🍞魷魚.雞肝醬.甜奶油多士 $128本身以為係用法包🥖烘既多士,原來係用左甜包作為多士,中間比較軟身,雞肝比鵝肝少左層油膩感,甜包配雞肝醬依個配搭幾有創意👍🏻 魷魚🦑雖然比想像中味道淡、但好有驚喜,頭大一咬就爆汁🤣而且口感一啲都唔老,好彈牙同好鮮,好適合作為前菜🥴✨✨✨✨✨✨✨🍲圖書館皮蛋意大利飯 $168切到細碎既皮蛋、豬面肉配上意大利飯,依個Fusion菜真心意外地好食😋豬面肉十分香脆,配埋粒粒分明既飯增加口感,加上由皮蛋、墨西哥辣椒🌶️打成而成既醬,成個層次豐富左🤩尾隨皮蛋味但就無咩皮蛋既腥味,依款都要大推🥴✨✨✨✨✨✨✨🐷香烤加大拿豬鞍 $248出面大多數餐廳煮既豬鞍肉質較老,而library 餐廳用加大拿豬鞍以真空慢火煮,所以口感外焦脆,一啲都唔乾🤩超級juicy 🤤蘑菇忌廉汁配上薯蓉、蘆筍、蘑菇🍄成個組合昇華左,頭大同愛人都讚不絕口,大推大推🤤🤤🤤✨✨✨✨✨✨✨🍹Book cover $90依杯好重橙香味,配上打碎左既紅蘿蔔蓉🥕變成沙冰既口感亦帶有健康清新既感覺👍🏻✨✨✨✨✨✨✨🍹Preface $90由蝶豆花、蔓越莓為主既mock tail 🍹開頭飲味道似黑加倫子味,好清

🍞魷魚.雞肝醬.甜奶油多士 $128
🍲圖書館皮蛋意大利飯 $168
🐷香烤加大拿豬鞍 $248
🍹Book cover $90
🍹Preface $90
由蝶豆花、蔓越莓為主既mock tail 🍹開頭飲味道似黑加倫子味,好清甜,再飲多少少就似返酸酸既莓味🥴
✨✨✨✨✨✨✨
成班員工超級nice勁好笑容😆好有親切感又好風趣同埋每碟菜既做法都解釋得好清晰👍🏻
無論食物質素、服務態度、環境燈光等等都好高質素,十分推薦情侶黎👫🏻
好耐冇同班friend出嚟Chill下啦。經過清真寺,就諗起呢度樓上有間Restaurant and Bar,所以就即刻同班friend上嚟飲杯嘢🍸🥂!🌟之前都喺度食過一次lunch,體驗唔錯。環境舒服,店員態度好好👍🏻我哋總共嗌咗三杯Cocktail🍸店員仲會同我哋介紹每杯Cocktail,又問一啲小問題,體驗感十足🥳!四大美人[$140](5/5)佢以中國四大美人(西施、王昭君、貂蟬、楊貴妃)鍾意食嘅水果為主題。所以入面會加入雪梨🍐荔枝等。味道清甜,水果味突出。而且仲用咗好靚嘅茶壺茶杯,絕對會為咗呢杯嘢再嚟🥰白蘭樹下[$140](5/5)嗰日轉左第二支越南Gin,整體比較Fifty,二入口,味道香甜,有驚喜!係一杯好啱女仔飲嘅Cocktail🤭金字塔文本 [$150](3/5)見到個名咁特別就即刻試吓!店員會附上「香」,唔係香薰嘅香,而係拜神嗰啲香😂Rum配上檸檬汁。但係入口之後酒精味濃,的確一般。所以唔推介女仔嗌,除非鍾意濃烈酒精味嘅,不妨一試。Btw見到隔籬枱有個男仔都嗌咗,佢飲完之後個樣有啲懷疑人生😂薯仔波[$68](4/5)其實就係炸薯仔粒,食得多都幾飽😂Library R

四大美人[$140](5/5)

