2019-03-19 427 浏览
這間千層蛋糕店離我的公司不遠,所以周不時我們都會買這家的千層蛋糕做下午茶☕️~款式多味道好價錢又不貴!我個人是很推薦的~而今次因爲有同事生日的關係,所以我們一次過買了8件作生日蛋糕~可以一次吃到那麼多種口味好幸福喔~🤤鐵觀音味~如果你是不愛吃太甜的,可以買這個!是我最愛的口味,清香完全不會膩~這間的流心系列很受歡迎👏🏻今次分別買了阿華田流心和抹茶流心!阿華田味很濃~ 而抹茶味甜度剛好,有茶味🍵還回甘!第一次食柚子味~入面還有柚子肉喔!覺得柚子跟千層蛋糕味道不是很夾!曲奇味和香芋味,我覺得是偏甜的~愛吃甜的可以叫這2款~這家店我很喜歡😘會繼續支持!

曲奇味和香芋味,我覺得是偏甜的~愛吃甜的可以叫這2款~

這家店我很喜歡😘會繼續支持!

2019-03-15
2019-02-02 796 浏览
今次嚟試吓呢間樓上舖嘅千層蛋糕喺Instagram已經見到有好多人都話好好食今次放工終於可以黎試吓呢度嘅蛋糕水準由於今次係朋友生日而且佢好鍾意食千層蛋糕所以就買咗六款唔同味道嘅千層蛋糕而當中覺得最好食嘅係玫瑰味同埋抹茶味兩款蛋糕絕對可以媲美大型千層蛋糕店,個皮薄而且啲奶油味都好好食,如果唔想買一個蛋糕慶生嘅話買唔同款式千層蛋糕嘅錢件亦都係一個唔錯嘅選擇可以試到唔同種類亦大飽口福下次生日可以試吓再幫襯
下次生日可以試吓再幫襯
跟朋友約了去觀塘Party Room,就去附近的工廈買外賣蛋糕上去吃。看到ig寫是90後創業,希望支持一下🤗我們買了6個味道,一半好味一半普通,不過以這個價錢是不錯的選擇,而且每日都有十多款口味,我在WhatsApp 問店主問題,對方也很有禮貌回答👍🏻外盒包裝很可愛☺️我們點了六款味道一起share。幸好我先吃味道較淡的茶味,因為之後回頭再吃已無咁突岀。🍰鐵觀音🍰最淡的一款,茶味也不夠濃,希望可以加重鐵觀音的茶味。🍰伯爵茶🍰最期待的一款,茶味較上一款突岀,喜歡清淡口味的會喜歡。🍰牛乳🍰很濃郁的奶味,也較多汁(?)🍰焦糖燉蛋🍰明顯地甜很多,如增加焦糖的焦香可能更佳。🍰阿華田🍰濃濃的阿華田味,蛋糕面也有阿華田粉,我喜歡濃味的朋友很中意。🍰橙味🍰比較失望的一款。雖然是很濃的橙味,可是味道有點假🙈
看到ig寫是90後創業,希望支持一下🤗

千層蛋糕

外盒包裝很可愛☺️

🍰牛乳🍰很濃郁的奶味,也較多汁(?)

🍰焦糖燉蛋🍰明顯地甜很多,如增加焦糖的焦香可能更佳。

🍰橙味🍰比較失望的一款。雖然是很濃的橙味,可是味道有點假🙈

外卖自取
2019-01-19 717 浏览
未返屋企蛋糕已經爛左一大邊,平時買其他店係冇這個問題,因為人地會貼一貼個位,這間不會 ,最好堂食,外賣幾個站都危險,結果回家努力左左右右咁整返二個蛋糕正常d先照相,一咬伯爵茶味,奶味就有,茶味去左邊?如果去xxxx m食開,這個頂下癮都唔得,太差了,巨峰味太假了。
2019-01-13 568 浏览
因爲成日行過觀塘工廈個邊,間中都會睇下有咩特別野食下之前試過一次覺得尼間啲cake幾好,個次係食榴連,今日朋友生日就訂左八味盒真心好好味!提子果個可能對某啲人尼講會甜左啲,但其他真心唔係得個色,係真係香同好味一次過試哂咁多味真係幾正!
因爲成日行過觀塘工廈個邊,間中都會睇下有咩特別野食下

