2020-12-09 1749 浏览
呢間西餐廳好有格調,仲可以選擇坐outside,氣氛唔錯Welcome Bread係熱辣辣架「海膽多士」用左加拿大海膽,份量一啲都唔吝嗇質感較結實,食落好實在而且夠新鮮!配埋蒜蓉多士一齊食「新鮮生蠔」隻生蠔🦪超大隻呀仲係我最鍾意既爽口質感食生蠔當然要配白酒先最perfect「Swiss Cheese Carbonara 」芝士豐富到可以掛到每一條意粉意粉煮到好有彈性呢款芝士完全無膩既感覺!「西班牙黑毛豬架」豬架好厚肉,但一啲都唔鞋!肉質好嫩滑旁邊有個蘋果蓉醬,不過我比較鍾意食原味「法式蘋果酥皮批」我超級鍾意食酥皮牛角包、拿破崙永遠都係我嘅最愛今次見到呢個酥皮蘋果批,當然係必點喇!特別欣賞呢度既service ,完全係fine dine既service無時無刻都留意我哋既需要
呢間西餐廳好有格調,仲可以選擇坐outside,氣氛唔錯

Welcome Bread
係熱辣辣架

「海膽多士」
用左加拿大海膽,份量一啲都唔吝嗇

質感較結實,食落好實在

而且夠新鮮!
配埋蒜蓉多士一齊食

「新鮮生蠔」
隻生蠔🦪超大隻呀

仲係我最鍾意既爽口質感

食生蠔當然要配白酒先最perfect

「Swiss Cheese Carbonara 」
芝士豐富到可以掛到每一條意粉

意粉煮到好有彈性

呢款芝士完全無膩既感覺!

「西班牙黑毛豬架」
豬架好厚肉,但一啲都唔鞋!
肉質好嫩滑

旁邊有個蘋果蓉醬,
不過我比較鍾意食原味

「法式蘋果酥皮批」
我超級鍾意食酥皮

牛角包、拿破崙永遠都係我嘅最愛

今次見到呢個酥皮蘋果批,當然係必點喇!

無時無刻都留意我哋既需要
2020-12-07
2020-12-09 151 浏览
焗智利白鱈魚柳配八爪魚薯餅 $348又一道滿分嘅菜,鱈魚柳既皮非常脆口,但同時魚肉亦都保持到好水嫩,直頭好似蒸出嚟咁樣,睇得出廚師嘅烹調手法好有工架。八爪魚薯餅用香脆黎平衡返魚嫩滑嘅口感,配搭埋佢提供嘅醬汁又係一絕,食落口有冇一般薯餅嘅油膩感,讚澳洲龍蝦肉及牛油果他他配意大利黑魚子醬$298初初睇見個價錢都俾佢嚇親,但係食完我可以話俾你聽完全係值回票價,首先講一講食材嘅用了,個他他大約一個蛋糕仔咁大,食落口每一啖都有龍蝦,仲要唔係碎濕濕嗰d,而係咬落去每一啖都好友口感嗰隻,我諗大約用咗差唔多一隻龍蝦肉。再加上酸酸甜甜嘅醬汁,同埋牛油果獨特嘅口感,魚子醬嘅鹹香,每一樣嘅材料都配合得天衣無縫,非常推薦大家試下

