2017-03-18 550 浏览
好耐之前同朋友黎過一次LAVA食西班牙菜, 事關對上一次黎都有段日子, 所以都兜左兩個圈先搵得番.今次我地一行兩人, 一坐低店員招呼,遞上MENU........E~!唔係之前個個MENU既~細問之下店員話轉左MENU, 都真係有D唔開心, 但既然坐低左, 店員又主動推介我地試下新菜式........好~既然都坐低左, 就膽粗粗咁試下佢先.店員話牛肩肉味比較濃, 而本人都喜歡食牛, 就試一試你. 而我朋友就好揀左個三文魚扒.我地隻眼都向到左射右射, 因為未試過新MENU都總會八掛下周圍. 等左15分鐘到, 終於到我地......三文魚同牛肩扒一齊上. 一個字"嘩!".....好大碟, 先滿足左你視覺先. 三文魚的確厚身大塊, 仲有一大舊翠肉瓜同茄子, 未食都覺得飽. 牛肩扒有焗薯同焗釀蕃茄, 又係睇見都飽飽地.切開牛肩, 有丁點兒靭, 可能大件既關係. 但肉味係濃既, 仲有不同既雜香草味. 味道OK接受. 配埋焗薯, 真係堅飽.三文魚又係大件, 皮係烤焗得脆既. 三文魚唔洗點醃所以味道冇乜大驚喜, 中規中矩啦~講漏左既係個周打蜆湯, 足料.環境冇變, 服務幾好, 兩條友食都係$300左

講漏左既係個周打蜆湯, 足料.

環境冇變, 服務幾好, 兩條友食都係$300左右, $150個頭食到你飽飽仲要冇加一都算係咁. 下次可以再試
炭燒安格斯牛肩峰扒
香草牛油三文魚扒配薯泥
2017-03-13
炭燒安格斯牛肩峰扒
  • 牛肩扒
2017-03-13 592 浏览
之前都嚟食過,以前係西班牙餐廳,已經好好食,今天剛在附近同朋有搵地方食lunch 所以再嚟,但原來佢哋已經轉咗Menu, 依家係食大眾化嘅美式嘢,不過都無所謂,反正坐底咗,叫咗佢哋份雞扒意粉,雞扒出乎意料嘅好食,雞皮好趣好香, 雞肉好嫩滑,朋友叫咗羊架,都好正,餐有湯有嘢飲仲要唔收加一,兩個人埋單200有找,正! 下次一定會再嚟試晚餐menu
2017-03-13
2017-02-23 606 浏览
公司位置隔涉,鮮有外出用膳,稍有閒暇,便約同事走土瓜灣一趟,看可有食神。沿農圃道走到馬頭圍道,見對街西餐廳甚是不錯,便進內一試。餐廳環境幽靜,食客不多,上菜甚快,適宜上班日短聚閒談。雖說午市,選擇倒也不了,一枱四人,各自挑選,有雞扒、有牛柳、有煎三文魚塊,而我選了羊架伴意粉。落單不久,便送來四杯餐湯,小杯子盛著的羅宋湯,味道得宜,濃淡適中,鮮甜的蔬菜中和絲絲辣味,蕃茄的酸甜激發胃酸分泌,大增食慾。令人對主菜更是期待。主菜上場,眼前一亮,精緻的賣相令人食指大動,先呷一口清水,洗去餐湯餘韻,捲一束意粉,送進口中。不知是餐湯太濃,還是汁料太淡,口中芝士若隱若現,似有還無,嚐不出其醬汁層次。炸羊架賣相得體,入口仍有羊肉膻香,可惜火候過猛,肉質過乾過硬。反是配菜甚佳,輕烤過的茄子、翠玉瓜,甜味得以保留,伴著醬汁,入口清新,比之羊架、意粉略勝一籌。主菜不見突出,猶可入口,接著來的餐茶,令人失望。一杯「立頓」紅茶,一壺奶精。我知,是時候結帳了。

