2023-03-29
▫️睇完連登話最憎啲foodie講餐廳「隱世」😂 唔敢講今次係隱世餐廳,不過都算要特登去搵先搵到😎▫️今次黎到大埔食fine dining💕 由前文華東方酒店主廚主理,一入餐廳就見到一盞大水晶吊燈,非常有氣派🌟🥗 北海道帶子刺身沙律 $228▫️帶子呈現半透明狀態,超級鮮甜😚 加上少許三文魚籽、魚子醬、柚子皮同藜麥,口感同層次非常豐富🍊🎌 A5日本和牛魚子醬多士 $318▫️一咬和牛既油脂香味即時散發出黎🥰 多士大小適中又香脆,魚子醬好鮮味,加上金箔點綴,感覺好華麗✨🐟 蝶豆花木魚清湯 · 鯛魚刺身▫️加入檸檬汁會令清湯由紫色變成粉紅色💖 鯛魚新鮮肉質較結實,浸湯後味道酸甜幾清新🍋 🍇 波特酒釀葡萄 · 法式鵝肝凍▫️一球非常滑身既鵝肝凍,感覺有少少似食緊雪糕🍨🤣 配上色彩繽紛既水果🍓 特別推薦葡萄🍇 真係超香甜🤩🥣 是日餐湯▫️當日係忌廉雜菜湯,香滑忌廉湯加入大量雜菜感覺好健康🥬 配上一塊超香脆多士,可以沾湯食🥖🐗 慢煮西班牙黑毛豬鞍 · 焦糖蘋果 $368▫️每次上菜都驚嘆每碟菜都好似件藝術品咁靚😍 豬鞍煎得岩岩好,肉質嫰滑又juicy🤤 除左配上蘋果蓉,仲有焦糖蘋果片,配豬鞍一齊食非常清香解膩🍎
🥗 北海道帶子刺身沙律 $228
🎌 A5日本和牛魚子醬多士 $318
🐟 蝶豆花木魚清湯 · 鯛魚刺身
🍇 波特酒釀葡萄 · 法式鵝肝凍
🥣 是日餐湯
🐗 慢煮西班牙黑毛豬鞍 · 焦糖蘋果 $368
▫️每次上菜都驚嘆每碟菜都好似件藝術品咁靚😍 豬鞍煎得岩岩好,肉質嫰滑又juicy🤤 除左配上蘋果蓉,仲有焦糖蘋果片,配豬鞍一齊食非常清香解膩🍎 伴碟仲有紫薯蓉、椰菜花蓉同南瓜蓉,夠晒飽肚🎃
🥩 傳統法式鵝肝牛柳 $480
▫️牛柳5成熟,厚身但肉質都夠嫰🥩 加上一塊煎香鵝肝,有入口即化既感覺,唔會好油膩,食完成個口都充滿好香既鵝肝味🦆
🌹 美女與野獸 +$48
▫️用豆沙蓉製成既玫瑰花🌹 先用罩罩住,一打開煙霧會隨即散發出黎🌬 玫瑰花中間仲有朱古力夾心🍫 幾香豆蓉味又唔會太甜,連平時唔食甜品既另一半都差唔多清晒成碟😝
🍫 是日甜品
▫️外層焗得脆身又夠熱♨️ 一切開朱古力漿好似瀑布咁湧出黎🤤 流心效果超誇張😍 係數一數二食過最好食既心太軟🥰 配上雲尼拿雪糕,可惜掛住影相搞到差唔多溶晒先食🥹
🥂 飲品
▫️好少餐廳set lunch都包紅、白、啤酒🤩 作為半個酒鬼既我當然要揀返杯白酒啦😌
▫️set lunch性價比好高🎖 無論環境、食物、服務定擺盤都接近滿分😋 作為慶祝餐廳一流🥳