2019-10-05
小妹搵到新工,要同相處左一年嘅同事道別。環顧觀塘工廈區,都係得美心西餅,想搵啲特別啲嘅餅,就係IG搵到呢間本地小店。佢地主打千層蛋糕,每日都有唔同味,會係IG update,亦可以Whatsapp佢地問同埋留起啲想要嘅味。公司人唔多就買左20件,預多左幾件帶返屋企自私食。上到駱駝漆攞餅,舖位比想像中闊落,除左雪櫃位仲有張梳化茶几可以坐低堂食,裝修亦都幾舒服。當日佢地有十幾隻口味揀,我買左呢幾隻:焦糖燉蛋、海鹽檸檬、香芋牛奶、提子、伯爵茶、烏龍茶、朱古力。佢地仲有流心味道,但我由於要拎出拎入又要派人,癈事啲流心麻煩,就留返下次親身去試味。千層蛋糕又好睇又多味道揀,同事一致讚好。派餅嘅時候office氣氛即刻活潑起黎,仲問我點搵到咁正嘅小店。味道上同事都覺得唔錯,話朱古力味幾濃郁。我目前試左焦糖燉蛋、伯爵茶同烏龍茶。伯爵茶個香味出啲,但兩隻茶味都唔算好濃。焦糖就好香,可以一試。而且抵讚係30嘅價錢黎講性價比好高,屋企附近日本餅店嘅千層蛋糕細舊過佢,仲有海綿蛋糕做底唔係100%千層蛋糕。小店真材實料,口味又創新,值得多多支持!