2017-02-23
2017-02-16 2685 浏览
今日係我地一齊既紀念日比個驚喜佢接佢收工後,便帶佢去吃好東西好好慶祝一番由於佢喜歡食西餐既關係,特別揀左間有格調既西餐廳可能係平日既關係,同埋餐廳位置都比較隱秘客人唔多,不過裝修同氣氛都唔錯幾有西式既感覺餐廳有SET MENU提供但係唔多吸引到我地,所以都選擇左散叫前菜:炸魷魚配青檸辣椒($85),西班牙炸薯粒配溫泉蛋,番茄香椒汁($65)主菜:LAVA慢煮牛腩,手工包,千層腐皮($62),西班牙海鮮飯加龍蝦($315)甜品:LAVA分子蜂蜜海糕蛋糕配意大利雲呢拿雪糕($69)炸魷魚配青檸辣椒($85)食評:個炸魷魚味道唔錯,炸粉唔厚,魷魚既味道都好出!! D汁先係重點!點醬食更好味!西班牙炸薯粒配溫泉蛋,番茄香椒汁($65)食評:薯粒炸得唔錯,好香薯仔味,份量亦都好多,食完呢個都飽左一半,撈埋個溫泉蛋食,薯粒+蛋黃汁呢個組合唔錯LAVA慢煮牛腩,手工包,千層腐皮($62)食評:一開始黎到既時候見到個包皮咁厚,以為會好難食,不過聞落又幾香,一啖咬落去既時候D牛腩滴哂出黎!!而個包又好鬆軟,成個味道估唔到咁match,牛腩唔痴牙仲好香牛腩味,呢個包真係食到LUM LUM?,雖然個包睇落唔
今日係我地一齊既紀念日

比個驚喜佢接佢收工後,便帶佢去吃好東西好好慶祝一番

由於佢喜歡食西餐既關係,特別揀左間有格調既西餐廳

可能係平日既關係,同埋餐廳位置都比較隱秘

客人唔多,不過裝修同氣氛都唔錯

幾有西式既感覺
餐廳有SET MENU提供

但係唔多吸引到我地,所以都選擇左散叫

甜品:LAVA分子蜂蜜海糕蛋糕配意大利雲呢拿雪糕($69)
炸魷魚配青檸辣椒($85)

西班牙炸薯粒配溫泉蛋,番茄香椒汁($65)

LAVA慢煮牛腩,手工包,千層腐皮($62)

食評:一開始黎到既時候見到個包皮咁厚,以為會好難食,不過聞落又幾香,一啖咬落去既時候D牛腩滴哂出黎!!而個包又好鬆軟,成個味道估唔到咁match,牛腩唔痴牙仲好香牛腩味,呢個包真係食到LUM LUM?,雖然個包睇落唔大,但食落都幾飽肚!!食到呢到都已經飽左70%
西班牙海鮮飯加龍蝦($315)

食評:呢個飯有得選擇係加龍蝦or唔加龍蝦,我揀左加龍蝦,黎到既時候都哇左一聲,呢個飯勁大份!!!海鮮份量亦都好足,特別係隻龍蝦,一翻轉佢勁多肉,而且肉質幾鮮味,大份到我地2個食都食唔哂
LAVA分子蜂蜜海糕蛋糕配意大利雲呢拿雪糕($69)

