HIKARI

2023-09-12 15 浏览
🍱餐廳:HIKARI(荃灣) 🏫地址: 荃灣大壩街21號地舖又來到好多嘢食嘅大壩街,今日試下HIKARI,門口裝修好文青,入面有條打卡嘅長樓梯,我覺得呢度最特別係飲品,有好多款唔同嘅咖啡,下次想試下呢度嘅湯力咖啡,今日嚟晚餐當然要叫返杯cocktail🍸,三五知己喺度一邊飲酒一邊用餐的確唔錯。🍛煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯$138FRENCH CONFIT DUCK LEG CEPES RISOTTO油鴨髀煮到好淋,用刀叉都可以優雅食到,飯嘅質地係偏硬嘅意大利飯,有口感好多醬汁,唔會一pat pat🍝日本櫻花蝦蟹肉蘆荀扁意粉$128SAKURI EBI AND CRAB MEAT LINGUINE呢個夠曬多汁好juicy,每一淡都食到豐富意粉醬,我特別鍾意佢隻碟係不銹鋼,無咁快攤凍🍹鮮橙梳打$45一邊搞,一邊睇住去逐漸變成鮮橙色好靚,好襯呢個場合🍸Mojito $88超鍾意佢夠高濃度酒精,出面有時叫呢杯成日都係好少酒味,呢杯一入口係超濃味,感受到調酒師都係飲酒之人👍
🍱餐廳:HIKARI(荃灣)
🏫地址: 荃灣大壩街21號地舖

🍛煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯$138

🍝日本櫻花蝦蟹肉蘆荀扁意粉$128

🍹鮮橙梳打$45
一邊搞,一邊睇住去逐漸變成鮮橙色好靚,好襯呢個場合

🍸Mojito $88

2023-09-12 15 浏览
hikari cafe位於荃灣海霸街21號鄰近荃灣廣場由荃灣站行天橋,路程約15分鐘餐廳兩層高同荃灣泰玖係同一位老闆經營餐廳簡約無印風格純白牆身加木檯木椅HIKARI餐廳有日光的意思所以餐廳入口同靠窗坐位有大大個玻璃窗令客人感受到日光的照射餐牌係散叫食物加咖啡減$15食物light meau中我喜歡燒金文畢芝士配白松露蜜糖$128,吸引我黎食既仲有初雪窩夫$98,職員說餐廳主打咖啡同酒類飲品我睇餐廳有一杯百利甜酒朱古力咖啡 非常特別<原價$48>叫食物加飲品減$15大約5分鐘百利甜酒朱古力咖啡上檯咖啡咖啡好靚百利甜酒帶出淡淡奶香同杯朱古力咖啡非常夾👍😘😋再等10分鐘先上檯係燒金文畢芝士配白松露蜜糖金文畢原個被燒到拉絲外面買一個金文畢要幾十蚊白松露蜜糖非常美味😋整體十分特別初雪內有大量生果香蕉,青提,士多啤梨加左白朱古力醬配上伯爵茶朱古力醬窩夫厚身非常軟熟整體餐廳純白裝修好乾淨野食十分特別👍😋
hikari cafe位於荃灣海霸街21號

