2013-09-03 91 浏览
舊同事/好朋友到新公司後升職加薪, 和幾個好友吃飯慶祝, 我也有幸被邀請, 可以試試在泰國和香港都一樣有名的Greyhound Café餐廳的裝潢以黑色為主, 走簡約型格路線裡面的吧台放滿酒杯, 旁邊黑板上寫的是甜品餐單, 一點都不像傳統的泰國餐廳之前去泰國其實已經試過當地的Greyhound, 也大概知道要點甚麼, 我們最後點了超多東西, 很瘋狂, 直接看照片吧飲品方面點了凍檸茶 ($35), 冰咖啡($38)和龍眼水 ($38), 凍檸茶用的是青檸, 所以比香港的要酸, 茶味也比較濃, 最特別的是冰塊也是用茶造的, 所以味道不會愈喝愈淡, 冰咖啡無甚特別, 味道很淡, 泰國的要好喝多了, 龍眼水有超多龍眼肉, 味道很濃, 可以一試青木瓜沙律 ($78) 我吃得很少, 沒有吃到青木瓜, 只記得醬汁偏甜, 一點都不辣, 不夠正宗薄切三文魚配泰式辣汁 ($108) 是泰式的carpaccio, 想不到酸辣醬汁和三文魚也蠻搭的, 最欣賞那一塊薄薄的蒜片, 為整個菜加添了爽脆的口感脆炸單骨雞翼 ($68) 是必點名物, 吃起來很方便, 但炸得有點太乾也不夠鹹, 又不算便宜, 其實可以跳過鮮蝦
餐廳的裝潢以黑色為主, 走簡約型格路線
青木瓜沙律
脆炸單骨雞翼
鮮蝦炒金邊粉 ($108) 醬汁鹹鹹甜甜的, 加上煙韌的金邊粉很開胃, 帶點鹹香的蝦米是亮點, 鮮蝦也很入味, 但我覺得泰國Greyhound 的比較好吃
鮮蝦炒金邊粉
Carbonara ($108) 的意粉煮得剛好, 但朋友覺得太硬, 味道不錯, 但略嫌醬汁太稀, 沒有到很creamy的感覺
Carbonara
泰式鹵水鴨湯河粉 ($98) 跟四種調味料上枱, 湯底香濃但不會死鹹, 更有泰國人吃麵必備的炸豬皮, 鴨腿是一整隻, 份量很大, 味道夠但肉質有點老, 但單是湯底已經值回票價了
泰式鹵水鴨湯河粉
野莓千層蛋糕 ($68) 的crepe很薄, 更有不少野莓在忌廉層, 酸酸的不會很膩, 但千層效果不算太明顯, 拿掉一些忌廉再多加幾層crepe會更好
野莓千層蛋糕
Greyhound Café 的食物水準不俗, 特別是泰菜和甜點, 但定價稍高, 只是為了金邊粉和甜點的話也可以考慮再來~
P.S 在這裡也再次恭喜舊同事升職~~
2013-08-21
鮮蝦炒金邊粉
泰式鹵水鴨湯河粉
野莓千層蛋糕
2013-08-23 30 浏览
泰菜|品味|彼德生日飯雖然同彼德食飯的機會不多,但每次他所選擇的餐廳都十分精緻,不論食品質素,環境,員工服務態度,都十分講究,想當然價格亦趨於十分。。。。嗯嗯嗯不過,一分錢都真係一分貨。今次就為大家介紹這間位於中環ifc一樓的GREYHOUND,一間由泰國開業到香港的泰式餐廳。頭盤|先來個秘製辣肉醬手包粉卷同柚子沙律🍊》柚子沙律與普通泰式餐廳的味道差不多,不過柚子勝在夠晶瑩,而且味道清甜,不似般柚子酸澀澀。》秘製辣肉醬手包粉卷就最正,先不説生菜夠新鮮冰凍,兩款秘製泰式醬汁才是靈魂精髓,而且辣肉不會太辣,只有輕微的辛口感,配以熱騰騰的粉皮及芫茜,整個菜式只要加少一款去包都失卻風味😋小食|泰式春卷及粟米蝦餅》與一般食開的最大不同並不是春卷的大小,而是她並非配以魚露去增加口味,她配以的醬汁都是特製的,有點甜,而且香草果濃郁。》粟米蝦餅薄身,而且炸得相當脆口,粟米炸過口感略硬。主菜|香草辣椒炒雞碎配白飯同鮮蝦帶子墨魚汁麵🌚》先講講招牌菜墨魚麵,之前我都幾怕食墨魚汁的意粉,因為食完後,個嘴就會好似中毒咁,黑到冇朋友。不過此墨魚麵完全沒有我的顧慮,麵身乾爽,沒有多餘的墨魚汁去強調墨魚汁味都依然夠味

