2017-03-15 383 浏览
係open rise 揾食,見觀塘呢間餐廳唔錯 just go try😂個湯係簡單菜湯,幾好味😋Main dish 叫左 豬胺,好淋,不過咸左啲🙈And seafood pasta quite fresh and tasty😋😋呢餐二百幾三百唔算平,味道ok,冇咩特別。
個湯係簡單菜湯,幾好味😋
Main dish 叫左 豬胺,好淋,不過咸左啲🙈
Seafood  pasta
呢餐二百幾三百唔算平,味道ok,冇咩特別。
Seafood  pasta
2017-03-06 854 浏览
朋友約食下午茶,好久不見,佢順便介紹個朋友我認識,雖然第一次見面,不過都幾好傾!佢好早就揾好左幾間餐廳比我地選,間呢度咁近,就呢間啦!門口既menu已經好吸引,有all day breakfast,仲有好多其他西餐。我就肯定忍唔住叫All day Breakfast啦~真係好豐富啊!有西班牙豬肉腸,黑松露野菌炒蛋,煙肉片,茄汁局豆,煎番茄,紫薯蓉,雜菜沙律,香脆牛角酥。西班牙豬肉腸最好食,炒蛋都好重黑松露味道,但牛角酥就唔夠脆,煎番茄有咸味。我覺得自己肯定食唔曬!朋友叫既英式炸魚雞軟骨陪薯角伴雜菜沙律,都非常大分,夠2人食啊!雞軟骨好好食呀!佢個醬好特別。整體味道唔錯。

佢好早就揾好左幾間餐廳比我地選,間呢度咁近,就呢間啦!

我覺得自己肯定食唔曬!

整體味道唔錯。
2017-03-05
2017-03-05 411 浏览
星期六媽咪返工返半日,例牌同佢出去食個lunch,觀塘咁多工廈同隱世cafe,當然要去試下啦佢lunch set 平均要一百蚊鬆d一個餐,我就叫左個漢堡,好特別,個包係黑色既,不食落同普通包冇咩分別,漢堡扒有d細塊,不過幾厚同juicy,味道都算唔錢,配哂薯角份量岩岩好,整體都ok

餐廳入面嘅環境幾舒服,比綠色包圍住~好似一個秘密花園平日嘅下午茶時段去,吾算多人可以慢慢食,好休閒咁過一個下午餐桌旁邊的擺設都好田園風,仲有雜誌睇~想試下呢個Tea Set~共有7款食物,再加一杯飲品有得食又有得呃like飲品係橙汁~食物上枱啦,相機先食是常識吧實物和照片沒有分別,吾知味道又如何呢?即刻試下,我吾客氣啦呢個好味,青瓜加分,食落口好fresh,如果配埋塊多士就正啦~沙律都幾新鮮,不過入面有我吾中意食嘅火箭菜,個人喜好覺得配芝麻醬會好味d~三文治配搭得幾好,塊包吾會太乾,幾好味~牛角包配上甜嘅士多啤梨醬,感覺有d吾夾,味道是可以的~係硬身的芝士蛋糕,味道幾好,吾會太甜~將紫薯整成蓉,口感幾 smooth,不過無咩味~呢個布甸有3層,上層係牛乳布甸,中間係紫薯布甸,下層係有紫薯蓉的,吾會太甜幾好味~
餐廳入面嘅環境幾舒服,比綠色包圍住~
好似一個秘密花園
平日嘅下午茶時段去,吾算多人
可以慢慢食,好休閒咁過一個下午
餐桌旁邊的擺設都好田園風,仲有雜誌睇~
想試下呢個Tea Set~
共有7款食物,再加一杯飲品
有得食又有得呃like
飲品係橙汁~
食物上枱啦,相機先食是常識吧

