2018-04-19 476 浏览
去年在NY旅行,看到这家店,行程太紧,没时间排队,今天来香港的海港城遇到,真是缘分,不能再错过!点了玫瑰千层,绿茶千层和草莓蛋糕,玫瑰蛋糕味道香浓,带着玫瑰的花香,奶油香甜,层次分明,强烈推荐!绿茶千层拍照好漂亮,茶味清新,点单率好高,草莓蛋糕用新鲜草莓果粒,酸酸甜甜,果然不一样的感觉和味道,午饭后过去,排队15分钟,用餐20分钟,还有好多人等位,生意真是好!下次一定试试原味千层,今天是无论如何吃不下啦!

2018-04-19
午餐
  • 玫瑰千层蛋糕
2018-04-17 374 浏览
同朋友係海港城食完飯,順便周圍行吓街,行到落地下就梗係要食lady M,雖然就話係港女食嘅,但其實都有好多男仔在場食緊。我哋今次嗌左抹茶同埋玫瑰味,千層蛋糕嚟講lady m做得好出色,一片一片好薄,中間啲cream唔會太多太少,加上啲抹茶粉,可以中和返啲甜味,食落又唔會太肥膩,啱啲冇咁鍾意甜嘅朋友。玫瑰味方面,蛋糕上面有一層啫喱,中間有啲玫瑰花做裝飾,呢款蛋糕用嚟打卡係一流,唔止打卡,識落都有隻玫瑰花香,好出色。

2018-04-11
2018-04-04 868 浏览
📍HongKong🇭🇰#兔吃甜品🍯海鹽焦糖千層蛋糕($75)▪️貴婦M真係間唔中食一次好la🤭💕索價真心唔平,但依個香港限定味又幾好食!-海鹽焦糖係賣飛佛🤤🤟點可以唔試!以前仲成罐樂家杏仁糖可以一日食晒,諗番起都驚糖尿🤣-lady m千層蛋糕出名夠晒薄🤩有成20幾層,我做過千層蛋糕,絕對知道固中難度同所需嘅耐性🙈千層皮係可可味🍫忌廉夠軟滑,但始終我麻麻地cream🤭最欣賞係最上層嘅焦糖醬,係樂家杏仁糖嘅低甜版味道😆-尾端仲有d帶可可醇香嘅碎粒💁‍♀️脆脆地,幾好食呀!唯獨海鹽的咸味,吃不出來😖🌺玫瑰千層蛋糕($75)▪️🌹玫瑰味相對比焦糖味無咁出色🤭玫瑰味比較薄弱。最出眾係表面一層玫瑰果凍,口感幾特别,入口水水潤潤兼滑溜,外表晶瑩剔透係幾有少女味💕-雖然千層皮薄,忌廉夠香滑,但有點像吃原味的影子。欣賞這裡的千層蛋糕比較紮實穩固,不會一叉就歪倒💁‍♀️🍓法式士多啤梨千層酥($62)▪️平時有d驚食酥皮🙈因爲覺得好油膩,不過依個千層酥,夠酥脆之餘又不油膩wo🤭💕我幾鐘意。內餡嘅夾心奶油忌廉,質地軟滑都算輕盈😲不過好大層,食到成口cream。-裡面還有草莓果肉,酸酸甜甜💕中和了忌廉的甜膩感。不過整體味
📍HongKong🇭🇰#兔吃甜品

🍯海鹽焦糖千層蛋糕($75)
▪️
貴婦M真係間唔中食一次好la🤭💕索價真心唔平,
但依個香港限定味又幾好食!
海鹽焦糖係賣飛佛🤤🤟點可以唔試!
以前仲成罐樂家杏仁糖可以一日食晒,諗番起都驚糖尿🤣

千層皮係可可味🍫忌廉夠軟滑,但始終我麻麻地cream🤭
最欣賞係最上層嘅焦糖醬,係樂家杏仁糖嘅低甜版味道😆
尾端仲有d帶可可醇香嘅碎粒💁‍♀️脆脆地,幾好食呀!
唯獨海鹽的咸味,吃不出來😖