泰菜|品味|彼德生日飯
頭盤|先來個秘製辣肉醬手包粉卷同柚子沙律🍊
小食|泰式春卷及粟米蝦餅
》粟米蝦餅薄身,而且炸得相當脆口,粟米炸過口感略硬。
主菜|香草辣椒炒雞碎配白飯同鮮蝦帶子墨魚汁麵🌚
》先講講招牌菜墨魚麵,之前我都幾怕食墨魚汁的意粉,因為食完後,個嘴就會好似中毒咁,黑到冇朋友。不過此墨魚麵完全沒有我的顧慮,麵身乾爽,沒有多餘的墨魚汁去強調墨魚汁味都依然夠味,鮮蝦及帶子煎得剛剛好,夠彈牙。不過本人覺得略咸。
》而香草辣椒炒雞碎配白飯賣相比之前的菜種較為色,不過味道不錯,辣椒用上了泰色青椒,切碎再入雞碎炒,辣味真係唔講得笑。配以白飯都剛剛好中和一點點辣,好彩配備了冬菜湯,咸咸酸酸能減輕味蕾刺激。
總括而然,今餐品質相當高,可以同其她朋友仔再翻炒。下次要試一試她們的甜品,餐牌賣相相當吸引🍰
2013-08-21
庆祝纪念
生日
  • 秘製辣肉醬手包粉券
  • 鮮蝦帶子墨魚麵
2013-08-22 23 浏览
嘗過mango tree, 發現過江龍除了貴以外也是有質素的是日接老公下班, 便來一嘗IFC的Greyhound事實上IFC食肆選擇不多, 化算的更少Greyhound環境先勝一仗, 價格也不高, 值得一試走型格的路線, 部分是窗景, 缺點是擠了點, 感覺是很cozy的菜系是泰、西fusion,但是預感它的香料是十分出色的這次交由老公發辦, 他點的都是較少人點的古怪菜式, 挑機味濃但他挑機失敗......因為每款都非常美味先點了名物特色檸檬茶來的是青檸+茶冰+茶茶底是thai tea, thai tea獨有的香是與港式紅茶不同的, 加上茶冰令茶味更濃郁, 充滿青檸香, 果然不錯老公「挑機」, 餐牌上很多特式pasta, 老公是pasta達人, 故意選了canbonaraal dente的pasta, 汁醬也中上水準, 不錯吃的, 個人覺得老公點這這有點無聊(算吧, 反正此店是會encore的)意大利肉腸芝士餡餅是驚喜之作不是人人會點的菜, 老公點了好菜, 抵讚薄脆的外皮充滿麵粉香, 是意式薄餅的味道, 法式薄餅的口感, 滿滿的內餡, 融化的芝士裹着肉腸和香料, 我那煮食達人老公也驚嘆連
是日接老公下班, 便來一嘗IFC的Greyhound

事實上IFC食肆選擇不多, 化算的更少
Greyhound環境先勝一仗, 價格也不高, 值得一試
菜系是泰、西fusion,但是預感它的香料是十分出色的

但他挑機失敗......因為每款都非常美味

先點了名物特色檸檬茶
來的是青檸+茶冰+茶

(算吧, 反正此店是會encore的

意大利肉腸芝士餡餅是驚喜之作
不是人人會點的菜, 老公點了好菜, 抵讚
我那煮食達人老公也驚嘆連連

最後是奢華碟頭飯...

$148泰式虎蝦飯, 看圖真像碟頭飯

不過味道卻真的不錯, 碩大的虎蝦充滿蝦味, 肉質結實, 煎得很香
伴上佐吃的甜酸醬汁, 大量的香蒜, 又是正中我的口味

這一頓驚喜連連, 快樂而又飽足的一餐, 有這樣的好店, 接老公放工不算是苦差呢

• 意大利肉腸芝士餡餅
  • 泰式虎蝦飯
  • 特式檸檬茶
相約大學同學聚餐,地點由我揀,唔知點解忽然好想食 Greyhound, 之前係又一城睇戲後好夜,係餐廳百無之下,衝衝食左兩個 appetizers ,味道很好!所以記掛至今! Harbour City 店好旺,個多星期前打去已 full. 於是 Book 左 IFC. 臨時有事,星期五當日 book 星期六19:30 都竟然未 full! 一行三人唔算點左好多,傾計都傾飽。叫左:秘製辣肉醬手包粉卷肉醬味道真係好唔錯!唔食辣嘅可以唔放綠色醬,生菜裏面放入粉皮,感覺幾特別,略嫌生菜太少,一早應該要將每塊生菜分成半就差不多,或每塊生菜夾多幾塊粉皮!煙肉蛋炒飯(唔記得 menu 個名)飯上有個炒蛋,流心的,旁邊有兩塊乾左少少嘅煙肉,附上魚露、青檸加一個湯!整個飯的配料給我感覺像快餐店,煙肉蛋! 不同之處是那個飯底、青檸及魚露吧!但整體味道是好的!鵝肝草苺多士我本身係叫鵝肝醬多士,好明顯侍應落錯左 order,  唔緊要,反正都有興趣!個多士係唔熱唔脆架! 質素好差!好後悔無換,因之前係又一城食過鵝肝醬多士,一試難忘,多士係好脆架!芝士火腿長通粉呢款應該唔係泰式野,賣相唔錯,味道 ok! 但唔算

一行三人唔算點左好多,傾計都傾飽。叫左:

秘製辣肉醬手包粉卷

煙肉蛋炒飯(唔記得 menu 個名)
 不同之處是那個飯底、青檸及魚露吧!但整體味道是好的!

