2020-12-23 747 浏览
想在香港尋找聖誕節氛圍, 所以出發到Rosewood Hotel來一趟Staycation! 我預定的Package包一份晚餐及一份早餐, 今天和大家推介Holt’s Cafe的早餐是一百分! 每位客人都可以選擇一款主食及兩個配菜, 我選擇了Egg benedict with salmon, 薯餅以及蘑菇! 在英式鬆餅上放上流心蛋, 配三文魚非常飽肚, 薯餅也香脆好吃!! 餐飲方面既有咖啡跟果汁! 外面還有semi buffet呢, 有很多新鮮水果, yogurt, pancake等, 大滿足❤️
2020-12-20
早餐
2020-12-04 761 浏览
昨晚去左同一餐廳晚飯, 今早stsycation 包早餐, 都係喺holts cafe 享用每人揀一款主菜, 兩款配菜, 一杯飲品.waiter 仲問要唔要juice, 好貼心.等緊主菜期間, 出去自助區拎野食, 有好多pastry, 麵包, 好靚呀🤩好吸引!仲有乳酪.我揀左西式早餐, 要egg benedict, 蘑菇, 茄汁豆, egg benedict 做得幾靚, 配有波菜👍🏻朋友揀中式, 要鮑魚粥, 燒賣, 蘿蔔糕, 點心味道一流👍🏻2杯咖啡, 普普通通我地仲拎左麵包, 蛋糕, 煙三文魚, granola, 水果杯, 好精緻.蛋糕不話過不失, 可以省卻.食到好飽呀☺️☺️☺️

每人揀一款主菜, 兩款配菜, 一杯飲品.
waiter 仲問要唔要juice, 好貼心.

等緊主菜期間, 出去自助區拎野食,
有好多pastry, 麵包, 好靚呀🤩好吸引!

仲有乳酪.

2杯咖啡, 普普通通
蛋糕不話過不失, 可以省卻.

食到好飽呀☺️☺️☺️
早餐
staycation 包左3道菜嘅晚餐order 後, 送上餐前麵包, 其中一款好硬👎🏻 只提供牛油, 無olive oil加醋😔前菜我揀左水牛芝士, 份量好足, 奶味好香濃, 非常好味!朋友揀左煙三文魚朋友前菜揀左豬扒, 係有骨豬扒, 肉質鮮嫩👍🏻主菜我揀左牛面脥配豆同薯蓉, 牛面脥煮到好軟, 好入味, 薯蓉好smooth, 正👍🏻waiter 突然拎左兩件餅俾我地, 無問過我地口味嘅喜好, 又無得選擇口味, 感覺唔夠細心. berry 同無花果我都唔鍾意食🙈😣整體食物不錯, 環境昏暗優美, 但服務唔夠貼心.
staycation 包左3道菜嘅晚餐

餐前麵包

前菜我揀左水牛芝士, 份量好足, 奶味好香濃, 非常好味!

芝士

朋友揀左煙三文魚
煙三文魚

朋友前菜揀左豬扒, 係有骨豬扒, 肉質鮮嫩👍🏻
豬扒

牛面脥

整體食物不錯, 環境昏暗優美, 但服務唔夠貼心.
芝士
煙三文魚
豬扒
牛面脥
2020-11-28 589 浏览
讚1.環境精緻,新舊酒店入面,有呢種佈局既好少見2.海鮮塔新鮮,龍蝦肉爽甜,新鮮有海水味;三文魚煎得皮脆肉滑,油香好;甜品既拿破崙好好好味!彈1.頭盤既芝士番茄菜葉比例有啲問題,芝士太多太厚,令番茄入口唔夠清爽,無左頭盤既含意

1.環境精緻,新舊酒店入面,有呢種佈局既好少見

2020-11-24 766 浏览
一知道holt's cafe 推出了中式點心的afternoon tea set ,就和朋友即刻預約試一試中式下午茶如何(畢竟西式下午茶也試過好多次 haha)可能是因為中式點心為主,所以Tea set 中鹹點的種類比甜點的多,而各種點心都配合了奢華食材如鮑魚燒賣,魚子醬蝦餃,燕窩蛋撻第但其實點心也是不過不失,反而其茶-月光白茶令我感到更有驚喜