🌺玫瑰千層蛋糕($75)
▪️
🌹玫瑰味相對比焦糖味無咁出色🤭玫瑰味比較薄弱。
雖然千層皮薄,忌廉夠香滑,但有點像吃原味的影子。
欣賞這裡的千層蛋糕比較紮實穩固,不會一叉就歪倒💁‍♀️

🍓法式士多啤梨千層酥($62)
▪️

裡面還有草莓果肉,酸酸甜甜💕中和了忌廉的甜膩感。
不過整體味道不算驚艷,口感層次偏少,有點平凡。

🍰法式芝士蛋糕($68)
▪️
我好鐘意食芝士餅d餅底,仲要厚底脆身先正🤤
平時食開千層蛋糕,原來依到啲芝士餅係好足料口感好rich個種🤭我就麻麻地太濃芝士味同咁紮實嘅質感,食幾啖已經滯滯地,有d膩🙈

好彩表面有層酸忌廉乳酪中和一點膩感,酸味味幾好食。
餅底就有d失望佢唔係脆身,係腍腍地,不過欣賞加左玉桂粉,增添多一份味道層次🙂
2018-04-01 646 浏览
經常要排隊既LADY M 蛋糕,睇睇你堅唔堅先!點了綠茶千層蛋糕 / 玫瑰花千層蛋糕 / 芝士CAKE番屋企同屋企人分享綠茶千層蛋糕: 我係一個綠茶迷,這個稱得上係MOCHA蛋糕,即是比綠茶更值錢的,主要係苦中有甘,講番呢舊糕啦!!!苦中帶微甜,千層蛋糕口感一流,牙齒受到極高的享受,續級續級咬落去,1啖蛋皮,1啖濃濃厚厚的綠茶CREAM,再1啖蛋皮…… 正, 我也慢慢食,享受一下.玫瑰花千層蛋糕: 玫瑰花嗅上去香味微微帶點清新, 食落花味十足, 忽然想起悉尼既西瓜蛋糕, 上面也有一屠玫瑰花,葵子, 呢個蛋糕絕對比下去芝士CAKE: 濃,好甜,唔岩我
經常要排隊既LADY M 蛋糕,睇睇你堅唔堅先!

芝士CAKE: 濃,好甜,唔岩我
2018-04-01
外卖自取
  • GREEN TEA CAKE
2018-03-24 490 浏览
Enjoying a little piece of Rose Mille Crepes is a good choice to spend your holidayHaving hightea with friends and tried Rose Mille Crepes. And realized people didn't exaggerate the quality of cakes.It's indeed delicious with good texture and favor. So smooth so creamyRose Mille Crepes - SUPER DELICIOUS!Cake Display:Must come to try this delicious! only one bad thing is the long queue. But worth it(;

