2020-11-02 87 浏览
Honbo位於荃灣的南豐紗廠現今改成時下文青打卡熱點。除了有藝術作品觀賞外,亦有不少手作小店。而茶飲店丶餐廳則分佈於南豐紗廠的三個樓層。今日吾算肚餓,揀左之前都食過的honbo。除了荃灣分店,中環灣仔都有!餐廳環境美式快餐設計,白藍橙啡的配搭,只要細心影相一定影到網紅照!漢堡可單點或加$25轉成套餐會有齊漢堡丶薯條丶汽水招牌漢堡 $884層二安士的牛肉漢堡厚身得黎每啖都好多肉汁架啖啖牛香啖啖肉汁又有點咬口再加埋半溶芝士丶自家的醬汁漢堡包好快就食曬落肚🤩炸蠔漢堡$108由三粒日式炸蠔丶椰菜絲丶明太子醬組成。炸蠔外層酥脆,咬落去充滿鮮味,麵包的鬆軟同香脆鮮甜的炸蠔,中間的明太子他他醬,味道配搭好夾。薯寶好少地方有薯波賣佢外貌近似薯餅形狀係搓圓的薯餅餐廳枱面有自取式的茄汁口感係外脆內脆的薯蓉薯條
Honbo

今日吾算肚餓,揀左之前都食過的honbo。
除了荃灣分店,中環灣仔都有!

漢堡可單點或加$25轉成套餐

又有點咬口
再加埋半溶芝士丶自家的醬汁
漢堡包好快就食曬落肚🤩

炸蠔漢堡$108

由三粒日式炸蠔丶椰菜絲丶明太子醬組成。

薯寶

好少地方有薯波賣
佢外貌近似薯餅
形狀係搓圓的薯餅
餐廳枱面有自取式的茄汁
口感係外脆內脆的薯蓉

薯條

2020-10-31 58 浏览
南豐紗廠有好多特色餐廳,今次筆者黎到試下Honbo。Honbo喺港島都有分店,紗廠呢度面積唔算大,我地六點幾黎到都要等位。叫咗最signatured既招牌漢堡同埋經典漢堡,經典漢堡係一層牛肉漢堡扒,醬汁fresh d;招牌漢堡就有double漢堡扒,仲有芝士,感覺會惹味啲。筆者就鍾意經典漢堡多啲喇~套餐包一罐汽水,亦都有礦泉水同有氣水選擇,呢度既汽水係高身罐裝,比起平時超市買嗰啲好似淡味少少,希望真係少啲糖分肥少啲啦🤣🤣套餐仲包咗薯寶,細細粒但份量都幾多,炸既時間控制得唔錯,唔會太燶。另外枱面都有茄汁同芥辣供應,樽身企理乾淨👍🏻食完仲可以去出面個公園行下,整體感覺都唔錯~

