2019-07-09 2494 浏览
九龍灣「德福廣場」一期一樓,原本屬於日本菜餐廳「抹茶館」的舖位,在「抹茶館」正宗關門結業之後,舖位丟空了一段時間之後,終於換成了另一間同樣是走日本菜路線的食店,名稱叫做「L.D.K by Ufufu Cafe」。最初我剛剛加入「開飯喇」展開撰寫食評生涯的時候,已經對「Ufufu Cafe」這間日本菜食店略有所聞,知道「Ufufu」以甜品芭菲杯跟梳乎厘班㦸聞名,只可惜當時我還是忘記了「Ufufu Cafe」,最後連芭菲杯也錯過了。後來「Ufufu Cafe」最後還是結業關門,不幸中之大幸的是後來「Ufufu Cafe」選擇了以另一個全新面目重開,變成我在德福廣場一期一樓遇到的「L.D.K by Ufufu Cafe」,還有丼飯拉麵烏冬食品提供。名稱變長的「L.D.K by Ufufu Cafe」,除了仍有很多不同款式的日系甜品,就連以前「Ufufu Cafe」招牌甜品之一的「梳乎厘班㦸」,也終於在「L.D.K by Ufufu Cafe」餐牌裡面重生。雖然「L.D.K by Ufufu Cafe」的其中一款招牌甜品「梳乎厘班㦸」已經「復活重生」,但是凡事都總需要付出代價,「L.D.K b

雖然「L.D.K by Ufufu Cafe」的其中一款招牌甜品「梳乎厘班㦸」已經「復活重生」,但是凡事都總需要付出代價,「L.D.K by Ufufu Cafe 」付出的代價就是「L.D.K by Ufufu Cafe」價錢十分昂貴。

當時「L.D.K by Ufufu Cafe」餐牌裡面唯一看到的「梳乎厘班㦸」甜品,就只是「靜岡蜜瓜招牌班㦸」。而且「L.D.K by Ufufu Cafe 」「靜岡蜜瓜招牌班㦸」價錢一點也不便宜,要賣港幣一百六十八元正。

所以我在以前,經常途經「德福廣場」一期的商場期間,每次看見「L.D.K Ufufu Cafe」裡面售賣不同口味「招牌班㦸」的時候,就會被「招牌班㦸」昂貴的售價所嚇跑。

但是今次我適逢剛剛在牛頭角食完下午茶,徒步回到九龍灣「德福廣場」,就被一期商場裡面的「L.D.K by Ufufu Cafe」的「招牌班㦸」所吸引住,勾起我想試勻不同日本甜品食店製作的「梳乎厘班㦸」。

結果我最後還是按捺不住自己,忍不住直接進入「L.D K by Ufufu Cafe」,立刻點了餐廳裡面唯一口味的「梳乎厘班㦸」甜品「靜岡蜜瓜招牌蜜瓜」。

至於「L.D.K by Ufufu Cafe」餐牌裡面其他的食品,包括一般的正餐食品,跟「Ufufu Cafe」剛剛開始時,已經熱門大賣的雪糕芭菲甜品,亦都充斥於「L.D.K by Ufufu Cafe」的餐牌裡面。

「L.D.K by Ufufu Cafe」正餐餐牌裡面的食品選擇眾多,包括日本傳統的食品,包括拉麵、烏冬、丼飯還有鍋物定食套餐,結果「L.D.K by Ufufu Cafe」熟食餐牌內容一度令我陷入選擇困難。

後來我回想起之前,我在牛頭角裡面剛剛食了一個,不是很像牛肉漢堡扒的漢堡扒蛋包飯,所以我立刻把「L.D.K by Ufufu Cafe」的熟食餐牌裡面,縮窄了我的選擇範圍,集中選擇「牛肉」類食品。

我本來有考慮過「L.D.K by Ufufu Cafe」裡面的「牛肉壽喜燒」,可惜我之前已經鎖定了梳乎厘班㦸甜品「靜岡蜜瓜招牌班㦸」,跟著又選擇了甜味飲品「草莓奇異果梳打」,所以剩下預算已經不多。