一次過試哂咁多味真係幾正!
2018-12-13
庆祝纪念
生日
2018-12-28 615 浏览
身為一個重口味foodie, 榴槤絕對係小編嘅其中一個friend黎!🤣 呢間小店除咗有常見口味,竟然有我呢個fd做千層蛋糕,佢遇上千層後,味道又如何呢?🤔答案係好食嘅!每層嘅cream都有榴槤肉,無論係聞定係食,榴槤味都係衝出黎!😍 但班戟比起伯爵茶款嗰件乾身啲,但未至於乾到吞唔到嗰款!🙈 價錢平啲,所以層數都普通款嘅少⋯🤗 如果你都係榴蓮愛好者,可以一試!呢個價錢,呢個質素絕對唔會令你失望!🤤
2018-12-20 444 浏览
自問小編對於食件$7x起跳嘅蛋糕感到奢侈,小店嘅價錢簡直係貼地,好適合我呢啲窮L!😭👏🏻呢一間小店由網店嗰陣,小編已經follow緊佢哋,佢哋開咗實體店後,都一直搵唔到機會試,早排終於可以去朝聖喇!🤗佢哋嘅蛋糕口味每日都唔同,小編竟然離棄抹茶,反而試咗伯爵茶味!🤭 成件蛋糕都充滿茶香,餅皮層數多&唔乾,cream又夠滑再加上30幾蚊嘅價錢CP值超高,完全冇挑剔可言!😍 小編可以為咗件蛋糕再出嚟食多次!🤪
觀塘工廈不嬲都係美食集中營今次同男友由駱駝漆既高層掃到落低層個陣係中層發現呢間近排好熱門既千層蛋糕小店都係由一啲年輕人去投身呢個甜品既行業,而呢一間係ig 眾多之中都算有名個日叫左個玫瑰千層,$30多蚊其實本身自己都唔多鍾意玫瑰陣味但因為比佢既外表吸引了~發現玫瑰陣味都幾假,同埋太甜而且千層既皮實在太厚啦不過勝在佢既cream夠滑,而入面食到少少玫瑰花我覺得整體都太軟身,可能係因為唔夠多層皮,cream唔夠厚實!而食後唔會覺得好漏~有時都要支持呢啲小店畢業投身飲食業,係需要別人支持咁先唔會令連鎖既舖頭食曬~推介:  /5
觀塘工廈不嬲都係美食集中營
今次同男友由駱駝漆既高層掃到落低層個陣
係中層發現呢間近排好熱門既千層蛋糕小店

玫瑰千層

個日叫左個玫瑰千層,$30多蚊
其實本身自己都唔多鍾意玫瑰陣味
但因為比佢既外表吸引了~

發現玫瑰陣味都幾假,同埋太甜
而且千層既皮實在太厚啦

不過勝在佢既cream夠滑,而入面食到少少玫瑰花
而食後唔會覺得好漏~

有時都要支持呢啲小店
畢業投身飲食業,係需要別人支持
咁先唔會令連鎖既舖頭食曬~

推介:
2018-11-13 775 浏览
觀塘工廠大廈眾多除咗某啲名牌開倉集中喺觀塘之外當中仲有好多隱世樓上鋪有賣喼、賣零食、賣時裝仲有一啲餐廳當日我就喺駱駝漆大廈行街誤打誤撞見到呢一間賣蛋糕嘅鋪頭見到有少少肚餓就入去食咗一個蛋糕喇香檳提子千層蛋糕佢令我有啲驚喜嘅係千層蛋糕嘅味道款式都幾多我都揀咗一陣先決定到要呢一款香檳提子千層蛋糕一入口覺得提子味足夠,而且幾香又唔會好甜忌廉質地都唔錯,不過有少少乾千層蛋糕嘅皮都稍為厚咗啲不過整體上都唔錯,味道少有呢一點加番少少分
觀塘工廠大廈眾多
除咗某啲名牌開倉集中喺觀塘之外
當中仲有好多隱世樓上鋪
有賣喼、賣零食、賣時裝
仲有一啲餐廳
當日我就喺駱駝漆大廈行街
誤打誤撞見到呢一間賣蛋糕嘅鋪頭
見到有少少肚餓就入去食咗一個蛋糕喇

