2020-06-26 977 浏览
年頭食完,upload完相都唔記得寫食評🤣食物唔算平,性價比正常啦,係德福嚟講🙈🙈最記得係朋友仔見到個兒童餐開心到嘩嘩聲,嘩咗好耐先食,食下玩下,勁開心仲每架車仔都唔同色,隔離個姨姨架車係粉藍色無錯,係姨姨😆😆都啱嘅~細細份,唔使食咁飽嘛
年頭食完,upload完相都唔記得寫食評🤣

食物唔算平,性價比正常啦,係德福嚟講🙈🙈
最記得係朋友仔見到個兒童餐
開心到嘩嘩聲,嘩咗好耐先食,食下玩下,勁開心
仲每架車仔都唔同色,隔離個姨姨架車係粉藍色
無錯,係姨姨😆😆都啱嘅~細細份,唔使食咁飽嘛

博多明太子烏賊忌廉汁意粉💁‍♀️個人非常鍾意食明太子😋於是就試下呢個意粉 忌廉汁比我想像中淡 唔係太有明太子味🤧有啲失望 不過烏賊煮得唔錯 唔會太硬或者太淋 韌度適中👍 另外友人叫咗個抹茶 抹茶味非常香濃 更配有一塊小脆餅一齊品嚐 鐘意抹茶嘅你一定要試下🍵
博多明太子烏賊忌廉汁意粉💁‍♀️

2020-06-18 792 浏览
記得第一次係銅鑼灣食Ufufu Cafe已經覺得好好味,正餐甜品同樣出色,特別甜品種類超級多,有數之不盡既Parfait、Pancake、French Toast口味,一大班frd就可以試多幾款Ufufu南蠻炸雞的外表令我想起台灣鹽酥雞,食落就知道完全係另一種會食上癮的美食。香口的炸雞配上微酸的他他醬和酸甜開胃的南蠻醋,肉質嫩滑,口味層次更豐富。唐揚炸雞丼外酥内嫩,皮薄多汁,無過多既調味料影響味道,能夠保留雞的鮮味;而且用上Q彈日本米飯,吃得好開懷。仲有士多啤梨迷不能錯過的士多啤梨班戟,上枱時脹卜卜、厚身飽滿,蛋香仍留在舌尖上,配士多啤梨醬、雪糕、新鮮士多啤梨,一同食用更有果香,亦平衡左班戟的甜膩感,夠晒滿足!

2020-06-12 888 浏览
從門面看進去,餐牌、裝潢都很日系,日式料理想必也不太差吧!♪(´ε` )打開餐牌,選擇超級豐富的!最終我們揀了同為廚師推介的「白芝士咖哩炸雞讚岐烏冬」和「牛肉壽喜燒烏冬」聽落都幾吸引(^ω^)先上了粟米湯,有點稀,味道淡淡,沒有特別,唔飲也不後悔。( ̄▽ ̄)芝士烏冬甚有驚喜,首先有長長的芝士拉絲!白咖哩不辣,反而有陣陣奶香味,滿滿掛在烏冬上很滑很好食!炸雞很酥脆,內裏厚肉而咸香味十足!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و而壽喜燒倒是有點失望,湯汁比起「吉x家」的還要淡,配料很少,感覺就是不太化算吧.... (。 ́︿ ̀。)最後加少許錢就有芭菲,我地揀左芒果,睇相好似好大杯,原來都幾mini, hahaha... 個人覺得忌廉多左dd,如果可以少番d就無禁滯(。・ω・。)

2020-05-24 837 浏览
抵食下午茶🍰~~~~~~~~~~~~行行吓街有啲肚餓而且想食甜嘢,見到呢間L.D.K by Ufufu Cafe有蛋糕食就入咗去,下午茶除咗蛋糕之外都仲有好多選擇🤤-千層蛋糕($48)下午茶真係好抵,蛋糕連埋嘢飲都只係$48,而且個千層蛋糕味道都算幾好,唔會太甜👍🏻
抵食下午茶🍰
~~~~~~~~~~~~
千層蛋糕($48)
2020-02-10
2020-05-22 855 浏览
餐廳裝修簡約,屬於連鎖食肆,主打西日菜式。只要惠顧主餐牌內既主食,就可以加$28升級做晚餐,晚餐可選湯或沙律,同埋甜品。餐湯明太子忌廉蛋包飯平時食開咖哩口味既蛋包飯,今次試一試新野,明太子忌廉口味,忌廉汁好creamy,加埋明太子,口感更豐富,蛋包飯既蛋好滑,同明太子忌廉汁都幾夾。經典和牛漢堡和牛都算幾大塊,可能煎得太耐,咬落唔算juicy,但肉質都腍。隨碟仲附上沙律菜同薯角。迷你香蕉芭菲朱古力雪糕加上忌廉、香蕉片和脆米,口感豐富,份量亦剛剛好。

餐廳裝修簡約,屬於連鎖食肆,主打西日菜式。

明太子忌廉蛋包飯

明太子忌廉蛋包飯

迷你香蕉芭菲

迷你香蕉朱古力芭菲

