今日同事話不如今天lunch 去吃好西,原來是鴻圖中心的 Le Monde ! 之前已經聽朋友提過這間,但一直未有機會試,那麼就今天去☺️☺️Le Monde 裝修很高格調,一點也不似在工廈內,雖然是單邊窗,但因為是大窗,視野廣闊光線亦充足,座位寬敞,坐得舒服👍🏻而且Lunch Set 價格也相對合理☺️ 包是日餐湯,沙律,主菜和餐飲😁亦可以加$18轉濃蝦湯,$32自家甜品一客🥶濃蝦湯口感濃厚,蝦味道濃郁👍🏻加拿大豬鞍扒配特製菠蘿汁,豬鞍扒味道濃郁,肉質鬆軟不會鞋口,菠蘿汁帶少少酸少少甜,很醒胃🙊特別一提,小心杯熱奶茶很好飲,很香滑,這真是有少少驚喜🥰

濃蝦湯口感濃厚,蝦味道濃郁👍🏻

特別一提,小心杯熱奶茶很好飲,很香滑,這真是有少少驚喜🥰
  • 濃蝦湯
2020-12-10 58 浏览
weekend想搵個地方食個chill lunch。上網搵到呢間環境好似幾舒服就決定一試。lunch set好多選擇。仲可以加錢配湯/飲品。加錢叫左濃蝦湯。原來仲配左餐包同凱撒沙律。蝦湯味道夠濃口感滑。沙律菜爽脆夠新鮮。慢煮法式紅酒炆牛面頰肉配法包。牛面頰煮得好軟滑。食到啖啖骨膠原。正。個汁配法包好夾。仲食到法包好香口。法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及紅椰菜。鴨肉夠嫩。個皮整到好香脆。有少少脂肪食得到鴨香味而又唔會膩。薯蓉就冇乜調味。食到有一粒粒薯仔。餐廳裝修好靚。空間感幾好。當日唔太多人。靜靜地好舒服。服務好周到。侍應好細心主動加水。
weekend想搵個地方食個chill lunch。
上網搵到呢間環境好似幾舒服就決定一試。

lunch set好多選擇。仲可以加錢配湯/飲品。
加錢叫左濃蝦湯。原來仲配左餐包同凱撒沙律。

蝦湯味道夠濃口感滑。沙律菜爽脆夠新鮮。

慢煮法式紅酒炆牛面頰肉配法包。
牛面頰煮得好軟滑。食到啖啖骨膠原。正。

個汁配法包好夾。仲食到法包好香口。

法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及紅椰菜。
鴨肉夠嫩。個皮整到好香脆。
有少少脂肪食得到鴨香味而又唔會膩。

薯蓉就冇乜調味。食到有一粒粒薯仔。

餐廳裝修好靚。空間感幾好。
當日唔太多人。靜靜地好舒服。
服務好周到。侍應好細心主動加水。

2020-12-06
2020-12-09 63 浏览
今晚朋友話帶小妹去觀塘一間幾有情調嘅餐廳食飯, 我地去到果陣時間尚早未有咁多人, 一入到去已經見到有少少聖誕裝飾🎄, 環境寛敞寧靜, 怖置典雅, 感覺浪漫🥰! 麵包🥐🥖有3款唔同嘅小麵包, 麵包係岩岩好可以將牛油融化嘅溫度, 口感軟熟!慢煮雞肉凱撒沙律配自家製沙律醬🥗沙律菜清新爽脆, 慢煮雞肉軟腍鮮嫩, 煙肉又薄又脆, 配搭自家製沙律醬, 酸酸甜甜幾開胃😊!白酒忌廉煮藍青口由飛機🛩空運抵港嘅藍青口, 有大有細, 份量超級多, 味道鮮甜無沙, 醬汁質感較濃稠, 白酒忌廉味幾香, 配搭麵包一齊食, 味道唔錯!蟹肉甜紅椒忌廉扁意粉🦀🍝意粉軟硬度適中, 口感唔錯, 醬汁比較杰身所以會掛哂落意粉到, 忌廉味相當濃郁, 兩個人share岩岩好!慢煮法式豬腩肉🐖豬腩肉外層香脆可口, 層肥層瘦, 油脂甘香, 肉質鮮嫩多汁!

