GREEN

2014-09-02 7913 浏览
首次光顧Green一踏進餐廳 便看見五光十色的西餅櫃向我招手款式大概有十款 絕對算得上花多眼亂幸好獲得職員ERIC友善的招待和解答雖然最終只選購了兩件「榴槤芝士蛋糕」但職員ERIC仍笑容滿臉 服務專業 態度一流期待已久的蛋糕 於飯後終於可以出場先把金薄挑走 然後再上碟 慢慢品嘗蛋糕外型像糯米慈 味道亦不太濃烈切開後 榴槤味開始湧出!!!!!!!!!先試一小口 榴槤味道濃郁 絕對是頂級榴槤所製成再試一小口 腦裡馬上浮現出「齒頰留香」這4字最後蛋糕被迅速吃掉 但略嫌稍為過甜總括而言: 服務9分 蛋糕外型略為單調 幸好內有乾坤 味道亦有8.5分 有機會必定會再來^_^
首次光顧Green

一踏進餐廳 便看見五光十色的西餅櫃向我招手

款式大概有十款 絕對算得上花多眼亂

幸好獲得職員ERIC友善的招待和解答

雖然最終只選購了兩件「榴槤芝士蛋糕」

但職員ERIC仍笑容滿臉 服務專業 態度一流

期待已久的蛋糕 於飯後終於可以出場

先把金薄挑走 然後再上碟 慢慢品嘗
蛋糕外型像糯米慈 味道亦不太濃烈

切開後 榴槤味開始湧出!!!!!!!!!
先試一小口 榴槤味道濃郁 絕對是頂級榴槤所製成

再試一小口 腦裡馬上浮現出「齒頰留香」這4字

最後蛋糕被迅速吃掉
 但略嫌稍為過甜

2014-08-30
外卖自取
  • 榴槤芝士蛋糕
2014-08-18 9316 浏览
Hotel Icon入面所有餐廳都好出色今次再黎Green已經唔知係第幾次!!呢到環境好舒服好開揚,好啱weekend同朋友黎食野傾計無叫到set lunch,因為份量太豐富叫左兩個dish share黑豚肉肉醬闊麵,香濃蕃茄味,麵條軟硬度剛好,只係d肉有點鞋醬汁sea bass,見佢白雪雪一舊好似無咩味d肉會鞋,但一切開,咬一啖,簡直係驚喜魚肉好滑,生熟程度控制得好好,仲好juicy!用juicy黎形容魚好似好誇但真係有汁流出黎,仲有好香嘅醬汁味旁邊嘅野菌亦唔係求期伴碟,炒得好香好有鑊氣當人人都黎排隊掛到天荒地老食afternoon tea,我prefer黎食佢嘅a la cart特別係海鮮系列! 係會有衝動要黎試晒成個menu的!!呢到做seafood dish真係好掂好啦下次可能要黎dinner試個seafood platter啦
Hotel Icon入面所有餐廳都好出色
今次再黎Green已經唔知係第幾次!!
呢到環境好舒服好開揚,好啱weekend同朋友黎食野傾計