焗智利白鱈魚柳配八爪魚薯餅 $348

澳洲龍蝦肉及牛油果他他配意大利黑魚子醬$298
2020-12-08 1134 浏览
呢間T.O.P商場都算幾新,之前行街都見到佢有好多特別嘅野食,所以book左呢間超人氣嘅Lab Eat~第一眼感覺就係環境超靚🤩一啲都唔侷促,仲有露天位幾有情調,好適合情侶黎食我哋叫左兩款生蠔試試,一隻係Tatihou,另一隻係Jolie,兩款都厚肉鮮甜之後係龍蝦魚子醬牛油果前菜,份量都唔細,啖啖龍蝦肉加上魚子醬嘅咸香,諗起都好幸福另外叫左白酒青口,個湯好鮮甜,用餐包沾個汁都好正,肉質好嫩滑Iberico pork - 主菜終於黎啦!真係好有驚喜,豬通常好易過熟,但佢煮到剛剛好,咁厚咁大塊都唔會嚡,仲有個蘋果蓉sauce, 增加清爽感覺呢間餐廳最有gimmick係佢會係賣相花心思,例如呢個chocolate ball,會倒上熱嘅糖水等佢溶化,入面就係凍冰冰嘅雪糕,又睇得又食得同埋一定要講埋佢啲mocktail!! 要左一杯荔枝玫瑰味,一杯青檸味,一上檯有專人製作夢幻泡泡,成件事勁唯美,一飲就會有煙飄出,氹女仔一流🤣🤣

• 西班牙極品橡菓飼黑毛豬
  • 生蠔
2020-12-07 142 浏览
自從疫情成日留係屋企之後,好耐無試過同男朋友好好出街食餐飯。今日心血來潮好想去拍下拖,於是揀咗LAB EAT好好約會食個晚餐。一直好喜歡呢間餐廳,每一次都好有驚喜,今晚都唔例外。晚餐之前先來兩杯cocktail,我叫咗 Litchi & Roses,係我好喜歡的gin based,滿滿的荔枝玫瑰香氣,係甜美的開始;而男朋友就揀咗Four Leaf Clover,whiskey based 加上薄荷同埋citrus,比較中性的味道,岩哂男朋友! 飲品嚟到時再加上煙霧汽球,真係視覺同味覺上都十分衝擊,飲品已經要打卡!!點好菜,先來一點麵包作前菜。麵包係熱架,呢點好重要,再加上油醋,同男朋友去歐洲的畫面返哂嚟,麵包就係應該咁樣食! 無幾耐,先到頭盤 澳洲龍蝦肉及牛油果他他配意大利黑魚子醬。淨係賣相已經好賞心悅目,色彩績紛,味道亦十分豐富。底層的龍蝦肉份量十足,鮮甜可口,加上牛油果一起做成他他,口感豐富又嫩滑,加黑魚子醬,是另一層的鮮味,再配搭甜的raspberry果乾及熱情果醬,材料豐富之餘味道卻又十分和諧,十分開胃,好欣賞大廚的創意配搭!之後再來生蠔,來自紐西蘭,入口鮮甜又creamy,海

之後再來生蠔,來自紐西蘭,入口鮮甜又creamy,海水味剛好,小試兩隻已經覺得好滿足!
豐富的頭盤之後,就到精彩的主菜! 首先係 Cheese Wheel Carbonara,又係眼球衝撃的一道菜! 作為Carbonara愛好者,就係十分期待每一啖意粉都係掛滿濃濃的芝士。大廚將carbonara煮好後,倒入cheese wheel中,之後就會拎到我地面前用餘溫沾滿芝士再上碟,一路睇住整個過程一路聞到飄出嚟的芝士香。而且意粉十分al dente,剛剛好,有芝士香又有咸香,好高質的carbonara !

之後就係鱸魚配慢煮西班牙八爪魚,魚質鮮甜,皮脆肉嫩,最令我驚喜的係慢煮八爪魚。起初以為咁大條八爪魚肉質會韌,結果是出奇地鮮嫩,啖啖肉再沾上橄欖油香,好滿足的海鮮dish。
最後就係甜品,亦係我十分期待的,因為又係打卡item! 朱古力球,淋上熱情果醬後,打開入面係雲呢嗱雪糕,三種味道融合一起,連不太食甜品的男朋友都話係個perfect end。

