Library Restaurant and Bar (尖沙咀) 異國風情圖書館風酒吧🥃今日放工同朋友去咗尖沙咀, 去咗一間摩登時尚,滿有打卡風味嘅異國風情酒吧店,好適合放工黎chill一chill🥰▪ SOUS VIDE • PORK RACKGRILLED • SAUTÉ MUSHROOMS CREAM SAUCE ASPARAGUS • ARUGULA慢煮•加拿大豬鞍 $248 肉質好嫩滑,脂肪比例做得好好,配埋薯蓉加埋醬汁,成個口感好好食😋😋▪ CARBONARA • SPAGHETTI GUANCIALE • PEPPERS • 24MTH PARMIGIANREGGIANO經典卡邦尼意大利粉$148意粉嘅軟硬度適中 好多芝士粉喺意粉上面 豬肉粒都好好食😋如果個份量再大啲會更理想😝▪ Book MarkLychee syrup, peach syrup, chrysanthemum tea, pearl.$ 90 如果飲得酒嘅真係強烈推薦大家係嗌有酒精嘅飲品😆🥃不過我今次就嗌咗mocktail 主要係有荔枝入面,酸酸甜甜嘅味道都好好飲▪ Peach Tea$68 水蜜桃茶🍑成

▪ SOUS VIDE • PORK RACK

▪ Book Mark

▪ Peach Tea$68
水蜜桃茶🍑成個外型都好靚,好適合打卡😚仲要完全冇糖 完全係零負擔🤭

▪意大利芝士蛋糕 $78
細細件嘅蛋糕好的精緻 意大利芝士嘅味道夠濃郁夾住濕潤嘅蛋糕 再配上酸酸甜甜嘅草莓醬 味道好夾🤭😋

📍尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓
2023-08-20 36 浏览
成間餐廳好型格 環境比較昏暗氣氛好好 同朋友飲住酒確實不錯 叫咗個羊肉二重奏 帶啲腐乳味 港式風味嘅羊架又幾特別!紅菜頭飯都不錯 比想像中甜 仲有啲芝士增添口味 份量亦都幾多👍🏻
  • 紅菜頭燴意大利飯
  • 圖書館羊肉二重奏
2023-08-18 47 浏览
📸前排好多人都黎尼間餐廳打卡,自己都book mark左一段時間,終於約埋朋友一齊黎打下卡👯‍♀️餐廳同時好適合撐枱腳同聚餐🔸紅酒燴牛臉頰🐂牛臉頰舊肉都幾大舊,肉質好軟腍,牛味重但唔會有牛騷味,略嫌味道淡左少少,底下有炒蘑菇🍄同薯蓉,炒蘑菇炒到好香,薯蓉亦都好滑🔸茴香豬肉腸貓耳朵粉貓耳朵粉係自家製,所以比平時食到既更加煙韌同有咬口,🐽豬肉腸切碎粒,味道唔會好咸,微微既辣味🌶️🔸白酒忌廉煮藍青口🍶青口好大隻,忌廉汁好香濃好creamy😍每隻青口都包住忌廉汁,仲配埋多士🍞,多士哄到好脆,點汁食好正😋🔸士多啤梨荔枝綠茶開心以為係凍既😆點知原來係成壺🫖味道好清新,士多啤梨比超荔枝味香濃

🔸紅酒燴牛臉頰

🔸茴香豬肉腸貓耳朵粉

🔸白酒忌廉煮藍青口

🔸士多啤梨荔枝綠茶
2023-08-18 52 浏览
尖沙咀呢間餐廳好有情調如果遲下冇咁熱 坐出户外同伴侶談下情都幾好feel💕🔸糖醋帶子半生熟帶子 配埋松子仁增加口感帶子邊位有煎香過 好新鮮同香滑 加埋糖醋酸酸甜甜好特別🔸圖書館時令湯。蕃茄湯蕃茄湯配上一塊羅勒 令個香濃嘅蕃茄湯味道變得更加豐富🔸茴香豬肉腸。貓耳朵粉貓耳朵粉好有咬口 醬汁辣辣地好正豬肉腸同西蘭花增加左口感🔸魷魚雞肝醬。甜奶油多士第一次試雞肝醬🤪味道鹹鹹地,配埋甜甜地嘅奶油多士味道好夾 當魷魚配埋一齊食嘅時候 魷魚口感就好彈牙 味道好特別好好食🔸焦糖燉蛋。奶茶好香奶茶味,但唔會喧賓奪主,仲有好香嘅焦糖燉蛋味🔸Bookmark 呢杯好啱女仔飲,有水蜜桃嘅味道,清清地又帶有甜味 🍀總結好有情調既餐廳 食物質素唔錯 而且食物都好有創新 推介大家黎試下🫰🏻