麵包🥐🥖

慢煮雞肉凱撒沙律配自家製沙律醬🥗

白酒忌廉煮藍青口

蟹肉甜紅椒忌廉扁意粉🦀🍝

慢煮法式豬腩肉🐖
2020-12-06
2020-12-07 1246 浏览
觀塘區工廈臨立,要搵一間坐得舒服嘅餐廳未必咁容易。Le Monde正正做到闊落而舒適嘅座位,唔侷促。環境有做聖誕裝飾,播住輕鬆音樂,令人感覺悠閒。週末的工業區份外寧靜,揀咗兩份午餐特選慢慢嘆。*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*週末午餐特選價錢中等,同普通coffee shop差唔多。由$68至$228不等,餐湯或餐茶需另外加配。份量夠彈性,可因應自己食量選擇加唔加。為咗午餐可以圓滿啲,建議加配🔸濃蝦湯 +$25👍🏻隨碟附送沙律及餐包。蝦湯湯底質感濃稠,啖啖鮮味,香氣洋溢。🔸 慢煮法式紅酒燜牛頰面配法包 $88牛頰面用上慢煮方法處理,令到肉質非常鬆軟。紅酒味道醇厚,牛頰面完全浸左醬汁入面,好入味。法包外脆內鬆軟,淋上紅酒汁食更正!🔸 煎三文魚配香草意大利粉 $98擺盤精緻特別,三文魚柳夠大件。魚肉食落香口,保留到肉汁。魚皮飛邊香煎,香脆得像薯片。配上牛油檸檬忌廉汁,有濃滑質感,正好中和煎三文魚的油膩感。香草意大利粉加入橄欖油炒熱,簡單又好食。*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*
觀塘區工廈臨立,要搵一間坐得舒服嘅餐廳未必咁容易。
Le Monde正正做到闊落而舒適嘅座位,唔侷促。
環境有做聖誕裝飾,播住輕鬆音樂,令人感覺悠閒。
週末的工業區份外寧靜,揀咗兩份午餐特選慢慢嘆。

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

週末午餐特選價錢中等,同普通coffee shop差唔多。
由$68至$228不等,餐湯或餐茶需另外加配。
份量夠彈性,可因應自己食量選擇加唔加。

濃蝦湯

為咗午餐可以圓滿啲,建議加配🔸濃蝦湯 +$25👍🏻
隨碟附送沙律及餐包。
蝦湯湯底質感濃稠,啖啖鮮味,香氣洋溢。

🔸 慢煮法式紅酒燜牛頰面配法包 $88
牛頰面用上慢煮方法處理,令到肉質非常鬆軟。
紅酒味道醇厚,牛頰面完全浸左醬汁入面,好入味。
法包外脆內鬆軟,淋上紅酒汁食更正!

🔸 煎三文魚配香草意大利粉 $98
擺盤精緻特別,三文魚柳夠大件。
魚肉食落香口,保留到肉汁。
魚皮飛邊香煎,香脆得像薯片。
配上牛油檸檬忌廉汁,有濃滑質感,
正好中和煎三文魚的油膩感。
香草意大利粉加入橄欖油炒熱,簡單又好食。