白松露蜜糖非常美味😋
整體十分特別

初雪
內有大量生果
香蕉,青提,士多啤梨
加左白朱古力醬

2023-09-06
  • 百利甜酒朱古力咖啡
  • 燒金文畢芝士
  • 初雪窩夫
🌟 喺荃灣廣場行過嚟唔使5分鐘就到🌟淨係睇門口日式木系嘅裝修,已經好好打卡🌟日式木系嘅裝修好溫馨,可以俾人好舒服放鬆咁chill🌟職員安排咗我哋喺窗邊嘅打卡位,啱晒我呢啲港女🌟餐廳選擇好豐富,有輕食,主菜,甜品,仲有各類型嘅飲品,唔止淨係咖啡🥬自家製煙燻豬柳沙律配蜜桃油醋汁 ($88)-自家製煙燻過既豬柳,有特別嘅香料風味-1碟沙律有五大片,CP值好高-沙律菜配埋蜜桃油醋汁,仲有清甜紫洋蔥,好清爽,啱夏天食-最鍾意嘅係,沙律配埋蜜桃乾,同埋提子乾,增加口感🍗煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 ($138)-冇諗過喺Cafe小店都會有傳統嘅法國菜式-油鴨脾外皮煎到好香脆,油脂豐富,鴨油味香-油鴨脾除咗夠大隻之外,肉質唔鞋口,冇鴨騷味-牛肝菌意大利飯,好出色,好Creamy,意大利飯係傳統嘅做法,口感煙韌🍰焦糖海鹽髒髒提拉米蘇($88)-絕對要叫嘅甜品-嚟到已經好打卡,好大份,兩個人share食啱啱好-焦糖海鹽係Perfect嘅配搭-浸滿咖啡酒糖液的手指餅乾,加埋細膩柔滑嘅cream,好高質☕️Cappuccino 泡沫咖啡 ($42)☕️Dirty 髒髒咖啡 ($45)-好欣賞呢度嘅咖啡,偏nut
🌟 喺荃灣廣場行過嚟唔使5分鐘就到

🌟淨係睇門口日式木系嘅裝修,已經好好打卡

🌟日式木系嘅裝修好溫馨,可以俾人好舒服放鬆咁chill

🌟職員安排咗我哋喺窗邊嘅打卡位,啱晒我呢啲港女

🥬自家製煙燻豬柳沙律配蜜桃油醋汁 ($88)

-自家製煙燻過既豬柳,有特別嘅香料風味

-1碟沙律有五大片,CP值好高

-沙律菜配埋蜜桃油醋汁,仲有清甜紫洋蔥,好清爽,啱夏天食

-最鍾意嘅係,沙律配埋蜜桃乾,同埋提子乾,增加口感

🍗煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 ($138)

-冇諗過喺Cafe小店都會有傳統嘅法國菜式

-油鴨脾外皮煎到好香脆,油脂豐富,鴨油味香

-油鴨脾除咗夠大隻之外,肉質唔鞋口,冇鴨騷味

🍰焦糖海鹽髒髒提拉米蘇($88)

-絕對要叫嘅甜品

-嚟到已經好打卡,好大份,兩個人share食啱啱好

-焦糖海鹽係Perfect嘅配搭

☕️Cappuccino 泡沫咖啡 ($42)

☕️Dirty 髒髒咖啡 ($45)

-好欣賞呢度嘅咖啡,偏nutty

-重點係叫咗食物之後,飲品可以減$15 ,好優惠

2023-09-12 23 浏览
呢間Hikari走日系路線好似佢個名咁 光線好充足 樓底高又落地玻璃樓底高增加左空間感 令人幾放鬆之前黎食過tea飲杯咖啡同食下沙律sandwich食物同咖啡質素都唔錯今次見到夜晚都有pasta食 所以又黎試一試因為下層full左 店員開放左樓上俾我地坐 樓上座位唔多但夠靜同幾chill今晚我地兩個人叫左🌸日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉 $128份量合理個汁煮得夠味又杰度剛好 意粉硬度適中藏有大量櫻花蝦鋪面個人幾鍾意🍄煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $138Risotto份量唔算多 鴨髀份量就正常Risotto硬度剛好鴨髀肉夠淋 但個人覺得油香唔太夠味道幾好但男仔食可能未必夠飽上次試左咖啡 今次試下酒精飲品🍸Plum soda $68Gin & tonic $68味道正常 冇咩特別個人鍾意佢地嘅咖啡多啲😌
呢間Hikari走日系路線

