2011-11-20 139 浏览
記得兩年前某一個晚上. 和朋友到了好時中心內裏的"好時沙嗲"食飯,離開時經過"Hokahoka",看見不少日本人剛從門口開心地離開,我也再偷望餐廳裏,也有幾位日本人在裏面,心想,這麼多日本人來光顧這間日本餐廳,深信一定充滿著日本風情,所以"Hokahoka"便入了我wish list之一.對今天和姐姐約了一個15年沒有一齊食飯的朋友出來食飯,我請客. 姐姐和朋友都選擇日本菜,地點,餐廳由我選擇,講真,請朋友食飯也不能太寒酸,所以在我的wish list中,我揀選了-"Hokahoka".訂了7:30. 一來到,今次反而見到香港人多過日本人,無所謂啦!入座後,職員便為我們放了前菜,茶,而我們便看看今晚打算order什麼,但發覺Menu上的,酒類的頁數還比食物的頁數多,而且餐廳門牌附近也放了不少酒,難度"Hokahoka"酒的質素還比食物高?今晚我們兩者(食物及清酒)也會order.首先,先來一客不少openrice食家也讚賞的1) Cheese酒盜-$75如喜歡芝士的人,真的要試試這一碟Cheese酒盜. 因真的很重重芝士味道,但這個芝士味道和大型超市買的芝士來配紅酒便很不一樣了. 這C

入座後,職員便為我們放了前菜,茶,

1) Cheese酒盜-$75
如喜歡芝士的人,真的要試試這一碟Cheese酒盜. 因真的很重重芝士味道,但這個芝士味道和大型超市買的芝士來配紅酒便很不一樣了. 這Cheese酒盜味道真的剛好和清酒合拍,如配紅酒,恐怕也不一樣的風味了.
Cheese酒盜
2)蓬萊泉別撰本釀造300ml-$120
Hokahoka的menu佔了一半是酒,加上吃Cheese酒盜什能沒有清酒呢? 清酒的價錢有平也有貴,而我便揀了一枝價錢不是最平的一支來一起試試.可惜,我們三人也覺得,這枝清酒味道十分淡.相信一分錢一分貨,再貴一點的清酒質素才會高一點.
蓬萊泉別撰本釀造
3)刺身-松-$320
今晚我們三人來到松屋,剛好刺身(松)也是各刺身三片,所以我們便決定order松了.
先吃了一口三文魚,嘩,真的很fresh很新鮮,再吃帶子,鱆紅魚,吞拿魚...... 全是鮮凍的魚生刺身,真的和其他中價及放題的日本料理刺身有不同的分別,不同的分別,這兒的刺身真的新鮮很多再加上清酒,超正.
刺身-松
4)Cheese餅-58
吃完Cheese酒盜,再來一個Cheese餅.
Cheese餅真的是外脆來軟,入面的Cheese還是重重厚厚芝士味. 完全無姑寒,正.
Cheese餅
5)牛舌-$55
不少openrice食家也讚讚這一個牛舌,味道又真的不錯. 燒得好,牛舌味很香,口感適中爽口,肉質夠juice,不錯.
牛舌
6)照燒銀鱈魚-$120
這碟銀鱈魚也是同樣燒得很香口,魚也是滑滑的,皮也是脆脆的,煎起來一點也不油. 和其他日本餐廳及母親大人在凍肉鋪買的銀鱈魚真的是很大分別,完全明白什麼是一分錢一分貨,因一件細小的銀鱈魚價錢已經是-$120
照燒銀鱈魚
7)KAKI HURAI-$80
很喜歡Hokahoka 的炸物,真的炸得黃金香脆,而且不油.
KAKI HURAI
8)冷Soba-$45
冷麵雖然夠凍,可惜味道普通,一點也不突出.
冷SOBA
飯局的前一晚,已經開始緊張,因今晚的飯局將會和一個15年沒有出來食飯的朋友見面.時常覺得請朋友食飯不能太寒酸.起初朋友都唔比我請. 哎呀,以前讀書時,我沒有工作能力就由他請,但現在的我,出來工作,有能力就給我機會請客啦! 畢竟我們這麼多年無見,有能力可以請到警察哥哥食飯,是我的光榮,所以今晚"張單我負責吧!"