食完仲可以去出面個公園行下,整體感覺都唔錯~
2020-10-30
喺荃灣南豐紗廠Hea左半日,咁就順便喺嗰度食埋晚餐啦。出去行三樓個平台公園嘅時候,我已經留意到對面有「Honbo」嘅出沒‼️。我之前喺灣仔日街食過Honbo主店,嗰種滋味到而家仍然令人回味🤤,佢係我食過最好食嘅Burger,亦係佢令我試多咗好多Burger店。因此今日喺荃灣見到佢,我就毫無懸念要幫襯。餐廳面積偏細,應該唔多於廿個位🤔,主要係得一排高桌子同一張長枱。抵讚嘅地方係收銀男店員清潔做到足,抹枱抹得好認真乾淨,衛生攞滿分👍。由於唔太肚餓(好少發生)🙈,所以我哋只係要咗兩款漢堡包同一份薯條。芝士漢堡Cheese Burger($88),餡料包括4oz牛肉漢堡、芝士、酸瓜、洋蔥、生菜同自家醬汁。呢款超Juicy,勁多醬汁!好彩我有用紙巾包住先食,否則應該食到成身都係汁😳。牛肉漢堡肉味濃郁,同灣仔店冇乜分別,Patty方面嚟講,暫時無邊間可以挑戰到佢。招牌漢堡Honbo($88),其實除咗牛肉漢堡由雙層2oz取代之外,其他料同芝士漢堡完全一樣🤣。招牌厚身啲,因為多咗層漢堡,但每層就無咁大塊。唔知關煮法定食材事,個人感覺有少少乾身,但都無太大影響;而且有酸瓜搭救,味道醒神、咬落多汁🥒。漢堡
招牌漢堡
招牌漢堡Honbo($88),其實除咗牛肉漢堡由雙層2oz取代之外,其他料同芝士漢堡完全一樣🤣。招牌厚身啲,因為多咗層漢堡,但每層就無咁大塊。唔知關煮法定食材事,個人感覺有少少乾身,但都無太大影響;而且有酸瓜搭救,味道醒神、咬落多汁🥒。漢堡包嘅麵包本身都唔錯,因為有稍為烤過下,頗為香口。
炸薯條
炸薯條($25連汽水),好彩我哋只係加咗一份,因為一份薯條份量都超多,差啲食唔哂!🍟炸薯條係幼身嗰種,粗幼同麥記薯條差唔多,但就好食啲,新鮮炸起夠熱夠脆👍。
飲品得汽水揀🥤,我哋要咗可樂同Sparkling Water,雪櫃夠凍。
睇番餐牌,我留意到荃灣店食物選擇比灣仔店少,特別係啲配菜,以及呢度冇自家製飲品賣,實在有點可惜😖,不過可能廚房細啦。另外,我印象中兩間店嘅價錢定價一樣。
總括嚟講,想食Honbo都唔一定要過港島,做完藝(偽)文青打卡後不妨吔返個漢堡包🍔。
2020-10-23
2020-10-27 61 浏览
今日終於嚟到南紗工廠睇睇 聽聞呢度有間burger好好食 聞名不如見面 一場嚟到一於會會佢 一試究竟我哋兩個一人叫咗一個burger share 朋友叫咗個招牌漢堡 有雙層兩安士既牛肉漢堡芝士 酸瓜 洋蔥 完全煎到好香口 加埋佢既醬汁 太好味 個包好快就ko咗我就叫咗個炸蠔漢堡 好出色好惹味呀 日式炸蠔炸到外脆內嫩一咬落去好濃烈既蠔香味湧出 炸蠔配上明太子沙律醬夾埋椰菜絲 口感味道都好極 之後再經附近一定會再上嚟食多次burger😋

2020-10-26 85 浏览
試了亞洲top 50 burger. 叫了classic. 咁既質素就係top 50? 我真係嚇左一跳. 塊牛扒除左有焦香味較為特別之外. 真係冇乜特別.塊扒冇乜牛肉味, 叫做有dd肉汁,  醬真係唔知冇加定少得出奇. 越食越干. 生菜同洋蔥食唔出同M記有乜分別. 個包皮算係好少少. 唔係M記嘉頓大路野.唔覺佢好食得過shake 同ooo.
試了亞洲top 50 burger. 叫了classic.
咁既質素就係top 50? 我真係嚇左一跳.
塊牛扒除左有焦香味較為特別之外. 真係冇乜特別.
生菜同洋蔥食唔出同M記有乜分別.
個包皮算係好少少. 唔係M記嘉頓大路野.
唔覺佢好食得過shake 同ooo.
2020-10-26
2020-10-26 61 浏览
南豐紗廠本身裏面有好多唔同特色嘅舖頭。今日嚟到梗係試吓佢人氣burger店。Menu上大概有10款burger。另外可以加配side同埋嘢飲。Honbo burger 呢個經典burger有雙層牛肉再加芝士,個包好鬆軟,而漢堡牛肉充滿肉汁,再加埋芝士, 十分邪惡。Fried oyster burger 呢個burger就比較特別,係少見嘅炸蠔,佢有三隻好飽滿嘅炸蠔,佢嘅吉列炸蠔外邊好脆,咬落去係勁Juice有鮮味嘅蠔,同burger本身啲醬汁好夾,想試新野嘅朋友推介食呢個。薯條佢呢度嘅薯條係skinny fires。個人本身鍾意食skinny fries,因為會脆口啲。

