2018-04-01 203 浏览
最近比較得閑多左時間可以去食下午茶觀塘多工廠大廈,又多唔同類型既餐廳就去左哩間試下拒地既Tea set for 2都幾抵,$210 無加一,包兩杯野飲有三層,最底: 普通沙律,布甸中間: 咸點、雞卷同煙三文魚mini burger 最高: strawberry cheese cake , rose cup cake 同迷你卷蛋 地方寛趟我叫左士多啤梨奶昔幾香滑朋友Order 花茶 正常整體黎講野食正常環境都唔錯,可以同朋友慢慢坐有機會會再去
最近比較得閑
多左時間可以去食下午茶

觀塘多工廠大廈,又多唔同類型既餐廳
就去左哩間試下拒地既Tea set for 2
都幾抵,$210 無加一,包兩杯野飲

有三層,

最底: 普通沙律,布甸
中間: 咸點、雞卷同煙三文魚mini burger

地方寛趟

我叫左士多啤梨奶昔
幾香滑

朋友Order 花茶 正常

整體黎講野食正常
環境都唔錯,可以同朋友慢慢坐
有機會會再去
2018-03-29
2018-04-01 147 浏览
一行三人去預祝生日,之前已去食過,地方大清潔整齊,食物好味,選了二人套餐另配其他小食及甜品,整體有4🌟。有小小美中不足是上到枱食物只是和暖,希望能改善。心太軟值得一讚,好味。會再來。好味餐廳加油漏左,在訂位前已講了慶祝生日,餐廳無咩表示,希望下次能改善一行,小小朱古力寫紙留言碟送比客人,有個美好時光留念都好。
心太軟值得一讚,好味。
會再來。好味餐廳加油

2018-03-27
庆祝纪念
生日
2018-03-31 4516 浏览
呢排俾自己不少壓力,突然好想去唔同的 cafe 休閒吓,無意發現呢間 cafe 都係一個唔錯的地方。一入門口,就好似進入了個神秘的花園,無論係門牌,或者係餐廳的四周,都佈置了很多植物。既然進入了這個花園,當然要點餐廳的主題晚餐吧~先來個餐湯,原來係粟米湯,味道是甜甜的,口感唔係稀身的一種,可以見到一 pat pat 像瓜蓉的增加湯的層次。配埋個餐包,甜甜地好鬆軟。香脆美國粗薯條外脆內軟,而且係暖暖地的,鹽份並不多,可以食得出薯條的原味。南瓜汁海鮮意大利飯意大利飯好香南瓜味,creamy得來唔太膩。而蜆和青口真的很鮮美,兼帶點海水味,另外蝦是很新鮮彈牙的。蜜糖香草燒春雞雞的外皮燒得非常香脆,而且肉質是滑得來啖啖肉的。食完主菜,又到甜品的時候啦~先來個滑滑的原粒藍莓奶凍,對於喜歡食藍莓的我真係 Yummy Yummy~我們把另一個甜品升級,就是朱古力心太軟加朱古力雪糕。一弄開心太軟,暖暖的朱古力就流出來,朱古力濃不太甜,而旁邊的朱古力雪糕亦同樣美味,一次過讓味蕾同時感受兩種不同的朱古力温度。最後,我們以兩杯餐茶 - 伯爵茶 和 熱檸茶 - 作為晚餐的結尾。