Rose Mille Crepes

Cake Display:
Rose Mille Crepes
2018-03-19 555 浏览
$75講左好耐想試LadyM 琴日終於食左喇 😆LadyM出名果然係有原因的 🤤每一層皮都整到好薄Cream亦都好滑好滑 確實係好味過之前食過嘅所有千層蛋糕 😚唯一美中不足嘅係抹茶味唔夠濃但係LadyM唔係sell抹茶嘅 所以可以接受 😝食完今次之後 好想試晒其他味!!
[抹茶千層蛋糕] $75
講左好耐想試LadyM 琴日終於食左喇 😆
LadyM出名果然係有原因的 🤤
每一層皮都整到好薄
Cream亦都好滑好滑
確實係好味過之前食過嘅所有千層蛋糕 😚
唯一美中不足嘅係抹茶味唔夠濃
但係LadyM唔係sell抹茶嘅 所以可以接受 😝
食完今次之後 好想試晒其他味!!
2018-03-14 524 浏览
呢間鋪頭叫做Lady M,雖然佢提供嘅嘢食唔算款式很多,但係佢提供緊嘅甜品非常之專業,我男朋友本身唔係咁鍾意食甜品嘅,但係因為我好鍾意呢個品牌,所以我特登拉左佢你陪我試食。來到之後先發覺呢間野已經出名到每時每刻都排着一條長龍,最後我同佢足足等左成個鐘先可以入到場。咁我哋點左一杯嘢飲同埋兩件cake,我呢就點左玫瑰花嘅千層蛋糕,同埋一杯玫瑰花奶茶,而我男朋友因為唔係太鍾意食甜野,所以佢揀咗一件綠茶千層蛋糕,最後食完之後我第一次聽到佢大贊甜品好食!因為佢話甜到好適中,而且層次感做得很好,係好明顯食到一層一層ge咬口。
2018-03-11
  • 玫瑰千層蛋糕
  • 綠茶千層蛋糕
2018-03-12 468 浏览
第一次食咗伯爵茶味,麻麻地,太甜!所以今次都係黎試番個原味&海鹽焦糖味,果然好食好多,個cream真係好食,唔會太甜!好食!不過個咖啡就一般⋯環境就⋯算啦,唔會係可以比你放鬆享受嘅環境囉!要預咗好似食快餐店咁,快黎快去咁囉!你坐响度食,後面成條隊等緊位啲人望實你食,就好似同你講:「食快啲啦!」勁大壓力!張枱真係好細!兩個人坐,叫咗兩件cake + 兩杯咖啡,已經塞爆咗張枱!不過價錢真係好貴!兩件cake + 兩杯咖啡要二百幾蚊⋯今日都係有人未試過先黎試下咋!
不過個咖啡就一般⋯
2018-03-12
  • 原味千層蛋糕
2018-03-11 348 浏览
冇得切圓形嘅生日蛋糕🎂唯有係度食生日蛋糕啦😆先食左件啖口啲嘅蛋糕先,第一次食呢隻玫瑰味🌹由面到底一野咁叉落去~~感覺得隻叉一格格咁去到底😂真係有好多層呀~我數過大約有18-20層!以為佢嘅玫瑰味係由上面個塊啫喱令到中間都覺得有味~原來分開食之下,中間嘅cream都有玫瑰味~其實我唔知玫瑰咩味,只係一啲好清嘅甜味囉食完個啖口啲嘅食個濃味啲嘅焦糖千層,係幾甜嘅~~😍上面個塊啫喱似係拖肥味,食晒一個可能會漏漏地~不過我鐘意😆
冇得切圓形嘅生日蛋糕🎂唯有係度食生日蛋糕啦😆
玫瑰味千層

焦糖味千層

2018-03-02
下午茶
玫瑰味千層
焦糖味千層
After spending another busy afternoon at Harbour City, we were almost ready to leave but there's no way we would walk away empty handed, especially when we were just inches from the Lady M Boutique.Green Tea Checkers - Dark chocolate and green tea sponge cake squares intricately woven with whipped cream to form a checkerboard dressed in a matcha-infused white chocolate ganache. That's the official description from their website.I have always wanted to try this but their mille crepes often stood

I have always wanted to try this but their mille crepes often stood in the way. Finally I got to check it off my list today. This was reasonably good. I thought the matcha flavor would be stronger but it was overshadowed a bit by the chocolate. Still you gotta love the pillowy texture. Definitely not bad.
Green Tea Checkers
Salted Caramel Mille Crepes - We were definitely not leaving without one of their mille crepes. Despite my best efforts, I wasn't able to convince Jelloman not to take the salted caramel. I thought the layers of paper-thin chocolate crêpes, salted caramel infused pastry cream and crunchy cacao nibs were all fairly tasty but when you put them together, it just didn't seem to harmonize each other the way they should. The rose mille crepes would have been much better choice in my opinion.
Salted Caramel Mille Crepes
世界上有女人唔愛食lady m的嗎? 同朋友食完dinner就黎lady m吃個甜品,我當然order自己最愛既rose crepe cake la!而朋友就叫左original味.對於lady m ge crepe cake真係冇野可以挑剔,dcream又唔油膩而且仲有清新既感覺,真係令人食極都唔厭
cream又唔油膩而且仲有清新既感覺,真係令人食極都唔厭
2018-03-04 531 浏览
這人氣旦糕店除了售賣千層旦糕外,原來還有慕絲旦糕、海綿旦糕、千層酥和芝士餅,在餐牌上有十二款旦糕可供選擇。由於堂食的人龍太長,今次還是買走好了。上次到訪,所有味道都售完,只剩下海鹽焦糖,現在真的幸運,沒有好多人排隊買外賣,而且還有八款旦糕可以選擇!玫瑰千層旦糕$75Rose mille crepes面層有一層粉紅啫喱,上面放着玫瑰花瓣,十分浪漫。本來對玫瑰旦糕有點懷疑,但一放入口,立刻改觀了!這千層旦糕比海鹽焦糖清新得多。玫瑰啫喱充滿玫瑰花的香氣,味道清甜淡雅,一陣高貴的甜味。玫瑰啫喱,加上薄如蟬翼的班戟,與口感軟滑的玫瑰忌廉,集香滑、creamy與芳香與一身。吃罷,口中還透著陣陣玫瑰花香,感覺清新,真的十分好吃!比原味同焦糖味更好!多吃也沒有半點膩口的感覺,真心推介!正!

