2024-03-14 521 浏览
今次去了一直想去但預約了幾次都full booking的ほかほか店內分有較入的塌塌米座位及近門口的正常座位我們被安排到最入的塌塌米座位上去塌塌米前需要脫鞋雖然是塌塌米但台下是有伸腳的空間不用擔心會腳痺ww 老闆會間中唱歌助興這間店食物OK但沒有驚喜性價比不高而雞類串燒及酒類都比外面多款喜歡飲日本酒又想跟朋友相聚的話這是一個不錯的選擇前菜 $20-前菜是每位指定及要收費的,應該是味噌醬料配青瓜,車厘茄跟白果牛タン$68 (2串)-不過不失~かきフライ 吉列蠔 $85-上菜時已聞到陣陣香味,今次吃的最滿意是吉列蠔!ほっけ開き 燒開邊花魚 $85-大條,但不算多肉ちらし丼 雜錦刺身飯 $150-刺身飯配有麵豉湯,但刺身飯普普通通,會不會刺身或壽司類會較好?!梅サワー $38-本身不太飲酒,所以叫了這個,比想像中再偏淡一點
今次去了一直想去
但預約了幾次都full booking的ほかほか
店內分有較入的塌塌米座位及近門口的正常座位
我們被安排到最入的塌塌米座位
上去塌塌米前需要脫鞋
雖然是塌塌米
但台下是有伸腳的空間
不用擔心會腳痺ww
老闆會間中唱歌助興
這間店食物OK但沒有驚喜
性價比不高
而雞類串燒及酒類都比外面多款
喜歡飲日本酒又想跟朋友相聚的話
這是一個不錯的選擇

前菜 $20

牛タン$68 (2串)
-不過不失~

かきフライ 吉列蠔 $85
-上菜時已聞到陣陣香味,今次吃的最滿意是吉列蠔!

ほっけ開き 燒開邊花魚 $85
-大條,但不算多肉

ちらし丼 雜錦刺身飯 $150
-刺身飯配有麵豉湯,但刺身飯普普通通,會不會刺身壽司類會較好?!

梅サワー $38
-本身不太飲酒,所以叫了這個,比想像中再偏淡一點
2024-01-22 859 浏览
藏身起人煙稀少的好時中心,一入去都人唔少🫢叫都幾多嘢食,因為好肚餓蟹籽沙律味道唔錯,蟹肉亦算多👍🏻帶子壽司帶子夠新鮮,食落不錯🧡壽司拼盤問了侍應後才得知壽司拼盤是廚師發辦☺️不過侍應似乎不是很熟悉,問了幾個才得知🤣但是壽司🍣都頗為新鮮,味道幾好✨天婦羅拼盤有蝦、南瓜、迷你茄子、番薯、迷你青椒等,粉漿夠薄脆,即炸夠熱一定好味👍🏻👍🏻炸墨魚嘴墨魚嘴有口感,但是炸粉似乎不夠味道,最後問了侍應拿了沙律醬😂清酒煮蜆清酒下得🍶似乎比較少,味道平平無奇,可以不叫🫢免治雞肉串雞肉有點嚡口,調味及味道普通😗鰻魚飯,鰻魚調味不錯,但是平時有蛋絲可以增加口感及味道,現在略顯單調🥲同埋飯都不夠汁😅總括而言,整體可以,但不是樣樣都好味,尖沙咀有更好選擇🫢

蟹籽沙律
味道唔錯,蟹肉亦算多👍🏻

帶子壽司
帶子夠新鮮,食落不錯🧡

壽司拼盤

天婦羅拼盤

炸墨魚嘴

清酒煮蜆
清酒下得🍶似乎比較少,味道平平無奇,可以不叫🫢

免治雞肉串
雞肉有點嚡口,調味及味道普通😗

總括而言,整體可以,但不是樣樣都好味,尖沙咀有更好選擇🫢

2024-01-19 510 浏览
壽司係新鮮,但偏貴。其他熟食就普通,叫左天婦羅發揮正常,清酒煮蜆酒味唔濃,如果可以加多啲清酒就會好啲。仲叫咗鰻魚飯煮得幾好食,價錢都係合理。整體來講CP值較低,大家可以試下
2023-11-01 1348 浏览
這碗魚生飯的外觀非常精美,五色繽紛的魚片擺放在白色的飯上,瞬間吸引了我的目光。我先試了一口蝦,它的口感鮮嫩彈牙,帶著淡淡的甜味,完美地融入了整個魚生飯的風味中。我咬下了一片魷魚,它的彈性和鮮味在嘴裡迸發開來,帶來了一種濃厚的海鮮風味。油甘魚的肉質鮮嫩,帶著一絲絲的油脂,讓整個口感更加豐富。最後,我品嚐了吞拿魚,也算是新鮮。雖然今次到訪,並沒有聽到侍應表演唱歌,但是餐廳氣氛依然良好,服務員服務態度殷勤,是值得推薦的一間小店!