無叫到set lunch,因為份量太豐富
叫左兩個dish share
黑豚肉肉醬闊麵,香濃蕃茄味,麵條軟硬度剛好,只係d肉有點鞋

但真係有汁流出黎,仲有好香嘅醬汁味
旁邊嘅野菌亦唔係求期伴碟,炒得好香好有鑊氣

特別係海鮮系列! 係會有衝動要黎試晒成個menu的!!
呢到做seafood dish真係好掂
2014-08-16
去前做足功課,呢度冇得book位,2點半開始排隊,我地2點就到左,坐喺lobby正中雀巢形既wooden designer sofa度傾下計,到夠鐘就過去排隊~今日俾安排左坐喺大名鼎鼎既vertical garden下面既高身梳化,喺餐廳既一邊,2層高既樓底加埋自然光,係舒服既一坐低,服務員已經有溫馨提示,3點正先可以落order..所以我地惟有'坐住等'~終於夠鐘喇!!餓扁哂既我地終於落左order…2個tea set for 2 ,一人一壺熱花茶~不過,最後等左超過30分鐘先上枱。。可能需要多啲時間準備呱。。。😕見到我地既3層架終於黎喇見到咁色彩繽紛,我地胃口大開~哈哈呢個tea set份量好大,每款每人一舊!不過甜食占左9成。。佢地落完order就收左menu,好彩我地映低左,可以'自己估'~如果佢地夠人,可以做埋簡單介紹就真係perfect喇!!雜莓凍湯係第一層比較特別同其他afternoon tea少見既,不過蝦酥冇咩特別,蛋批唔錯~雖然鵝肝macaroon個0麥卡窿好脆又唔會太甜,但鵝肝醬就甜左啲同鵝肝味微弱左dd……秒速消滅左第一層,我地向第二層出發~首先係個cream
秒速消滅左第一層,我地向第二層出發~首先係個cream cheese puff..我呢個芝士天敵都食唔出芝士味。。但個puff有啲硬。。,至於c焦糖朱古力三文治係新奇既~底面既朱古力係用dark choco杏仁碎片,然後中間夾一層朱古力moouse同焦糖mouse..驚喜地甜度恰到好處,唔會好膩個草莓曲奇就當陪襯喇,到個cream cheese 布丁(?)混合面頭既crumble同紅莓醬,so sweet~
食到第三層有少少失望。。完全分唔到佢地係啲咩。。同埋味道少少膩特別要留意綠色呢舊::疑似蜜瓜芝士餅既青蘋果蓉(!!)。。呢個芝士餅第一溶左,第二個味道真係好怪
一路食一路估啲野食,終於忍唔住麻煩個人黎問下。。喔原來係等我地消滅哂個3層架先會黎ice cream同餅仔類。。。。。。。
雪糕類都係新奇既~粉紅色係雪糕批(?)黎到食落口係一層好似冰皮月餅皮包住超冰凍草莓果肉雪糕,到最底係草莓味白朱古力既脆口!!第二件就係香草味雪糕tart(完)。
其實真係諗極都諗唔明點解啲餅仔要最後先分開上,雖然蝴蝶酥係好香脆同好香蛋味又唔油膩,但其他3款,好似芝麻卷同杏仁片都太甜了~或許可以一開始放on side會開心啲?
哈哈overall黎講都係一個5星級水準!服務更加係super attentive, staff都好friendly!讚!😀只係menu knowledge可以improve少少(笑)
2014-08-16
2014-07-29 10040 浏览
星期四揾high tea食, 於是選了Green, 完全不用等位,地方舒適寛倘, 特大落地玻璃窗透入自然光, 傾計一流!Waitress 禮貌地先奉上3層tea set, 賣相滿分,色彩繽紛,味道平平 焗大蝦酥餅, 蝦是完全冇味的, 酥餅不夠鬆,淋晒,像擺放了很久!!! 那個什麼麼鵝肝紅桑子macaron, 唔睇menu, 其實不會察覺有鵝肝 macaron 甜度適中,其他點心質素平平,不值一提!唯一抵讚就是第4層的small bites , 芝士蝴蝶酥, 香濃芝士味,入囗鬆脆! 焦糖杏仁脆片和芝麻脆片, 香甜可囗, 薄而脆卜卜曲奇咬囗鬆化,香醇牛油味! 雪糕不過不失。總括afternoon tea 沒有scone就像沒有靈魂一样, 仲要$588- 加一後$647- , 贵過半島,州際,沒有下次!

macaron 甜度適中,其他點心質素平平,不值一提!

