2020-01-14 32 浏览
見朋友生日,請佢食好西啦!店員會介紹菜式,真係無介紹錯,樣樣都好好味!【手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條】$1587成熟既手打牛肉加埋大大個蘑菇,勁juicy,雖然冇乜醬汁,但一d都吾乾!【自家製喇沙汁海鮮扁意粉】$138用左15款香料調製出自家喇沙汁,好濃郁好香滑,搭配扁意粉好match!【自家製髒髒比利士朱古力醬日式梳乎厘鬆餅配焦糖香蕉】$9870%濃厚可可,朱古力醬多到好似吾洗錢,甜度適中,梳乎厘勁軟綿,香蕉整左焦糖係香甜,不過就太甜。
見朋友生日,請佢食好西啦!

店員會介紹菜式,真係無介紹錯,樣樣都好好味!

【手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條】$158

【自家製喇沙汁海鮮扁意粉】$138

【自家製髒髒比利士朱古力醬日式梳乎厘鬆餅配焦糖香蕉】$98
2020-01-14 391 浏览
土瓜灣北帝街近傲雲峰,開了幾家特色西餐店,平日晚飯時間,這裏都站滿人,非常熱鬧,可見這些餐廳的食物不錯。今晚和朋友來到這間「HeySoNuts 」食晚餐,餐廳門口位很細,幾乎找不到,進入店內卻發覺店鋪頗長,能放到很多坐椅。小店的食物選擇頗多,餐牌像一本書,食物有圖也有介紹,今晚先叫兩份餐試試,下次再來試甜品。《海鮮黃薑意大利飯》$128很多文章都有介紹黃薑對身體的益處,但平時在家卻很少會用黃薑煮餸,這個黃薑意大利飯,入口軟綿,飯粒飽滿,雖然加入黃薑,但完全不覺辣,反而很香,還有鮮甜的海鮮味。《手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條》$154又高又大的漢堡一開為二,用竹籤串著,能屹立不倒。服務員話牛肉是他們自家手打的,不像一般的漢堡扒,食落果然牛味十足,肉汁豐富。大蘑菇也是特色之一,蘑菇像麵包皮那麼大,非常juicy,與牛肉一起吃,濃淡合宜,味道非常夾。伴碟的薯條都很香脆好吃。《多莓果茶》$40果茶顏色鮮豔,帶微酸,開胃消滯。