畢竟15年無見,很想在食飯時,有很多食物在枱上來拍一個照,但這間餐廳的職員真的態度麻麻,叫了同一個職員幾次幫我們影相,她只是講了三次轉頭,但都無了件事. 最後要埋單時,另一位職員才幫我們影相. 嘩,今晚這餐飯,加一服務費-$93.3,為何付了那麼貴的服務費,服務一下影張相也是那麼難的,真的難以費解,很忙嗎?完全不覺喎!

2011-10-21
刺身-松
  • 照燒銀鱈魚
2011-09-15 92 浏览
上次食過佢個午餐,想叫牛舌,點知午市不供應有見大家推介的牛舌,但又食唔到,真是一點"囉囉亂"決定拉大隊,今次一行6人,試多啲嘢!刺身拚盤(松)--@280是行貨,不過行貨價,算ok 喇秋刀魚--這裏取價@$210,鮮味,濃郁,還有一斜斜的介花秋刀魚就是富有這種獨有的味道,只有秋天才可以享用得到所以更加回味牛舌--好香/唔太硬,有咬口,@$45/2大串--抵食Megochi天婦羅@65--骨肉是分開炸的--特別, 炸粉都ok, 適中豚bara炭燒@18--這個好好食,一定要試, 香口, 送酒一流芝士洒盜, 都幾特別, 芝士好濃味, 又係送酒既牡丹蝦及蛋壽司, 比起刺身拚盤好好多...牡丹蝦鮮甜亦有番咁上下大隻其它的,就沒有特別,不評了這裏晚市的服務比午市的好得多,侍應有笑容,亦樂意解釋日文菜單晚市的wasabi是鮮磨的, 加分....呢度d串燒同炸物好ok, 飲下酒, 吹下水....都係一個唔差既選擇...但刺身拚盤就唔推介, 散叫如秋刀魚就一流....下次試下叫其他先....雖然間舖有d殘舊, 但算整潔... 價錢亦ok... 值得比個 "笑"...
上次食過佢個午餐,想叫牛舌,點知午市不供應
有見大家推介的牛舌,但又食唔到,真是一點"囉囉亂"
決定拉大隊,今次一行6人,試多啲嘢!
刺身拚盤(松)--@280是行貨,不過行貨價,算ok 喇
秋刀魚--這裏取價@$210,鮮味,濃郁,還有一斜斜的介花
秋刀魚就是富有這種獨有的味道,只有秋天才可以享用得到
所以更加回味
牛舌--好香/唔太硬,有咬口,@$45/2大串--抵食
芝士洒盜, 都幾特別, 芝士好濃味, 又係送酒既

其它的,就沒有特別,不評了

晚市的wasabi是鮮磨的, 加分....

2011-09-08
  • 豚bara炭燒
  • 秋刀魚
  • 牡丹蝦
  • 牛舌
2011-09-04 68 浏览
要帶小朋友去尖沙咀採排,就選擇了這裏,試試這裏午餐先講環境, 有d殘舊, 不過貼滿不同種類既酒poster...日本酒應是佢強項...叫咗-三色井@105- 天婦良冷喬麥面@80- 彩膳set@80三色井-size不箄是大,有海瞻,葱toro蓉及三文魚子,還跟有miso soup-全部新鮮,有驚喜,wasabi不是鮮磨,但收這價位,預咗..天婦良配冷喬麥面天婦良不過不失, 炸得唔差,但喬麥麵很粉, 差, 有d似板x嗰d... 彩膳set-有甜蝦刺身, 三文魚刺身, 油甘刺身, 蛋蒸, 前菜, 大葱雞肉飯, 蛋卷, 炸蝦總括: 尖沙咀, 日本師傅, 午餐, 埋單265元....抵食.不過午餐唔可以散叫, 同埋無乜選擇...服務麻麻地, 要改善....同埋問佢有無 omakase, 佢居然答我.....無,唔通omakase只招呼日本人....
要帶小朋友去尖沙咀採排,就選擇了這裏,試試這裏午餐

日本酒應是佢強項...

