2019-08-14 195 浏览
高級fine dining餐廳通常開係港島區,但估唔到屯門都會有。L’atlantis位於黃金海岸,面對一片大海,景觀非常開揚,下午坐戶外位曬太陽好寫意。只可惜我當晚塞車,去到黃金海岸已天黑,只可以欣賞到寂靜優美既夜景。我與朋友三人分別點左尊貴二人套餐&晚餐A,B。頭盤分別是鮮蝦秘制三文魚黑魚籽酥皮塔、即切西班牙比利亞48個月風乾火腿配法國Brie芝士、秘制三文魚蘋果沙律、風乾火腿凱撒沙律&芝士牛油果焗法國田螺。我試左鮮蝦秘制三文魚黑魚籽酥皮塔: 個底係雲吞皮焗成杯狀,蝦仁切粒混合沙律醬,三文魚捲成玫瑰花,搭埋脆卜卜既黑魚籽,好睇又好食。芝士牛油果焗法國田螺: 第一次食煮熟既牛油果,加上芝士非常creamy,螺肉爽口,口感層次突出。匈牙利牛肉湯係羅宋湯既味道,南瓜湯更合我意~二人餐既主菜係法國特醇紅酒慢煮澳洲牛面頰、寶雲酥焗紐西蘭三枝骨羊架配百里香紅酒汁。我只試左牛面頰,餐廳用慢煮方式烹調,肉質鬆軟,肉汁得以鎖住,所以牛肉味十分濃郁。A&B餐既主菜有香煎伊比利黑豚扒配蘋果燒汁、烤澳洲超西冷扒配紅酒燒汁。黑豚扒係驚喜之作,肉質細嫩爽滑,同普通豬扒唔同,配上酸甜蘋果汁,好開胃。牛西冷係我最

我與朋友三人分別點左尊貴二人套餐&晚餐A,B。

匈牙利牛肉湯係羅宋湯既味道,南瓜湯更合我意~

牛西冷係我最後試既菜式,可惜攤凍左之後變得乾爭爭,餐廳職員建議我下次要趁熱食~

飯後仲有甜品,包括抹茶蛋糕、草莓 mousse cake、焦糖燉蛋。

整體來講,L’atlantis既員工態度友善,會主動幫我地refill水,又會講解菜式,即使我地係最遲走既一枱,員工亦冇黑面,絕對值得再回來~

2019-08-10 2510 浏览
閨密生日,訂咗呢間望海嘅餐廳同佢慶生匈牙利牛肉湯/是日湯跟蒜蓉多士每個套餐都跟湯及蒜蓉多士;是日湯是椰菜花湯,帶椰菜花清香,口感幼滑得嚟有椰菜花粒;匈牙利牛肉湯味道似羅宋湯,酸甜醒胃Set Dinner For Two即切西班牙依比利亞48個月風乾火腿配法國Brie芝士/鮮蝦秘製三文魚墨魚籽酥皮塔即切風乾火腿香氣濃郁,口感油潤配搭蜜瓜的清甜可中和火腿的鹹鮮,是最佳配搭;法國Brie芝士,質感軟腍,口感滑溜;酥皮塔夠薄夠脆,而蝦肉爽彈配搭三文魚的鮮甜加上墨魚籽的鹹鮮,入口滿滿滋味特醇紅酒慢煮澳洲牛面頰牛面頰肉質鬆化軟腍,用慢煮手法保留肉汁,加上特醇紅酒汁可帶出肉味西班牙伊比利亞黑先豬架配蘋果紅酒燒汁伊比利亞豬是食橡果大的,所以肉味濃無臊味,脂肪均勻,入口甘香Set Dinner A秘製三文魚蘋果沙律三文魚配搭蘋果口感清新低溫油浸法國鴨腿配紅酒黑車厘子汁鴨腿肉質油潤帶鹹鮮,以低溫油浸保持肉質柔嫩,配上紅酒黑車厘子汁可減低油膩感Set Dinner B風乾火腿凱撒沙律/芝士牛油果焗法國田螺及黑松露五頭南非鮑魚風乾火腿配凱撒沙律味道平衡,清新開胃;牛油果醬幼滑,法國田螺夠軟腍配搭芝士焗夠香口;
閨密生日,訂咗呢間望海嘅餐廳同佢慶生

