餐廳menu入面大部分菜色都有用到同書或者圖書館相關既元素作為名稱, 特別係飲品 🍹 餐廳裝潢非常有格調同特色,一入門口已經係打卡位,實行邊打卡邊等位 。餐廳內部都同樣好睇,而且仲有露天區域,特別有格調。🌼 Book Cover作為封面既Book Cover, 好應該一開始就介紹左佢先。Book Cover係一款Mocktail, 分別由Orange juice, carrot, lemon, grenadine調配而成,味道以橙汁味為主,因為蘿蔔既關係,飲落非常fresh,而飲到最後仲同鮮榨蘿蔔汁一樣有蘿蔔渣留係杯邊上。🌼 Preface其次就黎到序,Perface。Perface係Library唯一一種用到soda既mocktail。材料分別有Cranberry juice, elder flower syrup, blue pea tea, soda。味道帶酸,而且清爽,女士們一定好鍾意❤️🌼 茴香豬肉腸貓耳朵粉Homemade既貓耳朵粉口感非常煙韌,同一般軟綿綿既貓耳朵粉口感完全唔同,彈性十足,而且味道都好好。豬肉腸壓碎製成好似肉粒咁,方便同貓耳朵粉一齊食,非常貼心 👍🏻味道濃郁

餐廳內部都同樣好睇,而且仲有露天區域,特別有格調。

🌼 Book Cover

🌼 Preface

其次就黎到序,Perface。
味道帶酸,而且清爽,女士們一定好鍾意❤️

🌼 茴香豬肉腸貓耳朵粉

味道濃郁,係成碟粉主要鹹味來源
配菜仲有鮮蕃茄粒,每粒蕃茄粒都非常爽脆,鮮甜好味 🈴️ 成碟粉既味道同口感都平衡得好好,非常推薦。

🌼 圖書館羊肉二重奏

燒羊架加上羊肉絲,成為左圖書館羊肉二重奏
羊架火喉控制得啱啱好,滑嫩而且生熟程度適中,加上碟上面少少芥末醬,整體已經非常好
羊肉絲濃郁既口味就更加帶黎衝擊,羊肉味之重係羊架都比唔上。
而且羊肉絲用醬汁煮得入味,非常好食。
配上拌碟既菜非常爽脆,成碟羊肉二重奏好快就比我地消滅左啦。

2023-05-12 85 浏览
今晚黎到呢間人氣餐廳食晚飯,一走入餐廳已經覺得好有氣氛同情調,裝修精緻。餐廳職員亦十分友善細心咁介紹合適嘅酒畀我地。雖然我地揀咗Moscato,但係其實呢度嘅cocktail都好特別好適合打卡架~先吃點小食 - 黑松露薯條炸得鬆脆,黑松露醬亦非常香。白酒忌廉煮藍青口忌廉汁十分濃郁,用黎沾多士一流!食到最尾忍唔住將剩下嘅汁都飲埋🤣 藍青口份量亦好足,不過size偏細,吸收咗白酒忌廉,味道非常好。主食點了紅菜頭risotto,顏色鮮艷奪目,紅菜頭嘅味道調配得好好,就算唔鐘意食紅菜頭都值得試試。另外點了香煎豬鞍,煎得剛剛好,中間呈粉紅色,嫩滑且鎖住肉汁,可見大廚功力十足!今晚露台位置已經full咗,如果唔係就可以順便欣賞埋出面嘅靚景啦。