味道正常 冇咩特別
個人鍾意佢地嘅咖啡多啲😌

2023-09-07
2023-09-11 191 浏览
呢間鋪黎左三次,食咗兩次今次黎忍唔住真係要開post 反應番用book 左枱兩位預好時間係荃灣地鐵站行過嚟,其間落大雨,黃雨要行天空之城嘅天橋過黎,成個天橋都係人。諗住怕遲到提前二十分鐘前打黎餐廳講定可能會遲少少,已經行緊過嚟。店員講甘你哋可能會無左得做openrice個優惠俾你地,遲幾分鐘都唔得。總之係openrice 問題。好,最後我哋急住行過嚟係準時入座。嚟到門口同侍應生講番,訂咗台,現場有兩張二人枱,一個門口三人bar 枱,侍應生講兩張二人台留左座,bar 枱可唔可以。想像下大雨已經淋到濕晒,趕到身水身汗,仲要話得bar枱。無奈被迫也要接受。我哋係早一日已經訂枱,都唔值得留個二人枱比我地,事前講到話留左嘅兩張二人枱其實都係俾左啲walk in 客。呢啲係誠信問題,openrice 訂枱嘅顧客對於你哋黎講可能係搲便宜。食得個龍蝦包啲龍蝦雪味好重。成肚氣。
呢間鋪黎左三次,食咗兩次

今次黎忍唔住真係要開post 反應番

用book 左枱兩位

食得個龍蝦包啲龍蝦雪味好重。成肚氣。
今日同朋友慶祝生日去咗位於荃灣既Hikari,一間環境好舒適嘅日系小清新餐廳。入到去就聽到柔和嘅音樂。而且餐廳分上下兩層,十分寬敞嘅用餐空間🌸我哋分別叫左兩個主食同兩杯野食~1. 蒜香西班牙風腸八爪魚扁意粉 🍝:扁意粉彈牙入味,配上蒜香西班牙風腸同八爪魚🐙❤️2. 日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯 🍛:帶日本風味既燒汁配上豆乳意大利飯,口感滑順驚艷🍚🍖飲品就叫左Bailey's mocha ☕️:咖啡香濃加上Bailey's酒香,可以話match得好好☕️🥃桃肉冰茶 🍹: 呢杯桃肉冰茶清新解渴!帶有桃子嘅天然甜味,再加埋茶葉嘅香氣,係一杯夏天嘅必備飲品!

我哋分別叫左兩個主食同兩杯野食~

~🍽: HIKARI (荃灣)=========================⬇️⬇️⬇️食評⬇️⬇️⬇️【水牛城炸雞翼🐔】 ($68)🐹: 🌕🌕🌕🌑🌑🐼: 🌕🌕🌕🌑🌑佢真係好大隻😂😂 另外炸得都幾鬆脆⚡️⚡️食落肉質都好Juicy👍🏻👍🏻佢個汁嘅味道類似tabasco🌶️🌶️不過質地會穊少少~—————————【慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉🐷💛】 ($158)🐹: 🌕🌕🌕🌗🌑🐼: 🌕🌕🌕🌗🌑Gnocchi喺香港都幾少見🤩🤩食落口感軟糯💕💕煙煙韌韌咁都幾得意😻😻因為團子粉係用薯仔嚟整🥔🥔所以會比起普通嘅意粉會更容易覺得膩😌😌而酸酸地嘅蕃茄汁啱啱好可以中和🍅❣️豚肉眼有三舊🐷份量都算多😍😍有油脂嘅部份食落爽口☺️☺️油脂亦都幾香👍🏻👍🏻如果其他部份再淋少少會更好🤏🏻🤏🏻不過整體嚟講係一個幾特別嘅嘗試💛💛—————————【巴斯克芝士蛋糕🫕🍰】 ($68)🐹: 🌕🌕🌕🌗🌑🐼: 🌕🌕🌕🌕🌑擺盤嚟講都唔錯👍🏻👍🏻 雖然睇落冇嗰種好誇張嘅流心效果🧀🧀 但係食落都feel到中間係淋淋地嘅🫕🫕 另外佢係屬於比較實嘅芝士蛋糕🍰🍰 整體嚟講都算唔錯—————————【黑芝麻鮮奶🖤🥛(熱)】(跟餐+32)🐹: 🌕🌕🌕🌕

🍽: HIKARI (荃灣)
=========================
⬇️⬇️⬇️食評⬇️⬇️⬇️

【水牛城炸雞翼🐔】 ($68)

🐹: 🌕🌕🌕🌑🌑
🐼: 🌕🌕🌕🌑🌑

🐹: 🌕🌕🌕🌗🌑
🐼: 🌕🌕🌕🌗🌑

—————————
【巴斯克芝士蛋糕🫕🍰】 ($68)