匈牙利牛肉湯/是日湯跟蒜蓉多士

三文魚配搭蘋果口感清新

低溫油浸法國鴨腿配紅酒黑車厘子汁

Set Dinner B
風乾火腿凱撒沙律/芝士牛油果焗法國田螺及黑松露五頭南非鮑魚

風乾火腿配凱撒沙律味道平衡,清新開胃;牛油果醬幼滑,法國田螺夠軟腍配搭芝士焗夠香口;經開飯啦網上訂枱消費滿五百即送黑松露五頭南非鮑魚一隻,鮑魚彈牙唔韌配上忌廉黑松露醬汁又幾夾喎

香草果仁焗紐西蘭羊鞍架配露絲瑪莉紅酒汁

羊鞍架烤至五成熟,肉質仍粉嫩,入口無羶味,配以露絲瑪莉紅酒汁更能突顯肉味

餐飲

點了檸檬茶及咖啡,茶底香醇唔澀,咖啡順滑易入口

甜品

餐廳很貼心,知道是朋友生日主動送上朱古力心太軟為朋友祝賀;心太軟外層微脆切開後超爆漿流心

提拉米蘇/法國歌劇/榛子芭菲
甜品都好有水準,個人喜歡榛子芭菲,榛子香濃又不太甜
2019-07-30
外卖送餐
  • 朱古力心太軟
  • 低溫油浸法國鴨腿配紅酒黑車厘子汁
  • 西班牙伊比利亞黑先豬架配蘋果紅酒燒汁
  • 即切西班牙依比利亞48個月風乾火腿配法國Brie芝士
2019-08-03 1309 浏览
夏日炎炎最好就去屋企附近黃金泳灘游水消暑游完水勁肚餓見到黃金海岸酒店附近新開左間餐廳正對海灘黃昏坐喺窗邊望住日落享受美食感覺悠閒匈牙利牛肉湯匈牙利牛肉湯採用牛肉以及蔬菜燉煮濃香惹味;蕃茄酸甜醒胃配搭匈牙利紅椒粉微辛刺激Set Dinner A秘制三文魚蘋果沙律三文魚肉細嫩配搭蘋果爽脆清甜口感豐富低溫油浸法國鴨腿配紅酒黑車厘子汁鴨腿經過腌製再以低溫油浸封存肉質柔嫩酥軟配搭紅酒車厘子汁略帶酒香質感清爽Set Dinner B風乾火腿凱撒沙律羅馬生菜翠嫩配搭煙肉焦脆以及巴馬臣芝士片鹹香感覺清新輕盈芝士牛油果焗法國田螺/黑松露五頭南非鮑魚牛油果醬質感綿密細膩帶堅果香配搭田螺鮮甜彈嫩;提前經開飯啦網頁訂枱每枱消費滿五百蚊即送黑松露五頭南非鮑魚香草果仁焗紐西蘭羊鞍架配露絲瑪莉紅酒汁紐西蘭羊鞍架肉質粉嫩柔軟配露絲瑪莉紅酒汁肉味更濃Set Dinner For Two鮮蝦秘製三文魚黑魚籽酥皮塔/即切西班牙伊比利亞48個月風乾火腿配法國Brie芝士底層酥皮輕薄透光口感酥脆,鮮蝦肉厚爽彈以及三文魚肉嫩滑配搭黑魚籽醬渾圓飽碩味甘鹹鮮;法國布利芝士質感濃稠滑膩,西班牙伊比利亞黑毛豬風乾火腿油潤濃郁配搭蜜瓜溫和
夏日炎炎最好就去屋企附近黃金泳灘游水消暑

芝士牛油果焗法國田螺/黑松露五頭南非鮑魚

香草果仁焗紐西蘭羊鞍架配露絲瑪莉紅酒汁
紐西蘭羊鞍架肉質粉嫩柔軟配露絲瑪莉紅酒汁肉味更濃

Set Dinner For Two

底層酥皮輕薄透光口感酥脆,鮮蝦肉厚爽彈以及三文魚肉嫩滑配搭黑魚籽醬渾圓飽碩味甘鹹鮮;法國布利芝士質感濃稠滑膩,西班牙伊比利亞黑毛豬風乾火腿油潤濃郁配搭蜜瓜溫和清柔