呢一餐飯真係食得好開心,由頭到尾都充滿驚喜;期間服務員主動幫我地換碟,而且經常幫我地加水,服務態度真係要大讚,應該無幾耐之後就會再嚟!!
2020-11-17
🔻 LAB EAT Restaurant & Bar旺角彌敦道700號T.O.P. This is Our Place 5樓502號舖/🧃法國Black Pearl生蠔 $69/隻生蠔非常飽滿,肉質爽脆, 加上蠔殼入邊嘅海水,提升鮮味,入口感受到蠔肉嘅甜味,然之後有陣陣既礦物味回甘,就算係唔太識食嘅小妹,都食得出係高級貨/🧃法式蘋果批配香草雪糕 $108蘋果批有別於平時食開嗰隻,有少少似拿破崙蛋糕,用一層一層嘅酥皮夾雜着唔同嘅餡料整成,多種食材混合,蘋果嘅酸,吉士醬嘅甜,酥皮嘅鹹,雪糕嘅冰甜,同埋佢哋各自嘅口感達致完美嘅平衡/🧃芝士卡邦尼意粉$168呢度嘅意粉好特別,即場喺食客面前用帕爾瑪芝士炒的卡邦尼意粉,用意粉嘅熱力將芝士融化,在混合喺每一條意粉入面,每一啖都有好香濃既芝士味。意粉煮到啱啱好al dente,口感100分/////

🔻 LAB EAT Restaurant & Bar

🧃法國Black Pearl生蠔 $69/隻

🧃法式蘋果批配香草雪糕 $108

🧃芝士卡邦尼意粉$168

/////
2020-12-06 129 浏览
今日出左去mk搵野食, 嚴格黎講唔算搵,個朋友仔上網book左位,佢揀呢間個原因好簡單, 就係有outdoor位置佢可以食煙。而呢啲天氣又爽,唔會夏天咁熱辣辣。而且經openrice book位有折添。2個人,一人一件包,老實就麻麻地, 好硬好鞋同埋好細粒drink都有75折,不過只限glass, bottle無既叫左海膽多士, 好食既,當然唔平啦, 好似268咁上下。但尚算ok而且個樣靚。海鮮意大利飯, 靚仔,上碟都覺得好靚, 飯係鴛鴦色,但味道就好一般,唔難食最後叫埋呢個白酒意粉, 都係一樣,唔難食但又真係稱不上好味,味道單調,但樣又係好靚。地方有outdoor係便,都算好坐,地點方便,埋單2個人折左1000蚊,唔平

2個人,一人一件包,老實就麻麻地, 好硬好鞋同埋好細粒

2020-12-06 750 浏览
放假同朋友仔去咗Mk嘅商場食lunchLunch set好抵食!我點嘅酸酣青醬煙三文魚三文魚幾嫩,唔乾身又唔腥仲有少少魚油香加埋個酸酸地嘅醬汁非常開胃朋友點嘅炭燒意大利大啡菇,作為前菜真係份量十足食材新鮮,味道唔錯我嘅凍啡主菜之一嘅炭燒西班牙黑毛豬配慢煮杏鮑菇塊豬又大塊又厚身燒到啱啱好熟,非常多汁肉質又夠柔軟肉味香甜之餘亦食到炭燒嘅香味配上帶香草味嘅醬汁,好食!另一個主菜係烤雞肉蕃茄乾意粉非常之足料,醬汁充滿香濃嘅蕃茄味酸酸甜甜令人好開胃雞肉夠嫩滑,蕃茄亦好鮮甜而且意粉煮得啱啱好少少彈牙好食!配菜嘅薯條同蕃薯條甜品揀咗栗子蛋糕,d栗子溶打到勁軟滑栗子味濃郁香甜,配埋相對輕盈嘅海綿蛋糕正!另外呢度環境都唔錯,坐得舒服
放假同朋友仔去咗Mk嘅商場食lunch

Lunch set好抵食!

我點嘅酸酣青醬煙三文魚

三文魚幾嫩,唔乾身又唔腥

仲有少少魚油香
加埋個酸酸地嘅醬汁非常開胃

朋友點嘅炭燒意大利大啡菇,作為前菜真係份量十足
食材新鮮,味道唔錯

我嘅凍啡

主菜之一嘅炭燒西班牙黑毛豬配慢煮杏鮑菇
塊豬又大塊又厚身

燒到啱啱好熟,非常多汁
肉質又夠柔軟
肉味香甜之餘亦食到炭燒嘅香味

配上帶香草味嘅醬汁,好食!

