餐牌的食物名之後,好想笑😂 「唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯」,半條鋪燒鰻魚鋪在蛋包飯之上,切開蛋包飯,米飯粒粒分明,軟滑雞蛋配上香濃鰻魚汁,送飯一流。「今日我咩心情?關你咩事先⋯」,原來是芝士洋蔥番茄薄餅🍕,拉出絲絲芝士,帶點焦香,濃郁纏綿,餅底都做得幾香脆。Espresso 用傳統的酒杯盛載幾有風味,旁邊的杯仔原來是水,用來涮口清清味蕾。

午餐
2021-02-18 78 浏览
今晚收工有啲攰啊~唔想做飯又趕唔切係餐廳堂食所以都係決定買外賣返屋企食喇🤤🤤Mamaday一如以往都係玩味十足連落單都要同啲店員玩一餐🤣🤣啲餸菜名因為又長又盞鬼!首先我就order左個傻豬豬辣架泰式豬頸肉肉碎蛋包飯🌶🌶🌶食落十分開胃,辣得相當過癮,豬頸肉同蛋都十分炒得相當之嫩外賣包裝仲要十分貼心咁將肉醬同蛋分開到家先將醬淋上面😋😋😋超正之後仲order左個明太子溫泉蛋意粉依個食落超creamy配埋明太子味真係一流上面啲蟹肉棒食落啖啖肉,清盤行動正式開始!依個真係好想無限refill!😋😋😋小食方面order左個蜜糖芥末雞翼全部都係單邊骨雞翼,食落愛方便外脆內軟啖啖肉,食肉獸必叫!🥰🥰
今晚收工有啲攰啊~
唔想做飯又趕唔切係餐廳堂食
所以都係決定買外賣返屋企食喇🤤🤤

Mamaday一如以往都係玩味十足
連落單都要同啲店員玩一餐🤣🤣
啲餸菜名因為又長又盞鬼!

首先我就order左個傻豬豬辣架泰式豬頸肉肉碎蛋包飯🌶🌶🌶
食落十分開胃,辣得相當過癮,豬頸肉同蛋都十分炒得相當之嫩
外賣包裝仲要十分貼心咁將肉醬同蛋分開
到家先將醬淋上面😋😋😋超正

之後仲order左個明太子溫泉蛋意粉
依個食落超creamy配埋明太子味真係一流
上面啲蟹肉棒食落啖啖肉,清盤行動正式開始!
依個真係好想無限refill!😋😋😋

小食方面order左個蜜糖芥末雞翼
全部都係單邊骨雞翼,食落愛方便
外脆內軟啖啖肉,食肉獸必叫!🥰🥰

2021-02-18 106 浏览
終於有機會去Mamaday啦,今日去仲未放寬晚市堂食,唯有外賣!之後有機會再朝聖!Mamaday係良心小店,而且餐廳內嘅裝修及菜單設計都走鬼馬幽默路線,食物質素高,價錢又合理,性價比好高!可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵$112大量橙紅色嘅明太子配上忌廉汁,再加上流心嘅温泉蛋、木魚絲及蟹柳,伴扁麵一齊食,濃香鮮味,而且口感層次豐富! 推介!辣㗎傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯$118選用日本蛋,食得安心又放心!滑蛋好嫩滑! 豬頸肉及肉碎份量夠多,味道夠香辣,忍唔住一口接一口!正呀!Dirty 咦污糟呀你(常溫) $42