鵝肝草苺多士
我本身係叫鵝肝醬多士,好明顯侍應落錯左 order,
  唔緊要,反正都有興趣!個多士係唔熱唔脆架!

芝士火腿長通粉
呢款應該唔係泰式野,賣相唔錯,味道 ok! 但唔算得上好味!以價錢以言,質素好普通!

由於用行男仕唔多好西式甜品,所以無緣一試,佢嘅甜品係無 menu, 寫左係牆度,坐遠D眼力少D係根本睇唔到
,可能直接行出甜品櫃選擇仲好!

我地坐到九點多,無摧走,侍應唔會主動加水,可能我同女友人都點熱水關係,要叫先會加!感覺 service 麻麻!

下次都係想去番又一城店或去 Harbour City 店!
2013-08-17
  • 秘製辣肉醬手包粉卷
2013-08-19 19 浏览
以前成日行過都以為尼間野係cafe店,今日係open rice搵餐廳,先知道原來是泰國菜,就入去試下啦,排隊都好快,5分鐘左右就已經有位啦。跟住Open rice的食評去叫,個三文魚配泰式辣汁,都幾好味,我就鐘意加多成匙辣汁伴一塊食,好正,又夠辣!ps:食完個口成日都有陣蒜味~_~*個雞翼就普通野,只是算比較熱,脆脆地,我要自行加些少餐鹽& squeeze d 檸檬調味。鴨腿湯河個湯真係幾濃,d河粉也幾滑口,但隻鴨腿就好rough兼無味😣個檸檬茶,比預期中失望,太甜,同無咩茶味,但D冰係用茶而成冰的,幾有趣。中華蝦沙律好一般,d蝦好細兼有少少雪藏味....粟米餅,我無食,無影無評價,但女性朋友就勁Like 三人盛惠$435,IFC裏,抵👍

跟住Open rice的食評去叫,

中華蝦沙律
好一般,d蝦好細兼有少少雪藏味....

粟米餅,我無食,無影無評價,但女性朋友就勁Like

三人盛惠$435,IFC裏,抵👍

2013-08-19
地點位於 IFC 2 期 1 樓既 GreyHound Café ~ 泰國菜 ,好方便丫 , 一上電梯就見到 ,由於早到 , 所以就 8 掛周圍影相先 ,環境唔錯 , 仲可以望到對面海 .今次 table for seven ,人多就可以選擇多 d 款式 . 首先係頭盤 , 分別有 : 招牌脆炸單骨雞翼 , 薄切三文魚片配泰式辣汁 , 泰式辣汁青瓜沙律 , 特色家鄉羊肉串 , 秘製辣肉醬手包粉卷 . 係 5 個當中最欣賞係 “ 薄切三文魚片配泰式辣汁 “ 同 " 秘製辣肉醬手包粉卷 " . 薄切三文魚片配泰式辣汁平時食開三文魚都係日式刺生多 , 今次轉左泰式既辣味香草汁同蒜片 , 配上唔同既醬汁 , 三文魚既口感同味道都可以完成不同 , 大愛 ! 秘製辣肉醬手包粉卷個個都好喜歡呢個菜 , 可以自己遂層咁包落去 , 不同餡料 ,  食得辣既就可以多 d 辣汁 , 唔得既就可以加肉汁 , 每層不同餡料 , 帶出不同口感 . 個個開晒胃之後 , 就到主菜 :泰式炒螺絲粉 , 泰式銀魚柳意大利定麵 ,水牛芝士漢堡 , 泰式卥水鴨湯河粉 ,香草辣椒炒雞碎配白飯 . 樣樣品嚐過後 , 印象最深刻係
好方便丫 , 一上電梯就見到 ,
由於早到 , 所以就 8 掛周圍影相先 ,
環境唔錯 , 仲可以望到對面海 .
今次 table for seven ,
人多就可以選擇多 d 款式 .

首先係頭盤 , 分別有 : 招牌脆炸單骨雞翼 ,
薄切三文魚片配泰式辣汁 , 泰式辣汁青瓜沙律 ,
特色家鄉羊肉串 , 秘製辣肉醬手包粉卷 .

係 5 個當中最欣賞係 薄切三文魚片配泰式辣汁 “ " 秘製辣肉醬手包粉卷 " .

薄切三文魚片配泰式辣汁

秘製辣肉醬手包粉卷
食得辣既就可以多 d 辣汁 , 唔得既就可以加肉汁 ,
每層不同餡料 , 帶出不同口感 .

個個開晒胃之後 , 就到主菜 :

泰式炒螺絲粉 , 泰式銀魚柳意大利定麵 ,
水牛芝士漢堡 , 泰式卥水鴨湯河粉 ,
香草辣椒炒雞碎配白飯 .

樣樣品嚐過後 , 印象最深刻係 水牛芝士漢堡 泰式卥水鴨湯河粉 “ .

