2022-09-12 208 浏览
總體服務質素良好食物質素良好不過價錢與食物質素不配如果價錢計埋加一後係580-630左右就比較值得一嚟就俾塊「嘉頓」麵包大為失望跟住上咗生蠔 (任然未恢復信心)生蠔新鮮度不足 有少許腥味 海水味偏淡加海鮮汁一起食尚可小食拼盤(不算驚艷)-蟹肉芒果分子料理 口味味道尚可-和牛脆卷 還好 -日本海膽 任然是鮮味不足西班牙黑毛豬400g-肉質厚實 偏嫩-一啖咬落去會爆汁(建議先試原味 再加醬汁入口)推薦指數4粒星甜品:朱古力波-外殼係黑朱古力製成 味道不算甜膩-內餡係焦糖海鹽雪糕 焦糖香味濃郁 不過食多兩啖會覺得甜膩(建議雪糕一定同朱古力碎一起入口)
總體服務質素良好
食物質素良好
不過價錢與食物質素不配
如果價錢計埋加一後係580-630左右就比較值得

一嚟就俾塊「嘉頓」麵包
大為失望

跟住上咗生蠔 (任然未恢復信心)
生蠔新鮮度不足 有少許腥味 海水味偏淡

加海鮮汁一起食尚可

小食拼盤(不算驚艷)
-蟹肉芒果分子料理

小食拼盤

西班牙黑毛豬400g
-肉質厚實 偏嫩
-一啖咬落去會爆汁
(建議先試原味 再加醬汁入口)
推薦指數4粒星

甜品:朱古力波
-外殼係黑朱古力製成
味道不算甜膩
-內餡係焦糖海鹽雪糕
焦糖香味濃郁 不過食多兩啖會覺得甜膩
(建議雪糕一定同朱古力碎一起入口)
朱古力波
小食拼盤
朱古力波
  • 黑毛豬
2022-09-09 139 浏览
今日同朋友響旺角行完街,就搵地方開餐,忽然諗響旺角TOP 商場有一間氣氛幾好既餐廳Lab Eat,所以就帶咗朋友一齊去開飯。我朋友唔食生蠔,但我越級鍾意食,所以我自己就叫咗兩隻新鮮生蠔來食。Black Pearl ($69) - Black Pearl 好新鮮,蠔肉飽滿而滑順,鮮鹹的海水味中蘊含豐富的乳香, 屬濃味的品種Synonyms N2 ($69) - 蠔肉質感嫩滑細緻,而且肥美,讚。Raclette Cheese 熱溶法國流心芝士 ($238) - 店員會先放上一碟以莎樂美腸、火腿、蘆筍、火箭菜、薯角組成的沙律,之後店員會拿著一舊瑞士傳統熱溶芝士,即場在沙律上蓋上一層厚厚既芝士,超吸睛,芝士拉絲,厚實而且有芝味,身為芝士控既我,大愛。Carbonara 特色卡邦尼扁意粉($268) - 溶化的芝士味道濃稠鹹香,黏在寬帶麵粗糙表面上,香濃的滋味。Lamb Chop 炭燒自然放牧西班牙羊扒 ($398) - 炭燒自然放牧西班牙羊扒口感係爽嫩鬆軟, 肉質非常容易入口,有炭燒既香氣,十分美味,伴碟的新薯同蔬菜都好好食。Magical Lychee ($128) Happiness (

Raclette Cheese 熱溶法國流心芝士

Carbonara 特色卡邦尼扁意粉

Lamb Chop 炭燒自然放牧西班牙羊扒

Magical Lychee ($128)

Happiness ($108)

最後,當然係要食甜品作結

Vanilla Gelato with No.4 Oscietra Caviar 意大利頂級雲呢拿雪糕及魚子醬 ($198) - 咸咸的魚子醬配甜甜的雲呢拿雪糕都係第一次食,放入口感覺好得意,開頭覺得佢地唔會夾,但原來佢地相當合襯,咸甜咸甜的味道,好有衝擊。