白蘭樹下[$140](5/5)

金字塔文本 [$150](3/5)

薯仔波[$68](4/5)
其實就係炸薯仔粒,食得多都幾飽😂

Library Restaurant and Bar
📍位置:尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓
環境🌿:5/5
💰:150+
  • 四大美人
2023-06-11 1029 浏览
無職一身輕既朋友仔,終於可以真真正正咁享受一餐輕鬆自在既飯。新一頁,路仍必須酒,是正常吧🥂餐廳門口已經好有氣氛,書本夜燈好符合餐廳名字 - Library都有唔少打卡位,滿滿既設計感,就算坐低食飯隨便拍都可以影到打卡相❤️酒既選擇比菜單更豐富,心大心細既我最後情歸杜康(到底是誰?🤣顏色好似韓國既米酒,味道以荔枝利口酒做主導,入口甘甜,餘韻好香米酒味,飲到最後有啲杏仁碎,口感同味道都好配合,酒精濃度上都有少少份量架😛話明不醉無歸既朋友仔,竟然揸車出嚟食飯🫠真係白眼都翻到上太空🙄唯有叫被mocktail過下口癮bookcover顏色偏紅,橙汁基底配上甘荀,味道清爽偏甜美酒配佳餚第一道已經好吸引,係魷魚雞肝醬配甜奶油多士🍞魷魚份量唔少,而且都好大件,口感軟糯易咬。烤到金黃焦脆既多士抹上香濃既雞肝醬,waiter建議一齊食,係考驗我牙較呀🤣圖書館既豆腐火腩,少份佬味多咗陣文青味慢煮既五花肉配日式豆腐,底層仲有炒香既洋蔥,淋上特製既豆腐醬咁樣一口挑戰不大😌五花肉既油香豐富,最出色既係底層炒洋蔥,洋蔥既甜味作結尾確實出色每次見到貓耳朵粉都一定會叫,呢種pasta真係好好食🥹煙韌之餘仲帶有麥香,而且形

bookcover顏色偏紅,橙汁基底配上甘荀,味道清爽偏甜

美酒配佳餚第一道已經好吸引,係魷魚雞肝醬配甜奶油多士🍞

圖書館既豆腐火腩,少份佬味多咗陣文青味

每次見到貓耳朵粉都一定會叫,呢種pasta真係好好食🥹煙韌之餘仲帶有麥香,而且形狀非常掛汁
茴香豬肉腸帶辣勁,整道貓耳朵粉都食得好刺激🌶️

飯後一點甜就揀咗隻椰子殼嚟食🥥(牙唔好既我究竟諗緊啲咩🤣
朱古力外層裹住牛奶雪糕,配上偏酸既芒果西米,呢個配搭都幾清新,最緊要非常解辣🤣

最後真係要盛讚一下餐廳既員工,每道菜上菜既時候都有簡單介紹菜式既配搭同埋烹調方式,而且大家氣氛都好好,感覺好energetic,整餐飯體驗都非常美好❤️
  • 杜康
  • 茴香豬肉腸貓耳朵粉
2023-06-09 102 浏览
「請您以悠然嘅態度去享受當下,以吸收知識嘅態度來享受美酒佳餚!然後把回憶譜寫成書籍,收藏於這個圖書館內,歡迎來隨時翻閱!」❤️「書本與食物的特性是一樣的 有一試沉迷的 有慢慢品管才試其真味的」❤️🤗呢度係打卡、思考人生嘅好地方佈置裝修好有深度,既有書卷味道、亦都有現代嘅酒吧酒枱😄連餐牌有細心嘅設計 令人感覺置身與別不同嘅境界☺️🌊白酒忌廉煮藍青口呢度嘅忌廉味道幾特別,裏面有蘑菇薯仔等配料,好濃郁,配合四大塊脆博博嘅麵包,好好味😋藍青口都好新鮮🍝芝士肉醬意大利粉意大利粉,煮得恰到好處,有少少硬嘅口感,然後配合大量嘅芝士味道,同埋新鮮嘅豬肉碎,成件事都好高級有品味😌🍞魷魚 雞肝醬 甜奶油多 呢個嘅份量比較驚喜,組合配搭,亦都同想像中有出入;原來係一個甜麵包,烘得脆脆的,然後查上一層厚厚既雞肝醬,再配合惹味嘅魷魚🦑幾特別、有心思😌Cocktail 🍹四大美人 - White wine | Mistia | Lychee liqueur Fernet Branca | Lime Pear Syrup侍應話呢杯酒之所以叫做四大美人,係因為包含咗四大美人鍾意食嘅嘢,包括提子、梨、荔枝等入落口好甜,好有果

