2020-02-07 668 浏览
重要既野讲左先,楼面侍应又咳又无戴口罩, 厨房又有人咳, 因为少客人, 所以听得好清楚!我地叫左个巴马火腿卡邦尼意粉, 仲有一个澳洲牛肉眼扒, d质素认真麻麻, 个卡邦尼淡荗荗无乜味, 又水, 好似食紧一个清汤既汤意粉咁, 而且无乜料, 得两块超细块既巴马火腿 (严格黎讲系得原size既半块, 再=撕开变两块...)牛肉眼扒极多根! 而且熟到over晒! 最恐怖既系食食下发现好多人咳! 系职员! 咳唔停! 好多人(其实都系得几个客)食食下察觉後极速食完斗快走人! 好惊!同埋现场空气好差!
重要既野讲左先,

我地叫左个巴马火腿卡邦尼意粉, 仲有一个澳洲牛肉眼扒,
牛肉眼扒极多根! 而且熟到over晒!

最恐怖既系食食下发现好多人咳!
系职员! 咳唔停!
好多人(其实都系得几个客)食食下察觉後
极速食完斗快走人!
好惊!

同埋现场空气好差!
2020-02-06 454 浏览
愿这世界如童话...#hkgirl#sweet#人像摄影#花系繁嚣中的一片绿洲,进入店内有一种非常舒适和家的感觉。店主殷勤的招待,加上店内的摆设,全部代表着店主的生活态度和品味。简约 自然
愿这世界如童话...
#hkgirl
#sweet
#人像摄影
#花系
2020-02-06
2020-02-04 323 浏览
去观塘交收完,天都黑晒,咁无办法啦,食埋饭先离开,上openrice睇睇有咩好食,见到有间楼上cafe好多正评,(负评都有好多),环境好似唔错,於是就决定去。地址易搵,系骆驼漆大厦,去开观塘既都知道系边,上到去,唔多客,有两对情侣坐埋一边,先讲环境,唔知系唔系无客既原因,所以无开冷气,又热又焗,入门口後,无人理我地。。。叫左个二人餐,餐汤唔热,沙律无酱,薯条冻冰冰,带子扭扭粉无带子,春鸡变老鸡乾争争,叫两杯奶茶谂住实无死啦,点知苦过廿四味埋单四百几蚊
地址易搵,系骆驼漆大厦,去开观塘既都知道系边,
上到去,唔多客,有两对情侣坐埋一边,
先讲环境,唔知系唔系无客既原因,所以无开冷气,又热又焗,
入门口後,无人理我地。。。

叫左个二人餐,餐汤唔热,沙律无酱,
薯条冻冰冰,带子扭扭粉无带子,春鸡变老鸡乾争争,
叫两杯奶茶谂住实无死啦,点知苦过廿四味

埋单四百几蚊
题外话/补充资料: 环境污糟到一个点,隐约有阵臭味,地下凹凹凸凸,又痴立立,椅背有食物,无肺炎都死啦
2020-01-29 266 浏览
之前都黎过呢间I’a Land cafe 食过下午茶!觉得食物质素唔错,所以今次黎睇睇个晚餐如何我地2个人叫咗2个dinner sets 先黎餐汤2碗 今日系甘笋忌廉汤 味道正常 但我欣赏佢每人有两块蒜蓉包比我地食 而且焗得都够脆我个人比较钟意包点汤食我叫咗烧美国顶级肉眼扒伴香煎鹅肝扒系较薄,但都几大块!都咗5成熟,都煎得唔错佢嘅拌碟有紫薯 都几特别,唔多餐厅有。而且都算几健康因为菜嘅份量都多 而鹅肝部份,虽然未做到外脆内软!但味道都还可以因为有少少 调味所以唔会有羶味呢个系朋友叫嘅 酥炸大虾配茄茸汁扁意粉卖相唔错,意粉软硬适中!只虾味道唔系太够但如果配合意粉食就可以最後包2杯 餐饮个人觉得工厦黎讲 呢间性价比算高 所以可以推一推I’s Land Cafe

