2020-03-11 50 浏览
土瓜灣雖然係舊區,老人家比較多,但係都有唔少非常高質嘅cafe。呢間嘢係唔少學生同老師放學之後嘅聚腳點。今次叫嘅係cookie and creamwaffle ( full set ),加埋一杯果茶,就一個下就啦
2020-03-10 133 浏览
🔸伯爵茶忌廉日式疏乎厘鬆餅 $79🔸蛋香味好重 幾鍾意佢個texture 輕盈得黎又有少少口感 同平時食落去一陣風嘅疏乎厘唔同 重點係唔會太甜 而且cream嘅earl grey味好出同埋有口感👍🏻 好好味 仲要係黃店 一定會再過黎試埋其他味嘅鬆餅🥞-🔸雙重芝士配自家製蕃茄汁扁意粉 $98🔸即叫即整 雖然要等一陣但係食落熱辣辣 好滿足 🤤芝士同蕃茄都好rich 望落吸引 但係呢個價錢 份量就略為有啲少 如果價錢再親民啲或者份量多啲會更加好🙆🏻‍♀️
🔸伯爵茶忌廉日式疏乎厘鬆餅 $79🔸
伯爵茶忌廉日式疏乎厘鬆餅

🔸雙重芝士配自家製蕃茄汁扁意粉 $98🔸
即叫即整 雖然要等一陣但係食落熱辣辣 好滿足 🤤
雙重芝士配自家製蕃茄汁扁意粉
伯爵茶忌廉日式疏乎厘鬆餅
雙重芝士配自家製蕃茄汁扁意粉
2020-03-09 55 浏览
今天放假老友話想食HeySoNuts 午飯時間座無虛席,真是土瓜灣人氣NO.1的西餐廳,土瓜灣北帝街147號地下3號舖,我們點了手打西冷牛肉原隻大磨菇漢堡包配薯條$152,麵包烘得香脆,有原隻大磨菇、超厚牛肉漢堡扒,肉味香濃肉汁多,配薯條香脆可口。熱烘烘真美味。 海鮮黃薑意大利飯$128,海鮮不錯,意大利飯夠creamy,香滑可口,黃薑味香超正。Tiramisu梳乎厘,鬆軟到入口即溶 ,軟棉棉的口感,並有濃郁蛋香味,淋上咖啡酒更香真是無得彈。鮮奶朱古力,很香甜。多莓果茶,小小酸很醒胃。服務員態度友善,下次回頭再吃。

• 手打西冷牛肉原隻大磨菇漢堡包配薯條
2020-03-08 44 浏览
HeySoNuts 係九龍城區一間幾出名既coffee shop, 今日我地就黎試下自家製喇沙汁海鮮扁意粉($138)喇沙汁既意粉都係第一次見,估唔到又幾夾!海鮮方面都唔馬虎,有蜆、蝦、魷魚等等。另外,加左秋葵一齊炒意粉,有畫龍點睛既效果!手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條($154)漢堡上檯已經分左兩份,非常細心。手打西冷牛肉有肉汁。牛肉同埋蘑菇都非常厚身,口感唔錯。加上有蕃茄、生菜同埋芝士,勁豐富,另外配上千島醬都幾夾。Tiramisu Cream Soufflé Pancake ($102)班戟蛋味濃郁,配上糖漿更加好味,口感鬆軟,有空氣感,非常推薦柚子咖啡梳打($62)感覺係柚子梳打加上咖啡既味道,比平時就咁飲柚子梳打無咁甜,而多左一份咖啡既酸味。Latte係朋友點既,聞落都幾香濃

自家製喇沙汁海鮮扁意粉($138)
喇沙汁既意粉都係第一次見,估唔到又幾夾!
海鮮方面都唔馬虎,有蜆、蝦、魷魚等等。
另外,加左秋葵一齊炒意粉,有畫龍點睛既效果!

