2022-07-30 0 浏览
照烧鸡扒定食 ($88)午市walk in 好快可以入座✌️即刻用手机点单 好方便又快捷🤗有2道前菜&沙律&豆腐海带味增汤 沙律酸酸地 好开胃🤤鸡扒外皮烧得香脆 份量十足 捞饭一流👍☁️午市免加一 但定食套餐冇饮品&茶碗蒸 不太抵食🥲
照烧鸡扒定食 ($88)

☁️午市免加一 但定食套餐冇饮品&茶碗蒸 不太抵食🥲

2022-07-20 451 浏览
所谓特别,系个用餐体验比较特别,大部份位都系tatami, 我地一行3人系坐枱下有窿放返对脚嘅~🤭真系要翘埋对脚坐成晚就未必惯。除此之外,都系几好嘅地方同朋友饮酒吹水嘅。贪得意嚟体验吓,此外好似就无咩原因吸引我再到访。食物中规中矩,大部分都系会喺其他居酒屋食到。虽然日本人主理,个环境气氛系做得好好,不过食物有待改善。串烧牛舌:无乜牛味,都几juicy, 应该唔系炭火烧鱼生:食唔到鲜味,似平时冰鲜再切嗰种其他菜式真系无乜特别,变相觉得价钱唔系特别平或抵食,应该会选择试吓其他新嘅IZAKAYA多过返check 呢到噜~

串烧牛舌:无乜牛味,都几juicy, 应该唔系炭火烧
鱼生:食唔到鲜味,似平时冰鲜再切嗰种
2022-07-03 866 浏览
💛Hokahoka·Hoka特选鱼生饭$148 l 滑蛋鸡柳饭 $85佢个鱼生饭系真系同网上啲相一样 超靓 见到就开心 而且佢啲鱼生全部都好新鲜😍😍我自己觉得佢个油甘鱼最惊艳 佢油脂超好 有种好似拖罗咁入口即溶嘅感觉🤤之後佢个吞拿鱼鱼油都好出色 帆立贝 赤虾都好鲜甜 质感好好 我地食得超满足🦐🥰之後佢个滑蛋鸡柳饭都做得相当唔错 佢系真系煮到岩岩好 超滑 完全唔会过老 之後鸡柳个质感都唔错 不过我自己就觉得如果佢用鸡扒或者鸡髀会仲正😈😈··📍尖沙咀麽地道63号好时中心51-52号舖
💛Hokahoka
Hoka特选鱼生饭$148
Hoka特选鱼生饭
l 滑蛋鸡柳饭 $85
滑蛋鸡柳饭

📍尖沙咀麽地道63号好时中心51-52号舖
Hoka特选鱼生饭
滑蛋鸡柳饭
又系间去第二次先食到既餐厅 第一次𝐰𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝去到两点几就闩咗舖( ´◔ ‸◔`)第二次趁复活节假早啲去终於食到𝐥𝐮 可能因为呢间居酒屋比较隐世 公众假期都唔洗排队就食到~✿ 杂锦刺身丼 $𝟏𝟓𝟎呢个丼饭用料好丰富 有𝟔款刺生 仲要全部都系厚切 有吞拿鱼腩、鲷鱼、油甘鱼、八爪鱼、带子同牡丹虾 最出色既系油甘鱼同吞拿鱼腩 好鲜甜肥美 油脂感好重 性价比好高喔(˶˚ ᗨ ˚˶) ✿ 三色丼 $𝟏𝟓𝟎朋友叫咗呢个三色丼 面头舖满咗拖罗蓉、三文鱼籽同海胆 海胆食落都几鲜甜唔会腥 配埋爽脆既三文鱼籽一齐食口感好丰富!!超开心我地去嗰日系复活节假期间 呢间居酒屋仲会送每枱一细瓶𝐬𝐚𝐤𝐞 但系要留意返呢度会每位收返$𝟐𝟎 𝐟𝐨𝐫前菜 不过呢间居酒屋整体黎讲都真系好唔错喔ε٩(๑> ₃ <)