先吃點小食 - 黑松露薯條
炸得鬆脆,黑松露醬亦非常香。

白酒忌廉煮藍青口

• 紅菜頭燴意大利飯
早幾日食左一間好好味既餐廳😭一定要寫個食評紀錄一下,事緣係近排食太多牛既關係,就問下吃貨朋友有無食豬既好地方,於是佢介紹左我食依間library,打卡一流,環境舒適,有露天位,有吧枱,特別欣賞牆上精緻既圖案🤣 menu 都睇左好耐,樣樣都吸引🤭🫃🏻經典卡邦尼意大利粉 $148pancetta 切成條狀,食落有咬口,帶點鹹香,芝士蛋汁灑上芝士碎,蛋汁順滑,口感creamy😋不過撒了比較多的黑胡椒,食落黑胡椒味蓋過芝士味🤪🫃🏻白酒忌廉煮藍青口 $168白酒忌廉汁用洋蔥製作,侍應話食落會微辣,但我覺得一D 都唔辣,醬汁味道香濃幼滑,新鮮藍青口食落鮮味清甜,肉質嫩滑,再配上香脆多士蘸汁食,津津有味🤤🫃🏻香烤加拿大豬鞍🐽香菇忌廉汁 $248賣相吸引,擺盤精緻,絕對係我人生食過最好味既豬之一😭❤️肉質粉嫩,口感細滑,肉汁油脂充滿口腔,咬兩咬就已經吞得,估唔到可以咁好食🥹另外磨菇汁既調味都剛剛好,而且有4大條露荀,爽嫩清甜,最後配埋牛油味勁香既薯蓉,非常滿足,整碟份量足夠,充滿驚喜,絕對係滿分之作💯🫃🏻Preface🍹 (左)由cranberry,elder flower,blue pea tea 調

🫃🏻經典卡邦尼意大利粉 $148

🫃🏻白酒忌廉煮藍青口 $168

🫃🏻香烤加拿大豬鞍🐽香菇忌廉汁 $248

🫃🏻Preface🍹 (左)
由cranberry,elder flower,blue pea tea 調配而成,味道清新,有淡淡既接骨木花香,配埋有氣梳打水係夏天解渴既首選😎☀️
🫃🏻Librarian 📚(右)
見到Crème Brûlée 既字眼就覺得吸引,忍唔住要嗌返杯試下。上枱見唔到面層有燒焦糖,睇落好似香蕉奶,但飲落又真係有Crème Brûlée 既香味,唔算太甜入口少少杰身,不錯🤣
2023-05-08
  • 烤豬鞍配忌廉汁炒香菇
  • 煙燻卡邦尼意大利粉
  • 忌廉白酒煮藍青口
出名靚景異國風情室外位我就唔講了室內裝修好令人驚喜 超有藝術感環境舒服🎨店員都好熱情好自來熟🤗傾得埋好似friend咁好親切~.🐈🎀 ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆ ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆ .▪魷魚 雞肝醬 甜奶油多士 $128醬汁好特別易入喉 連平時唔食內臟嘅朋友都ok前菜都有4片咁多 魷魚夠大隻有咬口😋.▫茴香豬肉腸貓耳朵粉 $148貓耳朵粉好有口感又掛汁 值得一試.▪是日隱藏菜單 番茄辣汁炒蜆 $88濃厚醬汁好入味 味道驚喜點麵包都好好食 唔會太辣👍🏻.▫是日甜品 美綠好立克奶凍 $98唔會太甜 奶凍好Q彈 意猶未盡~.▪杜康 $150凍嘅糯米酒 有顆粒感不過唔會嗆.▫ Librarian $90甜甜香蕉smoothie 入口先係香蕉味然後係雜果味🥳.📍Library Restaurant and Bar 🐾尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓💸$772/2people.❝☺︎ ғᴏʟʟᴏᴡ ᴜs @ragdoll.kjai ғᴏʀ ᴍᴏʀᴇʀᴀɢᴅᴏʟʟ ᴅᴀɪʟʏ𓃠⸝⸝꙳ ғᴏᴏᴅɪᴇ𓌉◯𓇋 ‎‎‎ʙᴇᴀᴜᴛʏ⋆̩♬︎ ʟɪғᴇsᴛʏʟᴇ*⋆✈︎❞
出名靚景異國風情室外位我就唔講了
室內裝修好令人驚喜 超有藝術感環境舒服🎨
店員都好熱情好自來熟🤗
傾得埋好似friend咁好親切~
🐈🎀
▪是日隱藏菜單 番茄辣汁炒蜆 $88
濃厚醬汁好入味 味道驚喜
點麵包都好好食 唔會太辣👍🏻
▫是日甜品 美綠好立克奶凍 $98
唔會太甜 奶凍好Q彈 意猶未盡~
▪杜康 $150
凍嘅糯米酒 有顆粒感不過唔會嗆
▫ Librarian $90
甜甜香蕉smoothie 入口先係香蕉味然後係雜果味🥳
📍Library Restaurant and Bar
🐾尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓
💸$772/2people