Honbo burger

Fried oyster burger

薯條

尋晚專程去南豐紗廠參觀打卡📸發現原來Honbo係度開咗分店😯之前係灣仔食過 覺得好正👍🏻所以今次我哋本身唔肚餓都order咗兩個🍔🤣炸蠔漢堡 💸108一場嚟到緊係要嗌荃灣分店獨有嘅honbo入面有三隻新鮮炸蠔 🦪 幾特別😆經典漢堡 💸78唔肚餓嘅關係,嗌咗classic burger同之前食過嘅honbo2.0比較之下 味道同口感好大分別😳下次都係叫番honbo2.0🤪薯條🍟 💸26估唔到薯條最有驚喜🥳好食過灣仔分店👍🏻加上個人偏好幼細薯條 💕✨總括而言如果唔肚餓 大家買個包加個薯條都ok肚餓就可能唔夠飽🤓加上呢間分店原來冇cheese fries 🍟 sweet potato chunks 🍠同 lemonade 🍋不過都有汽水🥤下次都係去番灣仔分店 又近又多選擇🥰
尋晚專程去南豐紗廠參觀打卡📸

發現原來Honbo係度開咗分店😯

之前係灣仔食過 覺得好正👍🏻

所以今次我哋本身唔肚餓都order咗兩個🍔🤣

炸蠔漢堡 💸108

一場嚟到緊係要嗌荃灣分店獨有嘅honbo

入面有三隻新鮮炸蠔 🦪 幾特別😆

經典漢堡 💸78

唔肚餓嘅關係,嗌咗classic burger

同之前食過嘅honbo2.0比較之下

肚餓就可能唔夠飽🤓

不過都有汽水🥤

下次都係去番灣仔分店 又近又多選擇🥰

2020-10-23 112 浏览
有朋友開左間workshop 響南豐紗廠旁邊,於是去南豐紗廠搵野食,見到有間食burger 好出名,所以入去開餐😂🌟炸蠔Burger ($108)日本炸蠔漢堡好特別,響出面burger 店好少見到,蠔即叫即炸,再加埋落漢堡度一齊食,原來好夾,除左蠔既鮮味,外脆內軟,好多汁,唔會炸得好乾,再加埋面包🥯好脆,食落好脆口,大家黎到可以一試😋😋🌟芝士漢堡 ($88)芝士漢堡算係最經典嘅漢堡,但佢整得都相當出色,牛肉唔會煎得太熟,咁樣肉汁可以保留返,不斷食,肉汁不斷流出,好好食😋如果牛肉煮得太熟既話,牛肉口感會變差,餐廳整漢堡水準好高,佢被票選為「亞洲50間最佳漢堡店」的Top 13,真係名符其實,真材實料👍🏻👍🏻薯條幼長,完全無黑,炸得岩岩好,放耐左都好脆,而且唔會有油響底,做得好出色,值得一讚👍🏻👍🏻

🌟炸蠔Burger ($108)
炸蠔burger

🌟芝士漢堡 ($88)

2020-10-23
炸蠔burger
  • 炸蠔漢堡
2020-10-23 71 浏览
就算其他人的評語食品如何好,但服務態度差始終也是一個重點,我和朋友們都永遠不會再幫襯!! 事源係星期六我們到了荃灣南豐紗廠3樓的這間漢堡店各自購買食品。 在我前面的朋友買了給了店員500元, 但當時店員說沒有足夠金錢找續, 叫我哋等等然後佢去鄰店"唱錢" 。之後有個極度沒有禮貌的男性在廚房走出來向收銀員大聲說 : " 下次遇著呢種客就直接叫佢地一次過買, 唔好分開一個一個買,我地邊有咁多錢找呀!" 做生意點會有咁嘅道理?你店舖沒有足夠儲備找續係你嘅安排問題 ,唔係客人的錯。再者我地其實都體諒,所以正在預備合拼購買時,個男廚房員竟然向客人說出咁無禮貌的說話,隔山打牛,點會係用心經營? 以推斷這個廚房員應該係老闆之一, 咁樣嘅服務態度, 絕對不值得支持!食物質素一般,薯條比想像中普通, 跟超市凍櫃賣的質素相同。一般主力買漢堡的店舖, 薯條都會比較粗身自製的,但這家漢堡店食不出來。