水牛芝士漢堡
一上枱大家就叫了出來 , 賣相好正丫 !
好彩我地叫左 2 set , 切開 1 人 1/4 份 ,
大家都可以品嘗到 , 加上熱辣辣既薯條 , 好正丫 !

泰式卥水鴨湯河粉
遠遠都已經嗅到好香既湯底 , 唔駛要配料 ,
剩湯加河粉都已經好美味 , 一d 味精都冇 ,
食完口腔都係湯底味 , 真係回味無窮 .

GreyHound 特色檸檬茶
未去之前已經上網 search 過 ,
Comment 話一定要點呢個 ,
一飲就 feel 到係非一般檸檬茶 !
檸檬係用泰式青檸 , 冰係用檸檬茶製成既 ,
就算冰一路溶化都唔會令到檸檬茶味道改變 ,
不過 … 如果再大杯 d 就會更為好喇 !

最後就到點品 , 有 3 款 : 芒果芭菲, 鮮製蘋果金寶, 野苺千層蛋糕.

我就揀左芒果芭菲 ,
因為平時唔會整到 ,
見到個樣好似冇咩驚喜咁 , 點知食落就知喇 ,
面層係椰子雪糕 , 夾着椰子肉 , 好有咬感 ,
中間係芒果肉 , 真係啖啖芒果 , 不過就酸左小小 .
最底果層係糯米 , 真係估你唔到 , 3 層口味 !

题外话/补充资料: Overall , GreyHound Café 既食物賀係唔錯丫 , 款式多 , 有辣同唔辣 , 係進食過程中 , 服務員完全沒有打擾 , 有需要時叫服務員就可以了 , 而且沒有時間限期 , 唔駛食到趕頭趕尾咁 , 環境唔錯 , 坐得舒適 , 岩晒 gathering 好去處 .
2013-08-16 16 浏览
之前係ifc工作左2年,一直都未試過係ifc開飯。早幾日男朋友仔話帶我試新野,地點係ifc..*0*呢個係我即時既反應。一去到,都幾多人排隊,好彩卜左枱咋:)  嗯嗯,幸好被安排到側邊既卡位,因為中間的位置好像迫迫的~氣氛還算不錯…不錯的原因待會兒再說。看看餐牌~前菜點了招牌脆炸雞翼(haha. 我地太愛雞翼了), 仲有薄切辣汁三文魚。雞翼十分好吃,脆得泥又唔會乾。因為佢係單骨雞翼,所以唔怕要當街*妹*雞翼而醜態盡露haha。個三文魚都好好味,雖然我地唔食辣,但佢個辣汁好易入口,而且佢都算係好多塊三文魚!yummy 廿然後就到main dish啦,因為我地想吃甜品,所以只係叫左一個main dish. 我地叫左個烤雞胸三文治~~~嘩,有薯片伴碟!不過呢個main dish真係比頭先個2個頭盤比下去啦,唔係話佢唔好食,而係好似一般左少少,唔會失望,但無驚喜~不過我諗如果佢個包可以烘脆d就好lu~~~最後當然係我既favorite…甜品時間!我地食晒d野,就叫起甜品啦,呢個時候既氣氛就出泥啦,因為侍應姐姐,除左幫我地換碟之外,仲比左個小蠟燭我地,hahaha..無耐,apple crum

辣汁三文魚
烤雞胸三文治
最後當然係我既favorite…甜品時間!我地食晒d野,就叫起甜品啦,呢個時候既氣氛就出泥啦,因為侍應姐姐,除左幫我地換碟之外,仲比左個小蠟燭我地,hahaha..無耐,apple crumble 就來了~(心心眼) 我只可以講實在係太好味啦!呢個apple crumble同我嫂嫂整比我食個個好唔同,佢呢個有大粒蘋果,仲有花奶跟,對我泥講係一個全新既食法,而且玉桂味重,香口到不得了!連北鼻都話好味!!!!!

Apple crumble
辣汁三文魚
Apple crumble
2013-08-12 86 浏览
因工作關係到了IFC STORE VISIT,完事後跟同事到Greyhound Cafe輕鬆一下。她們說不能不試芒果千層蛋糕,果然,實在太美味啦!是我吃過最最最美味的芒果蛋糕。先講蛋糕的精粹所在,芒果很新鮮,甜甜的裡頭帶點清新,內層的忌廉不會過多,本人最討厭吃到滿口忌廉那種膩膩的感覺,軟綿綿的蛋白蛋糕甜而不膩,口感香滑又多層次。吃下去我真的很幸福!我的媽啊,實在太美味了。我高度推介比所有人啊!
芒果千層蛋糕