油甘魚的肉質鮮嫩,帶著一絲絲的油脂,讓整個口感更加豐富。

最後,我品嚐了吞拿魚,也算是新鮮。

2023-08-18 2375 浏览
日本傳統的小酒館,提供形形式式的酒類及料理。它不僅有一般的餐桌、壽司吧枱,還有具有和風感覺的榻榻米。疊席上放有軟墊,枱下亦有騰出空間,讓40吋長腿得以安放。(1) 刺身拼盤—特海膽、油甘魚、吞拿魚、帶子、原隻甜蝦等。當中最為特別便是鮑魚,爽彈、味道濃郁。至於刺身的溫度恰列好處,保留鮮味和肉質的彈性。(2) 牛肉山椒燒炙熱的小鐵板有一片片鮮嫩粉紅的牛肉,紋理分明。鐵板很快會把牛肉烤成全熟,要拿捏好食用時間。(3) 明太子牛舌明太子的份量亳不手軟,牛舌厚薄適中,蔥油雖增添香氣,但加上明太子之後,味道較為混雜。(4) 滑蛋豬扒飯 & 鰻魚飯有驚喜的飯食。混合味醂,撇開蛋腥,加上洋蔥與醬汁的甘甜。(5) 野菜天婦羅南瓜、地瓜裹上輕盈的漿油炸,口感清脆而不膩。其餘的料理:吉列豚肉蘆筍卷、年糕煙肉、雞肉棒等都符合預期,水準以上一點點。榻榻米的環境非常適合聚餐。相信絕大部份料理以佐酒小菜的口味為基調,所以對於味道的深淺要自行評估。「同行有位人兄非常懂吃—青瓜卷⋯⋯表示大癲」(´⊙ω⊙`)

(1) 刺身拼盤—特

(2) 牛肉山椒燒
牛肉山椒燒

(3) 明太子牛舌
明太子牛舌

(4) 滑蛋豬扒飯 & 鰻魚飯
鰻魚飯

有驚喜的飯食。混合味醂,撇開蛋腥,加上洋蔥與醬汁的甘甜。

(5) 野菜天婦羅
野菜天婦羅
南瓜、地瓜裹上輕盈的漿油炸,口感清脆而不膩。

吉列豚肉蘆筍卷

榻榻米的環境非常適合聚餐。

青瓜卷
鰻魚飯
野菜天婦羅
  • 特色拼盤—特
2023-06-15 2058 浏览
第一次過黎食🙌好有日本風味嘅一間居酒居🏮我見有bra枱,但今次我同男朋友坐榻榻米,感覺好得意得別☺️一坐低已經有前菜,係一道冷豆腐。味道就一般般.我兩個人叫咗刺身拼盤- 松,有7款。每款3塊。份量都好足夠另外仲有叫不同串燒同小食有兩款一定叫食1.牛俐串燒,兩個人叫咗4串。好juicy同夠味2.芝士𩶘魚酒盗 咸咸地送酒一流👍當晚我地飲啤酒,有Sapporo 同櫻女味選擇。男朋友飲 Sapporo ,我諗住試下特別嘢飲櫻花味,建議大家都係飲返正常嘢😂😂
第一次過黎食🙌

一坐低已經有前菜,係一道冷豆腐。味道就一般般.
我兩個人叫咗刺身拼盤- 松,有7款。每款3塊。份量都好足夠

松  -刺身
松  -刺身
  • 燒牛舌
2023-06-10 1540 浏览
🇭🇰Hokahoka·滑蛋吉列豬扒飯$85呢間我之前已經食過幾次㗎喇 佢啲魚生飯好好食 今次嗌呢個滑蛋吉列豬扒都唔錯 佢個豬扒煮得唔錯 唔會太乾 之後個蛋都好滑🐷不過佢呢個個份量真係超多 我最後係食淨差唔多一半🫢🫢如果兩個女仔嚟嘅話我覺得其實真係可以兩個人嗌一個 之後再嗌多個小食分🤣🤣因為佢係唔單止飯既份量好多 蛋同豬扒個份量都超多🍚😂·#rbyeat#rby日本菜#rby尖沙咀·📍尖沙咀麼地道63號好時中心51-52號舖
🇭🇰Hokahoka