既然進入了這個花園,當然要點餐廳的主題晚餐吧~

配埋個餐包,甜甜地好鬆軟。

香脆美國粗薯條

南瓜汁海鮮意大利飯
意大利飯好香南瓜味,creamy得來唔太膩。
而蜆和青口真的很鮮美,兼帶點海水味,另外蝦是很新鮮彈牙的。

蜜糖香草燒春雞
雞的外皮燒得非常香脆,而且肉質是滑得來啖啖肉的。

食完主菜,又到甜品的時候啦~

我們把另一個甜品升級,就是朱古力心太軟加朱古力雪糕。

2018-03-22
2018-03-29 194 浏览
朋友約了我到觀塘APM 逛街。所以順便在附近找一處方便晚上用膳。聽聞觀塘區有很多工廈隐藏了很多不同種類的cafe 餐廳。今次我們搵到此間 cafe. 門口都很特別,像是入左花園感覺,坐位寛闊,不覺侷促,發現此間 cafe 有一個好優點就是有大枱可招呼一 大班人。不似平時的小 cafe. 得細檯供應。我們點了一個2人套餐 $378 已很足夠填満我們既五藏廟了。👍🏻先品嚐一下餐湯再黎小食: 翠肉瓜拌香草醬雜菌。味道清谈可口。再來一個南瓜汁海鮮意大利飯,但忘記了影相。味道不錯,不會太膩口。主菜我們揀了德國做咸豬手伴三色汁甜點我們選擇了加$28 升級到抹茶心太軟。這是一餐非常豐富的 dinner.
先品嚐一下餐湯
再黎小食: 翠肉瓜拌香草醬雜菌。味道清谈可口。
主菜我們揀了德國做咸豬手伴三色汁
甜點我們選擇了加$28 升級到抹茶心太軟。
這是一餐非常豐富的 dinner.
一到周末無論有否特別事,也會拖到很晚睡,周日總跳過早餐,直接睡到中午才醒然後又會躺床上玩手機,直到餓得不得了才願意爬起來找吃的這天如常過了中午才吃飯,去工廠區後花園吃一頓精緻的下午茶門面以充滿綠意的花卉裝飾,似走入了一個田園風小花園除了門面的花朵🌺,木製桌子和椅子也以綠色為主,天花掛滿綠色植物擺設,走休閒田園風格,綠意盎然的氛圍讓人感覺很放鬆下午茶餐包括餐湯-南瓜湯和餐包,南瓜湯質地較稠,頗飽肚,而餐包很軟熟,可惜是熱度不足水牛城芝士雞翼味道較普通,不辣,芝士味也不夠突出侍應沒有問牛扒的生熟度,大概客人多點medium吧!牛肉煮得剛好,無血水,容易切割,味道也不錯加上薯菜和沙律杯,份量十足小食拼盤內容豐富,有酥炸深海魷魚酥、意大利純牛肉丸、鮮果雜菜沙律配牛油果醬🥑和芝士白汁焗蘑菇醬配多士肉丸有點像姨媽傢私賣的那種🤔魷魚酥炸得香口,讓人想起小時候常在酒樓叫的點心每份餐點都有新鮮沙律伴碟,可惜同行友人不太吃而整份餐最驚喜莫過於多士和醬汁:牛油果醬很幼滑,健康必選而芝士白汁蘑菇醬有香濃芝味和蘑菇香,齒夾留香,不禁將蘑菇醬塗滿一片片多士吃掉最後點了一客心太軟給朱古力控友人,以滿足她的口腹之慾看
然後又會躺床上玩手機,直到餓得不得了才願意爬起來找吃的

這天如常過了中午才吃飯,去工廠區後花園吃一頓精緻的下午茶
門面以充滿綠意的花卉裝飾,似走入了一個田園風小花園
南瓜湯

水牛芝士雞翼
水牛城芝士雞翼味道較普通,不辣,芝士味也不夠突出
美國頂級燒西冷牛扒配薯菜伴沙律杯
侍應沒有問牛扒的生熟度,大概客人多點medium吧!
牛肉煮得剛好,無血水,容易切割,味道也不錯
加上薯菜和沙律杯,份量十足
假日小食拼盤
每份餐點都有新鮮沙律伴碟,可惜同行友人不太吃
忌廉蘑菇醬多士
而整份餐最驚喜莫過於多士和醬汁:
牛油果醬很幼滑,健康必選
特濃朱古力心太軟配雪糕
最後點了一客心太軟給朱古力控友人,以滿足她的口腹之慾
看到濃濃朱古力溶岩流出來很愉快吧?
朱古力味頗濃也較甜,心太軟fans要試
蘋果汁

