2022-07-18 62 浏览
最近到了位於銅鑼灣的Layback Cafe & Bar,餐廳裝修帶點工業風設計加上文青風格,雲石枱搭上藤椅、黑色軟軟的沙發。角落位置放了巨型毛毛熊公仔,地下鋪了毛毛地氈,方便食客悠閑地屈膝詳談,享受愜意時光。組合櫃擺設擺放了書籍和雜物,周圍有簡潔高雅的乾花和植物作裝飾,有種置身家的閒適感。1)主菜選擇了鴨與蛋油封鴨腿是法國著名的傳統佳餚,製作步驟煩複。醃製鴨腿,晾乾,之後放入鴨油中燜焗長時間,單計前期工序都要一兩日,是名符其實的手工菜。餐廳的油封鴨肉質軟嫩,容易入口,配上薯餅,太陽蛋,炒磨菇,清甜車厘茄和香脆窩夫,非常豐富。2)Croffle 牛角包酥窩夫香脆牛角包窩夫配上煙煙韌韌流心布袋芝士,還有清新的羅勒和香甜車厘茄。3)Pinku Pinku Bowel色彩繽紛材料豐富的乳酪碗,材料有士多啤梨、香蕉切片、乳酪、紅桑子、巴西莓和脆口穀物,酸酸甜甜,感覺很健康,非常開胃。4)Strawberry Chocolate Smoothie士多啤梨配上香濃朱古力的沙冰,加上大量忌廉,非常香滑。5)Oreo Chocolate Smoothie一杯帶有Oreo餅碎的濃郁朱古力沙冰,大大杯。

1)主菜選擇了鴨與蛋

2)Croffle 牛角包酥窩夫

3)Pinku Pinku Bowel

士多啤梨配上香濃朱古力的沙冰,加上大量忌廉,非常香滑。

5)Oreo Chocolate Smoothie
一杯帶有Oreo餅碎的濃郁朱古力沙冰,大大杯。
2022-07-14 60 浏览
今日係銅鑼灣鬧市中搵到間 Layback Cafe & Bar ,係星期一依個Blue Monday下 都有個好relax 既地方比我同朋友飲杯嘢放鬆下☺️☺️我地飲左2杯飲品~ 我地飲左Oat Milk Latte~比起全脂奶我更喜歡Oat milk,有淡淡的燕麥香,加上咖啡,有提神又舒服另一杯飲品幸靈茶個名真係好特別~ 係一杯有去水腫功能嘅花茶,飲落有一種安神幸福嘅感覺🥰飲完之後個人好清爽~有一種排咗毒嘅感覺~🐶聽講依間Cafe仲可以帶狗狗黎,難得拉到一間Pet friend既Cafe! 岩曬有寵物嘅朋友仔不過我諗入大廈嘅時候最好帶埋個寵物袋去~去到Cafe 再放番狗狗出黎~

有一種排咗毒嘅感覺~

2022-07-04 1485 浏览
最近多左去銅鑼灣食飯今次就去咗呢間高質嘅樓上cafe呢間cafe裝修以水泥風為主俾人一種relax嘅感覺座位更有榻榻米坐呀🤣餐廳供應嘅食物種類有好多飲品同甜品亦都相當精緻十分適合打卡👍🔸西班牙風乾火腿片30個月配季節蜜瓜$138🔸北海道海膽帆立貝幼蛋麵 $198🔸油封鴨腿配窩夫、血橙 $188🔸Green Giant $78🔸Signature Deluxe Chocolate $78今次我哋就叫咗三樣食物,兩杯飲品。首先係西班牙風乾火腿片30個月配季節蜜瓜,呢道菜好特別,將火腿片鋪喺蜜瓜上面,賣相好精緻,蜜瓜好鮮甜,亦都好多汁,配埋火腿片食都幾夾😋 北海道海膽帆立貝幼蛋麵亦都好出色,蛋面好煙韌,蛋味濃郁,帆立貝大大隻好彈牙,海膽亦都好鮮甜完全唔苦唔腥,真係頂級享受😍 油封鴨腿個外皮好香脆,油封完嘅鴨腿肉好嫩滑,鴨香味好香濃。窩夫外脆內軟,配埋鴨腿一齊食好正🤤另外兩杯飲品都好大飲,Green Giant嘅牛油果味好香濃,Signature Deluxe Chocolate我就揀咗配Oreo,效果十分好,兩杯飲品都好好飲☺️
最近多左去銅鑼灣食飯