🤗呢度係打卡、思考人生嘅好地方
佈置裝修好有深度,既有書卷味道、亦都有現代嘅酒吧酒枱😄
連餐牌有細心嘅設計 令人感覺置身與別不同嘅境界☺️

🌊白酒忌廉煮藍青口

🍝芝士肉醬意大利粉

🍞魷魚 雞肝醬 甜奶油多

Cocktail

入落口好甜,好有果香味道,慢慢到出嚟,一杯一杯咁樣飲亦好寫意😙

🔺金字塔文本 - Cointreau | Dry Vermouth | Lemon Juice | Absinth
呢杯酒,配有一個香薰,侍應解釋係有放鬆嘅作用,亦有啲香味散發出來。杯酒飲落口酸酸地,幾特別😗

Enjoyed the night ☺️

2023-06-07 827 浏览
好耐無ladies night 喇, 今次朋友揀左嚟呢度🤭呢度嘅環境幾舒服, 食物嘅水準都唔錯呢🤤當侍應生上d比較特別色嘅酒或者食物時, 都會詳細介紹下味道/食法👍🏻有d食物都幾有創意特色, 睇到個名咁得意都會想試下😆唯一有dd失望嘅係試唔到皮蛋意大利飯, 侍應生解釋話當晚食材整出嚟個醬唔理想, 所以就唔提供呢道菜了。白蘭樹記, 個名好詩情畫意, 味道清甜💕四大美人, 個賣相好靚, 幾甜春秋, 用瀘州老窖(燒酒)溝嘅cocktail另外再開左枝紅酒飲ham+cheese 配酒一流紅菜頭燴意大利飯, 紅當當咁, 顏色好搶眼慢煮豬鞍圖書館豆腐火腩, 西式演繹香港男人的浪漫🤭圖書館羊肉二重奏
好耐無ladies night 喇, 今次朋友揀左嚟呢度🤭
呢度嘅環境幾舒服, 食物嘅水準都唔錯呢🤤
有d食物都幾有創意特色, 睇到個名咁得意都會想試下😆
白蘭樹下