但其實點心也是不過不失,反而其茶-月光白茶令我感到更有驚喜
2020-10-26 1621 浏览
打電話去 Rosewood 訂Butterfly Room,由於大半年前喺嗰度食過晚餐,覺得幾好,所以再訂,但應該係冇位,職員親切介紹 Holt's Cafe,於是就一試。餐廳係喺Butterfly Room對面,之前冇留意,佢serve嘅嘢食係中西合璧,好似Canteen,格局亦似。我同朋友走番過去Butterfly睇吓點,但menu已冇咗好多想食嘅嘢,得番一啲light food,唯有試Holt's Cafe。同朋友去到 Holt's Cafe 時,覺得好大陣味,因為佢係open kitchen開放式廚房,有味道一定係抽氣唔好,令到成個咁高樓底嘅地方都有一陣食物味,唔係臭味,係煮嘢食嘅油煙味,坐低之後啲梳化其實都會吸哂啲味。酒店氣味好重要,去Marriot、Mandarin、Pennisula、Grand Hyatt 等都有呢種廚房,但坐低之後係唔會覺得有陣食物味浸入哂你坐緊嘅梳化嗰種唔舒服。仲有啲衫都會吸哂啲味。坐喺入面中間位置,係冷氣風口所以會大風,經理話可調細,之後都細風咗少少,因為如果坐正咁樣風口位,啲嘢食嚟一陣都吹凍哂。侍應安排位置嘅原則,唔似係用 social dist

坐喺入面中間位置,係冷氣風口所以會大風,經理話可調細,之後都細風咗少少,因為如果坐正咁樣風口位,啲嘢食嚟一陣都吹凍哂。侍應安排位置嘅原則,唔似係用 social distancing 嘅 rule,酒店唔會用膠板咁肉酸,見呢度都係盡量隔開啲人客。我星期一嚟時最後揀咗坐卡位,亦因為係星期一,所以好彩有得坐,之後我星期五再嚟食,已冇得坐卡位,佢哋話block咗留俾客人,但我7:30食到9:00都唔見個客人出現,可能預俾VIP。

香煎龍蝦,好食,但星期五嚟再食時已冇貨。

蟹沙律,okay水準。

龍蝦意粉,好食,但份量較少。

黑毛豬扒,okay,比較靱。

星期一嗰餐有order紅酒加香檳,兩個人共2,000蚊。星期五冇飲酒亦冇叫龍蝦 (冇貨),只係再叫多個意粉及魚柳,兩個人共$1,000蚊多啲。

Weekday夜晚嚟會好啲,冇咁多人,但如果其他酒店嘅餐廳有位,又或者Rosewood 其他dining room有位,呢度唔係首選。
2020-10-19
2020-10-14 1723 浏览
第一次去Holts cafe,餐廳裝修華麗,給人舒適的感覺。餐點及服務的質素都好好,以五星酒店的餐廳來說,價錢亦算合理前菜:蕃茄布拉塔芝士沙律 (大推!!!必食!!!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻)煙熏三文魚 (👍🏻👍🏻)Main course(由上開始) 意大利薯仔麵糰 (一般~麵糰感太重,好似食緊麵粉)+龍蝦手捲意粉 (好多龍蝦肉, 龍蝦味濃郁!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻)+巴馬臣芝士薯條 (不推薦~) +日本黑豚豬扒 (肉質嫩滑配上芥末漿 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻)BTW,如果酒店服務員可以主動一點斟水會再加分

餐點及服務的質素都好好,以五星酒店的餐廳來說,價錢亦算合理

前菜:
蕃茄布拉塔芝士沙律

煙熏三文魚 (👍🏻👍🏻)
煙熏三文魚

Main course

BTW,如果酒店服務員可以主動一點斟水會再加分
2020-10-10
蕃茄布拉塔芝士沙律
2020-10-13 1687 浏览
看到KOL熱烈討論這裡的中式下午茶性價比高,而本人亦偏好咸食多於甜食,因此相約妹妹及其媽媽來度過一個寫意的星期天。Dim Sum Afternoon Tea 2:30已開始,$300一位用;580兩位用。由茶品說起,我們分別要了cconut vodka white peony月Anji Bai。第一款是比較清新的白茶,後者是較濃味,有點回甘,如果你喜歡壽眉,這款相信也合你心意。首先端上桌的是月光白茶,一人一杯清一清味蕾。魚子醬蝦餃同紅燒鮑魚燒賣先出場,魚子醬的咸味配上蝦的鮮味,剛好,皮也沒有很厚。燒賣及格。蝦多士舖滿白芝麻,炸得很香口,滋味小吃。相反,黑毛豬叉燒酥就有點強差人意,肉同汁都太少,酥皮有點硬不夠鬆化。小朋友換隻碟食甜品,她很快樂燕窩蛋撻,蛋不夠香,酥皮亦普通。Rolling donkey,傳統甜品。糯米夾紅豆蓉,外層再沾上黃豆粉。口感像麻糬,QQ軟軟,這個沒有很甜,多吃兩口都可以。最後有楊枝甘露,很足料耶,不錯不錯

