2021-03-09 142 浏览
跟老友記約左一聚,因為想坐得舒服啲,黎左呢間餐廳慢慢嘆。晚上7點食飯時段, 差不多滿坐,好彩book 左位,否則都要等下位🤭。食物名趣味十足,老友記叫左個#美利堅合衆國草飼牛扒扒扒牛扒上鋪有2大塊蝦片,墊底配有新鮮沙律菜🥗,牛扒己經預先切好了,方便食用。我叫左#唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯,上次外賣食過覺得很不錯,今次堂食都要食番佢,鰻魚依然厚身肥美,燒汁夠晒惹味,日本炒蛋滑滑的,配埋珍珠飯一併入口, 真係好味😋了。裝修別具一格, 打卡好地方❇️。
跟老友記約左一聚,因為想坐得舒服啲,黎左呢間餐廳慢慢嘆。

食物名趣味十足,老友記叫左個
#美利堅合衆國草飼牛扒扒扒
牛扒上鋪有2大塊蝦片,墊底配有
新鮮沙律菜🥗,牛扒己經預先切好了,方便食用。

裝修別具一格, 打卡好地方❇️。
2021-03-08
2021-03-09 123 浏览
尖沙咀這間餐廳裝修得好有特色,色彩繽紛令人好有活力嘅感覺。生姜燒豚肉蛋包飯:滑蛋上面鋪滿豚肉碎醬汁煮得好香,用佢撈飯加埋滑蛋真係好正,最緊要係有汁👍🏻👍🏻👍🏻XO醬燒帶子長通粉:用左好多XO醬煮所以好濃味交足料😂長通粉吸晒d醬汁正正正,帶子都有數粒。加左個小食脆炸魷魚圈:炸得好脆呀,一個個魷魚圈加埋沙律醬一齊好好食😋飲品叫左杯Dirty: 沖得好好飲,咖啡味好香濃,有d奶好易入口,唔太大杯過下口引。
尖沙咀這間餐廳裝修得好有特色,色彩繽紛令人好有活力嘅感覺。

生姜燒豚肉蛋包飯
XO醬燒帶子長通粉
魷魚圈
Dirty
2021-03-09
午餐
Dirty
2021-03-08 654 浏览
幾個好肚餓既女仔去食野,所以真係叫左好多野食🤣講下杯野飲先~柚子益力多沙冰🍹好fresh!飲落有淡淡柚子清香,沙冰唔似落左好多冰,唔會話凍到喉嚨唔舒服🤤蒜蓉虎蝦pizza 熱辣辣上枱,一經過已經聞到好香蒜蓉味,虎蝦都好爽口,而佢批底係好薄好脆個種,唔會話太飽,咁就可以叫多啲其他野食啦😆😆蜜糖芥末雞翼佢係將雞翼分開一半再整既,味道幾好,但就略嫌少左啲醬汁,所以喺底個層既其實只係普通脆炸雞翼有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵🦀上碟個下已經好加分,擺盤好靚~睇顏色都知蟹籽好新鮮,成個意份既配搭都好好,記住要襯熱食呀,凍左既話就會有啲膩。求其是但乜都炸啲啦佢入面有好多好多炸薯條,幾隻炸蝦、炸芝士同炸魷魚,又係好熱辣辣咁上菜,所以一上菜就忍唔住食左舊炸芝士,熱到差啲連條👅都熟埋美利堅合眾國草飼牛扒扒扒🐂牛扒底有好多berry 好好味 食咁多炸野就係應該有啲berry黎消滯 哈哈 仲有幾塊蝦片同烏冬,如果一個人黎食,就咁叫呢個都好ok😋
幾個好肚餓既女仔去食野,所以真係叫左好多野食🤣
講下杯野飲先~

2021-03-01
有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
美利堅合眾國草飼牛扒扒扒
2021-03-08 80 浏览
#打卡鋪頭😛 #尖沙咀 #Mamaday ▫️有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁意粉🍝超!級!多!蟹!膏!😍 啖啖意粉都充滿住蟹膏同蟹籽☺️ 蟹味非常香濃👍🏻 意粉軟硬適中,鐘意食蟹既朋友可一試👍🏻▫️唔好抱咁大期望嘅蒲燒鰻魚蛋包飯蛋包飯最重要緊係個蛋🍳 個蛋超級滑! ! ! 鰻魚燒得好香,旁邊仲有木魚同紫菜,超級配到飯。🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺❣️ 整體評分: 8/10❣️價錢 : $250🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
#打卡鋪頭😛 #尖沙咀 #Mamaday