結果我發現到「L.D.K by Ufufu Cafe」餐牌裡面,原來還有一道牛肉份量頗多的丼飯食品,名稱叫做「汁燒牛肉丼」。即使「汁燒牛肉丼」價錢也需要港幣七十八元,但是牛肉份量已經彌補了昂貴價錢的不足之選。

結果我在「L.D.K by Ufufu Cafe」裡面,選擇了一款汁燒牛肉丼飯,加一杯甜味草莓加奇異果梳打飲品,最後加上「叫起」的靜岡蜜瓜招牌班㦸,最後總價錢連同加一,已經變成了港幣三百二十三元。

不過當時的我,已經沒有把整張賬單,合共港幣三百二十三元的價錢放在心上,一來我對「L.D.K by Ufufu Cafe」的「靜岡蜜瓜招牌班㦸」甜品,一直都有強烈的好奇。

二來,我也對「L.D.K by Ufufu Cafe」的草莓甜味梳打飲品,跟汁燒牛肉丼裡面的醬汁味道有強烈好奇心,所以我在點完餐過後,一直都在等候侍應端着食品出來。

結果「L.D.K by Ufufu Cafe」侍應首先從廚房端出來,送到我餐檯檯面面前的食品,或者飲品都出乎我的意料,因為「L.D.K by Ufufu Cafe」最後竟然產生了「雙冠軍」,汁燒牛肉丼跟草莓奇異果梳打同時送到我的面前。
汁燒牛肉丼

「L.D.K by Ufufu Cafe 」的「草莓奇異果梳打」飲品,雖然算是有奇異果果肉在裡面,但是飲品最後的主要味道,還是被草莓裡面的甜味所支配著,奇異果的酸味就成了「草莓奇異果梳打」味道裡面的調劑。

由於「L.D.K by Ufufu Cafe」廚房製作的「草莓奇異果梳打」飲品,所使用的玻璃杯屬於偏向肥身,空間頗為寛闊的餐杯,所以飲品裡面的草莓甜味除了很濃之外,飲品的色澤也變得十分鮮艷。

至於「L.D.K by Ufufu Cafe」裡面的丼飯食品「汁燒牛肉丼」,「汁燒牛肉丼」裡面的牛肉被切得頗為薄身,丼飯裡面的汁味道也都很甜,甜味醬汁令到牛肉的最後味道,也變得很甜。
野莓奇異果梳打

反而作為「L.D.K by Ufufu Cafe」裡面飲品的配料,奇異果的酸味濃度明顯有點過火,強烈的奇異果酸味使「草莓奇異果梳打」整體味道,變得甜中帶着一股刺激的酸味。

至於「汁燒牛肉丼」,「汁燒牛肉丼」雖然沒有明顯加入蓋上的醬汁,但是牛肉裡面已經擁有了濃郁的甜味醬油。甜味醬油在「汁燒牛肉丼」整體味道裡面,成為了不可或缺,很重要的角色。

說完「L.D.K by Ufufu Cafe」裡面的丼飯食品,以及梳打飲品之後,我終於都可以食到「L.D.K by Ufufu Cafe」裡面的限定甜品「靜岡蜜瓜招牌班㦸」。

雖然「L.D.K by Ufufu Cafe」「靜岡蜜瓜招牌班㦸」,實際上僅僅只有兩塊梳乎厘班㦸,加上一小瓶糖漿而已,但是在梳乎厘班㦸的旁邊,還有甜味的靜岡蜜瓜伴碟。
靜岡蜜瓜招牌班㦸

另一方面,只有僅僅兩塊份量的「L.D.K by Ufufu Cafe」甜品「靜岡蜜瓜招牌班㦸」,梳乎厘班㦸的實際體積其實非常之大,比正常的梳乎厘班㦸稍為大了一點點。

而且淋上份量杯水車薪的糖漿之後,「靜岡蜜瓜招牌班㦸」的實際味道變甜的速度,比我預計之中來得更強大。原來「L.D.K by Ufufu Cafe」的梳乎厘班㦸,班㦸味道不加糖漿也有屬於自己的甜味。

