2019-08-14
高級fine dining餐廳通常開係港島區,但估唔到屯門都會有。L’atlantis位於黃金海岸,面對一片大海,景觀非常開揚,下午坐戶外位曬太陽好寫意。只可惜我當晚塞車,去到黃金海岸已天黑,只可以欣賞到寂靜優美既夜景。我與朋友三人分別點左尊貴二人套餐&晚餐A,B。頭盤分別是鮮蝦秘制三文魚黑魚籽酥皮塔、即切西班牙比利亞48個月風乾火腿配法國Brie芝士、秘制三文魚蘋果沙律、風乾火腿凱撒沙律&芝士牛油果焗法國田螺。我試左鮮蝦秘制三文魚黑魚籽酥皮塔: 個底係雲吞皮焗成杯狀,蝦仁切粒混合沙律醬,三文魚捲成玫瑰花,搭埋脆卜卜既黑魚籽,好睇又好食。芝士牛油果焗法國田螺: 第一次食煮熟既牛油果,加上芝士非常creamy,螺肉爽口,口感層次突出。匈牙利牛肉湯係羅宋湯既味道,南瓜湯更合我意~二人餐既主菜係法國特醇紅酒慢煮澳洲牛面頰、寶雲酥焗紐西蘭三枝骨羊架配百里香紅酒汁。我只試左牛面頰,餐廳用慢煮方式烹調,肉質鬆軟,肉汁得以鎖住,所以牛肉味十分濃郁。A&B餐既主菜有香煎伊比利黑豚扒配蘋果燒汁、烤澳洲超西冷扒配紅酒燒汁。黑豚扒係驚喜之作,肉質細嫩爽滑,同普通豬扒唔同,配上酸甜蘋果汁,好開胃。牛西冷係我最
我與朋友三人分別點左尊貴二人套餐&晚餐A,B。
匈牙利牛肉湯係羅宋湯既味道,南瓜湯更合我意~
牛西冷係我最後試既菜式,可惜攤凍左之後變得乾爭爭,餐廳職員建議我下次要趁熱食~
飯後仲有甜品,包括抹茶蛋糕、草莓 mousse cake、焦糖燉蛋。
整體來講,L’atlantis既員工態度友善,會主動幫我地refill水,又會講解菜式,即使我地係最遲走既一枱,員工亦冇黑面,絕對值得再回來~