手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條($154)

柚子咖啡梳打($62)

Latte係朋友點既,聞落都幾香濃

2020-03-08 35 浏览
💁🏻‍♀️之前聖誕節同朋友嚟呢間餐廳度食嘢見到佢哋除咗有堂食之餘仲有到會反正我哋又唔想叫來叫去都係嗰啲餐廳🌚而且之前堂食又覺得唔錯👍🏻所以就趁朋友生日活動時一試🤤我地揀咗個12-15人既餐👏🏻雖然套餐係已經設定好🤔但款式就有別於平時嘅到會唔會又係炸物/蜜糖雞翼/意粉咁悶~煙三文魚黑麥多士:今次配嘅多士用左黑麥❤️夠健康又少有而且令到成個配搭更為高級😍多士口感特別加上淡淡的麥香可以突出到三文魚嘅煙燻味☺️韓醬雞中翼:甜甜辣辣嘅韓醬🤩岩哂我雞翼又夠嫩滑多汁💦非常惹味下面再配埋脆脆粟米片更能增加口感同層次😋野菌白松露忌廉汁貓耳朵:可能因白松露香味不及黑松露濃郁既關係餐廳選擇左用更為掛汁嘅貓耳朵😽令到每啖都可以食到滿滿creamy醬汁同時個汁當然都唔會太過稀或杰身🍝慢煮澳洲牛面頰肉配牛油法包:牛面頰非常軟淋👍🏻入口即溶咁款~而且個汁濃而不膩又夠哂入味搞到個個爭住食😂吾夠喉PS:話說其實食物份量都幾多明明我哋已經13個人😅剩返嘅應該都足夠多5-6人食🤷🏻‍♀️
💁🏻‍♀️之前聖誕節同朋友嚟呢間餐廳度食嘢
見到佢哋除咗有堂食之餘仲有到會
反正我哋又唔想叫來叫去都係嗰啲餐廳🌚
而且之前堂食又覺得唔錯👍🏻
所以就趁朋友生日活動時一試🤤

我地揀咗個12-15人既餐👏🏻
雖然套餐係已經設定好🤔
但款式就有別於平時嘅到會
唔會又係炸物/蜜糖雞翼/意粉咁悶~

煙三文魚黑麥多士:

餐廳選擇左用更為掛汁嘅貓耳朵😽
令到每啖都可以食到滿滿creamy醬汁
同時個汁當然都唔會太過稀或杰身🍝

慢煮澳洲牛面頰肉配牛油法包:
牛面頰非常軟淋👍🏻入口即溶咁款~
而且個汁濃而不膩又夠哂入味
搞到個個爭住食😂吾夠喉

PS:話說其實食物份量都幾多
明明我哋已經13個人😅
剩返嘅應該都足夠多5-6人食🤷🏻‍♀️

外卖送餐
2020-03-05 50 浏览
多年前香港仲未有咁多咖啡小店,好多人都只係飲星爸時,hetsonuts既咖啡師,已經去過參加咖啡世界賽,咖啡友行內一直都出名,所以我行過都會幫襯,食物同咖啡的品質一直保持得好好柚子咖啡梳打基本上未見過,好特別的咖啡,店員介紹本身重果味的咖啡上加柚子蜜梳打,再落少少橙酒,飲落有柚子味,又甜甜地,又有咖啡香,但出奇地配合,好有趣的咖啡白酒煮活黑青口配蒜蓉包問完咖啡店員再介紹埋,佢地的海鮮一向飛機貨,由其剛剛好今日到活青口,所以佢忍唔住推薦,味道無想像中咁濃,由其是酒香剛剛好帶出青口的鮮甜,青口一入口就知係新鮮自整喇沙汁海鮮扁意粉意粉食得多喇沙風真係第一次,問清楚先確定唔係沙意粉,真係白汁變成喇沙的香濃,海鮮喇沙一樣都無少到,好食之餘,估唔到喇沙可以咁食手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條基本上主打的主打,入得黎都會叫既漢堡,自家手打的牛肉漢堡,牛香超濃而且十分鬆軟,切開一刻除左大磨菇噴汁,肉汁都唔少,大啖食超juicy 提拉米蘇日式梳乎厘班戟最後食完仲想再食的班戟,依家食班戟梳乎厘,識食當然食梳乎厘,蛋香一流入口即溶,面上有香甜的提拉米蘇會以為好甜,但如雪糕般的香甜但仍然食到班戟的蛋香,而兩種

