2017-07-23 554 浏览
今日同大學同學gathering去咗觀塘駱駝漆大廈一間cafe食晚飯。本身搵嘅時候見到OpenRice餐牌寫有全日早餐同埋麵$88覺得都可以試吓,就book咗位。去到坐低睇餐牌先發現原來全日早餐只係供應到六點。只怪我當時冇睇清楚時供應時間啦。因為佢啲嘢食都幾貴下,本身諗住不如走唔好喺度食,但都入咗去坐低唯有繼續嗌嘢食。我都好唔好意思,係我冇睇清楚供應時間搞到大家要食貴左。帶咗兩個夏日限定二人套餐,有餐湯餐包同野飲,仲有小食、拼盤、意粉/焗飯。除咗拼盤兩個餐都愛晒德國肉腸拼盤之外其他都嗌晒招牌。小食分別嗌左香脆蜜糖雞翼配薯條拼盤同埋德州水牛城雞翼配薯條拼盤。主食嗌咗意式牛肉丸鮮茄燴闊條麵同埋黑松露海鮮燴意大利飯。餐湯係羅宋湯,酸酸地幾開胃。都幾足料有番茄薯仔菜同洋蔥。餐包係蒜蓉烘包,烘得幾脆同香口。兩款雞翼我淨係食咗德州水牛城雞翼因為我以為兩個都係一樣款嘅雞翼,所以冇食到另外果款,真可惜。德州水牛城雞翼外脆內juicy,薯條新鮮脆口,點埋佢附送嘅酸甜醬汁食,味道一流!拼盤方面,兩個餐都點左德國肉腸拼盤,因為其他都要額外加錢。佢有三款腸,兩條短紅色、兩條短灰色同埋兩條長灰色。雖然我唔知佢哋

拼盤方面,兩個餐都點左德國肉腸拼盤,因為其他都要額外加錢。佢有三款腸,兩條短紅色、兩條短灰色同埋兩條長灰色。雖然我唔知佢哋有咩分別但係重點不在腸而在汁佢有三色汁。三色則分別係黃色、紅色同啡色。黃色嗰隻好似係時有少少咖喱嘅味道,紅色就有啲酸酸甜甜嘅味道,啡色就不太記得。不過咁多腸,五個人食真係食唔晒。如果冇買啲醬應該仲食得少啲。

雞翼同肉腸都有沙律做配菜,沙律菜好新鮮爽口欣賞佢特別之處係有新鮮菠蘿食,好fresh。

黑松露海鮮燴意大利飯可以話係咁多樣嘢食之中最好食嘅。佢啲黑松露混埋落啲淰淰地嘅意大利飯入面,好入味同好香。海鮮有蝦有蠔有蜆肉,好足料。蝦冇乜味。飯嘅正上方仲放咗火箭菜做點綴,旁邊重灑上一些香草,食落成個飯好清新同埋好有田園風味。

意式牛肉丸鮮茄燴闊條麵啲牛丸份量都幾多同幾大粒,仲有鮮茄同洋蔥配埋正中間放嘅火箭菜,感覺有菜有肉幾健康。但係牛肉丸味道和IKEA的差不多,闊條麵好像還未熟透,麵質偏硬。

我地點左四杯餐飲都係橙汁,佢話係鮮榨,都係嘅,有啲橙肉,都幾新鮮。

見到小店都支持環保,因為佢哋用嘅杯都係環保產品,抵贊!