2023-05-09 52 浏览
呢間店好近清真寺,裝潢時尚型格,一入門口已經好多打卡位,完全估唔到就係平時人來人往既尖沙咀附近。叫左小食,係黑松露薯條,可以dip 蕃茄醬同埋黑松露醬。主食就叫左個帶子,個sauce係甜酸醬,帶子本身半生熟,食到個鮮味,係fushion菜,有特色。另一主食係cream青口配烘到香脆既法包,點sauce食一流。最後個甜品有馬卡龍,brownie同埋好迷你既雪糕,好好食,甜度剛剛好,而且一個價錢試到3樣甜品。飲品就叫左杯熱既花茶,清清地,仲有花做裝飾,正呀!
2023-04-04
早前朋友約食生日飯,我們鎖定了尖沙咀新開的摩登酒吧餐廳《Library Restaurant and Bar》慶祝。當晚我們安排坐在室內,如果想前來拍「異國風情」照的朋友們,建議於太陽下山前到露台那邊用膳,相信氣氛會更加棒!.我們一同六人共點了:封門牛柳配薯蓉紅酒汁($348)清酒慢煮豬腩配豆腐醬($128)忌廉白酒煮藍青口($168) 自家製脆薯仔波($68)松露醬炸薯條( $68 )經典卡邦尼意大利粉($148)圖書館時令湯($88)Kirin Ichiban($468)Librarian($90) 另收加一服務費.🧡封門牛柳配薯蓉紅酒汁($348)封門柳位於牛的橫膈膜肌肉,肉質鬆軟柔嫩,油花較少,牛味濃郁,不韌不柴,不過價錢小貴。🧡清酒慢煮豬腩配豆腐醬($128)肉類用上有少許脂肪層的的五花腩,肥美滑溜。底層是玉子軟豆腐,再混搭豆腐醬,整體肥而不漏。🧡自家製脆薯仔波($68)味道中規中矩,就一碟常見的炸薯仔粒。不過份量有點小器,只有一小盤,性價比不高。🧡忌廉白酒煮藍青口($168)每顆青口都鮮甜飽滿,白醬汁用來沾已烘烤過的麵包,蘸汁同吃,一流。本餐推薦菜式~🧡松露醬炸薯條( $6
我們一同六人共點了:
封門牛柳配薯蓉紅酒汁($348)
清酒慢煮豬腩配豆腐醬($128)
忌廉白酒煮藍青口($168)
自家製脆薯仔波($68)
松露醬炸薯條( $68 )
經典卡邦尼意大利粉($148)
圖書館時令湯($88)
Kirin Ichiban($468)
Librarian($90)
另收加一服務費
🧡封門牛柳配薯蓉紅酒汁($348)

封門牛柳配薯蓉紅酒汁

🧡清酒慢煮豬腩配豆腐醬($128)

清酒慢煮豬腩配豆腐醬

🧡自家製脆薯仔波($68)

自家製脆薯仔波

🧡忌廉白酒煮藍青口($168)

忌廉白酒煮藍青口

🧡松露醬炸薯條( $68 )

撒上芝士碎的粗大薯條炸到又香又脆,蘸上濃郁松露醬吃,鹹甜開胃,份外滋味。
松露醬炸薯條

Kirin Ichiban($468)
飲料方面,因為我們人多的關係,索性點了一大桶麒麟爽飲,斟酒不求人。
Kirin Ichiban

🧡圖書館時令湯($88)