柚子咖啡梳打

白酒煮活黑青口配蒜蓉包

自整喇沙汁海鮮扁意粉

手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條

提拉米蘇日式梳乎厘班戟
最後食完仲想再食的班戟,依家食班戟梳乎厘,識食當然食梳乎厘,蛋香一流入口即溶,面上有香甜的提拉米蘇會以為好甜,但如雪糕般的香甜但仍然食到班戟的蛋香,而兩種甜美,唔係1+1好食咁簡單,最後覺得唔夠,仲有少量咖啡糖水+少少酒,再提升提拉米蘇的層次

2020-03-02 173 浏览
特登黎土瓜灣試下呢到唔同特色嘅cafe,而其中一間排晒長龍嘅HeysoNut,更加吸引左我嘅目光,係呢個非常時期都咁多人食,質素一定唔錯💛💛💛💛忌廉野菌汁貓耳朵意粉($98)超多嘅菇!!😍忌廉味道好濃郁,據店員所講,佢地每一款醬都經精心配搭過。入面仲有少少合桃粒,每一口都好有層次。加左雞扒好嫩滑!自家製喇沙汁扁意粉($138)幾特別嘅配搭,東南亞嘅喇沙配上扁意粉,雖然喇沙味唔算重,但海鮮味十足,扁意粉口感亦同醬味道好夾🤤提拉米蘇梳乎厘($102)梳乎厘充滿左空氣感,又好有蛋香味,面層有層可可粉同custard😚邪惡得黎真係好好味!📍HeySoNuts (土瓜灣)土瓜灣北帝街147號地下3號舖

忌廉野菌汁貓耳朵意粉($98)

加左雞扒好嫩滑!

自家製喇沙汁扁意粉($138)

提拉米蘇梳乎厘($102)

📍HeySoNuts (土瓜灣)
土瓜灣北帝街147號地下3號舖
  • 忌廉野菌汁貓耳朵意粉
2020-03-01 51 浏览
某天晚上朋友話帶我黎土瓜灣食好野,之後就黎左呢間好隱閉既工業味濃既餐廳,餐廳名叫hey so nuts,入面燈光浪漫,都好多人黎食,餐廳入到去已經差唔多坐滿晒客人,可見餐廳既受歡迎程度幾高,哈哈。餐牌款式選擇好多,有意粉,漢堡,All day breakfast同甜品等等,我地揀左個炸魷魚圈小食,醬汁係自家制既,魷魚圈大大隻好新鮮,又唔會好油膩,點埋個自家制醬汁配搭一流。All day breakfast好豐富,有乳酪,藜麥,好健康,仲有好大碟炒蛋,大啡菇,煙肉,腸仔同生果伴碟,炒蛋好香滑,健康精選食佢哈哈。朋友叫左個手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡包配薯條。Wa,好大個好厚牛肉,牛肉肉汁好多好juice,肉味香濃,漢堡包包面烘到好脆口,店鋪好細心甘將漢堡用鐵串串住以防止個包散開,薯條粗身大大條,熱辣辣。另外我地都點左iced drip coffee同埋焦糖鮮奶咖啡,兩杯都好香濃咖啡味。大愛。最後當然唔少得dessert,tiramisu 梳乎厘啦~唔係太甜,一凍一熱口感特別,服務態度好好嫁,下次一定再約其他朋友黎食。

