2018-10-26 372 浏览
呢間野實在太出名了,成為打卡聖地~所以都同朋友諗住試下!餐廳個外貌,食物嘅外貌係幾靚,for影相真係唔錯。但至於食物,我點左玫瑰同原味,可能我期望太高,有啲失望。
呢間野實在太出名了,成為打卡聖地~所以都同朋友諗住試下!

< 熱情🌞🌞🌞熱情果千層蛋糕🍰>"Passion fruit Mille Crepes"其實熱情果千層蛋糕都推出左一段時間,今次終於可以同最新嘅竹炭蛋糕一齊試埋😋😋😋 本身係對呢個Passion fruit crepes 有更加高嘅期望,因為當喺澳門獨家推出嘅時候,我已經好有衝動衝去澳門食🤣🤣🤣 但係唔知係咪期待愈大失望愈大,我覺得竹炭咖啡俾我嘅驚喜大好多,會"嘩"一聲!!反而passion fruit 好易淪為配角,純粹較為酸酸甜甜去balance 番竹炭嗰richnress~ 所以如果單獨個別咁去食呢個passion fruit crepes 我就覺得會比較普通同埋單調😂😂😂 不過如果你好怕甜好怕腻,我覺得呢個都係一個幾易入門嘅選擇,因為口感較light💕"Passion fruit Mille Crepes" by Lady MLove how the fresh passion fruit glaze and the passion fruit pastry cream refresh your tastebuds ~
< 熱情🌞🌞🌞熱情果千層蛋糕🍰>
"Passion fruit Mille Crepes"

<<Halloween烏烏卒卒黑蛋糕>> 🎃🎃"Charcoal Mille Crepes" by Lady M出名行高貴路線嘅Lady M趁halloween轉行型格路線🤣🤣🤣推出咗呢個"竹炭咖啡千層蛋糕"🤩🤩🤩唔係講笑, 甘吸引,推出左我即刻跑去食😅😅😅比我想像中好食,同埋好rich好creamy!! 講真心,我好驚好濃好重咖啡味既甜品,但係呢個黑蛋糕嘅咖啡味做得好有炭香😍😍😍cream做得好細膩但咖啡味唔算好搶好出,反而似dark chocolate 嘅味~ 😋😋😋 Definitely worth a try!不過食食下,真係會有啲heavy~ 最好揾個人同你share~🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰P.S. 食完記得抹咀🤣🤣🤣超級無敵黑!"Charcoal Mille Crepes" by Lady MLove the richness of the coffee-charcoal pastry cream which pairs perfectly with the handmade charcoal crepes, delicate yet soli
<<Halloween烏烏卒卒黑蛋糕>> 🎃🎃

P.S. 食完記得抹咀🤣🤣🤣超級無敵黑!

Love the richness of the coffee-charcoal pastry cream which pairs perfectly with the handmade charcoal crepes, delicate yet solid in structure🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰

2018-10-24 377 浏览
Lady M既千層蛋糕甜而不漏,不太嗜甜既我係佢既fans!最近推出左新既竹炭咖啡千層蛋糕,雖然外型不太討好,但都決定同朋友試一試新口味今次係海運大廈等左大約20分鐘就可以坐低嗌野食,最後揀左3款千層蛋糕(左) 竹炭咖啡千層蛋糕 $75(上) 熱情果千層蛋糕 $75(下) 玫瑰千層蛋糕 $75竹炭咖啡既味道似係重朱古力多過咖啡味,如果比較鐘意食甜d既味道係唔錯既選擇,因為比起其他口味係稍甜反而我比較偏好熱情果,酸酸甜甜既味道比較清新d,而玫瑰味就係我同朋友既最愛,每次堂食同外賣都必點

(左) 竹炭咖啡千層蛋糕 $75
(上) 熱情果千層蛋糕 $75
(下) 玫瑰千層蛋糕 $75

2018-10-14
  • 玫瑰千層蛋糕
2018-10-22 331 浏览
其實我之前食過一次外賣,今次朋友想食又見少人排,一於試下堂食。對上一次外賣,已經係一年前,果陣食過玫瑰味/原味/抹茶味同已經冇左嘅伯爵茶味,個人黎講,結論係原味係最好食。味道係就係唔錯,但價錢真係太貴,所以不宜經常食,一年食一次好😂😂講番今次,見到有新野竹炭咖啡味,成個外表極吸引,非常適合呃like,所以即刻叫左。另外就叫左熱情果,因為朋友食過話都唔錯,幾fresh。講左竹炭咖啡味先,的確第一啖個咖啡味都幾重,但之後就開始慢慢淡左,個味都幾夾,不過食完個嘴會黑晒,所以食完記得照鏡。熱情果味都唔錯,幾清新,唔會太甜酸酸地,同埋個熱情果味唔會好假,都幾好食。不過我都係最鍾意原味,雖然今次冇食,竹炭咖啡味都可以排第二位。完。

完。
2018-10-21 282 浏览
又食,今次係le兩種味道:第一次食奶茶mousse cake 🍰, 正!茶味濃厚但唔會苦,雖然千層蛋糕先係signature, 但mousse cake 一樣造得好出色!
又食,今次係le兩種味道:
椰子味、奶茶mousse