尖沙咀呢間餐廳好有情調
如果遲下冇咁熱 坐出户外同伴侶談下情都幾好feel💕

🔸糖醋帶子
半生熟帶子 配埋松子仁增加口感
帶子邊位有煎香過 好新鮮同香滑 加埋糖醋酸酸甜甜好特別

🔸圖書館時令湯。蕃茄湯
蕃茄湯配上一塊羅勒
令個香濃嘅蕃茄湯味道變得更加豐富

🔸茴香豬肉腸。貓耳朵粉
貓耳朵粉好有咬口 醬汁辣辣地好正
豬肉腸同西蘭花增加左口感

🔸魷魚雞肝醬。甜奶油多士

🔸焦糖燉蛋。奶茶
好香奶茶味,但唔會喧賓奪主,仲有好香嘅焦糖燉蛋味

🔸Bookmark
呢杯好啱女仔飲,有水蜜桃嘅味道,清清地又帶有甜味

🍀總結

2023-08-16 34 浏览
呢間餐廳主打特色cocktail,裝修以深綠為主調,户外座位更可以望到清真寺。🤩🤩白蘭樹記嘅base係用一款本土制作的gin白蘭樹下,蝶豆花的藍和柚子的黃融合成淡紫色,加入了青檸,有清香的花香和水果味,容易入口,好適合女仔。🍸✨四大美人靈感源自中國古代四大美人各自最愛生果而製成,包括左楊貴妃的茘枝、王昭君的提子、貂蟬的雪梨和西施的檳榔,有部分用左其他相似的水果代替,果味十足,甜甜地。🍸❤️圖書館皮蛋意大利飯以皮蛋造成特製醬汁,味道相當特別,皮蛋嘅咸味完美融入於意大利飯之中,口感豐富。🥚🍚封門牛柳配薯蓉這道菜以嫩滑多汁的牛柳為主角,加上黑松露紅酒汁的點綴,口感更加豐富,順滑細緻的薯蓉更是完美地平衡了整道菜的口感。🥩🥔

2023-08-14 45 浏览
最近物色到一間優質餐廳,位於尖沙咀清真寺正對面。地理位置優越,仲要餐廳裝潢好有taste,走一個复古質感style。食物質素都幾好,前菜叫左糖醋帶子,係新式fusion菜黎。當中式糖醋遇上西式慢煮带子,食落酸酸甜甜,带子超嫩滑,好fresh。 Main dishes方面叫左茴香豬肉腸貓耳朵粉,貓耳朵粉食落QQ有𡁻頭,苗香豬肉腸油香十足,sauce 係傳統白醬加足cheese,食落奶香十足。另外大推封門牛柳配薯蓉黑松露紅酒汁,牛柳煎到岩岩好5分熟,香嫩又鎖住肉汁,加上黑松露紅酒汁,更加奢華。布朗尼 馬卡龍 雪糕作為ending,擺盤已經好靚好岩打卡,brownie流心朱古力十分滿意😍🔸糖醋帶子 138🔸茴香豬肉腸貓耳朵粉 148🔸封門牛柳配薯蓉黑松露紅酒汁 328🔸布朗尼 馬卡龍 雪糕 108