叫咗
-三色井@105
- 天婦良冷喬麥面@80
- 彩膳set@80
三色井
天婦良配冷喬麥面
彩膳set

不過午餐唔可以散叫, 同埋無乜選擇...

服務麻麻地, 要改善....

同埋問佢有無 omakase, 佢居然答我.....無,

唔通omakase只招呼日本人....
2011-09-04
  • 彩膳set
  • 三色井
2011-09-02 188 浏览
Lunch on my own for Friday afternoon and I had cravings for Japanese food. My usual take-out outlet is now closed for good, I can't find any cheap and sort of cheerful alternatives, so it's time I looked around to see if there are any cheap-ish and cheerful Japanese restaurants. I was choosing between two restaurants (one being non-Japanese) and in retrospect I'm actually thankful to have checked this place instead of the other one. I didn't need to wait for a table for one, and I guess as long
Hokahoka
I didn't need to wait for a table for one, and I guess as long as you were asking for a table for 4 or less, seats were plentiful. That sounds slightly dodgy, but once I started to look around at the clientele and realised that the staff spoke fluent Japanese to the expat patrons, I was thinking, surely Japanese customers know what they are eating and wouldn't accept knock-offs... I was seated at the bar table, next to a pair of ladies who were talking about their interest in religions, particularly Christianity.

I wasn't quite spoilt for options, but it still took me a while to decide what I wanted to have. Eventually I settled for a Hokahoka Set, which had a bit of everything. Yes, I was in the mood for that.
Hokahoka Set
The Set came out about 15 minutes after I had ordered. There was sashimi, tempura, tamago (eggs), deep fried oysters/cheesy cake, pickles, seaweed/dried tofu appetiser, miso soup and a decent bowl of rice to go with everything. The sashimi was nice and fresh, with five chunky pieces in the mix; the deep fried oysters/cheesy cake were nicely fried with a crunchy batter. I squirted lemon juice on them and that was the only piece of flavouring it needed, making the sauce redundant.

The tempura was a bit odd though. While there were vegetables (a strange bitter green bean and eggplant) and shrimp, they poured the tempura sauce over the tempura before it was served, which in turn made the tempura soggy. I'm not a fan of soggy tempura and I think many people share my view, so perhaps they should serve the tempura sauce on the side, possibly in lieu of the sauce for deep fried oyster/cheesy cake.

Nothing special about the tamago, pickles, miso soup and seaweed/dried tofu appetiser - I'm not a big fan of the appetiser so while I ate it nevertheless, I don't have much comment on it.

The meal itself was good to fill me up but I felt I needed something sweet to complete the meal, so I ordered a scoop of green ice cream for an extra $10.
Green tea ice cream
Thumbs up for the green tea ice cream. With so many different types of green tea ice cream on the market, this one is wonderful: I had a strong fragrant green tea flavour linger around my throat for a good hour after the meal. Such a delightful ice cream to have.

Lesson of the day: There are very decent sub $100 Japanese set lunches around. This is one of them. I will be back.
Hokahoka Set
Green tea ice cream
Hokahoka
2011-08-29 54 浏览
我們三人被安排坐近後門的四人餐枱, 但經常有食客進出, 還有點煙味從外傳進來, 否則內堂带曰本味濃的居酒屋, 環境應真不錯, 故應吸引到數枱日本人食客.三人前菜 (牛舌) $60較特別的前菜, 味道凊淡, 可借不是免費的.枝豆 $30這店的枝豆带小許鹹味, 分量也不俗.串燒牛舌 $45燒至香口, 只是外面較濕.雞皮 $25與牛舌的份量相比, 雞皮較輕盈, 返而鹽味較牛舌濃.剌身併盤 $150五款新鮮的刺身, 若用透明的碟上, 賣相更吸引.天婦羅盛合 $90 设有食到一囗油的感覺, 乾身而脆口.冷蕎麥麵 $45 稻庭烏冬 $55 兩款冷麵一些進食時, 稻庭烏冬比較幼滑, 但兩款冷麵配合自家制湯料也美味.燒飯團 $20巨大的飯團外面燒至焦香, 一人食相信很飽.三文魚壽司 50賣相已知不是一般廉價的壽司, 似厚切三支魚刺身放於小許壽司飯上. 最後我們想吃甜品, 但服務員回覆只有雪糕, 我們便结悵往附近的咖啡店食甜品.