香檳提子千層蛋糕

佢令我有啲驚喜嘅係千層蛋糕嘅味道款式都幾多
我都揀咗一陣先決定到要呢一款香檳提子千層蛋糕
一入口覺得提子味足夠,而且幾香
又唔會好甜
忌廉質地都唔錯,不過有少少乾
千層蛋糕嘅皮都稍為厚咗啲
不過整體上都唔錯,味道少有
呢一點加番少少分
2018-10-28 640 浏览
If you are looking for some inexpensive mille crepes, this is the right place. It is a hidden gem in Kwun Tong - Holam Bakery. All cakes are freshly made daily with over ten flavors to choose. I ordered a Purple Yam Mille Crepe, and it was light and delicious. The crepe was layered with purple yam cream and bite-sized pieces of purple yam, which gave it a strong flavor. Compared to the mille crepes I’ve tried in Vancouver, its sweetness was fairly subtle. This shop offers an assortment of unique flavors, including Ovaltine Lava, Cookie & Cream, Honey, Taro, and more. I will return for more!
2018-04-21
  • Purple Yam Mille Crepe
2018-10-27 678 浏览
行過見到有人買緊一盒,就八掛睇下賣咩既😯千層蛋糕🍰朋友仔行到攰攰地就望下有無位坐,見到有位即睇有咩蛋糕食😂舖仔細細都有啲疏化位坐下仲有啲props借黎影相呃like,老闆真係心明而家啲女仔心理😂🤔🤔🤔花多眼亂~我同佢都係綠茶控兩個都選左綠茶流心,但無理由兩件一樣架,咁就一件試新野鐵觀音千層賣相整齊美觀,層層相間要相當密,皮薄,cream唔厚,用叉切無乜變型。閒落無乜香味食都無乜味⋯⋯唔夠甜吊唔起個茶味又唔係有種茶甘味呢件流心綠茶千層,中間有一pat綠茶cream~又係望到賣相唔錯。食落就覺得呢個好食好多,綠茶夠味唔會多到苦,唔會死甜食左兩件都唔係漏,CP值高過ladyM太多😂
新野鐵觀音千層

綠茶千層

食左兩件都唔係漏,CP值高過ladyM太多😂
2018-10-07
綠茶千層
2018-08-23 1013 浏览
紫薯千層賣相十分吸引可能千層雪左一段時間,但拎出雪櫃無幾耐我就食,一開始果幾啖餅皮仲係硬實既、cream仲未溶,入口係實既,整體無咩層次同口感,淨係第一啖入口果陣有紫薯味,之後就無咩味,有啲失望...慢慢食落去先發覺原來要等佢解凍耐啲先食,會好食好多😭餅皮軟左之後更易入口,會更分明咁睇到餅皮同cream既層次,餅皮係淡紫色,好療癒。面頭既餅皮會厚啲,撒左紫薯粉令紫薯味道更出。cream既淡淡紫薯味亦每一啖都品嚐到,口感變得細膩同軟滑。Cream味道啱啱好,唔會過甜,一個人可以輕鬆ko成件千層中間仲夾雜左幾粒紫薯粒仔增加口感添。所以,一定要解左凍先好食,唔好同我犯相同既錯誤啊~不過,美中不足既係就算啱啱係雪櫃拎出黎,餅皮同忌廉都雪到硬曬,但都係好似唔夠凍,如果口感可以再凍啲就好啦!同埋食完雖然有飽足感,但可能係食cream,似食左陣風,滿足感冇食其他cake咁大><其實想試抺茶流心,可惜今日無啦~解凍前味道真係麻麻,解凍後變得creamy,不過整體而言,質素一般、冇驚艷既感覺,可能未必會再試
紫薯千層