法國特醇紅酒慢煮澳洲牛面頰
牛臉頰肉肉質嫩腍配搭紅酒低溫慢煮有效鎖住肉汁保留食材原味

西班牙伊比利黑毛豬架配蘋果紅酒燒汁
西班牙伊比利黑毛豬多食橡果油脂豐腴甘香而且味清唔羶配搭蘋果紅酒燒汁香甜平衡油膩感

精選甜品

提拉米蘇/法國歌劇/榛子芭菲
馬斯卡彭芝士經過打發質感幼細順滑配搭咖啡酒同手指餅乾香醇;咖啡糖漿以及杏仁海綿蛋糕配搭鏡面朱古力層次分明;榛子香濃而且甜度適中

朱古力心太軟
生日可享免費升級甜品;心形朱古力心太軟蛋糕香脆鬆軟切開爆漿流心

2019-07-30
  • 即切西班牙伊比利亞48個月風乾火腿配法國Brie芝士
  • 西班牙伊比利黑毛豬架配蘋果紅酒燒汁
  • 朱古力心太軟
2019-07-30 1103 浏览
—去完人哋屋企玩 就帶我去樓下餐廳食飯好羨慕有望到日落嘅地方尊貴二人套餐($768)墨魚籽海鮮酥皮塔/Iberico ham wif Brie cheese鹹香嘅墨魚籽為整個前菜提鮮 酥皮盛有煙三文魚同蝦肉仍保持薄脆比起配哈蜜瓜更鍾意柔軟嘅芝士匈牙利牛肉湯/西蘭花忌廉濃湯香濃熱騰騰 旁邊嘅蒜蓉包脆身煙韌紅酒慢煮澳洲牛面頰經過長年累月不停咀嚼 牛面頰嘅肉質變得堅實沒有肥膏經過慢煮後 肉嫩腍而味濃 欲罷不能寶雲酥焗紐西蘭羊架焗香咗嘅麵包糠同香料 增加咗羊架嘅層次感好靚嘅粉紅色肉身冇咩羶味 亦有薄荷 芥末醬清爽解膩 配菜薯仔車厘茄露筍都好夠味估唔到有驚喜甜品 謝謝阿朱古力漿慢慢流出 蛋糕焗至鬆脆可口餐飲咖啡同朱古力都好飲———————————————L’atlantis屯門青山公路18咪半黃金泳灘

去完人哋屋企玩 就帶我去樓下餐廳食飯
好羨慕有望到日落嘅地方
尊貴二人套餐($768)
鹹香嘅墨魚籽為整個前菜提鮮
———————————————
L’atlantis
屯門青山公路18咪半黃金泳灘
2019-07-16 173 浏览
一坐落就是覺得:嘩!好寬敞!好舒服好好坐!現場又好靜。支酒真係好飲到爆!好啱女仔啦或者說...特別介紹個鮑魚真係一百分!從來食開都係果皮蒸/薑蔥焗?呢個真係好驚喜...個蝦都好得意半生熟咁嘅感覺意大利飯係我本來唔太鍾意食嘅食物但係佢真係好食。全程嘅食物真係一碟食完先一碟,好耐都冇食野食得咁慢...好享受!最後要讚就係個位侍應哥哥,真係太好服務態度!
一坐落就是覺得:
嘩!好寬敞!
好舒服好好坐!
現場又好靜。

支酒真係好飲到爆!
好啱女仔啦或者說...

特別介紹個鮑魚
真係一百分!
從來食開都係果皮蒸/薑蔥焗?
呢個真係好驚喜...