2022-06-30
  • 油封鴨腿配窩夫、血橙
  • 西班牙風乾火腿片30個月配季節蜜瓜
2022-07-03 849 浏览
呢間餐廳係銅鑼灣人氣黃店,大半年前試左佢個蟹肉蟹膏卡邦尼,已經令我念念不忘。最近見到唔少人推海膽麵,就捉左男友再黎食🥰>北海道海膽帆立貝幼蛋麵:一共有4粒帆立貝,產自北海道鮮甜肥美,海膽唔腥,味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶,手工麵條好creamy又有咬口😋>爆芝是拉差蛋黃醬impossible meat漢堡:驚喜之作,第一次食好味過牛肉既植物肉,塊肉煎到好香口,仲要好多肉汁,一邊食d汁會滴出黎😂漢堡麵包較為軟身,用少少力撳就扁左,不過好香牛油味,推薦!>Tiramisu:外表層次分明,每層材料味道都完全滲透,質感幼滑,帶有咖啡香味+少少酒香,味道唔太甜,2個人話咁快就食哂。>夏日麼麼茶:個名幾搞笑,係用蘋果、蜜桃、玫瑰果、檸檬香桃木&金盞花沖泡而成,有淡淡甜味+蜜桃香味,具有舒緩情緒功效,呢排養生mode飲下都幾好😌>Signature Deluxe Chocolate with Oreo:賣相IGable,朱古力味幾濃,入口順滑,如果搞勻個cream既話...會好好飲但就超級邪惡🥺所以我都係淺嘗幾啖,就塞左俾男友飲。呢度有個4人熊仔位,好可愛
呢間餐廳係銅鑼灣人氣黃店,
大半年前試左佢個蟹肉蟹膏卡邦尼,
已經令我念念不忘。
最近見到唔少人推海膽麵,
就捉左男友再黎食🥰

>北海道海膽帆立貝幼蛋麵:
一共有4粒帆立貝,
產自北海道鮮甜肥美,
海膽唔腥,味道甘甜,
質感細膩,幾乎入口即溶,
手工麵條好creamy又有咬口😋

>爆芝是拉差蛋黃醬impossible meat漢堡:
驚喜之作,第一次食好味過牛肉既植物肉,
塊肉煎到好香口,仲要好多肉汁,
一邊食d汁會滴出黎😂
漢堡麵包較為軟身,
用少少力撳就扁左,
不過好香牛油味,推薦!