加上還有甜味奶油忌廉,還有一球甜味蜜瓜雪糕輔助,所以「L.D.K by Ufufu Cafe」的梳乎厘班㦸甜品,「靜岡蜜瓜招牌班㦸」就算不加糖漿,原來也能吃到班㦸的甜味。

至於「靜岡蜜瓜招牌班㦸」的另一個重要部位,靜岡蜜瓜的味道也都已經成熟,每試食一口靜岡蜜瓜,都能食到靜岡蜜瓜的成熟甜味感覺。

唯一需要挑剔「L.D.K by Ufufu Cafe」「靜岡蜜瓜招牌班㦸」,就是裡面的梳乎厘班㦸,梳乎厘班㦸造得太過軟熟,我用餐具嘗試直接切開,梳乎厘班㦸也幾乎被切散和崩潰。

所以我享用「靜岡蜜瓜招牌班㦸」去到後段,已經索性直接用餐具,扯開其中一部分的「梳乎厘班㦸」,然後加上甜味的奶油忌廉,就可以開始享用感覺梳乎厘班㦸裡面的濃厚甜味。

不過,我始終還是比較喜歡,有濕潤醬汁的「梳乎厘班㦸」多一點,只靠糖漿和奶油忌廉的「L.D.K Ufufu Cafe」「靜岡蜜瓜招牌班㦸」,明顯稍遜一籌。

我終於食了第一份「L.D.K Ufufu Cafe」的「靜岡蜜瓜招牌班㦸」,然而「靜岡蜜瓜招牌班㦸」價錢實在太昂貴,只有兩塊梳乎厘班㦸加雪糕加蜜瓜,性價比始終還是不及其他食店的「梳乎厘班㦸」。
2019-06-25
野莓奇異果梳打
靜岡蜜瓜招牌班㦸
2019-07-05 353 浏览
📍 L.D.K. by Ufufu Café Tiramisu @ $48難得weekend唔洗跳舞就約下frd去食下tea先,去左呢間來自九州的日式cafe黎食下甜品。3點黎到,完全唔洗等位。因為lunch食左少少野,同埋覺得甜品menu吸引d,所以嗌左tiramisu。小妹完全係tiramisu控黎。-佢既timamisu有4層,chocolate powder, Mascarpone chesse, cake, 同埋咖啡cream。靚就幾靚既。味道同appearance就有出入啦,係好日式嘅芝士蛋糕,咖啡味同rum酒味欠奉,都可以算軟滑既,算係我食過較為普通既tiramisu。都係ciao chow既tiramisu先會令我念念不忘。-法式吐司外脆內軟,同一般既甜品店常見既方形扁身既包唔同,呢個外表更似麵包店賣既原個厚身果種,都幾大份。吐司整得外脆內嫩,而裡面唔係淨普通白面包,而沾有香香的蛋醬,配上糖漿除左添左幾分甜,更易入口。有一球綠茶雪糕,都幾濃味,另外仲有紅豆球,份量都唔少。抹茶醬帶有應有既苦澀,但加埋糖漿就會偏甜。-地址:九龍灣偉業街33號德福廣場1期1樓F23號-推介指

地址:九龍灣偉業街33號德福廣場1期1樓F23號
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻
抵食指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(5個👍🏻為滿分)
2019-07-01 273 浏览
放工後,黎到德福搵野食,實在太餓。本來想試下敏華冰室。但實在太多人排隊😥😥😥所以揀左e間cafe。冇乜人,下午茶餐牌又好似吾錯甘🧐🧐🧐叫左個期間限定豆腐沙律炸雞漢堡🍔 其實佢有燒肉、和牛、鰻魚揀。等左大約20分鐘.... 雞肉好juicy,皮又脆,明顯係即炸,配合小小凍既豆腐沙律汁,中和左舊雞既熱辣辣,值得一讚係佢個包,一定係有焗,切落去係脆脆地👍🏽👍🏽👍🏽跟餐有杯芒果🥭寒天果昔,都吾錯,好飲!