Raclette Cheese 熱溶法國流心芝士
Carbonara 特色卡邦尼扁意粉
Lamb Chop 炭燒自然放牧西班牙羊扒
2022-09-09 149 浏览
在OPENRICE見到這間餐廳,食評不錯,故便於網頁內於2022年8月31日進行預約,是次預約本打算為家人慶生,故選擇於生日正日到該餐廳用膳。可惜今天(即預約前3天)卻收到餐廳員工來電,告知餐廳於預約當天被包場,由於預約時已告知預約是為慶生,員工只竟向本人提出改期,試問生日的日子能改嗎?結果本人要於短時間內安排另一地方為家人慶生,而且還要被餐廳除消了本人之預約,本人實在覺得很憤怒。
2022-09-09
2022-09-07 145 浏览
今晚兩公婆撐枱腳,去食啲高質嘅食物啦~ Lab eat 地點好方便,就喺地鐵站旁邊!打開餐牌,其實食物選擇好多,不過見到佢有個幾豐富嘅二人餐,咁就嗌呢個啦!頭盤有四隻生蠔同埋意式生牛肉薄片!生蠔都幾肥美,海水味濃郁。之後有一個牛肝菌湯同埋一個海鮮湯。我哋一致覺得海鮮湯好飲啲,有啲似龍蝦湯嘅咁味道,入面都幾多海鮮!主菜好正,有牛扒同埋西班牙紅蝦海膽意粉😍牛扒稍為肥咗少少,不過勝在肉質細膩,都唔錯~西班牙紅蝦好味道,食到我舔舔脷😋二人餐嘅甜品係靚靚甜品拼盤,我哋覺得最好味係pancake!仲有仲有,呢度啲cocktail賣相一流,啱晒打卡啦!今次兩杯都嗌咗少甜,酒味唔重,女仔飲就啱晒👍🏻

主菜好正,有牛扒同埋西班牙紅蝦海膽意粉😍

牛扒稍為肥咗少少,不過勝在肉質細膩,都唔錯~

西班牙紅蝦好味道,食到我舔舔脷😋

2022-09-06
  • 生蠔
2022-09-07 135 浏览
旺角|𝐋𝐚𝐛 𝐄𝐚𝐭 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 & 𝐁𝐚𝐫🍴𝑆𝑒𝑎𝑓𝑜𝑜𝑑 𝐶𝑒𝑣𝑖𝑐ℎ𝑒 & 𝐴𝑣𝑜𝑐𝑎𝑑𝑜 𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑 $298- 酸酸甜甜,好開胃- 生果令海鮮嘅鮮味更加出~🍴𝐿𝑎𝑚𝑏 𝐶ℎ𝑜𝑝 $398- 羊肉好嫩,騷味唔重- 帶點迷迭香嘅香味🍴𝑅𝑎𝑐𝑙𝑒𝑡𝑡𝑒 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 $238- 芝士瀑布🧀打卡必點‼️- 芝士要趁熱食,濃濃黏黏嘅質感,芝士控表示好滿足🥰🥰- 露旬好嫩、爽口- 啲火腿就比較咸,唔夾芝士- 可以幾個人share一碟👍🏻🍴𝑇𝑒𝑛𝑑𝑒𝑟𝑙𝑜𝑖𝑛 𝑅𝑜𝑠𝑠𝑖𝑛𝑖 𝐻𝑜𝑙𝑑 $598- 鵝肝煎得好香、又大塊,食落好軟滑🤤- Tenderloin來自牛牛腰部嘅位置,最嫩嘅部位🤓- 一碟兩種享受😎口爆你嘅味蕾😆🍴𝑂𝑐𝑡𝑜𝑝𝑢𝑠 𝑤/ 𝑅𝑒𝑑 𝑃𝑟𝑎𝑤𝑛 𝑅𝑖𝑠𝑜𝑡𝑡𝑜 $338- 呢個擺盤,贏曬🤓靚過尖沙咀店- 八爪魚雖然有啲難嚼爛,但好重八爪魚味👍🏻- Risotto用咗蕃茄汁煮,濃厚之餘,冇咁易濟🍴𝐷𝑢𝑐𝑘 𝐶𝑜𝑛𝑓𝑖𝑡 & 𝐷𝑢𝑐𝑘 𝐿𝑖𝑣𝑒𝑟 $598- 鴨肉皮脆、肉有口感,隔離有個類似青醬嘅汁可以點~🍴𝑀𝑎𝑖𝑡𝑎𝑘𝑒 𝑀𝑢𝑠ℎ𝑟𝑜𝑜𝑚 𝑅𝑖𝑠𝑜𝑡𝑡𝑜
旺角|𝐋𝐚𝐛 𝐄𝐚𝐭 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 & 𝐁𝐚𝐫