木瓜雪耳湯配包,兩者不算特別配襯,分開吃會更好味。
圖書館時令湯

2023-01-28
清酒慢煮豬腩配豆腐醬
忌廉白酒煮藍青口
松露醬炸薯條
2023-05-04 117 浏览
今次係第二次黎Library Restaurant and Bar,上次同老公dinner,環境舒服而且非常有情調。今次同閨蜜一嘗tea set,日光日白感覺又不一樣。餐廳以墨綠色為主,充滿住異國風情既感覺,不論係室內既環境怖置,還是室外既清真寺景,黑夜還是白晝都非常適合打卡,食物質素高、服務態度好更不在話下。Library Afternoon Tea Set(2位用)- 堂食售價:$515,68折 (原價$753) (已包加一服務費)用餐時間:星期一至日下午12時至6時暫時見到做到5月31號,建議大家想食個tea set最好提早預約。套餐包括:煙薰車里茄水牛芝士咸撻 新吞拿魚他他多士 新蟹肉牛油果多士 脆炸雜菌意大利飯波 Library 英式鬆餅 伯爵茶馬卡龍 芝士蛋糕 水晶朱古力 Library 2杯sparkling wine 或 2杯升級精品咖啡當日我地個set仲多左朱古力撻同泡芙,可能餐廳都會因應情況而有不同的配搭。咸食方面一共四款,每款都非常突出。煙薰車里茄水牛芝士咸撻-車里茄酸酸甜甜,芝士香口,令人開胃。新吞拿魚他他多士/新蟹肉牛酒果多士-兩件多士都好香脆,配搭惹味,再多

用餐時間:星期一至日下午12時至6時

Library 英式鬆餅
伯爵茶馬卡龍
芝士蛋糕
水晶朱古力

咸食方面一共四款,每款都非常突出。
新吞拿魚他他多士/新蟹肉牛酒果多士-兩件多士都好香脆,配搭惹味,再多兩件都食得落。
脆炸雜菌意大利飯波,雜菌味相當突出,將意大利飯濃縮係小小的一個波到,既能夠滿足食慾,更加唔怕肥。

而甜食一共有六款,又係款款出色,每款配搭住咖啡☕️甜而不漏既感覺真係令人好享受。特別點讚緊馬卡龍,唔係得死甜,伯爵茶味亦都夠曬香濃。

由於本身無打算寫食評,所以影相不多,但真心覺得依間餐廳值得推薦👍🏻
講真依個價錢,真係性價比高,價錢合理,食物高質,環境舒服,員工態度好,真係chill一個下午或relax 一個晚上都不夠😆
睇黎好快又會再三訪依個Library!

2023-05-03 66 浏览
🍟松露醬炸薯條($68)炸起嘅薯條extra crispy🙊加上cheese碎同黑松露碎🤤🤤每啖識落都會有淡淡的黑松露味👍🏻餐廳貼心咁提供沙律醬同埋茄汁,食落更加唔熱氣同有風味😋🐟黑鱈魚·碗仔翅 ($268)一嚟打開Menu見到碗仔翅就俾佢吸引咗,心諗點解一間bar&restaurant會有碗仔翅食😂我同朋友仲以為佢真係會比一碗碗仔翅我哋,點知原來佢係利用碗仔翅去做一個sauce,配上肉嫩嘅黑鱈魚😆魚上面亦提供有幾粒好似魚子一樣嘅醋珠,成個配搭就好似平時我哋食碗仔翅會落醋一樣嘅味道😂不過個人認為魚偏淡,濃味少少會更好👍🏻🐷圖書館豆腐火腩($128)人哋話豆腐火腩飯,男人嘅浪漫😂我點都估唔到一間西餐廳竟然有😂原來佢係將豆腐切成橢圓形,兩邊輕輕煎過之後,每舊豆腐上面都會有一個厚切嘅豬腩🤪豬腩外邊有炭燒嘅感覺,但食落絕對唔老。喺豆腐嘅底再有啲洋蔥絲。食落上個配搭希望可以好似平時我哋食嘅豆腐炆火腩一樣‼️整體都幾特別📚🍚圖書館皮蛋意大利飯 ($168)冇錯你冇睇錯,真係用皮蛋嚟做意大利飯😂😂見到個名都覺得得意😆餐廳好貼心用皮蛋黃嚟做咗鋪面呈深灰綠色嘅sauce,食落會有淡淡皮蛋黃香👍🏻 餐廳為左
🍟松露醬炸薯條($68)

🐟黑鱈魚·碗仔翅 ($268)

🐷圖書館豆腐火腩($128)