朱古力雪糕加上忌廉、香蕉片和脆米,口感豐富,份量亦剛剛好。
2020-05-21
2020-04-05 1192 浏览
L.D.K. by Ufufu Café+ 日本菜+ 日式西餐三色丼 $138+一個價錢,三種口味+細細碗,大大食帶子三文魚子丼 (左)好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️😛雖然帶子係三色丼特有,但味道普通,冇咩驚喜。碎吞拿魚腩丼 (中)好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️👍🏻吞拿魚蓉質嫩滑,加少許咸香!👍🏻吞拿魚拌香蔥另有一番風味❤️燒汁牛肉丼(右) 好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻牛肉較乾,但燒汁味香濃美味👅福岡八女抹茶🍵 $38好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻 八女抹茶係福岡嘅名產,而家唔洗去日本就可以飲到啦(≧∇≦)!👍🏻抹茶味濃,入口幼滑,甜味適中。👍🏻茶杯茶碟精緻美麗,非常適合打卡。L.D.K. by Ufufu Café (葵芳)葵芳興芳路223號新都會廣場3樓345A號舖L.D.K. by Ufufu Café (沙田)沙田沙田正街
L.D.K. by Ufufu Café
+ 日本菜
+ 日式西餐

三色丼 $138
+一個價錢,三種口味
+細細碗,大大食

帶子三文魚子丼 (左)
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️
😛雖然帶子係三色丼特有,但味道普通,冇咩驚喜。

碎吞拿魚腩丼 (中)
抵食指數:⭐️⭐️⭐️
👍🏻吞拿魚蓉質嫩滑,加少許咸香!
👍🏻吞拿魚拌香蔥另有一番風味❤️

燒汁牛肉丼(右)
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
👍🏻牛肉較乾,但燒汁味香濃美味👅

福岡八女抹茶🍵 $38
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
👍🏻抹茶味濃,入口幼滑,甜味適中。
👍🏻茶杯茶碟精緻美麗,非常適合打卡。

L.D.K. by Ufufu Café (葵芳)
葵芳興芳路223號新都會廣場3樓345A號舖

L.D.K. by Ufufu Café (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期地下115號舖

L.D.K. by Ufufu Café (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道280號世貿中心3樓P303-303A號舖

L.D.K. by Ufufu Café (九龍灣)
九龍灣偉業街33號德福廣場1期1樓F23號

L.D.K. by Ufufu Café (馬鞍山)
馬鞍山鞍誠街18號MOSTown新港城中心(4期)2樓2141號舖

喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵

2020-03-07 995 浏览
抗疫期出來透透氣,行過呢間日式西餐,被色彩繽紛的芭菲深深吸引!雖然價錢不便宜,但不理太多了,還是要放鬆一下!疫症期,大部分排隊店都變得清閒,這間也不例外!點了兩杯芭菲!莓家族乳酪芭菲$78: 因有紅莓,有點酸味,介意的不要點!香蕉朱古力芭菲$60: 賣相很不錯!很香濃朱古力味!朱古力芭菲較莓家族平$10,但反而朱古力較易入口

疫症期,大部分排隊店都變得清閒,這間也不例外!
點了兩杯芭菲!
莓家族乳酪芭菲$78: 因有紅莓,有點酸味,介意的不要點!

香蕉朱古力芭菲$60: 賣相很不錯!很香濃朱古力味!