- 酸酸甜甜,好開胃
- 生果令海鮮嘅鮮味更加出~

🍴𝐿𝑎𝑚𝑏 𝐶ℎ𝑜𝑝 $398
- 羊肉好嫩,騷味唔重
- 帶點迷迭香嘅香味

🍴𝑅𝑎𝑐𝑙𝑒𝑡𝑡𝑒 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 $238
- 芝士瀑布🧀打卡必點‼️
- 芝士要趁熱食,濃濃黏黏嘅質感,芝士控表示好滿足🥰🥰
- 露旬好嫩、爽口
- 啲火腿就比較咸,唔夾芝士
- 可以幾個人share一碟👍🏻

🍴𝑇𝑒𝑛𝑑𝑒𝑟𝑙𝑜𝑖𝑛 𝑅𝑜𝑠𝑠𝑖𝑛𝑖 𝐻𝑜𝑙𝑑 $598
- 鵝肝煎得好香、又大塊,食落好軟滑🤤
- Tenderloin來自牛牛腰部嘅位置,最嫩嘅部位🤓
- 一碟兩種享受😎口爆你嘅味蕾😆

- 呢個擺盤,贏曬🤓靚過尖沙咀店
- 八爪魚雖然有啲難嚼爛,但好重八爪魚味👍🏻
- Risotto用咗蕃茄汁煮,濃厚之餘,冇咁易濟

- 鴨肉皮脆、肉有口感,隔離有個類似青醬嘅汁可以點~

🍴𝑀𝑎𝑖𝑡𝑎𝑘𝑒 𝑀𝑢𝑠ℎ𝑟𝑜𝑜𝑚 𝑅𝑖𝑠𝑜𝑡𝑡𝑜 $398
- 菇燒得好香,入面又唔會乾~
- 個飯都好香濃嘅菇味
- 個人嚟講,覺得有啲膩,因為只有菇同菇飯😵‍💫

🍴𝑆𝑝𝑎𝑟𝑘𝑙𝑖𝑛𝑔 𝑀𝑖𝑛𝑒𝑟𝑎𝑙 𝑊𝑎𝑡𝑒𝑟 750𝑚𝑙 $48
- 幾個朋友仔可以share一支😙

🍴𝑀𝑒𝑒𝑡 $108
- 朋友點嘅,佢話幾好飲~
- 有咖啡香嘅酒☕️🥂

🍴𝑆𝑚𝑜𝑘𝑒 𝐷𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡 𝑃𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒𝑟 $338
- 倒啲唔肯定係咪叫「液態氮」嘅液體落個朱古力入面,好靚,成張枱都係輕煙😍
- 倒完之後,朱古力入面就有啲韓國粒粒雪糕嘅物體喺入面,冇記錯係士多啤梨味嘅~
- 最右邊👉🏻水果下面嘅係杏仁布甸,個碗有一半嘅體積(底部)都係假嘅,我地都麻麻呢樣
- 白桃1-2片,甜嘅
- pancake(?),皮薄、cream超滑,最好食
- 影完相,好耐都唔溶嘅雪糕🍦
- 普通嘅曲奇🍪
- 普通嘅蛋糕🍰

🔻Open Rice book位有88折 (先計)
🔺有加一服務費 (後計)

整體而言
▪️味道 4.5 / 5
▪️環境 4 / 5
▪️抵食 3.5 / 5

📍旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 5樓502號鋪
2022-08-02
2022-09-06 156 浏览
今晚約咗朋友去旺角一間西餐廳「LAB EAT Restaurant & Bar」食晚飯,這間餐廳環境相當不錯,我們叫了:《Oyster》1️⃣ 新鮮生蠔🦪 生蠔 非常新鮮,大大隻,蠔肉好飽滿,而且口感滑溜,好味道2️⃣ 熱溶法國流心芝士🧀 熱溶法國流心芝士,芝士味道非常濃郁,充滿了奶香的味道,再配上新鮮的沙律菜🥗、小蕃茄🍅、火腿🍖、蘆筍,薯仔🥔等一起食用,非常美味《Pasta》3️⃣ 特色卡邦尼扁意粉🍝 卡邦尼扁意粉 煮得剛剛好,意粉煮至彈牙又煙煙韌韌,食落口好Creamy,內含煙肉碎又有咸香味道,非常好吃《Main Courses》4️⃣ 炭燒自然放牧西班牙羊扒🐑 西班牙羊扒 我們叫了五成熟,每件羊扒嘅份量都相當足,羊扒外層燒至微微焦香,肉質則鮮嫩可口,值得一贊《Dessert》5️⃣ 意大利頂級雲呢拿雪糕及魚子醬🍦雲呢拿雪糕及魚子醬 估唔到都可以咁夾,香滑雪糕配搭珍貴魚子醬,令人回味無窮《Cocktail》6️⃣ Magical Lychee (Lychee, Rose, Red Wine)7️⃣ Happiness (Homemade Lychee & Berry Mixture)我們叫了兩杯雞尾酒🍹,味道
這間餐廳環境相當不錯,我們叫了:

《Oyster》

炭燒自然放牧西班牙羊扒

《Dessert》
5️⃣ 意大利頂級雲呢拿雪糕及魚子醬

《Cocktail》
我們叫了兩杯雞尾酒🍹,味道清新,又容易入口,賣相相當吸引,打卡一流
Magical Lychee、Happiness
2022-09-02 130 浏览
今日與友人遊完迪士尼,就到了T.O.P. 中的西餐廳LAB,期待假日的感覺延續,只因為環境舒服,服務員有禮,我們點選了set dinner,喜愛當中樣樣都有 前菜方面有(1)生蠔:海水味,新鮮仲好creamy 。(2)昆布高湯冷凍鮑魚:昆布帶出鮑魚味,鮑魚超軟,一切就開又易咬,高湯令鮑魚味更鮮。(3)意式生牛肉薄片:芝士薄片的咸香,加上至愛的火箭菜,令牛肉薄片味道更鮮味 牛肝菌湯:面層泡沫香滑,牛肝炒得特別香口,令整個湯也特別滋味。海鮮湯:很遠已聞到鮮龍蝦味,仲大大大塊魚肉青口,好吸引人 主菜有(1)炭燒美國極佳級肉眼牛扒:超大件,一上枱那那陣陣炭燒香味,十分吸引,我們點了五成熟,紅嫩的肉質,令人興奮。(2)西班牙紅蝦及日本海膽意粉配鱘龍魚子醬:與魚子醬最配;海膽鮮甜,海水味濃,紅蝦肉質生美厚實,令意粉每一條也掛上濃郁的海鮮味,但請記住,趁熱食,海鮮味會更出色。 甜品:熱情果布甸(作最後總結,平衡整食的味道,酸甜味剛剛好好),法式開心果可麗餅(香滑的開心果蓉,奶味香超好味,配上可麗餅,無與倫比。),Early Grey 卷蛋(Early Grey清新的蛋糕更吸引 ),,芝士餅(運用檸檬

甜品:熱情果布甸(作最後總結,平衡整食的味道,酸甜味剛剛好好),法式開心果可麗餅(香滑的開心果蓉,奶味香超好味,配上可麗餅,無與倫比。),Early Grey 卷蛋(Early Grey清新的蛋糕更吸引 ),,芝士餅(運用檸檬點綴,令芝士餅更清新,亦減低了肥膩感。)

超好飲的cocktail
中秋節要與家人再去。
2022-09-01 1546 浏览
呢度絕對可以居高臨下,望住繁盛嘅彌敦道,摸住酒杯底,同三五知己,或者愛侶情人,悠閒地渡過一個又chill又正嘅晚上。打開餐牌一刻,已經覺得二人晚市套餐幾好;翻過整本menu後,最終都係叫左套餐😆因為套餐的組合頗合口味,而且計落性價比高。🥖坐下不久已先奉上麵包、油、醋。麵包有麥香、又軟熟,而且微酸醋味更突顯了麵包味道。🦪之後係生蠔,兩只蠔都幾肥美 。瘦身啲嘅蠔,入口非常順滑,而圓潤d嘅蠔,入口則有非常濃郁海水味。🥗意式生牛肉薄片,最初以為自己食唔倒生牛肉,點知最後係食到停唔倒口,牛肉片完全無血腥味,夾埋芝士、火箭菜一齊食係可口、惹味討好。🍽昆布高湯冷凍鮑魚,係其中一味今晚喜愛菜式之一,上枱時的晶瑩已很亮眼,高湯餚製而成嘅啫喱凍既清新也鮮味,最正係鮑魚,爽脆嘅口感,容易嘴嚼,輕易咬開。🥣餐湯分別有牛肝菌湯同海鮮湯,不得不讚餐廳,二人餐嘅餐湯唔係一般紅湯白湯,而係兩款足料、味濃嘅湯,可見餐廳提供食物嘅誠意。牛肝菌湯入口滑溜;而海鮮湯則有非常濃郁嘅龍蝦味。主菜: 🥩炭燒美國極佳級肉眼牛扒,要左5成熟,極容易切開,好少筋位,裡面仍是粉嫩嘅紅肉,咁講雖然老土,但真係好有牛味、肉汁豐富。主菜:🦐西班