🔸糖醋帶子 138
🔸茴香豬肉腸貓耳朵粉 148
🔸封門牛柳配薯蓉黑松露紅酒汁 328
🔸布朗尼 馬卡龍 雪糕 108
2023-08-12 37 浏览
呢間餐廳想試好耐,因為見到餐廳裝修非常型格,同埋可以飲下酒!侍應見到我哋兩位,非常有禮貌!然後推介是日餐廳食物!打開餐牌,就知道間餐廳花咗好多心思,以一個一個Chapter介紹不同菜式配合餐廳library嘅名!白酒忌廉煮藍青口超級意想不到咁好味!啲青口好新鮮,而且青頭都大大隻,啖啖肉,忌廉汁煮得非常濃味,所以多士點汁食非常夾!茴香豬肉腸貓耳朵粉好少餐廳有貓耳朵,所以見到我哋就即刻叫!貓紙耳朵煙煙韌韌,配上茴香味,味道都不錯!香烤加拿大豬鞍香菇忌廉汁豬鞍燒得岩岩好,唔會太硬.仍然可以保持豬鞍軟冧!豬鞍下面係薯蓉,打得好細滑!呢度嘅cocktail 都非常特別!我叫咗呢杯四大美人!侍應好詳細啲講解你呢杯酒嘅由來.而家做侍應好難😂書都要背比較重荔枝味,所以好適合女士飲!

侍應見到我哋兩位,非常有禮貌!然後推介是日餐廳食物!

白酒忌廉煮藍青口

茴香豬肉腸貓耳朵粉
好少餐廳有貓耳朵,所以見到我哋就即刻叫!
貓紙耳朵煙煙韌韌,配上茴香味,味道都不錯!

香烤加拿大豬鞍香菇忌廉汁

比較重荔枝味,所以好適合女士飲!
2023-08-11 41 浏览
好耐之前已經聽過呢間打卡西餐廳,今日終於可以嚟拜訪吓喇!佢係喺三樓嘅,一出Lift,就見好靚好靚嘅佈置,有極多打卡位!出面都仲有座位,不過今日天氣麻麻我哋就坐返入面喇。我哋先叫咗一客「火龍果希臘乳酪」($88),跟餐配咗個沙律,沙律菜嘅種類都好豐富,加埋幾塊巴拿馬火腿吊一吊味,十分開胃。乳酪嚟到,個碗勁大,好有驚喜呀!乳酪底係火龍果,本身已經好香甜,加埋上面嘅香蕉同士多啤梨,感覺就更加清新,又有飽肚感。再撈埋啲Nuts碎,食落就更有層次!另一客我哋叫咗「意大利豬肉腸辣茄汁大通粉」($138),跟餐都有餐湯,今日係蕃茄忌廉湯,忌廉湯十分濃稠,蕃茄茸打得好細,好香口,而麵包本身較硬身,點埋個湯嚟食就啱啱好!大通粉唔算太辣,啱啱好吊一吊味,酸度亦都適中,成個配搭都幾惹味!最後我哋叫咗「香烤時令魚‧羅蘭蒔蘿忌廉汁‧炒雜蔬菜」($168),今日係鱸魚,我超鍾意呢條魚嘅口感,首先佢Size夠大,其次係佢嘅外表真係煎得好香脆,肉質較為實淨,成個配搭無得彈而忌廉汁味道唔會太濃,唔會蓋過魚肉味道,加埋好爽甜嘅翠肉瓜,食完既飽肚又唔會覺得膩。我哋加咗兩客甜品(每客加$35),分別係「美祿奶凍」同「麵包布丁
好耐之前已經聽過呢間打卡西餐廳,今日終於可以嚟拜訪吓喇!

佢係喺三樓嘅,一出Lift,就見好靚好靚嘅佈置,

我哋先叫咗一客「火龍果希臘乳酪」($88),
跟餐配咗個沙律,沙律菜嘅種類都好豐富,

加埋幾塊巴拿馬火腿吊一吊味,十分開胃。

乳酪嚟到,個碗勁大,好有驚喜呀!

乳酪底係火龍果,本身已經好香甜,
加埋上面嘅香蕉同士多啤梨,感覺就更加清新,又有飽肚感。
再撈埋啲Nuts碎,食落就更有層次!

另一客我哋叫咗「意大利豬肉腸辣茄汁大通粉」($138),
跟餐都有餐湯,今日係蕃茄忌廉湯,

忌廉湯十分濃稠,蕃茄茸打得好細,好香口,
而麵包本身較硬身,點埋個湯嚟食就啱啱好!
大通粉唔算太辣,啱啱好吊一吊味,

酸度亦都適中,成個配搭都幾惹味!

