2008-05-23 17 浏览
今天要做fashion research早上起身還沒來得及吃早餐就要出發到ELEMENT....空著肚子的我完全提不起勁時間緊迫又不能坐下好好享受早餐唯有買個麵包充飢!!前陣子與友人經過此地聞說此處的麵包不錯於是決定買個來吃吃入到店內眼花瞭亂款式之多是傳統香港連鎖麵包店不能比較的而且隻隻賣相美觀令我垂涎三尺...每隻都想買來試試!!有難以取捨的情況下決定買一個甜甜的蕃薯包!!蕃薯包外形十足一個蕃薯初時我也以為是蕃薯可是吃下去才發現是麵包包住中間一件既小又甜的蕃薯不知是否初次吃的關係一吃就愛上了軟軟又密密的麵包夾著中間甜甜的蕃薯每一口都可以吃到麵包蕃薯蕃薯不會跌出來吃得乾淨利落不出四五啖就把十一大洋吞進肚裡去幸好本人未屬大食類型否則要吃多兩三個才夠飽!到「H」字頭的CHAIN STORE做VISUAL MERCHAN. RESEARCH做完RESEARCH後立即趕到此處再買一件留待下午茶時享用與媽媽好好分享拿到回家蕃薯包依然保存得很好與媽媽分了半個媽媽也大讚味道極佳相信以後要多多光顧此處!
今天要做fashion research
早上起身還沒來得及吃早餐就要出發到ELEMENT....

空著肚子的我完全提不起勁
時間緊迫又不能坐下好好享受早餐
唯有買個麵包充飢!!

前陣子與友人經過此地
聞說此處的麵包不錯
於是決定買個來吃吃

入到店內眼花瞭亂
款式之多是傳統香港連鎖麵包店不能比較的
而且隻隻賣相美觀
令我垂涎三尺...每隻都想買來試試!!

有難以取捨的情況下
決定買一個甜甜的蕃薯包!!

蕃薯包外形十足一個蕃薯

蕃薯不會跌出來
吃得乾淨利落
不出四五啖就把十一大洋吞進肚裡去
幸好本人未屬大食類型
否則要吃多兩三個才夠飽!

做完RESEARCH後立即趕到此處再買一件
留待下午茶時享用
與媽媽好好分享

拿到回家
蕃薯包依然保存得很好
與媽媽分了半個
媽媽也大讚味道極佳
相信以後要多多光顧此處!
$11 (早餐)
2008-05-17 8 浏览
心思思想食多次墨魚汁煙肉芝士飽 ($14), 專登行去買. 煙肉肥油滲入了飽內, 其實好肥膩, 但為滿足口腹之慾, 無計啦! 面有D溶咗既芝士, 脆脆哋. 個包煙煙韌韌咸咸哋, 唔會好似食咗陣風咁, 好味!仲試埋個香蕉吉士長條包 ($10). 上面鮮香蕉片食落有D酸酸地, 個包整得好食, 有D脆, 大個size D就好囉.

墨魚汁煙肉芝士飽
墨魚汁煙肉芝士飽
2008-04-21 2 浏览
到Elements行街,例牌都會喺度買面包。今次試了花形沙翁同夾心蕃薯蛋糕。沙翁($8)新鮮食係好正的,上面的沙糖還是一粒粒,沙翁炸得脆脆地,好好食!夾心蕃薯蛋糕($10):幾特別,中間的夾心是一大舊蕃薯。蛋糕軟軟地,味道不錯,不會太甜。
到Elements行街,例牌都會喺度買面包。
今次試了花形沙翁同夾心蕃薯蛋糕。