意式生牛肉薄片

昆布高湯冷凍鮑魚

海鮮湯 牛肝菌湯

炭燒美國極佳級肉眼扒, 西班牙紅蝦及海膽意粉配鱘龍魚子醬

主菜:🦐西班牙紅蝦及海膽意粉配鱘龍魚子醬
個名咁長,就知用料幾咁豐富。每一啖入口都有濃濃嘅海洋感覺。鱘龍魚子醬粒粒圓潤飽滿、烏黑發亮,之前都係搭配餅乾一齊食,今晚可以奢侈d,直接用湯匙𢳂起送入口中……入口即化,香氣瀰漫喺口腔之內。第二啖搭配海膽一齊食,口腔中簡直係海潮爆發嘅滋味,唔識點形容,好濃海水鮮味,但唔會係只得鹹味。食完呢啖,我係放低晒餐具,唔想食其他嘢住,好想呢種味道停留喺口腔內。😌

之後食埋意粉,意粉係比較粗身嘅,掛滿蝦味極濃嘅醬汁,入口既黏且香。
🍮套餐嘅尾聲係甜品,壓軸食物同樣精彩,係甜品併盤,每件製作都十分精美,而且味道不盡相同。
甜品併盤

🧀三重芝士餅: 細細件小蛋糕,但芝士味好香濃
🌯法式開心果可麗薄餅卷: 好鍾意一邊食綿密嘅薄餅卷,一邊嘴嚼粒粒開心果,口感多元
🍰Earl Grey 蛋捲: 茶味唔會太濃嘅伯爵忌廉軟滑無比,奶香十足
🍮熱情果布甸: 我係十分怕酸嘅人,而呢個熱情果又真係勁勁勁酸,不過我最後都係一啖一啖食晒。😁
🍸餐飲加多少少錢就可以點cocktail,朋友要左Long Island,我就要Melon Ball,Bartender 嘅配方比例幾啱我地,我地既想飲酒,但又唔想入口有太濃烈嘅酒味,而呢兩杯都做到容易入口,在喉頭間又有少少酒香揮發嘅層次,唔錯!
Melon Ball, Long Island

完美句號。

2022-08-29
2022-08-31 116 浏览
Mk 市中心,尤其獨特有空中花園唔使好似tst 坐馬路邊食塵,食物物質樣樣都ok,唯獨是唔識做回頭客生意,二人埋單三千幾,都唔識送個甜品做生日餅,可惜。。。😮‍💨
2022-08-31
  • 刺身級珍寶帶子薄切
  • 新鮮生蠔
  • 海膽多士
1K
2022-08-29 1144 浏览
港鐵旺角站B4一出就係哩個旺角T.O.P.商場,而今晚食飯嘅餐廳就係在這裡5樓,當然這間餐廳不是第一次去的,因為這裡確實在附近絕對係一個唔錯嘅選擇!環境氣氛、服務、同食物質素都一定滿意!頭盤就點了日本帶子刺身薄片及溫泉蛋,鮮味嘅帶子刺身上加上了三文魚籽,入口香甜,包帶子刺身圈住中間有隻香滑溫泉蛋,上面還有少少黑魚子醬,清新得有點貴氣😊主菜就係點了份西班牙黑毛豬鞍,兩大塊燒得剛好,切開見到充滿肉汁,入口感覺肉質嫩滑之餘十分軟熟,配哩跟上醬汁入口,肉嘅味道更香濃,配菜亦十分出色,食完兩塊黑毛豬鞍完全已經十分滿足,但唔會覺油膩在這裡甜品亦係必食,今晚就點了意大利頂級雲呢拿雪糕及魚子醬,出來份量雖然唔係大份,但個種質素同精緻,亦係可以在這裡找到嘅緊持,這個雲呢拿雪糕入口個陣香濃軟滑味道真係同平時食到嘅味道有點不同,加上上面放了黑魚子,一咸一甜感覺十分鮮明!飲品要了杯Cocktail Fate,由荔枝,威士忌,檸檬,蛋白組成,入口威士忌配上荔枝味道香濃易入口,上面一層由蛋白打成嘅泡沫十分有層次!今晚在這裡感覺十分滿足!再冬些可以再來座在露台位置享受一下美食同感受繁鬧匆忙嘅城市氣息😊

