2021-11-23 466 浏览
今日嚟呢一間餐廳食嘢 😎😎😎呢間新開嘅餐廳裝修都OK 🙂🙂🙂但係喺我哋坐低睇餐牌嘅時候 竟然見到啲廚師👨🏽‍🍳👨🏽‍🍳👨🏽‍🍳👨🏽‍🍳行出行入都係唔戴口罩嘅 😷😷😷😱😱疫情期間竟然仲有啲餐廳咁唔衛生😫😫仲要係間新開嘅餐廳💀💀💀所以我地都即刻走人決定唔食呢一間🤢🤢我一直都覺得味道雖然都好緊要🤒🤒但係衛生先係而家最緊要嘅嘢😵😵就算呢間餐廳裝修都再靚啲嘢仲好食我都決定唔會再去幫襯佢
‍🍳行出行入都係唔戴口罩嘅 😷😷😷😱😱

2021-11-12 549 浏览
今日同同事一齊食lunch 試下呢一間新開係樓既餐廳😀😀 餐廳裝修唔錯 好闊落👌🏼👌🏼👌🏼 Lunch 價錢都實惠👍🏻 所以大家期望都好高🤣🤣🤣我地全部人都叫左牛扒 可以選擇配湯或者沙津其中一樣 我就簡左湯 (奶油胡蘿蔔湯) 非常杰, 好瀉 飲左一半已經好飽 餐具都幾污糟,新開餐廳竟然有呢個問題🤢🤢🤢牛扒生得過分 而且完全切唔開,莫講話咬😓😓😓 咖啡☕️非常非常酸🥶🥶🥶 嘢食來得好急 所以根本個枱面係擺唔到😮‍💨 都幾失望嘅一餐

非常杰, 好瀉 飲左一半已經好飽

餐具都幾污糟,新開餐廳竟然有呢個問題🤢🤢🤢

牛扒生得過分 而且完全切唔開,莫講話咬😓😓😓

咖啡☕️非常非常酸🥶🥶🥶

嘢食來得好急 所以根本個枱面係擺唔到😮‍💨 都幾失望嘅一餐
2021-11-11 362 浏览
#荃灣 👯‍♀️探家姐系列, 家姐屋企附近新開的餐廳, 一齊試試! 🥂環境好 Chill, 好有中東色彩! 落地大玻璃, 木系紅色櫈, 另設有卡位、Bar枱, 成件事感覺好舒服, 燈光又唔會好昏暗, 好型! 🍝Linguine Vongole 新鮮蛤蜊配白葡萄酒醬 $148 ~ 好多好多蛤蜊, 好鮮甜無沙, 粒粒肥嘟嘟! 意粉軟硬適中, 咪睇佢碟仔細細, 份量一啲都唔少! 🐥Butter Chicken Curry with Garlic Naan Bread 奶油咖喱雞配大蒜烤餅 $168 ~ 經典北印度菜, 黃油咖哩 + 奶煮成, 雞件嫩滑, 少少辣, 配搭 Naan 好惹味! 🫐Blueberry Tart in Frangipane $80 ~ 根本係藍莓加餅底, 超滿足! 😎餐廳有戶外用餐區, 天氣好坐室外都幾寫意!
#荃灣

😎餐廳有戶外用餐區, 天氣好坐室外都幾寫意!

2021-11-10 234 浏览
有驚喜的西餐,價錢相宜,食物吸引。楊屋道新開的西餐,有日揸車經過見環境幾舒服,可坐室外,望下openrice 原來booking有75折,所以就試下,一試有驚喜Tuesday steak $230有扒加酒精飲品order 左NZ beef tenderloin ,tenderloin份量算大,生熟剛剛好一人dinner加杯酒,不錯另外原來有seafood monday, ladies night Wednesday. 有興趣可試下附近停車場$14-15一個鐘 抵泊
有驚喜的西餐,價錢相宜,食物吸引。
楊屋道新開的西餐,
有日揸車經過見環境幾舒服,可坐室外,
望下openrice 原來booking有75折,
所以就試下,一試有驚喜