曲奇咬囗鬆化,香醇牛油味! 雪糕不過不失。

2014-07-17
臨飛前 來Green最後一場下午茶Summer Sensation by Jean-Francois Arnaud, M.O.F科普一下:M.O.F是指法國最佳工藝獎( 縮寫:Meilleurs Ouvriers de France Patisserie)而酒店這次邀請來的Jean-François Arnaud 就是M.O.F的大獎獲得者由J大師與酒店出色的餅廚Danny精心設計的「Summer Sensation」法式下午茶價位:$298+10%/位$588+10%/2位本來覺得好貴(因為真的就是貴….) 可是吃完三層架 還有第四碟送來哦看看詳情吧~第一層 咸點盤 (左 順時針方向)Thermidor Prawn Puff-pastry 釀焗大蝦酥餅Zucchini and Mint Quiche 薄荷意大利青瓜蛋餅Mixed Berries Gazpacho with Basil 雜莓凍湯伴羅勒Foie Gras and Raspberry Macaroon 鵝肝紅桑子法式小甜餅喜歡酥餅的香脆 蝦粒大只 新鮮只是合在一起稍有些單薄 感覺酥皮和蟹肉泥的口感會更飽滿而蛋批滑溜 番茄夾
臨飛前 來Green最後一場下午茶
價位:$298+10%/位
$588+10%/2位
看看詳情吧~
第一層 咸點盤 (左 順時針方向)
喜歡酥餅的香脆 蝦粒大只 新鮮
只是合在一起稍有些單薄 感覺酥皮和蟹肉泥的口感會更飽滿
而蛋批滑溜 番茄夾層水靈 如果加入蘑菇或三文魚會不會更鮮一些?
雜莓凍湯 底層有類似薯泥的慕斯 記得要從最底部挖起
到了鵝肝Macaroon 若鵝肝醬再豐腴些 咸香會更為出眾些
第二層甜點盤 (左 順時針方向)
Mango Cream Cheese Profiterole 芒果忌廉芝士泡芙
Lemon and Strawberry Sable Breton 香檸草莓撻
Cranberry Cream Cheese Pudding 紅莓忌廉芝士布甸
Caramel and Chocolate Sandwich 焦糖朱古力三文治
芒果泡芙略軟了一些 泡芙若表層微脆 內裡香滑 就更為美妙
草莓撻 最奪人眼球的 草莓超大一顆 飽滿水靈 還有開心果碎 色彩對比也很到位
而紅莓芝士布甸 層次豐富 金寶碎碎 紅莓啫喱 慕斯蛋糕 車厘子啫喱層 一大勺挖起 很滿足
另外推薦 焦糖朱古力 焦糖醬香而不甜膩 相夾在朱古力薄脆、蛋糕層和Ganache之間 口感濃郁又豐富
第三層 蛋糕盤 (后 至前)
Green Apple Cheese Cake 青蘋果芝士餅
Crispy Chocolate Financier 香脆朱古力法式小蛋糕
Light Baked Strawberry Cheese Cake 草莓蒸焗芝士餅
Raspberry Opera 法式紅桑子蛋糕
兩款芝士餅 更喜歡蘋果的那款
餅身挺 厚實一些 與清甜的蘋果肉很相配
而蒸焗芝士餅就輕柔很多 因為上一盤已經有了草莓 這一口就並未有印象深刻
朱古力法式小蛋糕 就較為濕潤 其實更喜歡傳統的Finacier 圓鼓鼓的小肚子 飽滿的檸檬香氣
法式紅桑子蛋糕 層次細膩 口感似慕斯蛋糕 香滑 酸酸的 是清新的好選擇
三層架后 還有第四份冰淇淋和脆餅碟
Cream Cheese Ice Cream with Vanilla Sáble 忌廉芝士雪糕伴香草脆片
Strawberry & Marshmallow Ice Cream Sandwich 草莓雪糕棉花糖三文治
脆口小吃就有:
Parmesan Palmier 芝士蝴蝶酥
Caramelized Almond Tuile 焦糖杏仁脆片
Sesame Tuile 芝麻脆片
Sun Cookie with Honey and Orange Filling 香橙蜜糖太陽曲奇
吃到這裡已經好飽了…. 很喜歡草莓雪糕棉花糖那一款 雪糕柔滑香甜 粉粉的 可愛又好吃
還試了芝麻蝴蝶酥 好像耳朵餅 咸咸的薄脆 (這個拿來佐酒也不錯吧….)
謝謝攝影達人Ardis為我踐行 她的美圖可以看這裡哦 (Ardis的部落格)
而她的百分百好男友Sai也在保鏢時刻出現了
結果和初識的H先生相聊甚歡 最後我們又不盡興 轉去喝香檳….. XD
2014-07-09
用餐优惠
試食活動
2014-07-25 8090 浏览
第三次來Green食晚餐,menu又唔同左。 感覺好似之前兩次menu d野食好食d. 首先叫左個沙律,健美果仁雞肉沙律,沙律醋調得好好,中和晒d菜的臭青味。(我一向唔鍾意食沙律就係因為好怕d生嘅菜嘅臭青味)沙律裏除左有果仁,沙律菜,雞肉,仲有好細粒的紅菜頭,一向又係好驚紅菜頭d味,但細細粒又無乜野。炸魚薯條比係出面食過,甚至係歐洲食過的好味。 魚仲好嫰滑,仲有三個sauce配,青豆汁,茄汁同唔知係咪叫他他汁蜆肉意粉依d通常都唔會衰,白酒加忌廉加香草,都係咁。 我地數過蜆肉有成11隻,都算多。墨汁意粉就食得多,墨汁意大利飯真係第一次食,其實都係同平時 d Risotto一樣,加上半隻波士頓龍蝦,(我唔就得有無墨魚,就算有都係少少),無其他料。 不過隻龍蝦幾好味來到Green, 一定要食cake, 我不嬲都係佢地fans. 我食過咁多款,最鍾意都係綠茶,但今晚竟然話賣晒。我唔食唔緊要,但我d朋友們未食過,好想試。好彩我地一去到就問,發現無,個waiter哥哥好好,幫我地打去餅房問,話即刻幫我地整三件。有綠茶蛋糕,又有綠菜 mousse, 有少少綠茶苦味,加埋朱古力個層脆脆,真係好正 芒

墨汁意粉就食得多,墨汁意大利飯真係第一次食
芒果芝士同朱古力茉莉都係我最愛。
芒果味嘅皮,入面有芒果芝士 mousse. 朱古力味外層,入面有茉莉味mousse,朱古力蛋糕,朱古力脆脆,多層口感,多層味道。
2014-07-15
2014-07-19 7342 浏览
跟朋友本來約6月來Green 試轉新Menu的afternoon tea之前還未轉新menu 的時候我已經很想去試囉! 這次終於有機會事前我都有在openrice 做功課大約都要排隊30分鐘而實戰的狀況是.... 我在2:28pm 到達但已經見到超多人在排隊我排到洗水間還要遠呀還好有職員幫我先證記到差不多3點鐘隊開始縮短了而到我安排坐位的時候只剩下高枱位置沒辦法! 來用午餐的人不願意離開我和朋友又不想再繼續等唯有照坐高枱位置吧! 我們先坐一下之後就點了一個兩人用的afternoon tea約20分鐘後層架陸續送上嘩! 很有氣派甜的鹹的都很做得很細緻而我最愛的是雜莓凍湯伴羅勒先講湯上的酥皮條很脆! 而且又鬆化完全沒有油"益"味! 而湯與酥皮條的配搭很棒酸酸甜甜, 材料被攪拌機弄得很細而湯不會太冰凍令人好安慰很值得讚! 還有一個我很讚的是.....紅莓忌廉芝士布甸微酸, 完全不會覺得膩做得不錯! 而令我覺得好驚喜的是後上的兩款雪糕我覺得"草莓雪糕棉花糖三文治"跟鳳仙雪條感覺蠻像脆皮包著雪糕小小的, 兩口就吃完囉但我看到別座的人大都不吃草莓脆皮實在太浪費了吧! 全店職員實在太太太太太少根本不

之前還未轉新menu 的時候

我已經很想去試囉!

