小妹搵到新工,要同相處左一年嘅同事道別。環顧觀塘工廈區,都係得美心西餅,想搵啲特別啲嘅餅,就係IG搵到呢間本地小店。佢地主打千層蛋糕,每日都有唔同味,會係IG update,亦可以Whatsapp佢地問同埋留起啲想要嘅味。公司人唔多就買左20件,預多左幾件帶返屋企自私食。上到駱駝漆攞餅,舖位比想像中闊落,除左雪櫃位仲有張梳化茶几可以坐低堂食,裝修亦都幾舒服。當日佢地有十幾隻口味揀,我買左呢幾隻:焦糖燉蛋、海鹽檸檬、香芋牛奶、提子、伯爵茶、烏龍茶、朱古力。佢地仲有流心味道,但我由於要拎出拎入又要派人,癈事啲流心麻煩,就留返下次親身去試味。千層蛋糕又好睇又多味道揀,同事一致讚好。派餅嘅時候office氣氛即刻活潑起黎,仲問我點搵到咁正嘅小店。味道上同事都覺得唔錯,話朱古力味幾濃郁。我目前試左焦糖燉蛋、伯爵茶同烏龍茶。伯爵茶個香味出啲,但兩隻茶味都唔算好濃。焦糖就好香,可以一試。而且抵讚係30嘅價錢黎講性價比好高,屋企附近日本餅店嘅千層蛋糕細舊過佢,仲有海綿蛋糕做底唔係100%千層蛋糕。小店真材實料,口味又創新,值得多多支持!

2019-10-02 794 浏览
上網甘岩見到呢間自家整制千層蛋糕,好多人食過都推介,見佢地址係我公司附近我就買左4件切餅黎試下。切餅價錢平均大約三十零蚊一件,買whole cake既話其實平啲。不過由於我未試過,想試下唔同口味就決定買切餅。第一次買左特濃榴槤,曲奇牛乳同海鹽檸檬。開頭諗住放埋一齊會好大陣榴槤味,但原來榴槤會獨立包裝,呢樣覺得好貼心3種味都好好食,除左cream味之外仲有蛋皮既蛋香味,下一次會再order其他味黎試下。

2019-09-25 745 浏览
Office的乖乖女同事終於過probation, 所以請一聚同事食好嘢!乖乖女今次選了一間位於觀塘的餅店,此店原本應該是網店;後來出名後才在觀塘開實體店!!!!!!!乖乖女買了不同的口味!包括伯爵茶味,黑糖珍珠味,香芋奶味等等!而自己最後選擇了阿華田千層蛋糕!咬了一口, 覺得這個阿華田千層蛋糕十分鬆軟, 而且有很重的阿華田味!口感頗佳! 而聽乖乖女講, 蛋糕只是售30餘一件,以此質素來說, 性價比甚高!!!

2019-09-25
下午茶
  • 曲奇流心千層蛋糕
2019-08-20 843 浏览
好運氣🎐咁岩經過Ho Lam bakery 好想食!!!諗住睇下仲有咩味切件蛋糕但係就快到關門時間七點半樓下上樓條隊排咗好耐終於上到去俾手機佢睇問一問仲有冇八味千層蛋糕都係諗住問下 冇就買細件嘅算點知俾我喺關門前買到最後一個嘅限定的八味千層蛋糕 唔係成日出一次過食到8種味道 好開心🥳返去同細佬補祝生日🎂❤️❤️❤️-8味:牛奶,海鹽檸檬,藍莓,曲奇,抹茶,香芋,伯爵茶,焦糖咖啡😋好多cream超鍾意又唔會太甜
好運氣🎐
咁岩經過Ho Lam bakery 好想食!!!
諗住睇下仲有咩味切件蛋糕
返去同細佬補祝生日🎂❤️❤️❤️
好多cream超鍾意
又唔會太甜
2019-07-30 990 浏览
👭Holam Bakery(觀塘)👭特濃榴槤千層 $3638見到寫住<特濃>二字就衝動地買左一件黎試下😆,但38食左第一啖就感到失望了🙈估計佢地係選用金枕頭,所以榴槤味道唔算香濃,而且千層皮較厚同嚡,食落都唔creamy。食唔出千層蛋糕既爽快感😢可能呢個口味佢地做得無咁出色掛...建議下次試下其實口味😝推薦度:4.5/10🏠觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座4樓I室🕐12:00noon-7:30pm
👭Holam Bakery(觀塘)👭