《海鮮黃薑意大利飯》$128

《手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條》$154

《多莓果茶》$40
果茶顏色鮮豔,帶微酸,開胃消滯。

• 手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條
2020-01-12 210 浏览
今晚朋友約食飯,介紹去土瓜灣cafe食晚飯,餐廳不大,七點己經坐滿人。店員安排窗口bar 枱位置,望住街景食晚餐,感覺不錯。沙律菜新鮮,沙律面滿佈芝士碎,芝士味香濃,煙肉不會太乾,麵包碎及合桃香脆。芥末味濃但不辛口,芥末籽帶點酸醒胃得嚟味道特別。意大利粉彈牙比較乾身,自家製煙豬腩肉份量多。煙燻味濃,豬腩肉肥瘦均勻。梳乎厘蛋味香濃,空氣感十足,入口軟綿,配上咖啡酒,不論口感或味道同提拉米蘇都非常夾。咖啡味香濃,不酸不苦,焦糖味及甜味適中。咖啡味香濃但榛子味一般,微温唔夠熱。
凱撒沙律
提拉米蘇日式梳乎厘鬆餅
焦糖鮮奶咖啡
咖啡味香濃,不酸不苦,焦糖味及甜味適中。
榛子鮮奶咖啡
咖啡味香濃但榛子味一般,微温唔夠熱。
2020-01-08
凱撒沙律
提拉米蘇日式梳乎厘鬆餅
焦糖鮮奶咖啡
2020-01-08 44 浏览
去完牛棚藝術村展覽,順道去一去人氣的工業風cafe吃午餐。雖然抵達時已差不多兩點半,但人客仍很多,等了差不多15分鐘才入座cafe裝潢滿滿是工業風,吊燈,水泥牆,木和鐵元素的桌椅,氣氛不錯。由於當日客人眾多,我只能坐吧檯位置。食物方面,當中最驚喜是日式pancake, pancake皮很香,入面很鬆軟,甜味適中,因為是即時製作的關係,特別好食。不過吧檯位置比較狹窄,座位也排得密,坐得不是太舒適。建議有興趣光顧的你們一定要試食這兒的pancake和早點等位啊
2019-10-17
2020-01-08 48 浏览
朋友招喚取手信, 大家都在土瓜灣, 即時決定走到 Heysonut, 因為吃過幾年, 食物一直維持高水準,  不用多猶豫入門時剛好咖啡已經 last order, 就轉了杯 Green Tea Latte 及凍的熱情果茶叫了一份白酒煮活黑青口, 熱力將白酒味渾發, 香味攻鼻; 青口小小肉質滑嫩; 伴煮的洋蔥與小蕃茄都非常入味, 以湯汁伴蒜蓉包, 更是吃得一點不浪費差不多必叫的忌廉野菌汁貓耳朵意粉, 因為野菌忌廉汁十分creamy, 吃得好舒服;  配料有心思地加了合桃增加口感, 配以貓耳朵意粉滑滑的, 口感一級享受其他食店的窩夫一般都會把人吃得太滯太飽;  但heysonut 的窩夫做得非常鬆脆, 空氣感很足夠, 就算吃一整份也不會over; 今晚叫的是焦糖香蕉窩夫, 甜脆的焦糖還在香蕉片上未完成融化, 好好味
  • 忌廉野菌汁貓耳朵意粉
  • 焦糖香蕉窩夫
2019-12-30 98 浏览
比較少來土瓜灣,但因為記憶中這餐廳的食物質素不錯,所以相隔一年多再來光顧,但今次比較失望。店員介紹他們的聖誕節menu(係散叫的,不是set),看過文字後也覺得不錯,就毫不猶疑地點了聖誕menu的其中兩樣食物。一個係龍蝦湯,另一個係海膽海鮮意大利飯。但上菜後覺得中伏,份量少得可憐!明白這款濃湯通常也不會好大份量,但也不至於咁少吧!但味道都OK的!另一碟聖誕menu上的意大利飯,同樣是很少!味道普通。這個自家製煙豬腩肉芥末籽醬意大利粉份量就比較合理,起碼食得飽。個人覺得味道偏酸,但可以接受。
龍蝦濃湯

海膽海鮮意大利飯
另一碟聖誕menu上的意大利飯,同樣是很少!味道普通。

2019-12-26
2019-12-02 103 浏览
特色嘅Cafe一向都特別吸引,今次來到土瓜灣呢間Cafe,結合西餐、咖啡、新派甜品等元素,未到7點已幾乎坐滿,坐多陣全場已滿,確實有唔錯嘅口碑。手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條非常豐富,好多層嘅漢堡,脆身嘅漢堡包好吸引。自家製手打嘅牛肉夠曬牛味,多汁,唔會乾身。最欣賞嘅係大啡菇,加左芝士碎,同本身嘅菇味特別夾。當然仲有番茄、生菜等配角陪襯,加上酸酸嘅千島醬,好滋味。而薯條份量亦唔少,即時炸起,熱辣辣,特別好食。自家製煙豬腩肉芥末籽醬意粉同樣係自家製,煙豬腩肉煙燻得好香脆,好香嘅煙燻味。猪腩肉肥瘦均匀,咬落唔會覺得韌,亦都唔覺好油膩。意粉配以芥末籽醬,味道有少少辣,但芥末籽既味道好香,好特別,意粉食落好香口!榛子鮮奶咖啡細緻精美的拉花好靚,十分濃郁嘅榛子味,同甘香嘅咖啡完美融合,香醇,幾享受。比利時鮮奶朱古力 店員送上時已聞到朱古力味嘅香味,味道香濃,苦中帶點少甜,入口順滑,絕對要試!