LAB EAT 由尖沙咀人氣旺到嚟旺角,搭地鐵出旺角我最鍾意去商場過冷河,地鐵站直出商場 T.O.P ,意思係 This is Our Place,好多小店,每次都行到唔願走。Happy Friday 食得有情調啲,順便飲杯Cocktail 打下卡。LAB EAT Restaurant & Bar 貫徹實驗精神,啱晒我地喜歡美食、玩味、創新的閨蜜。室內裝修落重本,雲石枱、沙發椅、木系色調的主題牆,時尚空間感,室內圓形卡位最適合一班朋友聚會,露台座位更加係另有天地,嘆番杯特色 Cocktail 🍹 chill 吓!Lab EatBlaster Cocktail Magical Lychee $128(Lychee, Rose, Red Wine)Lab Eat 調酒師都是資深的,Blaster Cocktail 特調飲品造型精緻,視覺效果宜人,以「實驗」氣泡帶進 Magical Lychee,閨蜜們打卡不愁寂寞,不同的角度 直接泡沫爆破。清新荔枝味、香醇清香Rose、紅酒充滿水果香,散發一種截然不同的清新好味道。熱溶法國流心芝士 $238Raclette Cheese 唔係周圍都有得食,

Lab Eat
Blaster Cocktail
Magical Lychee $128
(Lychee, Rose, Red Wine)

熱溶法國流心芝士 $238
Raclette Cheese 唔係周圍都有得食,都算係總店招牌美食之一,店員把熱溶法國流心芝士批下來香脆可口,濃烈的芝士香氣,喜歡吃芝士的一定覺得味道非常討好,配搭 Salami 吃起來鹹香十足。

仲有我最喜歡的 Rocket Leaves ~ 火箭菜,苦盡甘來的味道,吃起來很幼嫩的蘆筍,特別鮮甜的味道。

白酒煮澳洲鮮活藍青口
Mussel with White Wine $238

白酒煮澳洲鮮活藍青口,白酒忌廉汁入口帶有少少酒香味,澳洲鮮活藍青口海鮮味特別鮮甜,肉質非常彈牙,好味到連湯汁都飲埋。

西班牙黑毛豬鞍
Spanish Iberico Pork Rack $398

主食有西班牙黑毛豬鞍,🇪🇸 極佳的肉質,燒得微微焦香啱啱好,食落肉質非常鬆軟。

生熟度是我喜歡 medium ,紅粉菲菲的肉色,調味剛剛好而且肥瘦適中,火候掌握得好均勻。

意大利頂級雲呢拿雪糕及魚子醬
Vanilla Gelato with No.4 Oscietra Caviar $198

餐牌精緻玩味,fine dining 當然唔少得甜,好有 米芝蓮 feel 的星級甜品,No.4 魚子醬 配搭 意大利頂級雲呢拿雪糕,鹹甜之間衝擊着味蕾。

總括餐廳服務真係好,價錢合理,店員好細心有禮,鬧市中一片寫意舒適,寫意空間 加上 玩味美食,是旺角區中少見的餐飲好地方。
  • 熱溶法國流心芝士
  • 意大利頂級雲呢拿雪糕及魚子醬
2022-08-23 139 浏览
今晚約咗個好耐冇見嘅朋友食dinner,朋友鍾意食西餐,我就提議嚟呢間餐廳,餐廳空間感十足,有室內外座位,感覺好舒服一坐低就叫咗兩款生蠔 🦪非常多汁,口感爽脆鮮甜白酒煮澳洲鮮活藍青口藍青口肉質嫩滑味道鮮甜,除咗帶淡淡嘅海水味,還帶有淡淡嘅白酒香氣特色卡邦尼扁意粉意粉口感煙韌,每條都充滿醬汁,好creamy,蛋香味十足西班牙黑毛豬鞍豬鞍揀咗7成熟,口感鮮嫩肉汁豐富,帶有淡淡嘅橡果香味意大利頂級雲呢拿雪糕及魚子醬賣相好精緻,滑順口感嘅雲呢拿雪糕配上魚子醬,鹹鹹甜甜,味道有驚喜😋🥃Fate 朋友揀咗呢款cocktail 🥃加入咗Lychee 、whisky、 Lemon 同Egg white,酒味濃而不烈,調校得剛好🍸Happines打卡一流~呢杯就有Homemade Lychee 、berry mixture,味道好清甜