2020-02-29 46 浏览
呢排真係盡量少去D人多嘅地方,所以今次介紹一間位於土瓜灣,位置比較隱蔽嘅餐廳。門外見到餐廳貼出告示,不招待內地客,所以大家可以放心小小。🧡手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條 $154呢個漢堡值得推介👍🏻👍🏻👍🏻總共有七層🤤🤤🤤大蘑菇超級juicy多汁,下面有西冷漢堡、芝士、蕃茄、生菜🥬千島醬。大依家可以挑戰下一㗳食落去,但我就挑戰失敗😂😂😂🧡自家製喇沙汁配扁意粉🍝 $138意粉味道正正常常,有蜆肉,蝦仁,魷魚。可能平時都係食喇沙湯河,今次用黎煮扁意粉,味道就唔太濃。🧡自家製士多啤梨醬日式梳乎厘 $82呢款梳乎厘係泡泡口感,就算食飽飯再食都唔會太飽。呢款士多啤梨醬幾特別,仲會有士多啤梨肉食到,加上超香滑嘅cream,我成哂全碟都冇問題🤣🤣🤣

🧡手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條 $154

🧡自家製喇沙汁配扁意粉🍝 $138

🧡自家製士多啤梨醬日式梳乎厘 $82
2020-02-26 32 浏览
估唔到土瓜灣都有一間咁高質嘅文青咖啡店🤭呢間cafe 嘅裝修都幾型格 一種悠閒嘅感覺餐牌好似一本文青嘅小說 枱面係青花磚 文青少女絕對唔可以錯過✨Souffle Pancake Earl Gery Tea Cream $79呢個係我最期待既甜品 估唔到有驚喜梳乎厘pancake 個頂有一層Earl Grey Tea Cream 同幸福 Pancake嘅口感差唔多鬆軟得來入口即溶 充滿空氣感 口感軟綿綿之餘 仲有濃郁蛋香味好幸福啊😍✨Cream Orecchiette $138這個意粉太碟了吧 兩個人份量味道非常好味 野菌忌廉濃而不膩貓耳朵意粉煙煙韌韌 超滿足推介!!✨Mixed Seafood Risotto $128海鮮用黃薑醃過夠曬入味 份量好多意大利飯煮得啱啱好 煙韌嘅口感 又唔會硬得濟魷魚🦑質感唔會太過韌 都幾嫩滑 味道有水準HeySoNuts
估唔到土瓜灣都有一間咁高質嘅文青咖啡店🤭

意大利飯煮得啱啱好 煙韌嘅口感 又唔會硬得濟
魷魚🦑質感唔會太過韌 都幾嫩滑 味道有水準

HeySoNuts
2020-02-20 53 浏览
自閉左兩個星期啦…唔係叫外賣就自己煮飯仔🤪今晚放鬆一晚,去到位於北帝街的HEYSONUTS❤眾裡尋他全因為日式梳乎厘鬆餅怕迫埋一齊既朋友仔可以坐室外或室內Bar檯✌自家製喇沙汁海鮮扁意粉($138)這個十分驚喜,估唔倒當泰式喇沙汁遇上意大利扁意粉係咁match😍海鮮有蝦有魷魚有蜆好新鮮,仲有秋葵片👍露荀芹菜頭汁意大利飯($110)聽個名已經好健康❤唔好睇佢清清地,食落去有濃郁的芹菜汁味道,好順喉好味道😋伯爵茶忌廉日式梳乎厘鬆餅($79)終於到食甜品啦😍❤❤❤好鬆軟呀淡淡的伯爵茶忌廉配上香甜鬆餅,中和左唔會太甜亦唔漏,加上薄薄既脆片口感好豐富❣秒殺
自閉左兩個星期啦…唔係叫外賣就自己煮飯仔🤪