#rby尖沙咀
📍尖沙咀麼地道63號好時中心51-52號舖
滑蛋吉列豬扒飯
2023-06-09 1447 浏览
位於好時中心的Hokahoka是居酒屋來的,已有多年歷史,位置有一點點吊腳,很多人說現在的質素大不如前,午市實測又覺得還好啊,免加一服務費,可說是超性價比之選。環境:餐廳分兩邊,分別是西式/和式格局,也有一排bar枱讓你親親壽司師傅的呢我們坐的是和式,要脫鞋上去tatami,埋位可以伸腳落地的那種,是有一點舊但還是很乾淨清潔的。服務:沒什麼亮點吧,就是上菜速度很快。食物:一個三色丼(雲丹、吞拿魚蓉、三文魚籽),吞拿魚蓉的份量特別多,非常厚實;漬三文魚籽一貫的好吃啊。雲丹亦即海膽,頗為鮮甜的,海水味也很濃郁啊

服務:沒什麼亮點吧,就是上菜速度很快。

前菜

三色丼

前菜
三色丼
2023-05-25 3677 浏览
吃喝一番後想再續下場,即興去不時預訂爆滿的居酒屋碰碰運氣,咁啱得米!藏身人流稀少的好時中心,由日本師傅主理的Hoka Hoka不以浮誇搶眼的菜式作招徠餐點選擇多、坐得舒服,加上滿滿的親切感,均是店家吸引食客回頭的要素唔講咁多,一人一杯Sapporo $65(大)啤啤佢先!店員同時送上前菜 $20(每位),是日為甜綿蟹肉伴油豆腐,肉量不少,談得上足料(倘若不欲一試,不妨在上菜時向職員查詢能否減免,事後有爭拗就唔好啦)串燒時間!啖啖肉的雞肉棒 $28(串)保有些少肉汁又未會鬆散,如果再焦一點更香口自聽聞大蔥雞肉 $30(串)算是較健康的款式後,每次就自自然然想點一串雞肉雖瘦但烤得剛好,不算太乾柴老韌,大蔥亦甜而不嗆,輕掃醬汁調味,尚屬少膩派提到佐酒小食,燒雞泡魚乾 $80總會佔一席位,焦甜帶腍,未至硬得刮口當然香脆有咬口的炸雞軟骨 $45亦榜上有名,而且吃罷墊紙上都不會滿是油漬至於碎蔥吞拿魚腩卷 $130表現中規中矩,魚蓉綿密微滲油甘,唯卷餡量有限最後叫做加添纖維補給,豬肉炒野菜 $65中肉片見些少韌,蔬菜則仍爽甜又不太油膩或許是工作日夜晚,席上客不多,儘管沒有一片熱鬧歡騰,但不失為自在吹
唔講咁多,一人一杯Sapporo $65(大)啤啤佢先!

或許是工作日夜晚,席上客不多,儘管沒有一片熱鬧歡騰,但不失為自在吹水的好去處
$400 (宵夜)
2023-04-15 1762 浏览
4月14日夜晚同朋友過嚟慶祝生日,一入去全場full曬,好彩有book位,我地用手機點野食,過左陣侍應問我地係唔係未點食物,原來我地唔記得㩒傳送,好彩佢地提一提我,唔係有排都無野食。🥹我地點左幾樣野食(燒牛舌,梅子粥,燒飯團等…)都ok,但上菜有d慢 ,環境都幾好。我地想試下清酒,侍應都推薦左1支 味道唔錯的清酒俾我,好易入口最後我地上蛋糕慶祝,都幫我地清理左枱面,服務,我地唱生日歌,全場都一齊唱,好有氣氛

最後我地上蛋糕慶祝,都幫我地清理左枱面,服務
,我地唱生日歌,全場都一齊唱,好有氣氛
  • 燒牛舌
2023-04-15 1198 浏览
好有日本居酒屋既感覺,好熱鬧!食物上味道上不錯!最好是好多酒選擇,好在有員工介紹為我們挑選!飲飲下開心到連隔離嗰台同我哋一齊飲!招呼好好!下次一定會再嚟!今次唔記得咗影食物下次影返先!
好有日本居酒屋既感覺,好熱鬧!
食物上味道上不錯!
最好是好多酒選擇,好在有員工介紹為我們挑選!
飲飲下開心到連隔離嗰台同我哋一齊飲!招呼好好!
下次一定會再嚟!