後記:餐點份量十足,有多幾位朋友一起就可以多試幾款食物,環境舒適,價格合理,不失為一個假日下午茶hot spot
2018-03-18
美國頂級燒西冷牛扒配薯菜伴沙律杯
假日小食拼盤
忌廉蘑菇醬多士
2018-03-27 114 浏览
剛剛和朋友漫遊完觀塘海濱公園, 沿著開源道一路向前回觀塘地鐵站, 好想找個地方 high high tea, 經過駱駝漆工業大廈看見這間I's land cafe, 想到樓上一開𨋢門便看到綠悠悠像花園一樣的設計, 估不到在觀塘工業商廈內, 可以發現一個綠洲。 餐廳內部佈置得鳥語花香, 這裏真是很適合 high high tea。用了鳥語花香來形容這家餐廳真是沒有錯, 因為佢哋有一個好特色嘅 tea set for two 是用一個鳥語花香嘅雀籠餐盤盛放著美味的食物。 未食都覺好吸引所以決定order這個tea set。這個隻雀籠呈上枱時不禁嘩一聲~好靚喎, 和朋友又多一個餘慶就是瘋狂拍照, 跟著梗係慢慢品嚐這個鳥語花香下的食物, 味道都唔錯喎,尤其是蝦沙律杯,煙三文魚漢堡,燒雞印度蔥油餅都好好味,另外芒果奶凍甜度剛剛好,唯獨是玫瑰花cupcake略為甜些, 整體味道加埋賣相好不錯
所以決定order這個tea set。
2018-03-27 103 浏览
接完女朋友放工,又同佢一齊喺觀塘搵野食。今次搵左間綠油油,好有草原風既工廈餐廳。成間餐廳內外都用左花花草草佈置,加上好闊落,空間感足夠,有一種好舒服好休閒既感覺。食物方面,我地揀左一個主菜一個意粉share,兩個都以跟餐形式,包左餐湯麵包同飲品。是日餐湯係蘑菇忌廉湯,蘑菇味濃,加埋沾左黑醋既麵包好開胃。主菜美國肉眼伴煎鵝肝黎喇!肉眼扒好大塊而且係薄身,所以多左好多外層,煎到好脆,要左7成熟,唔會有血水亦唔會好鞋,充滿肉汁。另一主角鵝肝亦好出色,外脆內軟,油份岩岩好,配合埋肉眼扒蓋住既伴菜,炒雜菜同紫薯蓉,好滿足。卡邦尼意粉都好好食,上面既巴馬火腿份量亦相當慷慨。忌廉味重,但個汁唔會好稠,剛剛好掛喺意粉上面。飲品我地只係好普通要左熱奶茶同熱檸水,但個杯好靚,配合翻餐廳田園風主題,相信唔少女士都會同女朋友一樣影左唔少相!