叫左個期間限定

跟餐有杯芒果🥭寒天果昔,都吾錯,好飲!

2019-07-01
2019-06-05 785 浏览
呢一日嘅午飯又黎咗呢間,因上次係葵芳分店食完個美味咖哩和牛蛋包飯後,都可以再來呢間食店😋😋今次再睇餐牌⋯⋯噫⋯⋯有牛肉壽喜燒烏冬,再睇⋯⋯又有汁燒牛肉飯,嘩!居然之前無發現!當然叫呢兩個試下😁😁真唔好彩,叫咗個所謂店員嘅人(高高瘦瘦嘅男子,唔算後生),我哋一路落單,佢就目無表情,都算,又唔寫又唔應,又無覆單,不知所謂到頂點🙄🙄 仲以為佢啞添,但一返到水吧,同啲同事傾得鬼咁開心,仲講埋粗口⋯⋯你想扮好記性唔寫,無問題!客人講完,都應一句或覆一覆客人叫咗咩⋯⋯做得服務性行業,小小客戶服務都要有卦🙄🙄 不知所謂嘅不知所謂🙄🙄 影衰哂一間日式餐廳!希望經營者,可巡下店,留意下呢一類員工,加以倍訓一下🙄🙄其實其他店員ok㗎,但俾我哋乙遇著一個咁嘅店員,所以服務我只能俾一粒星😒😒湯同沙律到,正常啦,加$20就有,仲有杯飲品,算係咁喇牛肉壽喜燒烏冬先生到先,嘩!靚樣喎,店員一放下就說,食得㗎喇😄😄⋯⋯好!即食,美道幾好吖,我倆都好滿意😋👍🏼汁燒牛肉飯先生到埋!賣相都靚,俾咗點意外驚喜我們,因為我哋好怕肥牛,點知一上枱,正呀!瘦瘦😁😁  不過,味道就一般,唔夠野味,牛亦有少少韌,但接受😅😅p.s.

湯同沙律到,正常啦,加$20就有,仲有杯飲品,算係咁喇
加$20嘅沙律同湯,仲有杯飲品㗎

汁燒牛肉丼

p.s. 因有offer給某公司,所以有九折😅
2019-05-30
2019-06-02 506 浏览
德福新開左一陣的日本店食物質素和賣相比想像中更好很驚喜呢白芝士咖哩雞烏冬與其說是湯我覺得應該是汁由於湯汁濃 所以很能保持溫度輕輕的咖哩味 而且有大粒黑椒令味道有不同層次讚岐烏冬煙靭炸雞多皮做得略厚但味道好所以冇走皮雞肉入味而有咬口三色丼香蔥碎吞拿魚 - 香蔥清新我下次會直接叫一碗大的來吃帶子蟹籽飯好味但帶子味道像海哲?牛肉飯牛肉是醬甜的八女抹茶超香濃有回甘它附糖的 我覺得不加糖喝原味最好附上甜餅配這濃茶剛好
德福新開左一陣的日本店

三色丼
香蔥碎吞拿魚 - 香蔥清新
我下次會直接叫一碗大的來吃
帶子蟹籽飯
好味但帶子味道像海哲?
牛肉飯
牛肉是醬甜的

八女抹茶
超香濃有回甘
它附糖的 我覺得不加糖喝原味最好

附上甜餅配這濃茶剛好
2019-06-02 483 浏览
最近德褔廣場進駐左一間日本料理店,每次放工經過都好多人排。老公今晚接收工,我就提議去食呢間。打開餐牌,好多野都想食好吸引,主菜價錢都很貴。Upgrade set頭盤加$28有沙律同粟米湯、仲有芭菲酥皮粟米湯要加$30,這個要推介,因為粟米湯係熱辣辣(相比下餐湯粟米湯凍冰冰),同塊酥皮係焗得好靚仔、好香脆叫左一客脆炸烏賊小食$48,配沙律醬汁,質地爽口彈牙,不錯不錯好吃主菜我選擇這款三色丼$128,一次過滿足我咩都想食既心態有海膽碎吞拿魚蓉丼(好像吃不出有海膽)、帆立貝三文魚蟹籽丼(醬汁很開胃)、醬汁牛肉丼(這個最好味)。這個丼很飽肚老公選擇鹿兒島和牛漢堡咖喱蛋包飯$148用上和牛打制而成嘅漢堡,肉質好juice最後食返upgrade set既甜品朱古力芭菲,超級大滿足