朱古力芭菲較莓家族平$10,但反而朱古力較易入口

莓家族乳酪芭菲
莓家族乳酪芭菲
2020-03-02 833 浏览
日式肉汁芝士蛋包飯HK $98蛋包飯上面有好大塊芝士,食落濃芝士味,而且有拉絲嘅情況。蛋滑身,而且濕潤。蛋入面嘅飯本身有少量汁同磨菇,加埋蛋外面嘅肉汁啱啱好,五會太乾同太咸。自家製煙三文魚沙律 + 是日餐湯+ 咖啡/茶午巿套餐優惠+HK $20平日午市叫主餐牌嘅任何沙律或主食,都可以加$20就有套餐。套餐包沙律、是日餐湯/白飯同埋咖啡/茶一杯。🥗 沙律有三款可以揀。分別係照燒雞肉柚子沙律、自家製煙三文魚沙律同埋煙燻鴨胸意大利沙律。我就揀左自家製煙三文魚沙律。煙三文魚切成正方形粒,大約有七粒左右。是日餐湯係忌廉栗米湯。栗米味濃郁,而忌廉味慢慢咁岀黎,整體味道五錯。福岡八女抹茶紅豆白玉拿鐵 (冷)HK $58午市套餐優優追加 +HK $20飲品係要單點嘅,如果平日午市加錢要套餐,另外加多 $20 可以升級轉做 🍵 抹茶系列嘅飲品。白玉有兩粒,食落煙韌。紅豆份量適中,食落有少少似紅豆蓉咁。糖漿係自行落嘅,可以因應自己口味同鐘意嘅甜度而落。初初未落糖漿之前,福岡八女抹茶拿鐵飲落有一種咸咸地嘅感覺。加左糖漿之後,抹茶飲落濃味,但就未至於有帶苦或回甘嘅味道。

HK $98

自家製煙三文魚沙律 + 是日餐湯+ 咖啡/茶

午巿套餐優惠+HK $20

HK $58
午市套餐優優追加 +HK $20

自家製煙三文魚沙律
忌廉栗米湯
午餐
每次去日本旅行,都會好掛住日本的洋式食物,芭菲🤩甜甜的意大利麵🤩濃郁的抹茶🤩所以❗️呢間Cafe 絕對能滿足我的慾望💯餐廳共有2款menu, 一個係for 正餐的,另一個係for 甜品的,今次3大1小去食,點了3款飽肚的熟食,再點了2款芭菲,一杯飲品,一件蛋糕3款熟食1️⃣漢堡包 - 本人不太喜愛漢堡包,但食落都ok 呀,醬汁唔錯👍2️⃣龍蝦意粉 - 龍蝦的size 不大不小,與價格相符,龍蝦仲有好多膏,意粉醬汁有「超級」濃的龍蝦味,食完一淡意粉,成個口腔都會充斥住非常濃郁的蝦味呢個時候,飲一淡抹茶,清一清個味再食其他就啱哂3️⃣抹茶 - 再加上甜甜有咬口的紅豆,完美的配合呀4️⃣肉汁咖哩 - 不過不失,正正常常,當然呢間cafe 不是咖哩專門店,但同正正常常的咖哩專門店比(e.g. Coco) 都Ok 架通常大家見到Cafe, 都會覺得熟食是嘛嘛地,但甜品就ok 咁既感覺,但呢間Cafe 絕對係做到雙方都balance, 值得一試5️⃣芒果菠蘿芭菲 - 上面是水果,有芒果、菠蘿,中間是芒果雪糕、粟米片,底部是芒果的布甸(但被切開一粒粒), 一開始還以為是啫喱呢🤣6️⃣布甸芭菲 - 其實我覺得最特別的便是布甸花

所以❗️呢間Cafe 絕對能滿足我的慾望💯

3款熟食

呢個時候,飲一淡抹茶,清一清個味再食其他就啱哂

3️⃣抹茶 - 再加上甜甜有咬口的紅豆,完美的配合呀

6️⃣布甸芭菲 - 其實我覺得最特別的便是布甸花菲,通常出面普通能食到的,都是用水果,雪糕去做芭菲的,但今次有布甸芭菲,本人又非常熱愛布甸,所以便點了

面層是有一塊硬的焦糖,打碎它混合布甸與cream 一齊食,超好食🤩布甸的下面是一些糖漿,再下面是一層cream, 底部是香蕉。