🐹: 🌕🌕🌕🌗🌑
🐼: 🌕🌕🌕🌕🌑

—————————
【黑芝麻鮮奶🖤🥛(熱)】(跟餐+32)

🐹: 🌕🌕🌕🌕🌕
🐼: 🌕🌕🌕🌕🌕

一攞上枱已經俾佢賣相吸引咗😍😍 而且隱隱約約會聞到少少芝麻香🖤🖤 佢係屬於比較薄嗰種奶嚟嘅🥛🥛 雖然比我想像中冇咁濃🫗🫗 但口感好幼滑🫶🏻🫶🏻 配埋啖啖嘅芝麻味飲落好舒服💖💖 嚟到一定要試吓!

—————————
【Mocha🍫☕️ (凍)】 (跟餐+$33)

🐹: 🌕🌕🌕🌕🌑
🐼: 🌕🌕🌕🌕🌑

因為Mocha本身嘅做法係落朱古力醬🍫同埋鮮奶🥛所以飲落唔會太苦☺️☺️酸味亦唔算太重🍋🍋咖啡嘅味道幾乾淨💕💕飲落口感幾輕薄同埋順滑👍🏻👍🏻會適合一啲唔鍾意咖啡太苦嘅人🤎🤎

=========================
🌟性價比:7.5/10
💖回頭指數:8/10

加1️⃣服務費:⭕️
—————————
👩🏻‍🍳餐廳 : HIKARI (荃灣)
📍地址 : 荃灣大壩街21號地舖
2023-09-09 86 浏览
仔仔正式開學啦!!爸爸特登請假陪佢上堂,我係課室門口睇一陣就閃人,因為約左朋友仔出荃灣傾野,順便享受難得既me time。難得爸爸推介公司附近有間靚靚Cafe,Cafe主要以木色為主,被人感覺好warm,另外樓底夠高分上下兩層,坐位又夠闊落,真係無介紹錯。😋牛油浸日本帆立貝椰汁意大利飯($108)每啖飯都會食到醬汁,但質地吾會感覺好爛,醬汁夠juicy,尤其帆立貝有兩大隻。😋日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉($128)意粉好掛汁同彈牙,仲舖滿好多櫻花蝦,食到滿滿既海鮮味。😋水牛城炸雞翼 ($68)雞翼一共四大隻,炸得非常脆,咬落去仲有肉汁流出,沾上辣椒醬非常野味。🥤 Mocha ($33)朱古力味夠濃,帶有微微既咖啡香,好好飲。🥤朱古力($33)朱古力味夠濃,但吾會太甜。**食野加配飲品可以享有15蚊既飲品優惠📍HIKARI📌荃灣大壩街21號地舖
仔仔正式開學啦!!

😋牛油浸日本帆立貝椰汁意大利飯($108)
牛油浸日本帆立貝椰汁意大利飯

😋日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉($128)
意粉好掛汁同彈牙,仲舖滿好多櫻花蝦,食到滿滿既海鮮味。
日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉

😋水牛城炸雞翼 ($68)
水牛城炸雞翼

🥤 Mocha ($33)
朱古力味夠濃,帶有微微既咖啡香,好好飲。

🥤朱古力($33)
朱古力味夠濃,但吾會太甜。
Mocha & 朱古力

水牛城炸雞翼
Mocha & 朱古力
  • Mocha&朱古力
2023-09-05 18 浏览
餐廳裝潢日系簡約風,環境營造舒適又寫意的感覺。初雪窩夫 相比其他店是窩夫配雪糕,這裡是窩夫配奶蓋。大量奶蓋猶如瀑布傾瀉而下,窩夫外脆內軟甜度剛剛好,配上雜莓、香蕉等水果,酸酸甜甜清新開胃。慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉 馬鈴薯團子粉口感QQ鬆軟,吸收了酸酸甜甜的蕃茄醬汁。豚肉厚身肥瘦均勻,軟嫩淡淡油香。君度橙酒鮮奶咖啡 微醺的朱古力帶有天然甜和香氣,與咖啡完美結合。竹炭咖啡黑色的咖啡襯上白色的拉花,的確幾吸引眼球,喝起來香味特別濃厚。
餐廳裝潢日系簡約風,環境營造舒適又寫意的感覺。
君度橙酒鮮奶咖啡
微醺的朱古力帶有天然甜和香氣,與咖啡完美結合。
竹炭咖啡
2023-09-05
2023-09-05 16 浏览
Hikari本身日文解作光的意思,店舖走白色日糸路線,配上窗邊及門口落地玻璃,採光度十足,配上白色牆身及內裏藤木製家俱,滲透出簡約品味。如果想選擇比較寫意的空間,可以選擇窗邊的高枱座位。食物方面,今次揀左兩個比較受歡迎的主食,包括煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯及日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉。而甜品方面就揀左初雪窩夫,再配上比較少有的竹炭咖啡提提神。<煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯>平時只係Risotto或者油鴨髀本身都唔止值呢個價,而家可以一個價錢滿足晒兩個願望,唔怪之係呢度的必叫首選。雖然只係百幾蚊,但油鴨髀Size唔細,再經兩邊煎封鎖住油香,令肉質變得Juicy,而當中亦有少少鴨油滲晒落意大利飯,所以每啖飯都滲有陣陣鴨油香味。意大利飯份量都唔少,配上牛肝菌加上濃郁Cream的味道,係Risotto中最佳的配搭。<日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉>意粉一上枱已經俾鋪滿成碟意粉的櫻花蝦所吸引,蟹肉配上濃稠的醬汁調較得岩岩好,唔會過鹹,同時令意粉掛晒汁,配上烘過的櫻花蝦,每啖都食到唔到層次的味道。蘆筍味道唔算好出,不過就令意粉提升口感。<初雪窩夫>初雪窩夫

<煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯>

<日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉>

<初雪窩夫>

初雪窩夫一開始唔係好明個意思,但上枱就明了,因為當中的芝士奶蓋好似初雪咁落在窩夫及碟上,意境及視覺效果一流! 除左不同生果同埋芝士奶蓋外,仲提供伯爵茶香既白朱古力醬。窩夫質感相對比其他地方實淨,外脆而內軟的感覺更加明顯,沾上芝士奶蓋及伯爵茶香既白朱古力醬更加令你食唔停口。

<竹炭咖啡>

竹炭咖啡中的竹炭味未必好出,但顏色上就明顯同平時飲開的咖啡好唔同。黝黑的表面,配上白色的拉花更加形成鮮明的對比。而拉花的圖案明顯見到咖啡師功力有番咁上下,如果本身有叫主食,任何飲品都有$15蚊折扣,咁無理由唔叫啦!

2023-09-03 16 浏览
HIKARI 📍荃灣大壩街21號地舖推介呢間位於荃灣樓高兩層Cafe Shop 木系裝修好舒服~座位舒適店員親切友善💯😛最緊要係食物高質☕️咖啡仲好好飲🤤。Hikari 龍蝦包🦞 $138法式軟包、美國緬因州龍蝦肉、牛油果醬自家製芝士~跟沙律菜🥗龍蝦肉夠哂彈牙。自家製煙燻豬柳沙律配蜜桃油醋汁 $88豬柳🐽厚實、配上紅莓、杏脯、大量沙律菜口感豐富~蜜桃油醋汁酸甜開胃~健康美味之選💪🏼。脆炸小魚配蜜糖芥末醬 $58香脆可口🐟食唔停口跟餐~飲品可減$15。黑芝麻鮮奶 原價 $47拉花真係好靚😍而且黑芝麻味夠濃香。朱古力鮮奶咖啡 原價 $48好推介大家來呢到飲咖啡~環境好舒服我不時有人來買咖啡飲☕️整體來講絕對會再訪😋🩷#hikari #lobstar
HIKARI
📍荃灣大壩街21號地舖

