2015-05-31 1176 浏览
在銅鑼灣第一店時已經朝聖過,很期待尖沙咀新店的第二店,既然選528開幕,便在第一個週末看看水準如何。網上訂座的訂座速度太快了,唯有在5點便來個早飯吧門口已經見到十多人在等候入座,店內的裝潢跟第一店的差不多,門口是bar area,放滿了火腿,還有店員調弄飲品,店內的超高樓底,牆邊都是描述香港大小事:舊機場、漁女海女、獅子山、熊貓等等另外有室外茶座,但這個天氣,還是室內的好,應該沒有人坐外面吧全球的Jamie's Italian只有幾間Pizza Kitchen在第二店便有一個,當然要來個pizza才行,好!可!惜!售罄了,嗚~~~先來個planks,原本想試cured & crispy fish,誰知...又售罄,唯有點了這個2人份的cured meats (HKD84/per person)了。木板放著茴香莎樂美腸、開心果意式肉腸、風乾火腿及辣肉腸,迷你水牛芝士揭開序幕,最後便羊奶芝士。由淡味到最濃味的芝士,令我期待接下來的菜式~Artisan Italian Breads,試試它們的手工麵包,迷迭香意式麵包、薄脆麵包、 ciabatta拖鞋麵包及grissini麵包條,綠色的是羅勒

Cured Meats
Artisan Italian Breads,試試它們的手工麵包,迷迭香意式麵包、薄脆麵包、 ciabatta拖鞋麵包及grissini麵包條,綠色的是羅勒,跟麵包都很配搭,最欣賞便是迷迭香麵包,那淡淡的香草味令人回味
Artisan Italian Breads
點了意式燴牛膝,隔一會店員說又售罄,然後改點紙包魚,店員又來說都沒有了......說真的,真的既洩氣又氣餒

意式漢堡應該有了吧......Sides二話不說選了Posh Chips,店員放下薯條時還問我們「你們聞到香味嗎?很香吧」,的確,松露味從特粗薯條裡散出來,食指大動了,那些薯條還燙得......簡直是熱氣X9999
至於漢堡,分著食真的有點不方便,到自己的碟子裡時已經是解體了。而味道方便本應是不錯的,但是漢堡的鹹味度似把一羹鹽於進口中,意大利菜雖然是味道豐富,但未免太鹹了吧
意式漢堡
黑松露意大利飯,沒有配菜下顯得松露額外濃郁,不過還是偏鹹的
黑松露意大利飯
傳統的卡邦尼煙肉長通粉,這個regular size份量蠻多的,麵質滿足了口感,creamy但不算膩,但是煙肉......也是很鹹很鹹
卡邦尼煙肉長通粉
其實我喜愛意大利菜,也常吃意大利菜,但這頓飯比上年到一店的遜色,可惜味道偏鹹,我們還喝了好幾大瓶水還不滿足。讚的是店員較多,友善之餘也充份照顧客人,不過新開將的店舖還有改進的空間......
2015-05-30
Artisan Italian Breads
  • Posh Chips
  • 迷迭香意式麵包
一個多月前先第一次到Jamie’s Italian銅鑼灣店潮聖,估唔到咁快又有機會到全新尖沙咀店試試。尖沙咀分店面積較細,不過間格勝在夠四正,座位夠集中,而燈光亦較銅鑼灣店光猛,唔會有越食越眼訓的感覺。裝潢繼續大玩中西合璧style,如四面牆壁都畫上舊香港景色的graffiti,充滿香港風情﹗ Menu同樣有中英版兩面,不過尖沙咀店就多咗幾款新菜式,包括正常意大利餐廳必有的pizza、garlic bread、Portobello Mushroom Fritti同埋Wild Truffle Risotto。新加入menu的4款artisan pizza分別有Florentina、Seafood、Hong Kong Hot同Funghi Mista,聽個名Hong Kong Hot (香港風情)好似幾特別咁,於是就揀咗呢個。賣相同我地想像的有D出入,明明係有salami同meatball,但一黎就淨係見到一條條的紅椒、青椒、黃椒,仲以為我地點錯。Pizza整體味道偏鹹,配料分佈非常不均,條條辣椒唔係太鹹就太酸,成個pizza都非常重口味,唔知係咪因為咁樣所以叫做香港風情,希望下次再有機會
新加入menu的4款artisan pizza分別有Florentina、Seafood、Hong Kong Hot同Funghi Mista,聽個名Hong Kong Hot (香港風情)好似幾特別咁,於是就揀咗呢個。賣相同我地想像的有D出入,明明係有salami同meatball,但一黎就淨係見到一條條的紅椒、青椒、黃椒,仲以為我地點錯。Pizza整體味道偏鹹,配料分佈非常不均,條條辣椒唔係太鹹就太酸,成個pizza都非常重口味,唔知係咪因為咁樣所以叫做香港風情,希望下次再有機會試試其他款式的pizza喇﹗
另外點咗兩款小食前菜,有賣相特別、有D似雞蛋仔的的香脆意大利芝士雲吞,店員上菜的時候都有介紹雲吞內的3款芝士,包括fontina、parmesan同ricotta cheese,不過芝士份量較少,食唔出濃濃的芝士味,只係食到點咗香辣蕃茄醬的nacho味道;同樣用香辣蕃茄醬烹調的有意大利香辣雞翼,配埋新鮮青檸汁,酸酸辣辣非常惹味﹗
今次主菜揀咗秘製自由放養烤雞 (Chicken Al Mattone),但賣相完全睇唔出係一碟雞,更加唔似係烤雞。伴碟的法包多士沾滿香濃蘑菇醬汁,非常香口好食。不過烤雞食唔出香烤的味道,雖然係marinated,但蘑菇醬汁的味道只係沾到雞的表面,所以唔夠入味,對呢款主菜有D失望。
係銅鑼灣食過Epic Brownie後讚不絕口,仲誠意推介過呢款甜品,無諗過呢個signature dessert係尖沙咀店竟然會出事﹗呢度的Epic Brownie先係無加朱古力醬,無咗香濃同rich的口感。而海鹽焦糖雪糕更係鹹到一個點….唔太能夠接受,從來未食過鹹到咁的salted caramel雪糕,同之前食過個個出入好大,真係唔知出咗咩事@@
全場唯一比較有好評的係Berry Blast mocktail,非常清甜,帶少少雜莓果酸,開胃又解渴,而且價錢相宜。
新店試業數天,店員未太上手,部分睇落經驗尚淺,服務質素有待改善,整體食物同服務水準較銅鑼灣店遜色。不過值得一提的係尖沙咀店有outdoor座位,係陽光微風下嘆lunch或食tea係個唔錯的選擇。

2015-05-26