可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵$112

辣㗎傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯$118

Dirty 咦污糟呀你(常溫) $42
弟弟說今晚在家打麻雀,為了節省媽媽煮飯的時間,他叫我直接買外賣回家吃,那麼可以多打幾回麻雀,於是我去了Mamaday外賣他喜愛的唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯。我一共買了兩款小食及兩款小食,分別是記住,期望愈大,失望愈大,蜜糖芥末雞翼,普通到無得再普通既炸魷魚圈,有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵與唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯。愛吃雞翼的話千萬不能錯過記住,期望愈大,失望愈大,蜜糖芥末雞翼,雞翼外層香酥,內部雞肉軟嫩多汁,沾上蜜糖芥末醬汁更是絕配,香辣帶勁,非常過癮。普通到無得再普通既炸魷魚圈則使用超肥美的魷魚圈,裹上炸粉,炸至金黃酥脆,魷魚圈紮實彈牙,不管直接吃,還是醮點些沙律醬品嚐,均十分美味。是晚我最喜歡非有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵莫屬,蟹肉,蟹膏,蟹籽和蟹鉗給得不手軟,意大利扁麵與香噴噴的蟹膏,蟹肉極搭配,鮮美無比,蟹味吸附在意大利扁麵上,我一口接一口吃過不停。唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯我加了28元升級做原條鰻魚,油亮的鰻魚平鋪在蛋包飯上,抹上香濃醬汁,香氣撲鼻而來,忍不住食指大動。鰻魚肉質細緻肥嫩無骨刺,甜甜鹹鹹的醬汁超下飯。蛋包飯煎得蠻漂亮,是大家普遍接受的半熟程度

鰻魚肉質細緻肥嫩無骨刺,甜甜鹹鹹的醬汁超下飯。蛋包飯煎得蠻漂亮,是大家普遍接受的半熟程度,雞蛋吃起來滑溜得很。
2021-02-17 76 浏览
去過呢間餐廳幾次,但次次都好多人排隊,所以我只係食過一次咋(´・Д・)🔸有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵($128)同佢個名一樣,呢碟野真係充滿蟹蟹蟹🦀蟹肉同蟹膏一啲都唔吝嗇,仲有蟹籽、蟹鉗仔同埋扮哂蟹既蟹棒🤪汁醬食落鹹鮮,啖啖都係充滿蟹的感覺,加上我喜歡的扁意粉,食得好高興(*ˉ︶ˉ*)🔸唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯($124)上枱賣相幾好,但食落既味道有啲耐人尋味⋯ 蒲燒鰻魚有少許腥味,滑蛋炒得太濕令到碟飯有啲水汪汪;醬油飯底帶啲麻油味,同啲木魚碎味道好似唔係幾夾喎⋯⋯可能我對佢抱太大期望啦🤥🔸千島軟殻蟹芝士比薩($128)好味呀呢個🤤軟殻蟹正常,餅底薄脆,醬料夠哂惹味,係略嫌鹹左啲啲,叫嚟同朋友些牙都幾開心~🔸焦糖脆脆咖啡沙冰($48)原來都幾大杯,咖啡正常水準,因為係沙冰既關係,杯野好似飲極都有咁😂,佢面頭啲焦糖好甜好正🐜從裝潢到Menu設計都感受到餐廳的用心,係充滿玩味的一次用餐體驗(=゚ω゚)ノ

🔸有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵($128)

🔸唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯($124)

🔸千島軟殻蟹芝士比薩($128)

🔸焦糖脆脆咖啡沙冰($48)
  • 有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
2021-02-17 73 浏览
聞名既黃店 裝飾環境 具特色兼雅致💐🌿外賣自取 賣相一樣甘👍🏻有誠意😎而今次食左同上一次不一樣的美食😜炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦籽撈麵 $118另加 ($18) 原隻軟殼蟹🦀Lone time no eat 蝦籽麵!🙊好懷舊啊😛麵質一啲都唔乾、唔硬! 值得一試🤤軟殼蟹 好好好大隻😳 有肉又有膏🤩炸薯條🍟 小:$45/大:$68口味可選其一 (原味/明太子/芝士粉)即炸粗薯條🍟 係我既必點之一😌經典又好脆 包保食到Lam Lam 俐😋士多啤梨奶昔🍓 $48只有甜味+奶味既士多啤梨奶昔😍放心唔係好甜既抹茶沙冰🍵 $48唔會好甜 唔會好濃嘅抹茶沙冰🥰
聞名既黃店 裝飾環境 具特色兼雅致💐🌿