個蝦都好得意
半生熟咁嘅感覺

意大利飯係我本來唔太鍾意食嘅食物
但係佢真係好食。

全程嘅食物真係一碟食完先一碟,
好耐都冇食野食得咁慢...
好享受!
最後要讚就係個位侍應哥哥,
真係太好服務態度!
2019-07-12
庆祝纪念
生日
2019-07-12 189 浏览
風和日麗的週日下午,睡了個自然醒,是美好的一天。我倆架車到屯門一帶吹吹風,順便吃好西。在市區中心擾攘了一圈,吃過下午茶,消耗了幾個小時。我說趁黃昏未到,不如到海邊走走。 一場來到,不如就在海邊吃晚飯?我提議。這裏剛好有間美美的餐廳在沙灘旁。正好待應也探出頭來,帶我們到了個靠窗的位置。很喜歡這裏,旁邊就是沙灘,高身圓拱型玻璃窗的設計,把自然光都引進室內,藍天成了最佳的窗簾。 一邊看著沙灘上嬉水的大人小孩們,一邊喝著紅酒。夕陽斜照,金黃色的晚霞,帶着一種難以言語的,詳和的美!我們沒有點二人餐,反倒是一人點了一個自己想食的套餐,交換著吃,這是老朋友的習慣。 你說三文魚只吃一點點,就真的吃了一點點,然後把整碟三文魚蘋果他他都推到我面前。幸好我喜歡三文魚,更愛那蘋果酸甜帶來的清新。看著面前的香煎帶子那樣肥美,我忍不住也了切了一大塊送進口中,順道也把一旁甜甜地的啫喱也吃掉。 轉頭侍應送上來一隻鮑魚,正想跟他說送錯之際,他已先開口。原來每枱消費滿$500便會送一隻南非五頭鮑。我倆看到那肥美之物,嘴角不約而同上揚,露出一副為食樣。這個鮑魚不得之了,夠彈牙又夠嫩,點上那creamy帶奶香的香檳黑松露汁

轉頭侍應送上來一隻鮑魚,正想跟他說送錯之際,他已先開口。原來每枱消費滿$500便會送一隻南非五頭鮑。我倆看到那肥美之物,嘴角不約而同上揚,露出一副為食樣。這個鮑魚不得之了,夠彈牙又夠嫩,點上那creamy帶奶香的香檳黑松露汁,你會慨嘆為何只送一隻那麼少?因為食完仲想再食!

喝一口南瓜忌廉湯,再試一口你的匈牙利牛肉湯,我發覺今天心情適合香甜幼滑的南瓜多一點。

吃著脆口帶蒜香的麵包,看著映在紅酒杯上的夕陽餘暉,窗外橙黃的天漸漸換上了深藍,顯得更有情調了。

你切著手上的美國板腱牛扒,我說這豬扒看起來吸引極了,記得留給我試試!你直接就將一大塊肥美的,帶點焦褐色的扒,放到我碟上。我也不甘示弱,切了一大塊西班牙伊比利亞黑豚肉扒回敬你。

你的牛扒牛味濃郁,medium rare 的它配紅酒燒汁,帶點酒香更吸引。那扒邊上連著的薄薄肥肉,令扒吃起來更肥美,和紅酒是絕配。

我的豬扒肉質較挺身,配蘋果燒汁則多了三分開胃。它的肥美看不到,但入口從那緩緩滲出的豬油香卻完全感受到,還有那微微的豬羶香,簡直是正中我這食肉獸下懷。

你問我愛哪一款,我只能貪心的答你,我兼愛,這麼有水準的扒,怎能二揀一呢?

夜色漸濃,餐廳已經坐無虛席。吃著Creme Brulee和Opera Cake,感覺時間過得太快。這麼悠閒又過了一天,這麼匆匆又相識了20年。

曾經說一起學整Creme Brulee,到現在仍是吃著眼前細緻的燉蛋,只能說,餐廳出品水準這麼高,何必辛苦自己呢?

不太吃朱古力,但這opera cake也深得我們心。質感帶點結實層次分明,濃濃的朱古力味久久不散,朱古力香伴著最後一口紅酒,為這頓飯劃上完美的句號。

在假日找到這份悠閒,確是難得。在海灘邊能遇上這麼漂亮的一家餐廳,在服務好、食物好、情調也好的環境過了愉快的一晚,為明日的工作天注滿了活力。
2019-06-30
  • 三文魚蘋果他他,
  • 香煎帶子,
  • 香檳黑松露汁鮑魚,
  • 南瓜忌廉湯
  • 美國板腱牛扒,
  • 西班牙伊比利亞黑豚肉扒,
  • Creme Brulee,
  • Opera Cake
2019-07-12 155 浏览
好耐無遇到一間咁好服務嘅餐廳, 侍應超級有禮,而且好細心,每上一道菜都為我地換上乾淨餐具。呢到環境燈光暗暗地﹑又靜,令人好放鬆,好舒服地食一餐晚飯,唯獨餐廳內冷氣溫度比較低,有D凍。我地一行三人,叫左Set Dinner For Two + Set Dinner!前菜有火腿配法國Brie芝士、鮮蝦三文魚墨魚籽酥皮塔、秘製三文魚他他蘋果沙律。火腿好香,但我就覺得可以再肥少少,特別鍾意法國Brie芝士,提週左整個前菜嘅層次,另外三文魚他他蘋果沙律嘅三文魚唔夠新鮮。餐湯有南瓜忌廉湯同匈牙利牛肉湯,個人比較喜歡匈牙利牛肉湯,好濃郁、好足料。主菜有西班牙伊比利黑毛豬架配蘋果紅酒燒汁、香煎格陵蘭野生比目魚扒配白酒香草忌廉汁、鮮蟹肉茴香意大利飯拌三文魚籽,仲有個黑松露五頭鮑送比我地,因為我地惠顧滿$500,是開心的。鮑魚︰好淋身都幾好味黑毛豬︰七成熟,肉質都夠嫩,但肥左少少比目魚扒︰本身唔係好好魚,但都煎得唔錯,同埋幾鍾意佢個薯蓉,好香滑!意大利飯︰食落個質感同平常嘅意太行飯有D唔同,但係OK 的,且蟹肉幾解甜,同個飯好夾。

