2019-03-18 266 浏览
好耐冇來過德福,今日難得可以同母親大人行下街食下野,難得佢話想食呢間,所以等到2:30PM之後有下午菜,就入來試下。環境好舒服,日式簡約裝修,下午菜時間都冇咩人,可以坐卡位。我地都冇食午餐,所以就叫左兩個飽肚之選,每款都是$58。招牌咖啡,好香冇酸味,隻杯有自家LOGO好靚又精緻。母親大人點既定食,估唔到咁靚仔,仲有沙律,個2片青瓜就有D怪怪,咁做前菜好似有D頹,不過$58來講又真係都算唔錯。母親大人話D飯好熱好好食,珍珠米好香。天婦羅咖哩蛋包飯,冇咩咖哩味,個汁比較酸,飯量都好多,天婦羅好香口好脆。蝦好食過D豬扒,可以因為豬扒硬左D。如果本身已打左底,TEA TIME都有輕食可選擇,下次都好想來食下D甜品,睇相真係好吸引呢~

我地都冇食午餐,所以就叫左兩個飽肚之選,每款都是$58。
招牌咖啡

招牌咖啡,好香冇酸味,隻杯有自家LOGO好靚又精緻。

豬扒定食吉列

蛋包飯

2019-03-18
招牌咖啡
豬扒定食吉列
蛋包飯
2019-03-17 241 浏览
我同妹妹二人吃下午茶,紅茶好好飲,真想知道茶葉牌子我們吃飯、烏冬因為時間已經6PM,我們當晚飯吃豬軟骨麻麻,但豬扒蛋飯okay 而且價錢正常大大份一句檸檬🍋紅茶好好喝但我發現到正餐餐牌就貴左些,和牛扒要400上下。呢樹要加一服務費
我同妹妹二人吃下午茶,
紅茶好好飲,真想知道茶葉牌子
我們吃飯、烏冬因為時間已經6PM,我們當晚飯吃

豬軟骨麻麻,但豬扒蛋飯okay
而且價錢正常大大份

呢樹要加一服務費
2019-03-06 340 浏览
呢日岩岩出糧一於lunch就食好D啦,慰勞吓自己做野辛苦左成個月。上openrice揀左係德福新開既呢間日式餐廳,位置係近MTR果邊既上層,之前已經係第二間分店食過甜品,芭菲選擇之多應該可以冠絕全港,正餐就真係第一次試喇。Menu 有分主菜同甜品menu, 甜品menu 相影得好靚好吸引,甜品種類亦都夠多元化,下次一定要同fd 子試吓。我就叫左正餐既咖哩芝士烏冬,跟餐仲有湯同沙律。湯同沙律都唔錯,尤其是沙律汁既酸味,正好為咖哩芝士既濃味中和返少少。烏冬煙煙韌韌都幾好食,但價錢真係幾貴吓,一個咖哩吉列豬扒飯叫價$13X,一個月食唔到幾次,如果有推lunch set 應該會多D尼食。
上openrice揀左係德福新開既呢間日式餐廳,
位置係近MTR果邊既上層,
之前已經係第二間分店食過甜品
芭菲選擇之多應該可以冠絕全港,
正餐就真係第一次試喇。