今次唔記得咗影食物下次影返先!
漬物拼盤
漬物拼盤
幾年嚟每隔一頭半個月都會嚟一次,有時lunch 有時dinner 。依家成個樓面換晒人,服務係完全女人街水準,啲細路直情係係連最最基本嘅禮貌都冇,好似嚟玩咁。咁搞法啲嘢食正到上天都冇用,更何況係愈嚟愈唔得。睇住好地地一間舖咁樣被自己請返嚟嘅人玩殘直係好心up。
2023-04-06 1067 浏览
超難食 …晚市 , 要book位 , 坐Bar枱 。 一黎食個前菜, 送既 , 竟然係一個扎肉, 日本菜wor? order左 一個親子丼, 無咩雞肉 , 好多雞皮 , 伏中伏。 仲有點左個墨魚咀 , 完全無味 , 咸味都無 。 再黎個玉子鰻魚, 食完我就知點解有人話係微波爐整出嚟, 真係無講錯佢, 一食就知佢係加返熱俾你。仲有其他 都係失望 , 打落去都廢時 。 我同太太食都唔識講嘢, 係果種食到身體好嬲但心理仲要提自己唔應該俾佢影響既心情。 如果你想食到懷疑人生 , 呢度一定係首選

仲有其他 都係失望 , 打落去都廢時 。

2023-03-01 2148 浏览
happy friday就係要飲番杯🍻居酒居自然係不二之選👍睇youtube大島san都熱烈推介呢間,黎到果然有驚喜。門口推介餐牌用日文、入座時聽到幾張檯都係講日文、偷窺到廚房師傅手握飯團三兩下手勢搞掂,全部都令我心心眼😍可惜嘅係,晚市第二輪檯已經無左幾款我想試嘅熱賣菜式🥲山芋泥吞拿魚-山芋泥本身無咩味,但配搭鮮甜魚生粒,加少少芥末同紫菜絲,味道雖然唔算突破,但口感確實係幾得意😝豆腐沙律- 豆腐豆味香濃幼滑係正嘅,面頭櫻花蝦咸香酥脆,咁嘅配搭都正常發揮。但略厭沙律菜份量太少。蓮藕脆片雖然有d格格不入,但當佢另一款小食,都幾香口😌雜錦天婦羅- 三隻蝦、一件南瓜、一件甜薯、一件菇、一件茄子頭、兩條豆。炸粉ok, 天婦羅汁ok,但茄子頭係咩玩法🥹感覺不被尊重,扣分🥲不過其實我不嬲都唔鍾意食天婦羅菇同茄子,吸油太多,搞唔掂🤮呢度都無做到咩突破令我挖目😶串燒- 雞頸肉、雞皮- 香口得黎juicy, 好味明太子蔥燒牛舌- 正如廚師擺盤嘅心意,明太子同牛舌係唔夾嘅😅分開黎食兩者不過不失😶刺身(櫻)- 五款omakase刺身,每款三片。是日有油甘魚、甜蝦、帶子、八爪魚同鰤魚,樣樣鮮甜厚切,正。甜蝦蝦頭
串燒- 雞頸肉、雞皮- 香口得黎juicy, 好味
刺身(櫻)- 五款omakase刺身,每款三片。是日有油甘魚、甜蝦、帶子、八爪魚同鰤魚,樣樣鮮甜厚切,正。甜蝦蝦頭仲有小春子添🤩🥳🥳🥳
綜觀黎講,餐廳性價比唔高,但不妨一試🙂
2023-02-18 1701 浏览
好有感覺既餐廳,日本侍應會彈結他唱廣東歌好有感覺。以前經常幫襯,感覺好親切。最近復常,呢到就感覺變左質。坐位好迫,服態度好差。侍應黑面唔禮貌,以前會親切介紹菜式同清酒。今次幫襯,問意見時,女侍應就用手指指下餐牌就算,完全無打算講野,態度極差。無主動提供冰桶,需要食客要求但態度極差。味道亦大不如前,4個人食左4千幾蚊食到一肚氣。唔想亦唔會再幫襯,希望老闆可以有改善。可能請人困難但都希望可以提高服務水準。小插曲,見到侍應入廚房食煙…