實物和照片沒有分別,吾知味道又如何呢?
即刻試下,我吾客氣啦
特色青瓜沙律蛋餅
煙三文魚火龍果雜菜沙律杯子
車厘茄牛油果青瓜三文治
三文治配搭得幾好,塊包吾會太乾,幾好味~
飄雪士多啤梨牛角包
牛角包配上甜嘅士多啤梨醬,感覺有d吾夾,味道是可以的~
藍莓芝士蛋糕
係硬身的芝士蛋糕,味道幾好,吾會太甜~
紫薯蓉
將紫薯整成蓉,口感幾 smooth,不過無咩味~
紫薯沖繩牛乳360布甸
車厘茄牛油果青瓜三文治
藍莓芝士蛋糕
紫薯沖繩牛乳360布甸
2017-02-22 369 浏览
今日同女仔朋友係觀塘行街,行到攰攰地,經過鴻圖道,見到好多歺廳廣告牌見到呢間位於駱駝漆大廈歺㕔幾吸引,上去試試!其實就算由觀塘地鐵站行過去曾都係五至六分鐘,地點算方便。上去嘅時間大慨六點,可能大部份人都放工,未見人潮,侍應安排我地入中間嘅枱,入去覺去咗花園咁好靚好relax,旁邊係D四人枱,有張見到有搖搖椅,行到最盡頭見到有另一間玻璃房用紅葉佈置,幾特別,中間有幾個大書架,有好多旅遊書,大家可以隨便睇!叫咗個牛扒味道幾好,另外再點咗花茶,係咁嘅環境休息下,的確唔錯!
2017-02-22 360 浏览
遲來的食評。。。。平安夜第一次嚟到呢間咁休閒嘅cafe ,雖然係工廠區但係入面嘅環境就相當不錯 ,檯椅檯 之間都很寬闊。我哋今次一行三人 ,起平安夜嘅中午 ,食咗一個好豐盛嘅午餐。三文魚卡邦尼意大利飯呢個飯食落又幾好味喎個醬汁好juicy而且 每一粒飯 都好好咁將個汁 融咗落去 好味!炸 雞魚條拼 薯條 三樣都炸得很均勻,而且熱食, 食落去非常之好味推介牛扒拼薯菜個牛扒我哋要求係八成熟,但係佢整咗出嚟係全熟, 雖然係咁,但牛扒 都唔戴硬,而且其它配菜也弄得很不錯。總括嚟講呢間餐廳環境食物都唔差,所以可以再嚟😘😘😘😘
遲來的食評。。。。
平安夜第一次嚟到呢間咁休閒嘅cafe ,
三文魚卡邦尼意大利飯
炸 雞魚條拼 薯條

三樣都炸得很均勻,而且熱食, 食落去非常之好味推介
牛扒拼薯菜

總括嚟講呢間餐廳環境食物都唔差,所以可以再嚟😘😘😘😘
2017-02-21 373 浏览
特登同朋友過黎觀塘試黎到見到環境真係唔錯地方又大又舒服!好有田園風!服務員好有禮貌帶我地坐到旁邊既梳化位好鍾意咁闊落既空間前菜蘑菇湯幾濃味我地叫左西冷扒拌薯菜配沙律杯薯角超正好淋好好味牛扒又好大塊味道還可以!甜品:窩夫配益力多&曲奇味雪糕唔知件窩夫係本身會切開三件定係見我地三個人所以切開三件食得好方便,而且好好味呀!仲有朱古力心太軟配朱古力雪糕切開心太軟熱辣辣出晒煙食落好濃朱古力味呀!不過個朱古力雪糕就雪到有d硬整體幾鍾意呢到!環境舒靜!食物味道唔錯!服務態度都好好!
特登同朋友過黎觀塘試
黎到見到環境真係唔錯
地方又大又舒服!好有田園風!
服務員好有禮貌
帶我地坐到旁邊既梳化位
好鍾意咁闊落既空間
前菜蘑菇湯幾濃味
我地叫左西冷扒拌薯菜配沙律杯
薯角超正好淋好好味
牛扒又好大塊味道還可以!
甜品:窩夫配益力多&曲奇味雪糕
唔知件窩夫係本身會切開三件
定係見我地三個人所以切開三件
食得好方便,而且好好味呀!
仲有朱古力心太軟配朱古力雪糕
切開心太軟熱辣辣出晒煙
食落好濃朱古力味呀!
不過個朱古力雪糕就雪到有d硬