一坐低就叫咗兩款生蠔 🦪
非常多汁,口感爽脆鮮甜

白酒煮澳洲鮮活藍青口

特色卡邦尼扁意粉
意粉口感煙韌,每條都充滿醬汁,好creamy,蛋香味十足

西班牙黑毛豬鞍
豬鞍揀咗7成熟,口感鮮嫩肉汁豐富,帶有淡淡嘅橡果香味

🥃Fate

🍸Happines打卡一流~

Lab eat位於旺角TOP商場5樓,環境比較寧靜坐位都十分舒服,氣氛好也因為服務態度超nice啦🫢上菜速度也很恰當,我們吃得很愉快由於我們一行9個人,😂所以點的食物都有好幾款😍還有甜品😆🫰🏻法國生蠔拼盤一來到staff 就好詳細講解蠔的品種,然後食下去完全沒有沙,生蠔肥大肉厚,超juicy😍🫰🏻慢煮西班牙八爪魚蟹膏意大利飯八爪魚的營養價值豐富,也是給小孩吃的好東西,因為含有大量的蛋白質。八爪魚🐙這生物煮太久會變得肉質沒有韌性,但是lab eat的八爪魚肉質較嫩,雖然慢煮但並沒有過份烹調,記得一定要趁熱食才好吃。🫰🏻炭燒澳洲M6 和牛西冷聽説澳洲和牛是以日本傳統養牛的方法引入澳洲,而且它的脂肪分佈比較平均,我們要5成熟,可以吃到牛的香味,同時也感受到M6和牛西冷的口感,好吃而不油膩,入口感受到香香的炭燒味。🫰🏻炭燒伊比利亞豬橡果黑毛豬這個伊比利亞黑毛豬是擁有和牛質素的豬肉,由於養飼這些豬時主要多吃橡果,令豬肉帶獨特榛子芳香,脂肪滲透肉內,超級有豬肉味,配上蘋果蓉味道超夾,廚師掌握炭燒的力度也不錯,因為他推介了肉質7成是最好吃,他們也做得到。

由於我們一行9個人,😂所以點的食物都有好幾款😍還有甜品😆
🫰🏻法國生蠔拼盤

🫰🏻慢煮西班牙八爪魚蟹膏意大利飯

🫰🏻炭燒澳洲M6 和牛西冷
🫰🏻炭燒伊比利亞豬橡果黑毛豬
2022-08-21 102 浏览
好耐無出旺角喇,今晚相約好姊妹出嚟食飯。早前食過呢間都幾好食又坐得舒服,所以我哋再encore由於我哋懶得諗食咩所以揀咗嗰二人晚餐。呢嗰餐包麵包、頭盤、前菜、湯、主食和甜品,仲有兩杯飲品麵包外層香脆,,入口鬆軟頭盤新鮮生蠔每隻生蠔都好肥美,入口鮮甜,加入少少檸檬汁已好好味Lab Eat Fresh Pizz-容易入口既水果酒,充滿梅味,味道香甜,好啱女士口味Gorgeous-好姊妹呢杯用乾花點綴,裝飾得非常精緻,飲落好fresh昆布高湯冷凍鮑魚鮑魚製法特別,昆布高湯以果凍做出嚟,清爽中帶出昆布鮮味,再配襯有嚼口的鮑魚,值得一試意式生牛肉薄片牛肉切成薄片配上火箭菜和芝士,簡單而香味馥郁牛肝菌湯-濃郁可口,加入磨菇,帶出菇香味龍蝦湯-味道香濃,而且好濃稠。每飲一啖都充滿龍蝦鮮味主菜炭燒美國極佳級肉眼牛扒外層呈綱狀,切開七成熟牛扒,入面色澤粉嫩,肉質與脂肪比例均勻,唔會太肥膩,咬落仲充滿豐富肉汁,口感同味道都相當出色西班牙紅蝦及海膽意粉配鱘龍魚子醬紅蝦夠爽口,海膽和魚子醬味道鮮甜,份量也十分多,每啖意粉都沾滿晒醬汁,好creamy甜品最後呢嗰甜品厨師細選咗幾款比我哋,個人較喜歡Tiramis
由於我哋懶得諗食咩