我地2个人叫咗2个dinner sets
我个人比较钟意包点汤食
我叫咗烧美国顶级肉眼扒伴香煎鹅肝
扒系较薄,但都几大块!
都咗5成熟,都煎得唔错

呢个系朋友叫嘅 酥炸大虾配茄茸汁扁意粉
最後包2杯 餐饮
个人觉得工厦黎讲 呢间性价比算高
所以可以推一推
I’s Land Cafe
2020-01-28 167 浏览
满心欢喜见到lee间餐厅甘多好评, 於是带埋朋友上去食生日饭, 以为无死错人, 点知....中蕉!!!!!!!!!肉眼扒好鞋, 唔好话咬, 切都切唔开, d意粉又好似未熟咁, 仲系硬既,d意大利饭又系甘, 粒粒都系硬既, 莫非系我地问题?望下周围既客人, 个个都系食少少就停晒手, 即时明白晒, d侍应又懒到死, 企埋一二边系度吹水玩手机, 次次都要我地自己走去叫佢, 每位埋单都要三百几, 甘既价钱, 俾甘既食物同服务质素.....唔想再有人中蕉!!!!!!!!!仲有, 周围都系尘, 地下又劲dirty!!!
d意粉又好似未熟咁, 仲系硬既,
d意大利饭又系甘, 粒粒都系硬既, 莫非系我地问题?
望下周围既客人, 个个都系食少少就停晒手,
即时明白晒,

d侍应又懒到死, 企埋一二边系度吹水玩手机,
次次都要我地自己走去叫佢,

仲有, 周围都系尘, 地下又劲dirty!!!
今日生日同屋企人book左系度食dinner. 部份食物尚算ok如薯条,烤卢鱼,意粉等等。主菜就麻麻,牛扒比较硬,烤猪手个皮烤得太耐唔脆,春鸡好"鞋". 花茶水太多料太少,好淡最差嘅唔系食物,而系其中一个女侍应,虽然样唔太差,但系态度超级极度差,带我哋入位时将Meun掉落台,送饮品时就只系讲边个,跟住就大大力摆上台。跟住我哋走嘅时候冇望我我哋一眼同多谢都冇一句。相反男侍应态度就好好,我哋离开时有讲多谢。下次一定唔会再帮衬!沙津汁比较少

,我哋离开时有讲多谢。

下次一定唔会再帮衬!
Salad

沙津汁比较少

2020-01-22
庆祝纪念
  • 香脆美国粗薯条
2020-01-22 99 浏览
好耐无落官塘区食野, 今日放自己假, 下午时分跟朋友来I's Land Cafe已经唔系第一次嚟,  仲记得呢度环境舒适兼清静, 好啱同朋友食野闲聊睇过餐牌, 好快已经有心水,  下午茶时段都见几肚饿, 叫埋小食先🍝芝士焗肉酱意粉 即叫即焗, 上碟时仲热呼呼, 肉酱份量如果多些就更加好,捞意粉时无咁乾🍽卡邦尼长通粉汁够浓郁,  够哂味,而且仲几滑身, 食多啲!🍤小食: 水牛鸡翼+炸虾🎇特浓朱古力心太软配牛乳雪糕第一次同朋友嚟I's Land Cafe令大家最难忘系呢款特浓心太软食过番寻味😝今次再点来食,果然无令人失望朱古力味道仍是非常浓郁,保持水准雪糕好大旧, 牛乳味几够滑, 满足指数爆灯享受了一个悠闲时段,实在感恩

🍝芝士焗肉酱意粉

🍽卡邦尼长通粉

汁够浓郁,  够哂味,而且仲几滑身, 食多啲!