今日係鱸魚,我超鍾意呢條魚嘅口感,
食完既飽肚又唔會覺得膩。

我哋加咗兩客甜品(每客加$35),
分別係「美祿奶凍」同「麵包布丁」,

身為朱古力控,食呢個美祿奶凍真係食唔停口,每啖都有勁多嘅美祿朱古力碎,
加上好香滑嘅奶凍,令人極度滿足!
麵包布丁相對味道無咁濃,但就極香同極有口感,

撈埋雪糕嚟食,冰火交融,又係另一種滋味!

我哋各自叫咗杯餐飲(加$28),
第一杯係「美式咖啡」,呢杯個味道會較輕身,

有啖啖果香,最啱食飽飽消一消滯。
另一杯就係「牛奶咖啡」,

玫瑰拉花超級靚!而且好大杯。
今日嘅豆會偏Nutty少少,有少少印度香料味道,風味獨特。

呢間餐廳又好食,又適合打卡,下次都要再嚟幫襯!

2023-08-11
好朋友要移民了,諗住走之前同佢食餐好嘅,佢話想試呢間好耐,但一直都好難book😩,所以我就膽粗粗試吓打嚟book下,出奇地,仆到我哋想約嘅日子🤩🤩餐廳位於尖沙咀清真寺對面,尖沙咀MTR行過嚟5/8min可到,好容易搵☺️入邊環境好靚,燈光暗暗地,十分有格調😌,店舖唔算大,但有室內同室外選擇🙃📃餐牌食物種類都算多,以西式為主,食物精緻,好好食😍👫服務員態度好nice,我哋坐低遞上餐牌之後,會介紹一下食物俾我哋知🤓最後,我地決定Order咗以下食物👇💁白酒忌廉煮藍青口$168-🌟朋友一坐低就指定一定要叫呢款,我本身唔鍾意食青口,但係呢個真係改觀,青口肉軟林林,唔靭唔痴牙👍💁芝士肉醬闊條麵$168-🌟因為餐廳冇晒闊條麵,所以用意粉代替,同出邊嘅肉醬意粉唔同,唔會一pat醬咁樣,意粉上面放左薄芝士片,好味🤗💁紅酒燴牛頰肉$248-🌟呢個必點之選🤩,牛頰肉超好淋,入口即溶🤤,牛肉下邊放咗薯蓉,配埋薯蓉食一流🙌🙌💁黑松露醬炸薯條$68-🌟🍟薯條係粗薯條,我比較鍾意食😆,上枱時熱辣辣,配埋黑松露醬或茄汁一齊食,正!😎💁Strawberry Lychee Green Tea $68-好濃烈嘅🍓士多啤梨味

📃餐牌食物種類都算多,以西式為主,食物精緻,好好食😍
最後,我地決定Order咗以下食物👇
💁白酒忌廉煮藍青口$168-
💁芝士肉醬闊條麵$168-
💁紅酒燴牛頰肉$248-
💁黑松露醬炸薯條$68-
好濃烈嘅🍓士多啤梨味,好香😚
💁Peach Tea $68-
🍑桃味好清新,飲完喉嚨好舒服😌
🙋‍♀️ 溫馨提示:餐廳需要另收加一服務費
2023-08-09
  • 松露醬炸薯條
  • 忌廉白酒煮藍青口
2023-08-11 48 浏览
同男朋友慶祝紀念日,2個無酒不歡嘅人一定要試 library 嘅特製 cocktail!!!同 bartender 講你偏好咩口味,佢就會為你客製一杯 bartender special 男朋友鍾情辣味,我就偏好酸。結果獨特 cocktail 就現世。成個場都好熱鬧!staff 又好熱情。我哋隨口同 bartender 講我哋當日係慶祝三週年紀念日,佢竟然以此為靈感,整咗一 set好靚勁有詩意嘅 cocktail “石春路” 代表我哋接下來仲有好多艱辛嘅路要走,但只要2個人飲住酒一齊過!肯定無問題!唔理係三五知己想聚會,並係情侶拍拖。都推薦呢間 bar!!!