✿ 杂锦刺身丼 $𝟏𝟓𝟎

✿ 三色丼 $𝟏𝟓𝟎

• 三色饭
2022-05-15 1241 浏览
This is the most disappointing meal I had lately!Who would have expected charcoal grill skewers as stated in the menu, are in fact butane seared skewers? And only seared on one side? Only answer to this is they already precooked the meat and when they receive an order, they sear the surface to make it look like it's been grilled. Honestly I don't mind electric grill cos it is difficult to obtain a charcoal licence. But with butane gas? What the hell?They even served Miyuki skewers, the famous ch

They even served Miyuki skewers, the famous cheap Chinese skewers where you can find easily in all-you-can-eat restaurants...
Chicken Liver

We requested the chicken liver to be medium-rare. Turned out it is 200% cooked, never had such overcooked, dry and tough chicken liver in my life! I dare no one would even want a bite of such terrible food.

Can't believe this restaurant has been opened for so many years...
2022-04-20
2022-05-14 964 浏览
呢间平时好多人食,今次碰吓运气睇吓可唔可以Walk in食lunch。 好在咁啱有位,即刻叫咗份十贯寿司。虽然同我omakase 冇得比,但系咁嘅价钱有咁嘅质素真系喜出望外!
2022-04-24 1231 浏览
星期日2个人食lunch, 冇乜期望, 反而有啲惊喜😊 店内是地道居酒屋感觉🏮,我地最锺意。可以用QR code 点菜,有set lunch, sushi & sashimi, 炸物,荞麦面,饭团,咖哩等等….已经分类。我地叫了一份彩膳(即系set lunch)$110 :刺身有章红鱼,赤贝和带子(全部都新鲜呀),汁煮牛肉,炸粟米🌽, 烧鲭鱼🐠牛舌🐮明太子$90: 呢个烧完都仲好柔软juicy 清酒煮蚬🐚$80: 只只蚬都有肉肥美的银杏$25/2串:加左啲盐,可能细细粒,烧完有少少苦味但可接受香蕉天妇罗雪糕🍦🍌$55: 香蕉天妇罗啲粉吾太厚,睇得出佢用嘅油系新鲜油👍🏼👍🏼唔系万年油餐厅嘅服务态度好好🦋🥳 愉快地用餐,开开心心时间转眼便到2pm last order 下次再访
星期日2个人食lunch, 冇乜期望, 反而有啲惊喜😊
店内是地道居酒屋感觉🏮,我地最锺意。
我地叫了一份彩膳(即系set lunch)$110 :

牛舌🐮明太子$90: 呢个烧完都仲好柔软juicy

清酒煮蚬🐚$80: 只只蚬都有肉肥美的

下次再访

2022-04-24
  • 清酒煮蚬
  • 牛舌明太子,香蕉天妇罗雪糕
2022-02-13 1146 浏览
📍Hokahoka📍💡尖沙咀💛💛💛💛💛💛💛💛💛🐷💗居酒屋推荐💗呢间系日本人主理,装修好有旧式日本居酒屋既感觉,如果早d book位仲可以有榻榻米既位坐😍冇得去旅行当去转日本🐥天妇𡤢定食一上到黎真系超大份,份量好多,非常新鲜热辣,炸物好香脆,有虾南瓜茄子,只虾大大只😋😋欣赏🐥烧牛舌牛舌厚切,肉质带点焦香,口感弹牙,唔中意食牛舌既我都唔错🐥杂锦刺身饭刺身新鲜,全部大大旧,唔系薄切切一块,厚切厚切,八爪鱼爽口弹牙,呑拿鱼厚切入口即溶,甘油鱼帆立贝够鲜甜中意😍🐥炸芝士年糕佢既吉列野炸功唔错,炸到金黄色,食落去脆卜卜,脆到不得了,唔会好油腻,入口外脆,热辣辣,一咬入面满芝士 正💗🐥大葱鸡肉串烧烧得好香口,又唔会乾身,加埋d汁好好味🐥猪腩串烧表面烧得香脆,肥腩肥瘦均匀🐥梅酒@2饮埋杯满酒满足满足
📍Hokahoka📍
💡尖沙咀