鮑魚︰好淋身都幾好味

黑毛豬︰七成熟,肉質都夠嫩,但肥左少少

2019-07-11 1067 浏览
如果真的要走,除了美食,旅行也是會很不捨的一環。所以,今個暑期行程安掛得密密麻麻,連在香港也密密參加 staycation,其中黃金海岸酒店也是每年必去的一間。平時我們多數幫襯酒店內的 Cafe Lagoon,但餐廳正值裝修,沙嗲軒也 full house 了,唯有步出酒店覓食。在不遠處的黃金泳灘內看到這間 L'Atlantis,就去一試水準好壞吧。我們點了兩份晚餐再加散點,下圖是晚餐的頭盤煙三文魚牛油果蘋果沙律,都是我愛吃的材料,加上肚餓關係更覺美味。然後是牛尾湯連蒜茸包,大概又是肚餓關係,兩兄妹對新鮮熱辣出爐的蒜茸包可說是驚為天人,而店內也很友善的多送兩片給他們享用~主菜有三款,牛魔老公選的牛扒質素平平,但散點的 Spaghetti Carbonara 就非常的好吃,還有三文魚籽 Risotto 口感及味道都不錯,能在運動後帶來美好的飽肚感~甜品環節,最右邊的 Tiramisu 意外地好吃!中間的 Marble Cheesecake 水準也不錯,綠茶慕絲餅則還可以更好。連同一杯不錯的咖啡,這店整體水準的確不錯,下次也可以 encore 呢。吃飽飽再去時,天色已經全黑了~這應該也是時

吃飽飽再去時,天色已經全黑了~這應該也是時間睡覺了嗎?才不!因為每逢週六晚上,酒店還有睡衣小英雄晚間派對,誓要用盡小孩每一分電力的概念!

還有更多的回憶,加起來真是很開心盡興的一趟小假期,如果打開新聞沒有令人心痛心煩的消息更好....
2019-07-03 114 浏览
去完屯門探朋友,佢哋帶咗我哋去黃金泳灘附近嘅西餐廳食好西食物同環境都唔錯仲有outside可以揀坐低傾吓計飲吓嘢都幾正我哋四個人就叫咗兩set二人餐Set dinner for two:鮮蝦三文魚墨魚籽酥皮塔、風乾火腿和法國芝士好鍾意食佢個酥皮塔和法國芝士,酥皮外層鬆脆,薄薄地托住鮮蝦三文魚,一啖食咩好香三文魚味法國芝士入口好濃好香洋蔥味唔會好臭蘑菇湯都好濃味,有驚喜法國紅酒慢煮澳洲牛面頰,好林又好濃牛味,入口咬一咬,有種入口即溶既感覺配菜都好好味西班牙伊比利亞黑毛豬架,肉身又厚又好咬,豬味好濃Dinner Set A:秘製三文魚他他蘋果沙律🥗三文魚切粒撈埋沙律醬咁整都係第一次食味道唔錯澳洲西冷扒,剛燒起好香濃,份量岩岩好,好juicy咬一啖出一口牛汁西班牙黑豚肉扒,肉都係好厚身,肉質好爽,一樣燒得好香配埋蘋果燒汁味道好夾最後仲有甜品同嘢飲包埋,四個唔同嘅甜品,有芝士蛋糕,Tiramisu,朱古力蛋糕果綠茶蛋糕個人比較鍾意食個綠茶蛋糕同芝士蛋糕係出色既,夠哂濃既綠茶同芝士味如果住得近的話,平時下午茶落嚟飲杯嘢食件cake都幾享受
去完屯門探朋友,佢哋帶咗我哋去黃金泳灘附近嘅西餐廳食好西
食物同環境都唔錯