🍤小食: 水牛鸡翼+炸虾

🎇特浓朱古力心太软配牛乳雪糕

食过番寻味😝今次再点来食,果然无令人失望
朱古力味道仍是非常浓郁,保持水准
雪糕好大旧, 牛乳味几够滑, 满足指数爆灯

享受了一个悠闲时段,实在感恩
  • 特浓心太软配雪糕
  • 卡邦尼长通粉
  • 水牛城鸡翼
2020-01-19 61 浏览
煎鹅肝冰冻送上;14安士肉眼扒:有4分1件系油;海鲜意大利粉:海鲜不单止唔新鲜,仲要腥臭,意大利粉生硬,配菜冇处理捞埋一套。一定唔会再返嚟。反应意见,侍应态度恶劣😡
2020-01-17 65 浏览
非繁忙时间 下午茶时段 waiter/ waitress冇留意客人 要叫几次先有人帮手下单 漏单 漏单後冇waiter主动跟进上菜情况 签卡要有最低消费 结帐时唔会同顾客讲拜拜 有碗话碗
2020-01-17
2020-01-17 55 浏览
这天朋友相约到观塘,并一同前往l's Land Cafe。我以前已经来过,觉得这里环境很美。而且这里食物价钱合理,每人花费不用$200,边可以品嚐套餐,因此我觉得非常适合朋友聚会!每份套餐包括了2片蒜蓉包及餐汤。蒜蓉包很香脆;餐汤用料很足。美中不足的是,餐汤没有其他选择。主餐分别是经典德国猪手及烤大西洋扇贝茄茸义大利饭。猪手非常出色,外皮香脆,里头肉质软嫩,味道合适,不会太咸。烤扇贝有一点点乾,但整体味道很合理。这里的餐饮很有诚意。热茶是附上茶包的伯爵茶,果汁亦是非常美味的苹果汁。餐厅周围都有写着「I's Land Cafe」及植物主题的装饰,布置得非常用心!
这天朋友相约到观塘,并一同前往l's Land Cafe。
圣诞假期晚上的工厂区未必是很静的, 这次来了一间门口挂满草看起来很清新的西餐厅.四大两小, 先点了Secret Garden Dinner Set小食选了薯条及水牛城鸡翼(因西兰花已卖完) 黑松露意大利饭 德国咸猪手 配餐汤, 餐包, 沙律及餐饮水牛城鸡翼的确非常野味, 尤其酱汁, 薯条/咸猪手我也忍不住用它来沾着吃.黑松露意大利饭味道浓郁,意大利饭的软硬道刚好, 吃了真的想encore德国咸猪手份量不少, 怎可能在2人餐出现这个份量?! 四位分量比较好~ 外脆内嫩, 还配3款不同的酱. 如有传统的酸菜会更好.餐汤, 餐包, 沙律不过不失, 有进步空间.再加了个白酒香蒜托托蚬意粉 这个是大家一看见餐牌已说一定要试的, 真的不令我们失望蚬非常大, 够鲜味, 意粉有满满的蒜味, 不比黑松露意大利饭失色!   吃得不够, 追加了一个烤大西洋扇贝茄茸意大利饭及炒杂菜可惜茄茸意大利饭是"珠玉在前", 虽然用料及味道也不错, 可是真的被比下去了, 如它是先出现在我们面前, 或许得分会高一点.炒杂菜味道可以, 我们非要吃点菜平衡一下吗, 所以很快清了它~餐饮我们都点了果汁, 应该是鲜柞的,

小食选了薯条及水牛城鸡翼(因西兰花已卖完)
黑松露意大利饭
德国咸猪手
配餐汤, 餐包, 沙律及餐饮

外脆内嫩, 还配3款不同的酱. 如有传统的酸菜会更好.

餐汤, 餐包, 沙律不过不失, 有进步空间.

