2021-07-14 86 浏览
早兩日朋友話請我食飯,佢話要帶我食呢個正宗印度菜,愛好各國美食的我,當然一口應承,同埋好想知道個係咪真係咁正宗。約咗朋友喺樓下等,上到2樓Jo Jo Indian , 裝修好靚,好有氣氛,應該屬於印度式高級餐廳, 點菜由朋友發板,頭盤先嚟印度薄脆,配合埋印度醬汁,三種味道真係好有印度feel,再嚟主菜,酥炸辛香雜菜餅,牛油鮮奶鬆餅,咖喱魚,雜菜餅味道清淡好有口感,從來咖喱魚,非常香,咖喱食得出有好多不同的印度香料作配合令到鬆餅簡直一絕。
2021-07-09 121 浏览
約咗個好耐冇見嘅朋友去灣仔摸吓杯底傾吓計🥂大家都想飲嘢之前食少少嘢打個底先…就喺附近搵間餐廳止吓口痕先😊😊佢見到招牌就提議不如試吓印度菜…就上咗嚟啦!. 呢度裝修都幾有異國風…貼滿印度電影海報…播住印度歌曲…而且店員都係外國人…坐我哋周圍都唔係本地人…立時覺得有去咗外地嘅錯覺🤭已經較早時各自都食咗晚餐…就點少少嘢過吓口癮好啦!.⭐特色薄脆 $free餐廳會送上呢個脆脆俾客人咬住等上菜😉仲會配上三款唔同醬料點嚟食!不過Be唔太喜歡重口味汁料!所以偏向鍾意就咁食當薯片食住嚟吹水😝😝. ⭐菜園鮮摘翠綠青沙律 $52有蕃茄🍅生菜🥬青瓜🥒洋蔥🧅甘筍🥕辣椒🌶️好多種類!唧埋青檸檬汁的確係醒神超清新!不過生洋蔥實在口感太辛辣😅可能唔係嗰個個接受到!.⭐雞肉串燒 $128價錢有少少貴!因為得六嚿雞件!不過用咗特別香料醃製係烤得幾惹味!雞肉都無話烤得太過火而嚡身!
⭐特色薄脆 $free
⭐菜園鮮摘翠綠青沙律 $52
⭐雞肉串燒 $128
2021-06-30 199 浏览
Chicken Korma幾有驚喜嘅一個白腰果咖喱🍛 味道幾濃郁,有啲似港式咖喱,但係質感比較厚啲。佢帶少少微辣,相信係全場咖喱最少辣嘅一款。入面有六至八舊雞肉,每舊雞肉都幾大嚿,肉質嫩滑👍🏻Mix Veg Pakora 呢款有啲似印度版嘅煎釀三寶🤣每次食都要估下入面係啲乜嘢嚟😂每款蔬菜都包咗粉漿油炸,炸得好酥脆😘分別有茄子🍆,椰菜花,薯仔🥔,青椒🫑Garlic Naan 每次食印度菜必點嘅naan😍呢度嘅naan質素正常,欣賞佢拎上嚟嘅時候熱辣辣👍🏻
Chicken Korma

Chicken  Korma
Mix  veg  pakora
Garlic  naan
2021-06-28 145 浏览
我法國老闆以前住灣仔,佢勁鍾意食印度菜,所以介紹咗呢間正宗印度餐廳俾我😍餐廳裝潢佈置有濃厚嘅印度色彩,座位多而寬敞,仲有好多窗,幾開陽! 其實唔算太熟悉印度菜,好彩餐廳都圖文並茂,好方便。前菜係好香脆嘅印度薄餅加三款醬汁南印度素菜班戟($88)一向都喜歡印度薄餅,今次就試吓呢款班戟。 佢係用米漿,加入洋蔥、香料配菜等,煎得熱🔥辣辣又香口。 最緊要係有三款醬汁提供:蕃茄酸辣醬、椰子🥥醬、蘭度豆咖哩,每款各有特色,我最鍾意蘭度豆咖哩,香滑美味。燒去骨雞柳($138)雞柳串好大份,加上紅綠燈籠椒🫑、洋蔥🧅、香草,色彩繽紛,賣相好吸引🤩 雞肉燒得好香,肉質保持嫩滑多汁😋 點上檸檬🍋汁,味道更有層次感什果飯($68)好奇呢款係咪甜品😂 原來係用印度米,再加入牛奶、椰黎、咖哩、菠蘿🍍、腰果、粟米等,食落甜甜地有口感。