仲有outside可以揀
坐低傾吓計飲吓嘢都幾正
我哋四個人就叫咗兩set二人餐
Set dinner for two:

鮮蝦三文魚墨魚籽酥皮塔、風乾火腿和法國芝士
法國芝士入口好濃好香洋蔥味
唔會好臭

蘑菇湯都好濃味,有驚喜

配菜都好好味

西班牙伊比利亞黑毛豬架,肉身又厚又好咬,豬味好濃

Dinner Set A:

味道唔錯
澳洲西冷扒,剛燒起好香濃,份量岩岩好,好juicy
咬一啖出一口牛汁

西班牙黑豚肉扒,肉都係好厚身,肉質好爽,一樣燒得好香
配埋蘋果燒汁味道好夾

個人比較鍾意食個綠茶蛋糕同芝士蛋糕
係出色既,夠哂濃既綠茶同芝士味
如果住得近的話,平時下午茶落嚟飲杯嘢食件cake都幾享受

2019-07-01 141 浏览
黎到屯門黃金海岸游完水後見到旁邊有間幾好view西餐廳決定入去試下!當日星期六 可能時間尚早 6點左右Walk-in 就可以入座了😃.叫左兩個Set Dinner A前菜係秘製三文魚他他蘋果沙律 🥗酸酸甜甜 非常開胃醒神.是日餐湯係栗米忌廉湯質地非常杰身 相當足料!仲配有香脆嘅蒜蓉包!.主菜揀左鮮蟹肉茴香意大利飯拌三文魚子!醬汁配料都非常豐富 食落好creamy 另一個主菜就叫咗澳洲西冷扒配紅酒燒汁西冷扒叫咗五成熟 略嫌有少少overcooked但肉質鮮嫩 能夠鎖緊肉汁 值得一讚😋最後跟餐附上甜品🍮Tiramisu 芝士蛋糕檸檬芝士蛋糕新鮮又夠Fresh😆質感幼滑香檳黑松露南非五頭鮮鮑魚鮮鮑魚肉質非常嫩滑彈牙餐廳調配的香檳黑松露醬汁非常滋味😆🥳餐廳入夜後已坐滿了人如果想食真係要早少少預訂位置如果想坐室外都可以要餐廳安排
黎到屯門黃金海岸游完水後
叫左兩個Set Dinner A
前菜係秘製三文魚他他蘋果沙律 🥗
酸酸甜甜 非常開胃醒神

是日餐湯係栗米忌廉湯
質地非常杰身 相當足料!
仲配有香脆嘅蒜蓉包!

主菜揀左鮮蟹肉茴香意大利飯拌三文魚子!
醬汁配料都非常豐富 食落好creamy

如果想坐室外
都可以要餐廳安排
  • 黑松露香檳南非五頭鮮鮑魚
2019-06-29 981 浏览
夏日炎炎最好的是去海灘,我們並沒有游泳,衹是在酒店附近的店鋪逛逛, 順道看看還有沒有跳蚤市場,不過怎樣也會用雙腳踏出今年的第一步 ~ 行下水禮,還有拍照。差不多到黃昏日落,打算吃完晚飯才返出市區。這間在沙灘旁邊的歐陸式食店,好像很吸引,因為環顧四周祇有它才有空調。其實室內室外也有坐位給我們選擇,嘻嘻…空調空調 ….樓底很高,遠望可以看到海,感覺頗舒服。侍應服務有禮,經常為我們更換乾淨碟子。四個人點了兩份晚餐,一份尊貴二人晚餐。秘製三文魚他他蘋果沙律三文魚切成細粒,蘋果片,鮮蔬菜配上沙律醬汁的酸味,涼快中令我們開胃。法式雜菌忌廉湯有著幼粒的雜菌,蘑菇味香濃,湯幼滑,伴脆香蒜蓉包同吃。匈牙利牛肉湯有點像牛肉雜菜湯, 酸酸帶肉味與香草味。兩者中我們一致喜愛雜菌湯。澳洲西冷扒配紅酒燒汁肉腍,油脂香,還有牛味, 燒汁酒香濃,  基本上每一碟的伴碟蔬菜是相同的,蘆筍,黃椒,薯仔, 脆肉瓜,番茄仔,櫻桃蘿蔔片,種類屬多的了。西班牙伊比利亞黑豚肉扒配蘋果燒汁黑豚肉扒,吃橡果的豬仔,真是豬有豬味,煮至七成熟便可以食用,粉嫩的紅色中看到脂肪紋理,還帶有肉汁,腍中有咬口,配酸酸咪咪的蘋果汁已好吃。二人晚餐鮮
差不多到黃昏日落,打算吃完晚飯才返出市區。
侍應服務有禮,經常為我們更換乾淨碟子。