紫薯千層賣相十分吸引

慢慢食落去先發覺原來要等佢解凍耐啲先食,會好食好多😭
Cream味道啱啱好,唔會過甜,一個人可以輕鬆ko成件千層

中間仲夾雜左幾粒紫薯粒仔增加口感添。
所以,一定要解左凍先好食,唔好同我犯相同既錯誤啊~

其實想試抺茶流心,可惜今日無啦~

2018-08-16 1675 浏览
很嚐甜的我一直很想試網店賣的蛋糕甜品,價錢不算昂貴之餘質素又有保證。這次為了慶祝母親生日,知道她也喜歡咖啡口味,我便短訊了店鋪小訂了一個 6 吋咖啡千層蛋糕 ($190),。由觀塘站約步行 7 分鐘便到門市,雖然距離不遠,但是當天下午炎熱,有點擔心蛋糕在下班時段回家後變形。領取蛋糕時,店主說他們沒有任何咖啡千層蛋糕的存貨,相信是下單之後內部溝通有誤會,為此致歉。他指可以即時轉作當時其他有存貨的口味而不需另補差額。跟家人商量後,轉了曲奇流心千層蛋糕 ($200)。經過 1 小時的車程,一回家便將蛋糕貯藏,幸好其賣相仍然正常。蛋糕味道沒有想像中過甜,稱得上大眾化的口味。千層質感有但能做得再分明,班戟餅皮厚度平均和可以接受,若稍為乾身和薄一點則更佳。忌廉厚度剛好,混在忌廉裡的曲奇餅碎份量及粗幼度適中,不太甜膩還帶點奶香。流心餡料部分不算多和澎湃,倒是非常濃郁可口,連班戟一起吃時質感更豐富。雖然這次貨不對辦,但總算處理得宜,叫做物有所值,惟小店在百忙之中謹記要核對訂單。
2017-08-17
15 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
生日
2018-08-10 1175 浏览
生日朋友帶我去食蛋糕,由於大家都無食午餐,所以三個人叫左六舊,試左好多味!• 紫薯牛奶千層 (1/5)紫薯味有的,但係個種人工既味道,好甜,而且成件蛋糕比較粗糙唔得滑又好滯。• 伯爵茶千層 (2.5/5)無乜伯爵茶味,好淡,但甜度適中。• 蜂蜜千層 (2/5)無乜蜂蜜味,只覺得係一件超甜既原味千層。• 玫瑰千層 (2.5/5)有玫瑰味,但覺得陣味好人工,而且好甜。• 曲奇流心千層 (4/5)覺得比較好既一件,甜味較為適中,而且oreo味又夠。• 抹茶千層 (2.5/5)抹茶味弱,不過尚算食得出,比伯爵茶稍為好少少,但呢舊似乎係擺過夜,皮好乾硬。
• 紫薯牛奶千層 (1/5)
• 伯爵茶千層 (2.5/5)
無乜伯爵茶味,好淡,但甜度適中。
• 蜂蜜千層 (2/5)
無乜蜂蜜味,只覺得係一件超甜既原味千層。
• 玫瑰千層 (2.5/5)
有玫瑰味,但覺得陣味好人工,而且好甜。
• 曲奇流心千層 (4/5)
覺得比較好既一件,甜味較為適中,而且oreo味又夠。
• 抹茶千層 (2.5/5)

2018-07-29 1534 浏览
今日去觀塘幫某公司影相,所以順便帶閨蜜嚟食蛋糕,之道一直有follow佢地IG,每日都有唔同味道,真係好吸引。因為收工先過去,所以打電話去hold起咗4件(拎返去同屋企人分享)。去到Holam bakery先喺凍櫃選擇蛋糕,然後拎入去堂食。我選擇咗特濃芝士千層,餅皮好簿,質地軟滑,有蛋香,芝士味濃。外帶買左阿華田流心、抹茶流心、曲奇流心同特濃芝士,4件 $150。因為出街出左5小時⋯返屋企變咗形(係我既問題)但唔影響味道,抹茶味道濃縮,帶微微回甘味,好有茶香。曲奇千層蛋糕,忌廉入口溶化,層層平均,甜度適中,係小朋友首選。下次再去試其他

特濃芝士千層蛋糕

抹茶流心千層蛋糕

因為出街出左5小時⋯返屋企變咗形(係我既問題
)但唔影響味道,抹茶味道濃縮,帶微微回甘味,好有茶香。

下次再去試其他
2018-07-28