是日餐湯係蘑菇忌廉湯,蘑菇味濃,加埋沾左黑醋既麵包好開胃。

另一主角鵝肝亦好出色,外脆內軟,油份岩岩好,

配合埋肉眼扒蓋住既伴菜,炒雜菜同紫薯蓉,好滿足。

卡邦尼意粉都好好食,上面既巴馬火腿份量亦相當慷慨。
忌廉味重,但個汁唔會好稠,剛剛好掛喺意粉上面。

2018-03-27 2313 浏览
又去工廈開餐啦, 想係呢幢嘢搵食難度唔高, 呢間CAFE門口以花草作裝飾, 有如進入花園一樣去工廈開餐, 空間感足夠是常識吧, 以掛上植物為裝飾, 加上精緻吊燈, 無論三五知己或一大班人都適合!餐牌上提供小食, 沙律, 主食, 特色甜品及飲品, 價錢望落幾親民, 亮點仲要係免收加一!晚市有套餐供應, 二位用/$378, 由餐湯, 小食, 兩客主菜, 甜品及飲品都包, 相當抵食!是日餐湯為忌廉磨菇湯, 湯比較杰身, 食到磨菇粒粒, 幾重菇味, 配埋多士一齊食作為呢餐嘅開始, 感覺唔錯!愛食香口嘢, 所以小食點左呢客美國粗薯條, 熱辣辣上枱, 無灑上任何調味料, 另有茄汁及黑松露沙律醬! 原味食食到薯味; 點黑松露沙律醬亦都好味喎, 用手食都唔會食到手指沾油, 感覺無咁罪惡!! 主菜之一為海鮮南瓜意大利飯, 以青口, 蝦, 大蜆及魷魚舖滿成個意大利飯, 賣相吸引!加入南瓜煮成醬汁, 包圍每一粒意大利飯, 食到微微南瓜甜味; 海鮮類有驚喜, 青口及蜆夠大隻, 一粒沙都食唔到, 只食到鮮甜味; 而蝦就肉爽口, 有蝦味, 質數有水準!另一客蜜糖燒春鷄, 擺盤吸睛, 有炒雜菇及以紫薯墊底, 春鷄燒

忌廉磨菇湯

美國粗薯條

海鮮南瓜意大利飯

另一客蜜糖燒春鷄, 擺盤吸睛, 有炒雜菇及以紫薯墊底, 春鷄燒至色澤金黄, 再附以燒汁及蜜糖作調味!
蜜糖燒春鷄

春鷄黎講都唔算細隻, 2人分享都仲得, 燒至皮香脆, 切開時聽到"咔嚓"聲, 味道偏淡, 食到原味, 若然唔喜歡, 可加醬汁/蜜糖, 肉質幾嫩滑, 就算鷄胸肉都唔會好鞋口!

可正價減$20升級至其他特飲, 我呢杯泡沫鮮奶咖啡只需補$16, 口感順滑, 咖啡味香, 再大杯D就仲好!
泡沫鮮奶咖啡

是日甜品係芒果布甸, 味道普通, 芒果味唔太濃; 加$28可轉朱古力心太軟, 雪糕球有幾款味道可選擇, 我地要左綠茶味!

熱辣辣切開已經見到朱古力流出黎, 尤如火山熔岩, 朱古力味幾濃, 甜度岩岩好, 唔會甜到會"確"喉, 呢$28抵加!

海鮮南瓜意大利飯
蜜糖燒春鷄
2018-03-23 122 浏览
觀塘駱駝漆大廈有很多大大小小的食肆,這間餐廳空間大,坐得舒服,不嘈吵,而且午飯時間一至兩位可以容易揾到位。已經光顧了數次,餐牌不定期轉換,我自己喜歡吃魚,這餐廳的香煎深海鱸魚不錯,微微煎香的魚柳,沒有腥味,肉質依然嫩滑,配上紫薯,微烤的翠玉瓜和茄子,還有一細碗沙律菜,整個主菜不會太單調。午飯有套餐供應,有湯或沙律,還有餐飲。
午飯有套餐供應,有湯或沙律,還有餐飲。
香煎深海鱸魚
2018-03-21
香煎深海鱸魚
2018-03-22 141 浏览
觀塘工廈真係乜都有,閨蜜約去下午茶,跟住一齊做facial😍餐廳地方好大,有好多植物🌿,天花一條條大木條用大麻繩纏著,吊住燈泡同植物,幾清新呀!餐牌有個二人下午茶,好吸引喎,一於試下先。雀籠上枱梗係相機食先啦,食物放喺雀籠裏面,外面有粉紅色同白色花花🌸🌸,好有夢幻feel🌹,全部食物一式兩件,有鹹點同甜點。食物分三層,最底嗰層係牛油果醬大蝦雜菜沙律,奶凍。鍾意個牛油果醬,好綿, 好食過淨食牛油果中間嗰層係煙三文魚蕃茄青瓜迷你漢堡,烤雞肉青瓜印度蔥油餅小卷最高嗰層係士多啤梨芝士蛋糕,玫瑰紙杯蛋糕,荷蘭忌廉卷。全部細細件,好精緻,可以試多幾款,啱曬多心嘅我哋餐飲包兩杯嘢飲,我哋嗌咗紅莓果園熱飲,另外加錢飲咗蘆薈果園,一壺上,壺底有蠟燭仔保持溫度一路傾一路食,過了一個寫意下午