食評:一上到台既時候我地都奇怪緊呢個咁古怪既係咩黎,先醒起嗌左個甜品,白色一團團既係雲呢拿雪糕,黃色一團團既係海糕蛋糕,雖然個賣相冇100分,但係味道又確係唔差,雲呢拿雪糕好香雲呢拿味,唔同普通既雲呢拿雪糕,最特別係海糕蛋糕,入口即溶!!!而且佢吸哂蜂蜜醬既味道,甜得黎口感又特別!!
2016-12-13
  • LAVA慢煮牛腩
  • 西班牙炸薯粒配溫泉蛋
  • 炸魷魚配青檸辣椒
2017-02-15 413 浏览
本是見到食物特別而去食, 但餐牌全不是你們所寫, 真係不明白. 最新寫食評是1月, 為什麼只有晚餐和全餐供應. 其他所謂牛腩包, 西班牙海鮮飯, 蜜海棉蛋糕. 我有問餐廳職員是否只有這些餐牌別無其他, 他說是. 我真係以為自己去錯. 即上openrice 餐廳門面一樣. 總之一句講哂, 根本2回事.
题外话/补充资料:
2017-02-13
2017-01-14 494 浏览
今晚終於可以一家人來試吓呢間餐廳, 之前只係電視見過. 首先, 介紹三樣超正嘅食物俾大家, LAVA格仔餅配西班牙芝士•黑毛豬火腿, 粟米湯, 同埋加拿大黑毛豬扒配意大利黑醋洋蔥暖沙律其他, 西班牙海鮮飯•加龍蝦, 差一點濃味. 西班牙煙肉車厘茄手卷通粉, 通粉有小小硬.最後, 兩個女竟然encore"兩份"格仔餅配西班牙芝士•黑毛豬火腿! 佢哋話超正我們就試了LAVA分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利雲呢拿雪糕, 好好食服務態度又好好, 所以下次一定會再嚟!!!

服務態度又好好
, 所以下次一定會再嚟!!!
2017-01-14
2017-01-10 423 浏览
分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利雲呢拿雪糕 $69.樣貌幾特別 配食好似好cyber 雖然我仲係理解到分子食物係所謂何事 我剩係知價錢會貴d😂.海綿蛋糕個樣真係海綿咁樣 但入口冇乜蜂蜜味 另外個雲呢嗱雪糕好好味 有雲呢嗱籽架 真係好香呢 可惜分量少略嫌不夠 仲有d木槺碎撈下雪糕食 個粒彩色既野都幾分子既 入口即溶.味道方面不錯 但價錢真的貴了一點 這間餐廳我較推介前菜和主菜 店員都幾熱心推介食乜好 可以慢慢坐 坐得幾舒服😁😁😁😁..加泰羅尼亞焦糖燉蛋 $54.第一次食放係樽入面既燉蛋 感覺都幾得意🤗賣相講唔上精緻特別 但幾清新 面上鋪上木槺粉 仲有燒過既焦糖香 個人覺得都幾夾❗️平時食開既係重云尼嗱香味 今次就重蛋味 布甸有云尼嗱籽 都幾滑同厚實感 食落都幾飽肚下 雖然份量不多.個人覺得味道ok但冇乜特別 性價比算係正常⁉️發現周圍食甜品都唔平嚕 可以試下既如果未飽..西班牙海鮮炒飯加龍蝦 $315.之前食過冇龍蝦冇海鮮既西班牙名物都要$265 仲唔飽好似食左陣風咁🙈想知邊間direct我🙈🙈🙈.首先可以講既係料大又好足 舊舊海鮮都好大份 好鮮味 滴d檸檬汁吊出左小小鮮味 口感好好😋飯就係硬硬地既
分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利雲呢拿雪糕 $69

加泰羅尼亞焦糖燉蛋 $54

西班牙海鮮炒飯加龍蝦 $315

首先可以講既係料大又好足 舊舊海鮮都好大份 好鮮味 滴d檸檬汁吊出左小小鮮味 口感好好😋飯就係硬硬地既意大利飯 龍蝦汁甜甜地幾入味 濕濕地都幾易入口😌d飯係上菜個鑊仔擺左陣都仲熱 我覺得幾好味 兩個人食都夠

價錢方面加龍蝦要$100 可惜只有半邊龍蝦難d share食 始終好少食西班牙菜 個人覺得不錯呢

慢煮牛腩 手工包 千層腐皮 $62

人生第3次食西班牙餐廳 頭兩次都覺得好伏 貴 唔好食同唔飽 今次終於食到間正常d😅😅😅

首先叫左個小食 個名好長但食落幾有驚喜既野❗️賣相都幾乾淨整理 食物架將碟野拉高好似高級左既美食👍🏻👍🏻唔知係我手殘定點 我一拎起就散晒 但係友人好淡定一啖入口😂我個人覺得最好食係牛腩 唔un 煮得幾入味仲辣辣地 撈埋個包食都幾正😌腐皮好脆口 幾特別 唔係平時食開羊腩煲個d腐皮黎🤔🤔🤔至於包唔乾身 配搭黎食幾juicy 仲有似係紅色洋蔥吊味