2013-07-26
芒果千層蛋糕
2013-08-10 115 浏览
來自泰國的 GREYHOUND CAFE, 是大家遊曼谷的必食推介。現在不用坐飛機就能品嚐 , 這間餐廳早前已想試試, 可惜總是時間不夾, 今次的飯局能約在此, 十分期待。三號風球下, 我們這班新朋友, 冒着風雨, 第一次到 IFC的 GREYHOUND 飯聚, 真係飲飽食醉呀~首吃當然是他們的招牌小吃: 脆炸單骨雞翼一送上枱就聞到炸雞的香味! 大家都急不及待地將這小食瓜分了。熱辣辣的雞翼很香脆, 咬下去吃到香料的惹味, 加上肉質保持仍嫩滑, 好味! 單骨雞翼吃起來更為方便, 可以輕易吃光雞肉, 難怪成為他們的招牌菜。之後上枱的餐前小食更叫我們全力開動, 開飯啦~大家一致認為超好吃的前菜, 三文魚的甘香, 配上泰式的酸酸辣辣青檸汁, 十分醒胃可口, 非常適合夏日食用開開胃。 大力推介!羊肉一點也不羶, 雖然配搭的(像沙茶)醬汁很好味 但好像肉質乾了少少。頗欣賞白色的串子, 其實是薄切新鮮青瓜片, 除了令賣相更佳, 吃起來更覺清新, 中和一下羊肉的味道。另一必點推介: 凍特色檸檬茶茶味十分濃, 以青檸配以檸檬汁調配, 十分好味。是我飲過最好味的檸檬茶三甲之一!!!人多關係, 我們差不多叫

首吃當然是他們的招牌小吃: 脆炸單骨雞翼
脆炸單骨雞翼

之後上枱的餐前小食更叫我們全力開動, 開飯啦~
薄切三文魚片配泰式辣汁
特色家鄉羊肉串

另一必點推介: 凍特色檸檬茶
凍檸茶

人多關係, 我們差不多叫了大部份餐牌上的主食:

泰式銀魚柳意大利粉 : 賣相一點也不 THAI, 好像蕃茄辣魚意粉, 不過味道普通一點, 下次可以留QUOTA 試其他新東西。

泰式炒螺絲粉 : 顏色十分繽紛, 很誘人。螺絲粉炒得很好, 帶有香芧味, 亦不會過油或過淋, 但原來都幾辣!! 所以我只吃了一小碟。
水牛芝士漢堡
水牛芝士漢堡 : 薯仔怪的我是即時叉了粗薯條吃, 夠熱夠味, 正!! 我不知道原來這個漢堡的麫包是黑色的, 那又沒有什麼特別風味。厚蕃茄, 鮮甜洋蔥配以水牛芝士, 令漢堡沒有那麼膩。牛肉漢堡肉質OK, 不過沒有美式那種咁重肉味, 幾適合女士的LIGHT VERSION。
香草辣椒炒雞碎伴白飯 : 這個配湯的肉碎煎蛋飯總令我覺得像茶餐廳的配搭, 惹味的肉碎真的很適合佐飯, 份量亦很適中, 屬穩陣的選擇。不過我覺得不太有特色, 在IFC望着咁靚的維港夜景當然要吃特色東西啦 ~
這個鴨腿湯河湯底十分香, 一送上來時已經全枱都聞到。
鴨腿湯河
原來鴨腿一點也不少, 像下午茶中的炸雞肶SIZE (我們笑說它像在湯中浸溫泉), 肉質比想像中更淋更入味。 配合濃濃的鴨湯, 滑滑的河粉, 加上四色調味 (原來泰國人不只加魚露, 還會加白糖!!), 真是這晚的其中一個亮點。

吃完以上的東西其實已經有八成飽了, 但還有甜品呢~
芒果芭菲
芒果芭菲 : 上層是椰子雪芭, 中層是新鮮芒果肉, 下層是糯米飯, 加上鮮椰漿, 非常泰式風情。即使之前吃了幾多東西, 我還是一個人獨自KO 了一杯。芒果不算很甜, 但混起其他東西卻十分好吃, 感覺有點像吃經典泰式芒果糯米飯,
野莓千層蛋糕 : 賣相一流, 分量十足, 我不吃野莓的都禁不住分了一啖去試味。野莓的酸中和了千層蛋糕中CREAM 的膩, 原來這CAKE很好吃呢 !
蘋果金寶 : 這一個我沒有試味, 但朋友說很一般, 下次還是再點CHESSCAKE 吧!

我們不經不覺地在那兒吃了三小時!! 走時還見人排隊, 可見這餐廳真的很受歡迎~
大伙兒吃飯可點多款不同的食物, 真好。與志同道合的朋友聚餐, 食得更開心, 很滿足呢!! 希望很快我們這班人再有飯局啦 (不會又打風吧) ~

题外话/补充资料: 店內位置不多, 最好先book 位。
  • 薄切三文魚片配泰式辣汁
2013-08-09 34 浏览
最近可能因為天氣悶熱特別,聽朋友說Greyhound Café的泰菜不俗,於是就跑去試試,當天我和另一位朋友選擇了IFC那間店,人客都頗多,有位子後我們二話不說立即點了菜頭盤我選擇了薄切三文魚片配泰式辣汁,三文魚新鮮美味,可我們認為在三文魚上的辣汁過酸..特別是我最怕吃到過酸的食物,所以只好把部份的汁都放棄了,到了主菜我們點了泰式炒螺絲粉,這道菜可真是令人有所驚喜,甜甜辣辣的醬汁配上大蝦,其他配菜和螺絲粉使人更開胃,yummy!!!!此外,我留意到很多人也點了特色檸檬茶,我又點了一杯試試,真的有趣極了的檸檬茶,二大磚的檸檬茶冰待在杯子裡,茶慢慢的把冰塊溶掉,喝到淡淡的檸檬味~我們邊吃邊聊天,最後更點了蘋果金寶為壓軸甜品,這裡的蘋果金寶有別於典型的蘋果金寶,餅碎與大粒蘋果放在甜品杯內加上額外的雲尼拿醬簡直美味極了!!!!我們也吃得很滿足,不過如果空間再安排好一點我想會更理想,現在有感一點點太迫了!!!