Menu 有分主菜同甜品menu,
甜品menu 相影得好靚好吸引,
甜品種類亦都夠多元化,
下次一定要同fd 子試吓。
我就叫左正餐既咖哩芝士烏冬,
跟餐仲有湯同沙律。
湯同沙律都唔錯,
尤其是沙律汁既酸味,正好為咖哩芝士既濃味中和返少少。
烏冬煙煙韌韌都幾好食,
但價錢真係幾貴吓,
一個咖哩吉列豬扒飯叫價$13X,
一個月食唔到幾次,
如果有推lunch set 應該會多D尼食。
午餐
最近德福都開左幾蛋新野,又有茶狼又有L.D.K by ufufu cafe,自問都係一個幾鍾意食日式野既人,當然要試下呢間由Ufufu cafe開既餐廳啦!去到門口一望餐牌都幾貴,但咁岩見到有下午茶,相比起餐牌平成截,即刻入左座。下午茶58蚊包埋一標野飲,連埋加一,埋單都只係約64蚊,感覺都ôk!同朋友人一叫左一個,佢話佢個丼望落好飲好細咁,但食完都幾飽,而且都幾好食~但我就冇試過,所以不作評論。講返我個蛋包飯!真心覺得超值,暫時係香港黎講都算係我食過好食既蛋包飯,比起好耐之前我係天后某間食蛋包飯既店,好食勁多,價錢都平勁多!蛋皮食落口好綿~其實佢都唔算係蛋皮,感覺上佢既蛋好有質感同口感,而且食入口好滑好香。炒飯粒粒分明,調味岩岩好。炸豬排同炸蝦都好好味,炸粉剛好,唔會話食落出面成層都係粉,夠晒薄身之餘又做到好脆既feel~~感覺成碟野都好夾,再加埋d汁,真係好好食!點解話叫佢做唔出點好食法既蛋包飯呢?因為係呢個飯到食到一種好熟悉既味道,但又形容唔到!BTW,強烈推薦大家去試下!講返杯餐飲,麻麻地啦,加左糖水都做唔到凍檸茶果種感覺╮( ̄▽ ̄"")╭其實呢間野己經黎食左兩次,第二次都係叫

但我就冇試過,所以不作評論。

感覺成碟野都好夾,再加埋d汁,真係好好食!
BTW,強烈推薦大家去試下!

其實呢間野己經黎食左兩次,第二次都係叫左蛋包飯,但相比起第一次食,感覺好似遜色左,因為入面d飯完全唔熱,係暖既......
不過呢次餐飲叫左凍咖啡,感覺不錯👍🏻👍🏻

整體黎講,呢個質素,呢個價錢,覺得可以一試。嚟緊都會繼續試吓其他下午茶款式😊

2019-01-25 458 浏览
L.D.K. by Ufufu Café (九龍灣)/6分 吉列豚肉佐咖哩蛋包飯 $148Chop Cutlet Omelet Rice with Curry Sauce/7分 厚切煙肉卡邦尼意粉 $88Spaghetti Carbonara/這是一家日式西餐廳不僅有主食🍝還有非常多的甜品可供選擇,如班戟、芭菲🍨蕨餅等。不過這次只只了兩個主食,而味道都非常不錯,卡邦尼非常掛面,意粉亦軟硬適中沒有煮過火🤤而咖喱的味道亦很香☺️唯吉列豚肉則一般🧐且整體價錢略貴💰不過下次還是會再來試甜品的😋!/
L.D.K. by Ufufu Café (九龍灣)
6分 吉列豚肉佐咖哩蛋包飯 $148
7分 厚切煙肉卡邦尼意粉 $88
Spaghetti Carbonara
  • 厚切煙肉卡邦尼意粉
2019-01-17 443 浏览
這裏的前身是抹茶館,印象中的它只是平平無奇,不過不失。最印象深刻的是吃不飽不過也在情理之中,畢竟我光顧的是下午茶時段,但對於總是在下午茶時段吃晚飯的我,實在是又貴又吃不飽很是不吸引。今天經過此地,才發現抹茶館已搖身一變為UFUFU Cafe(或是應稱為L.D.K.?)。剛才看了一些大家的食評才發現原來這間cafe是和抹茶館有關連的,大概是轉型了?怪不得又一些似層相識的感覺,菜式變得更多元化了,更保留了甜品的特色,有機會也想試一試。也許因為是下午茶時段,客人不算很多,上餐速度也很快。下午茶的餐點價位約60元一份,有加一,有甜品,有小食,也有一些比較正餐的面和飯類。我和友人點了兩個飯餐,份量意外地大,一點也不像下午茶,反而像正餐,以比較晚市的餐點每項約100元,這個價錢真的很划算。隨餐附送餐飲可選咖啡和檸檬紅茶。我們各點了一杯,都是熱飲。咖啡苦中帶甜是我喜歡的口味。而檸檬茶則較平淡,茶味不夠突出。吉列豚肉海老肉汁蛋包飯$58吃第一口時真的好驚訝,馬上看一看單據,才發現真的是自己不小心看錯了。肉汁看起來和咖喱真的十分像啊!肉汁味道偏酸,沒吃出肉味,沒有特別加分,但也合格,只是可能我一心想吃咖