打開餐牌,好多野都想食
好吸引,主菜價錢都很貴。
Upgrade set頭盤加$28有沙律同粟米湯、仲有芭菲

好吃
主菜我選擇這款三色丼$128,一次過滿足我咩都想食既心態
)。這個丼很飽肚
老公選擇鹿兒島和牛漢堡咖喱蛋包飯$148
用上和牛打制而成嘅漢堡,肉質好juice

最後食返upgrade set既甜品朱古力芭菲,超級大滿足
2019-05-09
2019-05-22 323 浏览
日式蛋包飯個人黎講最主要個蛋一定夠嫩滑,蛋味夠濃。今次到呢間位置九龍灣既日式西餐廳,見到門外menu 款式選擇多,亦都有蛋包飯,食物賣相亦都相當不俗,儘管試下。⭐️⭐️⭐️落單等左一陣就有得食,賣相同圖片分別不大,先試一啖,蛋都夠滑,不過略嫌d 汁太多,令到d 飯變左湯飯。😣😣另外仲叫左個黑椒漢堡扒,鐵板上可以保持個熱度,配菜都幾豐富,有牛油栗米,洋蔥,青豆,薯仔同埋車厘茄。漢堡扒既肉味唔算太豐富,同埋份量比想像中細,一個人都勉強夠飽。😝👌

2019-05-19 261 浏览
母親節當年walk in來吃晚餐,服務員落單沒回覆一次,送菜上檯亦一句話沒說,放下即走,還要我們自己移開檯上已上的食物給他放下一道菜,二人檯已細到不行了,水要叫先會加,菜式起咸、蜆肉有沙。埋單多謝亦沒說一句,不會再來。
2019-05-12
2019-05-05 606 浏览
依間係一間會令我無限loop嘅餐廳,實在太好味啦!叫咗個煙三文魚蕃茄意粉,係厚切三文魚嚟㗎!一個番茄汁好特別,有好清新嘅香草味。另外叫咗個牛肉壽喜燒烏冬,得3大塊牛肉,仲有一束甘菇,幾條大䓤,一隻蛋。係幾好味嘅,但要$98,我覺得有啲唔抵食囉!加$28晚餐升級,多咗個餐湯粟米湯,同埋一杯迷你香蕉朱古力芭菲。粟米湯好滑,個甜品都一流。下次再食晚餐嘅話,我都會加錢升級。另一個餐,我加咗$48升級。多咗個飯、沙律同埋一個酥皮粟米湯。個沙律就一般,但個酥皮粟米湯就好有驚喜啦!我推介你哋要試。總括來講,呢度嘅甜品真係冇得輸,個酥皮粟米湯堅正添!
依間係一間會令我無限loop嘅餐廳,實在太好味啦!