特濃榴槤千層 $36

推薦度:4.5/10

🏠觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座4樓I室
🕐12:00noon-7:30pm
2019-07-01 907 浏览
今次慶祝🐢🍯嘅開心日子就試咗呢間IG幾出名嘅千層流心蛋糕 @holam_bakery 1️⃣曲奇流心千層蛋糕🍰Oreo曲奇🍪鋪滿左係蛋糕嘅上面,成個千層蛋糕唔會好甜,反而覺得淡淡地,濕度適中,而且食落去唔會覺得好膩。千層蛋糕中間嘅流心,唔會話一切🔪落去就流晒出嚟,仲食到少少奶香味添。🙆🏻‍♀️美味指數:6.89/10💡整體來講,唔鍾意食咁甜,就不妨可以試吓呢個。
1️⃣曲奇流心千層蛋糕🍰
🙆🏻‍♀️美味指數:6.89/10
💡整體來講,唔鍾意食咁甜,就不妨可以試吓呢個。
2019-06-27 788 浏览
-網上很火的一家千層蛋糕店💕我幾乎所以口味也點了😆🤟🏻 🌷玫瑰味💟香芋mix牛乳💜紫薯🍶伯爵茶🍓士多啤梨🍫阿華田☕️咖啡價格大概$2x-$3x 👩🏼‍💻每天有的口味也不一樣👀比較喜歡的是伯爵茶和玫瑰味 很香很濃💋有時會推出8味裝 組合成為一個蛋糕🤝可看圖三🤓才大約兩百塊____________________________score:7/10 地址:觀塘駱駝漆三期4樓I室
網上很火的一家千層蛋糕店💕

____________________________

score:7/10
地址:觀塘駱駝漆三期4樓I室
2019-06-18 4948 浏览
隨著時代的轉變,愈來愈多網店開業,在網上開的形式跟實體店不一樣,可能會比實體店好,也可能會更壞,不論如何,這總算是一種趨勢。那間網店因為生意很好,在很久之前開了實體店,當然有不少人光顧,而且重點是,這間小店是由一位90後的男生開創的,確實厲害啊。到了觀塘的駱駝漆大廈,上到 Holam Bakery那層,便發現到它的蹤跡,去的時候還真有點趕急,因為小店的關門時間為7時半,吃完既晚飯去也不夠時間,只好在晚飯前先吃甜品。小店以千層蛋糕為主,口味也算多,還擔心7時正才去到會有很多款式都賣光了,還好不是。裡面的環境一點也不大,有一些簡單的佈置,還有兩張小小的沙發,可能因為小店本身是網店,也以網上的生意為主,所以並沒有花很多的心思在實體店上。先點了一款抹茶流心千層蛋糕,由側面的角度去看,不難發現流心的位置,左側和右側都有的喔。最頂部的是大量的抹茶粉,抹茶粉的味道像我們在元X壽司喝抹茶的抹茶味🤣甘香但不苦抹茶千層的味道也是這樣。有點失望的是,流心的部分不多,僅僅是我們看到的兩邊。曲奇味的千層蛋糕還真夠特別的,頂部是大量的oreo曲奇,千層蛋糕的每一層都有一點曲奇碎,使得千層蛋糕的曲奇味更明顯,但跟抹

抹茶流心千層

曲奇味的千層蛋糕還真夠特別的,頂部是大量的oreo曲奇,千層蛋糕的每一層都有一點曲奇碎,使得千層蛋糕的曲奇味更明顯,但跟抹茶流心千層有同一個缺點,就是流心的部分不夠多。

曲奇流心千層

另外還點了兩款千層,分別是伯爵茶千層和牛乳千層,伯爵茶的伯爵味甘香,伯爵味不算很濃
反而牛乳千層令我覺得驚喜,牛乳的味道濃,質感也滑溜溜,甚至有點在喝牛奶的感覺呢。
曲奇流心千層
2019-06-18 655 浏览
3/6/2019 @ 觀塘 Holam Bakery朋友生日喺呢間舖頭訂咗個蛋糕: 香芋mix牛乳千層蛋糕, 預先whatsapp同舖頭定 到時候就可以直接攞…有啲遺憾我哋明明生日牌想寫嗰隻字寫錯咗……雖然係六吋蛋糕但係睇落都幾大個, 一打開了陣陣嘅香芋香味, 原本仲驚香芋食落會好飽,但係蛋糕整得非常之軟熟,可能大部分都係cream嘅關係,唔會令到你有好飽肚嘅感覺,反而唔膩之餘,好香滑細軟!看得見的千層蛋糕,數不頓的層數, 千層蛋糕嚟講佢都真係幾高質 因為每層病唔會太硬或厚, 唔會濟
3/6/2019 @ 觀塘 Holam Bakery