隨餐附送餐飲可選
咖啡和
熱檸檬紅茶

吉列豚肉海老肉汁蛋包飯$58
吃第一口時真的好驚訝,馬上看一看單據,才發現真的是自己不小心看錯了。肉汁看起來和咖喱真的十分像啊!肉汁味道偏酸,沒吃出肉味,沒有特別加分,但也合格,只是可能我一心想吃咖哩吧
不過餐點的外型我給100分,一看上去口水都要流出來了,最佳打卡
吉列豚肉海老肉汁蛋包飯

咬下去才發現飯也落了番心機,並不是普通白飯而是番茄醬炒飯。店家很細心地配合了偏酸的醬汁而調低飯的酸味,使整體不會過酸。
吉列豚肉海老肉汁蛋包飯

吉列豬排咬下很脆口,沒有因醬汁應該是現炸的,點些肉汁,偏酸的肉汁使得整體味道更上一層樓。不過唯一缺點是肉有一點點點點偏老,有少少少乾。吉列蝦就表現普普,感覺不像是自家製,像現成的,蝦肉偏軟。
吉列豚肉海老肉汁蛋包飯

來到最最最期待的滑蛋部分啦~滑蛋有些許牛油和奶油的味道,但並不會搶走蛋的味道,口感很是軟滑,表現中上哦~
吉列豚肉滑蛋丼$58
吉列豚肉滑蛋丼

配菜有喜歡的和風沙律,加分

首先!!!不喜歡洋蔥的話勿點哦…內含超多洋蔥,不過我不討厭洋蔥啦

比起前文提及的吉列豬排,這個飯的吉列豬排並不及前者香脆,吸了些醬汁較軟。
滑蛋沒有打得很均勻,有明顯蛋白的位置,有人不喜歡這種啦~可我覺得這樣更有口感。滑蛋有加調味,單吃會比較咸,但配上白飯就剛剛好。不過餐點真的份量很大,如果是單純當下午茶吃的話可能就不恰當了。

一言概之,這個價錢,這個質量,性價比高啊!今日的UFUFU cafe完勝昨日的抹茶館。
吉列豚肉滑蛋丼
今日同男朋友晚飯都想試新既野,經過德福就諗起呢間未食過,雖然開左都一段日子,但都未試,就黎試一試。可能入座時間都比較晏,差唔多八點九、九點,所以等左侍應執一執枱就有位。餐牌其實好多選擇,鐵板、烏冬、咖哩飯、蛋包飯、總有好多甜品。今次簡左鐵板同烏冬。 鐵板既鵝肝好有溶既感覺 ,好濃。和牛漢堡都驚佢好乾唔juicy 但都做得好好明太子烏冬 好濃好滑,鐘意食明太子既一定要一試。至於杯拿鐵,茶味相當濃郁。有附額外糖水但我地冇特別落,鐘意茶夠濃味。紅豆同白玉就不過不失。整體環境食物都唔差,會再黎試試其他野同埋睇下好多枱都叫既芭菲會唔會都有驚喜。