餐具都幾有心思,有齊叉刀,匙羹仲分埋湯羹同埋普通用嘅匙羹。

最抵讚嘅係佢個環境。十分優美、舒適和寬敞。其實我覺得食物不值這個價錢,這個價錢是「食環境」。見佢有兩個大房,應該係俾人包場用嘅。其餘正中嘅位置就係比普通客人用。餐桌上面放有一個小燭台,餐廳內燈光較暗,予人一個放鬆嘅感覺。擺設有放有少許書嘅書架,有點文青的感覺。還有就是它的洗手間,很高科技,可以「洗patpat」。我呢啲有潔癖嘅人當然唔用啦。各位下次光顧嘅時候可以去試吓哈哈!
餐飲:鮮搾橙汁
黑松露海鮮燴意大利飯
2017-07-22
黑松露海鮮燴意大利飯
2017-07-17 632 浏览
上年同3個朋友去食過tea buffet,環境ok,夠闊落。但d嘢食係完全唔掂,種類少之餘,仲係每件試過後,大家都無意再添食嘅。。。真係所謂一分錢 一分貨,絕對無驚喜俾你~~唔會再去。
外卖送餐
2017-07-10 963 浏览
All day breakfast$98開心既餐😂有好多野食,一個人食會太飽,兩隻蛋煎得岩岩好,有脆邊得黎係流心既👍,啲粟米好甜,好好味,煙肉都做得好好,唔燶得黎好香口。跟住到彈喇,個牛角包好似擺左好多日咁,好硬,又唔脆,正常牛角包擺兩包都唔會咁,呢個超過兩日?!😱條腸好怪,唔知點解啲肉好謝,唔正常。啲沙律菜入面有一種菜好難食,好苦好澀,從來未食過咁難食既,希望可以唔要呢種菜。假日沙律拼盤$78煙三文魚+烤雞配沙律菜,雖然啲雞肉好老好鞋,但同啲三文魚放埋一齊,啲魚味都滲左落啲雞度,我覺得好正,食雞有魚味,係讚賞黎架😂,回味中。成個餐好dry泥漿浴沙冰$36比個名吸引左,但其實只係朱古力咖啡,唔同既係多左球朱古力味雪糕喺面,個雪糕都好濃味,係好食既。I S land refresh$38有士多啤梨,奇異果,青瓜同火龍果(多左?!餐牌無寫),真係好fresh😂因為成杯野都係青瓜味,只有少量奇異果味,完全唔值呢個價錢。環境裝修都幾靚,位置好寬敞,唔會同格離枱太近,估唔到星期日都好滿座,我諗平日應該仲多人🙈
All day breakfast$98
假日沙律拼盤$78
泥漿浴沙冰$36
I S land refresh$38

2017-07-09
2017-07-01 845 浏览
別有洞天的樓上鋪, 餐廳內部環境,簡潔清新, 全靠綠色植物,頗有田園feel。👭 姊妹high tea吹水,當然要坐得耐啦, 在這一坐,就四個鐘,冇人趕,正。嗌咗個雀籠tea set, 或許有紫薯蓉, 十分飽肚, 分量足夠到不用晚餐啊! 除了牛角包,淋左,其他ok. 個人覺得芝士蛋糕+紫薯蓉,好味$218 for 2, 免加一, 如此食物水準,合理,吹水一流。

2017-07-01
2017-06-12 751 浏览
某日下午見完客,見有啲時間,就獎勵一下自己食個下午茶啦。觀塘其實好多樓上cafe, 早輪因爲呢間餐廳有下午茶甜品放題而放入筆記名單,不過優惠既野真係唔等人,今次就試下個咖哩豬扒蛋包飯啦。估唔到又幾好味喎,下午茶黎講份量唔細,豬扒好脆口,咖哩汁甜甜地,加埋木魚碎非常惹味!蛋都幾滑,整體比想像中好食當日只係平日既3點幾,都坐左半場人,可見非常有人氣!唯一不足之處係,樓面有4,5個人行黎行去,但都無人留意到我檯上既餐具盒係吉既,想搵人拎啲餐具,但個個對眼都好似生喺頭頂咁,扮見唔到,如果侍應生既服務質素能提高,呢間cafe可再encore
咖哩豬扒蛋包飯

當日只係平日既3點幾,都坐左半場人,可見非常有人氣!

咖哩豬扒蛋包飯
2017-06-11 635 浏览
一班女仔傾計嘅話i's land呢個甜品自助餐就岩哂👯👯環境舒服,有得坐亦有得食🤤自助餐嘅選擇有咸有甜,而且款式都算多🙂食足兩個鐘就至抵😘有奶凍,沙律吧,芝士凍餅,雪糕,棉花糖,心太軟,洋蔥煙肉撻,煙肉卷,牛角包等😍好推薦大家+$38升級仼食即燒美國豬仔骨!皆因真係好好味🤤同朋友每人都嗌左兩份(其實仲想再食🙈)加左茄汁喺面頭,配上入味豬仔骨,好吸引另外一個亮點就係可以自己整棉花糖❤好好玩!而且有好多款味道,可以因應自己嘅喜好整個棉花糖公仔出嚟添😀發揮大家嘅創意小宇宙😎另外,仲有佢哋嘅心太軟亦都值得一試!做到流心嘅效果🤤抹茶同朱古力味都好出~