三人前菜
前菜 (牛舌)+枝豆
(牛舌) $60
較特別的前菜, 味道凊淡, 可借不是免費的.

枝豆 $30
這店的枝豆带小許鹹味, 分量也不俗.

串燒牛舌 $45
燒至香口, 只是外面較濕.

雞皮 $25
與牛舌的份量相比, 雞皮較輕盈, 返而鹽味較牛舌濃.

剌身併盤 $150
五款新鮮的刺身, 若用透明的碟上, 賣相更吸引.

天婦羅盛合 $90
设有食到一囗油的感覺, 乾身而脆口.

冷蕎麥麵 $45
稻庭烏冬 $55

燒飯團 $20
巨大的飯團外面燒至焦香, 一人食相信很飽.

三文魚壽司 50

• 稻庭烏冬
  • 燒飯團
1K
2011-08-15 62 浏览
出尖東, search 一search 就決食呢間~咦, 點解只有英文名架~~~好評咁多, 有冇中文名都唔重要, 最驚係冇位咋....好采都不太多人, 星期日, 個商場都幾靜.大豬要個魚生飯定食,我要個hokahoka定食~係乜都有既~可能係星期日關係, 店內都唔太多人, 幾分鐘就已有得食, 真開心~大豬的魚生飯, 全都好新鮮, 夠晒鮮甜, 海膽仲攞足100分!不過d飯係long grain, 唔似食開, 短身的日本米.我的定食真係乜都有天婦羅脆, 刺身新鮮, 炸薯餅唔油又香脆, 個蛋滑, 卻不太甜.好肚餓的關係, 好快食晒了.大豬都食得好快呢服務很好, 姐姐好友善快手.兩人食了兩百.會再來的.
出尖東, search 一search 就決食呢間~
咦, 點解只有英文名架~~~

好評咁多, 有冇中文名都唔重要, 最驚係冇位咋....

好采都不太多人, 星期日, 個商場都幾靜.

大豬要個魚生飯定食,
我要個hokahoka定食~

係乜都有既~

我的定食真係乜都有

好肚餓的關係, 好快食晒了.
大豬都食得好快呢

服務很好, 姐姐好友善快手.

兩人食了兩百.
會再來的.
看見這間餐廳的笑臉比喊臉多出四倍, 而且食評都讚不錯, 於是趁著我和老公的紀念日就來這裡慶祝一番! 入到門口, 帶我們坐到接近門口的位置, 相信那裡是 RESERVED AREA, 因看見台上放了RESERVED 的牌! 坐下不久, WAITRESS 送上兩個餐前小食 (茄子漬物), 接著再送上兩杯熱茶, 杯子高, 但茶只得一半 帶子刺身: 只有三片, 夠凍, 新鮮 牡丹蝦壽司 $45/件: 大隻, 肉質爽 天婦羅冷烏冬 $90: 天婦羅有五件, 分別係兩隻蝦, 一塊南瓜, 兩條青椒, 炸漿好薄, 整得唔錯! 烏冬好 "煙 un", 好像沒有冷烏冬汁, 只有天婦羅汁, 唯有撈埋一齊食啦! 串燒牛舌 $45/兩串: juicy, 夠味, 正 燒飯團配面豉湯 $20: 入面無料架, 剩係得飯, 有小小小小肉鬆撈埋一齊, 飯燒得好香, 有 d 咸味!overall, 食物味道 ok 既, 但是無 waitress 主動加水, 每次都要叫先識得加囉。另外, 廚房出錯食物, 更換後再送上台既時間要等好耐。最後, 價錢偏貴!!!!