餐牌其實好多選擇,鐵板、烏冬、咖哩飯、蛋包飯、總有好多甜品

今次簡左鐵板同烏冬。
明太子烏冬 好濃好滑,
鐘意食明太子既一定要一試。
和牛漢堡與法國鵝肝
綠菜紅豆白玉拿鐵
2019-01-05
和牛漢堡與法國鵝肝
綠菜紅豆白玉拿鐵
2019-01-06 2870 浏览
香港人愛日到了今時今日巳經不是新鮮事, 尤其現在廉航當道, 有時機票便宜得去一轉日本吃個飯就回來也不是夢了. 不過有時作為打工仔也不是常常有假外遊, 幸好現在越來越多日本過江龍過來香港開店, 雖然, 坦白說比起日本店水準普遍都是會有下降之嫌, 但起碼不用飛就可以來一頓日本菜回味一下, 算是暫時止一止癮吧. 早前宅女家附近又開了一家新的日式西餐廳, 所以這晚趁有時間, 便跟妹妹一起來試試. 先來說一下這家UFUFU CAFE的背景吧. 其實這家來自日本九州佐賀縣的咖啡店品牌在當地都以不同店名開店, 主要還是遍佈在佐賀市一帶, 都是做一些比較大眾化的日式西餐. 不過其中幾家地點都是比較偏遠一點, 非遊客有點難到訪. 唯獨有一家在佐賀駅主打年輕人最愛的芭菲, 因此也是有點名氣的.還記得UFUFU最初登錄香港時是在2016年, 首家香港分店就在尖沙咀, 同樣也是以超多芭菲口味來作賣點. 當時宅女也想去拜訪下, 可惜一來常常有人龍, 二來沒時間, 就一直不了了之.而最近UFUFU又再番新多一個品牌名叫L.D.K. by UFUFU CAFE, 一口氣在葵芳, 沙田, 九龍氿跟銅鑼灣開了店. 除
[自費] 香港人愛日到了今時今日巳經不是新鮮事, 尤其現在廉航當道, 有時機票便宜得去一轉日本吃個飯就回來也不是夢了. 不過有時作為打工仔也不是常常有假外遊, 幸好現在越來越多日本過江龍過來香港開店, 雖然, 坦白說比起日本店水準普遍都是會有下降之嫌, 但起碼不用飛就可以來一頓日本菜回味一下, 算是暫時止一止癮吧. 早前宅女家附近又開了一家新的日式西餐廳, 所以這晚趁有時間, 便跟妹妹一起來試試.
而最近UFUFU又再番新多一個品牌名叫L.D.K. by UFUFU CAFE, 一口氣在葵芳, 沙田, 九龍氿跟銅鑼灣開了店. 除了餐廳風格不一樣之外, 餐牌食物也是重新設計.
宅女來九龍灣分店的時候大約是開了店1個月左右吧, 這段時間每到晚市都一直看到有人龍排隊, 所以趁著平日晚上人少的點的那天, 就來試試. 等了大約5-6分鐘就有位.
餐廳前身是評價一直很麻麻的抹茶屋, 宅女之前去吃過兩次後就列入黑名單了. 而這裡裝修過後感覺比抹茶屋更有格調, 座位大多是四人或二人卡座, 當中還有半梳化位. 但除了獨立四人卡座之外, 其他座位都是比較狹窄, 走動起來有點不方便.

打開餐牌, 吃的都是日式西餐, 選擇都幾多, 當中店家不斷標榜食材大部份都由日本進口, 尤其用的牛都是來自鹿兒島的和牛. 菜色方面由前菜, 沙律, 漢堡扒, 意粉等等都有, 當然不少得他們一直的招牌蛋包飯. 甜品方面仍然是主打店家拿手的芭菲, 口味特多, 有超過20款! 不過奇怪他們的抹茶甜品看起來似曾相識....好有抹茶屋的影子...

櫻花蝦豆腐沙律伴日式胡麻汁 (HK$48)
上桌時有點驚訝上方的櫻花蝦量不少, 下得好豪邁啊!!看看豆腐一磚其實不是很大, 底下墊了一些水菜, 更加突顯了顏色鮮明的櫻花蝦那種澎湃感. 胡麻汁早巳淋了在豆腐跟水菜上. 入口豆腐質感幾順滑, 不過敗筆是胡麻汁下得太多了, 味道重得根本完全遮蓋了櫻花蝦的味道. 幸好底下的水菜都算多, 可以吸一下胡麻汁同吃. 但個人覺得這樣淋胡麻汁份量太多了, 其實建議可以另上一小瓶胡麻汁讓客人自行倒進去, 畢竟也不是人人喜愛吃到一口醬的感覺呢...