2013-08-08 17 浏览
今日心血來朝想食泰國菜,之前都係去開tst果間今日經過ifc 見唔係好多人等就等左陣。呢到既佈置令人覺得好舒服一黎叫左個肉醬粉卷,有啲似生菜包加粉皮包味道不錯,但要自己包,有啲麻煩。之後係水牛芝士漢堡,用左黑色麵包,外表好似乾乾地,但食落都幾juicy 哈哈估唔到呢到都有黑色漢堡不過我最鍾意個甜品同凍檸茶。個凍檸茶係用返檸茶做嘅冰,所以唔會驚溝淡左。而甜品係芒果芭菲,原來佢除左雪糕同芒果之外,底層仲放左暖暖地嘅糯米飯整體上都唔錯, 但這裡位置不多最好先訂位再來
今日心血來朝想食泰國菜,
之前都係去開tst果間
今日經過ifc 見唔係好多人等就等左陣。
呢到既佈置令人覺得好舒服
一黎叫左個肉醬粉卷,有啲似生菜包加粉皮包
味道不錯,但要自己包,有啲麻煩。
之後係水牛芝士漢堡,
用左黑色麵包,外表好似乾乾地,但食落都幾juicy
哈哈估唔到呢到都有黑色漢堡
不過我最鍾意個甜品同凍檸茶。
個凍檸茶係用返檸茶做嘅冰,所以唔會驚溝淡左。
甜品係芒果芭菲,
原來佢除左雪糕同芒果之外,
底層仲放左暖暖地嘅糯米飯
整體上都唔錯, 但這裡位置不多
最好先訂位再來
2013-07-02
2013-08-07 73 浏览
經過每星期忙碌的工作, 最開心莫過於在星期五晚約埋朋友一齊食飯, 輕鬆一下~ 上星期就去咗位於IFC的Greyhound食飯~我地點咗不同款式的頭盤和主菜~ 當然要先點Greyhound Café特色檸檬茶.這裡的檸檬茶連冰粒也是由檸檬茶整成, 唔會加咗冰食整杯檸檬茶無晒味, 所以來到必定要一試.     頭盤我地點咗招牌脆炸單骨雞翼, 薄切三文魚片配泰式辣汁, 泰式辣汁青瓜沙律, 特色家鄉羊肉串, 秘製辣肉醬手包粉卷~一來就試咗泰式辣汁青瓜沙律, 這個不算太辣, 不好辣的我也覺得味道調較不錯, 好醒胃.招牌脆炸單骨雞翼, 它炸得不錯, 味道也不會太咸, 而且單骨食起來較方便.由於我唔食生嘢和唔太好羊肉, 但朋友話薄切三文魚片配泰式辣汁好味,而且汁和三文魚好配合. 我無食羊肉, 但我食咗青瓜串, 食咗雞翼後食, 感覺清新.頭盤中最特別就是秘製辣肉醬手包粉卷, 因為是自己包, 可以隨意選擇各樣材料的分量, 只是生菜稍為少咗d, 唔夠包. 接着, 主菜就陸續來.主菜我地點咗泰式炒螺絲粉, 泰式銀魚柳意大利定麵, 水牛芝士漢堡, 泰式卥水鴨湯河粉, 香草辣椒炒雞碎配白飯.當中最吸引就是水牛芝

Greyhound Café特色檸檬茶

頭盤中最特別就是秘製辣肉醬手包粉卷, 因為是自己
秘製辣肉醬手包粉卷

接着, 主菜就陸續來.
泰式炒螺絲粉, 香草辣椒炒雞碎配白飯
當中最吸引就是水牛芝士漢堡, 個包是黑色, 當中的芝士和牛肉好夾, 牛肉也唔會太乾.
水牛芝士漢堡

泰式卥水鴨湯河粉湯底好濃郁, 我都忍唔住飲多幾啖湯, 仲有有成隻鴨脾添.
泰式銀魚柳意大利定麵, 泰式卥水鴨湯河粉
泰式炒螺絲粉對於我來講就偏辣, 泰式銀魚柳意大利麵味道也可以, 意大利麵軟硬度算適中.
香草辣椒炒雞碎配白飯中的雞碎幾入味, 用來配白飯就剛剛好~
甜品當然唔可以缺少, 我地叫咗芒果芭菲, 鮮製蘋果金寶, 野苺千層蛋糕.
芒果芭菲同我最初想像完全不同, 這個是泰式版. 雪芭好清新, 驚喜的是雪芭中有椰子肉, 若果芒果肉甜一點會更好, 最底層竟然是糯米, 我覺得這個層次不錯, 食完唔會覺得太膩.
芒果芭菲
朋友點了鮮製蘋果金寶, 喜歡食肉桂就一定愛吃.
而野苺千層蛋糕的賣相好靚, 好吸引, 朋友話味道不錯, 當中的cream也好滑.
野苺千層蛋糕
真係一餐豐富的晚餐~