整體幾鍾意呢到!環境舒靜!
食物味道唔錯!服務態度都好好!
2017-02-19
2017-02-19 435 浏览
果日係慶祝一個朋友生日既,佢果日晏啲又要喺觀塘果邊補習喎,於是就喺openrice搵到呢間喺駱駝漆既cafe喇:)三個女仔一入到去,都不禁感嘆左出黎,因為間餐廳又大,成個風格都好green好舒服!!呢個係佢既餐牌。我地就叫左個chef's choice pasta, chef's choice rice, 因為有個朋友唔係好餓就就咁嗌左個心太軟同杯咖啡就算。果日既餐湯係蕃茄雜菜湯,好重蕃茄味。又唔係太酸,雜菜仲有好多添 配埋個包就夠曬正。個包就咁食又得,配湯食又得,佢亦都有個酸酸地、蕃茄味既汁可以點呢個就係chef's choice rice, 煙三文魚蟹肉意大利飯。飯粒唔係太硬,配上粒粒蟹肉好有口感,又唔會太腥。煙三文魚亦唔係好咸,岩岩好當日既chef's choice pasta, 千層麵。個面落重左芝士,而且每層都仲有好多芝士入面仲有好多三文魚,出面真係好難食到咁特別既配搭心太軟!!賣相非常之靚 左面既係牛奶雪糕,味道同外型都幾特別~心太軟熱辣辣,入面既流心朱古力唔會話太少唔會話太多,岩岩好花型窩夫!!首先個賣相已經相當吸引,花形既,可以切出4個心形 淋上焦糖醬,仲配左棉花糖粒同
煙三文魚蟹肉意大利飯
三文魚千層麵
入面仲有好多三文魚,出面真係好難食到咁特別既配搭
朱古力心太軟配牛奶雪糕
心太軟!!賣相非常之靚
花形窩夫配益力多+朱古力雪糕
淋上焦糖醬,仲配左棉花糖粒同埋燕麥片,幾特別~兩球雪糕都杯得圓碌碌,朱古力雪糕就普通朱古力味啦,但益力多味雪糕就好特別,酸味味咁好正
三杯野飲~橙汁係是日果汁,鮮榨架!!左下角既就係玫瑰咖啡,好香花味,而且拉花好靚!

幾個女仔就係咁樣喺度食下野、飲下野、傾下計,咁就過左幾個鐘,真係chill

順帶一提,呢度既侍應全部都好nice。我朋友話呢度又green,又好似用左春夏秋冬黎design各個section既裝修。同埋個廁所都好靚😂😂 塊鏡可以開燈熄燈,座廁又係用日本既多功能廁,睇得出洗左好多錢喺裝修分面

下次一定會再約朋友黎呢度試佢個tea set!!
2017-02-16 614 浏览
老老竇竇,觀塘想好啲嘅lunch都唔平。今日個mood麻麻,想對自己好啲,搵嚟呢間試試佢。之前年幾前嚟過食過晚餐,印象中唔平得嚟唔係特別好食,只記得service唔差,所以無乜期望食呢餐。今次食lunch,真心對於呢間餐廳嘅環境係讚嘅,舒服得黎唔會太迫。午餐有幾款揀,我食豬扒焗意粉,第一啖食落去,超好味,我忍唔住叫我同事食,豬扒個質地係靚嘅,有口感,唔「鞋」,而且好入味,平時大家x個種係有分別,明顯用好啲嘅豬扒。成個意粉唔會好咸,剛剛好,至少啖啖都有汁。同事叫嘅係牛仔骨同寬條麵,佢地都覺得唔錯,而且無加一,相對上其實同其他餐廳午餐差不多價錢,但有驚喜!佢杯是日果汁係蘋果汁,不錯,唔係平時飲個種超甜果汁