💛💛💛💛💛💛💛💛💛🐷
💗居酒屋推荐💗

🐥天妇𡤢定食

🐥烧牛舌
牛舌厚切,肉质带点焦香,口感弹牙,唔中意食牛舌既我都唔错

🐥杂锦刺身

🐥炸芝士年糕

🐥大葱鸡肉串烧
烧得好香口,又唔会乾身,加埋d汁好好味

🐥猪腩串烧
表面烧得香脆,肥腩肥瘦均匀

🐥梅酒@2
饮埋杯满酒满足满足
2022-01-25 654 浏览
朋友想吃串烧,见到尖沙咀这间居酒屋有很日本风情的榻榻米,即刻想来吃~不过因为没有订台,所以榻榻米已经满座🥲 坐了在看厨师制作食物的卡位,店员都很亲切,用餐体验不错❤️这里每一类食物都有一定数量的选择,不过最想吃的串烧如果多一点会更加好~部分菜式在其他餐厅比较少见,惊喜度不错~🔹牛肉山椒烧 $168铁板上的牛肉肉汁满满,一边热着牛肉外层微焦,里面依然有raw一点的感觉,山椒带出轻微辣香,把牛肉味道加强🥰🔹吉列豚肉露荀卷 $88豚肉包住新鲜多汁的露荀下油炸不会有油腻感,点烧汁吃味道更搭,咸香也很鲜明,喜欢柔和一点的味道可以点沙律酱,不过份量真的很多,适合多人的时候点~🔹炸鸡软骨 $45有一个份量极多的小食😂 小胃口的我完全无法吃完整盘鸡软骨,味道上椒盐味很到位,完全不油,食好吃的🥰🔹牛脷 $68强推的一款串烧!牛舌烧到香香的,盐香刚刚好,不会很油而且很有弹性又容易咬,一人一串刚刚好。🔹猪颈肉七味烧 $50七味粉的味道超浓郁,烧完令猪颈肉咸味很强烈,口感倒是不错,不过我不太能吃这麽强烈的味😔🔹白饭鱼蛋卷 $58这个蛋卷跟主食完全没有差别😂超厚超大份,两个人吃完基本上其他都不用吃了🙈白饭鱼的咸香

🔹牛肉山椒烧 $168

🔹吉列豚肉露荀卷 $88

🔹炸鸡软骨 $45

🔹牛脷 $68

🔹猪颈肉七味烧 $50

🔹白饭鱼蛋卷 $58

这个蛋卷跟主食完全没有差别😂超厚超大份,两个人吃完基本上其他都不用吃了🙈白饭鱼的咸香渗透在蛋之中,不会有突兀的味道,蛋香间有些甜味,点烧汁吃也不错❤️

这里最大特色是有超级多sake,不知道点什麽的话可以问店员意见☺️这晚和朋友喝着喝着不知不觉喝了两瓶,这两款都是非常容易入口的清酒,下次大家都可以考虑一下~
꧁𝗛𝗼𝗸𝗮𝗵𝗼𝗸𝗮💛꧂ #黄店推介高度推荐的居酒屋!日本人主理 将日本情怀带到香港装修好有地道旧式居酒屋feel 尤其是tatami的位置 超和式!订枱时可以注明要求以便安排 (可是我没有🥲後知後觉表表姐)幸运的话还可以欣赏店长自弹自唱呢(但店长已经番日本了🥺)食物种类非常多 样样都想试 今次只试了几味 但全部都好有水准所以已有回访的打算!☽ 前菜 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎一坐低就有一小束凉拌素面作前菜醋汁带淡淡紫苏叶味 仲有秋葵薄片作伴秋葵切得非常薄 所以潺液存在感不高 平时好怕秋葵的我都勉强接受到☽ 生蚝酢物 $𝟡𝟠 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎三只肥美鲜甜的生蚝😋😋😋好抵!醋汁有画龙点睛之效!! 提鲜又僻腥!!下面嘅海带都好食哈哈☽ 芝士鱿鱼酒盗 $𝟠𝟘 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎ 好似系第一次食酒盗呢哈哈 试过就知为何叫酒盗 酒盗一般是盐渍鱼内脏 咸鲜味非常重 𝗛𝗼𝗸𝗮𝗵𝗼𝗸𝗮的酒盗仲加入了仲粒粒鱿鱼 再加上味浓的芝士真的超下酒可惜当日肠胃不太舒服就没有点酒☽ 烧开边花鱼 $𝟠𝟝 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎香港的日式餐厅较常见的烧鱼一般是鲭鱼、银雪鱼、三文鱼但在𝗵𝗼𝗸𝗮𝗵𝗼𝗸𝗮你会找到其他较特别的鱼料理被menu上的图片吸引到了 所以就点了