照燒汁溫玉子和牛漢堡扒 (HK$108)
這裡一份鐵板燒不算便宜, 普遍都在百多元左右, 最貴的更要$398. 但貌似是店家最自豪的菜色之一, 所以還是想點一個. 第一次試, 還是不是太花費, 先點個較便宜的來試. 當時點了之後才發現還有個半熟玉子, 放在鐵板上時豈不是會完全熟掉? 這時鐵板燒上來了, 原來店方用了個小碗來盛著玉子, 還算想得周到. 漢堡扒本身不是很大塊, 其實大約只有普通女生的手心那麼大而已, 不過看來很有厚度, 而且還是漲卜卜的. 另外配菜都有不系, 當中有一個迷你焗薯, 洋蔥絲, 粟米跟車厘茄等. 還另外附上一杯照燒汁.
不過上桌時巳經沒有''滋滋''聲, 鐵板本身熱度也不算很高. 店家標榜漢堡扒用的是來自鹿兒島純和牛, 切開來又的確十分軟棉, 牛肉是僅僅熟而已, 但仍可接受. 入口牛肉十分軟淋, 不算很有彈性, 肉味也沒預期中濃, 不過牛肉質感較軟棉, 真的是啖啖肉那種, 不算很油膩, 吃起來也不會很乾, 加了照燒汁味道更濃一點但不會死咸, 個人覺得再沾點半熟蛋汁, 吃起來增添多幾分蛋香, 味道更不錯. 旁邊的焗薯就沒什麼驚喜, 但上方的忌廉都幾多, 配上來一起吃口感更豐厚.
整個漢堡扒感覺質素也算不錯的.

牛肉壽喜燒鳥冬 (HK$98)
宅女非常喜愛壽喜燒, 所以凡看到有跟壽喜燒有關的食物都不能抗拒馬上就點. 正值冬天, 鍋物更是大受歡迎. 這晚就看到幾乎每枱都有人點這款. 這裡先會上來一個小火爐, 之後才上一個小鍋. 這時店員會說其實內裡除了牛肉之外其他大部份食材都熟, 只要等牛肉煮至變色就可以吃了. 看看內裡配料其實不算多, 上方就有3片壽喜燒牛肉, 金菇, 幾棵大蔥,絲, 水菜, 洋蔥以及底下的烏冬. 中央還加了個生蛋.
小火爐的火非常猛, 放了個小鍋上去後不到3分鐘湯頭便全滾起來. 雖說這樣是可以快點吃到, 但因為火非常的猛, 本來不想牛肉煮得那麼熟, 但水一滾, 肉便全熟, 之後還一直猛火滾著, 吃了一片之後其他都煮得太老了. 牛肉本身不算很大片, 但吃起來肉質幾軟嫩不太鞋, 當中連著點點肥脂帶點甘香. 而烏冬份量都算多, 把蛋黃打散後跟烏冬一同入口, 質感十分順滑得來又有蛋香, 口感也煙韌, 整個味道其實很不錯的.
只是個人覺得底下的火太大了, 如果可以換像吉X家火鍋那種比較小火的火蠟, 效果可能會比較好. 另外烏冬底下如果可以再加幾片紹菜的話, 整個壽喜燒烏冬看起來會更豐富, 也更像樣吧.
草莓芭菲 (HK$128)
雖然宅女不算很熱衷於士多啤梨, 不過每到冬天時份, 就是日本盛產士多啤梨的季節, 所以這裡也推出了一系列的士多啤梨甜點, 當中當然就不乏芭菲了. 本來想問新出的班戟, 可惜店員說供應時間只在下午2:30-5:00, 所以就點芭菲吧.
其實百多元一杯芭菲真的不便宜, 但店家標榜說全是用日本產的士多啤梨. 上來時份量都幾大杯的, 不過跟餐牌的圖內, 士多啤梨份量似乎少了很多呢.....士多啤梨切片後只圍了一圈, 而不是像餐牌上那樣整個杯上方都是士多啤梨片....有點圖文不符呢
看看其他配料, 除了有新鮮士多啤梨之外, 上方也有一球士多啤梨雪糕, 吃起來奶感重, 帶點黏稠感, 很香滑; 而中間的雲尼拿雪糕同樣口感不錯, 當中還看得到加了不少雲尼拿籽, 還有不少脆米作伴. 底下用忌廉來分隔開士多啤梨醬跟最底層的士多啤梨啫喱. 整個芭菲其實味道不錯, 而且層次有序, 最喜歡他們雖然用了忌廉來分隔每層, 但不會過多, 不會吃到令人很膩. 士多啤梨本身都幾甜, 不太酸, 雖然沒有太驚為天人的食感, 但在香港來說巳經做得不錯的芭菲. 唯一就是感覺價錢有點太貴了...