Tuesday steak $230有扒加酒精飲品

order 左NZ beef tenderloin ,
tenderloin份量算大,生熟剛剛好
一人dinner加杯酒,不錯

附近停車場$14-15一個鐘 抵泊
2021-11-07 2228 浏览
係荃灣西附近發現左呢間「La Mensa Grill & Bar」,位於楊屋道88號較偏嘅位置,歐式地中海風格配上落地大玻璃,加上暗淡嘅燈光,室內有吾少卡位,高腳梳發枱,Bar 枱,亦有室外雅座,頗有異國風情Feel😘.【餐牌】.【奶油咖哩雞 $168】識食一定係Butter Chicken 配Naan,呢一Set就一次過有齊哂~大蒜烤Naan表面搽左一層羅勒醬,口感薘鬆柔軟帶嚼勁,加上羅勒醬,令味道多左一分清香,隨伴住仲有兩款酸奶醬添~而主角Butter Chicken,以印度牛油作為醬汁嘅base,加上多款印度香料所調配出黎嘅butter chicken 醬,味道極為濃厚又帶點微辣,裡面嘅無骨雞塊,沾滿哂醬汁,真係一流呀😈.【雞肉和鱷梨三明治 $150】爆料三文治,望落好壯觀😂裡面有洋蔥絲,牛油果,小菠菜,蕃茄,酸辣椒等,仲有香烤過嘅烤雞肉,將清爽,酸辣同肉感合而為一😘 隨set更附送埋脆卜卜嘅薯香粗薯條添~.【Latte $48】咖啡與鮮奶哦比例係3:2,所以咖啡香味更突出🥰

【餐牌】

【奶油咖哩雞 $168】

【雞肉和鱷梨三明治 $150】

【Latte $48】
咖啡與鮮奶哦比例係3:2,所以咖啡香味更突出🥰
2021-11-05 1142 浏览
老公生日正日, 想帶埋寶貝狗狗一齊食LUNCH, 見到屋企附近開咗間新餐廳, 外面有位, 於是就去試下啦。出門口果時落雨, 我哋沿天橋行去PLAZA 88, 然後搭LIFT 落去, 一出LIFT 行幾步就到啦。去到12 點幾, 有一枱客, 咁我哋就搵個唔撇雨嘅位坐低。LUNCH SET 價錢$110 起, 都幾多嘢揀。配是日餐湯或是日沙律, 星期一至五, 日日唔同。因為之前幾日實在食得太多嘢, 所以我哋2 個都揀咗藜麥沙律。沙律上面滿滿嘅火箭菜藜麥沙律配上紫洋蔥、欖仁等配菜, 好食又大份。炭烤沙朗牛排好大塊牛扒, 配埋焗三色椒同薯蓉嘅配菜。一般餐廳嘅平價牛扒大多數都難煮得好食, 但係今次有D 驚喜。牛扒易切, 唔會OVERCOOKED。食落都有牛味, 同埋好大陣炭燒味! 不錯! 牛扒勁大塊, 對得住價錢。肉師 (pizza) - 雞肉、火腿、意大利辣肉腸&馬蘇里拉芝士老公就叫咗PIZZA, PIZZA 底好鬆軟, 好好味! 而且PIZZA 好足料, 好食! PIZZA 大塊到食唔晒呀!
去到12 點幾, 有一枱客, 咁我哋就搵個唔撇雨嘅位坐低。