帶子刺身: 只有三片, 夠凍, 新鮮

牡丹蝦壽司 $45/件: 大隻, 肉質爽

串燒牛舌 $45/兩串: juicy, 夠味, 正

2011-08-14
庆祝纪念
纪念日
  • 串燒牛舌
2011-08-05 187 浏览
family day, 一行8人有老人家有bb, 想食日本菜.. 上openrice搵到呢間人氣不錯的hokahoka 訂位前問左係咪有位放bb車, 佢話有.. 但最後去到係發現....bb車只可放在房間中離座位挺遠的地方.. 而且冇high chair(即係話bb要抱住)由於有老人家的緣故.. 雖然地下有地方放腳而唔係正宗日式的跪地, 但對佢地黎講坐低起身好唔方便!! 野食方面好多都好好味... 總括而言.. 食物很高質素!!!unfortunately, 我地坐大房入面.. 後面一班人好嘈.. 幾個小朋友走來走去大叫, 成班大人冇阻止佢地不特止仲自己有自己大講大笑如果環境清靜, 三兩人要吃日本菜, 這裡絕對是不二之選

座位

野食方面好多都好好味...
炸芝士年糕 好味到食2次!!
SASHIMI
sushi
鰻魚飯 多d汁會更好!!
稻庭烏冬
什錦魚生飯
天婦羅 南瓜很甜. 蝦很新鮮
總括而言.. 食物很高質素!!!

如果環境清靜, 三兩人要吃日本菜, 這裡絕對是不二之選
2011-07-31
座位
炸芝士年糕 好味到食2次!!
SASHIMI
sushi
什錦魚生飯
鰻魚飯 多d汁會更好!!
天婦羅 南瓜很甜. 蝦很新鮮
稻庭烏冬
  • 炸芝士年糕
  • 天婦羅
2011-05-12 34 浏览
日航酒店附近比较地道的日本料理。本次食物评价如下:飞鱼赤身:190,味道不错,但只有五片。五花猪肉串烧:厚切的五花肉非常好吃。明太子鸡翼:不算出彩,没有惊喜。三色丼:味道不错,姜再少放一点会更好。稻庭乌冬:非常弹牙,赞。总体而言,靓正二字可,平则稍欠。
2011-05-12
  • 稻庭乌冬
2011-01-26 37 浏览
由於想試新餐廳, 於是上黎找找尖沙咀區的壽司店, 見到li間都有幾多哈哈笑, 應該都有保證, 於是昨日打電話訂了三個位. 雖然在中午繁忙時間致電, 但接線生都非常好禮貌仲好有朝氣, 令我未食已經留下一個好印象.訂了八點, 不過七點三已經到左, 侍應亦安排了一張四人檯比我地, (榻榻米位已經full了), 首先比出菜處地下的2桶Sapporo Beer吸引了, 一桶20L, 咁咪即係20000ML, 好勁, 別緻的藍色格仔檯布墊, 放著一碟小前菜, 今晚係芽菜蟹子海首先 我地叫左個螢光魷魚, $35 有六七條, 好鮮味, 好似有d酒去撈咁. 另外叫左個牛肉豆腐鍋, 沒有火爐的, 豆腐好滑好有豆味, 不過得四小舊, 牛肉得五六小片, 另外再有D黃芽白. 我們再叫左個天婦羅烏冬, 天婦羅有兩隻蝦, 一舊冬菇, 一舊茄子, 一舊南瓜, LI度o既天婦羅好好味, 好香, 又唔會油, 佢就咁叫個雜錦天婦羅都唔平, 所以有埋稻庭烏冬真係好抵. 另外叫左個明太子飯團, 上面少少明太子, 原來飯團裡面都有的, 辣辣地, 跟個麵豉湯, 包住飯團的紫菜好香. 當然唔少得串燒: 雞泡魚干, $70, 好味,