由頂部慢慢享受至底部的的芭菲,真係有唔同層次的存在,呢個就係「日式」我精神所在👏

推薦推薦😋😋👏

7️⃣芒果蛋糕 - 正正常常,嘆下tea, 一件cake, 一杯抹茶,吹下水,啱哂

最後提提大家,佢有會員積分可以儲架💪,本人去食左2次,就可以換到一個芭菲啦😇😇😇
記得download 個app 申請埋會員

2020-01-01
2019-12-31 1518 浏览
今日係2019年最後一日啦點知係公司太忙太多做最後都冇得早收工 好慘六點幾先收工走人之後就去搵女朋友啦黎到九龍灣德福廣場咁其實我都已經有心水食咩架喇上次係葵芳冇食到 所以今日就係九龍灣食呢間啦L.D.K我地三人行嘅 等咗大約十分鐘汁燒牛肉丼 $88女朋友叫咗個汁燒牛肉丼個牛肉整得幾好味肉質嫩口 燒汁甜甜地 幾好味牛肉壽喜燒烏冬 $98個烏冬熱辣辣上枱個湯幾好飲烏冬煙韌好味啲牛肉都好食嘅鰻魚撈烏冬溫泉蛋 $128呢個撈烏冬 我係冇食嘅最後總結 係唔錯幾好味 值得一試
今日係2019年最後一日啦

最後總結 係唔錯幾好味 值得一試
2019-12-31
牛肉壽喜燒烏冬
2019-12-23 531 浏览
三色丼有吞拿魚蓉飯 帶子刺身飯 牛肉飯吞拿魚新鮮 帶子刺身是用上海蜇的調味感覺清新 牛肉質感有點小韌 味道搭夠分量看似很少但都足夠吃飽飯很好吃 飽滿 不硬而有咬口可以一試生薑豚蓉撈烏冬配溫泉蛋豚肉半肥瘦入口甘香 口感柔軟甜豉油口味不錯整個烏冬十分多蔬菜口感清爽 生薑微微滲入豚肉不會感到辛辣但有一份冬日的暖意撈烏冬的重點是一定要混著蛋汁吃味道會提升另一層次整體醬汁味道有點過濃但還是一頓美味的晚餐
三色丼

整體醬汁味道有點過濃
但還是一頓美味的晚餐
1K
2019-12-20 556 浏览
和朋友們睇戲前晚飯發現德福也有L.D.K. by Ufufu Cafe,就推介朋友們來吃晚餐啊~~~3個人share兩款主食兩款甜品主食有博多明太子烏賊忌廉汁意粉及日式肉汁燴牛肉蛋包飯加$28,包一個沙律或湯及一個迷你芭菲我們要了個沙律及迷你士多啤梨芭菲另外點的甜品是和風抹茶法式吐司沙律菜清爽,醬汁帶酸,令人開胃!博多明太子烏賊忌廉汁意粉意粉滑溜,忌廉汁好香加入了明太子,增添食物鹹香味,及豐富口感魷魚圈不算多,質感爽而不韌個人不喜歡紫蘇的味道...日式肉汁燴牛肉蛋包飯蛋包飯賣相幾好!炒蛋夠滑溜水漾漾!!肉的份量不多,醬汁燴完夠入味,肉質鬆化醬汁略略帶甜,味道整體都很配合!迷你士多啤梨芭菲,賣相好美!上層鋪著士多啤梨及士多啤梨雪糕中層有脆米底層有乳酪及啫喱口感層次豐富,甜度剛好,香而不過甜!和風抹茶法式吐司吐司的外皮酥脆,而內裡軟綿﹑綿密今次的蛋味不算好香,但都ok綠茶雪糕幾香濃味澆在吐司附近的抹茶醬帶應有的苦澀朋友覺得紅豆過甜,糖漿亦偏甜總結而言,這家餐廳的主食或甜品都有一定的水準在沙田分店光顧過兩次,水準都保持得到!座位舒適度都算滿意~~不過價錢是偏高了一點啊!
和朋友們睇戲前晚飯

3個人share兩款主食兩款甜品
主食有博多明太子烏賊忌廉汁意粉及日式肉汁燴牛肉蛋包飯
加$28,包一個沙律或湯及一個迷你芭菲
我們要了個沙律及迷你士多啤梨芭菲
另外點的甜品是和風抹茶法式吐司
沙律
沙律菜清爽,醬汁帶酸,令人開胃!