📚🍚圖書館皮蛋意大利飯 ($168)
冇錯你冇睇錯,真係用皮蛋嚟做意大利飯😂😂見到個名都覺得得意😆餐廳好貼心用皮蛋黃嚟做咗鋪面呈深灰綠色嘅sauce,食落會有淡淡皮蛋黃香👍🏻 餐廳為左希望做到好似我哋平日食嘅皮蛋瘦肉粥一樣嘅效果,都將皮蛋白滲透咗喺意大利飯嘅醬汁入邊,加上厚切bacon🤤,3種配撘食埋又真係會有食粥嘅感覺,好得意😂😂

🍹飲品方面,會有各式各樣嘅cocktail,mocktail
鍾意chill嘅朋友都不妨叫一杯嚟試吓😆
P.S.今次我哋係同朋友慶祝生日,所以我哋買咗紮花,亦都同餐廳講希望喺叫甜品嘅時候喺碟上面寫生日嘅字語🙊餐廳都好配合整個安排都好流暢🥰🥰
Library restaurant 真係好似圖書館咁,充滿着濃厚嘅中國風同埋中史知識。好似餐廳嘅signature cocktail 之一四大美人,糅合左楊貴妃、西施、貂蟬及王昭君最鍾意食嘅四種水果,所以酒有濃厚果香,飲得出葡萄荔枝雪梨等味道,甜甜地易入口岩晒女仔😋另一款棺槨文就strong d, whisky dominant 落足料~食物方面,封門牛柳同埋香辣蜆肉扁意粉都做得好好,封門牛柳口感一流好有牛味,煮嘅火候啱啱好唔會太老,而蜆肉數量又多又大隻~而我最欣賞嘅地方喺餐廳嘅格局同埋氣氛,裝修非常有情調,熱戀中或者曖昧嘅男女嚟到必定有所加持,有室內有室外仲有好多打卡位,而且位於彌敦道方便就腳,就算唔係戀人一班朋友敘舊都非常適合😍

咁啱去開尖沙咀睇戲,睇戲前搵到呢間西餐廳就上去chill一chill,有室外和室內的用餐地方,坐室外的話,仲可以望住清真寺食飯,夜晚對面的清真寺仲會發光,環境幾舒適又有情調,氣氛幾好,好適合和朋友傾下計,把酒當歌!🥂另外,餐廳的店員都好有禮貌,又會介紹餐牌👍🏻1. 🐟立鱗燒馬頭魚。小炒皇 ($228)馬頭魚用半煎炸的方法烹調,魚鱗炸到豎起,非常香口,食落脆卜卜,魚肉又好嫩滑,無論外表或是味道都非常吸引!🤩👍🏻 伴碟是小炒皇,用上櫻花蝦、菇菌和豆角,再把它們炒香,非常惹味,帶點大排檔風味!味道配搭得剛剛好,大家一定要試吓!😝2. 忌廉白酒煮藍青口 ($168)忌廉白酒汁加入洋蔥和蒜蓉一齊煮,青口爽嫩又大隻,而且特別入味鮮甜!😍 旁邊仲有4塊烘得好鬆脆的牛油多士,點埋忌廉白酒汁食,簡直一流!😎👍🍝🐷茴香豬肉腸貓耳朵粉 ($148)貓耳朵食落煙韌有咬口,又掛汁,我個人會比較喜歡煮耐少少,口感應該會更加好,另外還加了茴香、豬肉腸碎和蕃茄一齊煮,味道不錯!🍸四大美人💃🏻 ($140)四大美人加入了白酒、提子🍇和荔枝利口酒、Fernet Branca Lime、梨味糖漿🍐、四樣加埋就係四大美人,

1. 🐟立鱗燒馬頭魚。小炒皇 ($228)

2. 忌廉白酒煮藍青口 ($168)

🍝🐷茴香豬肉腸貓耳朵粉 ($148)

🍸四大美人💃🏻 ($140)

四大美人加入了白酒、提子🍇和荔枝利口酒、Fernet Branca Lime、梨味糖漿🍐、四樣加埋就係四大美人,入口陣陣果香,飲落唔會太重酒味,好易入口,幾好飲好適合女士們飲☺️

🍶杜康,醴($150)

