2021-04-06
年幾前去過Lab eat分店留下不俗印象,水準以上嘅西餐唔難搵,最難得嘅係菜式加添左活力創意,想嘆番晚就成為左我腦中閃過嘅選擇。日本帶子刺身薄片及海膽 ($268)賣相好澎湃,海膽同帶子鮮味爆錶,即使有簡單調味都完全cum唔住個鮮甜味,份量仲多到食極都有。 食材新鮮係第一步,好欣賞大廚配搭成個組合好有心機,醬汁係日式酸汁加少少橄欖油,面頭仲有三文魚籽、海膽醬同紫菜碎等,味道十分豐富,有種食緊omakase既水準。炭燒28天乾式熟成西班牙黑毛豬鞍 ($598 set)個人覺得西餐級數既一個小分水嶺就係睇佢煎既豬扒做唔做到嫩滑多汁,呢度絕對合格有餘。 兩塊豬鞍油脂分佈唔同都一樣咁好食,肥d個塊夠甘香,瘦d個塊又鎖到肉汁夠juicy,肉味濃郁。卡邦尼扁意粉 ($258)意粉煮得岩岩好夠彈牙,一撈起見到沾滿濃厚既蛋汁就食慾大增,食落果然creamy充滿蛋香,配埋口感似西班牙腸既厚煙肉好香口。白酒煮澳洲藍青口 ($228)平時baby青口就食得多,估唔到大青口都可以煮得咁嫩口,白酒汁同各種香料都好香,仲食到淡淡既忌廉奶味。 食到底有大量奶白色既青口湯,空口飲都唔會好咸,如果上埋多士點汁就更加完
炭燒28天乾式熟成西班牙黑毛豬鞍 ($598 set)
卡邦尼扁意粉 ($258)
白酒煮澳洲藍青口 ($228)
平時baby青口就食得多,估唔到大青口都可以煮得咁嫩口,白酒汁同各種香料都好香,仲食到淡淡既忌廉奶味。 食到底有大量奶白色既青口湯,空口飲都唔會好咸,如果上埋多士點汁就更加完美。
Cheddar Cheese Cake ($118)
一直對甜品冇咩追求,但呢個cheese cake真係一流到我會想為左佢再黎。 蛋糕本身幼滑甘香唔會膩,特別在蛋糕面有燒過既車打芝士,咸香得黎有種食緊火炙三文魚既錯覺,但作為甜品成件事又好夾。 一旁既配料亦唔係得個樣,蛋白同士多啤梨碎碎都令味道同口感更豐富,揀佢黎做生日cake都唔失禮。
Chocolate Ball with Ginger ($598 set)
賣相好靚,內餡底層仲有滑嘟嘟既布丁,不過整體偏淡,最好味係食中薑蜜個幾啖,個人覺得個薑味可以再重手d。