再加了个白酒香蒜托托蚬意粉

这个是大家一看见餐牌已说一定要试的, 真的不令我们失望

吃得不够, 追加了一个烤大西洋扇贝茄茸意大利饭及炒杂菜

餐饮我们都点了果汁, 应该是鲜柞的, 去油腻是不错的选择!
2019-12-26
  • 黑松露意大利饭
  • 白酒香蒜托托蚬意粉
2020-01-07 80 浏览
#fafafoodblog #fafafoodblog西餐 #fafafoodblog观塘<环境舒服既 i's land cafe >😃呢间喺观塘骆驼漆大厦 既 i's land cafe环境以园林为主 有好多靓靓盆栽 同书架 几有文青 feel 🤣 menu亦都制作用心 有唔同既西餐野食 好似沙律 意粉 扒等等 应有尽有 价钱合理 食物唔错 经过观塘可以一试💪🏻<Secret garden dinner set for 2 >😃 398 蚊有是日餐汤 同埋 沙律 , 意粉 or意饭 主食一个 , 是日甜品同饮品 💪🏻🍴野茄燕麦杂菜沙律 🌿🍅新鲜 juicy既蕃茄 加埋羽衣甘篮 生菜 燕麦 火龙果 蜜瓜 菠萝🍍🍈 够哂清新健康🍴是日餐汤 蒜蓉包🍞罗宋汤都几足料 好多萝卜 蕃茄味够 酸酸甜甜 仲有 d猪肉令到汤香浓 d 蒜蓉包 整得几香脆 蒜蓉味香👍🏻🍴德国咸猪手伴招牌三色汁 🐷用大大碟木碟放住 外表美观 底层有软熟既焗紫薯 薯味 十分香甜 仲有煮得好软林既茄子🍆矮瓜 伴碟既沙律菜十分新鲜 好啱减低猪手既肥腻感 , 猪手大大件 外表皮好够香脆 🐷 入面既
<环境舒服既 i's land cafe >😃

🍴野茄燕麦杂菜沙律 🌿🍅

🍴是日餐汤 蒜蓉包🍞
蒜蓉包 整得几香脆 蒜蓉味香👍🏻

🍴德国咸猪手伴招牌三色汁 🐷
用大大碟木碟放住 外表美观 底层有软熟既焗紫薯 薯味 十分香甜 仲有煮得好软林既茄子🍆矮瓜 伴碟既沙律菜十分新鲜 好啱减低猪手既肥腻感 , 猪手大大件 外表皮好够香脆 🐷 入面既猪肉腌得好香咸 口感烟靭 好味 点埋 黑椒汁 辣蕃茄汁 同 蜜糖 🍯 都几滋味😃

🍴香脆美国粗薯条🥔
用桶放住薯条 甘冇甘易冻 薯条够粗身 出面香脆 入面 热辣辣带 d粉身既口感👍🏻 点埋茄汁 同黑松露沙律酱都好正

🍴巴马火腿卡邦尼扁意粉🐷
卡邦尼意粉既白汁整得好好 浓度适中 有爽口既冬菇 蘑菇 香咸烟肉 烟肉🐷juicy 洋葱等 pama ham 好 juicy 同肉味 而意粉好爽口 咬落好有口感 煮既熟程度刚好 👍🏻

🍴甜品😍
焦糖炖蛋 整得好好 出面刚烧左 所以上面热得黎好香脆 焦糖味香🍯 入面既炖蛋好软滑 正

#巴拿马火腿 #意粉 #猪手 #德国猪手 #薯条 #炖蛋

Score 平均分 <7.5/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外观:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 环境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性价比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服务:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#I's land cafe
观塘开源道62号骆驼漆大厦1 座6楼 a室
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #为食花太郎 #fafafoodblog观塘
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 请做多一个步骤
[like] 左 👉🏻<追踪中/Following> 👉🏻<抢先看/See First>
多谢大家支持!🤓🤓