今天試了這個麵包, 真的好食, 外皮脆, 裡面軟綿綿, 還有牛油的香味, 熱騰騰的! 正! 如果自己吃ㄧ個, 真的可以不用吃晚飯!
2008-04-16
apr 15, 08來買番個包當下午茶,揀咗薯蓉包: -因為知道之後嘅行程會大開食戒(甜品),所以點都唔會揀甜包-個賣相好靚,"立立令",應該喺最後工序掃咗蛋黃-影完1輪,即刻咬落去,因中午無嘜點食嘢,好肚餓-個麵包唔喺我想像中嘅軟熟,而喺鬆同挺身(有韌性)嗰種style,因為唔喺即時出爐,所以唔熱-反而個餡就比到新鮮感我因薯仔除咗砌成蓉之外,中斷喺原粒薯仔,增+口感,味道因有沙律醬關係,偏向酸酸哋,好有homemade薯仔沙律feel,比較醒胃(唔喺慣常配煙肉碎嗰款做法)-可能真喺肚餓,所以覺得好唔錯- 第1次嚟elements嘅時候,發現佢個名同愉景灣嗰間好似,問過職員後,真喺佢嘅姐妹店
apr 15, 08來買番個包當下午茶,揀咗薯蓉包:

-因為知道之後嘅行程會大開食戒(甜品),所以點都唔會揀甜包
-個賣相好靚,"立立令",應該喺最後工序掃咗蛋黃
-影完1輪,即刻咬落去,因中午無嘜點食嘢,好肚餓
-可能真喺肚餓,所以覺得好唔錯

2008-02-18
家人買了盒綠茶瑞士卷到大哥家, 我地12人一人一件做晚後甜品. 嘩, 真係好好食, 蛋糕香軟, 夠綠茶味, 卷的中央有紅豆蓉及栗子粒, 配得好好, 各人都讚, 雖然貴了點但食得過.
2008-02-17 15 浏览
已有半世紀年資的麵包店, 想必有其吸引之處.難得到ELEMENTS 逛逛, 於是決定以「貴價麵包」作為午餐. 必食之選: 法式牛油軟包(HK$14.00)「不花巧‧做自己‧我仲意」這是我對法式軟包鐘情之處.大大個法式麵包, 外表雖然與其他賣相精緻的麵包稍為遜色, 但郤嬴得我的徧愛.最外的麵包很脆而且很有口感.中間部份, 入口香口煙韌, 而且牛油味香濃, 讓人吃不停口. 翻食指數: *****\( ^▽^ )/
已有半世紀年資的麵包店, 想必有其吸引之處.

必食之選: 法式牛油軟包(HK$14.00)

「不花巧‧做自己‧我仲意」
這是我對法式軟包鐘情之處.

最外的麵包很脆而且很有口感.

翻食指數: *****\( ^▽^ )/

2008-02-15
今日見到墨魚汁煙肉芝士法包剛剛出爐非買不可熱到跳舞!!不過好好味冇第一次食咁咸仲試埋南瓜麵包呢個唔係新鮮出爐不過都要推介!!!一d都唔油仲非常南瓜feel岩晒我呢隻南瓜怪(p.s.點解香港冇南瓜雪糕架....?)食完2個包好飽唔使$30餐飯抵!
今日見到墨魚汁煙肉芝士法包剛剛出爐
非買不可
熱到跳舞!!
不過好好味
冇第一次食咁咸

仲試埋南瓜麵包
呢個唔係新鮮出爐
不過都要推介!!!
一d都唔油仲非常南瓜feel
岩晒我呢隻南瓜怪(p.s.點解香港冇南瓜雪糕架....?)

食完2個包
好飽
唔使$30餐飯
抵!
2008-02-04
買了兩款新出品.Walnut & Fig bread: 裡面是一粒粒無花果乾果, 飽亦有很多walnut, 好有麥味及好香口. Sweet potato raisin cake: 這裡有註明是甜蕃薯及rum raisin. 甜蕃薯放在蛋糕最底層, 分佈平均. 但raisin 太少, 且食不出有rum 味. 蛋糕本身就幾濕, 不錯.這裡的麵飽確是不錯.
買了兩款新出品.