白蘭樹記, 個名好詩情畫意, 味道清甜💕
四大美人

四大美人, 個賣相好靚, 幾甜
春秋

春秋, 用瀘州老窖(燒酒)溝嘅cocktail

另外再開左枝紅酒飲

ham+cheese 配酒一流
紅菜頭燴意大利飯

紅菜頭燴意大利飯, 紅當當咁, 顏色好搶眼

圖書館豆腐火腩

圖書館豆腐火腩, 西式演繹香港男人的浪漫🤭
羊肉二重奏

圖書館羊肉二重奏
白蘭樹下
春秋
紅菜頭燴意大利飯
圖書館豆腐火腩
羊肉二重奏
2023-06-06 123 浏览
呢間餐廳我已經bookmark左好耐想試因為佢個環境好特別,可以喺outdoor位望出去清真寺一入到嚟都有文青嘅感覺我哋揀咗outdoor 位,呢個時候都天未黑,影相同打卡都會比較好睇,不過就要睇介唔介意有人食煙呢度啲嘢食嘅名都好特別,黎之前都已經做定資料蒐集,我同朋友都想試吓呢度嘅慢煮加拿大豬鞍同圖書館皮蛋意大利飯慢煮加拿大豬鞍,慢煮得岩岩好,唔會太老,同埋佢配埋d 汁都好入味圖書館皮蛋意大利飯,呢個risotto 好特別,其實有少少似皮蛋瘦肉粥嘅感覺,當中嘅米變成意大利米,fushion 得黎都幾好食既質感我朋友嗌咗一杯大黑啤,真係好大杯😂我都有幫手share 飲但飲唔晒我自己就揀咗呢個叫做四大美人嘅特飲,佢既意思係取自於中國四大美人最鍾意食嘅水果特製而成嘅酒!我覺得好特別,都飲得出4種提過既水果味道❤️我地因為唔太肚餓,total 食左400多d 左右。呢度既環境服務好好,每次都有解釋菜式,同埋職員都好有活力,令我都會再想黎encore !
呢間餐廳我已經bookmark左好耐想試
因為佢個環境好特別,可以喺outdoor位望出去清真寺
一入到嚟都有文青嘅感覺

2023-06-02 114 浏览
這家圖書館餐廳寂靜舒適,下午到訪走悠閑風的他,感覺特別舒適環境室內環境真的像間圖書館,室外就像一間隱世樓上Cafe,雖然天氣有點炎熱,但坐外面的風景實在無可比擬服務這間像酒吧的餐廳服務相當好,彬彬有禮的態度跟語氣令人感覺非常愉悅前菜野莓乳酪$88阿麻仁 石榴 燕麥 香蕉🍌在膳食纖維豐富的亞麻仁跟石榴配合下,酸性的乳酪特別開胃,加上甜美的香蕉🍌,乳酸菌開胃之餘,阿麻仁的奧米加三亦非常健康牛面頰配薯蓉$208牛面頰在軟稔之中帶些爽彈,件頭亦不細小薯蓉比想像creamy,配合菇味香濃的蘑菇, 值得一試Earl grey$68店員會幫你免費添加!由最初淡淡的伯爵茶香,到後面越浸越出味,隱隱的茶香十分解膩,還是慢慢享受比較好呢朱古力布朗尼蛋糕$78別看他那小小的一份,其實吃下去也挺飽的,帶少量合桃,口感鬆脆,甜度適中,配合雲呢拿香的雪糕,令人意外的高質素除了裝潢外,小店的食物質素也不錯,很值得來打卡/享受美食

這家圖書館餐廳寂靜舒適,下午到訪走悠閑風的他,感覺特別舒適

前菜
野莓乳酪$88
阿麻仁 石榴 燕麥 香蕉🍌

牛面頰配薯蓉$208
牛面頰在軟稔之中帶些爽彈,件頭亦不細小
薯蓉比想像creamy,配合菇味香濃的蘑菇, 值得一試

Earl grey$68
店員會幫你免費添加!

朱古力布朗尼蛋糕$78

除了裝潢外,小店的食物質素也不錯,很值得來打卡/享受美食
前排朋友幫我慶祝生日 係下午有陽光嘅時候造訪過當日坐Outdoor望住清真寺🕌 加上餐廳以綠色植物作裝飾🌿 感覺充滿異國風情✨今次二訪係晚餐時段 一進入餐廳 墨綠色嘅裝潢同霓虹燈 加上搶眼嘅吧枱位感覺摩登時尚 好適合放工黎Happy Hour chill下Snack\ 🍟黑松露醬炸薯條 ($68) /粗薯條剛剛炸起熱辣辣 超脆超香口上面曬上滿滿嘅芝士碎配上黑松露醬及蕃茄醬 如果黑松露味可以再濃d就更正Appetizer\ 🦪白酒忌廉煮藍青口 ($168) /雖然藍青口本身體積比較細小 但我喜歡佢肉質嫩滑簡單以白酒同忌廉調味已經好好味忌廉汁好creamy 好適合配上多士蘸汁食Main\ 🥩封門牛柳配薯蓉.黑松露紅酒汁 ($328) /封門柳係相連橫膈膜嘅肌肉 一頭牛只有一條 算係稀少部位 生熟程度控制得剛剛好 外皮有少少焦脆 裡面肉質鮮嫩Juicy而且肉味偏濃薯蓉超creamy好驚喜 被清空得一乾二淨Drinks\ 🍹白蘭樹記 ($140) /用上香港本地琴酒「白蘭樹下」調配白蘭花嘅香氣配合柚子、佛手柑及青檸細味下除咗有花果香外 而且會有lime帶出來嘅清爽感Cocktail以滿天星點綴
前排朋友幫我慶祝生日 係下午有陽光嘅時候造訪過