別緻的藍色格仔檯布墊, 放著一碟小前菜, 今晚係芽菜蟹子海

當然唔少得串燒: 雞泡魚干, $70, 好味, 甜甜地又香口, 想再叫多個但太飽了. 另外叫了銀杏(白果)串燒, 一客有兩串, 苦苦地...再叫左一客牛舌, 都係有兩串, 好厚身, 不過好似咸左d. 再叫左多春魚, 三條, 個頭苦苦地....
另外叫左個軟殼蟹$52, 得兩舊, 附上兩舊天婦羅青椒, 個軟殼蟹都幾有蟹味, 亦不覺油膩.
最後主角出場, 就係我地好期待的三色丼, 有海膽, 三文魚子, 吞拿魚腩, 而裡面的配角wasabi同酸薑都好出色, 生磨的山葵真係非牙膏貨色所能妣美, 三様主角混合埋, 鮮味在口中久久不散, 真係好幸福

整餐飯就在笑談間完結, 每人$240, 都算抵食, 走o既時候已經十點, 發覺都坐滿八成, 大部分係日本人. 他們點的當然係師傅推介, 現在係池魚當造季節, 下次可以試下...

2011-01-25
  • 天婦羅
2K
2011-01-13 31 浏览
8-1-2011星期六到尖東搵 dinner 食, 嚟到好時中心諗住食碗油飯及幾串沙爹 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2114577), 但 7:xx pm 當然無位啦, 轉戰樓下呢間居酒屋. 先嚟每檯一小碟 welcoming 前菜, 竟然係白飯魚 + 小棠菜 食落冰冰涼涼 sok sok 聲, 味道十分清淡, 果然, 又係啱晒「漱口」之用...見有關東煮的「剔剔紙」, 天寒地凍又劃了 5 款暖暖身... 大根夠腍, 無渣, 不過一般甜, 還是喜歡港式「蘿白牛腩」d 蘿白. 年糕福袋的外皮係腐皮, 索滿汁清清甜甜的, 而入面的年糕被熱力完全溶掉了, 變了好杰身及米香濃郁的米漿, 仲會好似心太軟的朱古力漿咁「標」出來 山芋魚餅賣相似「土魷」又有點似擦膠 , 質地就似足煲完湯的肥膏, i.e. 超級軟撻撻, 食落則無乜味, 唔喜歡; 竹輪及雞蛋就無乜特別.主食叫了海鮮納豆丼: 好耐無食納豆飯喇 呢度的納豆好黏, 落醬油及 wasabi 拌勻, 食落甘香又帶點甜, 正
前菜竟然係白飯魚 + 小棠菜...
日式車仔餸?
算係咁的三色丼
「海鮮」原來係角切魚生 (仲要有三文魚...), 早知叫納豆魷魚!
牛舌唔夠「鹽」又有點濕
8-1-2011

山芋魚餅賣相似「土魷」又有點似擦膠

主食叫了海鮮納豆丼: 好耐無食納豆飯喇
而「海鮮」就只係「角切」劍魚, 赤身, 三文魚, 八爪魚 etc, 不過既來之則安之, 加上同納豆, 醬油 etc 撈撈埋埋同吃, 整體都幾好食.

朋友食三色丼 (海膽, 三文魚籽, 碎蔥吞拿魚腩茸)... 試了少少海膽, 紋理唔係特別清浙, 但竟然十分甜
又試了幾粒三文魚籽, 亦 as expected 的鹹鮮及黏糯, 印象 ok.

亦叫了一客鹽燒牛舌 (一客 2 串): 我覺得燒得太濕, 食落亦唔多夠「鹽」燒的味道, 不過都幾香, 都收貨的.

食物 ok, 阿姐們友善有禮又有求必應, 服務不錯.