四個人點了兩份晚餐,一份尊貴二人晚餐。
秘製三文魚他他蘋果沙律

法式雜菌忌廉湯

有著幼粒的雜菌,蘑菇味香濃,湯幼滑,伴脆香蒜蓉包同吃。

匈牙利牛肉湯
有點像牛肉雜菜湯, 酸酸帶肉味與香草味。
兩者中我們一致喜愛雜菌湯。

澳洲西冷扒配紅酒燒汁

西班牙伊比利亞黑豚肉扒配蘋果燒汁
二人晚餐
鮮蝦三文魚墨魚籽酥皮塔
墨魚子有濃烈鮮香味,脆卜卜
,蝦爽甜三文魚粒軟腍
甜甜酸沙律醬,放在酥皮上,在口中多了一個脆口感。

即切西班牙伊比利亞48個月風乾火腿配法國Brie芝士
剛切出來的豬肉片,鮮香,色澤很美,伴哈蜜瓜同吃,鹹與甜的和合,可以吃多2件。
芝士少鹹,清中有著微濃,綿滑好味。

法國特醇紅酒慢煮澳洲牛面頰
酒香味已轉入汁料內,慢煮後的面頰,入味柔軟,仍有點質感。

西班牙伊比利黑毛豬架配蘋果紅酒燒汁

也是七乘熟,外面煎得焦香,韌度比豬扒較有嚼勁,但仍是腍滑,而且油脂分佈更均勻,配搭紅酒增添了口味,越來越喜歡伊比利亞豚肉。

芝士蛋糕 - 芝士味突出,軟實滑溜,好味。
濃朱古力蛋糕 - 濃香的朱古力,夾蛋糕,朱古力蛋糕,味道不錯。

提拉米蘇蛋糕,酒味濃,蛋糕不夠質感。
綠茶蛋糕- 味道調配恰到好處,忌廉裏面還有粒粒紅豆,配埋蛋糕餅底,好味。

熱朱古力 - 拉了花,朱古力味道正常,攪勻後,令到朱古力有奶香與滑溜感。
熱咖啡 – 每一啖喝到烘焙的香味,在口中回甘。
2019-06-26 160 浏览
住喺屯門咁耐都好少去海灘,有日經過海灘發現呢度有間餐廳有室外有室內,仲好似幾浪漫 💐於是我哋就搵一個星期六食個lunch 🍽️一入到去就覺得waitor好友善 😊 安排我哋坐窗口二人枱望下個餐牌先!lunch都算多選擇 ,落完單之後好快就有嘢食Salad: 超級無敵細碟,不過都整得幾好薯仔沙律蘑菇湯真係好重蘑菇味好幼滑呢個幾好飲我哋去過其他西餐廳食冬陰功炒意粉,今日呢個我就覺得辣咗啲不過真係好有冬陰功味, 而且味道好豐富我點呢個豬扒其實都幾juicy,佢就話係七成熟,但係我覺得豬扒質素應該可以再好啲
住喺屯門咁耐都好少去海灘,有日經過海灘發現呢度有間餐廳