外卖自取
2018-10-17 6403 浏览
千層蛋糕在早前興起一段日子,而Lady M已在港又開了一排,經常聽聞那千層蛋糕超好吃,從而令不少人到來朝聖大排長龍,而小妹從不習慣與人「逼」,故一直也未嚐過這千層滋味。不過,是日經過尖沙咀這間分店,有見輪候的人不算多,就決定與姊妹Y一同Hi Tea~雖然輪候的人不算太多,但店內亦滿座。可望望餐牌,或到櫥窗看實物賣相。選好蛋糕後,可自行到收銀處下單及付款。呵呵,雖然我們只得二個人,但偷偷連隔離的蛋糕一併拍下,顯得非常豐富!原味千層蛋糕,看來是最多人點選,隔離的遊客一口氣點了五份!每塊千層也逐件煎,故整得出色的蛋糕也不容易,而這個蛋糕質感帶軟,入口即溶得很厲害,有點吃過後不知道在吃什麼感覺,問心,其質感小妹挺欣賞,加上滲透芝士奶香味,味道不錯,不過如果加一丁點兒嚼勁會更好。玫瑰千層蛋糕,賣相相當不錯,灑上玫瑰花瓣之餘,整個亦粉紅色,拍照一流。其千層也是較軟,裡面夾少量Cream,上層鋪上一層啫喱,相比原味芝士蛋糕有點兒甜,而玫瑰味不太突出,有點失望。朝聖過後,味道是不錯,但沒有人人說的想像中好,如果以大排長龍時間及金錢來衡量,就好像不太值了。
雖然輪候的人不算太多,但店內亦滿座。
可望望餐牌,或到櫥窗看實物賣相。
選好蛋糕後,可自行到收銀處下單及付款。
原味千層蛋糕,看來是最多人點選,隔離的遊客一口氣點了五份!
2018-10-16 263 浏览
咁啱同好朋友都放假,見閒日就勇闖Lady M!雖知假日多數排隊排到打蛇餅,今日3點去到,竟然排10名以內,好快就有得入座!我地叫咗兩款千層蛋糕,熱情果同埋焦糖海鹽,兩款都好好味!千層蛋糕兩款都唔會覺得漏,熱情果甜甜酸酸,好清新本身都擔心焦糖會唔會太甜,又唔會喎,好適中,好享受同朋友仲有叫花茶,分別係柑橘洋甘菊茶同埋桂花茶,一邊歎茶(可添)一邊食蛋糕,一邊同摯友傾偈,我地講笑自己變咗闊太 美中不足係,海運分店位置商場中間位置,無景可言,加上愈晏愈多人排隊,尤其某國遊客,真係比較嘈,所以有啲扣分。
咁啱同好朋友都放假,見閒日就勇闖Lady M!

(上)熱情果千層蛋糕(下)焦糖海鹽千層蛋糕
本身都擔心焦糖會唔會太甜,又唔會喎,好適中,好享受

2018-10-12
(上)熱情果千層蛋糕(下)焦糖海鹽千層蛋糕
2018-10-08 417 浏览
抹茶千層蛋糕$75呢個千層糕其實帶出抹茶味,而且比想像中好食。雖然有cream但唔好太油膩,抺茶味唔算太濃郁,但每層都做到好均衡。好食所以會推介抹茶味玫瑰千層蛋糕$75玫瑰味睇落去好靚,所以叫左,不過食完抹茶味食之後食呢個 會覺得呢個淡味少少 。
抹茶千層蛋糕$75
好食所以會推介抹茶味

玫瑰千層蛋糕$75

2018-09-29
2018-10-06 338 浏览
想試好耐了 但每次見到長長的人龍都卻步今早同朋友去重慶換Yen之後去海港城見到餐廳唔多人排隊😳心動地去試左抹茶千層蛋糕等了大約15分鐘就入座了-這款蛋糕很適合綠茶擁躉❗️淡淡的綠茶甘香配合濃郁香甜奶油😋一片叠一片組成的千層蛋糕 至少20層以上😳 面層鋪滿抹茶粉,像一片草地-餅皮與忌廉層疊交錯餅皮夠薄夠煙韌,忌廉香滑,甜度適中層次相當分明,入口creamy,有水準之作所以熱潮到現在還未過 每日仍有很多棒場客每一口都很邪惡但口感細軟香濃 好難抗拒 🤤一試難忘-
想試好耐了 但每次見到長長的人龍都卻步
今早同朋友去重慶換Yen
之後去海港城見到餐廳唔多人排隊😳
心動地去試左抹茶千層蛋糕
等了大約15分鐘就入座了