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*
2020-12-05
濃蝦湯
2020-12-06 45 浏览
法式晚餐,餐廳靚環境,靜靜地,播放著柔和音樂🎺,慢慢咁食左餐超舒服既晚餐😌。一黎就上左個法式香草餐包🥖,好軟熟😚,搽一層薄薄地既牛油🧈唔錯👍🏻🔻煙三文魚他他配法包 $118🔻香草🌿同檸檬味好香👍🏻,配法包入口,形成對比😚。法包既脆感配上咸香軟滑既三文魚他他😌,再加上少許青檸汁,特別清新🤤。🔻慢煮雞肉凱撒沙律配自家製沙律醬 $88🔻 慢煮雞肉卷非常嫩滑😚,生菜🥬甜脆,沙律醬幾好味😋,咸咸酸酸,帶出左芝士既香味,真係幾出色個沙律醬👍🏻。🔻香煎法國鴨胸配法式香橙燒汁 $188🔻一上枱好香油脂味🤤,望個樣以為牛扒🤣,鴨胸表皮煎得香脆,將油脂鎖緊😚,一啖入口先飄出香橙燒汁嘅甜味,然後鴨胸油脂緊隨其後,口腔肉爆發🤤,好正呀🤩,‼️‼️推介‼️‼️🔻法國鱈魚配忌廉焗薯仔 $228🔻魚皮啊魚皮,勁香脆,魚肉唔散幾滑👍🏻,配埋個超濃牛油忌廉汁,正到暈🤤。個汁本身已經好香,再帶出魚既鮮味🐟,真係要試呀✨,仲有個忌廉薯仔🥔,焗得透又充滿牛油🧈香味,好邪惡,但好好食😋服務好好,有足夠既空間比你,唔會係身邊行黎行去,但係需要佢既時候又會出現係你身邊,好好👍🏻

2020-12-06 90 浏览
跟一個揀飲擇食的人吃飯的好處是,容易在menu上選擇,另外,這間餐廳的環境很舒服,可以慢慢Girl's talk,雖然是法式餐廳,但店員給食客的感覺沒有壓力,是聚會的好去處🍞 麵包 又熱又軟綿綿,好好味🍟 炸薯條 $45我平時只愛粗薯條,這個幼薯條有驚喜,不油膩,口感有點香脆🐟 法國鱈魚配忌廉焗薯仔魚味香但不腥,,配菜十分爽甜濕潤🥟 蕃茄芝士意大利雲吞裡面有芝士同菇,好香,蕃茄醬開胃🧈 法式千層酥配時令生果 $78千層酥的奶酥味比較重而厚實,如果可以更薄,吃上去的油膩感會減半,吉士醬和芒果配搭不錯🥞 法式雲尼拿梳乎厘 $88味道比較普通,雲尼拿味沒有很濃郁