整體黎講都唔錯 不過如果哩個價錢多一兩舊就好啦😂😂😂

天寒地涷, 要暫停冷食魚生活動了 因為氣管有點不好, 這幾天不停咳~~~ 與朋友約會時, 我都是提議吃西餐~ 這天又要去土瓜灣會客, 見完客後約了住在附近的舊同事吃個飯, 她提議這間名叫 JAVA的西餐廳, 說平時經過一早想試了 好吧, 擇日不如撞日, 就這間吧~ 餐廳環境舒適, 坐得很舒服, 店內有電視播着歐美流行曲 其它客人主要是喝手工啤酒, 配以飯/意粉/炸物 是一個可以舒鬆吹水的地方~~ 至於食物方面, 平時有set lunch/set dinner提供, 而單點食物種類都可以, 不算太少, 不過要留意是set dinner不包飲品的, 亦不可以優惠價買飲品 不過會跟餐湯/面包, 沙律和主菜 計起上來都可以~ 我們二個女生點了一個set dinner, 另再加些小食~ 先來的是紅菜頭沙律, 是跟set dinner上的~ 紅菜頭一向是補血恩物, 女生多吃有益, 而且這個有濃濃芝士, 能夠蓋着紅菜頭的腥味, 柚子雖然有點酸, 但卻不失開胃~ 跟set還有好好味的是日湯品和餐包面包條~ 是日例湯是美味非常的龍蝦湯呀!!! 味道濃郁鮮味, 而且份量很多, 喝罷都有點飽肚,
天寒地涷, 要暫停冷食魚生活動了

因為氣管有點不好, 這幾天不停咳~~~

與朋友約會時, 我都是提議吃西餐~

她提議這間名叫 JAVA的西餐廳, 說平時經過一早想試了

好吧, 擇日不如撞日, 就這間吧~

餐廳環境舒適, 坐得很舒服, 店內有電視播着歐美流行曲

其它客人主要是喝手工啤酒, 配以飯/意粉/炸物

是一個可以舒鬆吹水的地方~~

不過會跟餐湯/面包, 沙律和主菜

計起上來都可以~

我們二個女生點了一個set dinner, 另再加些小食~

先來的是紅菜頭沙律, 是跟set dinner上的~

柚子雖然有點酸, 但卻不失開胃~

跟set還有好好味的是日湯品和餐包面包條~

喝罷都有點飽肚, 二個人share其實都不錯~

main course點了蕃茄煙肉長通粉, 由於是以真蕃茄來弄汁, 朋友說口味較酸了些,

但個人覺得味道剛好, 不算很酸喲~~~

而長通粉是彈彈的很有咬口, 再配以煙肉小碎, 增加了一點咸香味道

更加鮮味!

小吃方面, 點了一客二件的LAVA 慢煮牛腩, 手工包, 千層腐皮

賣相有點像上海料埋的包點, 咬一口後, 真的會覺得酒吧怎可以弄得這麼出色的包點

咬下去又彈又軟熟, 好好味喔!!!