封門牛柳配薯蓉.黑松露紅酒汁
Drinks
\ 🍹白蘭樹記 ($140) /
用上香港本地琴酒「白蘭樹下」調配
白蘭花嘅香氣配合柚子、佛手柑及青檸
細味下除咗有花果香外 而且會有lime帶出來嘅清爽感
Cocktail以滿天星點綴 非常igable!!
白蘭樹記
\ 🍶四大美人 ($140) /
開頭見到佢個名唔覺得特別吸引
但細睇佢嘅簡介 原來四大美人係以白酒、葡萄利口酒、荔枝利口酒、Fernet Branca,再加上Lime同Pear Syrup調配
入口好清新 有陣陣果香味 非常易入口 好適合女士們
當日天氣雖然達到30度 但晚上坐室外嘅人都唔少
而我就選擇坐indoor嘅sofa位
超舒服 同朋友飲住酒傾計 不知不覺又2個幾鐘
完全唔需要擔心有限時

雖然今次係二訪 但俾我嘅感覺完全唔同
彷佛去左一間全新嘅餐廳享受愉快嘅用餐時光✨
今日大爺生日🎉🎉掉低阿仔出去食餐好嘅慶祝吓先。搵咗間近排都幾hit嘅餐廳🔥🔥🔥平日夜晚都座無虛設全full house,所以我一早就book定位🤙🏻🤙🏻我都算唔話得喇卦👏🏻👏🏻😍😍搵咗我地返屋企黎講最方便嘅市區-尖沙咀,佢喺地鐵站A出口過條馬路就到🎯👍🏻地點黎講佢真係無得頂👍🏻一上到去個入口,已經好驚豔,成個mood唔同晒~暗暗黑黑充滿神秘感,令你充滿期待。唔知點解唸起一千零一夜/阿拉丁~😂好似進入咗另一個國度咁~入到去先見到第一個打卡位~📸📸📸再行入少少就係bar area~呢度係間餐廳嘅靈魂地帶~睇返menu,啲cocktail真係好特別好吸引~art of cocktail,自家創作,咁難能可貴,絕對要一試~白蘭樹記😍😍😍😍😍用咗香港第一枝本地gin酒品牌白蘭樹下做嘅cocktail,加入lime,柚子燒酒,所以比較fruity,清新,好易入口~啱晒夏天飲~🍹清爽四大美人😍😍😍😍😍先用白酒做底,加入四大美人喜歡食嘅生果襯托,好有特式👍🏻👍🏻👍🏻本身調好嘅酒比較濃郁,將佢倒入杯入邊,隨住冰慢慢溶化,味道變得更清香,有啲似飲梅酒感覺🍶🍶😍😍😍當飲嘅時候,先會聞到陣陣果香香氣~再加上用

入到去先見到第一個打卡位~📸📸📸

再行入少少就係bar area~呢度係間餐廳嘅靈魂地帶~

白蘭樹記😍😍😍😍😍

四大美人😍😍😍😍😍
先用白酒做底,加入四大美人喜歡食嘅生果襯托,好有特式👍🏻👍🏻👍🏻本身調好嘅酒比較濃郁,將佢倒入杯入邊,隨住冰慢慢溶化,味道變得更清香,有啲似飲梅酒感覺🍶🍶😍😍😍當飲嘅時候,先會聞到陣陣果香香氣~再加上用咗茶壺茶杯~真係非一般嘅cocktail🤣🤣