꧁𝗛𝗼𝗸𝗮𝗵𝗼𝗸𝗮💛꧂ #黄店推介

高度推荐的居酒屋!
日本人主理 将日本情怀带到香港
装修好有地道旧式居酒屋feel
尤其是tatami的位置 超和式!
订枱时可以注明要求以便安排
(可是我没有🥲後知後觉表表姐)
幸运的话还可以欣赏店长自弹自唱呢
(但店长已经番日本了🥺)

食物种类非常多 样样都想试
今次只试了几味 但全部都好有水准
所以已有回访的打算!

☽ 前菜 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎
前菜

一坐低就有一小束凉拌素面作前菜
醋汁带淡淡紫苏叶味 仲有秋葵薄片作伴
秋葵切得非常薄 所以潺液存在感不高
平时好怕秋葵的我都勉强接受到

☽ 生蚝酢物 $𝟡𝟠 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎
生蚝酢物

三只肥美鲜甜的生蚝😋😋😋好抵!
醋汁有画龙点睛之效!! 提鲜又僻腥!!
下面嘅海带都好食哈哈

再加上味浓的芝士真的超下酒
可惜当日肠胃不太舒服就没有点酒

☽ 烧开边花鱼 $𝟠𝟝 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎
烧开边花鱼

香港的日式餐厅较常见的烧鱼一般是鲭鱼、银雪鱼、三文鱼
但在𝗵𝗼𝗸𝗮𝗵𝗼𝗸𝗮你会找到其他较特别的鱼料理

☽ 三文鱼粥 $𝟟𝟘 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡︎
三文鱼粥

超大煲粥呢~是comfort food的一类 非常暖胃
没有港式生滚粥般绵 反而有点像潮式的粥水

💬 食物偏咸 比较适合作下酒菜 不过喜欢店内的日本vibe 希望下次回来的时候可以听到店长唱歌啦

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 👱🏻‍♀️8.2/10

♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎
📍 Hokahoka (尖沙咀)
尖沙咀麽地道63号好时中心51-52号舖
烧开边花鱼
明太子牛舌
猪颈肉七味烧
三文鱼粥
最近喺红磡工作 约埋附近工作嘅朋友一齐食晏呢间日食店好多人排队 上次黎到冇预到时间 等唔到就揾其他野食今日就早少少走去排队 等左10分钟入座店内有普通卡位同榻榻米座位今次店员就安排我地坐榻榻米听朋友嘅同事讲 呢间餐厅个厨系日本人亦推介定食系咁多野食之中CP值最高睇左阵menu 我地都拣好野食 等左大约十分钟 d定食陆陆续续上枱1. 吉列池鱼定食喺朋友嘅推介下 我叫左吉列池鱼定食配菜有沙律、面豉汤、酸菜同日本萝白主食有吉列池鱼同白饭吉列池鱼可点沙律酱同烧汁吉列池鱼好香脆但讲真我食唔出同其他鱼柳有咩分别而且味道唔系话好突出所以我唔推介食呢道定食2. 烧日本猪腩肉定食配菜方面同上 主食就系烧猪腩肉呢道定食我超级推介猪腩肉入口即溶 而且入晒烧汁味食落口果阵油脂、肉味同烧汁味好夹好惹味可以话一试难忘 回味无穷但如果你系减肥中人士 请要回避最後埋单每人88蚊 冇加一当中有朋友叫左网烧牛肉定食 都系一个好选择 不过我冇影到相就唔多提了总结呢间餐厅真系唔错 食物有水准 食晏cp值几高 抵佢每日咁多人排队!
最近喺红磡工作 约埋附近工作嘅朋友一齐食晏

