2021-08-04 808 浏览
點先可以滿足到父親想食中菜母親又可以打卡既心? 🤯 所以今次就黎到位於Rosewood既Holt's Cafe同父母黎左次中西文化交流🤤☕️ 𝚂𝚞𝚗𝚍𝚊𝚢 𝙱𝚛𝚞𝚗𝚌𝚑 𝙼𝚎𝚗𝚞 $𝟺𝟾𝟾最喜歡佢地週日既menu 只有一個set 唔洗左揀右揀 揀個爛燈盞 🚧 頭盤重要係人見人愛既seafood platter😻咁大盤海鮮都咪話唔過癮🤤仲有無限任點既五款small dishes 有豉椒炒硯又有法式鴨肝凍批等等 每碟都係1/2人份量唔怕添食時食唔曬😋不過原來每枱只有兩小時既用餐時間 掛住食啲small dishes差啲忘記左仲有一個主菜同甜品!🙊🥘「紹興酒爆和牛粒 配 絲苗白飯」主菜方面有中式亦都有西式既選擇 最欣賞佢個和牛粒🐮一口牛既size 口感幼嫩同用砂煲上夠曬feel 🥘 份量大到兩個人食都足夠 加上配住個高貴英倫裝潢食住呢個地道風味小炒夠曬過癮  不過喺到細細聲同你講 🤫 呢啲小炒風味都係踢住拖去番大排檔棟高隻瓜佬腳食先最舒服最夾!🍰 「白芝士柚子蛋糕」最後甜品就試左佢地既柚子蛋糕同朱古力撻 個人比較喜歡個柚子蛋糕🧡雖然白芝士食落都膩 不過配上柚子既清香🍊 中和番芝士濃烈既味道 唔

☕️ 𝚂𝚞𝚗𝚍𝚊𝚢 𝙱𝚛𝚞𝚗𝚌𝚑 𝙼𝚎𝚗𝚞 $𝟺𝟾𝟾

🥘「紹興酒爆和牛粒 配 絲苗白飯」
紹興酒爆和牛粒 配 絲苗白飯

🍰 「白芝士柚子蛋糕」
白芝士柚子蛋糕

最後甜品就試左佢地既柚子蛋糕同朱古力撻 個人比較喜歡個柚子蛋糕🧡雖然白芝士食落都膩 不過配上柚子既清香🍊 中和番芝士濃烈既味道 唔太喜歡食芝士蛋糕既人都可以食得到☺️不過又係細細聲講你聽🤫呢類型既餐廳都係得閒一年同親人/另一半食一次就好了🤪

2021-06-13
父亲节
2021-07-20 1065 浏览
朝早去食早餐,原來佢哋半自助餐,我揀咗poached egg 加蘿蔔糕,個poached egg 加牛油果同sourdough toast, 同出面cafe 既brunch 咁,好大分,好味既,車里茄超酸,食唔落不過蘿蔔糕就好咸,好難食係自助餐方面,有沙律水果ham, yogurt, cereal, 麵包同幾種點心我拎咗幾個點心,點心超好味,不過選擇少,但係高質既,個朱古力酥超正,想食十個另外佢有尼杯士多啤梨yogurt,都好好味野飲一定要叫,冇得斟,有茶咖啡果汁係好味既😋😋

不過蘿蔔糕就好咸,好難食

另外佢有尼杯士多啤梨yogurt,都好好味

野飲一定要叫,冇得斟,有茶咖啡果汁

係好味既😋😋
2021-07-15 1083 浏览
和老闆三人中午來這一家在瑰麗酒店的cafe用膳。海鮮酸辣湯,很足料,有很多瑤柱粒和蝦肉粒,酸味夠也不會過辣,非常開胃。神級叉燒飯,用上西班牙黑毛豬梅頭,口感類似鏞記的肥膿叉燒,加上日本珍珠米和日本蛋,和六國酒店的暗然銷魂飯不遑多讓,出色!焗黑毛豬扒飯,蕃茄汁為主,豬扒也是用上西班牙黑毛豬,可能部位不同,口感沒有梅頭肉軟身,但味道也不錯。美式迷你漢堡,麵包軟熟,可惜牛肉煎得比較乾身,影響了口感,一般。這餐廳感覺類似高檔茶餐廳,餐牌種類可謂中西合璧,雖然比茶餐廳貴,但以五星級酒店來說個人認為尚算合理,而菜式味道也非常不錯,值得一試。
和老闆三人中午來這一家在瑰麗酒店的cafe用膳。