2023-08-09 62 浏览
自家製脆薯仔波 $68嚴格來講唔係薯仔波,係薯仔塊。確實係幾大粒同外皮係有少少脆,入面亦幾熱,夠晒味。略嫌食得多會覺得有d咸,點茄汁食但又唔覺得兩者好夾,不過不失。糖醋帶子 $138都幾多粒帶子,每粒厚薄適中,配上苜蓿芽及糖醋汁食係幾開胃~圖書館羊肉二重奏 $288羊架煮到半熟,好少羊膻味,肉質鮮嫩,外層帶有少少肥膏,唔會覺得肥膩,好易入口。可惜既係呢個價錢但提供兩舊羊架可能會有點進取。另外個底加上成羊肩肉絲及生菜,羊肩肉絲加南乳係幾惹味,但配上生菜(已經唔太新鮮)令到個感覺down grade左了。杜康 醴 $150價錢依舊進取,飲落有幾香既米酒味,入口甘甜亦有少少杏仁碎。Librarian $90飲落太似奶昔,似香蕉奶多,算係中規中矩。餐廳侍應服務滿分,非常好禮貌。另外當日坐左係窗附近既二人位,個窗中間有條狹縫會漏左餐廳外嘅熱風入室內,搞到個日食個時又冷又熱咁,希望餐廳方面搞搞佢啦。另外想二人靜靜地食餐飯就唔太適合啦,當佢係一間熱鬧嘅bar會好啲。總括嚟講算係不過不失,價錢進取嘅restaurant and bar。
自家製脆薯仔波 $68

糖醋帶子 $138
都幾多粒帶子,每粒厚薄適中,配上苜蓿芽及糖醋汁食係幾開胃~

圖書館羊肉二重奏 $288

杜康 醴 $150
價錢依舊進取,飲落有幾香既米酒味,入口甘甜亦有少少杏仁碎。

Librarian $90
飲落太似奶昔,似香蕉奶多,算係中規中矩。

2023-08-04
2023-08-07 54 浏览
平時去尖沙咀都會去D大型商塲食野, 今次攪攪新意思, 上尖沙咀的隱世樓上鋪食西餐, 上到去好有驚喜, 待應安排我地到等侯區等安排坐位, 等侯區好靚, 已經係一個打咭位。入到去餐廳裝修豪華而典雅,有室內同室外, 從窗外還可以欣賞到清真寺的美景,特別是黃昏非常迷人。呢度的fusion菜式非常獨特⭐️ 特別推薦的白酒忌廉煮藍青口($168)。⭐️青口非常鮮嫩,配上白酒的醇香,好快就食晒。️⭐️ 香辣蜆肉爲意粉($188)⭐️蜆肉新鮮肥美, 入口有辣味,回味無窮。⭐️ 黑鱈魚碗仔翅($268)⭐️很特別的FUSION 菜, 黑鱈魚配上自家秘製碗仔翅汁, 非常好味, 黑鱈魚鮮美滑嫩,吃起來非常有層次感。⭐️ 食品叫了Book Mark($108)⭐️荔枝, 桃糖漿配冷泡茶, 好飲, 清涼又清新待應非常細心和專業,我地走到室外打咭, 待應主動幫我地拍照, 招呼一流, 給人一種賓至如歸的感覺。
呢度的fusion菜式非常獨特