2020-10-23 45 浏览
一直好多人介紹呢間漢堡店😍而且仲要入咗「全球最佳漢堡2020」同係香港唯一既代表,終於有機會可以去試吓❗️Honbo主打用自家製材料,麵包、醬汁、餡料都係自家研發,盡量會用本地食材😍😍-🤍炸蠔漢堡 $108 +$25 炸薯條加可樂🤍芝士漢堡 $88 +$25 炸薯條加可樂 -🤍炸蠔漢堡
🤍炸蠔漢堡 $108 +$25 炸薯條加可樂
🤍芝士漢堡 $88 +$25 炸薯條加可樂
🤍炸蠔漢堡
[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️
真係超無敵🥰🥰!漢堡內有三隻脹卜卜炸到金黃色嘅炸蠔😍炸蠔好juicy又新鮮嫩,而且食落去嗰陣唔會有其中一舊跌咗落嚟,係同個包融為一體咁🤣搭配左椰菜絲同埋明太子他他醬,成個感覺好fresh,完全冇油膩感,超級好食😚🥰
薯條新鮮即炸,每條都充滿鹹味,好香口,真係會脆到有小小聲,同埋冇一條係油琳琳/軟哂,同快餐店個啲完全唔同❗️
🤍芝士漢堡
⭐️⭐️⭐️⭐️
而個材料有4oz牛肉漢堡、芝士、酸瓜、洋蔥、生菜、自家醬汁,牛肉係手打咖,打得好碎,保持到豐富肉汁同軟腍口感,麵包外層輕脆,內軟熟,同岀面買個啲好唔同!
環境:8/10
服務:7/10
好味指數:9/10
回頭率:8/10
2020-10-21
1K
好榮幸去荃灣南豐紗廠打卡,同時也可來享受 「Honbo」足料四層2安士牛肉漢堡,而且Honbo是Bloomberg 2020年全球最佳漢堡唯一入榜的香港漢堡店,身為漢堡包痴梗係要嚟試下啦。「Cheese Burger 」+ Set Meal A with fries and soft drinkCheese Burger 裡的牛肉真係足4安士,漢堡扒特別混合多種牛肉部位製成,咬落漢堡扒後爆汁勁Juicy,麵包柔軟味帶甜,配上特製的醬汁及芝士,果然超正,CP值很高的Burger。而Fries是幼身的薯條,乾身不油,點上番茄醬更滋味。飲品有我和朋友都喜歡的Schweppes sparking water lime口味,吃完漢堡薯條再飲支sparking water,超爽呀!至於朋友因為不吃牛肉,所以選了「Impossible Burger 」,美國熱推的未來牛肉,在Honbo也可吃到,而且配上洋蔥,生菜及麵包也非常美味。

而Fries是幼身的薯條,乾身不油,點上番茄醬更滋味。

2020-10-19 3056 浏览
喺社交網站成日見到不少人提及呢間burger shop,原來係因為入選咗 「全球最佳漢堡2020」,而且仲係香港唯一上榜嘅代表,估唔到咁堅喎🤩既然去開南豐紗廠扮文青,咁就梗係順便去埋Honbo朝聖啦😎可能太晏先到,店內食客無預期咁多,唔使等位就可即刻入座!🍔芝士漢堡 + 炸薯條及汽水套餐($88 + $25)呢款漢堡有芝士、酸瓜、洋蔥、生菜及自製醬汁,當然唔少得手打嘅牛肉漢堡啦!手打嘅牛肉漢堡會食到有少少筋,但因為牛肉漢堡唔會煮得過熟,能保持到豐富嘅肉汁及軟嫩嘅口感,所以就算有少少筋都完全唔會覺得有乜影響👍🏻最鍾意嗰包面層輕脆,內裏鬆軟,其他配料亦令整個漢堡嘅口感及味道都提升咗,越食越開胃惹味😋薯條雖然唔係我最鍾意嘅厚切,但勝在新鮮即炸,都幾香脆熱辣,係幾好食嘅😋🍔炸蠔漢堡 + 捲心菜沙律及汽水套餐($108 + $35)揀呢款漢堡純粹係覺得平時好少見,抱住試吓無妨嘅心態,但無諗過令人咁有驚喜🤩嗰包同芝士漢堡嘅一樣咁好食,另外仲有3隻脹卜卜又炸到金黃色嘅生蠔,生蠔都幾飽滿,蠔味又濃又juicy,每一啖都食到鮮嫩嘅炸蠔😋而且配搭咗啲椰菜絲及明太子他他醬,不但無咗油膩感,仲越食越滋味,諗返

🍔芝士漢堡 + 炸薯條及汽水套餐($88 + $25)