2021-07-12
午餐
  • 神級叉燒飯
2021-07-02 1345 浏览
今朝早來到rosewood holt’s cafe食breakfast,呢度係semi breakfast,種類選擇算𣎴過不失,我中意食嘅嘢基本上全部都有,餐牌主菜選一份,side dish又係選一份,我就食左蘿蔔糕和炒麵,跟埋XO醬上菜,真係超正😍😍😍🥂💯,仲有叫左Egg benedict,好精緻,蛋整得啱啱好👍🏻🥂😋,其餘食物可以出面任食,有菜沙律、yogurts、中式點心、麵包等等,總之好豐富又好味😋😋😋
Egg  benedict
蝦餃燒賣
2021-07-01
早餐
Egg  benedict
蝦餃燒賣
2021-07-02 692 浏览
今晚來到尖沙咀rosewood 餐廳holt’s cafe度dinner,呢度座位舒適,環境一流💯🎈😆,位與位之間好闊落,侍應招呼一流👍🏻👍🏻💯🍤,我地叫左一個龍沙律,算係唔錯,但其實應該成隻龍蝦咁上,會大方得體啲,跟著叫左個set dinner,有海鮮酸辣湯(幾好飲,幾足料),黑毛豬扒飯幫辣辣,飯有炒底,好香口👍🏻👍🏻💯,最後上芒果布甸🥂👍🏻💯,真係好正👍🏻,兩大一小食到飽
黑毛豬扒飯
黑毛豬扒飯
龍蝦沙律
芒果布甸
2021-06-23 1459 浏览
星期六日無set lunch ,第一次黎係晚飯俾佢個义燒煎蛋飯impressed 左,鏞記义燒的質素,加埋隻好香蛋味既日本蛋(我知會俾人話白痴,蛋梗係有蛋味,知我講咩既人就明架啦⋯⋯)佢個魚香茄子又係好得,加左咸魚,而家要揾條靚咸魚真係mission impossible,但係個餐牌吾係寫魚香茄子,呢次晚飯由我個法國朋友發版,果然識食,佢睇英文menu所以我都吾知呢個魚香茄子係menu係咩名….我淨係識食。講返個set lunch ,一定要叫中式,好高汁,係一個grand既環境食local野,鄭生真係錢多又有taste,炒飯係我好中意幼身果種米(我吾記得叫咩名)炒到乾身一粒粒,最憎炒飯個底油立立,即係炒得吾好,呢度當然無呢個問題啦⋯⋯油亦用得好靚,吾係翻用過既油,我專登叫春卷,如果係翻用既油我食完個喉嚨會吾舒服,pass。連我朋友叫果個鼓油鷄米粉都好食過人,隻鼓油雞就做得好一般,碗米粉個湯底係精粹。甜品要叫rice pudding,甜品上面加左塊橙,酸酸甜甜好襯,3百幾3個courses加茶/啡,雖然個menu無义燒煎蛋飯,signature 無甘抵俾我食到,但係我巳經覺得呢個set lunch 超抵。中菜吾ig’able ,但係真係超好食
Ps.個洗手間同酒店房入面個洗手間一樣style,black n white tiles,全身鏡,水龍頭包金,勁想係個洗手間打卡🤣🤣🤣不過有清潔姐姐好忙甘清潔緊,吾好意思係度打卡,等staycation 打飽佢
2021-06-14 1724 浏览
之前我買左同男朋友去香港瑰麗酒店staycation既package預祝佢生日,包左Holt’s Café既三道菜晚餐,當晚book左6:30去食。Staycation餐牌:首先有兩款餐包,左邊比較硬身,右邊就好鬆軟,refill左一次右邊包。前菜四揀一。番茄布拉塔芝士沙律幾新鮮,我覺得布拉塔芝士配餐包更好食。香草醃三文魚有四塊,口感幾嫩,幾好食。主菜四揀一。神級叉燒飯有隻煎蛋、兩條菜心,蜜汁叉燒係我近年來食過最好食既叉燒,正。松露醬烤雞配以超級幼滑既薯蓉,烤雞雖然唔鞋,但唔算十分嫩滑。甜品有兩款: 白芝士柚子蛋糕同紅莓撻。因為男朋友生日,所以有生日快樂牌。白芝士柚子蛋糕好清新,白芝士唔算好膩,唔錯。紅莓撻既紅莓幾酸,但撻皮幾脆。順帶一提,生日有半磅朱古力蛋糕送上房,朱古力味好濃郁。
Staycation餐牌:

前菜四揀一。
番茄布拉塔芝士沙律幾新鮮,我覺得布拉塔芝士配餐包更好食。
番茄布拉塔芝士沙律

香草醃三文魚有四塊,口感幾嫩,幾好食。
香草醃三文魚
主菜四揀一。
神級叉燒飯

松露醬烤雞

白芝士柚子蛋糕好清新,白芝士唔算好膩,唔錯。
白芝士柚子蛋糕
紅莓撻既紅莓幾酸,但撻皮幾脆。
紅莓撻
順帶一提,生日有半磅朱古力蛋糕送上房,朱古力味好濃郁。
2021-06-13
2021-06-14 1005 浏览
KDollar月尾expire拿拿臨去Musea消費,假期衹能够 book 到 Holt's cafe。Holt's位置響酒店2樓, 是中西合壁餐廳。兩個人叫咗中式和牛炒河及露筍冬菇豆腐。無乜期望反而有驚喜,够鑊氣之餘好好食,兩碟加杯copercino食到飽。五佰有找!招乎好好又坐得舒服,加上價錢算唔貴,肯定有回頭。另外厠所金碧輝煌,唔食都記著要入去打卡。
2021-06-13 608 浏览
𝕋𝕊𝕋 尖沙咀 • ℍ𝕠𝕝𝕥’𝕤 ℂ𝕒𝕗𝕖 🔲📍 尖沙咀梳士巴利道𝟙𝟠號香港瑰麗酒店𝟚樓➰尖沙咀瑰麗酒店其中一間的餐廳,糅合香港的茶餐廳文化及西式口味,黑白的牆壁及挑高的天花,環境感覺新穎雅致。➰🔹️神級叉燒飯 $𝟷𝟾𝟾 🐖🔹龍蝦手捲意粉 $𝟸𝟿𝟶 🦞主菜前會先上麵包籃,牛油軟法包夠香口。招牌皇牌叉燒飯的確出色,蜜汁西班牙黑豚肉叉燒半肥瘦,配上日本有機煎蛋,山形大米蔥油飯配秘製陳年醬油,香甜惹味,不過價錢偏貴,食一次就夠~龍蝦份量大概有半隻,鮮爽彈牙,醬汁微辣,手捲意粉口感偏硬,個人覺得一般。▫𝚅𝚊𝚗𝚒𝚕𝚕𝚊 𝙼𝚒𝚕𝚕𝚎 𝙵𝚎𝚞𝚒𝚕𝚕𝚎 $𝟿𝟶 🤍▫𝙱𝚕𝚊𝚌𝚔 𝙵𝚘𝚛𝚎𝚜𝚝 $𝟿𝟶 🖤手工製蛋糕,精緻獨特,必食推介雲呢拿千層酥,波浪紋理的焦糖拿破崙外層,夾著軟滑的雲呢拿忌廉,口感酥脆富牛油香,甜度恰好,完全不膩。
𝕋𝕊𝕋 尖沙咀 • ℍ𝕠𝕝𝕥’𝕤 ℂ𝕒𝕗𝕖 🔲
📍 尖沙咀梳士巴利道𝟙𝟠號香港瑰麗酒店𝟚樓