外賣自取 賣相一樣甘👍🏻有誠意😎
而今次食左同上一次不一樣的美食😜

炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦籽撈麵 $118
另加 ($18) 原隻軟殼蟹🦀
Lone time no eat 蝦籽麵!🙊好懷舊啊😛
麵質一啲都唔乾、唔硬! 值得一試🤤
軟殼蟹 好好好大隻😳 有肉又有膏🤩

炸薯條🍟 小:$45/大:$68
口味可選其一 (原味/明太子/芝士粉)
即炸粗薯條🍟 係我既必點之一😌
經典又好脆 包保食到Lam Lam 俐😋

士多啤梨奶昔🍓 $48
只有甜味+奶味既士多啤梨奶昔😍

放心唔係好甜既抹茶沙冰🍵 $48
唔會好甜 唔會好濃嘅抹茶沙冰🥰
  • 放心唔係好甜既抹茶沙冰
  • 炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦籽撈麵
Mamaday既menu真係好得意😆💛可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁面 $112一啲都唔失望!!!好高質!!🤩明太子醬好多,每條面都比D醬包住,用料一啲都唔吝嗇,明太子粒好足料。溫泉蛋熟度啱啱好,撈埋面食一流。上面仲放左好多木魚乾🤤,令成個面更香。意大利扁面軟硬度適中幾有咬口。Whatever fried platter求其是但乜都炸啲啦 $98乜炸物都有啲嘅小食拼盤,成個底鋪滿薯條,仲有炸蝦、炸芝士同炸魷魚😍。唔會好多炸粉好厚身,炸物即使擺耐左都仲好脆口。👍香蕉朱古力奶昔 $48唔係用香蕉精,真係有香蕉肉!!🍌朱古力甜度適中,味道濃郁得黎又唔會蓋過香蕉味,口感綿滑。牛油果沙冰口感係杰撻撻的 $48一飲落去即刻feel好fresh!🥑淡淡牛油果味,仲飲到好香既蜂蜜味,好清爽既感覺。本身都諗住有牛油果口感會好杰,但可能因爲外賣番到去沙冰溶溶地,所以整體都幾稀,好似飲牛油果奶咁🤣。
Mamaday既menu真係好得意😆💛

可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁面
求其是但乜都炸啲啦
  • 可能會失望温泉蛋明太子意大利扁麵
2021-02-15 84 浏览
我都常叫外賣,最近買了一間外賣的食物很高水準,它位置係尖沙嘴的新派的cafe 名字叫MAMADAY ,食物絕對不是麻麻地😆 哈哈我和朋友買了分別有鰻魚日本蛋包飯、豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯 和兩杯士多啤梨奶昔 !蛋包飯系列絕對好食,份量都好多,例如豬頸肉配上特製蒜肉碎醬又香又入味!鰻魚又大份,食到飽飽呢!士多啤梨奶昔都是我最愛,新鮮打特別啖啖清甜啊!Mamaday cafe 尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓
我和朋友買了分別有鰻魚日本蛋包飯
、豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯 和兩杯士多啤梨奶昔 !
蛋包飯系列絕對好食,份量都好多,
士多啤梨奶昔都是我最愛,新鮮打特別啖啖清甜啊!

Mamaday cafe
尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui呢間好有特色既小店我諗好多人都食過佢最出名除左係店內裝潢特別 仲有每道菜式既名都好幽默 成日都係堂食 今次就試下lunch外賣自取 等左10分鐘就拎得✨唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 $124+$28升級完條鰻魚😍 (用日本進口雞蛋🥚)一打開個lunchbox勁開心 真係原條鰻魚 又闊又長 個lunchbox 差d就裝唔曬!😍 🐟鰻魚燒得岩岩好 有勁多燒汁 底層既炒蛋勁⋯⋯滑🤤🤤🤤🤤份量又勁多 我估至少用左兩隻蛋!所以我每啖飯都食到鰻魚同滑蛋 完全唔洗慳住食 真係超級滿足呀🥰🥰🥰雖然lunch 黎講係少貴 但其實份量真係好大 魚,蛋,飯 都好多 如果細食既女仔真係可以同人share 因為我都食唔曬d飯😝估唔到外賣既質素都keep得好好份量同堂食一樣多 又夠熱 好開心☺️☺️🥰
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui
呢間好有特色既小店我諗好多人都食過