每人約 $180 埋單, 是日食物唔係特別出色, 不過整體印象係不錯的, 有機會再來食煮物 / 炸物吧.
2011-01-08
算係咁的三色丼
2010-12-30 25 浏览
這天和惡男兄在咐近有點事辦,完成後本打算去吃烤肉.但在咐近卻找不到車位(連停車場都滿!)最後便來了這裡吃個午市定食.在香港會有幾樣日本食物是盡量避免去吃.一是鰻魚ニ是海膽三是天婦羅!因吃到的不滿意的比率達九成.寧願把這些錢儲起到當地吃過痛快來得實際!但對一些不是太講究原材料新鮮度的,態度也會寬容一點.地方非常寬敞,除一般的四至六人檯外,有吧檯位有塌塌米大房環境是很有日式風味.先來熱茶暖一暖身.排排坐吧檯吃定食別有一番風味.燒牛肉定食----售$65元加$20可選多一客泡菜或燒鯖魚或八爪魚丸作小食.茶碗蒸----餡料有雞肉,蝦,冬菇,銀杏及鳴門卷,蛋蒸得滑身味道帶甜,在冰冷的中午吃這個熱氣騰騰的蒸蛋感覺真的不錯.泡菜----爽脆帶微辣味道平凡.燒鯖魚----燒得外層香脆可口,肉的質感結實不帶腥味.一些豆角加肉碎煮豆腐,住家的味道已開始出現.燒牛肉----薄身的西冷肉質柔軟,邊位連著一點肥膏,夾一片配一口白飯,油脂在口中的香味雖比烤肉略遜但一樣是有滿足的感覺.野菜炒豚肉----吃這個時的感覺就像多年前在日本友人家中吃到的,是非常家庭式料理的味道.半肥瘦的肉片及仍帶一點爽的椰菜,雖然簡單但各

先來熱茶暖一暖身.

排排坐吧檯吃定食別有一番風味.

泡菜----爽脆帶微辣味道平凡.

燒鯖魚----燒得外層香脆可口,肉的質感結實不帶腥味.

一些豆角加肉碎煮豆腐,住家的味道已開始出現.

野菜炒豚肉----吃這個時的感覺就像多年前在日本友人家中吃到的,是非常家庭式料理的味道.半肥瘦的肉片及仍帶一點爽的椰菜,雖然簡單但各樣材料混在一起就是好吃.

----這裡的飯也煮得不錯!喜歡這種帶有少許甜味及黏性的質感.

雖然是簡單一餐卻吃到不錯的家庭料理風味,可說是有不錯的收穫.
這餐要感謝惡男兄做東.
2010-12-24 27 浏览
人在尖東,無特別心水時,就想到這裡吃個定食。六十元左右的定食,加多廿塊就配埋小吃,以其份量及靚靚器皿加算,亦算物有所值。這天同食友吃了炒野菜豚肉,味道家常,隨餐的燉蛋,蛋不算滑,味道亦偏甜了一甜,不過這種家常的健康味道,吃著吃著,也清掉了。

2010-11-21 211 浏览
尖沙咀一日遊飲食之旅既終點站,就係黎呢度食晚餐啦。由於朋友一早講左想食日本菜,所以就搵左呢度食晚飯。是日呢個晚飯都食得幾早,我地六點幾已經黎到,因為... 我要趕返屋企睇九姑娘 XD。六點幾黎到都營業緊架啦,入到去見一個客都無,即刻安排左個卡位俾我地坐。坐左一陣見好似有D日本人坐係吧檯食串燒(?),陸陸續續都有D客人的,不過都幾唔滿下... 唔知係咪我地太早呢?呢度環境幾舒服,坐卡位自成一角講大聲少少都得,無咩客所以唔驚嘈親人=P。一坐前已經有個小前菜啦,之前講過唔再飲酒既人竟然提出要飲Asahi... 兩個人就一人叫左一杯細既。之後就開始叫野食啦,不過成日都不停食既我們是晚都叫左幾多野食,食完朋友話十成飽喎。朋友想食帶子刺身,店員話 3 款拼盤都有的,所以最後我地叫左個最少的 櫻 刺身拼盤,黎到有三文魚,吞拿魚,鱆紅魚,帶子同八爪魚,唔算好豐富,不過基本上我地都好滿意。刺身首先解凍得夠,而且切得幾厚身,唔會有冰碎加上鮮味十足,真係唔差的,起碼無咩邊款我覺得難食。帶子最好味,因為鮮味好出呢。比起上次我去灣仔某食店... 連冰碎都食到... 真係.... 叫了幾個小食,燒牛舌一客兩串唔駛

