政府突然決定要暫停晚市,咁唯有轉做食午市啦~網上睇咗好多餐廳嘅介紹,居然比我發現到有間環境睇落好靚嘅餐廳。當然馬上約朋友一齊去啦去到餐廳門口,感覺好高級,好彩喺網上已經睇過佢哋嘅菜式同價錢,都好親民。如果唔係都唔敢入去😂 入到去發現成個設計充滿着日本嘅色彩,連裝修擺設都好有心思。去新餐廳,當然要點佢哋嘅招牌菜,見到嘅時候已經被震撼到,海膽同三文魚子好似唔駛錢咁,多到瀉😂😂 食落好幸福。試埋天婦羅炸物,炸衣好薄,菇同蝦嘅組合好配,炸多春魚更加係好好食👍等到恢復翻晚市,要再食多次呀😆
政府突然決定要暫停晚市,咁唯有轉做食午市啦~

等到恢復翻晚市,要再食多次呀😆
2022-01-24 78 浏览
前一排係IG見幾個朋友都去左食「IKIGAI CONCEPTS」,我都忍唔住叫埋朋友一齊去試下!餐廳環境比起喺IG朋友story見到嘅感覺更加大,座位同座位之間好多空間,成個風格都好有特色!今次就試咗朋友推介嘅炭燒牛舌丼,真係好好食!用炭火燒,個牛舌特別香,完全唔韌。味增湯都好好飲,茶碗蒸更加係加分點,成個餐分量十足。朋友就試左吉列鹿兒島黑豚咖哩飯,個咖喱好特別,諗唔到用蔬果去煮,個味道可以咁有層次,同普通咖喱分別好大。黑豚肉都炸得好好,保留左豚肉嘅肉汁。總括而言,是可以encore嘅餐廳。

味增湯都好好飲,茶碗蒸更加係加分點,成個餐分量十足。

黑豚肉都炸得好好,保留左豚肉嘅肉汁。

總括而言,是可以encore嘅餐廳。
2022-01-21 133 浏览
難得放一個長假期決定約朋友在聚一聚,大家都喜愛食日本菜,所以一致決定要去試新餐廳。荃灣呢間新餐廳環境一流,風格好特別,連菜式都好新穎。今次同朋友試咗炭燒澳洲m4和牛扒,特上刺身盛同稻庭烏冬。牛扒係現場用炭火燒,同出面餐廳既做法好唔一樣,用炭火燒嘅牛扒食落特別香,肉質好嫩,配鹽已經好好食。刺身好新鮮,師傅切得好厚身,刺身好有魚味,同係日本食既一樣。特別係帶子,入口即溶。稻庭烏冬睇落好普通,不過湯底味道好有層次,烏冬都非常之彈牙。好值得再食嘅餐廳👍

荃灣呢間新餐廳環境一流,風格好特別,連菜式都好新穎。

今次同朋友試咗炭燒澳洲m4和牛扒,特上刺身盛同稻庭烏冬。

好值得再食嘅餐廳👍
2022-01-21 123 浏览
今日約左朋友去荃灣如心廣場食lunch. 朋友介紹喺如心有間價錢親民又好食既日本餐廳, 於是就跟佢去食好野。餐廳空間好大,裝修好獨特,有種去左日本高級餐廳既感覺。我地一人叫左個一個lunch set,$118 炭燒牛舌丼同 $228 蒲燒鰻魚飯套餐,套餐仲有埋沙津,味增湯同茶碗蒸,真係好親民!牛舌是即叫即燒,會現場用炭火燒,真係好香,牛舌食落好嫩,配埋芝麻,口感一流!蒲燒鰻魚飯仲特別,有三種食法,可以單食,或配埋海苔同溫泉蛋撈埋一齊食,或者加熱茶湯,轉為鰻魚茶泡飯。真係從未見過咁好環境又親民既餐廳,實會再去。

餐廳空間好大,裝修好獨特,有種去左日本高級餐廳既感覺。

咁好環境又親民既餐廳,實會再去。
2022-01-20 87 浏览
今日難得一次同朋友去行荃灣如心廣場,咁啱俾我哋見到呢間日本料理餐廳,餐廳好大間,裝修非常都日本style,氣氛好適合聚會!餐廳招牌IKG卷,滿滿嘅三文魚籽及海膽,好高CP值,海膽好好味好鮮甜,三文魚籽都好鮮甜,好有驚喜。 免治雞肉棒,雞肉好嫩滑,淡淡都係雞味,仲要用炭火燒,完全想再食多一個👍香煎北海道帆立貝配莎莎醬,個帆立貝好鬼大粒,一咬落去好Juice,完全唔會乾。配搭埋個酸酸甜甜嘅莎莎醬,仲有埋蘑菇,真係好好食😋下次再去行荃灣一定要再食多次!要試埋其他招牌菜先!