麵包

🍞 麵包
又熱又軟綿綿,好好味

炸薯條

🍟 炸薯條 $45
我平時只愛粗薯條,這個幼薯條有驚喜,不油膩,口感有點香脆

法國鱈魚配忌廉焗薯仔

🐟 法國鱈魚配忌廉焗薯仔
魚味香但不腥,,配菜十分爽甜濕潤

蕃茄芝士意大利雲吞

🥟 蕃茄芝士意大利雲吞
裡面有芝士同菇,好香,蕃茄醬開胃

法式千層酥配時令生果

🧈 法式千層酥配時令生果 $78

法式雲尼拿梳乎厘

🥞 法式雲尼拿梳乎厘 $88
味道比較普通,雲尼拿味沒有很濃郁

2020-11-19
麵包
炸薯條
法國鱈魚配忌廉焗薯仔
蕃茄芝士意大利雲吞
法式千層酥配時令生果
法式雲尼拿梳乎厘
2020-12-04 86 浏览
Le Monde天氣開始凍啦 大家記得着返件衫星期五天寒地凍搵咗間位於觀塘嘅法國餐廳同老公食晚飯間餐廳嘅裝修幾靚 空間感夠大拍拖或者朋友食飯都係一個好地方Le Monde特製濃蝦湯$85呢個蝦湯用咗自己餐廳個名 當然要試吓啦真係超級香同重蝦味濃郁嘅程度就好似100隻蝦係個口度游緊咁呢個好值得一試香煎法國鵪鶉髀配特製藍莓汁$138第一次食鵪鶉髀都幾特別個皮煎得幾脆 啲肉都幾嫩滑不過調味可以稍為重返啲法式紅酒燉牛臉頰肉$158呢份牛面頰肉燉得好淋滑 都幾入味而且燉到牛肉入面嘅膠質都出晒嚟仲有幾塊法包可以點埋個汁食香煎法國鴨胸配法國香橙燒汁$188呢份煎鴨胸真係超級推薦呢個價錢竟然有兩大塊鴨胸足夠兩個人食而且鴨味好香 煮嘅生熟到啱啱好表皮煎得香脆咬落去嘅時候啲鴨油滲出嚟 好有幸福感另外再叫咗一杯House Wine $58價錢都幾抵 質素都唔錯呢間餐廳都幾值得推薦為咗個鴨胸會絕對再返嚟
Le Monde

價錢都幾抵 質素都唔錯

呢間餐廳都幾值得推薦
為咗個鴨胸會絕對再返嚟
2020-12-04 975 浏览
多年老友知我尤其喜歡法國菜,特登搵咗間精緻嘅隱世小店請我試下,實在有心!哈哈,嘆住精緻菜式聚舊真係別有一番滋味呢!點餐後,好快送上餐前麵包,啱啱焗熱左,係意大利橄欖包同小餐包,好香,小餐包特別地帶少少檸檬味,細節位做得好好。煙三文魚他他配法包 $118 Smoked Salmon Tartare w/ Baguette 先點2個Appetizer ,Baguette係法包脆片,配上tartare口感豐富而調和,煙三文魚他他香口十分,加上面頭一點點美乃滋令層次提升,很creamy,喜歡。香煎法國鵪鶉脾配特製藍莓汁Pan-fried French Quail Leg with Blue Berry Sauce $138講到法料又豈可不提鵪鶉?呢度嘅香煎鵪鶉脾完全體現出廚師的用心,皮脆、肉嫩,一切恰到好處👌🏻別忘了配搭特製藍莓汁,它的微甜更是為菜餚畫龍點睛。美國安格斯極黑頂級一口牛柳配俄羅斯汁 USA Black Angus Tenderloin Stroganoff $168我是滿意的。安格斯極黑頂級一口牛柳特色是牛味香濃、富有嚼勁且無筋,一口一粒,吃得很爽。俄羅斯醬汁特別,面頭鋪上一層忌

餐前麵包

煙三文魚他他配法包 $118

我是滿意的。
美國安格斯極黑頂級一口牛柳配俄羅斯汁
安格斯極黑頂級一口牛柳特色是牛味香濃、富有嚼勁且無筋,一口一粒,吃得很爽。俄羅斯醬汁特別,面頭鋪上一層忌廉奶泡,食落更細膩入微。
美國安格斯極黑頂級一口牛柳配俄羅斯汁