嗰包同芝士漢堡嘅一樣咁好食,另外仲有3隻脹卜卜又炸到金黃色嘅生蠔,生蠔都幾飽滿,蠔味又濃又juicy,每一啖都食到鮮嫩嘅炸蠔😋而且配搭咗啲椰菜絲及明太子他他醬,不但無咗油膩感,仲越食越滋味,諗返起都流口水🤤真係超級推薦👍🏻👍🏻👍🏻
始終漢堡或薯條會比較油膩及heavy,所以就揀咗捲心菜沙律中和一下,捲心菜都幾新鮮,配上沙律醬一齊食都幾開胃😋

呢間burger shop真係唔錯,不愧入選「全球最佳漢堡2020」之一👍🏻
  • 炸蠔漢堡
  • 芝士漢堡
2020-10-18 59 浏览
今晚扮下偽文青, 同朋友來到南豐紗廠, 早排同事話南豐紗廠改建, 變成藝術坊, 果然變到好藝術氣氛, 仲有好多間不同特色餐廳, 有時間可以再來放鬆一下, 釋放工作壓力.Honbo專做Hamburger, 店唔算大, 座位太約有20個, 不過坐得好舒適. 當然唔少得藝術元素裝飾點綴一下.同朋友叫了招牌漢堡及炸蠔漢堡, 套餐包括薯條同飲品.招牌漢堡麵包已經好香, 又鬆軟, 裡面牛肉超級香, 好有牛肉味, 加青瓜醬汁, 一流!炸蠔漢堡蠔裡面肉汁好豐富, 完全沒有鯹味, 炸得好鬆脆, 配埋沙律醬生菜絲非常好味.薯條都炸到好脆, 就算凍左都一樣咁脆!

同朋友叫了招牌漢堡及炸蠔漢堡, 套餐包括薯條同飲品.
招牌漢堡

炸蠔漢堡

薯條都炸到好脆, 就算凍左都一樣咁脆!
2020-10-16
2020-10-14 68 浏览
知道呢間餐廳喺2020年2月入咗Bloomberg嘅The World’s Best Burgers as Picked by Stars of Gastronomy,今日喺荃灣,就特登行去南豐紗廠試吓。叫咗佢$158嘅「超級至尊芝士漢堡The Gold Standard」,即叫即做熱辣辣,等咗大約10分鐘就嚟到。漢堡體積相當巨型,賣相好吸睛😍。包裏邊有雙層4oz牛肉漢堡、雙重芝士、特製煙肉、酸瓜、洋蔥、生菜同自家醬汁。劈到個口最大咬落去😆,咁全部材料都一啖食到😆,漢堡牛肉好juicy,牛肉味好重;芝士就味道濃郁;特製煙肉非常有鹹香,仲令到成個漢堡包味道更加有層次,亦都提升咗漢堡牛肉嘅味道;再配合酸瓜同其他蔬菜一齊食,相當好味😋再➕$45變套餐,有「脆脆雞粒➕汽水」。脆脆雞粒表面嘅脆漿真係非常脆,雞肉就軟滑多汁。呢個漢堡包套餐份量相當大,好味又食到我好飽😋。Bloomberg嘅Stars of Gastronomy都幾識食,揀得好🥰

2020-10-14
2020-10-14 56 浏览
好耐無黎過南豐紗廠,上次黎已經係5月既事。呢到環境優美,舒服,多手作小店睇,仲可以帶寵物黎,所以我可以見到好多狗仔~~~好開心~~~而次次黎親基本上我地都會去呢間餐廳到食漢堡,唔太貴之餘又好食。素肉漢堡第一次試素既漢堡,除左素肉扒之外,連醬汁都係素食,由餐廳自製。素肉扒既口感同味道同豬肉都好相似,但係唔鞋,亦都少左份油膩感。朋友亦覺得比正常漢堡更好食,所以就算唔係食素既朋友都建議可以試一試。芝士漢堡而我都係鐘情芝士漢堡,芝士係必須的!呢個漢堡扒肉味香濃,口感都好好,而且肉汁超多,建議食之前最好自備濕紙巾,因為會成隻手都係!我地其中一份加錢轉set,可惜既係佢而家既薯條唔係粗身薯條了~不過份量都幾多。呢間餐廳對出就係一個空中花園既位置,唔想坐係入面堂食既朋友,建議可以買出去出面食~出面既環境都幾舒服,又大又寬闊~

素肉漢堡

2020-10-10