下次再去行荃灣一定要再食多次!要試埋其他招牌菜先!
2022-01-20 91 浏览
網上睇相見到呢間新開既日本料理餐廳都幾靚,估唔到去到現場,環境比照片更加闊落同空間感大。連餐廳既裝修設計都好有日本感覺,好適合影相。下次要帶埋朋友一齊去影靚相😙今次我就試咗佢哋嘅招牌之一,炭燒牛舌丼,$118有埋味增湯,茶碗蒸,沙津配埋,一人餐黎講好豐富。牛舌係用備長炭即叫即燒,聞落好香,味道十足,加上牛舌好柔嫩, 完全唔韧,仲脆脆地。推介!沙律都非常新鮮,連味增湯嘅咸度都非常適中,茶碗蒸就非常有驚喜,好香蛋味,好嫩滑👍 感覺呢間餐廳嘅CP值都非常之高,值得再次光臨

2022-01-20 61 浏览
講到日本菜餐廳,朋友推薦左呢間新開嘅日本料理餐廳,位於荃灣如心廣場嘅Ikigai Concepts。餐廳裝潢方面係日本嘅簡易主義風,餐廳嘅陳列架上面放咗好多唔同地區嘅日本清酒,日本工藝品。牆壁既波浪設計非常獨特,另外餐廳都分咗唔同嘅區域,有和食專區,炭火燒專區同酒吧區。整體非常有心思同感覺溫馨。今次試咗餐廳招牌菜IKG卷同稻庭烏冬。IKG卷分量十足,卷物加上滿滿嘅三文魚子再加上海膽,好滿足。海膽同三文魚子好鮮甜,完全冇腥味。烏冬方面,用咗日本嘅烏冬麵,湯底好濃郁,感受到滿滿嘅誠意。非常值得推介既餐廳!

今次試咗餐廳招牌菜IKG卷同稻庭烏冬。

烏冬方面,用咗日本嘅烏冬麵,湯底好濃郁,感受到滿滿嘅誠意。

非常值得推介既餐廳!
2022-01-20 77 浏览
今日番工lunch好想食日本嘢,上咗飲食平台睇吓邊間好食啦,發現附近開咗一間新嘅日本餐廳,有午市套餐,啱晒我。餐廳比網上寫嘅睇落更加空間大,裝修係簡約嘅日本風格,整體睇落好舒適。今日就叫咗一個秘製健康咖喱飯配吉列鹿兒島黑豚套餐,通過員工嘅貼心推介,咖喱係主理人嘅袐方,係用新鮮嘅蔬果去煮。感覺唔試都對唔住自己😆咖喱飯完全驚嚇到我,比想像中好食太多,估唔到咖喱嘅味道可以咁豐富👍👍黑豚肉都好出色,肉質多汁,炸得啱啱好👍👍睇嚟我都會變成常客之一

2022-01-19 67 浏览
今日天氣突然變凍,唔想去太遠又好想食啲熱嘢,就上網搵下啦,居然如心廣場開左間新嘅日本餐廳,完全係公司隔離,就去試吓。餐廳有提供午市套餐,叫左個日本鯛魚湯稻庭烏冬,估唔到套餐居然除咗味增湯,有埋沙律同茶碗蒸,份量好足。佢個烏冬嘅湯底係鯛魚湯,非常非常之濃郁,魚都非常之好食,估唔到咁高質素😂👍連茶碗蒸都非常地出色,蛋味好濃郁👍真係完全超出我嘅期望,睇黎我又多一個新嘅食lunch嘅餐廳。員工服務都非常親切,會講解一下食物嘅特點。下次帶堆同事一齊去先!

連茶碗蒸都非常地出色,蛋味好濃郁👍

2022-01-18 86 浏览
前一排見到網上話呢間餐廳好好食,咁啱朋友生日,特登約咗呢間餐廳同佢去慶祝。餐廳特別安排咗位置俾我哋,仲要係一個好有特色嘅雲牆前面,好適合我哋影相。我哋叫咗幾款串燒,有紫蘇酸薑黑豚肉,虎海老黑豚肉紫蘇卷,炭燒活鰻。同埋兩個冷盤,牛油果吞拿魚他他配魚子醬同特上刺身盛。牛油果同吞拿魚他他配魚子醬,賣相真係好靚,居然有埋金箔同魚子醬,好高級呀。完全唔捨得食😆另外有5款刺身,刺身食落淡淡都係肉,好厚身,仲好鮮甜,帶子好有驚喜,完全唔係出面食到嗰d。想同朋友叫杯酒慶祝一下,餐廳推薦左我哋自助清酒機,清酒配埋刺身😙 好適合呀~

同埋兩個冷盤,牛油果吞拿魚他他配魚子醬同特上刺身盛。

另外有5款刺身刺身食落淡淡都係肉,好厚身,仲好鮮甜,帶子好有驚喜,完全唔係出面食到嗰d。

2022-01-18 54 浏览
最近朋友食咗間新開嘅日本料理餐廳,然後強力推薦左我去食,咁啱經過,就試下佢啦~入到餐廳,感覺真係好有日本嘅感覺,空間設計感十足,雲型雕刻嘅牆身同埋個落地大玻璃,有一種逃離左香港嘅感覺。去到嘅時候餐廳做緊午市,就試咗個$128既炸蛋天婦羅蝦餅丼套餐,配埋沙律,茶碗蒸,味增湯,真係食到好飽。佢嘅天婦羅蝦餅好好食,炸粉又夠薄,食落口完全唔會好似食緊炸粉多過炸蝦咁,另外有埋個流心蛋,撈埋飯一齊食。超級正!呢間餐廳真係好有誠意,環境又好,食物又好,絕對值得再去!