法國鱈魚配忌廉焗薯仔 French Cod with Potato Gratin $228

on side的Potato Gratin太搶戲了!一吃是滿口邪惡的忌廉香氣,卻讓我倆都欲罷不能⋯⋯倒是主角鱈魚雖肉質滑溜,卻略嫌有點腥。

總結食物好之餘,服務態度都相當優越,不斷幫忙添水、換碟、換餐具,確實令我驚喜不已,呢間Le Monde真係說得上係平民價錢,星級享受。

📍 Le Monde
地址: 觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室
餐前麵包
2020-12-04 54 浏览
觀塘區一路俾我感覺都係人口同商廈工廠稠密既地方,平時都好少會過黎。但網上睇過介紹後,其實觀塘區好多工商廈都有唔少出色又隱世既餐廳,只要你識搵門路,觀塘區絕對係一個好地方,今次我就經朋友介紹到Le Monde食餐好簡單講下餐廳內部,座位相隔距離寬敞,餐廳燈光柔和,裝修優雅,感覺置身於外國高級餐廳,完全唔似一般香港餐廳擠迫格局。餐廳環境及浪漫氣氛絕對適合情侶談情慶祝既好地方 慢煮雞肉凱撒沙律配自家製沙律醬慢煮雞肉入口非常嫩滑,完全唔會鞋口,呢種效果真係慢煮先做得到。羅馬生菜新鮮清甜,口感爽脆,旁邊既焦脆煙肉粒同麵包脆粒亦同樣香脆,配上自家沙律醬及芝士粉,感覺寧舍開胃 蒜香白酒智利青口青口飽滿,蒜香味再加上白酒既酒香,未食已經聞到流哂心水。青口肉質鮮嫩,醬汁CREAMY且非常美味惹味,配上香脆法包,兩者結合成味道豐富且口感一流既美食 蟹肉甜紅椒忌廉扁意粉意粉外觀造型精美,盡顯廚師功架,反映對食物絕不馬虎。扁意粉軟硬度適中,忌廉汁亦香氣十足,唔會感到油膩重身。意粉配上甜椒粒,蕃茄粒清新既味道亦能夠中和忌廉既味道,配上清新蟹肉,色香味俱全 加拿大保濕豬扒配法式忌廉黑椒汁豬扒雖野厚身但肉質嫩滑,外

慢煮雞肉凱撒沙律配自家製沙律醬

蒜香白酒智利青口

蟹肉甜紅椒忌廉扁意粉

加拿大保濕豬扒配法式忌廉黑椒汁
豬扒雖野厚身但肉質嫩滑,外層焦香,內層肉嫩濕潤,油份肉汁充足,配上法式忌廉黑椒汁味道出眾。底部仲有菇菌茄瓜等等,配合一齊食中和返豬扒油膩感,配合得宜,抵讚
2020-12-03
2020-12-04 476 浏览
今日放假落左觀塘買野,之後去搵朋友食lunch,佢係附近番工經佢介紹後就黎左這個餐廳食!之後量完體溫就安排座位比我地,餐廳裝潢都好摩登時尚,坐得舒服😌,我地點左2份lunch set ,另加$18 轉濃蝦湯及沙律🥗:龍蝦味湯底質感濃稠,口感比較軟滑,再配埋鮮嫩沙律菜及麵包糠,帶有清爽既感覺!煎紐西蘭青衣石斑魚配蘿勒蕃茄汁$128: 一切開魚汁已經流溢出來,青衣魚肉嫩滑,啖啖魚肉沒有魚骨,表面煎得十分香脆再配埋微酸的蘿勒蕃茄汁更加滋味,還有打到好細溶既紫薯,入口濃滑。加拿大🇨🇦豬鞍扒配特製菠蘿汁$138: 豬鞍味較濃郁,帶有脂肪、油脂,煎出來不會太乾,切時肉質鬆軟,很多肉汁,唔會太鞋口,再點d甜甜的菠蘿汁,再配埋薯菜伴碟,十分美味可口。套餐包埋一杯餐飲,叫左杯凍檸水、熱咖啡,連裝牙籤既擺設都很可愛,食得開心😃!+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++

2020-12-02 96 浏览
為咗慶祝紀念日,我哋今日去咗觀塘一間西餐廳Le monde食晚餐,呢一間餐廳環境闊落,裝修華麗,更設有私人包廂,如果同多幾個朋友一齊嚟,可以包房,更有私人空間睇到Menu之後,見到特製龍蝦湯係廚師推介,所以我哋揀咗龍蝦湯同埋法式洋蔥湯$85然後我哋叫咗兩個主菜,分別係法國香煎鴨胸配法式香橙燒汁$188同埋原隻黃油香雞配芥末籽汁$188首先送上嘅係三款唔同嘅法包,同埋鮮牛油,麵包係熱辣辣嘅情況下送上,一大驚喜然後就到餐湯,龍蝦湯真係好入味,而且入邊仲有淡淡龍蝦肉,一啲油膩嘅感覺都冇,加上少少淡忌廉,飲完個湯零舍開胃法式洋蔥湯嘅工序亦都好繁複,好少餐廳可以做到咁正宗,值得一讚另外呢一個法國香煎鴨胸已經切好咗,肉質尚算嫩滑,因為始終係鴨胸,同雞髀實在係兩回事,但呢一間嘅鴨胸真係唔錯,配上獨特嘅香橙燒汁,令到肉味更加出,更灑上一些海鹽另外一個主菜係燒黃油雞,隻雞嘅大小真係絕對唔會令人失望,大大隻,一切開啲油迫晒出嚟,雞皮燒得又脆又好香口!總括來講呢一間西餐廳嘅食物質素非常之高,而且餐廳冇態度非常好,亦會留意到客人嘅需要附menu