✨唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 $124
+$28升級完條鰻魚😍 (用日本進口雞蛋🥚)
一打開個lunchbox勁開心 真係原條鰻魚
又闊又長 個lunchbox 差d就裝唔曬!😍
🐟鰻魚燒得岩岩好 有勁多燒汁
底層既炒蛋勁⋯⋯滑🤤🤤🤤🤤
份量又勁多 我估至少用左兩隻蛋!

雖然lunch 黎講係少貴 但其實份量真係好大
估唔到外賣既質素都keep得好好
份量同堂食一樣多 又夠熱 好開心☺️☺️🥰
2021-02-10
10 分钟 (外卖自取)
2021-02-14 56 浏览
最喜歡有主題特色嘅餐廳,這間很有玩味,評價很高,一定要來試試!它有三間分店,今次去尖沙咀這間,位於加連威老道,不難搵。我搭lift上去,好似後門,後來才發現原來樓梯上去,才是正門😅時間尚早,餐廳剛開門,很清靜!So far so good, but worth the wait !Right! 如果要等位都係值得嘅!各式各樣嘅擺設都係好有特色!句子都很有意義!食物很有水準,很美味!好大隻軟殼蟹😋大大隻,很多膏😋加埋杯特飲,完美的午餐!

時間尚早,餐廳剛開門,很清靜!

Right! 如果要等位都係值得嘅!

各式各樣嘅擺設都係好有特色!

句子都很有意義!

食物很有水準,很美味!

好大隻軟殼蟹😋

大大隻,很多膏😋

加埋杯特飲,完美的午餐!
2021-02-04
午餐
2021-02-13 207 浏览
香蕉奶昔 $48呢度每樣食物都玩味十足🤣 香蕉奶昔上面放咗焦糖香蕉 薄脆食落香甜 而香蕉奶昔飲落好綿滑 質地算係比較竭身 味道香濃得黎帶啲香蕉本身既甜味 整體黎講好令人滿意 唔會過甜好重🍌味 推介!😚評分: 10/10🌟73.5% Homemade Lava Cake $58心太軟即叫即整 大概等15-20分鐘 如果生日仲可以寫慶祝字句同點蠟燭添🥳 心太軟一切開啲朱古力漿即刻流哂出黎 勁澎湃🤩 食落唔會太甜 朱古力味濃得黎有淡淡苦味 加埋雪糕更加perfect 🥰評分: 9/10🌟可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵 $112食落一啲都唔會失望既🍝 首先呢碟超多醬汁 每一條扁麵都掛滿明太子既醬汁 食落好濃郁好夠味 加埋溫泉蛋既蛋漿去食 勁creamy 而伴碟有4-5條蟹柳同木魚花 蟹柳就中規中矩冇乜特別 不過整體都算好出色 建議兩個人share食會冇咁膩🤪評分: 9/10🌟記住,期望愈大,失望愈大...雞翼(芝士粉) $68雞翼有大概7隻度 每隻炸得好香脆 面頭灑滿芝士粉 食落好濃🧀味得黎啲肉都好juicy加埋脆卜卜既雞翼 一啲都唔會失望😋評分: 10/10🌟———————————————
香蕉奶昔 $48

評分: 9/10🌟

記住,期望愈大,失望愈大...雞翼(芝士粉) $68
評分: 10/10🌟
———————————————————————
Mamaday (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓
香蕉奶昔
記住,期望愈大,失望愈大...雞翼(芝士粉)
73.5% Homemade Lava Cake
香蕉奶昔
記住,期望愈大,失望愈大...雞翼(芝士粉)
73.5% Homemade Lava Cake