▫️有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁意粉🍝

▫️唔好抱咁大期望嘅蒲燒鰻魚蛋包飯

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️ 整體評分: 8/10
❣️價錢 : $250

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2021-03-06 101 浏览
週末梗係要約朋友出嚟食飯啦!要食梗係要搵啲良心小店嚟食下,一直都好鍾意依間餐廳,裝修好靚,勁有創意,就連餐單啲名都好搞笑,而且呢度嘅嘢食好好食,仲要好平❤️今次叫咗三樣嘢,我朋友兩個人食已經好飽,勁好味🎉🍴芝士粉雞翼$68依個真係必食嘅推介,首先外層嘅粉唔會好厚,仲要炸到外脆內軟,出邊外層勁香脆,裏面嘅雞肉肉質勁鮮嫩,勁多汁!😁最好食係佢好濃郁嘅芝士粉,真係勁邪惡啊🤩😆另外仲叫咗密汁香茅豬頸肉$128呢個拎來做正餐就一流!去邊有蕎麥面魚露配香茅豬頸肉,真係超級好食嘅配搭,最鍾意係佢嘅豬頸肉,烤得好入味😚仲有個窩夫🧇你去食返個甜品就一流👅估唔到依度無論係主菜定甜品都一樣咁好食😋
週末梗係要約朋友出嚟食飯啦!

今次叫咗三樣嘢,我朋友兩個人食已經好飽,勁好味🎉🍴

芝士粉雞翼$68

最好食係佢好濃郁嘅芝士粉,真係勁邪惡啊🤩😆
另外仲叫咗密汁香茅豬頸肉$128

仲有個窩夫🧇
2021-03-06 82 浏览
可能因為今日比較多人所以薯條係凍嘅,有同佢講不過轉個頭攞返同一碟出嚟。其他食物就正常,我哋叫左墨汁燉飯都幾好食,起碼都熱。蟹肉意粉就麻麻,如果蟹柳熱啲會好食啲。我諗可能佢擺左一段時間先攞出嚟。
2021-03-04 117 浏览
今日三個女仔出嚟食mamaday, 佢嘅佈置真係好得意呀!果然係打卡熱點❤️餐牌都好搞笑,瘋狂食字😂😂😂佢有用餐時間限制,所以就唔係帶咗好多嘢姐。叫咗一個軟殼蟹pizza,炸雞沙律。各自叫咗一杯飲品,朋友嗌咗花茶,紫薯latte,我叫咗Store Berry soda。嘢食就正正常常,不過飲品就性價比比較低啦🤣🤣🤣 另外可能我哋Walk in啦,好快就要交枱。所以我哋就轉場食甜品了結論:打卡一流,食物一般,未必會再嚟

餐牌都好搞笑,瘋狂食字😂😂😂

嘢食就正正常常,不過飲品就性價比比較低啦🤣🤣🤣

結論:打卡一流,食物一般,未必會再嚟

2021-03-04 105 浏览
呢間餐廳想嚟打卡好耐,難得平日夾到男朋友放假我又早放,決定揀mama day 試吓先(聽聞其他舖頭要排好耐隊,好彩平日下午茶時段唔係好多人),一入到去,已經比整個餐廳環境吸引住,我不停拎起手機影下餐牌,又影下擺設!今日叫咗三款食物~唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯首先想讚吓條鰻魚,(本身唔係好鍾意食鰻魚,所以冇加錢叫全條,但係我後悔了),鰻魚好厚肉,配上帶有奶香既日本炒滑蛋,味道一絕!加上珍珠米托底,米粒滲入咗鰻魚汁嘅味道,真係要讚一句好好食。避風塘口味雞翼雞翼有七隻,性價比算係唔錯。炸蒜密舖雞翼既面頭,炸粉拿捏得幾適當,入口好脆,配上熱辣辣既雞肉,除咗越食越辣,仲越食越過癮。焦糖脆脆窩夫除咗窩夫之外,更加配有焦糖脆片,芝士奶蓋和海鹽雪糕,每一啖窩夫都有好豐富嘅配料!窩夫外脆內軟,加上凍冰冰嘅雪糕,真係冰火相融!成餐飯都好滿意,一定會再嚟!

唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯

避風塘口味雞翼

焦糖脆脆窩夫

成餐飯都好滿意,一定會再嚟!
2021-03-02 91 浏览
Mamaday啱啱過新年後 返工 第一日 更係想食好d啦⋯最近聽同事講 有間特別既cafe 點解會特別因為名都夠特別(麻麻地 )本身就想落去堂食打下卡 ⋯但遲左落去 無奈太多人 排隊🙃 最後決定外賣!!!返去食😂 糾結左好耐 叫左最鍾意既鰻魚食⋯(唔好抱太大期望蒲燒鰻魚蛋包飯)寫明話日本進口雞蛋 仲有得加28蚊升級原條鰻魚(太吸引)因為早排食得太多鰻魚 今日叫半條好啦⋯但半條鰻魚真係大到呢 d肉質俾起一般外面買既鰻魚好味裡面d蛋仲要超多 唔止一兩隻蛋⋯仲要濕濕地 唔乾 好正 好味⋯仲叫多個pizza 一齊食 呢個pizza 係我最鍾意既薄批⋯ 脆脆地⋯正⋯平時都係厚餅皮 ⋯用料又足 ⋯今既價錢 值得再食⋯我地驚唔夠嘢食⋯最後仲加多個雞翼食⋯餐廳就推介蜜糖芥末⋯芥個醬都幾大兜⋯雞翼就對開 都幾好 啱曬我呢d懶人⋯餐廳裡面都好特別 唯一可惜係冇得係裡面坐低慢慢食 打下卡⋯下次有時間會堂食試埋d飲品⋯
Mamaday
啱啱過新年後 返工 第一日 更係想食好d啦⋯

用料又足 ⋯今既價錢 值得再食⋯
我地驚唔夠嘢食⋯最後仲加多個雞翼食⋯
餐廳裡面都好特別 唯一可惜係冇得係裡面坐低慢慢食 打下卡⋯
下次有時間會堂食試埋d飲品⋯
2021-03-01 92 浏览
依家啲疫情仲係忽上忽落,安全起見咁我就同朋友嗌外賣, 同事實suggest我佢MAMA day度買外賣,因為佢話之前食過咁我就當然信佢啦, 入到去其實都有好多人食堂食, 見到裏面啲裝修都好得意,都好港式style 諗緊下次都會試下佢個堂食,咁我哋外賣就叫咗以下:蒲燒鰻魚蛋包飯: 呢一個鰻魚飯係我朋友叫嘅,但係我食咗佢少少鰻魚覺得嗰鰻魚燒得都唔錯, 而我哋加咗少少錢,叫原條雖然係外賣但係真係好大條 ,堅唔錯!而最令我意外嘅就係個蛋都係鮮嫩同滑及份量都多。 唯一要改長嘅地方,就係啲飯好似濕咗少少,如果乾身返少少會好啲。蒜蓉虎蝦pizza: 呢個蒜蓉虎蝦pizza我覺得應該係我最鍾意食嘅pizza,因為個pizza芝士都足夠,而且有香濃嘅蒜蓉味,已經令我十分愉悅 ,佢嗰啲虎蝦好有蝦味,而且蝦咗幾多幾弹牙,呢個pizza我覺得佢taylormade有自己style,好過一啲餐廳啲pizza 一式一樣, 雖然我係叫外賣但pizza個size 我覺得就適中啦, 唔係話太大亦都唔係話太細。 我覺得個pizza幾好食值得推薦。最後 我覺得呢間餐廳啲外賣都唔差, 不過如果遲啲堂食正常返啲,我都會試下堂食

最後 我覺得呢間餐廳啲外賣都唔差, 不過如果遲啲堂食正常返啲,我都會試下堂食,因為始終熱辣辣食會過癮啲。

外卖自取
  • 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
身邊嘅朋友同事一直大推呢間黃店😂隔一排就會有人提我去🤣趁呢段work from home嘅時間,有一次walk-in無位🙈我索性即場book定位😝兩星期後嘅今日,終於順利入座🤩一入去已經比周圍嘅大膽玩味裝飾、海報吸引住😆記得參觀埋個🚽~兩個人叫左兩款主菜+兩杯飲品😃勁飽🌟🥑好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉pizza🍕 ($132)用左薄批底😀配上重料topping:厚🧀、蟹肉同牛油果🥑🤩每一啖都有濃厚芝士味🤩芝士控會好滿意🧡每片嘅蟹肉份量都唔少,除左見到嘅一條連殻蟹肉🦀仲有一堆堆係中間😋加埋牛油果🥑拎住食幾重🤣建議切開慢慢食😂偶爾會食到啲鹹蛋黃味😆同佢個名一樣~好邪惡🤤🤤🍝可能會失望溫泉蛋明太子意粉 ($112)(圖4有片🤪)食落好creamy, 口感黎講唔錯~有幾條蟹腳,仲有溫泉蛋🤩蒜蓉味非常重,加埋辣味,調味蓋過哂明太子味啊🥺雖然整體食落唔係好差, 明太子都落左好多~但有少少失望😞食唔出明太子味啊😥🌟牛油果沙冰口感係傑撻撻的 ($48)🍯蜜糖味幾重🤣🥑牛油果展現到佢滑溜而傑身嘅作用😆飲落幾舒服嘅comfort food😌🌟🍌🍫香蕉朱古力奶昔 ($48)❗️呢杯係有層次嘅驚喜😍飲落香蕉味會先出,