呢杯用咗米酒、紅豆利口酒、Peach Vodka、檸檬汁、啤酒,仲好似食到有啲銀杏碎和豆蓉,帶點藥材味,感覺偏中國風,酒味相對地比較重
2023-03-16
  • 立鱗燒馬頭魚配櫻花蝦炒蜜糖豆
  • 忌廉白酒煮藍青口
2023-04-27 63 浏览
今日同朋友嚟到呢間位於尖沙咀嘅上樓CafeCafe嘅裝修好有風格用咗好多復古嘅元素亦都有幾個打卡嘅位,可以俾人影相餐廳個Menu設計到好似一本精美嘅書本咁配合返整個餐廳嘅名稱library自家製脆薯仔波炸得非常之甘香脆口加上熱辣辣嘅溫度,為呢一個薯仔加咗唔少份預先有嘅黑鹽胡椒調味亦都啱啱好紅菜頭意大利飯一上菜就已經俾佢個顏色驚艷到店員仲同我哋講上面嘅芝士,要敲碎佢撈埋一齊食入口嘅感覺非常之鹹香配合住絲滑嘅紅菜頭忌廉口感好順滑素食嘅朋友仔都啱食封門牛柳配薯蓉(黑松露紅酒汁)肉質非常之鮮嫩肉味都好夠重同多肉汁另外下面仲配左個薯蓉,味道都相當唔錯Greens Colada配搭住清新嘅菠蘿青瓜同埋青檸,入口感覺非常之清新Book mark 就係荔枝綠茶做基底,都會相對比較清甜一啲如果唔鍾意飲酒嘅朋友都可以試吓呢兩杯Mocktail

今日同朋友嚟到呢間位於尖沙咀嘅上樓Cafe
Cafe嘅裝修好有風格
用咗好多復古嘅元素
亦都有幾個打卡嘅位,可以俾人影相

餐廳個Menu設計到好似一本精美嘅書本咁
配合返整個餐廳嘅名稱library

自家製脆薯仔波炸得非常之甘香脆口
加上熱辣辣嘅溫度,為呢一個薯仔加咗唔少份
預先有嘅黑鹽胡椒調味亦都啱啱好

紅菜頭意大利飯一上菜就已經俾佢個顏色驚艷到
店員仲同我哋講上面嘅芝士,要敲碎佢撈埋一齊食
入口嘅感覺非常之鹹香
配合住絲滑嘅紅菜頭忌廉口感好順滑
素食嘅朋友仔都啱食

封門牛柳配薯蓉(黑松露紅酒汁)肉質非常之鮮嫩
肉味都好夠重同多肉汁
另外下面仲配左個薯蓉,味道都相當唔錯

如果唔鍾意飲酒嘅朋友都可以試吓呢兩杯Mocktail
2023-04-17
  • 慢煮封門牛柳配薯蓉紅酒汁
  • 紅菜頭燴意大利飯
2023-04-27 53 浏览
周圍都係打卡位,每個旮旯都都布置得好靚好有格調;今日天氣好,見好多人都坐室外座位,望住清真寺同朋友飲嘢傾偈,氣氛好chill!魷魚‧雞肝醬‧甜奶油多士 $128魷魚辣辣地噉,都幾惹味;雞肝醬口感順滑厚實,一啲都唔腥,加埋甜奶油多士,送酒一流。經典卡邦尼意大利粉 $148意粉偏幼身,軟硬度適中,帶有麥香;蛋汁稠滑,撈埋啲香濃芝士同半肥瘦煙肉,好creamy好好食圖書館皮蛋意大利飯 $168意大利飯嘅飯粒遷就返香港人嘅口味,唔會太硬;職員細心介紹呢道菜嘅靈感嚟自皮蛋瘦肉粥,上面好得意嘅綠色醬就係由皮蛋黃打成,入面重有啲煙肉條,成個飯鹹香可口杜康‧醴 $150以米酒、Peach Vodka、甜酒及啤酒調製,仲有加入南北杏!米香突出,但唔會好濃烈,再加上有甜酒,男女都會啱飲。Librarian $90由蘋果汁、牛奶、crème brûlée  syrup同香蕉打成,飲落焦糖布甸味好出,但又唔會太甜,好味。
魷魚‧雞肝醬‧甜奶油多士 $128
經典卡邦尼意大利粉 $148