2019-05-21 862 浏览
放假帶契女出嚟親子餐廳玩,好姊妹話記得附近有間千層蛋糕店食過幾好食,決定要買外賣返屋企做晚飯後甜品😋我哋買完外賣之後仲行咗一陣街先返屋企😆可能天氣太熱喇,仲要由觀塘番將軍澳咁遠。就算我哋將蛋糕放喺雪櫃雪咗幾個鐘先拎出嚟食但蛋糕都已經溶溶地😅我地買左蜂蜜千層蛋糕同伯爵千層蛋糕,真係食得出好濃同清香嘅蜂蜜味,但伯爵嗰件嘅味就唔係好出。我覺得下次可以試埋其他味道,但一定要堂食先夠凍,應該會好食好多🤣
2019-05-16
2019-05-14 646 浏览
同朋友去觀塘行街,工業區美食多。行到累就見到呢間Holam Bakery ,主打crepe cake,馬上去試試由於是假日的關係,而且座位十分少,排隊人流十分多。最後揀選左2款Cake:Earl Gery伯爵千層蛋糕;Chocolate cookies豬古力曲奇千層蛋糕真係好靚呀.成個外表極吸引,非常適合呃like.一層一層餅皮夾上不同口味既cream 確係吸引Earl Gery伯爵千層蛋糕: 伯爵茶味久吃不膩,茶味香濃,保持高水準!Chocolate cookies豬古力曲奇千層蛋糕:  呢個對我黎講係比較甜,但都幾好味,一口接著一口吃著 真的不知不覺吃光光每一口都很邪惡 但口感細軟香濃 好難抗拒 一試難忘
由於是假日的關係,而且座位十分少,排隊人流十分多。
每一口都很邪惡 但口感細軟香濃 好難抗拒
一試難忘
  • 千層蛋糕
2019-05-13 495 浏览
::13 May, 2019::突然好想食甜品,之前收藏咗呢間就決定今日買黎試下///只係買咗一個抹茶味外賣返去試,員工話最好1.5小時內放返入雪櫃。返到去有小小傾斜,流心流咗出黎,最好都係堂食。///皮夠薄,cream都ok滑,抹茶味夠重,岩抺茶控,食落唔會覺得太甜或都太溜。整體ok,係外賣傾斜,令到流心流咗出黎果個位扣咗啲分,呢方面可以加強
::13 May, 2019::
突然好想食甜品,之前收藏咗呢間就決定今日買黎試下
///
抹茶味

///
2019-05-13
抹茶味
2019-04-06 665 浏览
今天偶爾逛逛觀塘工廈,突然見到一堆人在排隊。行近才發現是裝修亮麗的小型蛋糕店。每一款千層蛋糕的味道都很特別,很有心思。黑糖珍珠味,香芋奶味,伯爵茶味,全都十分吸引。在眾多味道選擇之下,跟好友考慮了一會,最後決定嚐嚐榴槤千層。外表看來普普通通,但一放入口,我心裡嘩一聲地讚美。千層皮有口感,每啖忌廉都帶著濃濃榴槤香,還會感受到一絲絲軟熟的榴槤肉停留在口中。竟在偶爾機會,遇上工廈一小店能做出這麼出色的榴槤千層蛋糕,值得分享。
今天偶爾逛逛觀塘工廈,突然見到一堆人在排隊。
行近才發現是裝修亮麗的小型蛋糕店。
每一款千層蛋糕的味道都很特別,很有心思。
黑糖珍珠味,香芋奶味,伯爵茶味,全都十分吸引。

外表看來普普通通,但一放入口,我心裡嘩一聲地讚美。

2019-04-03 557 浏览
係工廈入面嘅寶藏呀!今日帶左個朋友上尼食千層蛋糕,佢地有好多種味揀,平均每件都係$30-40,都算合理,都幾大舊架,我地星期六下晝五點幾先到,好多味都唔係得返好多(早尼有著數🤣🤣)食落去,伯爵茶味唔算好甜,岩岩好,個口感好好,不過茶味唔算好重,可以再多啲,食落去唔會好膩。至於蜂蜜味就好香,比伯爵茶甜,但唔係over左嘅感覺佢仲有好多味都好想試!一定會再尼!同埋個店主好好,我朋友係咁問點樣整千層蛋糕,明明佢勁忙同停低答我朋友!
係工廈入面嘅寶藏呀!

佢仲有好多味都好想試!一定會再尼!
2019-03-30
2019-03-20 663 浏览
想食千層蛋糕唔一定要貴先好食嘅~呢一間係公司附近的千層蛋糕,平均都係 $30幾蚊件,味道又好,深受我地全公司人的喜愛,連男同事都會忍唔住口~今次就買左八件蛋糕賀同事生日,又可以試更多味啦~呢度嘅蛋糕本身千層皮做得好薄同好滑,每一層都有Cream~仲要有流心㗎!阿華田流心、抹茶流心 |兩個味道都唔會太甜,可以話係神還原返兩個飲品個陣味(仲有個好立克味都係神還原的~)。而流心就更加做到更香濃,有小小似飲緊阿華田咁~抹茶不會太苦都不會太重奶味~曲奇味 |食個陣會食到曲奇脆脆,曲奇味濃不會太甜,會很想加雪糕一齊食~鐵觀音味(左)、柚子味(右 )|鐵觀音茶味雖然沒有流心,但充滿茶香和較其他清香,吃完好像沒有很重的罪惡感~哈,個人非常喜歡~柚子味裡面真的有柚子,但感覺同每層都係Cream嘅Crepe Cake 不太夾~牛奶香芋味(左)、焦糖咖啡(右)|牛奶香芋味賣相較特別,白色(牛奶)和紫色(香芋)各佔一伴,顏色都幾少女Feel~這個味道我們都吃了好幾次,因為香芋味濃,與淡淡的牛奶配合得剛好。焦糖咖啡味道就焦糖味偏重,咖啡味偏淡~

阿華田流心、抹茶流心 |
阿華田流心
抹茶流心
曲奇味 |

鐵觀音味(左)、柚子味(右 )|
伯爵茶味(左)

牛奶香芋味(左)、焦糖咖啡(右)|
香芋牛奶(左)
2019-03-08