餐牌有個二人下午茶,好吸引喎,一於試下先。

邂逅粉系輕型下午茶鳥籠

最高嗰層係士多啤梨芝士蛋糕,玫瑰紙杯蛋糕,荷蘭忌廉卷。

全部細細件,好精緻,可以試多幾款,啱曬多心嘅我哋

蘆薈果園

一路傾一路食,過了一個寫意下午

2018-03-17
邂逅粉系輕型下午茶鳥籠
2018-03-19 126 浏览
呢間cafe身處係工廠大廈入面,但其實一d都唔難搵,係地鐵站出黎好快就行到去。而且門面裝修都幾靚。而我地有6位,所以都有一張大圓枱住。到野食啦,佢野食既選擇其實唔係太多,tea好似都係得一款,而我地係tea既時間都係嗌左全日既menu入面既野食黎食,因為個menu會多野食d。我地嗌左牛排,意大利飯,窩夫,心太軟,香蕉芝士蛋糕等等。講左主食先,我地本身個牛叫左五成,但切左落去其實同全熟差唔多,都幾難咬。而個飯就幾好既,黑松露個味都幾出,而且都幾大碟。而甜品方面就唔錯,值得一講既係香蕉芝士蛋糕,佢個蕉味好重,芝士味就唔係太多,試完就算,唔會有下次。但係我地其中一杯野飲入面發現有條頭髮,雖然佢地都立刻換左比我地,但點都係覺得有d核突。而且窩夫個雪糕嗌左兩個味個兩個味都係黎錯左,呢方面有待改善。整體黎講都可以試試,環境比食物質素可取。

而我地有6位,所以都有一張大圓枱住。

整體黎講都可以試試,環境比食物質素可取。
2018-03-18
2018-03-18 109 浏览
觀塘工廈cafe林立,男朋友睇到呢一間有好多正評就推薦黎試下。星期日既中午,餐廳都坐滿大半既人,好彩無book都唔使等位。第一眼見到環境好寬敞,周圍都掛住啲花草攀藤植物,充滿田園風!門口既門牌好多玫瑰,相信係幾吸引到少女。星期日係holiday menu,我地叫左一個salad platter(三文魚配雞胸肉再加牛油果醬)同美國西冷配薯菜。兩個餐都包左特定既餐湯同餐包。餐湯我地相信佢係一個甘荀湯,因為無乜味又好稀既原故,真係唔知係咪甘荀。餐包ok,配左個酸菜醬,唔係咁岩我地口味。食物既速度好快,甚至令我地懷疑係咪已經一早做好晒。Salad platter說實話好一般。雞胸肉食得出係預製,無煎過而且唔夠嫩。對牛油果醬非常失望,比較似用黎點nacho既醬,配落沙律會太過鹹。美國西冷只可以話賣相比實物更吸引。肉質比較靱,無乜牛味。薯菜有炸薯角、翠肉瓜、茄子就一般般。整體而言,食物既外表同味道有一般距離。可能比較適合一般上班族,因為上菜速度好快。又或者適合一班朋友食少少野,吹水聊天。