總括來講,呢度嘅甜品真係冇得輸,個酥皮粟米湯堅正添!
煙三文魚番茄意粉
迷你香蕉朱古力芭菲
跟餐粟米湯及沙律
焗粟米湯(酥皮粟米湯)
2019-04-30
煙三文魚番茄意粉
迷你香蕉朱古力芭菲
焗粟米湯(酥皮粟米湯)
2019-04-25 1647 浏览
夜晚同朋友仔食飯慶祝生日,收工嚟到都7:30peak hour門口都冇人等,本身以為就咁walk in就入得,點知店員話咁啱full house所以要係出面等等不過佢好貼心咁俾定餐牌我哋睇等咗5分鐘左右就入得,我哋都好快手落咗單,叫咗兩個小食,兩個main,兩個upgrade 套餐(配沙律/餐湯,加迷你芭菲)餐湯係粟米湯,份量唔多,不過一飲落去就覺得同一般餐廳唔同粟米味道好濃厚,而且味道甜美得嚟唔假湯嘅質感亦適中炸魷魚個樣雖然同menu嘅有出入,不過都俾到驚喜我哋!簡單嘅酥炸帶出魷魚鮮味,質地爽口彈牙,最搶眼嘅係個醬汁一般沙律醬再加上少許芥末,份量比例剛好,就算係平時唔食芥末嘅都唔會抗拒九州風炸雞翼嘅醬汁好甜,而且雞翼炸得又酥又脆,唔怪之得隔離檯都叫主食之一係呢個帆立貝松葉蟹腳海膽意粉一睇個樣都已經覺得好吸引,鮮橙嘅三文魚籽,海膽,醬汁同蟹腳都十分刺激食慾撈勻醬汁後食落,發現主角意粉麵條爽滑彈牙,醬汁煮得濃郁又唔會太黏,味道竟然有啲似芝士!海膽份量唔多,味道本身都唔expect會好突出帆立貝係刺身個種,冇煮過,薄切,食落好似食緊日式嘅scallop carpaccio美中不足係蟹腳,雖
夜晚同朋友仔食飯慶祝生日,收工嚟到都7:30
不過佢好貼心咁俾定餐牌我哋睇

餐湯係粟米湯,份量唔多,不過一飲落去就覺得同一般餐廳唔同
粟米味道好濃厚,而且味道甜美得嚟唔假
湯嘅質感亦適中

炸魷魚個樣雖然同menu嘅有出入,不過都俾到驚喜我哋!
簡單嘅酥炸帶出魷魚鮮味,質地爽口彈牙,最搶眼嘅係個醬汁

主食之一係呢個帆立貝松葉蟹腳海膽意粉

美中不足係蟹腳,雖然有幫我哋簡單切開,但食起上嚟都係要用餐廳嘅鉸剪(好麻煩
有一隻腳仲要俾我哋發現入面係冇肉嘅!
剪開哂起好肉,打算先食試下味,發現肉質偏乾身,同平時自助餐食嘅蟹腳味道肉質都相差太遠

不過,如果撈埋落意粉一齊食,又係增加咗moisture而且互相提鮮,係幾唔錯嘅配搭

另一個main係明太子烏冬
簡單嘅忌廉烏冬底,加入明太子,紫菜絲同埋一種特別嘅香草
烏冬本身軟硬適中,而且夠入面又掛汁
明太子粒粒好多,多都食唔哂,每一啖都食到脆卜卜嘅質感
最後係個種香草為成個烏冬帶來一個層次
食完唔單自有忌廉嘅甜,明太子嘅香,仲有好細微好細微嘅嗆喉,細緻到唔特別用心食未必會留意到

後上嘅迷你芭菲杯我哋揀咗朱古力同士多啤梨
朱古力杯配以香蕉,鮮忌廉同脆米,食落香甜,口感豐富

草莓嘅比較特別,除咗酸酸甜甜嘅鮮草莓,底下仲有草莓啫喱,食落仲有淡淡嘅酒香,層次更為高質

總括嚟講呢度食物質素唔錯,店員服務幾好,一叫即應,唯一冇咁好嘅只係價錢唔係特別平,所以抵食一般

同區嚟講,九龍灣近淘大亦有唔少和洋食嘅選擇,不過呢間最近地鐵站亦最就腳
希望下次亦有機會再嚟食其他菜式啦
2019-04-25
2019-04-21 337 浏览
We tried this restaurant before but it tasted very ordinary last time. Seeing the long queue outside this time, we decided to give it a try again.We waited for around 30 mins to get in, and the staff was very swift and efficient in service. We ordered an Omelet rice, a smoked salmon spaghetti and a beef pot. The beef pot was first served and it tasted well. The beef is delicious and tender. The seasoning was on point.The spaghetti was a bit spicy but the smoked salmon used was really exceptional

The spaghetti was a bit spicy but the smoked salmon used was really exceptional in quality.

