1️⃣0️⃣月尾係 🎃 Halloween 節🎃, 唔少食肆都會有節日佈置, 這間餐廳特別有氣氛, 無論出入口, 天花, 牆身, 水吧及餐枱嘅擺設及整個氛圍都十分應節👻🔆地方寬敞, 梳化座位舒適, 感覺寫意, 最啱三五知己 Happy Gathering 🍹🍸🍻🦪西班牙生蠔(是日推介)店員告知這些珍珠蠔, 是海中天然生長, 所以size形狀隻隻都唔同, 係揀手貨😆蠔肉非常新鮮爽口帶淡淡海水鹹味, 灑上少少檸檬汁, 更能帶出鮮味😋🥗火箭菜,車厘茄,芝士沙律 火箭菜嘅草青味+車厘茄鮮甜,配上醋汁及橄欖油, 好醒胃😋🔪西班牙意大利凍腸拼盤 Salami, Chorizo, Pork loin, Coppa di texta😍一次過試到4️⃣款唔同肉質及味道嘅肉腸, 份量適中, 個人認為最啱拼住沙律菜一齊吃💕🍔西班牙豬,牛迷你漢堡包 一個豬肉, 一個牛肉, 個包內用羽衣甘藍,蕃茄墊底, 碎洋蔥粒及一片脆片夾住肉在內一起吃, 非常滋味😍🦑🐙BB魷魚,墨魚,大蜆墨汁燴飯 🥘平底鑊仔上枱,充滿喜感🤩足夠2-3人用超多配料, 蜆肉冇沙, 墨魚肉爽口, 粒粒分明嘅意大利飯, 軟硬度適中, 好惹味😋

🦪西班牙生蠔(是日推介)

🥗火箭菜,車厘茄,芝士沙律
火箭菜嘅草青味+車厘茄鮮甜,
配上醋汁及橄欖油, 好醒胃😋

🔪西班牙意大利凍腸拼盤

🍔西班牙豬,牛迷你漢堡包
一個豬肉, 一個牛肉,

🦑🐙BB魷魚,墨魚,大蜆墨汁燴飯
🥘平底鑊仔上枱,充滿喜感🤩
足夠2-3人用

2022-10-21
  • 西班牙意大利凍腸拼盤
2022-10-20 32 浏览
今晚約了朋友去這間新開的餐廳酒吧食晚餐,這裏主打西班牙菜,有多款西班牙小食及主菜,非常有特色。蟹肉奄列奄列以鐵鍋煎至表面焦脆,中間保持嫩滑,還有少許鮮甜蟹肉。炸魷魚配青靈、辣椒魷魚表面以薄薄粉漿包裹,炸至金黃香脆,魷魚新鮮彈牙。薯條、西班牙芝士、火腿、煎蛋炸粗薯表面舖滿了芝士,煎雙蛋表面灑上火腿碎,拌入蛋漿令薯條更香口,芝士味濃郁。西班牙豬、牛迷你漢堡包漢堡包細細件,漢堡帶點牛油香,豬肉及牛肉充滿肉汁,煎至有焦香味,還有片香脆炸豬皮。西班牙火腿、西蘭花、羅勒、車厘茄螺絲意粉意粉煙韌度適中,充滿羅勒清香,而且還帶點西班牙火腿的肉香味。最後飲返杯餐廳的off menu cocktails,酸酸甜甜十分開胃。

蟹肉奄列
奄列以鐵鍋煎至表面焦脆,中間保持嫩滑,還有少許鮮甜蟹肉。

炸魷魚配青靈、辣椒
魷魚表面以薄薄粉漿包裹,炸至金黃香脆,魷魚新鮮彈牙。

薯條、西班牙芝士、火腿、煎蛋

西班牙豬、牛迷你漢堡包

西班牙火腿、西蘭花、羅勒、車厘茄螺絲意粉

2022-10-20 26 浏览
食咗間完全未有人介紹嘅餐廳等我寫第一篇食評啦環境好relax 可以同朋友飲番杯 食下西班牙菜仲有outdoor位自成一角 望到諾士佛台酒吧街因為第日仲要返工就唔飲酒喇Mocktail都唔錯 造型幾靚幾好飲Tapas都有好多款式Fried Paddron Pepper好鍾意呢種西班牙辣椒仔 一啲都唔辣 幾香甜 Mini Burger造型別致 一個豬肉一個牛肉漢堡扒比較特別係菜葉用左羽衣甘藍 感覺健康啲Masala Chicken Lollipop炸印度香料雞鎚好惹味 有少少辣咬落好脆口但入面keep到肉汁唔怕乾Red Prawns Paccheri Pasta西班牙紅蝦肉質好爽口 蝦味極濃郁寬管麵彈牙有咬口 吸左蝦殼同蝦膏煮嘅醬汁 每啖都食到超濃蝦味Churros Ball食西班牙菜必食嘅甜品球狀churros口感外脆內鬆軟勁鍾意肉桂味嘅甜品 加埋朱古力雪糕食 一流
食咗間完全未有人介紹嘅餐廳

Churros Ball
食西班牙菜必食嘅甜品
球狀churros口感外脆內鬆軟
勁鍾意肉桂味嘅甜品 加埋朱古力雪糕食 一流
今日去咗尖沙咀試衫,天色開始昏暗就去咗金巴利廣場度食飯。主食方面叫咗個古巴三文治,外皮非常香脆,帶點煙韌。裏面包着慢煮豬肉絲、火腿,夾上西班牙芝士同酸瓜,旁邊更加有個黑醋汁火箭菜沙律🥗另外亦都叫咗一碟西班牙深海紅蝦,蝦肉非常大條,色澤鮮紅,外皮烤得香脆,肉質鮮甜無比,足以見到廚師嘅功夫!底部再次配上火箭菜沙律,雖然價錢去到三百零蚊,但係絕對物超所值!另外,友人推薦我試下食西班牙意大利凍腸拼盤,一個拼盤多達四款凍腸選擇,鹹香有致,全部新鮮刨出來!最後以一個西班牙傳統甜品:西班牙油炸鬼波作為今餐飯嘅結尾,油炸鬼香脆可口,完全唔油膩,裏面更加有即溶嘅朱古力醬,面點上香滑濃郁嘅朱古力雪糕,友人大嗌邪惡,但係一件不留!餐牌可以參考如下

今日去咗尖沙咀試衫,天色開始昏暗就去咗金巴利廣場度食飯。

餐牌可以參考如下