推介呢間位於荃灣樓高兩層Cafe Shop
木系裝修好舒服~座位舒適
店員親切友善💯😛最緊要係食物高質
☕️咖啡仲好好飲🤤

。Hikari 龍蝦包🦞 $138
法式軟包、美國緬因州龍蝦肉、牛油果醬
自家製芝士~跟沙律菜🥗龍蝦肉夠哂彈牙

。自家製煙燻豬柳沙律配蜜桃油醋汁 $88
豬柳🐽厚實、配上紅莓、杏脯、大量沙律菜
口感豐富~蜜桃油醋汁酸甜開胃~
健康美味之選💪🏼

好推介大家來呢到飲咖啡~環境好舒服
我不時有人來買咖啡飲☕️

整體來講絕對會再訪😋🩷

#hikari #lobstar
荃灣兩層高文青cafe 君度橙酒朱古力咖啡令人有點飄飄然的感覺Cafe 有兩層, 窗口位有些植物,適合食物打卡。🔆油封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯$138 FRENCH CONFIT DUCK LEG CEPES RISOTTO油封鴨脾充滿油香,但食落不會滿嘴油。外皮微脆,肉就好水嫩。粒粒的RISOTTO都有好濃牛油香氣,和牛肝菌很配。🔆日本櫻花蝦蟹肉蘆荀扁意粉 $128SAKURI EBI AND CRAB MEAT LINGUINE一上枱就澎湃櫻花蝦佈滿在意粉上。扁意粉份量都多,軟硬適中,浸在幾重奶香的醬汁上,非常creamy。 蟹肉一絲絲,蘆荀就脆口。以女仔來說,真的好大份。🔆君度橙酒朱古力咖啡 $56君度橙酒和咖啡味都非常特出,朱克力出令飲品更絲滑。酒精咖啡非常易入口,加上用了橙乾作topping,非常特別。🔆藍莓梳打 $45夏日一杯清爽的飲品。
荃灣兩層高文青cafe
君度橙酒朱古力咖啡令人有點飄飄然的感覺

Cafe 有兩層, 窗口位有些植物,適合食物打卡。

🔆油封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯$138

🔆日本櫻花蝦蟹肉蘆荀扁意粉 $128

🔆君度橙酒朱古力咖啡 $56

🔆藍莓梳打 $45
夏日一杯清爽的飲品。

• 煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯
2023-08-29 129 浏览
荃灣廣場旁邊的街道有不少小店,今次要輕鬆的感覺,試試這間裝潢簡約清新的Café。Orange Espresso Tonic (Cold) $30 (跟餐價)可算是餐廳的Signature,外表簡約型格,咖啡香濃,添上橙味,帶給食客清爽的口感,很適合夏天時飲用。丸久小山園抹茶鮮奶(熱) $32 (跟餐價)看到丸久小山園已不用想太多了,決定選擇這杯非咖啡類飲品。抹茶香而甘甜,與熱鮮奶混合,更提昇抹茶的香味。鮮奶口感順滑,與抹茶的味道互相輝映。煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $138油鴨髀煎封後,外皮香脆,鴨肉仍能保留肉汁,而且肉質還算嫰,容易咬開,味道不俗。牛肝菌份量十足,每一口飯都總會有牛肝菌。飯粒有嚼勁,軟硬適中,牛肝菌的味道已滲入飯粒,所以每口飯除了吃到飯粒和牛肝菌,還帶有很香的菌味。慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉 $158慢煮豚肉眼口感厚實,輕易咬開。香草蕃茄汁調較得不錯,蕃茄味濃但不會太酸,馬鈴薯團子粉沾滿了醬汁,十分開胃。初雪窩夫 $98窩夫又大又厚,奶蓋和鮮果夾在兩塊窩夫中間,還有玫瑰花瓣襯托,賣相十分吸引。即叫即造,窩夫仍熱烘烘,口感鬆軟,還帶有蛋香味,且不會太甜,配

Orange Espresso Tonic (Cold)

丸久小山園抹茶鮮奶(熱) $32 (跟餐價)
丸久小山園抹茶鮮奶(熱)

煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $138
煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯

慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉 $158

初雪窩夫 $98
初雪窩夫
窩夫又大又厚,奶蓋和鮮果夾在兩塊窩夫中間,還有玫瑰花瓣襯托,賣相十分吸引。即叫即造,窩夫仍熱烘烘,口感鬆軟,還帶有蛋香味,且不會太甜,配合奶蓋和鮮果一起吃,味蕾很滿足。隨碟附上一小壺的伯爵茶糖漿,沾上糖漿增添風味。