The omelet rice was fairly good but the stuffing was not generous enough. The sauce was great though.

Overall, the food was tasty and the service was efficient.

2019-04-07 491 浏览
Long Weekend的最後一天聽日又要返工,對呢日到底有多多的不捨簡直想將佢無限延長!既然係咁,一定要食飯個good dinner想食日本菜,搵左一陣就搵到呢間,標榜日本米使用,個人對日本米其實無太大認識,只係知比較圓潤同埋營養豐富d!門口有餐牌擺左係度,食物都幾吸引,諗都無諗就入去主菜加唔同價錢就會做到唔同set,最豐富的set會有湯、飯同埋沙律,湯寫係粟米湯,但其實係酥皮粟米湯,好有誠意仲好飲跟餐沙律的蔬菜好新鮮,有甜味!靜岡八女抹茶紅豆拿鐵,唔係太甜,加上紅豆就剛剛好,紅豆蓉好正,大大舊,岩曬我呢個紅豆控牛肉壽喜燒烏冬的牛肉好新鮮,牛肉味好濃,仲好多塊面且大蔥、洋蔥呢d都係我至愛!小煲仔滾滾下!由於呢度用日本米,專登叫多個白飯試下!又真係幾得
Long Weekend的最後一天
聽日又要返工,對呢日到底有多多的不捨

粟米湯

跟餐沙律的蔬菜好新鮮,有甜味!
沙律

牛肉壽喜燒烏冬的牛肉好新鮮,牛肉味好濃,仲好多塊
日本米

沙律
2019-04-03 313 浏览
逢星期二都出街搵食,見到德福開左L.D.K. by Ufufu Cafe,見到啲芭菲甜品咁靚,對腳自自然然就被吸入間餐廳喇食甜品前先食正餐~🍝厚切煙肉卡邦尼意粉 $88餐廳標榜用日本小麥粉造意粉,果然做出黎嘅意粉煙韌有口感,仲隱約識到啲雞蛋香。意粉屬於爆多汁類型,岩晒啲多汁怪👅 厚切煙肉🥓令意粉再多啲口感有啲肉食 牛肉壽喜燒烏冬 $98主要內容有牛肉/烏冬/大蔥。壽喜燒湯底非常甜,烏冬亦唔會煮到淋晒,食到尾都彈牙。如果壽司燒有埋豆腐就正喇🙈Tiramisu $48因為同行人太鍾意食Tiramisu,基本上係每次必點甜品。不過依間就...係好日式嘅芝士蛋糕🍰 ,無咩特別。🍮焦糖布丁芭菲 $68果然黎依度都係食芭菲!!! 芭菲相信係好多小朋友兒時最喜愛甜品之一,樣又靚,又多野食,一路食一路有幸福嘅感覺😍  布丁🍮嘅雲尼拿味超香,加埋咖啡味雪糕好夾————————————————————-✅甜品選擇多,味道好✅上枱速度快❎價錢少貴