怕迫埋一齊既朋友仔可以坐室外或室內Bar檯✌

伯爵茶忌廉日式梳乎厘鬆餅($79)
終於到食甜品啦😍❤❤❤

好鬆軟呀

2020-02-19
  • 自家製喇沙汁海鮮扁意粉
  • 伯爵茶忌廉日式梳乎厘鬆餅
2020-02-17 27 浏览
呢排成日都係屋企間唔中都想出街食下飯今晚試下附近黃店cafe 試下一入到去店員會戴上口罩,open kitchen 下都會見到廚師都帶上口罩每次清理枱面時都會噴上清潔劑清潔令人放心枱面及Menu設計充滿心思自家製煙豬腩肉芥末籽醬意大利粉本身個人唔係太喜歡油淋淋嘅肥肉但係見到佢都係新菜式就抱住一試嘅心態點知真係有驚喜㗎!腩肉食落口唔會油淋淋,肉質爽口而加入左檸檬汁椰菜減低豬腩肉嘅肥膩感彈牙既意大利粉沾滿了芥籽醬非常惹味海鮮黃姜意大利飯意大利飯口感剛好黃姜粉混入忌廉令意大利飯味度特別海鮮有青口魷魚大蝦帶子材料豐富食完正餐當然要食呢度最出名嘅甜品呢度嘅疏乎厘特別出色而選擇都唔少我哋揀咗提拉米蘇梳乎厘提提大家,記得點正餐時點埋甜品如果唔係好容易賣晒食完兩個主食之後美味嘅疏乎厘就會係你面前疏乎厘空氣咁十足而且蛋味香濃面頭有提拉米蘇的cream旁邊還有咖啡點上咖啡一齊食中和甜品的甜度令人滿足
呢排成日都係屋企

枱面及Menu設計充滿心思

自家製煙豬腩肉芥末籽醬意大利粉
本身個人唔係太喜歡油淋淋嘅肥肉
但係見到佢都係新菜式就抱住一試嘅心態
點知真係有驚喜㗎!
腩肉食落口唔會油淋淋,肉質爽口
而加入左檸檬汁椰菜

食完正餐當然要食呢度最出名嘅甜品
呢度嘅疏乎厘特別出色
而選擇都唔少
我哋揀咗提拉米蘇梳乎厘
提提大家,記得點正餐時點埋甜品
如果唔係好容易賣晒

點上咖啡一齊食
中和甜品的甜度
令人滿足
2020-02-06 41 浏览
係土瓜灣誤打誤撞發現呢間人氣cafe 店🏠整個裝修行工業風係住宅大樓對比下 格外顯眼🤩🤩店員係落單前會主動咨詢客人是否對某些食材過敏,份外貼心🥰🥰小食💁🏻‍♀️魷魚圈配自家製咖喱蛋黃醬外皮炸得十分酥脆香口,魷魚口感軟熟,唔會過韌個蛋黃醬有驚喜👍🏼👍🏼💁🏻‍♀️自家製煙豬腩肉芥末籽醬意大利粉芥末籽醬香味十足,酸酸地,唔會膩意大利粉乾身有咬口😋煙豬腩肉大大塊肉質鮮嫩唔鞋唔韌唔乾柴💁🏻‍♀️手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條🍔🍟大蘑菇好厚身,咬落去菇汁四濺好juicy💦除左牛肉有啲肉根之外,整體唔錯😛😛💁🏻‍♀️自家製髒髒比利時朱古力醬日式梳乎厘鬆餅配焦糖香蕉🥞🍌女士對甜品係零抗拒😍😍濃濃的朱古力醬配上啖啖鬆軟的梳乎厘,一流👍🏼👍🏼底下仲有些朱古力餅碎香蕉表面燒得香甜脆口飲品💁🏻‍♀️Coffee Tonic💁🏻‍♀️White Peach 喜歡手作咖啡嘅朋友一定要試試看👍🏼👍🏼
係土瓜灣誤打誤撞發現呢間人氣cafe 店🏠
整個裝修行工業風
係住宅大樓對比下 格外顯眼🤩🤩