另一個主菜係烤雞肉蕃茄乾意粉

非常之足料,醬汁充滿香濃嘅蕃茄味

酸酸甜甜令人好開胃

雞肉夠嫩滑,蕃茄亦好鮮甜

而且意粉煮得啱啱好少少彈牙
好食!

配菜嘅薯條同蕃薯條

甜品揀咗栗子蛋糕,d栗子溶打到勁軟滑

栗子味濃郁香甜,配埋相對輕盈嘅海綿蛋糕
正!
另外呢度環境都唔錯,坐得舒服

• 甜品
  • 黑毛豬
2020-12-05 154 浏览
今日黎到旺角既Lab Eat Rrstaurant晚餐~餐廳非常寬敞,客人有非常不錯既空間, 裝潢豪華舒適,幾適合情侶黎~一坐底當然要飲杯野chill下先。叫左兩杯Mocktail~先黎荔枝味既Narcissus ~賣相非常特別,杯上竟然有個泡泡煙而呢杯mocktail香味四溢,十分醒神!而另一杯黃色既係Virgin Mojito~配上清芳既熱情果味,頓時帶起我既食慾啊~有Mocktail, 當然要有小食啦,佢主要由魚子醬,牛油果,芝士以及龍蝦肉組成,呢個combination非常相配,味道口感相互配合,清新而不膩。生蠔當然少不了,新鮮清爽,蠔肉豐滿 ,差點忍不住想encore!之後到Blue Mussels, 亦即係白酒煮青口。青口選材非常出色,成熟度剛好,青口 口感非常嫩,份量亦十足!main dish~西班牙橡果飼黑毛豬!黑毛豬肉非常爽脆,喜出望外,外脆內爽。估唔到豬肉有呢種口感。最後 當然係甜品啦~熱情果醬雪糕朱古力球~無論賣相,味道都一流!熱辣辣既熱情果醬 流到朱古力球上,朱古力溶化在雪糕上,三者味道溶合!非常滿足!
今日黎到旺角既Lab Eat Rrstaurant晚餐~

一坐底當然要飲杯野chill下先。
叫左兩杯Mocktail~

先黎荔枝味既Narcissus ~
賣相非常特別,杯上竟然有個泡泡煙

而呢杯mocktail香味四溢,十分醒神!

而另一杯黃色既係Virgin Mojito~
配上清芳既熱情果味,頓時帶起我既食慾啊~

有Mocktail, 當然要有小食啦,

之後到Blue Mussels, 亦即係白酒煮青口。

main dish~西班牙橡果飼黑毛豬!
黑毛豬肉非常爽脆,喜出望外,外脆內爽。
估唔到豬肉有呢種口感。

最後 當然係甜品啦~
熱情果醬雪糕朱古力球~
無論賣相,味道都一流!
熱辣辣既熱情果醬 流到朱古力球上,
朱古力溶化在雪糕上,三者味道溶合!非常滿足!

2020-12-05 91 浏览
今日同好朋友去旺角行街,夜晚終於去到同事推介的LAB EAT食晚餐。坐下後,店員很快遞上餐牌。熱辣辣餐包,外脆內軟。Narcissus,杯上面的波波大概一分鐘後會自己爆開,荔枝味好濃,飲落口甜甜的。新鮮生蠔,好大隻,肉質肥美,幾鮮甜。洋蔥湯,味道唔錯,好濃郁。芝士卡邦尼意粉,麵條硬度剛剛好,配合煙肉和蘑菇,食落口好creamy。龍蝦尾意大利飯,龍蝦爽口彈牙,已經起哂肉,配上龍蝦汁的意大利飯,一試難忘。朱古力球,倒完熱情果糖漿醬就會溶化,溶化後會見到裡面的雪糕,熱情果的味道令到成個朱古力球的味道酸酸甜甜的,為完美的晚餐劃上句號。