⭐️ 特別推薦的白酒忌廉煮藍青口($168)。⭐️

青口非常鮮嫩,配上白酒的醇香,好快就食晒。
️⭐️ 香辣蜆肉爲意粉($188)⭐️

蜆肉新鮮肥美, 入口有辣味,回味無窮。
⭐️ 黑鱈魚碗仔翅($268)⭐️

⭐️ 食品叫了Book Mark($108)⭐️

荔枝, 桃糖漿配冷泡茶, 好飲, 清涼又清新

2023-07-27
打卡好靚嘅餐廳🫶🏻叫咗2個set lunch 配是日沙律及是日餐湯,是日,餐湯係蕃茄湯🥛呢個紅色火龍果希臘乳酪碗,表面仲有香蕉片、焦糖核桃🍓草莓及火龍果,入口喺好健康酸酸哋嘅希臘乳酪味😆 夾埋香蕉核桃一齊食好有口感🥗🍗低溫慢煮雞胸配青醬慢煮雞胸厚身得來,唔會太過煙靭又有雞肉質感,配上嘅青醬味道感覺清新,然後仲有羽衣甘藍🥬整體感覺健康🍵玫瑰抹茶拿鐵超靚有玫瑰花瓣作點綴嘅rose matcha latte !好浪漫!抹茶同玫瑰味道好夾!☕️Cappuccino 有靚靚拉花🍮美祿義式奶酪Panda cotton表面撒上大量嘅美祿粉,底部嘅奶凍好嫩滑!🍰芝士蛋糕芝士蛋糕質感細滑配上草莓醬仲好食!
打卡好靚嘅餐廳🫶🏻

🥗🍗低溫慢煮雞胸配青醬

🍵玫瑰抹茶拿鐵

☕️Cappuccino 有靚靚拉花

🍮美祿義式奶酪Panda cotton
表面撒上大量嘅美祿粉,底部嘅奶凍好嫩滑!

🍰芝士蛋糕
芝士蛋糕質感細滑配上草莓醬仲好食!

午餐
2023-08-04 45 浏览
人說“書本與食物的特性是一樣的,有一試沉迷的,有慢慢品嘗才試其真味的" 以上觀點你同意嗎?我係絕對認同的。呢日嚟到一間有書本味,又好chill嘅酒吧西餐廳,有indoor,有outdoor位置,由於outdoor有太多人唔方便拍攝,淨係影indoor位,個佈置好有feel,餐廳氣氛好好,一路聽啲有節奏感的英文歌曲,一邊飲吓嘢,吹下水,幾咁嘆。“白酒忌廉煮藍青口”,青口好fresh,好嫩口,配埋忌廉白酒,應該係傳統做法亦係絕配,食埋青口仲有幾片多士蘸埋啲忌廉汁超好味又唔會嘥🤭另一特别嘢係“魷魚雞肝醬配甜奶油多士”,雞肝醬帶點鵝肝醬口感均匀涂係多士面,令香脆多士更加出色。以上食物有Beer(Sapporo)和Pineapple juice的加持好完美。至於主菜 “香烤加拿大豬鞍香菇忌廉汁 "亦係非常正,豬鞍已切好一片片,每片的肥瘦有一定比例,呈現好靚粉紅色,食落係啱啱熟,有唔會過靭,perfect.

2023-07-31 1918 浏览
今日嚟到尖沙咀呢一間餐廳食飯,餐廳位置去尖沙咀地鐵站A出口對面行過去只係一條馬路之隔,我覺得都相對非常方便,搭𨋢上3樓就會見到!今日我哋安排咗坐入邊,我哋嗌咗一個小食兩個主食,黑松露炸薯條非常香脆,食得出係即叫即做,餐廳會比黑松露醬同埋茄汁我哋,正!蜆肉意粉亦都非常正!蜆肉嘅份量非常多,我哋見到最少都有10粒以上,每一隻都非常飽滿同埋新鮮,非常大粒,餐廳絕對唔會手軟!再配埋扁意粉食,調味亦都做得非常唔錯,蒜香味亦都非常足夠! 另外我哋叫做一個慢煮豬扒,餐廳標榜係用慢煮,我同朋友都非常期待!每一件都非常鮮嫩,而且因為用慢煮棒,所以唔會有過熟嘅效果!配菜方便亦都有火箭菜,蘑菇蘆筍同埋薯蓉,非常豐富!薯蓉嘅口感亦都非常creamy, 配埋慢煮豬扒食非常好味 餐廳另一個最大嘅特色就係有一個好靚嘅綠色酒吧!鍾意飲酒嘅我同朋友當然唔會少得叫兩杯Cocktail試吓!我就揀咗一杯,以白蘭樹下gin製成嘅cocktail! 口感嚟講,亦都唔會太strong, 相對容易入口,甜甜地非常好飲,晚餐送飯一流!下次會再上嚟試吓其他野食/飲,地點非常方便,一定會再返嚟

下次會再上嚟試吓其他野食/飲,地點非常方便,一定會再返嚟