小朋友換隻碟食甜品,她很快樂

燕窩蛋撻,蛋不夠香,酥皮亦普通。

最後有楊枝甘露,很足料耶,不錯不錯
早一天才打電話去訂位,居然可以訂到位👍餐廳內環境氣氛俾人感覺係好舒服好貼心咁俾咗擺口罩嘅信封📩都印咗自己餐廳嘅logo有中國茶選擇,鐵觀音茶,會同你不停咁沖完上茶,80元一人份量Riesling -Rippin 2017肉絲炒麵不太油,只是豬肉質地un些炒蘿蔔榚,蘿蔔和粉嘅比例恰當,切成一粒粒加芽菜炒,還有大量XO醬舖上,水準不過不失皇牌叉燒飯,的而且確叉燒係燒得又香又好鬆𨍥豉油雞肉滑,入味蝦多士(香口,必吃)及窩貼安格斯牛扒配薯條,呢個價錢,沒太大驚喜mango twist,有瓶西米芒果汁比你自己加上雪糕上,飯後甜品一定不可缺少👍呢個係燉奶,奶味濃郁不太甜,可以的順帶一提,當日serve我哋個女待應真係好nice,好細心,如果有最佳員工選舉我一定投佢一票, 好多謝佢,令我哋渡過一個好愉快嘅晚上thx
早一天才打電話去訂位,居然可以訂到位👍

餐廳內環境氣氛俾人感覺係好舒服

好貼心咁俾咗擺口罩嘅信封📩都印咗自己餐廳嘅logo
鐵觀音茶
Riesling -Rippin 2017
肉絲炒麵

肉絲炒麵不太油,只是豬肉質地un些
XO醬炒蘿蔔糕

王牌叉燒飯

皇牌叉燒飯,的而且確叉燒係燒得又香又好鬆𨍥
豉油雞

豉油雞肉滑,入味
蝦多士
蝦多士(香口,必吃)及窩貼
安格斯牛扒配薯條
安格斯牛扒配薯條,呢個價錢,沒太大驚喜
Mango  twist
呢個係燉奶,奶味濃郁不太甜,可以的
thx
豉油雞
蝦多士
Mango  twist
2020-10-03 1004 浏览
這間咁有 格調餐廳 都係第一次嚟, 瑰麗堂皇裝潢,侍應紳士般服務,高水準食物質素,已經差不多滿分。要讃一讃呢度環境,縱使坐滿客人,都不會太吵鬧,仍然可以一邊食,一邊同朋友暢談。

對於Rosewood Hotel, 個人係有點情意結的,上一次到了扒房HENRY,喜歡那美麗既景緻,還有一分華麗既氣派,有一分令人沉醉既氛圍。 這次來到了Holt’s Café,相對係親民地道一點既選擇,特別那神級叉燒飯更係必試既名物呢~接骨木氣泡飲 飲料方面原本係沒甚麼想法既,後來看到了有接骨木氣泡飲既選擇,內有蘋果汁、檸檬、接骨木、薄荷、梳打水, 很容易入口,就係甜甜的好喝。凱撒沙律想要點一個菜類既,名字上看來平凡既凱撒沙律用左原片既羅馬生菜,一層疊一層的,加上巴馬臣芝士和鯷魚係另有一分鹹香感,簡單就是美。芝麻蝦多士難得的晚餐也能吃點心,當中既芝麻蝦多士相當香口,油而不膩,蝦既部分亦係相當爽口,好吃!神級叉燒飯來到了總點既部分,用上既係西班牙黑豚肉叉燒、日本有機煎蛋、山形大米葱油飯,配古方秘製陳年醬油,山形大米係分外既好吃,西班牙黑豚肉叉燒走既係腍身、入味既質感很附合好吃新派叉燒既條件。鮮茄焗西班牙黑豚豬扒飯熱燙燙既飯,飯既茄香味係獨特既,相對前者而言,這是來得有點較平實的。甜品來到ending既部分,作結甜品係蛋撻和芒果布甸,前者不錯,後者既芒果肉滿滿,大顆之餘也很甜。看見餐廳的