Greyhound Café特色檸檬茶
2013-08-07 17 浏览
跟友人閒談相聚,小懶貓認為首要是坐得舒服,唔洗限時限刻趕交枱.當然最好有訂枱服務唔洗排隊等位啦 今次一行七人就選擇了IFC二期1樓的GreyHound Cafe~老實講GreyHound Cafe 個名都西化下,但其實是食新派泰國菜的 平日出街都好少會叫雞翼,因為每次食雞翼要從雙骨中咬D肉出黎,都幾失儀兼狼狽所以黎到GreyHound必點出名的招牌脆炸單骨雞翼 $68食炸雞翼最怕就是食到一口油!而招牌脆炸單骨雞翼就連碟上一滴油既痕跡都無不但完全沒有油膩感,火喉控制得剛剛好,外皮鬆脆!注意**雞翼不是被基因改造而變成單骨唷其實是將雞翼一分為二,雞翼較肥美的關係,咬落依然啖啖肉,所以我地叫左2碟雞翼啊~~大快朵頤!!接下來極推這道薄切三文魚片配泰式辣汁 $108三文魚新鮮肥美富脂香配搭微辣的香草汁及蒜片完全帶出三文魚的鮮味..齒頰留香,是有After Taste的一道頭盤秘制辣肉醬手包粉卷 $88賣相相當漂亮,一上枱大家都嘩一聲 XD生菜就好像原個上一樣,但其實是合體了啦~相當精緻而生菜新鮮爽脆,放入一片煙韌的粉皮再配秘製肉醬及香草辣汁四重口感享受 !!!清新中帶點剌激 XDGreyHou
跟友人閒談相聚,小懶貓認為首要是坐得舒服,
唔洗限時限刻趕交枱.當然最好有訂枱服務唔洗排隊等位啦

平日出街都好少會叫雞翼,
因為每次食雞翼要從雙骨中咬D肉出黎,都幾失儀兼狼狽
炸雞翼最怕就是食到一口油!
而招牌脆炸單骨雞翼就連碟上一滴油既痕跡都無
不但完全沒有油膩感,火喉控制得剛剛好,外皮鬆脆!
注意**雞翼不是被基因改造而變成單骨唷
其實是將雞翼一分為二,雞翼較肥美的關係,
咬落依然啖啖肉,所以我地叫左2碟雞翼啊~~大快朵頤!!
接下來極推這道薄切三文魚片配泰式辣汁 $108
三文魚新鮮肥美富脂香配搭微辣的香草汁及蒜片
秘制辣肉醬手包粉卷 $88
賣相相當漂亮,一上枱大家都嘩一聲 XD
生菜就好像原個上一樣,但其實是合體了啦~相當精緻
而生菜新鮮爽脆,放入一片煙韌的粉皮再配秘製肉醬及香草辣汁
四重口感享受 !!!清新中帶點剌激 XD
GreyHound特色檸檬茶必點!!!!!真的爆正~~
這杯飲品相當有誠意,檸檬為泰式青檸外
連冰都是用檸檬茶製成的唷~~
即使放着幾句鐘,味道亦不會因冰塊溶化而改變!
泰式银魚柳意大利麵 $108
說真雖然是Signature Dish但賣相就沒啥特別!
但材料用上平時極少接觸的鯷魚(Thai Anchovy)
可是怎找來找去也找不到鯷魚?????
其實鯷魚事前跟花椒等香料一併攪碎調成醬計再炒 !
所以味道帶有一點咸香,挺特別的,可以一試
泰式鹵水鴨湯河粉 $98
起初見倒$98碗河粉,覺得蠻貴,畢竟只是泰國街頭美食
可是它卻讓我改觀了,這一碗絕對是值得的!!!
估不到是原隻鹵水鴨肶上,睇見也食指大動

而份量亦算多的,一行七人也可分到一小碗
個湯底就正正要加分了,用鴨餚製而成不但唔油而且很滋陰唷
水牛芝士漢堡 $138
一行7人叫了兩份一開四試試!
漢堡外型黑漆漆蠻特別的,皆因用上竹炭及墨魚汁製成
單看賣相已令人饞涎欲滴
當中除了主角水牛芝士及美國牛柳還加了金不換及蕃茄!
確是創意無限~~
最後甜品來了一客芒果芭菲Parfait就最完美不過了!
這杯Parfait先議你嚐嚐鮮椰子冰琪淋,
椰子味於口腔中迥旋蕩漾...回味無窮.炎炎夏日透心涼~
下層亦充滿驚喜的居然是芒果糯米飯!! 正呀喂
GreyHound Cafe的食物水準真的不錯,
每碟食物的份量也不少
難怪我們約十點鐘離開時依然排着長龍!!