🔹️神級叉燒飯 $𝟷𝟾𝟾 🐖
🔹龍蝦手捲意粉 $𝟸𝟿𝟶 🦞

▫𝚅𝚊𝚗𝚒𝚕𝚕𝚊 𝙼𝚒𝚕𝚕𝚎 𝙵𝚎𝚞𝚒𝚕𝚕𝚎 $𝟿𝟶 🤍
▫𝙱𝚕𝚊𝚌𝚔 𝙵𝚘𝚛𝚎𝚜𝚝 $𝟿𝟶 🖤
一個月預約咗今次星期日嘅brunch,想試下瑰麗好耐,大致都無令人失望。慶祝屋企人生日,當然要食好啲啦。叫做有限時,2小時,488一位,加218可以free flow,其中一位加都得。Start with seafood platter蠔甜,帝王蟹開好哂多肉正,大蝦蜆係鮮Unlimited refill small plates鴨肝夠味,蕃茄布拉塔芝士(pesto)沙律特別而且係match,炸雲吞同豉油雞好好味,同中菜廳有得揮。Main course 黑松露蘑菇手捲意粉,黑松露味唔會太搶,手捲意粉特別。紹興酒爆和牛粒,和牛肥膏剛好,用紹興酒整會好濃,配日本飯絕配,不過就濃味同色過左啲,唔知自己夾緊肉定茹。神級叉燒飯,用西班牙黑毛豬整叉燒,燒得剛好,同平時食嘅叉燒厚肉同有小小肥。香煎三文魚,魚係厚,用橄欖油醬上,仲有小小魚油,還好。Dessert 我個人會建議叫cake,真心好好食白芝士柚子蛋糕,柚子味剛好,又唔會過甜,酸味持續。Holger deh 71.5%朱古力撻,超濃朱古力,好有口感,呢啖好值得慢慢享受服務當然好好,可以整個小小生日牌,唔錯。環境服務都無得輸,幫襯呢日都幾full

Start with seafood platter
蠔甜,帝王蟹開好哂多肉正,大蝦蜆係鮮

Unlimited refill small plates

Main course
黑松露蘑菇手捲意粉,黑松露味唔會太搶,手捲意粉特別。
香煎三文魚,魚係厚,用橄欖油醬上,仲有小小魚油,還好。

Dessert
我個人會建議叫cake,真心好好食
白芝士柚子蛋糕,柚子味剛好,又唔會過甜,酸味持續。

服務當然好好,可以整個小小生日牌,唔錯。

環境服務都無得輸,幫襯呢日都幾full。
2021-06-06 633 浏览
今次適逢黎呢間酒店staycation,當然要黎試吓呢間貴價嘅香港茶餐廳啦!首先一入到去已經覺得呢間’茶餐廳’嘅裝修好高貴😳 同埋服務好好見到我有特別需要都唔使我講就知道,我伴侶就叫咗一個餐廳出名嘅暗然銷魂飯,而我就試吓佢啲西式野,都唔錯😋😋 第二日朝頭早就試咗佢哋嘅早餐,好豐富好多新鮮嘅生果🍎 食到我哋飽飽肚😆 睇返佢哋餐牌嘅價錢其實唔算離地! 所以今次嘅兩日一夜我哋好滿足, 仲有仲有佢哋嘅甜品,正呀!!!
2021-06-05 509 浏览
食咗Hainanese chicken + Fish & chips//menu都幾多選擇,我覺得食物質素唔算特別出色(或者係我揀得唔好啦),呢個價錢,應該有更好嘅選擇不過Holt’s cafe勝在裝修幾有格調(個廁所好靚😂😂),環境舒適,服務周到,menu中西合璧但係畀我再揀,我會食Rosewood嘅其他餐廳🤫 //Nice atmosphere, impeccable service, wide variety on the menu, but food could be better lol
但係畀我再揀,我會食Rosewood嘅其他餐廳🤫
2021-06-03 810 浏览
The staycation package came  with a three-course dinner and a semi-breakfast for two people.Dinner There were two available timeslots, 18:00 and 20:30, and we booked the latter one. Assorted Bread - No vinegar and olive oil were given surprisingly (You need to ask them for it )Salmon Gravlax x2- Nice appetizer to feed our stomach as we were very hungry Premium Barbecue Pork Rice- Interesting to have BBQ pork (char siu) rice in this fusion restaurant - Not a "siu mei" person but my boyfriend said
Assorted Bread
Salmon Gravlax x2