其實唔算太熟悉印度菜,好彩餐廳都圖文並茂,好方便。

前菜係好香脆嘅印度薄餅加三款醬汁

南印度素菜班戟($88)

燒去骨雞柳($138)

什果飯($68)

• Jujeh  kebab
  • Kashmiri  Pulao
  • Uttpam
2021-06-23 133 浏览
我冇去過印度但都幾中意食印度嘢,見幾多人介紹所以今晚嚟咗呢間Jojo Indian Cuisine試吓。以前細個聽到印度野就以為係伏, 點知一試難忘去旅行都會食印度嘢。Butter Chicken $138佢嗰汁咗少少番茄味,同以前食過嘅有啲唔同,不過都好好味。入邊嘅雞都好嫩滑,食得好開心。Garlic Naan $28去食印度野一定要食Naan,我叫咗呢個蒜頭味嘅十分香口。好軟綿細滑。一上熱辣辣,記得快啲食。用嚟點啱啱叫嘅Butter Chicken嘅汁就一流!$28咁大份都好抵!Masala tea $30個茶好香,大約可以倒到兩杯出嚟幾抵。加埋順滑牛奶係一大享受!

Garlic Naan $28

Masala tea $30
2021-06-22 2110 浏览
今日同朋友嚟咗灣仔呢間好大嘅印度餐廳食印度菜,環境氣氛幾好。一開始有免費嘅前菜同醬汁。Chicken Tikka $128Chicken Tikka一直係我嘅最愛,呢度嘅無骨雞肉係以乳酪同埋印度香料,配以傳統古法香燒嘅。本來睇Menu以為得四件,嚟到原來有七大件,好驚喜。雞肉食落好嫩滑,鐵板上面燒到熱辣辣,又美味嘅辣味,再加上檸檬汁,酸酸辣辣,又清新,好食。Boneless pieces of the chicken marinated with yogurt, Indian spices and skewered to perfection in a clay ovenButter Chicken $138朋友唔食辣所以佢叫咗呢個,佢話有蕃茄味。Cheese Stuffed Naan $38呢個Cheese Stuffed Naan唔係拉絲嗰啲芝士,而係naan中間有好多一粒粒嘅香濃芝士,芝士充滿鹹香,好食。一大塊嘅圓形naan切開成四份。口感蓬鬆柔軟,食落充滿麵粉香。Masala tea $30就好似一杯叫左多奶嘅奶茶咁,奶香好重,我鍾意。Masala tea獨有嘅香味都令人想一飲

一開始有免費嘅前菜同醬汁。

Chicken Tikka $128

Butter Chicken $138
朋友唔食辣所以佢叫咗呢個,佢話有蕃茄味。

Cheese Stuffed Naan $38

Masala tea $30
就好似一杯叫左多奶嘅奶茶咁,奶香好重,我鍾意。Masala tea獨有嘅香味都令人想一飲再飲。
2021-06-22
2021-06-19 376 浏览
同朋友講起想食啲平時唔常食嘅菜式,朋友就介紹呢間印度餐廳話好正宗,於是就黎試下,一入餐廳已經見到好大個酒櫃,再入少少見到都幾有特色,牆壁貼左啲電影海報同埋畫作,可以慢慢欣賞下座位與座位間都算闊落,同埋都舒服Pani Puri呢個 starter絕對推薦,可以揀呢兩個汁加入去食,脆球入面有鷹嘴豆泥同薯蓉,上面再加左啲紅石榴粒,食落幾有層次😋mix veg pakora可以點佢呢三個醬一齊食左邊係梅醬(我覺得有啲鹹,不過味道幾好,可能鍾意食梅),中間係有少少辣辣地(最鍾意點呢個),右邊係甜甜酸酸嘅我覺得炸物嘅炸粉有少少厚左啲,不過都唔太影響佢味道,係食完有少少飽肚Stuffed naan(Chilly)呢個加左啲辣椒碎,微辣,好香口,點埋咖喱好好味😋就算唔點咖喱,齋食呢個都唔寡👍🏻Butter chicken個咖喱好香好滑呀,雞肉都好嫩,份量兩個人啱啱好😋Yellow sky & Gunner餐廳整體無論食物,服務同環境都很好,每次上菜侍應都會細心講解👍🏻知道呢度有午市Buffett 都係$168加一,下次有機會一定會再黎試下😋