自助餐嘅選擇有咸有甜,而且款式都算多🙂食足兩個鐘就至抵😘

2017-06-11 462 浏览
環境優美,食物精緻!好適合朋友聚會...Afternoon tea set $188 for two紫薯口味的布甸加上紫薯蓉中和一齊不太甜👍🏻另外可窩芙可以寫上生日字樣👏🏻
環境優美,食物精緻!
好適合朋友聚會...
紫薯口味的布甸加上紫薯蓉中和一齊不太甜👍🏻
另外可窩芙可以寫上生日字樣👏🏻
2017-06-11
庆祝纪念
生日
  • 英式悠閒下午茶餐
  • All Day Breakfast
2017-06-10 377 浏览
朋友由新加坡遠道而來出Business trip, 下榻在鄰近飯店。由於約她當日傍晚她就離開,時間關係就約她在附近這間I's land cafe 食個brunch 。 餐廳開11.30am,我也愈早時間到達。我到達的時候11.15am,跟侍應生說我有訂位。結果被拒於門外,說是因為開11.30am。 我當下真係有d 嬲嬲地,如果你地係唔想客人走進你的餐廳,可否在門口寫明「準備中」呢? 或者應該整個欄在門口...唔好搞到人誤會你地已經開左!食物方面,已經預左唔好食。我同朋友叫了all day breakfast 同一個雜莓窩夫。All day breakfast - 好似好多嘢食,但好多係已經準備左好耐。送上來的時候,只食到食物的微溫。認真唔掂!窩夫 - 士多啤梨喜出望外的甜,窩夫方面...「林」的,完全無脆口可言.....價錢方面 - 兩樣嘢$166 結論:應該唔會再去,負評。講完。

價錢方面 - 兩樣嘢$166

結論:應該唔會再去,負評。講完。

2017-06-07 224 浏览
依間 cafe 環境都幾靚, 天花有好多假葉同燈感覺好有田園 feel~ 同好少女 feel不過我 o地今次 o黎係食晚飯如果食 afternoon tea 影相應該幾靚依度 d o野食都幾好食, 唯一唔好就係 d o野食上得有 d 慢價錢比一般 cafe 貴少少, 都 ok ge依個牛扒都唔錯, 仲有兩隻蝦 o係面食落都幾豐富 ga~依個好似係豬手, 都幾大 o舊下味道 ok ge, 不過冇乜肉 o甘 lor配菜都係瓜餐湯冇咩特別, 仲有個蒜蓉包個蒜蓉包整得幾好
依間 cafe 環境都幾靚, 天花有好多假葉同燈
感覺好有田園 feel~ 同好少女 feel
不過我 o地今次 o黎係食晚飯
如果食 afternoon tea 影相應該幾靚
價錢比一般 cafe 貴少少, 都 ok ge
依個牛扒都唔錯, 仲有兩隻蝦 o係面
食落都幾豐富 ga~

依個好似係豬手, 都幾大 o舊下
味道 ok ge, 不過冇乜肉 o甘 lor
配菜都係瓜

餐湯冇咩特別, 仲有個蒜蓉包
個蒜蓉包整得幾好
2017-06-01 231 浏览
第一次黎依度食晚餐,見到個餐牌已經覺得價錢偏貴。我地一行三個人叫左個二人套餐,有忌廉湯、蜜糖雞翼配薯條、北美拼盤(ribs, salad, 羊架, 德國腸, 洋蔥圈)仲有黑松露risotto。忌廉湯好稀,仲要唔熱😪蜜湯雞翼真係估佢唔到原來係炸既,但都係唔夠熱既😑個拼盤既羊架好酥😖洋蔥圈好韌😩但德國腸同ribs係唔錯既!黑松露risotto夠creamy,分量夠兩個人食。飲品方面我自己就加左錢叫左玫瑰花茶,都好大壺,算係唔錯!但我覺得整體黎講食物唔算太好食,每人比左大約$180唔係好抵😕對食物既質素覺得幾失望
2017-05-30 171 浏览
同友人tea time, 又唔想食太飽去搵留上cafe食野吹水呢間睇食評唔錯, 見環境都ok, 又寬敞就入去試下朋友叫呢個茄湯場烏冬都幾好味,個湯好濃番茄味, 雖然知佢係用茄膏打, 但都食到果陣番茄味我叫左個輕食, 成個set份量剛剛好, 但味道就太濃...條腸本來已經好夠味, 佢d醬過多至於個沙律, 都係個醋太多...反而個粟米幾好..味道淡淡地反而中和番整體ok, 因為同隔離位都有距離, 環境唔太嘈, 坐又坐得舒服, 值得再黎

呢間睇食評唔錯, 見環境都ok, 又寬敞就入去試下

朋友叫呢個茄湯場烏冬都幾好味,
個湯好濃番茄味, 雖然知佢係用茄膏打, 但都食到果陣番茄味

我叫左個輕食, 成個set份量剛剛好,
但味道就太濃...條腸本來已經好夠味, 佢d醬過多

2017-03-04
2017-05-30 184 浏览
星期六想同朋友吹下水又想揾個坐得耐嘅地方,所以又去咗觀塘嘅cafe ! 呢間Cafe都幾受歡迎,2點半嚟到都要等位,都等左幾個字!見到好多人食一set set 果d 甜品小食,但因為大家都好肚餓所以就寧願叫主食了!原本諗住食all day Breakfast, 但睇相都覺唔吸引,最尾叫左個牛扒,一個飯同埋雞軟骨薯條,雞軟骨幾好食,好脆!牛扒份量好足,我地三個女仔食食到好飽! 其他就不過不失!不過後尾見到人地叫一set 野又真係幾靚,下次如果唔太肚餓都可以一試!