>Tiramisu:外表層次分明,
每層材料味道都完全滲透,
質感幼滑,帶有咖啡香味+少少酒香,
味道唔太甜,2個人話咁快就食哂。

>夏日麼麼茶:個名幾搞笑,
係用蘋果、蜜桃、玫瑰果、檸檬香桃木&金盞花沖泡而成,
有淡淡甜味+蜜桃香味,
具有舒緩情緒功效,
呢排養生mode飲下都幾好😌

賣相IGable,朱古力味幾濃,
入口順滑,如果搞勻個cream既話...
會好好飲但就超級邪惡🥺
所以我都係淺嘗幾啖,
就塞左俾男友飲。

呢度有個4人熊仔位,
好可愛,同女仔fd影相應該幾開心
決定下次試下book枱時講定要坐!
  • 爆芝是拉差蛋黃醬impossible  meat漢堡
2022-06-27 95 浏览
係位於耀華街嘅樓上cafe ,有個巨型熊仔打卡位🧸 假日下晝時間都幾多人,但可以網上book位👀 .☕️ Layback Signature Tiramisu 🍰 · $68.賣相未算好精緻,但味道好唔錯🤪 份量唔少,咖啡味好重,手指餅亦浸得啱啱好濕🍰 mascarpone cream好smooth好creamy,但整體唔太膩🍦.🐽 咸窩夫 🧇 · $138.窩夫配西班牙parma ham,滑蛋同火箭菜😛waffle幾有驚喜,外脆內軟,有少少似雞蛋仔,但蛋味再重啲好 🧇🙈 parma ham鹹香十足,炒蛋亦好嫩滑好香🐣 火箭菜亦有淋上蜜糖芥末醬🍯 窩夫可以加$15 轉croffle🥐.🟠 北海道海膽帆立貝幼蛋麵 🥚 · $198.改咗用闊蛋麵,面頭係4塊微微炙燒過嘅帆立貝同海膽 🟠 海膽完全冇腥味,但可以濃郁啲鮮甜啲😛 帆立貝幾嫩滑香口🤩 闊蛋麵幾掛汁,但覺得有少少淋身,可以更煙韌彈牙更有口感🍝 醬汁方面,整體幾creamy唔漏,但覺得味道可以濃郁啲重啲🥺.🍏 Green Giant 🥑 · $78.係由羽衣甘藍、牛油果、青蘋果、香蕉、菠蘿整成嘅smoothie🥬 好開胃好清甜,質感幼滑
🐽 咸窩夫 🧇 · $138
🟠 北海道海膽帆立貝幼蛋麵 🥚 · $198
🍏 Green Giant 🥑 · $78
係由羽衣甘藍、牛油果、青蘋果、香蕉、菠蘿整成嘅smoothie🥬 好開胃好清甜,質感幼滑同時帶少少蔬果碎,增強咗整體口感層次,整體青蘋果味偏重,酸酸甜甜咁幾開胃 🍏
🍵 宇治抹茶草莓鮮奶 🍓 · $68
一開頭未撈勻飲到底,食到士多啤梨蓉,但覺得有少少甜🤏 抹茶味幾香,但奶味偏重,無咩回甘🥛
2022-06-27 66 浏览
🐽 咸窩夫 🧇 · $138
🟠 北海道海膽帆立貝幼蛋麵 🥚 · $198
🍏 Green Giant 🥑 · $78
🍵 宇治抹茶草莓鮮奶 🍓 · $68
2022-06-27 75 浏览
呢間喺銅鑼灣嘅樓上Cafe☕️最有驚喜最推介嘅一定係佢哋個黃金芝士牛角酥🥐大量嘅車打芝士醬再加埋藍芝士 鹹香味十足🧀配埋酥脆牛油味濃嘅牛角包🧈🥐同甜甜地嘅無花果肉一齊食 又唔錯!!
2022-06-26 91 浏览
二訪「Layback Cafe & Bar」,還是很喜歡這裡‼️💖▫️❥$𝟵𝟴 橄欖油刺身帆立貝漬🥢綠油油的賣相很吸睛‼️👀 帆立貝刺身又嫩又鮮甜‼️😋 同行友人說有醬汁中一陣草青味🙊 我倒覺得挺清新的‼️✨▫️❥$𝟭𝟵𝟴 北海道海膽帆立貝蛋麵🍝算是必點菜式,差不多每枱食客都有ᴏʀᴅᴇʀ‼️😉 帆立貝輕微煎過再鋪上北海道海膽‼️💖 粗蛋麵裹上了ᴄʀᴇᴀᴍʏ的醬汁,很不錯喔‼️👅▫️❥$𝟭𝟴𝟴 油封鴨脾配窩夫、血橙🧇油封過的鴨脾表面煎香後那獨特的氣味已讓人迫不急待想大快朵頤‼️🥳 鴨脾肉質很嫩,輕輕鬆鬆就把鴨肉拆得乾乾淨淨‼️👍🏻 窩夫外脆內鬆軟相當出色,又充滿牛油香🧈 非常喜歡它的口感‼️🙌🏻 伴碟還有血橙和肉桂啫哩,可以清清味蕾‼️😉▫️❥$𝟲𝟴 宇治抹茶草莓鮮奶🍵🍓攪勻後有淡淡抹茶味和甜甜的草莓味道,冰凍又清新‼️🧊▫️❥$𝟲𝟴 葡萄柚🍻來自麥子的手工啤酒‼️入口順滑帶著一絲絲葡萄柚的清香‼️✨ 是一款男女生都會喜歡的味道‼️💋
❥$𝟵𝟴 橄欖油刺身帆立貝漬🥢