這次終於有機會

事前我都有在openrice 做功課

大約都要排隊30分鐘

而實戰的狀況是....

我在2:28pm 到達

只剩下高枱位置

沒辦法!

來用午餐的人不願意離開

我和朋友又不想再繼續等

唯有照坐高枱位置吧!

我們先坐一下之後

甜的鹹的都很做得很細緻

而我最愛的是雜莓凍湯伴羅勒

先講湯上的酥皮條

很脆! 而且又鬆化

完全沒有油"益"味!

而湯與酥皮條的配搭很棒

酸酸甜甜, 材料被攪拌機弄得很細

而湯不會太冰凍

令人好安慰

很值得讚!

還有一個我很讚的是.....

紅莓忌廉芝士布甸

微酸, 完全不會覺得膩

做得不錯!

而令我覺得好驚喜的是

後上的兩款雪糕

我覺得"草莓雪糕棉花糖三文治"跟鳳仙雪條感覺蠻像

脆皮包著雪糕

小小的, 兩口就吃完囉

但我看到別座的人大都不吃草莓脆皮

實在太浪費了吧!

全店職員實在太太太太太少

根本不夠人service

招手多次要求加水都沒有人理會

餐牌

飲品
题外话/补充资料: afternoon tea 沒有scone 還是差了一點!
2014-07-05
  • 雜莓凍湯伴羅勒
  • 紅莓忌廉芝士布甸
  • 草莓雪糕棉花糖三文治
一早就聽過hotel lcon d甜品好出名同變化多端而上一次黎過食tea set已經知道名不虛傳,早排睇雜誌睇到佢地今次有個特別既tea set推出 無錯!我見到之後真係咁既樣。因為今次佢地請左一個法國m.o.f既甜品大師幫忙設計,心中就一定要去試一試!果日一行四人已經早左一個鐘14:00去等位,當然我地咁早去係排頭位,開始入去我地就坐左係大落地玻璃旁既梳化位,叫左兩個二人既tea settea set一到 見到上面每一件甜品都好似藝術品咁,好精緻,好想快d試下佢個味道(當然同行既兩個女仔已經相機食先😓)我黎係為左甜品,所以我立即就拎左粒馬卡龍食一咬落去完全出乎我意料之外,粒馬卡龍竟然係鵝肝口味,我完全無諗過鵝肝整甜品係可以咁好食,入口係甜但係鵝肝既香味不停散發出黎直至溶化了,相比煎鵝肝更出色! 鵝肝馬卡龍而我第二樣出色既係呢件朱古力焦糖三明治,佢睇上去都已經好別緻足足有五層,食落口中濃濃既朱古力味加上焦糖特別既甜味真係好配合,令我最驚喜既係當你品嘗到濃郁既焦糖同朱古力味後你會感覺到有淡淡既咖啡味令你覺得呢件明治即使焦糖味濃都唔會太過heavy由於呢個tea set款款甜品都好出
焦糖朱古力三明治
一早就聽過hotel lcon d甜品好出名同變化多端

tea set一到
[推介] 鵝肝馬卡龍

由於呢個tea set款款甜品都好出色,所以我只介紹我最喜歡果兩件

食完三層之後已經好滿足,佢仲有一d小甜吃比你配茶,真係週到
當中仲有一件外面其他tea set唔會有既綿花糖小雪榚,實在太完美了

呢個下午茶雖然平均一個人要三百蚊,但係食到呢d咁出色既甜品係物超所值

再食指數高出100%
鵝肝馬卡龍
题外话/补充资料: 呢個咁正既tea set無得book位,所以要食到咁正既甜品就要早d到排隊了
2014-07-12
焦糖朱古力三明治
鵝肝馬卡龍
  • teaset
2014-06-29 11441 浏览
一星期前,我同朋友們相約左白天去個地方RELAX下,影下相。 不約而同,我同朋友們都想食英式下午茶,搵左好耐,最後我地選擇左去HOTEL ICON GREEN,因為我地幾個人都無食過,所以我地都用試新野既心態去試下我地提早1415係酒店門口等,諗住星期六會多D人排隊,點知去到已經好多人係度等緊LU,由於下午茶1500開始,到左1445,酒店職員開始安排排隊既人入座,點知到我地前兩枱人左右,職員竟然向我地講green既座位已經FULL哂,問我地介唔介意轉上the market享用GREEN afternoon tea..其實我地都冇所謂,只係想有個可以傾計relax坐下既地方就ok。不過,我認為酒店職員可以提早少少詢問客人人數同提早告知之後入唔到座既客人,比佢地提早決定等GREEN的座位定轉去其他地方享用下午茶,而唔係企係度白等...最後,我同朋友們轉左上the market享用英式下午茶,我同朋友們加埋有四人,所以叫左2個tea set我比較喜愛green tea & mango 凍燉蛋 好濃綠茶味,芒果都好甜。如果酒店來說,四百幾蚊兩個人都幾抵食,不過我地四個人叫左兩個SET都食唔哂