這裡的麵飽確是不錯.
2008-01-28
Jan 27, 2008 (Sun) 行完elements我們也想買些吃的回家。ThreeSixty與這裡朋友選了這裡……因為食物外型很像吸引點。吸引我們的是那$100一條的綠茶瑞士卷,我們異口同聲說很像我們在大阪吃過很好味的綠茶蛋糕……另外那些很漂亮的朱古力蛋糕也很像what we ate in OSAKA.朋友買了一條綠茶瑞士卷,要求一切六,分了一片給我作第二天的早餐 好吃,軟綿綿,綠茶味適中,有一粒半栗子及紅豆蓉,不會太甜。好味還好味,但也不便宜呢另外被慫恿買了個菠菜芝士卷($10):頗硬,芝士少。今天我邊吃邊跟同事閒談,突然看見內裡有條頭髮,my goddess!看來我也不會再幫襯你了!吃包多年首次發現內藏頭髮Y_Y
Jan 27, 2008 (Sun)

今次來這裏已經較晚了,八點幾,可是有部分食品已下架。揀了咖喱牛肉包做聽朝早餐,雪過一夜後,包身依舊是鬆軟的,不過咖喱牛肉餡就弱勢些,不如麵包新語香口,份量也有些少。整體質素只能算是普普通通吧。還是更喜歡bread talk的咖喱出品,仲平~
今次來這裏已經較晚了,八點幾,可是有部分食品已下架。

還是更喜歡bread talk的咖喱出品,仲平~
由於之前要考試,所以食評都擱置了很久,現在終於可以寫啦。而在考試期間食的美食,自是辛苦中的一點甜了。看戲前買了麵包和男友一起吃。湯種方包($18)︰很軟很好吃,比一般麵包店的好多了,而價錢也貴多了。巧克力酥餅($10)︰十分鬆脆,而且巧克力醬十分多,充滿了整個包包,所以吃得份外開心。再加上一支西柚汁($12)是完美的早餐呢﹗

看戲前買了麵包和男友一起吃。

再加上一支西柚汁($12)是完美的早餐呢﹗
同男朋友去element 睇戲,睇之前買左個包黎食,幾經辛苦下買左個忌廉橙包&橄欖脆包. 之前睇雜誌講話呢個橙包入面有滿滿的橙忌廉,講到好好味,一定要試咁,所以我堅持要食,但男朋友話不健康,初頭唔俾買,但最後都屈服左,不過只比我咬一啖,原來入面都唔係好多姐,個包軟身的好普通,面頭的橙酸酸的.反而個橄欖脆包就好好味喎,好香的橄欖味,很脆,好特別.點都好,多謝呢個橙包包啦!

點都好,多謝呢個橙包包啦!
2008-01-07 2 浏览
跟太座再嚟elements。肚餓,但太座胃口不在狀態,只可以响度買包吃...要數elements入面最多人流嘅食肆,呢度及夏麵館一定係頭兩名。無他嘅,最平都係佢哋兩間ma...上次試咗三四款包。今次再試多隻...芝士煙肉墨魚汁長條法包。趁住剛剛出爐,即刻夾一條...新鮮出爐嘅差極有限。入面仲有一大條煙肉作餡,一食就知唔係用便宜貨,不惜工本...今次又係食包....諗一諗,幾時先可以試roll cake ar..>.<

上次試咗三四款包。今次再試多隻...

芝士煙肉墨魚汁長條法包。趁住剛剛出爐,即刻夾一條...

2008-01-06
到Union Square Cafe食完生日飯後便到這裡買面包。當然選了我最愛ge Danish lar~買了一個Black cherry danish & blueberry danish~每個好骨子地用透明盒入住,靚係靚,不過好唔環保。回到家,急不及待攞出黎試,每樣試了半個。個酥好香,好鬆鬆脆脆;中間的custard quantity 都好夠;back cherry and blueberry 兩者都好甜,濕濕軟軟,好好味。不過衛生呢part 要扣分,因為我都見到蒼蠅!真係要好好改善。

Black cherry danish
blueberry danish