以上價錢需另加一服務費
Orange Espresso Tonic (Cold)
丸久小山園抹茶鮮奶(熱)
煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯
2023-08-26 27 浏览
📍HIKARICafe整體以暖色系為主,暖黃的燈光和木色系的裝修及擺設,整體十分療癒舒適和文青。🍝初雪窩夫 $98即叫即整的窩夫外脆內鬆軟,濃郁的蛋香味,而且餡料也很豐富,有香蕉、士多啤梨和藍莓,中間還有cream,完全不會覺得乾。旁邊還有伯爵朱古力醬可以淋上去窩夫,伯爵茶味濃郁,十分推介!💗🍝 日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉 $128這道菜結合了日本的海鮮美味和意大利的扁意粉。醬汁很Creamy有濃郁的蝦味。灑在面頭的櫻花蝦份量亦很多,其鹹香與內裏鮮嫩的蟹肉相得益彰。蘆筍脆嫩的口感為整道菜增添了層次感和作解膩的作用。🍝蒜香西班牙風腸八爪魚扁意粉 $148意粉扁平而寬闊,十分掛汁。西班牙風腸有濃郁的肉香。而八爪魚則鮮味豐富及嚼勁十足~廚師還用了蒜片和橄欖油炒意粉,使意粉更加惹味提香。☕️熱朱古力鮮奶咖啡 $44餐廳主推咖啡和酒精類飲品,果然很不錯😍很精緻的拉花☕️讓人不捨得破壞它的形態。朱古力、咖啡和鮮奶的味道都能夠同時品嚐,很適合一些像我一樣不喜歡咖啡那種苦味的人,但又能夠感受到少許咖啡的香純。🥂Plum soda $68Plum soda是一款清新的酒精飲品,具有淡淡的梅子香氣和微酸的味道,
📍HIKARI

🍝初雪窩夫 $98

🍝 日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉 $128

🍝蒜香西班牙風腸八爪魚扁意粉 $148

☕️熱朱古力鮮奶咖啡 $44

🥂Plum soda $68
Plum soda是一款清新的酒精飲品,具有淡淡的梅子香氣和微酸的味道,是適合小酌兩杯之選🤎

留意如果你有買到食物嘅話,買飲品會有$15折扣!!

📍 荃灣大壩街21號地舖
2023-08-26 15 浏览
朋友介紹,荃灣西嘅一間木系cafe 🙊文青路線嘅- 菜式以西餐為主,有set menu , a la carte , drink menu ,我決定約朋友試下晚餐先輕鬆自在的感覺今晚差不多9:00 pm 先到cafe , 餐廳🍴關門時間是10:00pm ,所以同朋友share 兩個主菜及兩杯飲品。🍴日式燒汁鰻魚豆意大利飯好大條鰻魚,燒汁已經滲入鳗魚中,配上交滿忌廉豆乳香味的意大利磨菇飯,非常清新🍴日本樱花蝦蟹肉露荀扁意粉超過難忘味道,意思粉軟硬度剛好,份量十足的蟹肉醬磨菇配料💟脆脆爽口的樱花乾蝦放在意粉上💘每一口都非常濃厚蟹肉忌廉味,好飽肚🧉凍鮮奶咖啡聞到好香濃咖啡味,鮮牛奶起泡鋪面,非常提神🍹凍桃肉冰茶即使降溫的感覺,入口唔甜,桃香感覺好fresh 📃餐廳資料:名稱: HIKARI 地址:荃灣大壩街21號地舖
輕鬆自在的感覺

🍴日式燒汁鰻魚豆意大利飯

🍴日本樱花蝦蟹肉露荀扁意粉

🧉凍鮮奶咖啡
聞到好香濃咖啡味,鮮牛奶起泡鋪面,非常提神

🍹凍桃肉冰茶
即使降溫的感覺,入口唔甜,桃香感覺好fresh

📃餐廳資料:
名稱: HIKARI