我比較喜愛green tea & mango 凍燉蛋
 好濃綠茶味,芒果都好甜。
如果酒店來說,四百幾蚊兩個人都幾抵食,不過我地四個人叫左兩個SET都食唔哂,因為份量原來都幾多,四個人叫少個set再另加多樣小食同飲品都夠了。
2014-06-07
2014-06-24 6354 浏览
自從由英國去完exchange回來 便不知不覺愛上了afternoon tea喜歡放慢腳步享受生活 和好友聊天說笑 自此答應自己一個月去一次高茶 這幾年間去過好幾個地方lion rock, palm court, 茶園, rondavy, 3 on canton, finds restaurant & barle salon, MO bar等等趁green推出6月限定的summer sensation的主題下午茶 終於要去拜會一下green不設訂座 星期6 2pm到達已經人頭湧湧 不少人安坐大堂等候到2:15pm左右就開始排隊 拎到籌而有座位的話就可以先入座 到3時order如果滿座的話 就唯有改到the market及其他green的restaurant order 常設tea set所以想試主題tea set一定要趁早到 $298 1位 $588 2位索價過高 食物不錯 但有更多地方食物質素高且價錢更相宜第一眼見到tea set 雖然不是所有糕點都精緻美麗但款款都色彩繽紛 感覺相當夏日 令人心花怒放第一層雜莓凍湯伴羅勒 4/5酸酸甜甜 十分開胃 冰爽涼快 好fresh 飲完醒神晒
喜歡放慢腳步享受生活 和好友聊天說笑
自此答應自己一個月去一次高茶 這幾年間去過好幾個地方
le salon, MO bar等等

索價過高 食物不錯 但有更多地方食物質素高且價錢更相宜
第一眼見到tea set 雖然不是所有糕點都精緻美麗
但款款都色彩繽紛 感覺相當夏日 令人心花怒放
第一層

雜莓凍湯伴羅勒 4/5

酸酸甜甜 十分開胃 冰爽涼快 好fresh 飲完醒神晒 可以繼續食

釀焗大蝦酥餅 3.5/5
牛油味重 香脆鬆化 感覺還有點芝士 蝦則是普通之作 但整體幾滋味

薄荷意大利青瓜蛋餅 3.5/5
味道清新 陣陣蛋香 加上脆餅底 不俗

鵝肝紅桑子法式小甜餅 3.5/5
鵝肝味道不突出 小甜餅比其他地方的出品少甜 但一咸一甜幾合怕
小甜餅層次分明 下半部是朱古力味道  不過整體不算脆身 比較淋

第二層

紅莓忌廉芝士布甸 4/5
賣相吸引 一粒粒幾有咬感 似mousse texture 較為creamy
中間有軟綿的蛋糕作夾心 驚喜之作

香檸草莓撻 3/5
草莓未算非常鮮甜 檸檬撻底偏乾身

焦糖朱古力三文治 3.5/5
嗜甜者應該會喜歡 焦糖味香濃 中間有朱古力脆 脆卜卜 好特別
底層有朱古力塊 一次過以不同方式嚐朱古力

芒果cream cheese puff 2.5/5
好像沒有採用新鮮果肉 所以頂部的芒果味道不太自然 puff只屬一般
平時買的puff 比這個都要出色

第三層
青蘋果芝士餅 3/5
一開始還以為是梨味蛋糕 蛋糕幼滑 當時辨認不到果肉是什麼水果
特別是蛋糕半點青蘋果的酸味都沒有 反而一點偏甜 餅底口感實在
朱古力法式蛋糕 4/5
同樣好rich 底層是小圓餅 不會太甜 少見及創意的糕點

草莓蒸焗chess cake 2.5/5
到這層又來一個cheesecake 略嫌over 未見驚喜

法式rapsberry opera cake 3/5
比一般opera cake淡 rapsberry中和了漏的感覺

食完三層 才上small bites 是好窩心的安排
可惜芝麻脆片 蝴蝶酥 杏仁脆 都極為失色 雖然香脆但只有甜味
而且好dry 食完好口渴 是整個after tea的敗筆

strawberry 棉花糖三文治及 cream cheese香草脆則不過不失
透心涼 不過前者有2塊包住雪糕的東西 口感奇怪 後者就食不出cream cheese