埋單兩個人要HK$473, 真的不便宜, 幸好都算吃得飽的.
老實說, 不知道是新開店還是怎樣, 總覺得雖然每道菜都好像是有誠意, 但就是每道菜都有其不足, 需要改善的地方, 幸好是味道還不算太差, 起碼比起抹茶屋時代, 質素巳經好了很多.
唯獨就是價錢偏貴一點, 不過開在鋪租超高的德福廣場內, 也是難怪的吧...
希望店方可以再多加改善一下, 一直維持下去, 這樣就可以變成宅女日後的飯堂了~(笑)

**此乃自費食評, 單據巳有展示出來. 如需查証, 歡迎向餐廳/店鋪查証. 如仍不相信, 建議閣下不用參考本人食評.**
庆祝纪念
圣诞节
  • 照燒汁溫玉子和牛漢堡扒
2019-01-01 340 浏览
點了3個主菜,上枱時,賣相吸引!其實主菜和甜品的選擇也很多!很有日式西餐的風味!主菜:海鮮烏冬(龍蝦湯):龍蝦味濃,海鮮也不錯。漢堡咖喱蛋包飯:咖喱不辣,漢堡肉質Ok漢堡蛋鐵板燒:賣相吸引,食物用鐵板上夠熱。可惜太飽食唔到甜品,下次一定要試我最like 的栗子🌰
主菜:
海鮮烏冬(龍蝦湯):龍蝦味濃,海鮮也不錯。
漢堡咖喱蛋包飯:咖喱不辣,漢堡肉質Ok
漢堡蛋鐵板燒:賣相吸引,食物用鐵板上夠熱。
可惜太飽食唔到甜品,下次一定要試我最like 的栗子🌰
2018-12-29 367 浏览
今天無端端試呢間,今午同女友都好似唔多餓,就唔知食咩,行行行⋯⋯就路經咗佢,查探下餐牌⋯⋯唔⋯⋯都有嘢可以揀到嘅,等咗幾分鐘就入得喇。唔理,揀啲最平睇⋯⋯因爲食lunch,唔洗食咁貴🤭 好!我要和風蜆肉意粉,女友就要日式肉汁芝士蛋飯。 一個加咗$20蚊變餐,有湯、有沙律、有飲品,好似幾抵咁😁 沙律有3款揀添👍🏼 (中間個款反咗光添,就係我叫咗嘅煙三文魚沙律)湯到⋯⋯咁杰嘅,飲飲下仲有啲類似粉漿嘅物體都未溶得哂,麻麻地😛沙律到⋯⋯幾好樣,味道都可以,但個碗都是凍的,我就最唔鐘意,即係整好咗一拼放在雪槽,啲菜亦唔算太新鮮,有部分已黃了🥴個芝士蛋飯先到⋯⋯賣相幾靚😃噢!到咗先發覺,唔係咖哩汁呀!😆 因為決定食呢間時,女友係諗住食咖哩,到個飯到咗,望到啲色,再諗翻個名⋯⋯’肉汁’⋯⋯係肉汁呀🤣🤣 唔係咖哩,好彩味道都正常,個飯炒過下,有色水,唔係白飯,但塊芝士就似乎厚咗啲,同埋已好熟,所以好似一塊硬物貼左係蛋面,唔夠好味。跟住我個意粉都到喇,賣相幾好,隻碟都好靚😃 但⋯⋯😐😑 咸⋯⋯咸⋯⋯咸⋯⋯超咸!除左用個咸字形容呢碟意粉之外,都無喇🥴👎🏼最後杯咖啡⋯⋯唉⋯⋯開頭諗住確實一下我係要熱的,因張