❥$𝟭𝟵𝟴 北海道海膽帆立貝蛋麵🍝

❥$𝟭𝟴𝟴 油封鴨脾配窩夫、血橙🧇

❥$𝟲𝟴 宇治抹茶草莓鮮奶🍵🍓
攪勻後有淡淡抹茶味和甜甜的草莓味道,冰凍又清新‼️🧊

❥$𝟲𝟴 葡萄柚🍻
2022-06-26 874 浏览
跟朋友去過一次之後一直都在我的bookmark list, 上星期六下午有空檔所講一早訂好枱再去!當日橫風橫雨,但仍無阻得們想去的心!辛苦到達後當然要立即點飲品抖一抖!《 Irish Coffee $74 +$4 轉燕麥奶 》不常看到愛爾蘭咖啡出現在cafe menu上,所以好奇心一試。 愛爾蘭咖啡是一種雞尾酒,以熱咖啡、愛爾蘭威士忌、糖混合攪拌而成,最後加上一層奶油。對於愛飲甜味咖啡的我來說這款咖啡味道比較濃烈,很特別。《 Kyoto Uji Strawberry Latte $68 +$4 轉燕麥奶 》有三層layers的宇治抹茶草莓鮮奶,最底是草莓蓉,搞拌後甜度則好。《 西班牙火腿水牛芝士薄餅 $158 》 這裡的pizza做得不錯。夠熱水牛芝士半溶,西班牙火腿亦大片有咸香,薄餅薄脆。《 北海道海膽飯立貝幼蛋麵 $198 》本身已有海膽汁,十分香濃;幼蛋麵即是寬條麵,置頂再放有半熟帶子及海膽肉,拌勻全部很惹味。《 Pinki Pinku bowl $138 》感覺很健康的一碗鮮果乳酪,喜歡生果加乳酪作早餐,但如果可以去掉硬身的椰子肉片我會更喜歡。

當日橫風橫雨,但仍無阻得們想去的心!

辛苦到達後當然要立即點飲品抖一抖!

《 Irish Coffee $74 +$4 轉燕麥奶 》

《 西班牙火腿水牛芝士薄餅 $158 》
這裡的pizza做得不錯。
夠熱水牛芝士半溶,西班牙火腿亦大片有咸香,薄餅薄脆。

《 北海道海膽飯立貝幼蛋麵 $198 》

《 Pinki Pinku bowl $138 》
2022-06-11
2022-06-25 66 浏览
朋友話呢間唔錯😆叫我一定要試😆 所以知道會去銅鑼灣就即刻book枱去食✨ 入到去感覺環境真係幾舒服😌 啱曬約埋好友們一齊食個飯傾下偈💕西班牙風乾火腿片30個月配季節蜜瓜咸香肉質柔嫩嘅火腿片配清香嘅蜜瓜,真係好Match✨火腿口感煙韌,蜜瓜爽脆,食落好有層次🤩 中和後味道剛好~特別得嚟好清新✨一定要試‼️北海道海膽帆立貝幼蛋麵龍蝦汁好濃郁,好鮮🤩飯粒有米心,軟硬適中👍🏻 帆立貝好新鮮!食得出佢嘅鮮甜及柔軟嘅質感✨大澳蝦乾,蝦味超濃‼️ 整口都有濃濃嘅海洋味😆大澳虎蝦乾配北海道帆立貝龍蝦汁意大利飯海膽好清甜,處理得好好,一啲都唔腥唔苦👍🏻而且份量都幾多,真係好足料🤩 半刺身又火灸嘅帆立貝,更加香口鮮甜✨闊條麵每一條都裹滿醬汁,唔太需要自己拌👍🏻呢點都幾貼心🥰 飲品就揀咗士多啤梨啤梨鮮打紅茶,有果肉嘅水果茶,已經將果肉攪碎拌入紅茶,好清香😆Sor Berries入面有士多啤梨、藍莓、香蕉及覆盆子,呢款真係好香濃好好飲👍🏻仲有好多水果籽,濃郁得來又好解渴👍🏻