座位與座位間都算闊落,同埋都舒服

Pani Puri
Pani  Puri

mix veg pakora
可以點佢呢三個醬一齊食
mixed  veg  pakora

Stuffed naan(Chilly)
Stuffed  naan(Chilly)

Butter chicken
個咖喱好香好滑呀,雞肉都好嫩,份量兩個人啱啱好😋
Butter  Chicken

Yellow sky & Gunner
Yellow  sky  &  Gunner

2021-06-16
  • Pani  Puri
  • stuffed naan
  • butter  chicken
2021-06-17 175 浏览
是日格外炎熱,愈發地想吃些重口味的菜式刺激一下精神,比如印度料理。灣仔區有不少好去處,今次就試了這間Jo Jo Indian Cuisine。餐廳位於唐樓二樓,入口有些隱蔽,樓上下貌似正在裝修搬材料,所以等電梯時間較久,走樓梯就比較適合我這種不耐餓的食客啦。平日午餐12:30去到餐廳都挺多人,好在自己一人不需要等位。甫一入門,辛香味迎面而來,店員多為外籍人士,在場也有不少印裔顧客,異國風情滿滿。落座時店員詢問是否點lunch buffet。在我確認後,店員表示可以點一杯飲料,另外現烤的naan也會隨後奉上。於是就選了mango lassi。不多時,這兩樣都上桌了。naan熱滕滕且蒜香撲鼻,mango lassi乳香濃醇,均是不俗。自助區食物品項不算多,但様様有水凖。從前菜講起,薄脆香口,油而不膩,配上不同的chutney sauces,滿滿地異國風情。個人最愛tamarind chutney sauce,即是羅望子醬,酸中帶甜,十分開胃。主菜方面,試了rogan josh(羊)丶chicken tikka malasa(雞)丶jalfrezi paneer (乳酪)丶dal tadka
自助區食物品項不算多,但様様有水凖。
主菜方面,試了rogan josh(羊)丶chicken tikka malasa(雞)丶jalfrezi paneer (乳酪)丶dal tadka (扁豆)、Amritsar chole (鷹嘴豆)丶tandoori chicken。當日走運,趕上了一盤新鮮出爐的tandoori chicken,熱辣辣又啖啖肉,著實過癮。但味道而言,咖哩是沒有保溫的,微暖而已。這種情況下,私心排名當日第一的是rogan josh,羊肉處理得十分到位,食落口感絕佳,入口即化,加之rogan josh的香料,可謂一絕。豐富鐘意羊羶味的同好不仿一試。
當日甜點為gulab jamun、ras malai和西瓜。印式甜點是公認的螞蟻人特供,非常非常捨得加糖,味道就見仁見智。不過個人覺得,雖說甜但香料用得很對路,小口品嚐別有一番風味。
買單有加一,盛惠hkd 141。基本是餓得頭暈來,捧著肚子走,飽足又開心。不知lunch buffet菜色是否會時不時變更,但以今日的表現,定會有第二次光顧的。
lunch  buffet
2021-06-17
lunch  buffet
  • Tandoori chicken
I rarely eat Indian food, coz it upsets my tummy. But this time is different! I’m loving this place! The food was so good and my tummy was so happy! We ordered a few things.1. Pano puri $48, this is a popular dish so we definitely had to order it! It comes with mango and lime sauce, u pour the sauce in it, then eat everything in one bite. It was sooo good! 2. Mix veg pakora $52, the batter was thicker than I expected, it’s just the way this dish is cooked. Next time I should order sth similar wi
We ordered a few things.
2. Mix veg pakora $52, the batter was thicker than I expected, it’s just the way this dish is cooked. Next time I should order sth similar with a thinner batter.
3. Butter chicken $138, delicious! So creamy…can’t hv enough.🤤
4. Chilly stuffed naan $38, not spicy at all, prefect for dipping in the butter chicken!
Drinks: Gunner $52, Yellow sky $58
Overall, the food was so yummy! The waiters were attentive and friendly. Price was reasonable!
Definitely will come back again for its brunch! Only for weekends from 12-3pm, $185, with one drink and service charge included!
2021-06-12 195 浏览
朋友就嚟要離開香港😢趁機要同佢食多啲好嘢!一出電梯已經見到個裝澕好靚!餐廳內座位都好多一點餐後就有個脆餅俾你哋食,少食印度菜嘅我哋仲以為唔通呢個就係個薄餅?望下隔離枱先知原來係枱枱都有嘅🤪最值得試就係呢個慢煮羊☝🏻☝🏻肉質好鮮嫩!煮得啱啱好夠淋,又唔會過咗龍梗係叫埋個薄餅試埋啲汁!茄子煮得偏向乾身~魚咖啡都好正!首先個咖喱味道好夠,而魚都唔會煮得好爛,食嘅時候仍然好好夠口感!以上食量2個女仔一齊食都幾個,其實最尾都食唔曬,建議可以叫少一個咖啡!另個餐廳見我哋食完都冇急住趕我哋走,話題都星期五晚上,抵讚!
朋友就嚟要離開香港😢趁機要同佢食多啲好嘢!