是次主題afternoon tea的確好夏日 不少甜點very refreshing
亦不會太甜 份量比其他地方的tea set多 但索價不低
當天天陰 令大堂比平時陰暗 環境一般 但仍可一試!
Afternoon Tea set 2位一set只需係$588包兩杯飲品成班姐妹又到每月的gathering今次我們選了黎GREEN HIGH TEA因為有姐妹之前黎過唔錯同上OPEN RICE睇過價錢都可以不過哩間不設任何訂坐用先到先排隊形式唔係說唔好的我們因為怕搵吉所以都提早2點已經到齊因為係LOBBY關係都有大量位坐下可能因為星期六關系2點15分已經坐滿人跟住已經有人迫不及待去排隊咁無可能有人排你仲不起身架因為餐廳位置真係一眼望哂咁我們都成功3點前入座但眼見好多人3點幾都未入得仲要係門外排隊因為TEA TIME 前餐廳係不會清場的仲有好多食LUNCH的未走所以較遲排隊的人就成3點都無得入最後都無研究他們究竟最終幾點入哂但MENU我內心打了個突點解咁Q貴明明睇開飯的人說3百幾FOR 2架???點解變了成588架加埋一未成300元位?WOW普通餐廳仔無諗住咁貴不過我們自已都有錯BOOK位無問清楚因為貴的我比多小小去名人熱點都得了因為我們6個其實得一個喜歡食甜品為免食唔哂又打包我們決定叫2SET再加2杯DRINK 再加一款麵因為我們3點前入,仲未可以點TEA SET住所以我們可以點麵食
Afternoon Tea set 2位一set
所以較遲排隊的人就成3點都無得入
最後都無研究他們究竟最終幾點入哂
但MENU我內心打了個突
點解咁Q貴
明明睇開飯的人說3百幾FOR 2架???
點解變了成588架加埋一未成300元位?
WOW普通餐廳仔無諗住咁貴
好啦影完又影可以開始開動啦
其實我們每次HIGH TEA
都唔會理邊層打邊層亂食一通
不過介紹OF COX每層每層說
FOIE GRAS AND RASPBERRY MACAROON
鵝肝紅桑子法式小甜餅
哈哈我到今天打食評先知原來有鵝肝架?
食完都唔知TIM
不過我本身好小食馬卡龍
但哩個真係好脆紅桑子好鮮甜
不過真係完全食唔到鵝肝味囉哈哈^^
THERMIDOR PRAWN PUFF-PASTRY
釀焗大蝦酥餅
哩款我唔仲意囉
又油又好重粉味隻蝦又乾哂
MIXED BERRIES GAZPACHO WITH BASIL
雜莓凍湯伴羅勒
哩款正因為我本身比較喜歡食酸野
哩款明顯地係較酸同醒胃
有人不好益我食多杯
食完冰凍又醒又甜的感覺突然超肚餓
另一款無食就不介紹
CRANBERRY CREAM CHEESE PUDDING
紅莓忌廉芝士布甸
哩款上層有的曲奇味道的脆脆
中間就好濃厚的芝士味
底層都係紅莓味
成杯整體都係酸味為主
LEMON AND STRAWBERRY SABLE BRETON
香檸草莓撻
難怪頂果粒又酸又怪
果時仲諗住蜜瓜變壞了哈哈
因為一直當了成個蜜瓜
因為真係出奇地甜
原來青蘋果的整的餅的咁甜架????
到現在都懷疑中^^
STRAWBERRY & MARSHMALLOW ICE CREAM SANDWICH
草莓雪糕棉花糖三文怡
首先雪糕好味近似某牌子的士多啤利芝士餅味
正但不知點解要用2塊我認為好難食好嘔心的物體包住
朋友們勉強接受
但我對哩的又滑LUNLUN又不像JELLY的野立刻想嘔
我確實由好好味立刻變了起雞皮
2014-06-14
2014-06-11 6468 浏览
最鐘意afternoon tea嘅我,為左迎接暑假嘅來臨當然係第一時間約Frd 嘆番個afternoon tea catch up下 la😁  咁啱就睇到green呢個 「Summer sensation 」立即就俾佢標題同賣相吸引左😍  食過the market嘅甜品嘅朋友 相信都會對hotel icon出品嘅甜品充滿信心!😋 今次食完,再一次為hotel icon加分加分!☺️想食嘅朋友記住,green係冇得book位嫁, 時間由3:00開始. 因為係平日嘅關係,好好彩唔洗等位😁 假日就要早啲去排隊啦,因為坐位都幾有限😂 終於都黎到我地面前啦!影完一輪 急不及待食最上層嘅zucchini And mint Quiche 蛋香味十足 軟綿綿嘅蛋漿 鹹甜well-balanced 一啲都唔油膩 推介之一!😋{出面有啲好鹹好油好濟😖} 個人比較喜歡鹹甜隨心食instead of 正宗一層一層咁食 咁就唔會太濟啦😜 雖然係Savoury category,其實全部都係甜甜地嘅😂, 除左prawn puff pastry之外。 prawn puff pastry 酥皮唔油膩,但就or

終於都黎到我地面前啦!

prawn puff pastry 酥皮唔油膩,但就ordinary d相對黎講就比較失色啦。😂

雜莓凍湯, 好fresh! 酸酸地! 入面有啲yogurt balance番 令佢有少少creamy 嘅感覺,上面仲有一條pastry可以點黎食。

Foie gras macaron 最期待嘅一個,不過就唔係最好食嘅一個...foie gras 夾心creamy軟滑,但唔係好strong foie gras 味 唔夠香, macaron外殻上層係raspberry 下層係chocolate 三種感覺夾埋唔太like 太覆雜 太Clumsy! 如果係全raspberry 加foie gras或者會好啲 fresh d 味道又出啲!😛

至於pastries, 真係surprisingly good! 果然甜品不可以貌相! 本身見到下層嘅甜品覺得應該係好ordinary嘅蛋糕 點知款款都俾到我驚喜!