這款蛋糕很適合綠茶擁躉❗️
淡淡的綠茶甘香配合濃郁香甜奶油😋
一片叠一片組成的千層蛋糕 至少20層以上😳
面層鋪滿抹茶粉,像一片草地
餅皮與忌廉層疊交錯
餅皮夠薄夠煙韌,忌廉香滑,甜度適中
層次相當分明,入口creamy,有水準之作
所以熱潮到現在還未過 每日仍有很多棒場客
每一口都很邪惡
但口感細軟香濃 好難抗拒 🤤
一試難忘
2018-10-04 404 浏览
今日同朋友 行行下街覺得好攰 就見到Lady M😋😋😋平時都係食外賣拎走多,今次就坐下試下堂食蛋糕賣咁貴真係有佢既價值💗Service真係吾差,個個staff都好有禮貌今次就兩個人叫左3款CAKE🙈🙈🙈原味千層蛋糕每次都一定要食🤔我都吾知點解 可能覺得佢係始祖掛😂 但每一啖放落口個感覺吾識影容 d cream好軟💓而且每一層都好均勻 真係抵佢賣呢個價錢玫瑰千層蛋糕呢款就比較清新d , 味道相對原味冇咁濃郁 不過多左一陣花既清新味道😋然後食埋晚飯 一日好滿足咁完嚕
今日同朋友 行行下街覺得好攰
就見到Lady M😋😋😋

平時都係食外賣拎走多,今次就坐下試下堂食

蛋糕賣咁貴真係有佢既價值💗
Service真係吾差,個個staff都好有禮貌

今次就兩個人叫左3款CAKE🙈🙈🙈

每次都一定要食🤔我都吾知點解 可能覺得佢係始祖掛😂
但每一啖放落口個感覺吾識影容 d cream好軟💓
而且每一層都好均勻 真係抵佢賣呢個價錢

玫瑰千層蛋糕

呢款就比較清新d , 味道相對原味冇咁濃郁
不過多左一陣花既清新味道😋

然後食埋晚飯 一日好滿足咁完嚕

2018-09-25
下午茶
  • 玫瑰千層蛋糕
  • 伯爵茶千層蛋糕
2018-10-03 1215 浏览
雖然Lady M出名左好耐,但我一直都未試過。今日同男朋友係海港城食完dinner後,見到Lady M,就忍唔著想試下😬。雖然係星期日晚上,非但唔洗排隊,店內仲有唔少空位,唔通Lady M熱潮已過🤔?一入去,店員已經問我地係堂食定take away,簡左堂食後,店員就叫我地簡位坐,然後佢俾左個牌我地,reserve左張枱。原味千層蛋糕🍰 $68賣相上係最普通既一款蛋糕,但味道明顯優勝海鹽蛋糕。甜度適中,蛋糕非常軟滑,有種入口即融的感覺,食完亦唔會膩👍🏼海鹽焦糖蛋糕 $75賣相好靚,一層一層根根分明,睇得出師傅手工上既細心。但個人認為海鹽焦糖太甜,忌廉有點多,食左半個已經有啲膩。千層蛋糕同我想像中的有點落差🤔,始終價錢唔便,對佢既質素會更有所期望。

原味千層蛋糕🍰 $68

海鹽焦糖蛋糕 $75
海鹽焦糖蛋糕

2018-09-30
2018-09-22 504 浏览
每次黎到海港城既lady m都係要排隊,無諗過到而家都熱潮不減。今次黎係想食想抹茶朱古力棋格蛋糕,之前新推出果陣成日都賣哂,好彩今次黎仲有🙊。可能係期望太高,覺得個棋格蛋糕好普通,雖然話係有朱古力蛋糕,但係完全無朱古力味,而且面頭既抹茶味道偏甜。只可以當佢係普通蛋糕黎食,完全係失望☹️。但lady m個千層蛋糕依然保持水準,咁多款千層蛋糕最鐘意都係原味,好creamy但食落又唔會漏,甜度適中,下次黎都係叫翻千層蛋糕好了。

2018-09-22 313 浏览
This is a famous cake shop in Hog Kong, the cake is delicious and the environment is good to chill with friends and take beautiful photos inside. Although it’s a bit pricey but worth trying.
2018-09-10 584 浏览
好耐之前當Lady M 重未開到黎香港嘅時候已經有係美國食過幾次,到後來剛剛開黎香港時亦有食到兩三次 (都係朋友請食 懶得自己排隊😆) 佢哋嘅蛋糕我基本上都食過晒,一直以黎 食得最多嘅都係原味,因為係我最愛嘅味道 其次就係伯爵茶口味。今次有幸又有朋友買咗佢哋嘅千層蛋糕俾我食,今次係綠茶味 之前一直都冇食過 事關我唔係綠茶控 都唔太特別鍾意食抹茶嘅食物🤔但今次呢件蛋糕又令我對抹茶味嘅甜品有改觀💁🏻‍♀️食落口有好香嘅綠茶粉味 但又無抹茶嘅苦甘味 反而中和左平時奶油嘅甜膩禁。相對原味千層 佢冇咁重蛋味 ,而奶油依然做到有雪糕咁滑嘅效果 奶香味依然好足 餅皮一樣非常薄身,可能因為多咗抹茶味 我覺得相對原味來講 佢更加冇咁甜 適合唔特別喜愛甜點嘅人選擇食咗咁多年 依然keep到水準 認真不簡單

但今次呢件蛋糕又令我對抹茶味嘅甜品有改觀💁🏻‍♀️

食咗咁多年 依然keep到水準 認真不簡單