甜品前先食正餐~
🍝厚切煙肉卡邦尼意粉 $88

✅上枱速度快
❎價錢少貴
2019-04-02
2019-03-27 372 浏览
平時食日本菜,我地多數都會係晚餐先食!今次約咗芊嶠同學仔去玩,同學仔媽咪介紹,話好多人食,食過好味!咁好啦!就一於試下新嘢啦!【白咖喱芝士烏冬】平時好鐘意食飯嘅我,今次一打開餐牌,就睇中咗呢個白咖喱芝士烏冬,我就好鐘意啲好香濃嘅汁,配埋烏冬一齊食!我覺得真係好夾㗎!【牛肉壽喜燒烏冬】但老公就唔認同,佢都係鐘情於壽喜燒,所以佢揀咗壽喜燒烏冬,配埋肥牛,佢話要再 encore!【兒童餐 (女)】,吓?兒童餐都有分男女?其實係㗎車唔同顏色姐,入面嘅食物都係一模一樣㗎!有八爪魚造型腸仔,吉列炸蝦,燒雞翼,熊仔 & 鴨鴨造型魚蛋,蔬菜,炸薯角,粟米,仲有肉醬意粉。【兒童餐 (男)】係咪呀?㗎車唔同色㗎咋!不過兒童餐份量都好多,我地叫咗兩個,3個小朋友 share 食,都食唔哂!【脆炸烏賊】即類似炸魷魚圈,不過我個人唔鐘意佢跟嗰款醬汁,有少少 wasabi 味!總結:食得好飽嘅午餐,白芝士咖喱烏冬食到尾我都有啲頂唔順,哈哈!老公就好快 K.O. 咗個壽喜燒烏冬,我有偷食一塊肥牛,好好味!炸魷魚圈都好味,夠熱,即炸即上菜!有兒童餐食,又會好貼心咁分咗男、女,令小朋友開心。另外,餐廳有bb凳,同埋膠餐

白芝士咖喱烏冬

牛肉壽喜燒烏冬

兒童餐  (女)

兒童餐  (男)

脆炸烏賊

總結:食得好飽嘅午餐,白芝士咖喱烏冬食
到尾我都有啲頂唔順,哈哈!老公就好快 K.O. 咗個壽喜燒烏冬,我有偷食一塊肥牛,好好味!炸魷魚圈都好味,夠熱,即炸即上菜!有兒童餐食,又會好貼心咁分咗男、女,令小朋友開心。另外,餐廳有bb凳,同埋膠餐具,芊嶠同劻霖最鐘意有小朋友餐具,食都食得開心啲!
2019-03-24
白芝士咖喱烏冬
牛肉壽喜燒烏冬
兒童餐  (女)
兒童餐  (男)
脆炸烏賊
2019-03-18 234 浏览
好耐之前同朋友係尖沙咀試過一次就留底左好深既印象,一直都想再試,知道九龍灣開咗之後,今日終於搵到機會去食啦。七點幾到排左十五到二十分鐘就入座,打開餐牌就發現同以前唔同,多左好多新鮮菜品🥘。上次兩個人食左三樣野,一個意粉一個飯一個葩菲,今次就冇叫到葩菲🍨,因為驚太飽。唯有揀兩個主菜,經過一輪掙扎,最後揀左白芝士咖喱炸雞讚岐烏冬🍜&鹿兒島和牛漢堡扒咖喱蛋包飯🍛。前者第一啖試個汁就好驚喜,係好creamy嘅忌廉汁,每一下都可以拉到絲🧀,非常好濃郁既口味。從底一撈就發現佢既咖哩汁,烏冬夾左係兩隻湯汁中間,吸收哂兩隻味好正。咖哩汁係日式咖哩帶啲甜帶啲辣🌶,同忌廉芝士汁相輔相成,互相中和對方既微辣濃味同飽膩感,好夾。而炸雞🐔都好香脆,雞肉有調味過,好味。唯一不足既係烏冬底,採用讚岐烏冬,但就無咩口感,唔太煙韌。至於咖哩蛋包飯,漢堡扒依舊咁juicy咁厚實,而且煎得岩岩好,肉質唔會鞋又保持到水份。咖哩同烏冬隻咖哩汁好類似,都係微甜微辣,應該係一樣。蛋包飯🍳既蛋皮好厚帶少少微生,保持嫩滑,包住蕃茄汁調味飯,仲有野菌拌埋一齊,多重口感多重享受。店舖食物質素唔錯,唯一不足應該係店員服務態度,隔離台既小朋友

店舖食物質素唔錯,唯一不足應該係店員服務態度,隔離台既小朋友突然唔舒服同嘔🤮,嘔到成台成碗成地都係,眼見咁樣我同朋友即刻叫侍應,第一個就專注落單,揮揮左手。再叫第二個見到但去左收碗。第三個見到但去左廚房。第四個望左一望就走左。盡管大家點樣叫唔該,結果要媽媽企左十分鐘靠自己打理。真係好無奈。