手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條

自家製煙豬腩肉芥末籽醬意粉

榛子鮮奶咖啡

比利時鮮奶朱古力
2019-11-26 268 浏览
近來社會運動不斷,搵食意欲大減,但看到一個FB post提醒人,其實可以多些活在當下,令餓底若有所思,隨即約了朋友去小區搵食!餓底在土瓜灣讀小學,成日想搵機會返去,那就來這區吧!又比較安全。朋友說Heysonut的梳乎厘鬆餅很不錯,於是正餐點少啲,留肚食甜品!忌廉野菌汁貓耳朵意粉這個意粉也太。大。碟了吧!根本就是兩個人份量,太誇張了!味道也非常好,野菌忌廉濃而不膩,貓耳朵意粉煙煙韌韌,吃罷一碟超滿足。青口店員推薦的青口,沒有渣,沒有怪味,細細隻,很鮮嫩!仿如置身澳洲!就連配角蕃茄仔&洋蔥都好好味!蒜蓉包脆脆地,點下碟底的湯汁,食到lamlam脷。柚子咖啡梳打也是店員推薦的,朋友說從未飲過如此清新的齋啡!大概是柚子的香甜,中和了咖啡的苦澀,整體超易入口,讚呀!Tiramisu 梳乎厘pancake 主角!這pancake的質感比較接梳乎厘,充滿空氣感,表面鋪了一層tiramisu,一口咬下來,又有芝士香,又有蛋糕香,滿口幸福感,呀!差點漏了那個"糖漿",倒在pancake上,咦?水一般?嚐一口就明白了,那不是糖漿,是rum酒汁!不甜,好香!呀!為了這個pancake,排隊都抵!