香酒忌廉煮藍青口😋😋😋😋😋
呢個係我嘅至愛黎,見到我通常都會點。今次嘅青口係用咗澳洲藍青口,肉質味道確實唔同,好嫩有咬口👍🏻👍🏻一隻接一隻,好快就清晒,剩低嘅白汁唔好side,立刻叫個薯條,點埋啲汁~確實一流😋😋😋

黑松露醬炸薯條😋😋😋😋
熱辣辣香脆嘅薯條同忌廉青口真係最佳配搭,一口接一口,又清晒~👏🏻👏🏻👏🏻

香烤加拿大豬鞍.香菇忌廉汁😋😋😋😋😋
好好食喎😍😍😍肉質嫩滑鬆軟,啖啖肉汁,配埋蘆筍,薯蓉同蘑菇,味道好夾👍🏻會食肥豬肉嘅朋友,佢邊邊位咬落去真係好正,油分適中,味道香濃😋😋😋

是日甜品~麵包布丁😋😋😋😋

好全面嘅一間餐廳,環境食物服務都好,再加有個少少加分位,有自家研製獨特嘅cocktail,啱晒鍾意有情調又會似飲下野嘅朋友,非常值得推介~👍🏻👍🏻😍
  • 忌廉白酒煮藍青口
  • 四大美人
  • 慢煮加拿大豬鞍
  • 松露醬炸薯條
2023-05-27 83 浏览
🌼 Book CoverAs the name suggests, Book Cover is a mocktail that's perfect for a literary-themed event. It's made with a blend of orange juice, carrot, lemon, and grenadine, with the orange juice being the dominant flavor. The addition of carrot gives it a fresh taste, and you'll even find some carrot pulp left in the glass at the end.🌼 PrefacePreface is a mocktail that's perfect for those looking for a refreshing and slightly tart drink. It's made with cranberry juice, elderflower syrup, blue pe
🌼 Book Cover

🌼 Preface

Preface is a mocktail that's perfect for those looking for a refreshing and slightly tart drink. It's made with cranberry juice, elderflower syrup, blue pea tea, and soda, giving it a crisp and light taste that's perfect for any occasion.

🌼 Fennel Pork Sausage with Cat Ear Noodles

The homemade cat ear noodles have a chewy texture that sets them apart from regular soft noodles. The fennel pork sausage is crushed into small pieces, making it easy to eat with the noodles. The flavor is rich and savory, with the saltiness coming from the pork sausage. The dish is balanced out with fresh tomato chunks that add a sweet and refreshing taste.