呢間餐廳真係好有誠意,環境又好,食物又好,絕對值得再去!
2022-01-17 64 浏览
上次同朋友食過,對佢既真係念念不忘,今次再次帶另一個朋友再去過呢個餐廳好有設計感,仲要空間大,座位之間有空間,唔帶口罩都感覺好安心今次就試左雜錦天婦羅,係餐廳推介之一, 天婦羅個炸粉夠薄,蝦又好新鮮,仲炸埋蝦頭,完全係我既口味。另外有叫蝦肉冬菇天婦羅,第一次咁樣食冬菇同蝦,果然係絕配,炸左一樣好好食,落埋青檸汁,味道更加出色。試埋個原隻車海老釀蝦膠,呢個配搭真係好有創意,出奇地好食,仲有堆三文魚子蛋黃醬,大大粒魚子超甜,完全唔腥!次次食都有驚喜比我,呢間餐廳好抵讚!

次次食都有驚喜比我,呢間餐廳好抵讚!
2022-01-14 137 浏览
公司活動終於完左,難得放假,梗係要搵朋友一齊食餐好嘢啦去左間新日本餐廳,成個設計好日本feel,最中意佢個牆既設計,感覺真係比左好心機,最重要好岩做影相background我叫左個特上壽司精選 $268 ,個餐超級抵食,用料都好高cp,呢個價錢居然有埋我最中意既海膽同三文魚籽,食落好鮮甜,勁新鮮。朋友叫左秘製健康咖哩飯配吉列鹿兒島黑豚 $138 ,員工特別介紹咖哩飯係主理人的特別秘方,用左新鮮蔬果去煮。食落真係比出面既咖哩飯,味道特別有層次,感覺都冇咁邪惡,加上黑豚好juicy。值得一試呀!下次要試埋其他小食先~
公司活動終於完左,難得放假,梗係要搵朋友一齊食餐好嘢啦

2022-01-13 151 浏览
最近朋友去試左間新日本餐廳,係咁叫得叫我都去試下咁岩今日約左去荃灣如心廣場行街街,咁就試下啦~餐廳成個環境好日式,座位都好闊落,位都位之間都有足夠空間。唔會太迫我同朋友叫左特上刺身,澳洲m4和牛同牛油果蟹肉大啡菇。特上刺身盛有成5款刺身,件件好新鮮都好厚身,帶子係超級鮮甜炭燒澳洲m4和牛扒肉質好嫩,食多幾件都唔會覺得油膩。真係值得再叫牛油果蟹肉大啡菇落去非常多汁,好重菇味,仲有埋牛油果同芝士,絕配!環境好溫馨又好座,空間又大,最重要係食物好好味。我都想推薦比其他朋友
最近朋友去試左間新日本餐廳,係咁叫得叫我都去試下

咁岩今日約左去荃灣如心廣場行街街,咁就試下啦~

我同朋友叫左特上刺身,澳洲m4和牛同牛油果蟹肉大啡菇。

特上刺身盛有成5款刺身,件件好新鮮都好厚身,帶子係超級鮮甜

2022-01-13 130 浏览
今日lunch經過荃灣如心廣場,原來開左間新既日本餐廳呢間餐廳真係好有日本特色,滿滿嘅簡約木系風格!成個氣氛裝修都好靚!今次叫左個lunch set 溫泉蛋焗芝士咖哩雞飯$148,個餐仲有埋沙律,味增湯同茶碗蒸個溫泉蛋焗芝士咖哩雞飯份量十足,咖哩汁好好食,雞好嫩滑,水準一流!沙律菜好新鮮,味增湯好岩我合味,茶碗蒸有驚喜!走既時候發現,居然有自助清酒售賣機,有成30款清酒Scan code仲可以睇晒所有清酒嘅資料,風味、建議配搭、人氣排名,好貼心!可惜係中午😌下次一定叫埋朋友一齊黎飲💪🏻
今日lunch經過荃灣如心廣場,原來開左間新既日本餐廳

沙律菜好新鮮,味增湯好岩我合味,茶碗蒸有驚喜!

走既時候發現,居然有自助清酒售賣機,有成30款清酒

可惜係中午😌下次一定叫埋朋友一齊黎飲💪🏻