碎掉的牛腩非常淋軟, 中間再配以口感超佳的千層腐皮

又惹味又可口, 這個是店中其中一個最出色的菜來,

一場來到可以試試~

LAVA Bar & Restaurant 土瓜灣譚公道10號地舖 2642 2133
2016-11-14
自從好友搬到翔龍灣後,來這區的機會多了,雖然這區沒有地鐵直達,不過,坐小巴/巴士來這裏還是挺方便。 這天放工後便由中環坐巴士來土瓜灣開餐,這間餐廳位於譚公道,在街上驟眼看起來不算很顯眼,我也花了一段短時間,才可以順利到達。這間餐廳雖然是我們第一次光顧,但感覺相當不錯,說實,在這樣冷冰冰的天氣,雙手插袋是常識吧,幸好站在門外宣傳的店員給食客推門,感覺既窩心又貼心。放工後己經累透了,不想再多花心機在餐牌上,所以決定點set dinner,不過,這裏的set dinner選擇不多,主菜只得3款,而且不包括飲品,以HK$198的價錢來說,真的相昂貴。 先來小食香煎西班牙辣肉腸配扒紅洋蒽, 溫室車厘茄,這個小食在沒有任何麵包伴著吃的情況下進食,鹹香味道非常強烈,而且加了大量油來煎香,所以入口油油的,個人認為餐廳可多送客人多士或法包一同享用,這裏就可以減去重重的油膩感及鹹味。 凱撒沙律是跟餐送來的,份量不算很多,不過,沙律菜口感爽脆新鮮,而且入裏還加了點脆卜卜的麵包粒,令口感層次提升。餐湯送上來時,店員沒有向我們介紹,大概就是洋蒽香草湯之類吧,不過,湯質挺濃厚,內裏還有點點的肉絲,配上牛油餐包,

餐湯送上來時,店員沒有向我們介紹,大概就是洋蒽香草湯之類吧,不過,湯質挺濃厚,內裏還有點點的肉絲,配上牛油餐包,吃後整個人都變得暖暖的,非常飽肚。
主菜我點的是加拿大黑毛豬扒意大利黑醋洋蒽暖沙律,黑毛豬扒煎香後切成厚身小件,吃時非常方便,而它的肉質鬆化,肉感豐富香濃,帶點微微的焦香,加上脂肪含量不多,吃後不會有有何罪惡感。

朋友點的是西班牙海鮮飯,沒想到份量十足,足夠2人享用,而海鮮飯以平底的鐵板鑊送上,所以溫度得以保持,而飯內的材料非常多,當中包括鮮蝦、青口、蜆肉及魷魚等,材料豐富,不過,個人認為海鮮飯的味道有點淡,若能加重一點調味,相信會更好吃。
2016-11-23
2016-11-19 393 浏览
慶祝生日叫左杯白酒!:西班牙炒飯 Seafood Paella $250好耐冇食西班牙炒飯🇪🇸 早前慶祝屋企人生日 一家人三個share剛剛好🌞 雖然冇加錢加lobster 因為已經有好多海鮮!! 咁多種最好食竟然係個蝦超級爽 而且係有調味過🍤🍤 另外仲有大量好惹味既腸!至於個飯就略嫌好似冇咩調味 食落比想像中淡😮 如果稍微在濃味少少就perfect池👍🏼 食完真係好滿足:慢煮牛腩千層腐皮手工包 Brisket Soybean Mille Feuille Bao $62超級特別既一道菜😍 見到手工包已經雙眼發光!包好軟熟配上一咬爆汁又嫩既牛腩🐮 少少脆既腐皮令每一啖好有層次~ 面頭既Pickle Onion酸酸甜甜 即刻感覺好開胃 唔會覺得牛腩好肥膩😋 都幾大個架! 唔夠飽再叫多個main dish!!黑毛豬超級嫩 粉紅色係正常架~又唔會過分油膩 而且鹹香味好足夠!
慶祝生日叫左杯白酒!
:西班牙炒飯 Seafood Paella $250

超級特別既一道菜😍
見到手工包已經雙眼發光!包好軟熟配上一咬爆汁又嫩既牛腩🐮

即刻感覺好開胃 唔會覺得牛腩好肥膩😋 都幾大個架!
唔夠飽再叫多個main dish!!
黑毛豬超級嫩 粉紅色係正常架~
又唔會過分油膩 而且鹹香味好足夠!
2016-11-16 187 浏览
土瓜灣雖然好多野食,但就係因為太多野食而揀唔落手……行行下就去左似cafe既餐廳,想靜靜地食餐飯……間野食不過不失, 分量唔係好多,所以唔值呢個價錢…… 但地方闊落而且裝修比較新