尤其係raspberry opera! 酸味天然得黎又mix得好 仲要食得出唔同嘅fruit components!  係一種好特別嘅酸 超級fresh 好鐘意呢種酸味!☺️👍

草莓撻 草莓大大粒唔酸!曲奇base well-baked! Lemon flavor特出!好味!😋

Cranberry cream cheese pudding 驚奇到地好食嘅一個!😍 cream cheese唔會太heavy, 中間有啲綠茶海綿蛋糕,soft &濕潤,仲有上面嘅crumbles!!!!!☺️ 中間嘅cranberry醬略嚴太多, 太酸,好彩sauce係中間自己可以控制分量,整體very good!

朱古力法式小蛋糕,雖然個人麻麻法式蛋糕,但係下面都係macaron base,夾埋香滑朱古力,都good!

其他就還可以啦 冇以上嘅咁出色!平時cake shop都可以食到😛 不過整體黎講真係唔錯!
除左青蘋果cheesecake上面果舊青蘋果味道同texture有啲怪之外😓 唔睇menu都唔知係青蘋果...
仲有值得一讚,全部都唔會好似傳統法式甜品咁甜!甜度啱啱好!

貼心地ice-cream & small bites會後上 唔洗驚溶!

輪到small bites啦!
Like爆呢個焦糖杏仁脆片!厚道適中,非常香!caramel唔會太甜!excellent!😍☺️

蝴蝶酥咸咸地 反而令我仲like!Cheddar cheese好match! 少左平時嘅油膩感!

曲奇餅 夠香夠脆 唔會太重牛油!食多幾塊都仲得!

Ice-cream係自家制作嘅!草莓同檸檬 都係好fresh之選!本身以為會係sober嘅texture 點知!係我鐘意嘅milky creamy texture!!! 冇偷工減料呀!☺️

Afternoon tea會揀tea去掉濟嘅感覺, 今次揀左earl grey,waiter都幾貼心,定時都會幫我地加水!

$588 for 2 可能俾一般嘅貴少少 但係絕對係一個surprise之選!baking好出色 味道fresh and balanced!唔太甜又唔太濟!just fit for my stomach! 罪惡感亦冇咁強烈!😆

美中不足嘅係.... 如果有埋scone就好啦! 唔知點解總覺得afternoon tea係應該有scone先perfect嘅! 特別懷念mandarin oriental嘅scone☺️

題外話
Green嘅環境光線充足 樓底高 係到同好姐妹catch up好舒服! a comfy place to spend a relaxing afternoon!!
Waiter 亦都好nice and responsive!
  • 焦糖杏仁脆餅
  • Raspberry opera
  • Zucchini and mint quiche
  • Cranberry cream cheese pudding
  • 芝士蝴蝶酥
2014-06-08 4962 浏览
朋友提過幾次,今日終於黎到! 已經知係要walk-in,1425度到啦,已經排左成條隊出黎,又見到入面唔大,都心知不妙... 1445佢開唔排籌安排入座,結果真係排到前2-3張就無晒喇 但仲有一大堆人係後面,已經開始有人鼓譟,覺得佢安排不當... 問經理依家點,佢提議可以上2/f The Market或者28/f 中菜廳食,因為Green真係無位喇... 我先知原來今日新menu Summer Sensation... 難怪咁多人... 最後大部份人都係上左2/f 坐The Market不過食Green之前既menu... 雖然睇到新menu都好吸引,不過反正都係第一次黎,食舊既都無咩所謂,而且the market都幾好坐既,安排左我地坐window邊,陰天不過都有光所以環境唔錯首先黎既係茶啦,我叫左peppermint tea, 真係幾香薄荷味,幾醒神,同埋個茶壺好大,入面有成4-5個茶包,一人一個壺真係飲到好多杯茶! 之後仲有jam同english cream~ 之後主菜終於輪到我地枱喇!睇到都多野食呀食左喊點先,個鬆餅重牛油味又好飽,蝦pancake同三文魚

之後仲有jam同english cream~

之後主菜終於輪到我地枱喇!

睇到都多野食呀
食左喊點先,個鬆餅重牛油味又好飽,蝦pancake同三文魚都唔錯,幾清同醒胃,個puff就幾特別,入面有d肉,口感還好

甜品由頂開始食... 合桃個件我就覺得怪怪地... 蛋撻同朱古力一般啦

呢3件蛋糕真係好濟,綠茶粉有d苦不過hazelnut底幾好,中間栗子中中挺挺,最後朱古力反而ok,唔太甜

我比較中意食芒果布丁,夠新鮮,不過綠茶都可以,再重d茶味就好,金莎puff就一般,食到呢個時候個口都已經好甜...
最尾仲有個movenpick雪糕,真係飽到頂住個胃... 呢個環境加食物質素,都係值回票價既~
要再黎過試埋summer sensation加坐返係下面呀!!!
2014-06-07
2014-06-05 5935 浏览
生日同朋友一齊食個high tea 慶祝下! 3點開始,1430已經開始係大堂等候, 因為無得訂位拎飛,所以預早左到溫馨提示, 最好差唔多時間就排係拎飛位等候,因為餐廳職員唔會同你講夠鐘開始!入面環境好乾淨整潔, d位坐得好舒服,張枱夠寬! 每張枱都有既果醬, 士多啤莉 同忌廉! 先上鬆餅呢度2人份量,食完呢碟野已經飽飽地!我叫左凍朱古力咖啡, 好快飲野-/\- 朋友叫左金菊檸檬香草荼,好香菊花味,當就黎飲曬野既時候,店員會自動幫你加水!3層既甜品,由最底層開始食起, 有士多啤莉朱古力, 金沙泡fu, 芒果& 綠茶奶凍最底個層全部都勁好味, 金沙泡fu食落唔太甜同硬, 芒果& 綠茶奶凍好滑!!! 正第2層我就唔太鐘意食, 由其係有一個我地食完都唔知咩黎既甜品, 味道怪怪地最高個層有一粒朱古力同2款甜品, 已經飽到食唔落, 所以話唔到俾大家知啦下次要唔好食野黎, 仲諗住食甜品唔會太飽肚, 點知到第2層已經飽晒
生日同朋友一齊食個high tea 慶祝下!
入面環境好乾淨整潔, d位坐得好舒服,張枱夠寬!
jam
每張枱都有既果醬, 士多啤莉 同忌廉!