2017-02-13 378 浏览
有三個鐘時候同朋友食下午茶,想係觀塘搵間餐廳可以褻耐啲,最後係OPENRICE搵到呢間評分唔差嘅CAFE。黎觀塘最怕係工業大廈盪失路,好彩呢間餐廳位置都容易搵!上到去好驚訝因為CAFE黎講地方都好大,見到仲有位置比人大班人黎聚會。我地選擇咗窗格黎嘅位,咁就叫左個簡單蛋糕嘅下午茶。叫餐飲嘅時候,我地都俾玫瑰花茶嘅樣吸引左所以決定加錢試下。等上菜嘅時候見到格黎枱嘅二人TEASET個鳥籠好靚好啱影相所以有啲後悔冇叫。我地選擇嘅係朱古力芝士蛋糕,冇我想像中咁好食因為朱古力太多,好漏,不過我相信鐘意朱古力嘅人一定會好鍾意。上飲品嘅時候,見到嗰壺玫瑰花茶真係覺得好靚好香!玫瑰花茶都好大壺,就算兩個人飲都飲左好耐覺得好飽。不過咁凍嘅天氣飲有花香嘅茶真係幾正架!

2017-02-03
2017-02-11 527 浏览
同姐妹看了新假期的報導滿心期待黎試下因為未book位所以都企左一陣大約50分鐘但係當時店內都有幾張空檯話要留給book左位的客人,anyway到我們食晒d野,客人都未黎……價值$210的下午茶,麵包感覺不太新鮮,因為好乾,牛角包好似擺左好耐咁最後冇食牛扒薄但第一次出餐時好似塊生肉咁,第二次再加熱先好d但完全唔值$108呢個價最後d杯d容器唔係爛左就缺角,非常影響食慾,食的期間也經常有侍應打爛野環境方面非常舒適,希望在餐飲方面多多加強才對的起呢個價錢
同姐妹看了新假期的報導滿心期待黎試下
因為未book位所以都企左一陣大約50分鐘

環境方面非常舒適,希望在餐飲方面多多加強才對的起呢個價錢
2017-02-11 467 浏览
現在觀塘區有好多好嘢食今天由於工作要到此區工作,所以順便尋找下美食上網找到位於駱駝漆大廈中- I's Land Cafe店內裝潢設計都唔錯,好似森林咁,感覺舒適set lunch 有多款選擇,我們叫左一個set, 因為想試下甜品麵包新鮮柔軟,醬汁好特別,酸酸的又有洋蔥香,好開胃香蒜海蝦天使麵,海蝦冇雪味,蝦肉彈牙爽口,帶子新鮮,每條天使麵都掛上醬汁,啱啱好,唔太多今次試下新嘢,豆腐芝士蛋糕,蛋糕軟硬度適中,豆腐味道濃郁,清新美味
現在觀塘區有好多好嘢食

今天由於工作要到此區工作,所以順便尋找下美食
上網找到位於駱駝漆大廈中- I's Land Cafe
店內裝潢設計都唔錯,好似森林咁,感覺舒適
麵包
麵包新鮮柔軟,醬汁好特別,酸酸的又有洋蔥香,好開胃
香蒜海蝦天使麵
豆腐芝士蛋糕
Cappuccino
麵包
豆腐芝士蛋糕
Cappuccino
2017-02-09 18907 浏览
I's Land Cafe甜品buffet Mon-Fri 3:00-5:30 $88/位價錢超級抵 知道消息後即刻book位黎試下鮮果吉士窩夫即叫即做一切開 吉士醬就爆出來抹茶心太軟仲有朱古力心太軟 即叫即製 都係任食喔但太甜了~好在細細個法式焦糖燉蛋好好味 上面有黑糖漿&焦糖脆脆 下面燉蛋吾會太甜 mix埋岩岩好藍苺芝士蛋糕好食 吾係軟淋淋個種係我鍾意既硬身cheese cake!而且吾會好甜~食左兩件呢木槺布甸芝士蛋糕吾好提⋯竟然係全場最難食既野後面戈個!深藏不露抹茶牛乳奶凍Good!!抹茶控表示非常滿意有抹茶的甘又有濃郁的奶香 吃了三大杯呢前:朱古力蛋糕好甜好甜食左一件 吾會再食!後:Tirasmisua好食呢咖啡味濃但又吾係苦 creamcheese硬實 蛋糕濕潤 出奇地match呢度件件蛋糕都吾錯但唯一缺點就係件件都好大件好彩樣樣都岩食如果吾係拎到伏既都吾知點算前:抹茶雪糕後:海鹽雪糕抹茶控當然食抹茶見到有海鹽又好奇想食埋 於是兩個都點了抹茶濃而不甜 實屬難得海鹽顏色吸引 但味道⋯咸的雪糕雖然怪怪的 但最後還是吃光了~前: 伯爵茶蛋糕好食好食吾係雪芳質感 係磅蛋糕甘蛋香同牛
I's Land Cafe