小前菜

討厭飲酒既人竟然提出要啤一啤佢?

櫻- 刺身拼盤

燒牛舌

有幾浪漫先?

明太子雞翼

我的最愛-西京燒銀鱈魚

吉列蠔

鰻魚飯

叫了幾個小食,燒牛舌一客兩串唔駛爭,雖然大細有D不一,不過都好味。燒得香口又有汁,咬落幾爽口而且又惹味,朋友都讚好食!

仲有叫左明太子雞翼,又係兩隻雞翼幫我地切好哂,呢度D食物好啱兩個人分享。=) 雞翼外皮咬落唔算香脆,但食落肉質夠嫩滑,加埋辣辣地又鹹香既明太子充滿哂係中間,用黎送酒應該很適合吧。

吉列蠔一碟五隻,大細適中,仲有幾隻醬俾你點,咬落熱辣辣,而且好JUICY,要小心D,因為會俾D汁辣親。唔算好大隻,但都幾新鮮。表面炸得鬆脆,炸粉唔會太厚,我就鍾意點沙律醬食啦。

我地仲叫左我最最最鍾意既西京燒銀鱈魚,由細到大都好鍾意食! 一碟唔算好大件,真係唔多夠呢! 不過呢度都整得好食,銀鱈魚食落肉質嫩滑,油潤鮮甜,加上唔會過甜既西京味噌真係令我一吃再吃! I Love this one!

最後兩個人仲好大食咁叫多個鰻魚飯,食左少少朋友已叫飽,仲要我食埋佢! 不過咁多樣反而覺得鰻魚飯比較一般,鰻魚不算特別肥美,味道一般。肉質不會過淋,重點係燒汁太少,要知呢個係食鰻魚飯重要既一環黎架嘛~~

兩個人坐左兩個鐘,就要趕住走因為要返屋企睇電視,不過總算係呢度為是日尖咀一日遊畫上滿足既句號!! 朋友仲話下次同我出街要帶定胃藥囉,有無咁誇張呀?=))))
討厭飲酒既人竟然提出要啤一啤佢?
櫻- 刺身拼盤
燒牛舌
我的最愛-西京燒銀鱈魚
明太子雞翼
吉列蠔
This is a Japanese restaurant that provides: - Tempura, Yakitori, Sushi, Sashimi and a host of interesting side dishes. It seems to provide a mixture of Japanese food from different regions.There are three main seating areas: (1) Main sitting area with 'normal' dining tables;(2) Bar table near to the sashimi kitchen;(3) A 'Tatami' area.I've been here twice (1st time at about 6 on a Saturday and the 2nd time at about 8:00 on a Sunday) without having to wait for a table. There are usually quite a
(3) A 'Tatami' area.
I've been here twice (1st time at about 6 on a Saturday and the 2nd time at about 8:00 on a Sunday) without having to wait for a table. There are usually quite a number of Japanese diners present.
The tempura and all the hot dishes that I've tried are good - including skewers. The sashimi is expensive but of good quality.
As noted by another reviewer, the alcohol is on the expensive side. I ordered shochu instead of sake as they appear to have more famous brands of shochu rather than sake. They do have quite a wide selection of alcohol though (just that I don't know most of them).
Service is very good - friendly, efficient and non-instusive. Their recommendations could be trusted!

Recommended.

2010-09-26
  • Tempura