接骨木氣泡飲

凱撒沙律

芝麻蝦多士

神級叉燒飯

鮮茄焗西班牙黑豚豬扒飯

甜品

看見餐廳的人好像越來越多了,畢竟餐廳經營不容易,很希望情況可以一直好下去吧。

Holt’s Café

網址: https://s.openrice.com/QrbS0SLy4W0~uGE4CAA

地址: 尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓

電話: 38918732
2020-09-29 823 浏览
holt's cafe其實食中菜為主, 有點心, 但環境好西化, MENU都有少少西餐就咁睇, 真係唔知係酒黎, 其實我覺得個容器可以換一換呢個吞拿魚沙律真係好好食, 係真係好食LOL呢個薯蓉又好好食, 勁軟綿綿, 面頭的蒜粒又脆龍蝦意粉又係好好食, 第一次食呢種長度的意粉仲有蛋糕送~呢間餐廳網上BOOK時會問你洗唔洗比定幅相佢, 等佢預先認得你然後你一到就同你打招呼....好變態, 但實在係做得好足 亦會比BOX你TICK你係有咩occasion慶祝, birthday都有分male/female, 揀番相應蛋糕比你, 真係好細心而家餐飲界得番酒店餐廳會注重細節, 有時的確係over左但老實講, 而家食野愈來愈貴, 唔計快餐, 普通餐廳2個人都可能過300, 稍為食好DD又過800但服務唔會太好, 又唔係靚環境, 又唔係真係好好食咁不如食少2間呢類餐廳, 比多幾百去一次酒店餐廳食, 個服務真係好好多, 同埋個境一定有保證
就咁睇, 真係唔知係酒黎, 其實我覺得個容器可以換一換
呢個吞拿魚沙律真係好好食, 係真係好食LOL

呢個薯蓉又好好食, 勁軟綿綿, 面頭的蒜粒又脆
龍蝦意粉又係好好食, 第一次食呢種長度的意粉
仲有蛋糕送~

好變態, 但實在係做得好足
而家餐飲界得番酒店餐廳會注重細節, 有時的確係over左
但服務唔會太好, 又唔係靚環境, 又唔係真係好好食
2020-01-02
2020-09-18 1227 浏览
以為酒店餐廳會好易搵啦 ,點知從 k11musea ,分別問咗五個職員,(因各人指示方向都唔同),最後去返地面先入到酒店,其實商場有餐廳入口的,但真係好隱蔽, 知點行,都未必知點講!😞 可能因為己訂咗點心下午茶, 所以剛坐低就即送來, 用小玻璃杯裝住的,月光白茶,再點埋跟餐的椰子服特加白牡丹茶,鳳凰蜜蘭熟香茶,侍應就離開,有D似去咗茶餐廳。疫情期間,餐廳冇準備放口罩用嘅 紙餐巾或消毒紙巾 ,咁當然先去洗手啦,先喝光枱上的月光白茶(微暖,茶味普通)再離坐,比較安心,但剛起身,餐茶又送到 , 侍應生見到我哋離開座位 ,仍照放咗喺冇人坐嘅枱面由於唔係一壺上,係已泡好的大杯再自己倒入细杯咁飲, 直到我哋返嚟 ,茶當然凍咗喇 亦都飲得唔係好放心!影響心情下,所以跟著上的蝦餃,鲍魚燒賣,都唔記得影相就食咗,但就係全份餐最好味的。凉了的,椰子服特加白牡丹茶,椰味太濃唔係好接受,大杯茶飲完,侍應生會再幫你拿走去添茶,但唔係即泡,即飲,欠茶香!蝦多士好油,义燒酥普通好快又上埋甜品喇,加了燕窩,金箔的蛋撻味道一般。驢打滾,是糯米皮包豆沙,面有黃豆粉,太甜。楊枝甘露,也沒有驚喜,但這個價錢的下午茶,加埋環境

蝦多士好油,义燒酥普通

好快又上埋甜品喇,加了燕窩,金箔的蛋撻味道一般。
驢打滾,是糯米皮包豆沙,面有黃豆粉,太甜。
楊枝甘露,也沒有驚喜,但這個價錢的下午茶,加埋環境,算抵食的了。
2020-09-15
用餐优惠
信用卡優惠
2020-09-07 1633 浏览
食過兩次都覺得好好食!#乾炒牛河 好食 🍝香,有wok氣,食到底都唔會覺得好油#牛油果火雞三文治 好食 🥪啲料係勁豐富仲有佢薯條好似麥當勞,不過就冇「油益」味!熱食好“正”! #麥當勞薯條 🍟#葡國雞焗飯 好食…🥘 個飯仲要係炒底,啲雞唔會醃到死咸!#蝦餃 好食 🥟 原隻蝦,有蝦味#燒賣 好食 🥡 仲要有帶子,而且你會食到帶子味!#春卷 好食 🌯 香脆乾身,唔係油淋淋#餐飽熱騰騰 🥖樣樣都好好食 😋 #充滿愛❤️ 每次食完都飽到食唔到甜品,係唯一可惜。整體,除咗價錢一定比起茶餐廳貴,其他都係over standard食物。5 🌟 🌟 環境。5 🌟 🌟服務。5 🌟 🌟價錢。都係 5🌟🌟貴
食過兩次都覺得好好食!