Salad: 超級無敵細碟,不過都整得幾好
薯仔沙律

蘑菇湯真係好重蘑菇味
好幼滑呢個幾好飲

我哋去過其他西餐廳食冬陰功炒意粉,今日呢個我就覺得辣咗啲
不過真係好有冬陰功味, 而且味道好豐富

2019-06-24 91 浏览
西班牙伊比利亞48個月風乾火腿伴法國芝士哈密瓜🍈 & 先芒果三文魚他他配黑魚子醬 :我不嬲都好鍾意食黑毛豬,佢呢個味道唔太鹹,我幾鍾意,唔錯唔錯! 三文魚他他好似甜品咁,一啖食晒,味道好似食緊沙律咁。主菜方面西班牙伊比利亞黑豚肉扒配蘋果燒汁:呢個係我覺得最好最好食嘅!起初我以為係羊架!但原來係豬肉!通常豬肉對我來講都係好鞋,但係佢整得非常好味!勁滑!而且豬肉好多汁好juice!從來未食過咁好食!本人極力推介!香煎格陵蘭野生比目魚扒配香草白酒忌廉汁:煎得好脆口,個皮脆卜卜,好正!未到我反而覺得可以再重d就好啦!鮮蟹肉茴香意大利飯伴三文魚籽:意大利飯整得唔會太硬身,我幾欣賞, 連一埋啲魚子食口感特別,不過我平時都幾鍾意食魚子,成個飯整體好香,而且味道啱啱好。青口帶子天使麵:重忌廉,海鮮新鮮,個天使麵都係好淋身,好啱我口味。無論環境服務食物方面,呢度每方面都做得好好👍🏻#L’atlantis#屯門公路18咪半黃金泳灘
西班牙伊比利亞48個月風乾火腿伴法國芝士哈密瓜🍈
主菜方面

無論環境服務食物方面,呢度每方面都做得好好👍🏻

#L’atlantis
#屯門公路18咪半黃金泳灘
2019-06-24 89 浏览
咁特別嘅餐廳,應該係新開無耐, 間餐廳主要食歐陸式菜,仲可以望住個無敵大海景食飯!因為我去嘅時候已經係夜晚,四周都黑嫲嫲!加上出面燈光唔多,夜晚影相係比較暗嘅!日頭就會望到成個海灘都係人!(如果你打算喺露天位置食,一定一定要戴上蚊怕水, 因為我坐咗一陣都已經咬左兩三粒)講返佢呢度啲嘢食先!選擇性都幾多,淨係個頭盤都有10幾樣俾你揀,沙律都有五種,如果大家想食得優惠啲、佢仲有啲二人套餐、$768+1兩個人食夠晒啦!再唔係自己叫set dinner都得!$268+1 左右一個人!食物質素我覺得唔錯,水準可媲美酒店🏨。服務方面,侍應見到我哋俾蚊咬,立即安排我哋坐入去涼冷氣,所以我覺得佢哋都幾體貼。每想一道菜都會特登去介紹,非常專業。👍🏻#屯門公路18咪半黃金泳灘#L’atlantis
食物質素我覺得唔錯,水準可媲美酒店🏨。

#屯門公路18咪半黃金泳灘

#L’atlantis
2019-06-20 96 浏览
茶友帶挈黎食野,一口氣叫左幾個餐。侍應特別推介鵝肝蝦子麵,初頭驚鵝肝會好漏,佢將個鵝肝壓爛再撈勻個麵,利用鵝肝嘅油香撈落乾爽嘅蝦子麵有意想不到咁好味,果然無介紹錯。蟹餅配檸檬蛋黃汁,有蟹肉鮮味,不錯。呢兩碟差不多樣,其實一個係美國生牛肉配,另一個係紐西蘭鹿柳片,每塊嘅toppings 都唔同,有芝士,olive,洋蔥等,都幾特別。法國龍蝦仔,雖然得一舊仔,但少食多滋味,因係輕燒過,肉質係半生熟。白松露菌忌廉濃湯,好香嘅truffle oil, 啖啖都好滿足。牛肉湯就普通。呢個三文魚扒係慢煮,所以肉質仲好滑,而且無乜油,一改對熟三文魚嘅觀感,原來都幾好食,上面仲有粒北海道帶子,魚肉點习草忌廉汁,味道更昇華。呢個澳洲牛面頰都係慢煮嘅,口感似炆得好靚嘅牛腩,值得一試。呢啲甜品都係餐廳homemade, 又幾好味喎,最鍾意個抹茶cake, 唔甜好清新,個cheesecake 都唔錯!
茶友帶挈黎食野,一口氣叫左幾個餐。

蟹餅配檸檬蛋黃汁,有蟹肉鮮味,不錯。

呢個澳洲牛面頰都係慢煮嘅,口感似炆得好靚嘅牛腩,值得一試。