湯+煙三文魚沙律

個芝士蛋飯先到⋯⋯賣相幾靚😃
日式肉汁蛋飯

和風蜆肉意粉

最後杯咖啡⋯⋯唉⋯⋯開頭諗住確實一下我係要熱的,因張單出咗凍。點知,好快就上咗俾我,明明係叫起先上🙄🙄
呢度啲店員都幾勤力,但我倆都覺得速度有點過快,快到令客人我都有點唔舒服感覺⋯⋯咁就唔係幾好。
咖啡
總括來講,雖然我倆有公司優惠免加一,但應該唔會再黎,食物唔多啱食,又唔夠好味,亦唔係平⋯⋯仲加上個蜆肉意粉咁樣。所以,一次就夠👋🏼👋🏼

後記⋯⋯如果唔係個只得勁咸味嘅意粉,我都唔會加佢入劣評,係咁!🧐
2018-12-28
2018-12-26 273 浏览
同富貴及為食同事一齊約埋食個平安夜大餐為食同事話呢間係新開所以我哋就決定一齊試一試我其實見到個餐牌發現個價錢都唔平不過諗住食個大餐放假冇所謂啦我哋嗌左個牛肉鍋餐包沙律同飯同個湯另外再嗌左個蟹肉意粉當然我哋三個甜品怪一定要試吓佢個pancake首先個牛肉鍋啲牛肉好味好有牛肉味,應該係好新鮮跟住個粟米湯都非常好飲👍🏻跟住個蟹肉意粉,其實係好好食,意粉軟硬度適中,個白汁又唔會太多又唔會太少個蟹肉仲有三隻蟹腳俾我哋一人可以食到一隻,又鮮甜👍🏻不過想特別推介個pancake真係好好食佢又係質地介乎空氣感同普通pancake中間而且蛋香味勁重配埋士多啤梨醬,士多啤梨雪糕,同埋士多啤梨汁😍😍😍我想自己一個人食晒🤣
同富貴及為食同事一齊約埋食個平安夜大餐
餐包沙律同飯同個湯
另外再嗌左個蟹肉意粉
當然我哋三個甜品怪一定要試吓佢個pancake
首先個牛肉鍋啲牛肉好味
好有牛肉味,應該係好新鮮
跟住個粟米湯都非常好飲👍🏻
個蟹肉仲有三隻蟹腳俾我哋一人可以食到一隻,又鮮甜👍🏻
不過想特別推介個pancake真係好好食
佢又係質地介乎空氣感同普通pancake中間
而且蛋香味勁重
配埋士多啤梨醬,士多啤梨雪糕,同埋士多啤梨汁😍😍😍
我想自己一個人食晒🤣

2018-12-24
2018-12-24 313 浏览
做冬呢日帶肥髀去德福廣場睇戲,之後食佢最喜歡嘅日本菜,事先打電話去問咗不設訂位,去到又唔使等位,和式淺木柵,間隔開好多卡位,裝修裝修企理,枱面已放好兩本餐牌(一本正餐,一本甜品)落單好快到,餐具都放晒在枱面小籃!牛肉壽喜燒烏冬($98)會用火鍋爐加熱,自己決定幾成熟,枱面小籃已比埋湯殻(細心)烏冬煙韌彈牙,牛肉肥美唔韌,剛剛熟,金菇好新鮮白雪雪,食菇嫩滑,大蔥清新唔辣,湯底日底甜湯,加了蛋口感更豐富碎吞拿魚腩海膽丼($148)肥髀食,賣相ok,但海膽同餐牌圖片份量差太遠,分咗肥髀嘅海膽,太少無乜味,吞拿魚蓉粉紅色鮮嫩,幾肥美,撈埋珍珠米好味!抹茶蕨餅($48)後加嘅,小竹籃內放上抺茶蕨餅,蕨餅煙韌彈牙,抹茶粉微甘,加少許黑糖漿已足夠!好味!店員有禮斯文,收碟前都會問一句,確定我已完成先收走!正餐價錢略貴,甜品款式又多又靚,想食甜品呃like嘅一定啱!