#乾炒牛河 好食 🍝
香,有wok氣,食到底都唔會覺得好油

#牛油果火雞三文治 好食 🥪
啲料係勁豐富

#葡國雞焗飯 好食…🥘
個飯仲要係炒底,啲雞唔會醃到死咸!

#蝦餃 好食 🥟
原隻蝦,有蝦味

#燒賣 好食 🥡
仲要有帶子,而且你會食到帶子味!

#春卷 好食 🌯
香脆乾身,唔係油淋淋

#餐飽熱騰騰 🥖

樣樣都好好食 😋 #充滿愛❤️
每次食完都飽到食唔到甜品,係唯一可惜。

食物。5 🌟 🌟
環境。5 🌟 🌟
服務。5 🌟 🌟
價錢。都係 5🌟🌟貴
2020-09-06
2020-06-30 7992 浏览
因為之前都係黎瑰麗飲野同食cake 多,原來Butterfly patisserie 入面內有乾坤,重有一間Holt’s cafe,裝修同出面大致一樣,但空間感遼闊好多,但你估唔到嘅係,佢嘅餐牌係中菜加西餐,叉燒遇上斧頭扒,會唔會只想今晚擦著愛火花唏野~1號佳麗,係我最愛嘅!水牛芝士番茄沙律~簡單!直接!將圓轆轆嘅莫扎里拉起司,配上多種唔同嘅溫室蕃茄,略加調味,愛嘅就係佢嘅簡單,撕開好似雲朵嘅芝士,配上甜甜嘅蕃茄,邊個可以抗拒到出名嘅長腳蟹沙律,蟹肉同牛油果均勻咁分布喺沙律菜嘅每一頁內,好似成人故事書咁,每揭開一頁都內容豐富,充滿味道!叉燒,我對佢又愛又恨,集半肥瘦嘅豬肉,甜美嘅蜜糖,燒到嬌艷欲滴...烘燶嘅脆邊~可唔可以唔好誘惑我生牛肉他他分量十足,將生蛋黃鹹堤魚,撈入牛肉他他,嗚呀!好滑,牛味相當重,加上堤魚,帶點咸香,太銷魂啦!黃金蝦個鹹蛋味相當之出,我都好鍾意食鹹蛋味嘅嘢,但奈何真係太油膩....同食親鹹蛋炒嘅餸都好多泡泡,如果有方法可以改善嘅話就好啦!?龍蝦意粉嘅意粉係handmade ,煙韌適中,而且佢捲起嘅部份相當掛汁!龍蝦彈牙,茄汁香濃,齒頰留香主角斧頭扒出場,我影唔出

唏野~
水牛芝士蕃茄沙律
1號佳麗,係我最愛嘅!水牛芝士番茄沙律~簡單!直接!

將圓轆轆嘅莫扎里拉起司,配上多種唔同嘅溫室蕃茄,略加調味,

長腳蟹沙律

好似成人故事書咁,每揭開一頁都內容豐富,充滿味道!
燒叉燒

可唔可以唔好誘惑我
生牛肉他他
生牛肉他他分量十足,將生蛋黃鹹堤魚,撈入牛肉他他,

嗚呀!好滑,牛味相當重,加上堤魚,帶點咸香,太銷魂啦!
黃金蝦
龍蝦意粉

龍蝦彈牙,茄汁香濃,齒頰留香
巨型斧頭扒
主角斧頭扒出場,我影唔出佢嗰種震撼!但係佢一塊扒夠我哋六個人分,綽綽有餘!

焗嘅火候啱啱好,肉汁充足,肉質柔嫩,最點精係嘀焗蕃茄,好甜好好食呀!
威士忌榛子拿破崙蛋糕
圓形嘅係威士忌蛋糕,雖然係威士忌味好少,但佢嘅蛋糕仔浸滿晒糖水,好濕潤都好特別

右手邊係榛子蛋糕,我覺得最好食係個榛子!味好香好突出~而拿破崙蛋糕水準正常

呢度嘅侍應者們相當親切,細心講解,令到我哋知道大概嘅份量唔會叫多,又留意我地嘅需要,價格係酒店黎講好公道,唔貴!

今次冇試佢太多中式野,下次要試多嘀

水牛芝士蕃茄沙律
長腳蟹沙律