好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉pizza

🌟🥑好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉pizza🍕 ($132)

可能會失望溫泉蛋明太子意粉

🍝可能會失望溫泉蛋明太子意粉 ($112)

牛油果沙冰、香蕉朱古力沙冰

🌟牛油果沙冰口感係傑撻撻的 ($48)

🌟🍌🍫香蕉朱古力奶昔 ($48)
❗️呢杯係有層次嘅驚喜😍飲落香蕉味會先出,朱古力味再跟隨在後~最後🍫會停係個口一陣🤩甜度中間,又有朱古力香🥰一飲飲左人地一半🤣

價錢💰
中高cafe價🤔

總結:
-🐠裝修夠跳脫+食物質素唔錯嘅黃店😀
-🌟必點Pizza > 意粉😋軟殼蟹🍕好多人叫飲品都有驚喜🤩
-記住book枱😎
2021-02-28
好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉pizza
牛油果沙冰、香蕉朱古力沙冰
  • 牛油果沙冰
  • 香蕉朱古力沙冰
2021-02-27 125 浏览
呢間餐廳出名比較難訂位,今日6:00 p.m. walk in終於可以試到主食方面叫咗個泰式豬肉豬頸肉蛋包飯,墨魚汁魷魚飯!泰式豬肉豬頸肉蛋包飯:份量超級大,啲蛋都一啲都唔慳,豬頸肉爆多,啖啖肉不過食得耐我覺得有啲鹹同埋有啲辣墨魚汁魷魚飯:啲魷魚圈似係自家製,因為魷魚圈唔會一咬落去就同啲炸粉分開,墨魚汁飯夠晒熱,食落口嗰時仲出緊煙,熱嘅飯最好食🥳🥳🥳同埋墨魚汁飯入邊都有啲墨魚滑,唔係得淨得面頭嗰三個魷魚圈做餸😄嘢飲方面叫咗個益力多柚子沙冰,益力多味唔算特別突出,呢個價錢來講有啲貴紫薯芝士蛋糕好好食,不過紫薯味可以再重啲

主食方面叫咗個泰式豬肉豬頸肉蛋包飯,墨魚汁魷魚飯!
泰式豬肉豬頸肉蛋包飯:
份量超級大,啲蛋都一啲都唔慳,豬頸肉爆多,啖啖肉
不過食得耐我覺得有啲鹹同埋有啲辣
墨魚汁魷魚飯:

紫薯芝士蛋糕好好食,不過紫薯味可以再重啲

上年來過一次,排隊排咗好耐,今次再嚟尖沙咀分店,見唔使排隊就即刻同個舊朋友再試試!😋 MAMADAY一直係openrice保持好高人氣,裝修同菜式名係一大賣點,玩味十足!👻 對我來講背景音樂有少少嘈,不過入面座位闊,坐得舒服,不過不失啦🙌🏻 入座起限時1.5hr,人流多嘅餐廳來講都不算過分嘅—————*有加一服務費🤍可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵 $112May Disappoint You Mentaiko Fettuccine睇圖就可以見到每一條麵都掛著汁,而且明太子汁做得幾好,食落creamy,不過食得多會覺得有啲漏🤣 溫泉蛋剛剛好,合格!🍳 伴麵有幾條蟹柳,味道一般無特別。不過整體來講算係不錯了,無失望!👍🏻❤️🤍都幾辣的泰式打拋豬烏冬 $118 Thai Style Spicy Stir-Fry Pork Udon 一上碟見到兩大塊蝦片,賣相好吸睛!食落係點,就真係要試下先知🤭 蝦片係脆嘅,但係唔特別,太大塊食唔哂😓 辣嘅炒烏冬香口,口感都唔錯,但係番茄豬肉碎略嫌普通,有伴碗嘅沙律菜,不過個人來講覺得性價比麻麻🥴🤍自家製草莓果jam梳打好鬼fresh $46Starberry