餐具都放晒在枱面小籃!
牛肉壽喜燒烏冬

海膽同餐牌差太遠

抹茶蕨餅

店員有禮斯文,收碟前都會問一句,確定我已完成先收走!

2018-12-22
牛肉壽喜燒烏冬
抹茶蕨餅
位於九龍灣的L.D.K. by Ufufu Café ,是一間日本九州過江龍。餐廳主售日式西餐,提供大量不同種類的食物,例如: 蛋包飯,咖喱飯,意粉,烏冬,漢堡扒,更有芭菲,蛋糕,雪糕,法式吐司等,選擇超多,令我選擇困難症又出現啦。雖然已在其他分店吃過不少次,但每次說要來光顧吃晩餐,都會令我開心興奮又滿足哦。白芝士咖喱雞烏冬$88餐廳的烏冬,是我首一首二推介主食唷。濃郁醬汁是白芝士咖喱囗味,面層是奶白色的芝士醬,下層是黃色咖喱醬。把醬汁和烏冬拌勻,傳來香噴噴的咖喱味,太吸引啦。日本烏冬彈力十足,質感煙靭帶勁,不易爛不易斷,每條烏冬被醬汁緊緊包裹,教我如何不愛上你呢。兩件炸雞也不能忽視,肥肉厚大,炸得香脆可囗,肉汁可奇豐富,整個主食,完完全全值$101分。水果三文治$58還記得第一次去日本的時侯,有兩種食物的搭配令我感到非常新奇。第一個是拉麵配丼飯的澱粉套餐,第二是水果配麵包的奇怪組合,到底它是主食,還是甜品呢?鬆軟綿綿的去邊白麵包,夾著各種不同的新鮮水果,色彩繽紛奪目,超吸引唷。水果有草莓,芒果,蜜瓜,奇異果,香蕉等等,多汁香甜的水果跟幼滑忌廉搭合得天衣無縫,超喜歡的~靜岡蜜瓜法式吐司

白芝士咖喱雞烏冬$88

餐廳的烏冬,是我首一首二推介主食唷。

濃郁醬汁是白芝士咖喱囗味

日本烏冬彈力十足
,質感煙靭帶勁
,整個主食,完完全全值$101分。

水果三文治$58

,超喜歡的~

靜岡蜜瓜法式吐司$168

其實我一囗氣點選三個甜品,二個人一適分享,並不過份吧。最後登場的主角是,靜岡蜜瓜法式吐司。
採用日本直送的靜岡溫室蜜瓜,完全感受到豪氣吧。

蜜瓜有四片,每片鮮甜多汁,真想又去日本旅遊阿。法式吐司的水準保持高水準,烤至超酥脆的外皮,出現脆皮應有的裂紋,內裡的吐司心吸引奶油醬汁,多汁濕潤軟綿綿,超美味阿!
2018-12-01
2018-12-01 568 浏览
因為無食午飯,所以好早去食晚餐。今日自己一個食見新開又唔駛排隊就去試下~~~我叫咗個咖喱日牛蛋包飯,加咗湯和沙律沙律黎先,之後居然係黎咗個飯,再過咗五分鐘先有湯,次序上差少少吧!我食咗飯先飲湯?定擺底碟飯再飲完個湯就個飯都凍哂?最後我食完個飯先飲湯囉⋯⋯講番個飯,我覺得偏咸而無乜咖喱味,雖則本小姐知道日本咖喱係偏甜和唔重咖喱味,但呢個咖喱只有咸味而沒有咖喱香味⋯面個蛋只可以話合格,而牛肉就煮得好淋,但牛無牛味囉😫食完碟飯我總共飲咗三杯水,再飲個酥皮湯,正!粟米係脹卜卜的,唔知係咪條痢太咸?個湯可以中和番呢??唔通佢地知道個咖喱太咸?所以個湯專登後上??🧐呢餐飯連加一就收咗$182蚊,但我覺得只值$82吧!

我叫咗個咖喱日牛蛋包飯,加咗湯和沙律

呢餐飯連加一就收咗$182蚊,但我覺得只值$82吧!