坐下後,店員很快遞上餐牌。

熱辣辣餐包,外脆內軟。

新鮮生蠔,好大隻,肉質肥美,幾鮮甜。

洋蔥湯,味道唔錯,好濃郁。

2020-11-23
2020-12-05 71 浏览
是日同朋友去左T.O.P.商場既Lab食晚餐,估唔到氣氛甘好同食物質素都好好。餐廳可以選擇坐室內定室外,唔怕熱/凍都建議可以坐出面,因為都幾好feel~前菜點左2隻生蠔,大大舊而且好新鮮;另外仲試左佢既lobster & black caviar,估唔到龍蝦肉+牛油果+黑松露係可以甘夾,成個感覺好fresh。主菜點左Iberico pork, 厚度十足,好夠飽,而且煎既火喉恰到好處,保留返肉汁。另外,值得一讚既係佢既芝士意粉,芝士味真心濃,係我食過既芝士意粉入面最好食既如果大家想食可能要提早打去餐廳問一問,因為menu上係無既,十級推介!!而呢杯既cocotail都幾特別,會係你面前整個泡泡是日晚餐食得好愉快,推薦大家試!

而呢杯既cocotail都幾特別,會係你面前整個泡泡

是日晚餐食得好愉快,推薦大家試!
2020-12-04 73 浏览
今日晏宙lunch time 長d, 試下間靚靚餐廳 Lab eat restaurant and bar 同同事慶祝生日。 午餐set lunch包三道菜,頭盤叫咗温泉蛋銀魚柳酥皮盒子和西班牙墨魚樓沙律。酥皮盒子有驚喜, 好脆好味。混埋流心蛋漿, 好味。主菜叫咗 美國安格斯肉眼和個野菌意大利飯, 安格斯牛扒半成熟, 好香好有牛味, 仲要份量很大。 野菌意利飯勁濃郁。另外menu 有其他選擇,加拿大三文魚柳配日本紫薯,炭燒美國羊扒配薄荷青醬,或沙律香茅大蝦。另外如果鍾意食澱粉質嘅,還有黑毛豬扁意粉可以簡。甜品簡咗薑紅茶布甸, 出乎意料, 牛奶味好配薑味, 伴碟嘅薑粒和cream 好好味, 薑粒好爽口, 無咪重薑味。再加個比利時珠古力,飲品下午價錢好合理, 呢到裝修又靚食物又靚, 最啱打卡。