柚子咖啡梳打

Tiramisu cream souffle pancake

Tiramisu 梳乎厘pancake
2019-11-14 1529 浏览
之前去土瓜灣上堂,經過間文青cafe一直想去試,趁呢日同文青朋友慶祝生日,就帶佢嚟呢到試下!✨柚子咖啡梳打 $62朋友嘅柚子咖啡梳打,聽落配撘幾特別。朋友話有咖啡香味得嚟,又飲到柚子嘅香甜,味道好清新!✨70%比利時鮮奶朱古力 $45朱古力味香濃,甜度齊中,入口順滑🤤✨慢煮三文魚牛油果沙律 $119三文魚滑溜,鮮味,沙律菜新鮮爽脆,仲有青蘋果酸甜清新,牛油果醬香濃幼滑,好開胃!✨雙重芝士配自家製蕃茄汁扁意粉 $98蕃茄汁係自家製,唔係用茄膏,簡單一個意粉都充滿誠意!蕃茄汁香甜,配埋半熔芝士🤤食落唔漏,仲好惹味!意粉煮得啱啱好,煙韌彈牙!仲有啲香脆松子,增強口感。✨炸石班魚柳漢堡配薯條 $129賣相霸氣!石班魚柳超長,大大舊!炸得非常香脆,唔油膩,魚柳肉質結實又鮮味!麵包烘得外脆內軟,而且鬆化有彈性,配埋沙律醬,蕃茄同生菜絲,真係好正👍🏻✨自家製髒髒比利時朱古力醬日式梳乎厘鬆餅配焦糖香蕉 $98呢個梳乎厘絕對係必叫之選,為咗佢我會再返嚟!朱古力醬味道非常濃厚,唔會好甜,同時唔會蓋過梳乎厘濃濃嘅蛋香!口感滑溜,鬆軟而且水潤,真係啖啖滋味🥰留意到牆上呢張poster,12月5日前訂火雞有9折
✨柚子咖啡梳打 $62
70%比利時鮮奶朱古力
✨70%比利時鮮奶朱古力 $45
朱古力味香濃,甜度齊中,入口順滑🤤
✨慢煮三文魚牛油果沙律 $119
✨雙重芝士配自家製蕃茄汁扁意粉 $98
✨炸石班魚柳漢堡配薯條 $129
✨自家製髒髒比利時朱古力醬日式梳乎厘鬆餅配焦糖香蕉 $98
呢個梳乎厘絕對係必叫之選,為咗佢我會再返嚟!
留意到牆上呢張poster,12月5日前訂火雞有9折,由於呢晚嘅食物質素真係好唔錯,而且價錢唔貴,呢個火雞真係可以考慮買嚟聖誕party應節!
70%比利時鮮奶朱古力
自家製髒髒比利時朱古力醬日式梳乎厘鬆餅配焦糖香蕉
一個剛離職的朋友見面,他推薦其屋企附近的一間Cafe,聞說口碑不錯,決定前往一試,順道聊聊近況與新工。.想不得到這間位於土瓜灣的Cafe晚上人流很多, 7:30到場全店幾乎坐滿,食客不絕。到8:00pm已全場滿座,看來cafe在區內的口碑不錯。.朋友已是常客,在他推薦下各自點了一個主食,及一個甜品分享。.📍手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條($154)Mac Nuts Burger with French Fries可以清晰看到漢堡有7層🍔,漢堡包是餐廳親手烤製,中間的大啡菇上加上芝士碎,大啡菇juicy柔軟🍄,下面夾有芝士🧀、西冷漢堡、番茄🍅、生菜🥬向千島醬。漢堡扒未算油潤,但味道不錯,加上番茄和生菜,令漢堡吃起來不會乾,而千島醬酸酸甜甜產生提亮之效。旁邊的薯條份量不少🍟,但稍欠鹽作調味🧂。.📍自家製煙豬腩肉芥末籽醬意大利粉($133)Homemade Pancetta Spaghetti with Mild Pommery Sauce🍝意粉煮得剛好不會過腍,乾身有咬口。以黃芥末作為調味,帶點酸味和微辣🌶,而自家製的煙燻豬腩肉非常惹味🐖,香口又不會過於油膩,整體算是不錯👍🏻。.📍自家製

朋友已是常客,在他推薦下各自點了一個主食,及一個甜品分享。
📍手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條($154)

📍自家製煙豬腩肉芥末籽醬意大利粉($133)

📍自家製髒髒比利時朱古力醬日式梳乎厘鬆餅配焦糖香蕉($98)
Dirty Soufflé Pancake with Caramel Banana
餐廳新推出的梳乎厘班戟🥞,三層梳乎厘上淋上比利時朱古力醬,質感香滑,朱古力味非常濃郁🍫,旁邊還配有燒至脆面的焦糖香蕉🍌。梳乎厘口感鬆化,比較軟身,草根較喜歡具口感的梳乎厘,但這個也算不錯👍🏻。

交換了近況,得知他對新工充滿憧景,實在為他感到高興。同時我們對這餐也感到滿意,難怪得到附近食客垂青。
2019-11-10 112 浏览
細細間隱世小店,有好多獨創菜式。有選擇困難症既話,直接問下店員有咩推介,推介既都好好食!【手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯仔】$154打搓牛肉特別有口感,牛肉漢堡勁多肉汁,仲有一片片既芝士同parmesan cheese,超足料既關係,成個包太厚,一啖咬吾哂。【自家製煙豬腩肉芥末籽醬意大利麵】$133豬腩肉好香脆,芥末籽既味道好香,仲種辣好特別,成個意粉就會香口!【薑味麻糬窩夫配自家製栗子蓉及香草雪糕】$64勁薑既waffle外脆內軟糯,唯獨是栗子蓉有點過甜。【冰熱情果茶】$44嘆返杯清清地既果茶去膩。