欢迎喺唔同平台观赏fafafoodblog
Fb📒: fafafoodblog
Ig🖍: fafafoodblog
Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋欢迎inbox 我 , 等我食完开心share!🤓
2020-01-06
2020-01-06 122 浏览
今日lunch跟左同事去搵食,佢不断重复话呢间I’s Land Cafe 好好食,佢咁强烈推介,令我充满期待内在既装修好有田园feel, 俾我一种悠闲无压力既感觉我哋今日又late lunch, 原来呢度一过左2:30pm就无lunch set,咁我地就叫Tea setSpecial All Day Breakfast $58呢个All day Breakfast真系好special,份量比一般的少,不过睇返个价钱又差唔多喎薯条好脆好乾身,系我钟意果只黑松露炒蛋超滑,而且黑松露味好突出卡邦尼长通粉 $48呢个好抵食,虽然睇落好似好细份,但实际份量一啲都唔少架同埋唔会好腻,仲食到少少黑椒既香味,所以唔会腻一开头担心tea set会唔够饱,所以追加左「水牛芝士鸡翼」同「明太子鸡翼」水牛芝士鸡翼个汁好厚,所以味道比较浓,无咩辣味,只有少少酸甜既味道!反而明太子鸡翼几好食明太子味道好丰富呀而且无鸡骨,啖啖肉超满足Rose Latte芦荟乐园呢个花茶系menu度写系I’s Land Cafe推介的,有芦荟、柚子、奇异果🥝,但我完全饮唔出呢几只味道反而有种surup既甜味,无天然水果果种甜味,呢个

内在既装修好有田园feel, 俾我一种悠闲无压力既感觉

Special All Day Breakfast $58
薯条好脆好乾身,系我钟意果只
黑松露炒蛋超滑,而且黑松露味好突出

卡邦尼长通粉 $48
呢个好抵食,虽然睇落好似好细份,但实际份量一啲都唔少架
同埋唔会好腻,仲食到少少黑椒既香味,所以唔会腻

反而明太子鸡翼几好食
明太子味道好丰富呀
而且无鸡骨,啖啖肉超满足

Rose Latte

芦荟乐园
反而有种surup既甜味,无天然水果果种甜味,呢个花茶反而令我有点失望!
2020-01-06
2019-12-28 100 浏览
我网上见呢间cafe评论几好,环境又大,可以写生日写系甜品度,就拣左呢间同朋友食个lunch生日饭。我地一共叫左三样野食,份量都好大份又好食😋叫左两个set有包饮品、汤同餐包,我地点左苹果汁意外觉得好好饮,真系饮到有果蓉系入面。👍🏻餸名唔太记得,下面呢样系带子意大利饭,汁同饭都配合得好好,只系个带子整得唔够热,咬到入去系冻的。非洲鸡扒,我本身以为系细鸡扒,原来好大块,我最後食唔哂。鸡扒上既系带经调制过既蕃茄汁,好食!鸡扒亦好juicy,薯条好脆意外觉得好好食!😋沙律就不合我意,因为我不爱食用醋配既沙律。最後系士多啤梨窝夫配雪糕,靓靓既甜品好睇又好食

最後系士多啤梨窝夫配雪糕,靓靓既甜品

好睇又好食

2019-12-28
庆祝纪念
2019-12-28 95 浏览
happy friday呢晚放工约左朋友食个饭倾下计轻松下,睇到有人网上介绍话呢间cafe好少女系即刻去试下。上到去的确几靓,好田园风,同埋望住咁多花花草草食野心情都会开心d🥰呢到仲有个用花砌成既墙壁好靓,无论朋友生日定纪念日拎住个甜品系到影相非常之靓📸️因为我同朋友只有两个人,食物唔系话叫左好多,汤同蒜蓉包set dinner会包埋👍🏻前菜我地叫左呢个水牛城鸡翼,即叫即整热辣辣,而且酱汁好入味,酸酸辣辣好开胃。呢个白酒大蚬意粉煮得好乾身,大蚬去沙亦去得好乾净,而且只蚬真系非常之大只,份量亦都好多。呢个肉眼配鹅肝块扒好大块,肉质好嫩,叫左五成熟真系煎到岩岩好👍🏻