由於堂食的人龍太長,今次還是買走好了。

玫瑰千層旦糕$75
Rose mille crepes

2018-03-04
  • 玫瑰千層蛋糕
2018-03-02 474 浏览
其實lady m 嘅蛋糕都吾使多講,有一定水準啦,由其是千層蛋糕,好味但老實說一件蛋糕成70幾蚊都真係貴架,不過耐不耐先食一次都okay la! 今日我地就嗌咗原味千層蛋糕同一個green tea cheeze cake, 都係果句,有水準啦個cheeze cake絕對不是想像果啲好漏的,蛋糕部分同cheeze嘅比例恰到好處,又不失綠茶味另外叫咗兩壺茶,我個就係畺茶,都吾錯,係壼入面無茶包,無得refill水就有啲美中不足。

另外叫咗兩壺茶,我個就係畺茶,都吾錯,係壼入面無茶包
,無得refill水就有啲美中不足。
2018-02-28 446 浏览
家姐今日外賣咗件綠茶千層翻屋企之前淨係食過原味已經覺得好出色,唔知多咗種口味,味道會唔會更昇華呢?Crepe皮薄又香蛋味,有少少煙un口感,係原味嘅皮嚟。而cream餡呢,係帶有奶香個隻綠茶味,而唔係回甘帶澀個種,我自己個人就幾鍾意依種奶香嘅綠茶,不過就略嫌綠茶味唔夠濃。Cream同皮嘅比例啱啱好一比一,唔會話cream特別厚,而且一件cake嘅size都幾大,完全唔膩口,一個人食一件係絕對無難道。聽家姐講伯爵茶味更加好食,但依加無出啦,真係好可惜,好希望會再重出啦,好想試一次
家姐今日外賣咗件綠茶千層翻屋企

之前淨係食過原味已經覺得好出色,
唔知多咗種口味,味道會唔會更昇華呢?

Crepe皮薄又香蛋味,有少少煙un口感,
係原味嘅皮嚟。

而cream餡呢,係帶有奶香個隻綠茶味,
而唔係回甘帶澀個種,
我自己個人就幾鍾意依種奶香嘅綠茶,
不過就略嫌綠茶味唔夠濃。

Cream同皮嘅比例啱啱好一比一,
唔會話cream特別厚,
而且一件cake嘅size都幾大,完全唔膩口,
一個人食一件係絕對無難道。

聽家姐講伯爵茶味更加好食,但依加無出啦,
真係好可惜
,好希望會再重出啦,
好想試一次
2018-02-27
外卖自取
其他
2018-02-26 462 浏览
一路以來都好想試 但$75一件cake 初時心諗會唔會有d奢侈 雖然真係好好食 但咁既價錢同份量 覺得還可以抹茶千層蛋糕 上面既抹茶粉好濃 每層好簿 cream好滑 你完全唔覺得每層有cream 每層皮有淡淡綠茶味 cream就係再加強 食落已經融化係條脷 當cream完全融係你口中 就會食到千層皮既香 至於朱古力 食落係dark chocolate 完全唔甜 但味道蓋過千層蛋糕香味 雖然朱古力味好濃 但朱古力同出面既味無太多分別 而且有點兒膩到想係咁飲水