附menu

2020-11-30 44 浏览
估唔到工廈入面都有咁high class 嘅法國菜!見價錢唔係好貴就去試吓!點知食過就愛上!環境十分有情調,好適合紀念日來慶祝!環境同食物都絕對唔會失望!加分加分!煙三文魚他他配法包煙三文魚切成粒,撈埋他他牆口感好特別,配上香脆法包,食到停唔到口!法式香草焗田螺配多士傳統法國菜都有的香草焗田螺,用上好多牛油,田螺吸晒啲醬汁!香煎法國鴨胸配法式香橙燒汁法國鴨胸十分有驚喜,平時鴨胸皮同埋肉中間嗰層脂肪佢都完全可以燒走,但係鴨肉又唔會亁,真係一道好考廚師功力的菜色!食呢道法國菜絕對食出廚師嘅功架! 蟹肉甜紅椒忌廉扁意粉食過最多蟹肉嘅蟹肉意粉,出麵食通常都係得少少蟹肉,呢度就調返轉淡淡蟹肉!廚師將新鮮蟹拆肉都要用唔少功夫,釋出鮮味的一道菜!呢間餐廳絕對會係我嘅新寵!百零蚊就食到精緻嘅法國菜!性價比超級高!好想試埋其他嘢食!#食好西#觀塘美食#性價比高#會再嚟#抵食法國菜#煎鴨胸#Le Monde #西餐廳#物超所值

法式香草焗田螺配多士
傳統法國菜都有的香草焗田螺,用上好多牛油,田螺吸晒啲醬汁!

香煎法國鴨胸配法式香橙燒汁
菜色!食呢道法國菜絕對食出廚師嘅功架!

蟹肉甜紅椒忌廉扁意粉

2020-11-30 40 浏览
Le Monde🍽-觀塘工廠區隱世法國餐廳🇫🇷食物質素高簡直係性價比高餐廳👍假日都有set lunch叫非常抵食!-法式龍蝦湯🦞 可以$25加配龍蝦湯一放低已經聞到好濃既龍蝦味😍雖然佢冇龍蝦肉係入面但相信用大量龍蝦整😋重點係用左個cream點綴左成個湯😉法式麵包亦好香蒜蓉味絕配👍-煎三文魚配香草意大利粉 $98擺盤已經拎哂分好有法國feel食物擺得好有層次特登將三文魚皮起左炸到香脆擺係上面食落都開心d😉三文魚煎得非常香再用薯蓉墊底索哂三文魚油香正😋香草意粉亦非常入面兩樣野都好夾👍-煎法國豬扒配炸薯條 $118豬扒勁大件成塊面咁🤣煎到好香煎而肉質都保持到嫩滑😋薯條就正常都係新鮮炸起🍟-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅
Le Monde🍽
法式龍蝦湯🦞 可以$25加配