【手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯仔】$154

【自家製煙豬腩肉芥末籽醬意大利麵】$133

【薑味麻糬窩夫配自家製栗子蓉及香草雪糕】$64
勁薑既waffle外脆內軟糯,唯獨是栗子蓉有點過甜。

【冰熱情果茶】$44
嘆返杯清清地既果茶去膩。

2019-11-02 477 浏览
係土瓜灣要搵間Cafe 唔簡單, 呢條間咁岩就有三間,但係唯獨呢間Heysonuts 長期都人流滿滿,今日就等我同個姐妹黎呢度食個晚飯,chill 下佢先😚。-慢煮三文魚酪梨醬沙侓聽店員講呢個沙律係呢排新出既,大頭蝦既我唔記得左個價錢。 沙律以自家製酪梨醬,混係新鮮生菜;而三文魚則以低溫慢煮,肉質柔軟。-炸薯條配自家製醬料 $82我地女人都係薯條控,呢度既即炸薯條唔油膩,而且好香脆可口,配埋佢哋既醬料食,真係會忍不住一條接一條。-自家製煙豬腩肉芥末籽醬意大利粉 $133自家秘製豬腩肉特別好食,有點煙燻香豬肉味,肥瘦適中,食落口感香脆帶韌👍 意粉個人覺得乾身左少少,帶有輕微嘅辣味!-海鮮黃薑意大利飯 $110個飯唔係正宗煮法,偏濕潤同淋,個人中意乾身d。海鮮有蜆肉,魷魚同蝦,都幾鮮甜。-窩夫配自家製士多啤梨醬及士多啤梨雪糕 $80呢個窩夫係我地最愛。有士多啤梨雪糕,曲奇忌廉,脆脆,吉士醬,新鮮士多啤梨,士多啤梨醬同窩夫,超級豐富,而且唔算貴。 窩夫暖暖地,外層內香軟,隨心咁揸上唔同既醬料,都好好食😋💕💕-多莓花茶 $40冰白桃紅茶 $44呢兩杯飲品好養生,略厭味道偏淡,加少少甜度會較好。
慢煮三文魚酪梨醬沙侓

炸薯條配自家製醬料 $82

自家製煙豬腩肉芥末籽醬意大利粉 $133

海鮮黃薑意大利飯 $110

窩夫配自家製士多啤梨醬及士多啤梨雪糕 $80

多莓花茶 $40
冰白桃紅茶 $44
呢兩杯飲品好養生,略厭味道偏淡,加少少甜度會較好。
2019-10-31 140 浏览
呢間店當然要多多幫襯,因為食物真係唔錯,而且價錢又唔貴。試咗餐牌推介嘅自家製喇沙汁海鮮扁意粉,呢個幾特別,個喇沙汁唔會好辣;又唔會太過椰汁味,食落去好夠香;而且估唔到都幾襯啲蜆,同埋意粉好食。另外叫咗個海鮮薑黃意大利飯,海鮮有好多有,青口、魷魚等等;而且薑黃飯都好夠香,新鮮熱辣辣整出嚟,加少少檸檬汁唔錯。原味疏乎厘pancake,聽聞呢度啲疏乎厘pancake都幾出名,我覺得味道都唔錯,幾大件又香蛋味。