一出電梯已經見到個裝澕好靚!

餐廳內座位都好多

Lamb  Shank  Curry

Garlic  Naan

梗係叫埋個薄餅試埋啲汁!
Afagani  Baingan

茄子煮得偏向乾身~
Goan  Fish  Curry

2021-06-11
Lamb  Shank  Curry
Garlic  Naan
Goan  Fish  Curry
2021-06-11 136 浏览
想吃正宗印度菜可以到灣仔這間Jo Jo Indian Cuisine,餐廳的裝修不錯,座位寬敞,餐牌上都有中文和英文,食客都有不少香港人脆炸薄圓球 Pani Puri $48馳名印度街頭小食,外皮是又脆又薄的小球,裡面內餡有雞豆、薯蓉、洋蔥,加上羅望子酸辣醬,辣椒,印度甜酸香料粉調味,還有酸酸甜甜的紅石榴粒,味道很有層次,有兩款汁,一款是酸酸甜甜的羅望子汁,另一款是薄荷味帶點辣的,隨自己口味把醬汁倒在小球裡再吃,很有風味和特色瑪沙拉雞塊 Chicken Tikka Masala $138印度菜中經典的咖喱蕃茄烤雞,色澤橙紅的,雞塊烤得焦香又保持了肉汁,很嫩滑,瑪沙拉醬汁很濃郁,微辣而充滿奶油香,雞塊醃得很入味,烤雞無骨吃得很方便,香口又惹味酥皮薄餅 (千層) Paratha (Laccha) $28印度烤餅中我最愛Laccha,吃起來很酥軟,充滿牛油香氣, 沾瑪沙拉醬汁吃很滋味

脆炸薄圓球 Pani Puri $48

2021-06-11 170 浏览
經過開灣仔,本身要上興趣班又突然改晏左,所以去左食自助餐😋呢間係平日午餐先有自助餐。而平日午餐又好少過黎,所以今日就試試!其實款式唔係好多,樣樣都試d啦佢有個脆餅係可以加乳酪同薄荷醬,係餐前小食黎,有得係出面拎,但我竟然見到有客徒手拎😂 我明係印度好多人用手 但係碟餅係公家一齊食 我就唔係好敢了,所以我都無食果個餅。最好食係牛油雞😋 有好香的香料味,雞又燒得香(我覺得同佢個燒雞係同一種😂)Naan 都好好食 有少少蒜油味,又係好香。餐前小食有個沙律🥗係椰菜蕃茄青瓜同三色豆。我覺得用三色豆做沙律好奇怪😂 不過食落都ok。甜品一如既往 印度甜點勁甜 haha. 紅色果個有少少桂花味、薑味同好重的甜味。個皮有少少煙韌,入面係暖的,黃色的內餡。白色果舊就有少少奶味,有點似浸左好多煉奶🤣兩舊質感都係好似麵包,浸滿哂糖漿。食一兩舊我都夠了,不然會覺得太甜。野飲我要左拉茶同plain lassi。 我記得個印度同事話呢間的野飲沖得幾印度。 嘩!個plain lassi 好酸😂😂😂 飲左一半已經頂唔緊,又杰,飲唔慣真係,怪不得咁多港式印度餐廳要沖咁稀😂 可能要岩番香港人口味拉茶幾好飲茶的香料味好出,又
經過開灣仔,本身要上興趣班又突然改晏左,所以去左食自助餐😋
其實款式唔係好多,樣樣都試d啦