沙律上面滿滿嘅火箭菜

藜麥沙律配上紫洋蔥、欖仁等配菜, 好食又大份。
炭烤沙朗牛排
好大塊牛扒, 配埋焗三色椒同薯蓉嘅配菜。
牛扒勁大塊, 對得住價錢。
炭烤沙朗牛排
老公就叫咗PIZZA, PIZZA 底好鬆軟, 好好味!
而且PIZZA 好足料, 好食!
PIZZA 大塊到食唔晒呀!
肉師
题外话/补充资料: 分享返食LUNCH 期間, 好多非食客喺室外位附近食煙同行嚟行去 (因為係商場通道。) 其實都好騷擾。
2021-10-15
肉師
2021-11-04 214 浏览
最近返工好忙好忙,放工真係要食餐好西休息下抖下氣👫🏻今次又再近近地搵下野食~揀左呢間位於荃灣plaza 88💫環境舒服而且可以飲返杯🍸嘅餐廳.📍La Mensa Grill & Bar.🌯Sesame Crusted Tuna Chunks ($120) - 精緻前菜好睇又好食🤍吞拿魚外圈有黑白芝麻,好香!!toppings係芒果同蕃茄~芒果超甜好fresh嘅口感😌呢個頭盤真心推介👍🏻🥩Prime Ribeye Steak ($360) - medium rare嘅肉眼好juicy😆唔會去到血淋淋,邊位有少少肥膏(係牛油呀🤣)但完全唔係食唔落嘅果種肥膩感~伴碟有肥薯條🍟點上茄汁或者燒汁都一樣咁好味🍝Beef Lasagna ($148) - 係千層麵呀😍😍滿滿嘅芝士鋪面架! 肉醬味道啱啱好,每一啖都好芝味🤣🍸Bellini ($68) - fruity口感嘅cocktail,帶有少少桃香味~唔錯🍷Sangria ($68) - 用左紅酒、雜果、橙汁調製嘅雞尾酒,容易入口~幾啱女仔飲嫁
📍La Mensa Grill & Bar

2021-11-02 285 浏览
Plaza 88 新開嘅一間餐廳,見到喺九龍城區有分店!呢間舖頭有室內同埋室外嘅位置,如果有寵物嘅朋友以及喜好抽煙嘅朋友可以坐外面!很喜歡呢間餐廳嘅裝飾格調,不過中午嘅時候,因為日照嘅關係,坐近玻璃嘅位置,就會比較曬及熱!因為在我用膳嘅期間,已經見到有兩台人轉位!今次我就去食午餐,餐牌來講都比一般嘅西式餐廳五線較為昂貴一點,但都是可接受的範圍。(啱啱喺OpenRice發現原來訂坐有折,可惜我幫襯嘅時候OpenRice 未顯示有呢間餐廳)😢😢😢餐廳的侍應都是講英文的,有一個外籍男士應會講廣東話!當日所見我淨係見到三個侍應,人手好似唔係太多!尤其到左啲人開始放午膳既時間,明顯係有少少趕唔切,不過我就比較早用餐,11:45到左!所以上菜嘅速度都OK,係埋單嘅時候等左陣,但係都係可接受嘅範圍!我地點左炭烤沙朗牛扒$128以及豬扒$128,跟餐湯或沙律,我哋都揀咗餐湯!是日餐湯是南瓜湯!🔹炭烤沙朗牛扒Char Grilled Sirloin Steak-$128奶油薯蓉配烤蔬菜和黑胡椒醬點了5成熟,最後大約七成熟左右。比起一般出面嘅餐廳,午餐你叫五成熟,佢最後係比全熟嘅你好好多!烤蔬菜都很新鮮!

奶油薯蓉配烤蔬菜和黑胡椒醬

沙朗牛扒

🔹豬扒Port Steak-$128
配蒸飯和黑胡椒醬

豬扒,反而我覺得不俗,雖然唔會話食落好柔嫩,但係都比較易切,亦唔會吃落乾巴巴咁,反而很Juice!

豬扒

▫️餐湯:南瓜湯pumpkin soup,跟餐有餐飲!我哋叫咗凍檸水iced lemon water,糖漿是自己加嘅!
2021-10-29
沙朗牛扒
豬扒
2021-10-23 440 浏览
今晚約咗兩位朋友在荃灣食晚飯,唸住搵間新地方食下,最後發現了一間極新餐廳 外望十分吸引,歐洲地中海風格西式酒吧餐廳,設有室內、外座位選擇,餐廳盡頭有個搶眼bar枱,旁邊還有一排高櫈位,飲酒傾計好適合,食物以西式, Grill、海鮮、pasta、risotto、pizza、burger、mexico taco,5-8時會有happy hour 🍻優惠添。併盤內包括有:U.S. chicken breast, lamb, king prawn, beef steak, grilled Cumberland sausage and mix grilled vegetables, coleslaw salad with black pepper sauce.呢個超大份嘅食肉獸燒烤併盤,每款各有兩件,足夠2~3人食用,食呢個烤肉併盤,真係可以吾洗咁麻煩走去燒嘢食😅最後都只能夠加個pasta,已經非常足夠; 個pasta 好味而且上碟得好有格調呢間餐廳食物價錢也很合理,推介大家來試吓。