呢間店當然要多多幫襯,因為食物真係唔錯,而且價錢又唔貴。

作為土瓜灣之友,近宋王臺嘅呢間《HeySoNuts》一開張嘅時候梗係已經試過啦!呢間餐廳由幾個後生仔合力營運,揉合咖啡、西餐、新派甜品,務求將創新元素呈現喺食客眼前。仲記得開張冇耐,佢哋已經儲落不少名氣,嗰陣最出名嘅就係咖啡、窩夫同棉花糖奶凍,好多人慕名而來就係為咗打個靚卡📸呢晚難得朋友特登過嚟土瓜灣,梗係要招呼佢食吓好西。咁耐冇嚟,餐牌都轉咗,好似一本書仔咁,入面又有好多靚相。多咗好多菜式,真係要嚟多幾次先試得晒😛Dirty ($44)髒髒咖啡前幾次嚟都冇試過呢到嘅咖啡,偏偏咖啡就係佢哋嘅招牌,今次點都要試一試😜latte, cappuccino呢啲就好常見啦,我就叫咗呢隻髒髒咖啡~原來都係latte底,不過雖然係凍latte,但係係冇用到冰架!所以唔會話啲冰溶咗會整淡杯咖啡😉Guacamole salad w/ slow cooked salmon ($119)慢煮三文魚牛油果沙律呢個比較特別嘅位係三文魚係慢煮過嘅,令到肉質軟腍柔滑,好好食👅新鮮生菜加入guacamole,好味得嚟又健康🥗Homemade pancetta spaghetti w/ mild pommery sau

呢晚難得朋友特登過嚟土瓜灣,梗係要招呼佢食吓好西。

Dirty
Dirty ($44)
髒髒咖啡
慢煮三文魚牛油果沙律
新鮮生菜加入guacamole,好味得嚟又健康🥗
Homemade pancetta spaghetti w/ mild pommery sauce ($133)
自家製煙豬腩肉芥末籽醬意粉
呢隻煙豬腩肉由餐廳煙燻過,帶好香嘅煙燻味;肥瘦均匀,而且咬落唔係好韌👍
意粉用芥末籽醬炒成,味道辣辣地。
另外,佢哋仲有隻喇沙意粉,應該都會特別!
Mac Nuts Burger w/ french fries ($154)
手打西冷牛肉原隻大蘑菇配薯條
牛肉係佢哋自家製、自己手打嘅,夠晒牛味,啖啖都爆汁!
大蘑菇就點整都咁好食啦,夾埋喺個包入面又唔會覺得特別heavy喎👍👍
漢堡包邊整到脆身,very good 🤤
Dirty soufflé pancake w/ caramel banana ($98)
自家製髒髒比利士朱古力醬日式梳乎厘鬆餅配焦糖香蕉
最後就食甜品喇!叫咗呢個無論賣相定味道定口感都一流嘅梳乎厘班戟✨
香蕉表面有層焦糖,脆脆的甜甜的,好食。
比利士朱古力醬淋滿喺班戟上面,再灑上可可粉,食完真係要抹嘴,會食到個口「髒髒」的😂
朱古力醬唔係死甜嗰隻,而係帶點苦味、朱古力味好香濃嗰隻,鍾意朱古力嘅朋友千其唔好錯過🤤
梳乎厘班戟整得十分出色,空氣感十足,質感軟綿線;蛋香好濃。
真心,同日本嗰啲過江龍有得揮😏

另外佢哋嘅窩夫、麻糬窩夫同十分出名,大家嚟到都不妨試下👍
Dirty
2019-10-30 180 浏览
土瓜灣少有的chill 得,野食都good的cafe😀 星期六中午去到,要排左差不多20分鐘先有位HeySoNuts Breakfast高質用心! 好多食物係平時啲all day breakfast唔會有既~ 滑蛋、德國腸唔在講,仲有藜麥、乳酪、大啡菇😋 手打西冷漢堡配薯條手打西冷非常高質👍🏻 西冷好厚、唔韌又夠juicy!🤤 巨型大啡菇、蕃茄都好多汁!個包烘過下,脆脆地~ 由於好足料,仲有千島醬,食左半個已經飽飽地😅 薯條唔會油膩~忌廉野菌汁貓耳朵意粉貓耳朵賣相幾特別😆 忌廉汁好香濃好creamy!不過偏鹹~ 雖然有啲合桃粒,不過食食下都有點膩無多個胃食出名的Soufflé Pancake!! 可以再來一試~

HeySoNuts Breakfast
HeySoNut  Breakfast