煎三文魚配香草意大利粉 $98

煎法國豬扒配炸薯條 $118

🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅
2020-11-28
🍽𝕃𝕖 𝕄𝕠𝕟𝕕𝕖———————————————🐈:呢間聽同事講話好味,想試好耐,唔止好食,仲要係Fine Dining😍!! 如果你以為只係觀塘區中嘅普通西餐廳,你就錯了!上至餐廳每一個細微既設計,下至員工既一舉一動,你都會感受到佢哋認真專業嘅態度。每道菜式之間佢都會比足夠時間你食,你食完先會上下一道菜式,而員工每次上新菜式之前都會幫你換過新嘅餐具。係工廈區搵到咁高質既法國餐廳,真係好驚喜呀!———————————————🌟𝕃𝕖 𝕄𝕠𝕟𝕕𝕖特製濃蝦湯 $𝟾𝟻名副其實嘅濃蝦湯,會飲到好香濃既蝦膏鹹香味。對於「濃」,一般餐廳既做法都係會落重鹽,有時嚴重到會遮蓋埋食材既原味。但呢度係完全無呢回事,鹽只係輕輕調味,好高質!3款小麵包都好鬆軟好好食!𓂀推介度:9.5/10_🌟意大利芝士野菌忌廉意大利飯$𝟷𝟸𝟾好味!意大利飯軟硬適中又入味,意大利飯上面仲會有一大舊芝士🧀慢慢再溶落個飯度,大大增加左芝士既香味😍。野菌都食得出有特別用心煮過,因為完全食唔出菇菌類嘅草味。💯𓂀推介度:9.5/10_🌟烤原隻黃油春雞配芥末籽汁 $𝟷𝟾𝟾燒得好香,肉質嫩滑,一樣唔會好鹹,只會食到個皮有少少鹽調味。配菜有鹽焗
🍽𝕃𝕖 𝕄𝕠𝕟𝕕𝕖
———————————————

———————————————
特製濃蝦湯

🌟𝕃𝕖 𝕄𝕠𝕟𝕕𝕖特製濃蝦湯 $𝟾𝟻

3款小麵包都好鬆軟好好食!
𓂀推介度:9.5/10

意大利芝士野菌忌廉意大利飯

🌟意大利芝士野菌忌廉意大利飯$𝟷𝟸𝟾
𓂀推介度:9.5/10

🌟烤原隻黃油春雞配芥末籽汁 $𝟷𝟾𝟾
燒得好香,肉質嫩滑,一樣唔會好鹹,只會食到個皮有少少鹽調味。配菜有鹽焗薯仔,好入味啊💕!
𓂀推介度:7.5/10

🌟法式藍莓批 $𝟻𝟾
唔同香港一般人認知嘅藍莓批,批底唔係脆,而係膏狀,好特別!藍莓大大粒,好香好好味,最緊要係唔會太甜☺️。
𓂀推介度:8/10
特製濃蝦湯
意大利芝士野菌忌廉意大利飯
2020-11-29 41 浏览
工廈裏成日都有好多隱世美食,今晚就同朋友去咗觀塘工廈覓食。黎到呢間「Le Monde」法國菜西餐廳🍴裝修環境富有情調,非常適合情侶用膳或朋友聚餐餐包點餐後店員會先送上餐包:蕃茄香草包及牛油軟包,熱烘烘的,非常鬆軟~煙三文魚他他配法包切成碎粒的煙三文魚與蛋黃醬混合,口感軟滑,同香脆法包非常匹配,好滋味香煎法國鵪鶉脾配特製藍莓汁鵪鶉脾小巧迷你,煎至微微香脆。薄薄的外皮好香口,毫不油膩,鵪鶉脾肉好嫩滑呢,配上特製藍莓汁及新鮮沙律菜有助平衡味蕾慢煮法式豬腩肉原件豬腩肉肥瘦層層相隔,慢煮方法保留左肉質嘅軟嫩,入口好鬆軟,而且好入味香煎法國鴨胸配法式香橙燒汁鴨胸肉口感富彈性,帶鴨肉羶香味,份量充足。旁邊伴碟嘅配菜同樣好出色

餐包

慢煮法式豬腩肉