併盤內包括有:

呢間餐廳食物價錢也很合理,推介大家來試吓。
2021-10-18 323 浏览
新餐廳,試一試Clam and mussel 未到我鍾意嘅水平,因為我比較鍾意食海鮮,要求高啲,不過個汁好味,點garlic bread或成個pizza浸落去,都勁開胃,停唔到口點左Kids menu入面個 cheese pizza,竟然上regular size,$60 仲要送一球vanilla 或chocolate 雪糕,又係抵,pizza啲芝士同茄醬啱我口味,厚薄適中。Kids menu都多選擇,又啱小朋友口味,價錢合理有一款Fajitas 似係墨西哥菜,未食過,鐵板牛肉,百幾蚊竟然有兩塊扒,應該係西冷,肉味唔濃,不過除左筋位,其他部份都唔韌,其實個味有啲似黑椒牛柳絲炒意,仲跟埋4塊peter bread 同埋3款醬,超抵,即刻飽左Spaghetti都煮得al dente,我地叫果個好似係香草雞肉意粉,配料就唔太特別,對比其他食物,性價比亦唔高,勝在小朋友都鍾意食,不錯吃飲品獨立叫,都明白呢啲係賺錢位,$78杯mango smoothie,貴過兒童餐,都好飲嘅,唔太冰感,實實在在,有芒果香,唔酸,thickness剛好雖然新開,位置唔太就腳,星期日都full house,最好提早
新餐廳,試一試

雖然新開,位置唔太就腳,星期日都full house,最好提早黎或book定位,好似可以坐到6人一枱,冇fact check
2021-10-17
2021-10-18 204 浏览
歐洲風格西式酒吧餐廳,設有室內、外座位選擇,餐廳盡頭有個搶眼bar枱,旁邊還有一排高櫈位,飲酒傾計好適合,食物以西式, Grill、海鮮、pasta、risotto、pizza、burger、mexico taco,飲品5-8時會有happy hour 🍻優惠添。併盤內包括有:U.S. chicken breast, lamb, king prawn, beef steak, grilled Cumberland sausage and mix grilled vegetables, coleslaw salad with black pepper sauce.呢個超大份嘅食肉獸燒烤併盤,每款各有兩件,足夠2~3人食用,食呢個烤肉併盤,真係可以吾洗咁麻煩走去燒嘢食😅最後都只能夠加個pasta,因為個胃冇quote了。🥩Grill*******La Mensa Meat Platter $588🍝Pasta*********Spaghetti with clams $148🍸Drinks **********Bellini HH $68La Mensa Beach Ice Tea HH

併盤內包括有:

Bellini HH
La Mensa Beach Ice
  • La  Mensa  Meat  Platter
2021-10-17 196 浏览
屋企附近開咗一間新嘅餐廳,於是就同屋企人試吓。 餐廳叻嘅環境幾好,都幾有氣氛,同朋友飲番杯野都唔錯。 值得一讚嘅係店員服務唔錯,同小朋友有傾有講。可惜人太少如果唔係下次可以試多啲嘢食。
2021-10-17 151 浏览
試新店,食物質素幾好個人喜歡芝麻吞拿魚、三文魚意大利麵、牛肝菌意大利飯、ham pizza招呼有歡容的,但大部份冷淡😅有位男工作人員身上香水味太勁🤦🏻‍♀️
試新店,食物質素幾好
招呼有歡容的,
但大部份冷淡😅
有位男工作人員身上香水味太勁🤦🏻‍♀️

2021-10-14
午餐
It’s newly opened for a week and we live nearby so we come to have lunch at weekend. The food is awesome, we especially like the Mexican nachos and sesame tuna chunk. The service is excellent, we were well served even though we have a baby and baby stroller with us. For sure will come again to try dinner!

2021-10-17 93 浏览
屋企樓下開左一間有outdoor 位嘅餐廳,即刻同埋狗狗落泥試下~叫左chicken quesadilla 同 la vera pizza,兩個都好好味!不過假日冇lunch set 要散叫,單叫價錢有少少貴,不過book 枱有折都ok~值得encore 嘅餐廳

值得encore 嘅餐廳

Chicken  quesadilla,  La  Vera  Pizza
2021-10-17