Good!!抹茶控表示非常滿意

有抹茶的甘又有濃郁的奶香 吃了三大杯呢
前:朱古力蛋糕
好甜好甜
食左一件 吾會再食!
後:Tirasmisua

抹茶
濃而不甜 實屬難得
海鹽
顏色吸引 但味道⋯咸的雪糕
雖然怪怪的 但最後還是吃光了~
前: 伯爵茶蛋糕
好食好食

吾係雪芳質感 係磅蛋糕甘
蛋香同牛油香都超出
本身睇佢個樣真係吾多吸引 諗住吾拎佢嫁喇 但最後都係見佢細細舊 都係試下啦~點知完全合我胃口
後:蜂蜜曲奇,提子燕麥曲奇,仲有沒有入鏡的蝴蝶酥
最好吃:蜂蜜曲奇>蝴蝶酥>提子燕麥
因為蜂蜜曲奇較香脆
2017-02-02 8306 浏览
每次幫襯樓上cafe都懷著中伏的準備,多是從網上的照片和評價作參考,很多時候去到cafe都是另一回事。 近年觀塘 多了很多樓上Cafe,令我重拾對樓上cafe的信心。今次跟朋友來了 I's Land Cafe ,我們都是為了他的"England Afternoon Tea Set"而來。一入門口,感受到他的田園氣息,好像去了台灣的CAFE,很悠閒很舒服。 三層架的真面目,跟環境好相襯 頂層是甜點,牛乳布甸+迷你蛋糕。牛乳布甸很滑,但沒有味道^^" ; 迷你蛋糕還可以。 這層組合有點奇怪,但不過不失。 底層雜果沙律,蔬菜很新鮮,醋調得好好味。海蝦中華沙律盒都OK。 水果茶,2人份量,很巨型,很多果肉很好味。 總結,食物方面可以做得更好,地方不錯,可以坐很久,很適合三五知己暢所欲言。 地址 觀塘開源道62號駱駝漆大廈1座6樓A舖 Shop A, 6/F, Block 1, Camel Paint Building, 62 Hoi Yuen Road, Kwun Tong 港鐵觀塘站 B2 出口, 步行約3分鐘 電話號碼 5307 3636

三層架的真面目,跟環境好相襯

這層組合有點奇怪,但不過不失。

地址

觀塘開源道62號駱駝漆大廈1座6樓A舖

港鐵觀塘站 B2 出口, 步行約3分鐘

電話號碼

5307 3636
2017-01-26
2017-01-25 1131 浏览
星期日下午相約外地回歸既朋友一聚,食個tea一日前上openrice book左枱,都幾方便😁一坐低就發覺張枱未抹乾淨,有d糖漿係枱面,d櫈都唔係太乾淨,個waitress用濕布抺完又唔抺乾,最後當然係自己抺番啦下餐廳環境係唔錯,但食物選擇都幾少,只有正餐 飲品同甜品,想食番d咸點都無。我叫左壺蘆薈奇異果茶,好難飲,無茶味,似糖加水,仲要收成58蚊。朋友叫左卡邦尼意粉,All day breakfast 同埋黑色漢堡,味道ok,都算足料,但無咩特別。總括,無下次,服務態度亦不算特別好~
星期日下午相約外地回歸既朋友一聚,食個tea
一日前上openrice book左枱,都幾方便😁

一坐低就發覺張枱未抹乾淨,有d糖漿係枱面,

總括,無下次,服務態度亦不算特別好~
2017-01-22