等左大约十分钟 d定食陆陆续续上枱

1. 吉列池鱼定食
吉列池鱼定食

喺朋友嘅推介下 我叫左吉列池鱼定食
配菜有沙律、面豉汤、酸菜同日本萝白
主食有吉列池鱼同白饭

烧日本猪腩肉定食

配菜方面同上 主食就系烧猪腩肉
呢道定食我超级推介

猪腩肉入口即溶 而且入晒烧汁味
食落口果阵油脂、肉味同烧汁味好夹好惹味
可以话一试难忘 回味无穷

但如果你系减肥中人士 请要回避

最後埋单每人88蚊 冇加一
总结呢间餐厅真系唔错 食物有水准
食晏cp值几高 抵佢每日咁多人排队!
2021-05-14
烧日本猪腩肉定食
2021-12-25 480 浏览
睇演唱会前食好野,最钟意日本居酒屋,比人温暖热闹的感觉🥰呢间充满岁月痕迹嘅Hokahoka「ほかほか」,一望见房入面榻榻米,好似去左富士山🗻浸温泉甘好熟悉感觉,不过日本师父暂时反左日本,墙上的日本海报及充满个性的菜名字条,跟箸时代进步,可以用QR code电话落单。 时间匆忙我地叫咗;莹光鱿鱼、海胆系我必食😊蟹子沙律做前菜最开胃🥰生蚝渍,生蚝配搭柚子酢更显鲜甜👍芝士年糕、鸡皮嘅鸡油香味都好正🥰烧饭团出面烧得脆脆又乾身仲跟埋面豉汤👏🏻寿司中拖、油甘鱼、三文鱼子食落好鲜甜支柚子啤酒正,够气一斟必成杯满泡😆价格合理,开怀畅饮既好地方,下次黎食酒盗芝士, 预约困难店,会Book Tatami座享受日本风情画,以前好彩会欣赏到店长yuya san自弹自唱,Beyond 首海阔天空系必唱,同香港人一样好热血架😊~ A restaurant that perfectly embodies the cozy chill vibe of Izakaya in Japan.japanesefood 居酒屋
睇演唱会前食好野,最钟意日本居酒屋,比人温暖热闹的感觉🥰

时间匆忙我地叫咗;

莹光鱿鱼、海胆系我必食😊
蟹子沙律做前菜最开胃🥰
生蚝渍,生蚝配搭柚子酢更显鲜甜👍
芝士年糕、鸡皮嘅鸡油香味都好正🥰
烧饭团出面烧得脆脆又乾身仲跟埋面豉汤👏🏻

寿司中拖、油甘鱼、三文鱼子食落好鲜甜

支柚子啤酒正,够气一斟必成杯满泡😆

japanesefood 居酒屋
2021-12-23
  • 炸芝士年糕
Hokahoku -3人lunch📍TSTおすすめです真系好挂住日本🥰🙋🏻‍♀️ 刺身沙律定食 $120 (不用+1)朋友们叫了: 健美寿司定食✨喺Menu搵极都搵唔到乜嘢系健美😂问咗员工原来系师傅发板六件寿司嗰个乌冬仲可以转做荞麦面🤤刺身都好新鲜好好味 おいしいです
Hokahoku -3人lunch📍TST
おすすめです