店員係落單前會主動咨詢客人是否對某些食材過敏,份外貼心🥰🥰

小食
💁🏻‍♀️魷魚圈配自家製咖喱蛋黃醬
外皮炸得十分酥脆香口,魷魚口感軟熟,唔會過韌
個蛋黃醬有驚喜👍🏼👍🏼

💁🏻‍♀️自家製煙豬腩肉芥末籽醬意大利粉
芥末籽醬香味十足,酸酸地,唔會膩
意大利粉乾身有咬口😋

煙豬腩肉大大塊
肉質鮮嫩唔鞋唔韌唔乾柴

💁🏻‍♀️手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條🍔🍟
大蘑菇好厚身,咬落去菇汁四濺好juicy💦
除左牛肉有啲肉根之外,整體唔錯😛😛

女士對甜品係零抗拒😍😍
濃濃的朱古力醬配上啖啖鬆軟的梳乎厘,一流👍🏼👍🏼
底下仲有些朱古力餅碎

喜歡手作咖啡嘅朋友一定要試試看👍🏼👍🏼
  • 自家製煙豬腩肉芥末籽醬意大利粉
  • 手沖咖啡
  • 自家製髒髒比利時朱古力醬日式梳乎厘鬆餅配焦糖香蕉
  • Coconut Cotton Candy Panna Cotta
2020-02-06 35 浏览
平時好少黎土瓜灣食飯,原來呢條街開咗好多西式小店,好多都好吸引,遲啲可以慢慢嚟逐間試!今次入嚟呢間係因為出面見到有疏乎厘嘅相所以吸引左。南瓜薑湯,出面好少有南瓜同姜嘅配搭,加咗姜嘅南瓜湯又出奇地夾!聽餐廳職員推介之後,主菜決定叫自家製煙豬腩肉芥末籽醬意粉,食落味道酸酸地,可能因為芥末粑本身係酸。仲有佢嘅自家製煙肉,半肥瘦,煙熏味好出好香!Mac nuts burger,同樣都係職員推介。佢嘅重點係大啡菇上面鋪左大量芝士,同埋牛肉都係手打自家整,配埋蕃茄等一口真係食唔晒,食落仲有好多肉汁添,正!提拉米蘇疏乎厘,需時大概15至20分鐘即叫即整,疏乎厘好鬆軟配埋cream cheese喺面再配上可可粉,自己再落冧酒咖啡,疏乎厘熱cream cheese係凍,真係超好食!飲品方面叫咗Hazelnut latte同70% 比利時朱古力,後者夠濃稠,唔太甜,比平時飲開嘅朱古力更香更好飲。

今次入嚟呢間係因為出面見到有疏乎厘嘅相所以吸引左。

2020-01-31 78 浏览
因為疫情嚴重,不想去多人的地方,便在公司附近吃飯。巧克力鮮奶咖啡$46,巧克力味道濃郁,配合咖啡的味道更佳。冰熱情果茶$44,熱情果的味道濃郁,酸酸甜甜,令人開胃。自家製煙豬腩肉芥末籽醬意大利粉$133,豬腩肉外表香脆,脂肪分布均勻,芥末籽醬的酸辣味道,可以減少油膩,再配合爽口彈牙的意粉,很快便吃完了。手打西冷牛肉原隻大磨菇漢堡配薯條$154,除了香脆的麵包外皮,還有磨菇、芝士西冷牛扒、番茄、生菜。芝士西冷牛扒,肉味豐富。漢堡包香脆,磨菇味道十足,整個組合配合得相當不錯。而伴碟的薯條,是即點即炸的,所以香脆無比,加點茄汁,味道更好。提拉米蘇日式梳乎厘鬆餅$102,需時20分鐘以上。梳乎厘鬆餅,蛋味香濃,非常鬆軟,將咖啡和酒,加上梳乎厘鬆餅上,味道層次更加豐富,絕對是一個美味的甜品。
因為疫情嚴重,不想去多人的地方,便在公司附近吃飯。

巧克力鮮奶咖啡$46,巧克力味道濃郁,配合咖啡的味道更佳。

冰熱情果茶$44,熱情果的味道濃郁,酸酸甜甜,令人開胃。