餐湯餐包

Salad  Platter

美國西冷配薯菜

2018-03-17 1037 浏览
今日約左朋友觀塘食tea,揀左間食評唔錯、地點又方便既I's land cafe!門口一望,佈置好田園feel,有種心礦神怡既感覺地方好寬敞、空間感好大、坐得輕鬆舒服有呃like之選既下午茶同普通小食、熱食揀我地揀左個T07半全日早餐$62黑松露炒蛋好好味,夠香又夠滑,菇亦都夠多T06小食拼盤$58春卷超脆勁鬆化T05日式海鮮炒飯$58個飯既味幾好,鰻魚汁咁少少甜;如果海鮮份量多返少少就更好叫多個T13真紫薯窩夫(花型)$78抹茶雪糕好重抹茶味,正!窩夫入面亦有紫薯蓉!跟餐餐牌飲品可減$20泥漿浴+$38,雪糕球好濃既朱古力味,但唔會勁甜,好味因為飲品係有雙份咖啡,咖啡味都好濃士多啤梨燕麥+$28,士多啤梨味好清新,有淡淡既燕麥味,感覺好新穎!
門口一望,佈置好田園feel,有種心礦神怡既感覺

地方好寬敞、空間感好大、坐得輕鬆舒服

有呃like之選既下午茶同普通小食、熱食揀

我地揀左個T07半全日早餐$62

黑松露炒蛋好好味,夠香又夠滑,菇亦都夠多

T06小食拼盤$58

春卷超脆勁鬆化

T05日式海鮮炒飯$58
個飯既味幾好,鰻魚汁咁少少甜;如果海鮮份量多返少少就更好

叫多個T13真紫薯窩夫(花型)$78
抹茶雪糕好重抹茶味,正!窩夫入面亦有紫薯蓉!

跟餐餐牌飲品可減$20
泥漿浴+$38,雪糕球好濃既朱古力味,但唔會勁甜,好味
因為飲品係有雙份咖啡,咖啡味都好濃

2018-03-16
下午茶
2018-03-15 193 浏览
今天又來到觀塘吃晚飯,在無心水的情況下,記起友人介紹的I’s Land Cafe,就來試一試。裝潢清新,空間寬敞二人套餐,最適合懶人,不用左想右想。是日餐湯配蒜蓉包餐湯是忌廉湯,香濃稠密,有煙肉粒提味,蒜蓉包香脆可口。水牛城雞翼雞翼新鮮即時炸起,上桌時仍冒煙,如果醬汁可以更重口味就更好。蜜糖香草燒春雞原隻燒春雞,外皮烤得香脆惹味,肉質入口嫩滑多汁,配上燒汁及蜜糖,令人一口接一口。南瓜汁海鮮意大利飯海鮮份量驚人,有青口、鮮蝦、大蜆及魷魚,南瓜汁香甜順口,配上意大利飯咬口十足。蘆薈果園賣相一流,有小蠟燭加熱,入口甜酸適度,順口怡人。朱古力心太軟最後加配朱古力心太軟作為甜品,心太軟流心程度高,朱古力香濃美味,水準之上。

裝潢清新,空間寬敞

二人套餐,最適合懶人,不用左想右想。

是日餐湯配蒜蓉包
餐湯是忌廉湯,香濃稠密,有煙肉粒提味,蒜蓉包香脆可口。

蘆薈果園
賣相一流,有小蠟燭加熱,入口甜酸適度,順口怡人。

2018-03-14
2018-03-14 71 浏览
一家三口到I's Land Cafe晚餐,叫咗一個Set Dinner for 2, 我哋揀咗燒春雞,carbonara,另外再order 咗份羊架,個Set有餐湯蒜蓉包同兩個甜品兩個drink,好豐富,以價錢嚟講算抵食,味道唔錯而且賣相出色,啲Staff好nice,有傾有講,得知原來可以自備酒水仲唔收charge添,下次一定要約三五知己嚟摸吓杯底食晚餐,冇想到最後佢哋仲請我哋嘅小朋友食雪糕。
,冇想到最後佢哋仲請我哋嘅小朋友食雪糕