2017-04-22
下午茶
2017-05-30 158 浏览
一家四人來到,點了個二人套餐加兩樣餸,但除了黑松露飯過得去,其他都令人失望。海鮮拼盤完全沒有鮮味,三百多元真是不值,看來還是只有上次食的扒類過得去,水牛城雞翼更是沒什麼味道,梳化亦令人坐得十分不舒服,失望透了
2017-05-30
2017-05-27 214 浏览
平時酒店既tea buffet一般都要幾百蚊依家$100唔洗就可以任食甜品專登搭車都要來觀塘食啦😬😬😬餐廳位於工廠大廈內地方夠哂大 坐得好舒服 !平日只需$88 真係好平食個心太軟都抵返哂啦!最貼心係餐廳有提供曲奇、牛角包等小食每樣都整到細細件 比客人可以試多幾款不同的食物牛角包、煙肉撻都仲暖暖地 唔會凍冰冰 味道仲幾好添😀曲奇仲有唔同口味 有原味、朱古力個人較喜歡原味 好香牛油Tiramisu 好似有啲溶可能放得太耐奶凍比較好味 仲有抺茶牛乳味抺茶味道不是很濃 但加上牛奶味好正法式焦糖燉蛋係食得最多既 好好味 但唔記得影相😂沙律、曲奇、芝士撻、奶凍等小吃都係自取其他 雪糕、雪葩、心太軟、窩夫就要落單等店員送上鮮果吉士窩夫鮮果就只得兩粒🍓🍓同藍莓窩夫仲暖既 但太過腍 完全無哂口感似發脹左既麵包咁😑😑 綠茶心太軟 只有小小的一件味道還好 有流心的效果綠茶味有點假 😅朱古力心太軟最似樣既甜品 甜度、流心度剛剛好但係好細件 所以前後食左四五件先夠🙈🙈整體來說係好抵既一餐下午茶 有小食又有甜品 味道不過不失 環境舒服搭夠同朋友傾計食野渡過美好的假日
平時酒店既tea buffet一般都要幾百蚊
依家$100唔洗就可以任食甜品
專登搭車都要來觀塘食啦😬😬😬

餐廳位於工廠大廈內
地方夠哂大 坐得好舒服 !

平日只需$88 真係好平
食個心太軟都抵返哂啦!

最貼心係餐廳有提供曲奇、牛角包等小食
每樣都整到細細件
比客人可以試多幾款不同的食物

牛角包、煙肉撻都仲暖暖地
唔會凍冰冰 味道仲幾好添😀

曲奇仲有唔同口味 有原味、朱古力
個人較喜歡原味 好香牛油

Tiramisu 好似有啲溶
可能放得太耐

奶凍比較好味 仲有抺茶牛乳味
抺茶味道不是很濃
但加上牛奶味好正

法式焦糖燉蛋係食得最多既
好好味 但唔記得影相😂

沙律、曲奇、芝士撻、奶凍等小吃都係自取
其他 雪糕、雪葩、心太軟、窩夫就要落單等店員送上

鮮果吉士窩夫

環境舒服搭夠
同朋友傾計食野渡過美好的假日

1K
2017-05-22 219 浏览
週日來到這餐廳,看到這菜單,感覺很舒適,也十分之貼題。餐包很鬆軟,而最大的特色是這個自家製的蕃茄醬,很美味,蕃茄肉很多,帶一點辣,叫人開胃,很好的餐前小食。主菜是澳洲牛肉漢堡拼薯角。薯角熱騰騰的,外脆內軟,很香薯仔味,叫人欲罷不能。黑色的漢堡包感覺很有型,漢堡扒的牛肉味也不錯。但可惜的是漢堡扒是冷的,與薯角形成一個大對比之餘,漢堡扒的味道不能完全發揮,也看不到肉汁流出來的景象,這樣真的是一個可憾之處。
週日來到這餐廳,看到這菜單,感覺很舒適,也十分之貼題。
餐包 + 自家製蕃茄醬
澳洲牛肉漢堡 + 薯角
主菜是澳洲牛肉漢堡薯角
薯角
薯角熱騰騰的,外脆內軟,很香薯仔味,叫人欲罷不能。
澳洲牛肉漢堡
2017-05-21