🌼 Library Lamb Duo

The Library Lamb Duo is a combination of lamb chops and lamb slices. The lamb chops are perfectly cooked, tender, and juicy, with just a hint of mustard sauce. The lamb slices are even more flavorful, with a rich and bold taste that's stronger than the lamb chops. The slices are cooked in a sauce thatadds to their already delicious taste. The side vegetables are crunchy and fresh, making this dish a well-rounded and satisfying meal. You'll be sure to finish it off in no time.
呢間西式酒吧以📚圖書館為主題配有具時尚感嘅裝潢 室內以綠色為主調好有異國風情嘅感覺餐廳有室內同室外嘅座位仲有好多個具特色嘅打卡位食物同飲品嘅設計亦都好有心思每款都好𝐢𝐠𝐚𝐛𝐥𝐞📸️🔸圖書館豆腐火腩 $128睇落個名係平時茶餐廳見到嘅菜式,上菜時就見到係西式嘅做法,相當有驚喜。豬腩肉燒到啱啱好,油脂感好豐富,夾住玉子豆腐同秘製洋蔥汁一齊食相當過癮。🔸白酒忌廉煮藍青口 $168份量都幾多,澳洲大青口好新鮮,全部開哂口,肉質好肥美,味道好鮮甜。配埋忌廉汁一齊煮吸哂味,多士點汁食亦好惹味。🔸茴香豬肉腸貓耳朵粉 $148貓耳朵粉嘅硬度煮得啱啱好,每一粒都掛哂汁,非常完美。豬肉腸來自意大利,食落辣辣哋,夾埋貓意粉一齊食好正。🔸自家製脆薯仔波 $68用原隻薯仔切粒炸成,外層炸到金黃香脆,內裡嘅薯蓉好creamy,點埋茄醬食就仲好味🔸𝐁𝐨𝐨𝐤 𝐌𝐚𝐫𝐤 $𝟏𝟎𝟖連飲品名都好切合餐廳主題,喺圖書館系列。呢杯混合左荔枝、香桃、雪梨🍐、菊花在內,清甜而帶有夏日嘅氣息。🔸𝐁𝐨𝐨𝐤 𝐂𝐨𝐯𝐞𝐫 $𝟗𝟎呢杯混合左橙汁、石榴、蘿蔔、檸檬在內,感覺好健康,有檸檬🍋香氣,味道好清新,甜甜地好解渴。
呢間西式酒吧以📚圖書館為主題

2023-05-23
  • 忌廉白酒煮藍青口
  • 清酒慢煮豬腩配豆腐醬
2023-05-23 101 浏览
今晚去咗尖沙咀嘅Library Restaurant食飯,打卡一流,而且餐廳有室外嘅位置,但係嗰日天氣有啲熱,我哋都係坐返入邊。😀黑松露醬炸薯條🍟,好香脆,薯條炸得啱啱好,再配上香氣十足嘅黑松露醬,真係食到停唔到口。羊肉二重奏🐑,分別用咗炆羊脾同埋香煎羊架,而且醬汁係用咗腐乳,所以食起上嚟有羊腩煲嘅感覺,非常特別。肉醬貓耳朵意粉🍝,傳統嘅意粉,由於依隻意粉比較煙靭,所以配埋酸辣嘅肉醬,真係非常開胃。除咗食物好味之外,非常欣賞員工嘅服務態度。非常友善,熱情招呼我哋,令我哋感到有賓至如歸嘅感覺。Library Restaurant係一間非常值得嚟試嘅餐廳,佢嘅裝修同食物造型真係好影相,仲有員工嘅服務態度非常好。📍 Library Restaurant and Bar📍 地址: 尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓

📍 Library Restaurant and Bar
📍 地址: 尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓
一直都想試下呢間位置咁方便嘅fusion菜Salad & Bowl(Blue Berries Smoothie Yogurt)($88) - 乳酪好重藍莓味,混入cereal、藍莓、香蕉等配料,口感同味道都好豐富,感覺亦好健康Beef Cheek with Mashed Potato($208) - 牛面頰煮得軟腍,口感同味道都一流,薯蓉又香又滑,配埋紅酒同菇香味嘅汁好好食Pancetta Corn Risotto($128) - 第一次食粟米味嘅Risotto,好特別,撈埋芝士同煙肉粒好夾,口感亦好好Hojicha Latte($62) - 拉花好靚,焙茶味濃Cafe Latte($58) - 拉花同樣好靚,咖啡同奶嘅比例好好,香濃又滑Brownie($78) - 朱古力味濃,雲尼拿雪糕亦好香,係高質嘅Brownie餐廳環境好靚,好有格調,佈置好有心思,室外座位好開揚,望到清真寺,室內好多唔同嘅裝飾,座位乾淨闊落,坐得好舒服,食得好寫意餐牌提供嘅選擇好夠多,亦好吸引,店員好有心機介紹食物,健談有禮,好享受喺度用餐
一直都想試下呢間位置咁方便嘅fusion菜