西班牙風乾火腿片30個月配季節蜜瓜

北海道海膽帆立貝幼蛋麵

大澳虎蝦乾配北海道帆立貝龍蝦汁意大利飯

2022-06-24 48 浏览
呢間係銅鑼灣嘅樓上Cafe~食物都幾特別🤩佢哋個酥絲黃即係黃金拉絲牛角酥🥐真係超級吸引!酥脆嘅牛角包面頭 鋪滿鹹香十足嘅芝士🧀再加埋清甜嘅無花果肉 口感味道層次好豐富💕
2022-06-23 69 浏览
銅鑼灣搵地方hea其實樓上cafe好多選擇,但要講到好味呢間會係我top 5 cafe list內。我鐘意揀平日下午時候去,叫杯野飲已經可以慢慢坐,不過上星期六去3點都好多人,唔好意思好似平時咁坐3粒鐘,不過呢度其實唔會趕客,只係自己唔好意思姐。和牛粒扁意粉,意粉軟硬適中,和牛粒好重牛肉味,意粉味道剛好,唔會太鹹。Burger我鍾意食軟殼蟹牛油果,即叫即整,軟殼蟹脆卜卜,開埋牛油果一齊食,唔會好油膩,亦唔會太過飽肚, burger份量好大,你麵包都好好味。Waffle賣相好吸引,配上焦糖脆脆同埋焦糖醬,唔會勁甜但係好香,上面啲cream食入口好滑,一個人食一件,好味到我想食埋我朋友嗰份😂😂😂

2022-06-18 897 浏览
呢排疫情好似又反彈咁,都無阻我搵好野食既決心今晚約左好朋友去銅鑼灣Layback食西餐餐廳環境都幾舒適,一班朋友仔黎聚會仲可以book榻榻米area坐埋一齊食物種類都幾多,花多眼亂唔知揀邊款好最後揀左一個頭盤,兩個主菜同兩杯飲品share😉西班牙風乾火腿片30個月配季節蜜瓜 ($138)擺盤好靚,遠睇有啲似西瓜🍉原來係已經切好左一件件既赤肉蜜瓜上面鋪左西班牙火腿鹹香十足,配埋鮮甜多汁既哈密瓜好好食😋北海道海膽帆立貝幼蛋麵($198)海膽控見到呢個意粉即刻心心眼😍😍😍蛋麵煮到Al dente既狀態配埋香濃既海膽忌廉汁好好食上面仲有帆立貝同北海道海膽帆立貝爽口彈牙,海膽好鮮甜整個配搭做得唔錯💯💯🦆油封鴨腿配窩夫 ($188)之前IFC嗰間英國過江龍Duck and Waffle執左估唔到呢度都有鴨腿窩夫法國油封鴨腿好易切開,外皮煎到好脆入面既肉質仲好嫩滑配埋甜甜地既窩夫、血橙同肉桂紅酒啫喱口感層次非常豐富Tropical Sunshine ($78)呢款Smoothie用左四款生果: 菠蘿、香蕉、芒果同桃呢個天氣飲杯冰凍既特飲解暑之餘又透心涼,正☺️☺️Matjito ($78)Mojito就

呢排疫情好似又反彈咁,都無阻我搵好野食既決心
今晚約左好朋友去銅鑼灣Layback食西餐
食物種類都幾多,花多眼亂唔知揀邊款好
最後揀左一個頭盤,兩個主菜同兩杯飲品share😉

西班牙風乾火腿片30個月配季節蜜瓜 ($138)
擺盤好靚,遠睇有啲似西瓜🍉
原來係已經切好左一件件既赤肉蜜瓜
上面鋪左西班牙火腿
鹹香十足,配埋鮮甜多汁既哈密瓜好好食😋

北海道海膽帆立貝幼蛋麵($198)

海膽控見到呢個意粉即刻心心眼😍😍😍
蛋麵煮到Al dente既狀態
配埋香濃既海膽忌廉汁好好食
上面仲有帆立貝同北海道海膽
帆立貝爽口彈牙,海膽好鮮甜
整個配搭做得唔錯💯💯

🦆油封鴨腿配窩夫 ($188)

之前IFC嗰間英國過江龍Duck and Waffle執左
估唔到呢度都有鴨腿窩夫
法國油封鴨腿好易切開,外皮煎到好脆
入面既肉質仲好嫩滑
配埋甜甜地既窩夫、血橙同肉桂紅酒啫喱
口感層次非常豐富

Tropical Sunshine ($78)
呢款Smoothie用左四款生果: 菠蘿、香蕉、芒果同桃
呢個天氣飲杯冰凍既特飲
解暑之餘又透心涼,正☺️☺️

Matjito ($78)
Mojito就飲得多,呢款特飲用上抹茶仲base
加入新鮮青檸、薄荷葉同梳打水
估唔到又幾夾喎
食完鴨腿窩夫飲返杯Matjito好清新🔥❤️