真系好挂住日本🥰

🙋🏻‍♀️ 刺身沙律定食 $120 (不用+1)
朋友们叫了: 健美寿司定食✨

嗰个乌冬仲可以转做荞麦面🤤
刺身都好新鲜好好味 おいしいです

2021-12-10 1984 浏览
订左两次念住同我高太黎试食不过都订唔到,今次早两个礼拜订位仲安排到可以坐tatami添掂哂今次好似系高生第一次坐tatami食日本菜不过我高太对鞋啲鞋带比较难搞每次要除鞋再着鞋出出入入去洗手间同呼吸,都几论尽但系又几好笑餐厅食物选择好多,而且清酒选择都好多去过既居酒屋食物选择依间都算好多一坐低就有个前菜摆系我地面前即系无得唔食但系依个冷面又唔错喎蕃茄沙律蕃茄够清但唔够甜高太钟意食既莹光鱿鱼可能唔当糙,唔够肥美,但都好食既酸汁生蚝生蚝鲜甜不过两个人食三只,差啲要猜赢先有得食多只鳕鱼子两个人食有五粒,多左少少寿司拼盘虽然紫菜上到黎已经唔够脆,但质素都唔错最後食反个日式炒面非常满足美中不足既系无左我同高太都非常期待既唱歌环节侍应哥哥话果位日本师父暂时反左日本连埋开瓶费埋单13××,都算抵食既
订左两次念住同我高太黎试食
不过都订唔到,今次早两个礼拜订位
仲安排到可以坐tatami添
掂哂

今次好似系高生第一次坐tatami食日本菜
不过我高太对鞋啲鞋带比较难搞

每次要除鞋再着鞋出出入入去洗手间同呼吸,都几论尽
但系又几好笑

餐厅食物选择好多,而且清酒选择都好多
去过既居酒屋食物选择依间都算好多

一坐低就有个前菜摆系我地面前
即系无得唔食
但系依个冷面又唔错喎

蕃茄沙律
蕃茄够清但唔够甜

高太钟意食既莹光鱿鱼
可能唔当糙,唔够肥美,但都好食既

酸汁生蚝
生蚝鲜甜
不过两个人食三只,差啲要猜赢先有得食多只

鳕鱼子
两个人食有五粒,多左少少

寿司拼盘
虽然紫菜上到黎已经唔够脆,但质素都唔错

最後食反个日式炒面
非常满足

美中不足既系无左我同高太都非常期待既唱歌环节
侍应哥哥话果位日本师父暂时反左日本

连埋开瓶费埋单13××,都算抵食既

2021-12-07 591 浏览
又系送行饭,又一朋友仔移民,走到都好既,走唔到既得个恨字XD去到未有位,好多人等位,店员拎左酒出黎比等位既食客饮住先XD坐低,更系啤酒先,渍物是必须的,萤光鱿鱼渍都是必须的.鱿鱼纳豆,沙律,烧鸡泡鱼乾...刺身盘松,有甜虾,赤贝,八爪鱼,赤身,章红,带子,油甘鱼.新鲜甜美,鱼味同油脂亦足,山葵系鲜磨山葵,烧明太子,火炙过後好香口,配合柠檬汁,萝卜蓉同青瓜同食,可减低明太子既咸味,亦带黎一d 清新感.重口味如可亦可斋啪XD大虾天妇罗,炸浆调得薄身,唔会成日粉,虾肉嫩滑鲜甜.牛肉山根烧,惹味浓郁,如果有饭送饭一流.烧饭团,始终五味鸟既烧饭团先系最爱,其他再好我都觉得差D(误)味噌汤食完哩餐,香港又少个朋友一齐食饭啦.唉...
又系送行饭,又一朋友仔移民,
走到都好既,走唔到既得个恨字XD
去到未有位,好多人等位,
店员拎左酒出黎比等位既食客饮住先XD

坐低,更系啤酒先,

渍物是必须的,

萤光鱿鱼渍都是必须的.

鱿鱼纳豆,沙律,烧鸡泡鱼乾...

刺身盘松,
有甜虾,赤贝,八爪鱼,赤身,章红,带子,油甘鱼.
新鲜甜美,鱼味同油脂亦足,

山葵系鲜磨山葵,

烧明太子,火炙过後好香口,
配合柠檬汁,萝卜蓉同青瓜同食,
可减低明太子既咸味,
亦带黎一d 清新感.
重口味如可亦可斋啪XD

大虾天妇罗,炸浆调得薄身,唔会成日粉,
虾肉嫩滑鲜甜.

牛肉山根烧,惹味浓郁,如果有饭送饭一流.

烧饭团,始终五味鸟既烧饭团先系最爱,
其他再好我都觉得差D(误)

味噌汤

食完哩餐,香港又少个朋友一齐食饭啦.
唉...