麵包外層香脆,,入口鬆軟

頭盤
新鮮生蠔
每隻生蠔都好肥美,入口鮮甜,加入少少檸檬汁已好好味

昆布高湯冷凍鮑魚

意式生牛肉薄片
牛肉切成薄片配上火箭菜和芝士,簡單而香味馥郁

牛肝菌湯-濃郁可口,加入磨菇,帶出菇香味

龍蝦湯-味道香濃,而且好濃稠。每飲一啖都充滿龍蝦鮮味

主菜
炭燒美國極佳級肉眼牛扒

西班牙紅蝦及海膽意粉配鱘龍魚子醬

甜品
最後呢嗰甜品厨師細選咗幾款比我哋,個人較喜歡Tiramisu蛋糕,綿軟的蛋糕質感,加上濃醇酒香;另一款係百香果mousse, mousse 好滑,面層鋪上清甜百香果,甜甜酸酸的口感,味道好夾

新一輪消費卷又到手😝就急不及待約埋好姊妹一齊食飯😛反正有額外錢,大家異口同聲要食豪啲🤭就大家返工地點,book左旺角既Lab Eat😍因為近地鐵站,而且環境及食物質素又高🤤🤤好彩book左位咋,晚餐時間都好多人😌特別讚讚侍應們,非常有禮貌👍🏻又會因應客人喜好提議美食☺️睇完餐牌我地都比呢個二人set dinner餐吸引,價錢相對抵食😍當食到最尾,真係覺得呢個價錢真係好超值一坐低,侍應就給我地法包,細細件點橄欖油及醋,好滋味🤤食頭盆之前,我地各自點左餐廳signature cocktail配呢個套餐🍸🍹我就想飲有酒精,侍應就提議呢杯GORGEOUS,成杯都超靚呀😍亦都好易入口,用gin酒做主調,而杯面係蛋白打既泡泡,唔知點解第一次飲就愛上了而好姊妹就點了LAB EAT FRESH FIZZ,佢呢杯就用rum酒做主調,佢話好清新只係睇頭盆都已經好有睇頭👇🏻🤤🤤新鮮生蠔🦪每人兩隻法國black pearl, 非常肥美👍🏻肉質爽脆,海水味濃,蠔味濃郁意式生牛肉薄片:每片薄薄鮮紅通透生牛肉都幾鮮甜,入口溶化,再配上芝士薄片及火前箭菜,又有另一種口感😋昆布高湯冷凍鮑魚:第一次咁樣食😍亦都好有特色,將
一坐低,侍應就給我地法包,細細件點橄欖油及醋,好滋味🤤

只係睇頭盆都已經好有睇頭👇🏻🤤🤤

意式生牛肉薄片:

昆布高湯冷凍鮑魚:
第一次咁樣食😍亦都好有特色,將昆布高湯做左果凍包住鮑魚,一啖食到爽口彈牙鮑魚,更加食到果凍既鮮味🤤🤤

牛肝菌湯 & 海鮮湯🫕
兩個湯完全癲覆左我地既味蕾☺️首先牛肝菌湯味道濃郁,而且仲有細細粒的牛肝菌,令口感更加豐富😋而橙紅色海鮮湯就更加香濃,每啖都有濃濃龍蝦味,飽肚感十足

食左頭盆及餐湯,我覺得已經好高享受,落黎既主菜一樣都係令我地舔舔脷

炭燒美國極佳級肉眼牛扒:
真係不得了,目測塊肉眼扒有成寸厚😍師傅用炭燒方法烹調,保持肉汁及鮮嫩,每啖都好JUICY

西班牙紅蝦及海膽意粉配鱘龍魚子醬😍
呢個意粉令到我回味無窮,食材配料已經好矜貴😋每啖在口腔入面,完全唔想吞落肚🤭因為每啖都有海膽及魚子醬,好濃郁又口感極豐富

成日都話女人有兩個胃🤣絕對係岩架😝食完主菜已經飽左9成,但見到呢個廚師精選甜品,我地兩個就開動左另一個胃😂呢個就好似一個dessert set一樣,一次過可以食到幾款精緻甜品,亦都為呢餐豐富晚餐劃上完美句號😋
2022-08-16