• 油封鴨腿配窩夫、血橙
2022-06-12 72 浏览
番左成個星期工真係好攰呀要搵間relax d嘅同朋友食下飯揀左好耐之前嚟過嘅Layback呢度最有特式嘅就係大bear bear corner令人好想同佢一齊攤唞下Tropical sunshine呢杯smoothies好好飲 用菠蘿香蕉芒果桃打成 啖啖鮮果酸甜滋味貢菊杞子桂圓茶寫住有清肝明目嘅功效 飲落清香微甜啱晒成日對住電腦嘅上班族霹靂霹靂烤法國春雞個名好似好勁咁 後尾知道原來係醃料嘅名春雞食落好juicy 一切開啲雞汁湧晒出嚟味道有少少辣 嫌唔夠仲可以再加periperi醬香芒醬比目魚比目魚扒都幾厚身 煎到皮脆肉嫩咁芒果醬甜左啲 如果酸番少少就更好煙三文魚菠蘿千島醬薄餅好鍾意薄餅質地夠鬆軟 批邊好脆口煙三文魚好似唔洗錢咁 又厚又多超足料 推介!
番左成個星期工真係好攰呀

比目魚扒都幾厚身 煎到皮脆肉嫩咁
芒果醬甜左啲 如果酸番少少就更好

煙三文魚菠蘿千島醬薄餅
好鍾意薄餅質地夠鬆軟 批邊好脆口
煙三文魚好似唔洗錢咁 又厚又多超足料 推介!
放假同媽媽去拍下拖👭🤣,今次揀咗呢間位於銅鑼灣時代廣場後面嘅樓上Cafe優優閒閒地食個午餐,餐廳環境舒適,有一邊仲鋪上毛茸茸的地毯,可以坐喺榻榻米上面用餐,旁邊仲有一隻好大嘅熊仔,幾得意,充滿着少女心!👯‍♀️💃🏻 另外,食物款式都幾多,而且質素都唔錯,幾高質!😌👍1. 北海道海膽帆立貝幼蛋麵($198)選材用咗闊條意式蛋麵和海膽醬汁,口感幾煙韌又掛汁😋,海膽入口鮮甜😍,份量都幾多,再配上微微炙燒過的刺身級帆立貝,兩者入口軟香,非常搭配!☺️2. 🦆鴨與蛋🍳 ($208)個名幾得意,究竟有咩呢?🤣 👉🏻法國油封鴨腿入口都算嫩,散發著滿滿的鴨油甘香,輕輕用力就可以輕易把鴨腿骨肉分離😎🔪,但有啲位嘅肉質會比較扎實,配上外脆內軟的窩夫🧇,都幾夾!😋 另外還有香脆薯餅、太陽蛋、雜菌和車厘茄,非常豐富!😝3. 🦐大澳虎蝦乾配北海道帆立貝龍蝦汁意大利飯🦞 ($168)大澳虎蝦蝦乾幾鹹香,味道不會太咸,北海道刺身級帆立貝微微炙燒過,鮮甜度更突出!😍 意大利飯煮得粒粒分明,軟硬度適中,仲吸滿香濃的龍蝦汁,好滋味!🤤4. 🍸Kyoto Obsession ($98)呢杯其實係一杯抹茶cocktail🍵,加入

1. 北海道海膽帆立貝幼蛋麵($198)

2. 🦆鴨與蛋🍳 ($208)

4. 🍸Kyoto Obsession ($98)

呢杯其實係一杯抹茶cocktail🍵,加入大量抹茶粉、清酒、抹茶酒和蜜糖,上層有一層泡,上面灑上一些乾玫瑰花瓣碎作點綴,甜甜地又帶點苦澀味~😆

5. 🍹Sor Berries ($78)

呢杯Smoothie好大杯呀!😛 加入🍓草莓、藍莓、覆盆子、香蕉一齊攪拌而成,幾重草莓味和香蕉味,酸酸甜甜,開胃又好飲!仲有少少飲緊沙冰嘅感覺,夏天飲真係好解渴!🤭🤤

2022-05-22
  • 大澳虎蝦乾配北海道帆立貝龍蝦汁意大利飯