Naan 都好好食 有少少蒜油味,又係好香。

甜品
一如既往 印度甜點勁甜 haha.
白色果舊就有少少奶味,有點似浸左好多煉奶🤣

兩舊質感都係好似麵包,浸滿哂糖漿。

食一兩舊我都夠了,不然會覺得太甜。

拉茶幾好飲
茶的香料味好出,又有奶味。
  • 牛油雞
2021-06-10 109 浏览
好耐冇食過印度野,朋友話佢公司附近有間正宗印度菜幾好食,就帶咗我過去😀😀一上到去都估唔多有唔少食客,店員同廚師全部都係印度人,裝修風格好友印度色彩,正常用英文都同店員溝通到👍🏻一落完單就有一份胡椒脆餅跟,仲有三款醬汁,我自己鍾意配返甜醬。 朋友推介免治羊肉咖喱角$72食落幾特別,免治羊肉好足料,係印度傳統嘅小食之一。客什米爾咖喱羊肉$148客什米爾嘅咖喱聞名於世,出名香濃,香料好多,同羊肉好夾。食得咖喱一定要加埋薄餅😏$28有好多塊,可以揀蒜蓉、牛油或者原味,我哋就食蒜蓉味,又香又惹味,食印度野必叫。總括來講食物有水準,食物都好正宗,餐廳環境舒適有格調,想食印度野嘅時候一定會再返嚟食🤪

朋友推介免治羊肉咖喱角$72
食落幾特別,免治羊肉好足料,係印度傳統嘅小食之一。

客什米爾咖喱羊肉$148

2021-06-10 92 浏览
有冇人同我一樣其實都好鍾意食印度野,香料濃d食物又惹味🤪今次出到嚟灣仔呢間餐廳,係真係由印度廚師主理,連店員都係印度人,嗰晚都有唔少外國人,睇黎幾多回頭客😚我哋今次叫咗小食、咖喱、魚同薄餅真!咖喱角!免治羊肉咖喱角$72第一次食唔係港式嘅咖喱角🤭好有驚喜!免治羊肉多到漏出黎,加上印度咖喱,香濃又大件!切蒂納德魚$118其實唔知咩魚黎,肉質似乾身嘅比目魚,然後表面上加了勁多香料!好香濃,鍾意重口味嘅朋友一定啱食。咖喱羊肉$148辣味唔重,但較重咖喱味,然後羊肉好嫩,炆得好淋,又大舊,點住咖喱食就最一流👍🏻

我哋今次叫咗小食、咖喱、魚同薄餅

真!咖喱角!免治羊肉咖喱角$72
第一次食唔係港式嘅咖喱角🤭好有驚喜!
免治羊肉多到漏出黎,加上印度咖喱,香濃又大件!

切蒂納德魚$118

咖喱羊肉$148
2021-06-07 108 浏览
因為冇得去旅行 所以喺香港都不斷試唔同國家嘅餐廳 尋找異國風情🤣黎到好多酒吧嘅駱克道 試咗呢間印度酒吧餐廳唔好以為印度餐廳就唔乾淨 其實同一般酒吧西餐廳無異 乾淨企理坐得舒服Punjabi Samosa $58係薯仔青豆粒咖喱角 同我認知嘅平時小食台十蚊幾舊嗰啲完全唔同🤣咖喱角好大舊 入面都係薯仔同青豆粒 成個cone都好重咖喱 咖喱偏辣同埋偏實雖然係小食但都好飽肚🙈Butter Chicken $138橙色嘅牛油雞咖喱🍛 配咗$28嘅Garlic Naan除咗日式咖喱之外都冇點食過印度咖喱🙈本身都驚好辣 但其實得好小辣 咖喱好creamy好重奶香入面雞件份量都好多 但係覺得有啲鞋口 ~兩個人嗌咗一個小食一個咖喱已經好飽😂始終薄餅薯仔呢啲都係比較濟
黎到好多酒吧嘅駱克道 試咗呢間印度酒吧餐廳

Punjabi Samosa $58