午餐set lunch包三道菜,
頭盤叫咗温泉蛋銀魚柳酥皮盒子和西班牙墨魚樓沙律。

酥皮盒子有驚喜, 好脆好味。混埋流心蛋漿, 好味。

另外如果鍾意食澱粉質嘅,還有黑毛豬扁意粉可以簡。

飲品下午價錢好合理, 呢到裝修又靚食物又靚, 最啱打卡。
2020-12-02 184 浏览
旺角一直給人的印象都是樓上café的聚集地,但這間餐廳可以為旺角帶來點新氣象,而且配有戶外座位,夜晚都幾有情調。餐包 橄欖油加黑醋點完餐後侍應送上外脆內軟的麵包,麵包上桌時還是很熱的,配上黑醋橄欖油,開胃!新鮮生蠔這是我第一次吃生蠔,因為生蠔上桌後看到非常新鮮,決定一試。生蠔入口鮮甜,好肉口感豐富,想encore!Lab eat CocktailLab eat 顧名思義就是有實驗的成分,飲品上桌後侍應會在飲品上噴上泡泡,可以持續一段時候,這個時候就要捉緊時間拍照打卡了!我的這杯是熱情果味的cocktail,好看又好玩。瑞士芝士焗法式洋蔥湯洋蔥粒已經完全溶於湯中,很少喝到焗過的湯,特別的新嘗試。黑松露菌泡沫濃湯整個湯的菌味很濃,有許多不同菌粒溶於湯中,真材實料,加上湯上面的泡泡,如其名cappuccino的綿滑。卡邦尼意粉這個看似普通的意粉餐廳很有誠意,整個芝士都端出來,在客人面前即場製作。意粉上桌時仍然是熱辣辣,而且經過侍應不停地撈,每條意粉都充滿芝士香味。龍蝦意大利飯這個飯很有驚喜。龍蝦肉非常彈牙,而且肉質很厚,吃的時候口感豐富。餐廳也很貼心,龍蝦已經起了肉,但仍然留著龍蝦殼,這個飯
餐包 橄欖油加黑醋
新鮮生蠔
生蠔
Lab eat Cocktail
瑞士芝士焗法式洋蔥湯
洋蔥粒已經完全溶於湯中,很少喝到焗過的湯,特別的新嘗試。
黑松露菌泡沫濃湯
卡邦尼意粉
龍蝦意大利飯
這個飯很有驚喜。龍蝦肉非常彈牙,而且肉質很厚,吃的時候口感豐富。餐廳也很貼心,龍蝦已經起了肉,但仍然留著龍蝦殼,這個飯看上去有層次。
72% 朱古力球伴高溫熱情果汁 香草雪糕及椰糖脆脆
最後來到甜品部份,朱古力球裡面是香草雪糕,把熱熱情果汁一淋下去,朱古力會伴隨熱情果汁融入雪糕,不會過甜。
疫情進入第四波,又要被迫WFH,大家心知肚明WFH就係蛇皇,但我又唔想咁hea,不如就清下手頭上十篇未寫嘅食評!女友係IG開左間小店,工作上有個小突破,當然要同佢慶祝一下,今次係第二次黎到LAB EAT,相隔一年有多,上次食lunch俾我嘅印象都已經好好,估唔到今次食dinner更有進步!一如以往,食六點,貪佢未到晚飯時間無乜人,揀左坐室內,但其實室外都唔錯,不過好似適合happy hour飲兩杯多D。食店好細心,桌上一早放低左口罩袋同消毒紙巾!叫左兩杯cocktail,粉紅色個杯係Gin做底,配玫瑰、檸檬葉、檸檬汁同荔枝,黃色個杯係Wisky做底,配薄荷、橙汁同檸檬汁。兩杯都好開胃,幫我地醒一醒味蕾,酒味平衡得幾好。特別之處係侍應會拎住枝「衝擊波槍」係兩杯飲品上面整個霧化嘅波波,飲嘅時候吉穿佢d霧就會散發出黎,都幾dreamy,啱哂女仔打卡!頭盤1:紐西蘭生蠔睇樣就知肥美飽滿,食落肉質脆嫩新鮮,好creamy,加上檸檬汁,甜味好出!頭盤2:澳洲龍蝦肉及牛油果他他配意大利黑魚子醬呢個配搭幾新鮮,亦睇得出廚師都幾有心機研發菜色!食落啖啖龍蝦肉,好滿足,正好平衡牛油果嘅膩,旁邊嘅熱情果ja

頭盤1:紐西蘭生蠔

頭盤2:澳洲龍蝦肉及牛油果他他配意大利黑魚子醬
呢個配搭幾新鮮,亦睇得出廚師都幾有心機研發菜色!食落啖啖龍蝦肉,好滿足,正好平衡牛油果嘅膩,旁邊嘅熱情果jam酸酸甜甜好開胃,成碟野顏色賣相都好靚,增加食慾!黑魚子醬油脂感飽滿!呢碟前菜雖然貴,但值!