—————

*有加一服務費

🤍可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵 $112

🤍都幾辣的泰式打拋豬烏冬 $118

🤍自家製草莓果jam梳打好鬼fresh $46
Starberry Soda
士多啤梨醬同埋梳打分開兩個杯,賣相的確好過癮,但係飲落就一般般,唔特別建議🤔 或者下次可以試吓咖啡,可能會更正!
Mamaday 都算係近年新興好受年輕人歡迎嘅多國菜餐廳,喺唔少朋友口中都聽過呢個名,我之前已經在其他分店試過堂食,味道質素,賣相,餐廳裝橫樣樣都唔錯,今次因為疫情,就試試外賣有幾多分啦~二人晚餐,叫咗一人一個主菜,一個意粉一個飯。外賣嘅盒都好靚,我鐘意佢地係用紙盒而唔係發泡膠盒,紙盒仲要係好厚實嘅質地,感覺好實在。先講講明太子意粉,意粉上面有一粒餐牌講明係來自日本嘅日本蛋,撈一撈入意粉,食落口意粉汁非常香濃,好濃密嘅口感,一粒一粒粉紅色嘅明太子好靚,整體真係好好食,我鐘意香濃,呢個麵係有90分。另外就係蛋包饅魚飯,饅魚並唔係間間餐廳都做得好食,食過有好多嘅饅魚做得非常un,完全咬唔入,但Mamaday 嘅饅魚做得好鬆軟,成個鰻魚口感都係剛剛好,味道都好,蛋好滑又份量好多,兩個人食好足夠。依舊係食得出誠意,繼續支持✅
Mamaday 都算係近年新興好受年輕人歡迎嘅多國菜餐廳,
喺唔少朋友口中都聽過呢個名,
我之前已經在其他分店試過堂食,
味道質素,賣相,餐廳裝橫樣樣都唔錯,
今次因為疫情,就試試外賣有幾多分啦~

二人晚餐,叫咗一人一個主菜,
一個意粉一個飯。
外賣嘅盒都好靚,
我鐘意佢地係用紙盒而唔係發泡膠盒,
紙盒仲要係好厚實嘅質地,感覺好實在。

先講講明太子意粉,
意粉上面有一粒餐牌講明係來自日本嘅日本蛋,
撈一撈入意粉,食落口意粉汁非常香濃,
好濃密嘅口感,一粒一粒粉紅色嘅明太子好靚,
整體真係好好食,我鐘意香濃,
呢個麵係有90分。
明太子蟹棒意粉

另外就係蛋包饅魚飯,
饅魚並唔係間間餐廳都做得好食,
食過有好多嘅饅魚做得非常un,完全咬唔入,
但Mamaday 嘅饅魚做得好鬆軟,
成個鰻魚口感都係剛剛好,味道都好,
蛋好滑又份量好多,兩個人食好足夠。
唔好抱咁大期望蒲燒饅魚蛋包飯

依舊係食得出誠意,繼續支持✅
  • 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
  • 可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵
2021-02-23 218 浏览
生日唔想過得mama day , 但疫情又可以點尼🤷🏻‍♀️⋯⋯, 不如就同皇上去食返個tea lunch 雖然叫mama day , 但又唔係mama day 😂好味到唔貼地-薯條🤣粗薯條一向都好好食, 又估佢唔到有得配明太子, 別有一番風味😘推介:估你唔到-雞翼🤔皇上一見到尼款雞翼就同我講係一字骨雞翼, 點知係將隻雞翼分開一半😑😑⋯⋯不過可能本身醃製左辣味, 本人唔食辣, 只能食得一隻😫😫(則半隻雞翼)。 不過外皮又炸得幾脆👍🏻⋯⋯推介- 墨魚汁燉飯有三個炸魷魚圈及一粒墨魚肉滑。 加上黑到爆既墨魚汁, 飯中亦有少量墨魚滑及微辣椒。 食起上黎又幾野味
雖然叫mama day , 但又唔係mama day 😂

好味到唔貼地-薯條🤣
明太子著條(細)

推介:估你唔到-雞翼🤔

推介- 墨魚汁燉飯
墨魚汁燉飯

73.5%朱古力
明太子著條(細)
墨魚汁燉飯
73.5%朱古力