• 薄切三文魚片配泰式辣汁
  • GreyHound特色檸檬茶
  • 招牌脆炸單骨雞翼
我們一行7人,我們食了勁多食物,但我沒有一一記下個名字和價錢,只能盡力分享一下吧!薄切三文魚配泰式辣汁,HKD108,眾多的前菜中,我最LIKE,好鬼開胃醒神。 泰式辣汁青木瓜沙律,HKD78,青木瓜不是我杯茶,但上面的肉乾(煙肉)咸香我幾鍾意食。招牌脆炸單骨雞翼,HKD68,略嫌炸得乾了一點,也少了一份惹味感。特色家鄉羊肉串,有點韌和「鞋」,但一點都不羶。秘製辣肉醬手包粉卷,全枱人都LIKE,因為不能食辣的朋友都可以食,只要包個肉醬便可。但像我愛辣的人士,就可以加3-4匙泰式辣汁都沒有問題,更激活我的食慾啊!泰式水鴨湯河粉,HKD98,個湯底的味超濃郁,而且一點都不味精,完全比個湯底贏了河粉和鴨脾。水牛芝士漢堡,HKD138,我們ORDER了兩份,我是個勁愛食薯仔的人,一見到薯角,對眼就BLING BLING,在朋友影相期間,已經急不及待搶食了。薯角炸得剛剛好,不會太油,但又會脆脆的,爽!搶食完,影好相,就叫WAITOR幫我食劏開個BURGER,個飽脆口暖笠笠,正!個漢堡都好夠JUICY,但我最LIKE都是個水牛芝士,我仲超LUCKY,可以分到一個多芝士的。泰式炒螺絲粉,泰式銀魚柳意

all in one
薄切三文魚配泰式辣汁

特色家鄉羊肉串,有點韌和「鞋」,但一點都不羶。

泰式水鴨湯河粉

都是個水牛芝士,我仲超LUCKY,可以分到一個多芝士的。
水牛芝士漢堡
泰式炒螺絲粉,泰式銀魚柳意大利麵和香草辣椒雞碎配白飯,我自己覺得不是很特別,下次再食,會試其它。
CREYHOUND CAFÉ特色檸檬茶,愛好檸茶的我,一定會試,因為個冰都用茶做的,所以個茶不會因為塊
冰的溶化而導致個味淡口,若然能大杯一點我會更APPRECIATE!
CREYHOUND CAFÉ特色檸檬茶
食到尾聲,點少得甜品,我ORDER了芒果芭菲。杯芭菲未到時,我幻想有好多CREAM和雪糕食,會好爽。但一來到,見到跟自己想像中不符,有少少DOWN DOWN地,然後一食入口,就啖啖有驚喜,因為是泰式芭菲來的!我頂頂是椰子雪糕球,仲要內有椰子果肉,個口感好豐富。食到個底,仲有糯米飯,這個根本是芒果糯米飯芭菲,認真有IDEA,正!
芒果芭菲
鮮製蘋果金寶,朋友食的,不知其味道。
鮮製蘋果金寶
野苺千層蛋糕,也是朋友ORDER的,但見到它真的心動,不如行動,我仲開玩笑地說:「幫我打橫切7份哎~PLEASE」當然沒有切7份,食了一小口淺嚐就有,但食完,我還是LIKE我個芒果芭菲多一點。
野苺千層蛋糕

泰式水鴨湯河粉
CREYHOUND CAFÉ特色檸檬茶
2013-08-06 43 浏览
放工終於有機會同男朋友食greyhound訂左枱9:15 去到門口仲見人龍 但因訂左枱關係侍應都能立刻安排入坐夏日熱辣辣 先點了一杯凍檸檬茶 冰都係用"凍檸檬茶"製成的 讚 唔會越飲越淡很酸的青檸味 紅茶帶點苦澀 加上蜜糖 很醒胃 夏日飲真係一流 一共飲左兩杯 HAHA薄切三文魚配泰式辣汁同凍檸檬茶一樣 都係十分醒胃三文魚都幾新鮮 個泰式辣汁連埋個生蒜一齊食 感覺有D似食緊生蝦 應該係刻意用三文魚代生蝦既FUSION菜 幾特別即刻諗到家姐對蝦敏感 冇機會試下泰色生蝦有幾好味咁當然三文魚既口感同生蝦都好唔同 所以一定要試下作為夏日頭盤係不錯既選擇水牛芝士漢堡比佢個黑色麵包皮吸引 所以點了好細個個黑色麵包皮外脆內軟 讚水牛芝士ok 漢堡扒都算Juicy 蕃茄亦都係幾新鮮薯角好好味 炸得外脆內軟整體都唔錯 始終唔係專門食BURGER既地方 唔駛咁高要求芒果芭菲上面係椰子雪芭 淡淡然既椰子味 入面有D椰子肉 好鐘意原本以為入面係普通芒果粒 點知原來係鬆軟既芒果糯米飯 有驚喜椰子雪芭+芒果糯米飯 很特別 (又係夏日食真係一流 haha)整體環境幾舒服 同朋友傾計食下野食得好開心 服務態度好 個B
放工終於有機會同男朋友食greyhound

同凍檸檬茶一樣 都係十分醒胃