主菜1:芝士卡邦尼意粉
又係女士打卡之選!上菜時,侍應會先將意粉放入大車輪芝士入面翻拌,意粉吸哂芝士d精華,每條意粉掛哂汁,翻拌嘅過程已經好香好想食!配合咸香煙肉和香軟蘑菇一齊吃,好滿足,如果係芝士愛好者一定要試!
主菜2:鱸魚拼慢煮西班牙八爪魚
鱸魚肉質堅實潔白,味道鮮美,幾乎無腥味,魚皮亦都烤到脆口!西班牙八爪魚本身味道唔強烈,廚師好聰明側邊加左熱情果jam,帶出八爪魚鮮味,經過慢煮,食落口感軟滑,同平時有d唔同,唔知以為自己食緊生嘅八爪魚

甜品:75%朱古力球伴高溫熱情果汁配香草雪糕及椰糖脆脆
個朱古力波上檯已經覺得好靚,然後侍應再淋上熱辣辣嘅熱情果汁,令朱古力波融化,溶左嘅朱古力mix埋裡面嘅雪榚,好似食緊脆皮雪條咁,同時熱情果汁又可以中和番甜度,整體做得好好!

最後想提下d店員,佢地服務好好,每道菜會介紹用左咩材料同點食法,會不時換碟,好細心,面上都係帶住笑容,而聽其中一位姨姨講,佢由開鋪做到宜家,仲不停褒獎餐廳有咩好食、廚師有幾專業同用心,定全感受到佢幾寓工作於娛樂!今晚餐飯食得好開心!
2020-11-17
2020-12-01 75 浏览
Lab Eat 喺我既Bucket List好耐,今日襯睇演唱會之前,獨樂樂下,自己去食lunch😬入面環境好光猛,有落地大玻璃,可以選擇坐室內定室外。入面都好寧靜,有細細既英文歌做背景音樂,好適合同朋友傾計。我揀左3 course既lunch set,揀左:1. 炭燒意大利大蘑菇沙律: 磨菇幾新鮮,又大隻,配上黑糖醋,好開胃👍🏻2. 香煎海紅石斑魚柳及新鮮薯蓉: 魚柳外皮煎得好脆。我最鐘意個薯蓉,好smooth 好creamy!😋😋3. 甜品要左侍應推介既豆腐及忌廉芝士布甸,好味!有餅底,布甸好creamy但又唔會好甜,唔錯👍🏻4. 飲品方面我揀左Hot Mocha 提提神!個拉花幾完整,奶同咖啡比例幾好👍🏻總括,Lab Eat既食物、環境、情調都唔錯,值得一試!
我揀左3 course既lunch set,揀左:
總括,Lab Eat既食物、環境、情調都唔錯,值得一試!
豆腐及忌廉芝士布甸
Hot Mocha
2020-11-25
Hot Mocha
  • 甜品
  • 薯蓉
2020-11-26 68 浏览
在人山人海的旺角,想舒舒服服地歎一餐午餐,最好便是來到T.O.P.這個商場,5樓上面找到這間Lab Eat。雖然人客也算多,但這裡環境舒適,座位闊落沒有焗促感,令人放鬆到心情。紅菜頭酥皮盒子這個前菜款式算是新穎,平日可以選擇的通常是沙律或者餐湯,酥皮香脆鬆化,紅菜頭爽口清甜健康。炭燒美國安格斯肉眼五成生熟度的肉眼扒燒得有水準,肉汁豐富肉質嫩滑,沒有多餘的血水滲出。香煎比目魚柳伴燒南瓜比目魚扒的魚皮煎得香脆吸引,魚肉鮮甜嫩滑,燒南瓜吸收了魚汁的精華,又香又甜。蕃薯條蕃薯條比一般的薯條粗身,炸得香脆亦較為薯條清甜。炭燒美國露筍味道清新怡人又清甜,但是這碟份量有點少呢。花生布朗尼蛋糕這款brownie佈滿花生碎,可以增加口感之餘亦可以減低肥膩罪惡感,甜度適中較為健康。藍莓芝士餅保持到芝士的香濃卻不會過甜,是健康又美味之選。

紅菜頭酥皮盒子
炭燒美國安格斯肉眼

香煎比目魚柳伴燒南瓜
蕃薯條
蕃薯條比一般的薯條粗身,炸得香脆亦較為薯條清甜。
炭燒美國露筍
味道清新怡人又清甜,但是這碟份量有點少呢。

花生布朗尼蛋糕
藍莓芝士餅
保持到芝士的香濃卻不會過甜,是健康又美味之選。