圖書館皮蛋意大利飯 $168

杜康‧醴 $150
Librarian $90
2023-04-27 53 浏览
呢間餐廳主打中日西混合菜,連新奇既碗仔翅都有得試,不過我哋今次走西式路線先,前菜點左白酒忌廉煮青口同意大利火腿芝士拼盤,首先讚下個青口味道好鮮甜,我個人好中意佢個忌廉汁夠濃郁,脆多士沾忌廉汁都十分好味,芝士拼盤有兩種火腿同乾果都有,夾餅乾食中和左鹹芝士味,提子乾就甜甜地好食,主菜點左卡邦尼意大利粉,very creamy,拉芝效果一流,意粉煮得爽身,口感剛好,最後黎個特色甜品椰殼,佢係椰子味加熱情果,酸酸甜甜,絕對係晚餐一個完美句號,飲品大力推薦主角Librarian,蘋果汁、牛奶、焦糖燉蛋糖漿同埋香蕉混合而成,質感細滑,我就點咗杯Book mark,香甜荔枝味,味道清新,讚👍

2023-04-26 53 浏览
.早排終於去咗bookmark咗好耐嘅餐廳,一入去已經見到好有特色嘅型格酒吧枱,仲有戶外位置可以望住清真寺🕌️,連門口都有打卡位~.「火龍果乳酪碗」色彩奪目,有堅果、士多啤梨、香蕉等配料.「慢煮雞胸肉配青蘋果茴香沙律」將羽衣甘藍炸脆,配上粟米醬汁,雞胸肉幾厚身,肉質仲好鮮嫩.「意大利煙燻豬腩粟米意大利飯」有淡淡檸檬香嘅芝士,感覺幾清新~意大利粉粒粒分明,軟硬度適中粟米味嘅意大利飯比較少有原來呢個配搭都唔錯✨.「蕃茄莎莎巴馬火腿多士」巴馬火腿同火箭菜呢個組合冇得輸!多士烘至脆身,囗感唔錯👍🏻.雖然呢度有好多款酒精飲品,但係我哋唔飲酒就揀咗兩杯mocktail ,「Librarian」賣相吸睛打卡必點~.📍 Library Restaurant and Bar (尖沙咀)尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓
早排終於去咗bookmark咗好耐嘅餐廳,
一入去已經見到好有特色嘅型格酒吧枱,
仲有戶外位置可以望住清真寺🕌️,
連門口都有打卡位~

「火龍果乳酪碗」
色彩奪目,有堅果、士多啤梨、香蕉等配料

「慢煮雞胸肉配青蘋果茴香沙律」
將羽衣甘藍炸脆,配上粟米醬汁,
雞胸肉幾厚身,肉質仲好鮮嫩

「意大利煙燻豬腩粟米意大利飯」
有淡淡檸檬香嘅芝士,感覺幾清新~
意大利粉粒粒分明,軟硬度適中
粟米味嘅意大利飯比較少有
原來呢個配搭都唔錯✨

「蕃茄莎莎巴馬火腿多士」
巴馬火腿同火箭菜呢個組合冇得輸!
多士烘至脆身,囗感唔錯👍🏻

雖然呢度有好多款酒精飲品,
但係我哋唔飲酒就揀咗兩杯mocktail ,
「Librarian」賣相吸睛打卡必點~

尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓
尖沙咀的午餐來說算價錢相宜 環境頗有特色 正對着清真寺晚上來更能對着清真寺暢飲一番 侍應生們非常健談 介紹食物都非常專業可惜午餐餐牌選擇不多 前菜,多士,主食,甜品加起來大約只有十二款薯條 漢堡 炸物等小食要到2點還是2點半後才供應而且略嫌主食以外並沒有很多肉類的選擇這個芝士risotto只伴有少許炸過的/烤過的豬肉粒,而且份量不大侍應生推介的這份新蟹肉牛油果醬多士還不錯,新蟹肉的味道可以以假換真飲品算是貴了點大約50-60元一杯咖啡,並沒有甚麼特別
尖沙咀的午餐來說算價錢相宜 環境頗有特色 正對着清真寺
晚上來更能對着清真寺暢飲一番