龍蝦扁意粉
2016-11-14 194 浏览
慢煮牛腩手工包千層腐皮, 呢個mix and match非常之特別, 賣相都幾靚仔 咁樣一個好似類似圖中國假髮包包住啲牛腩再加埋負皮共冶一爐食落去我,感覺到非常層次豐富,因為有鬆軟白麵包,裏面就夾住啲牛腩,牛腩味道都幾幾香,有咬口,再加埋 炸過既腐皮,咁幾配搭又幾好食喎再食個加拿大黑毛豬,價錢都唔係好貴,但分量非常之多,好大份量,呢個豬鞍賣相都可以,一入咬落去之後,我覺得煎得好香,好juicy, 再食埋配菜沙律,真係full,

2016-11-09 199 浏览
同朋友落土瓜灣食中午,見到呢間唔係好多人於是入去試下,坐低左發覺環境係幾舒服下,雖然對住馬路但係唔會太嘈,點餐果時發覺野食偏貴但係試完之後真係會覺得貴得黎係值,特別係佢個芝士烤雞肉,唔會話焗到好似柴皮咁,切落水有肉汁,亦都有彈性,雞肉亦都叫厚,放入口試發覺佢做得比一般餐廳好好多(慢煮既關係?),差唔多可以話將雞肉完全忠實呈現係口入面,不過美中不足既係份量偏細,同埋上餐既時間係慢,細食,趕時間既人可能唔太識合去
2016-11-06 197 浏览
朋友話依度環境坐得比較適服,最尾㨂左係度食飯。依度環境無論門口同裡面都設計到好格調。㨂完一輪之後,我同朋友一人叫一個set dinner。頭盤:凱撒沙律-上面有芝士、煙肉粒、多士同沙律,沙律菜好鮮甜,配埋一齊食,正!餐湯:羅宋湯-蕃茄味香濃,酸酸甜甜,飲完好開胃。主菜:加拿大黑毛豬扒配意大利黑醋暖沙律-放低既時候,成碟主菜裝飾到好似一幅畫咁樣,上面分別有洋蔥、蕃茄仔、碟豆花,而豬扒煮到好淋身,輕輕一刀已經可以切開,夾埋配菜同豬扒黎食,味道好match,好味。西班牙煙肉手捲通粉-見佢寫住手捲通粉,由於未試過,所以試下。通粉外型有d似貝殼,而口感比較煙靭。另依個用左蕃茄汁去煮,上面再灑上芝士粉,酸酸地得黎又好有咬口,yummy!總結:依到既環境都幾適合約三五知己黎食飯傾計。
朋友話依度環境坐得比較適服,最尾㨂左係度食飯。
依度環境無論門口同裡面都設計到好格調。
㨂完一輪之後,我同朋友一人叫一個set dinner。
頭盤:
餐湯:
羅宋湯-蕃茄味香濃,酸酸甜甜,飲完好開胃。
主菜:
總結:依到既環境都幾適合約三五知己黎食飯傾計。
2016-11-05 197 浏览
朋友家住土瓜灣,每次經過都好想食這間lava!! 今晚佢亞媽去旅行屋企無飯食,終於同佢的起心肝食餐好,同佢補祝佢生日。入到店內感覺幾好,因為已經秋天既關係!一排窗口都開左,感覺更加開揚!有一股歐陸既風格走出來。我幾欣賞這種味道。跟住諗住飲杯啤酒,店員推介了這款生啤!她說是德國貨~麥味幾香濃~幾易入口~唔錯呢!玉米餅豬肉絲,玉米餅幾脆~toping有d豬肉絲,火葥菜,沙津醬。豬肉絲都幾香~食落口感層次豐富,脆脆地帶點肉絲~前菜不失為一個好選擇。慢煮牛邊肉眼配lava燒烤醬,份量巨形~已幫我地切成數十件,每件既肉質都好香稔,肉汁juicy, 少少un都無!每件百份百軟綿細緻!色澤粉樕。個燒烤醬好特別~幾惹味。但可惜真係太大件既關係,食唔哂囉。見到好食既食物食唔哂真係有d罪過呢。。