博多明太子烏賊忌廉汁意粉
博多明太子烏賊忌廉汁意粉
意粉滑溜,忌廉汁好香
加入了明太子,增添食物鹹香味,及豐富口感
魷魚圈不算多,質感爽而不韌
個人不喜歡紫蘇的味道...
日式肉汁燴牛肉蛋包飯
蛋包飯賣相幾好!炒蛋夠滑溜水漾漾!!
肉的份量不多,醬汁燴完夠入味,肉質鬆化
醬汁略略帶甜,味道整體都很配合!
迷你士多啤梨芭菲
迷你士多啤梨芭菲,賣相好美!
上層鋪著士多啤梨及士多啤梨雪糕
中層有脆米
底層有乳酪及啫喱
口感層次豐富,甜度剛好,香而不過甜!
和風抹茶法式吐司
吐司的外皮酥脆,而內裡軟綿﹑綿密
今次的蛋味不算好香,但都ok
綠茶雪糕幾香濃味
澆在吐司附近的抹茶醬帶應有的苦澀
朋友覺得紅豆過甜,糖漿亦偏甜

總結而言,這家餐廳的主食或甜品都有一定的水準
在沙田分店光顧過兩次,水準都保持得到!
座位舒適度都算滿意~~
不過價錢是偏高了一點啊!
2019-08-22
迷你士多啤梨芭菲
2019-12-18 545 浏览
第一次到L.D.K. by Ufufu Café 用餐, 經過餐廳門口見到這裏的蛋包飯很吸引, 一於入去試下。坐底不久點了日式肉汁蛋包飯$88, 汁燒牛肉丼$88, 晚餐升級$28( 餐湯+香蕉朱古力芭菲)。日式肉汁蛋包飯~ 蛋包飯很香滑, 日式肉汁味道有點似燒汁, 但沒有燒汁般濃。汁燒牛肉丼~ 非常豐富嫩口的牛肉, 加上珍珠米 粒粒煙韌,味道很好。香蕉朱古力芭菲~ 迷你版香蕉朱古力芭菲, 頂層 是香蕉,忌廉和朱古力雪糕, 中層有脆脆, 底層是忌廉。 朱古力雪糕味濃郁, 忌廉香滑, 脆脆有咬口, 整杯芭菲有豐富的口感。餐湯~ 是粟米湯來的, 上枱的時候帶微暖。整體來說菜式味道中上, 服務普通, 坐位挺舒適的, 這裏還有很多不同的甜品, 賣相精緻, 下次會再來試下。

日式肉汁蛋包飯

香蕉朱古力芭菲

餐湯~ 是粟米湯來的, 上枱的時候帶微暖。

2019-12-17
日式肉汁蛋包飯
1K
2019-12-15 292 浏览
本來以為佢有lunch set點知入到去發現冇 不過吾理啦 一於試😂 lunch都要$100一個人 都會有啲肉赤🤧 首先叫左個忌廉芝士咖哩炸雞烏冬😛 系超creamy 令到啲烏冬更滑😬 而佢都用左好啲的烏冬所以食落去煙煙韌韌😆 底層系咖哩汁 面層再一層好厚好杰的忌廉芝士醬咁 撈埋食每一條麵都好掛汁!👍🏻 幾fushion的感覺 但因為cream cheese所以點都有啲膩🧐 成碗最吾好就系炸雞 佢得兩舊一大一細 仲要冇分開放 浸左落個汁到搞到腍晒🤢 更吾得的系個粉漿太厚 佔左成舊的2/3 我竟然會咬走啲皮同粉 整系食入面的雞柳🥴 (平時儘量都吾會咁做) 所以如果呢個烏冬可以轉左樣配料就perfect啦🤭 另外叫左個期間限定的豚肉漢堡咁 不過不失啦🤔 個包略為有茶啲牛油烘過 所以都dd脆😌 入面就有蕃茄生菜同和風洋蔥炒豚肉咁 但因為塊蕃茄好濕 搞到個包都有啲濕左😟 好彩個豚肉都幾好 甜甜地幾惹味🍔 旁邊就有小小沙律同幾舊薯角🥔 都熱辣辣的😀