2023-05-19 118 浏览
Ooo尖沙咀人氣打卡餐廳ooO朋友話想去可以打卡📸️既餐廳,即時諗到LIBRARY圖書館主題的人氣🙌🏻打卡餐廳,餐廳設有多個打卡位,門口的型格角落😎😎,走進餐廳的特色拱門通道,室外的露天位置等都是極佳的打卡位💕💕,餐廳的MENU及酒類飲品都非常有心意,擺盤及飲品造型都很別緻,可以盡情拍照非常IGable🎉。OooooO🔸豆腐火腩 $128茶餐廳的菜式名,上檯是西餐的擺盤及做法👀,燒得剛好的半肥瘦的豬腩肉,底層是玉子豆腐加上洋蔥汁醬,西式食法也很捧👍🏻OooooO🔸經典卡邦尼意大利粉 $148蛋汁加上香濃芝士及煙肉,意粉軟硬適中掛上芝士蛋汁,味道口感都滿分💕。OooooO🔸白蘭樹記 🍹$140Perfume tree gin, Yuzu liqueur, Elder flower liqueur, lime, tonic water職員介紹白蘭樹記是用白蘭樹下的gin 製成,配上蝶豆花及柚子混合而成,🟣淡紫色的酒加上粉色的滿天星🍹,靚到唔捨得飲,味道少酸好清爽!OooooO🔸春秋 $150LuZhou Laojiao Baijiu, Bamboo Leaf Green, Lemon Jui
Ooo尖沙咀人氣打卡餐廳ooO

🔸豆腐火腩 $128

🔸經典卡邦尼意大利粉 $148

🔸白蘭樹記 🍹$140

🔸春秋 $150
LuZhou Laojiao Baijiu, Bamboo Leaf Green, Lemon Juice, Malibu, Cucumber Syrup, EggWhite , Coriander
以瀘州老窖白酒🍸🍶、竹葉青製成,迎合返古時的春秋,味道比較覆雜,入口後先有芫茜味🌿, 再有少少酸味、青瓜味等, 幾特別。佢用古時的酒杯加上一本春秋時期的書比客人打卡📸️, 非常有心思又配合圖書館的理念。

2023-05-16 95 浏览
Library Restaurant and Bar一入店舖,好高級優雅的感覺,寛鬆的位置,有bar 枱corner,周圍亦有不少書的裝飾,有戶外位置欣賞美景,很多的打卡位。內裏的服務亦如店名 Library 一樣,一本聲動的書,每上一道菜及飲品時,都細道一下食物構思的來源、背後的故事,及用料食材;職員都比較年青有活力,推介食物一針見血,問完可能仲比自己挑選食物/飲料來得簡單😂🍴芝士肉醬闊條麵手工意粉,掛滿肉醬汁及芝士,惹味!🍴Library Lame Combo-Lamb shoulder, Lamb rack, pickled tofu puree, yam beans羊肉主要用羊肩肉和羊背肉,用慢煮的方法,羊肉鮮嫩多汁,淡淡的羶味。底層的羊肉即用了南乳、腐乳、沙葛等調味,職員介紹是想模擬羊腩煲的感覺,弄出一道fusion 菜。係我的理解中,fusion 的精髓是中菜西做、或西菜中做,而這味是西式燒羊架拼中式羊腩煲,雖說下面的羊腩有切成條狀,但感覺是把西式的食物放在中式菜式的上面。話須如此,二樣的味道及水準都在合格線以上。🍹杜康 To Kong 呢杯用咗米酒、紅豆利口酒、Peach
Library Restaurant and Bar

🍴芝士肉醬闊條麵
手工意粉,掛滿肉醬汁及芝士,惹味!

🍹杜康 To Kong

呢杯用咗米酒、紅豆利口酒、Peach Vodka、檸檬汁、啤酒,杯底有啲銀杏碎和豆蓉,酒味相對地比較重

🍹Book cover
呢杯Mocktail其實係 mix of orange juice, carrot, lemon, grenadine。呢杯野飲超精緻,入面有啲好似 galaxy 嘅閃粉,味道就好似甜嘅果汁茶