Premium Barbecue Pork Rice
- Not a "siu mei" person but my boyfriend said it was really juicy and premium

Seared Salmon
- Crispy on the outside while soft and tender on the inside
- Not oily
- The best dish of the night

Raspberry Tart
- Too full to finish it off
Raspberry Tart

The service was not as good as expected as a 5-star hotel because only one staff was serving the whole section, and the waitress was too busy to
serve us.

Breakfast
Semi-buffet + Main course + drinks
On top of the semi-buffet, there were lots of choices for the main course, like satay beef noodles (Cantonese style), dim sum,  and all-day breakfast.
The service was MUCH better than the night as staff were efficient and proactive.
Main course for me -  Egg Benedict with salmon
- Satisfactory, not the authentic one
Egg Benedict with salmon

Omelette
Omelette

Overall, the food was not bad, but the environment is more like the selling point of it.
生日
2021-05-12 1288 浏览
今次去了試週日早午餐 brunch。先來一個海鮮冷盤,有生蠔,長腳蟹,蝦和蜆,很鮮味,特别推介長腳蟹和蝦,鮮甜新鮮。跟住有任叫頭盤,涷的有鴨肝和牛肉他他,但我們無點。熱的有炒蜆,炸雲吞,鼓油雞,好吃,油雞很滑,調味剛好,不OK署太甜,炸雲吞滿滿蝦膠,彈牙。主菜要了牛扒和鱈魚,牛扒比較出色,5成熟很有牛味,邊煎得焦香。甜品的朱古力撻,70%黑朱古力,朱古力味濃。酒店級服務很好,當日很full 但服務員反應好快,能照顧每一張枱。環境也是一流。美中不足是Brunch 沒有包飲品,可加錢點汽酒任飲或叫飲品。

2021-05-06 1026 浏览
2021 香港餐廳週贏家版活動日期:2021年4月16日至5月2日在第1檔參與的200多家餐廳中,挑選50家(top 25%),推出第2檔,這1檔我試了6家餐廳,第1站是尖沙嘴瑰麗酒店的Holt's Cafe。環境:位處6星酒店内,高、大、上!服務:很好!食物,248/元午餐:#前菜:里昂沙律、素春卷、鍋貼,3選1,點了鍋貼,即點即煎,熱騰騰的上桌,鍋貼皮太厚,不合格!豬肉餡保留肉汁,不錯。#主食:海鮮炒飯、乾炒安格斯牛河、松露醬烤雞,3選1,前2個太茶廳feel,點了松露烤雞,配時菜和薯蓉,份量足!烤雞腿肉很嫩,皮烤很很脆,我一般不吃雞皮,但這個把肥油都烤走,脆卜卜,配上松露醬好味!#甜品:蛋撻和芒果布甸,2選1,聽說蛋撻是商家招牌菜,但亦是太茶廳feel,點了芒果布甸,有新鮮芒果肉和芒果汁,吃得很飽!但芒果不夠甜,感覺一般!單點了壼有機薄荷茶 75元/壺,6星酒店的定價,味道很讚!
2021 香港餐廳週贏家版
活動日期:2021年4月16日至5月2日

環境:位處6星酒店内,高、大、上!

服務:很好!

食物,248/元午餐:

單點了壼有機薄荷茶 75元/壺,6星酒店的定價,味道很讚!
2021-04-16