先上鬆餅
呢度2人份量,食完呢碟野已經飽飽地!
凍朱古力咖啡
我叫左凍朱古力咖啡, 好快飲野-/\-
金菊檸檬香草荼

2014-05-30
庆祝纪念
生日
2014-05-12 9459 浏览
很久以前已經想到GREEN HIGH TEA, 因為見到OPENRICE 又不少好評,而且食評的照片都相當吸引!這個星期六落雨濕濕, HIGH TEA變成了首選好節目!一早已經知道GREEN不可以預約, 只行WALK-IN制, 雖然三點才開始, 但我們兩時多已經到了在門外等候!STAFF兩點半才會安排等候的食客排隊, 兩點半前大家只好在酒店大堂LOBBY等待。一到兩點半大家就會擁到RECEPTION前排隊! (所以記得2點半前夕搵個有利位置GET READY 排隊)人龍好快就會好長@@ 可見香港人都好有耐性等候食好野三點鐘STAFF就會準時安排入坐;) 坐下想到不用想就是叫AFTERNOON TEA!!(忘記了影MEUN, 不過MEUN都沒有詳細的甜點DESCRIPTION, 如果有就更好了)我點了錫蘭紅茶 (ceylon tea), 因為覺得食甜點可能會膩可以消消滯!紅茶比較淡口, 如果濃一點就更好了!這就是我們點的三層HIGH TEA SET!白色碟是膠質的 (如果是玻璃應該會高順得多)襯上色彩賓紛的甜點和青春的DECORATION (花花, 蝴蝶)好有小孩子/少女的感覺!相片看似
而且食評的照片都相當吸引!
這個星期六落雨濕濕, HIGH TEA變成了首選好節目!
一早已經知道GREEN不可以預約, 只行WALK-IN制,
雖然三點才開始, 但我們兩時多已經到了在門外等候!

人龍好快就會好長@@ 可見香港人都好有耐性等候食好野
三點鐘STAFF就會準時安排入坐;)
坐下想到不用想就是叫AFTERNOON TEA!!

紅茶比較淡口, 如果濃一點就更好了!
這就是我們點的三層HIGH TEA SET!
白色碟是膠質的 (如果是玻璃應該會高順得多)
好有小孩子/少女的感覺!
相片看似很大一盤, 但其實每件點甜都是迷你SIZE, 都是半個掌心的大小~
(所以當初看實物時有點擔心不夠飽)
除了點甜, 還有分開上的咸點!
我開先食咸點!那個煙三文魚多士最好食!
煙三文魚厚厚的一屠, 上面有幾粒魚子,
味道恰到好處, 唔會太咸,又不會太過油膩!
煙三文魚多士
蝦肉十分爽口, 但沒有鮮味, 應該是急凍的
這個是包有牛肉餡的小面包,牛肉餡的味道有點像有肉汁的牛肉乾
牛肉的香料味道比較濃 (像是五香的味道) 食起來幾開胃
可以為其後食的點甜打個底!
牛肉餡小面包
SCONE忘記了影CLOSE UP...
味道不錯, 乾濕適中,配上士多啤梨醬好美味!

白色三層膠盤可以拆開的
甜點有順著甜度擺放, 所以建議由底食起

我先食了這個有朱古力包圍著的PUFF!
入面有CREAM餡, 不過不失
芒果奶酪 好好味! 奶酪好香滑, 見到雲尼拿籽好足料!

芒果奶酪!! + CHOCO PUFF
士多啤梨朱古力!士多啤梨好大粒!
朱古力加了食用金粉而且花紋好靚!
士多啤梨好酸(好多汁), 如果單食一定嗌救命
但係加了朱古力, 酸酸甜甜又多汁, 成件事恰到好處! 好好味!

綠茶奶酪! 賣相很討好! 有兩粒小金珠在面!
綠茶味濃而不苦, 而且有雲尼拿香味, 一樣好香滑! 一點都不膩!
士多啤梨朱古力, 綠茶奶酪
中層甜度增加了一個DOUBLE!
這層有HAZZAL NUTS 小蛋糕!
HAZZAL NUTS好足料! 好香!

另外有個配有提子醬+朱古力+金鈖紅苺(?)的BROWNIE!
BROWNIE味道OK (比較甜, 濕潤度高)
我自己個人就比較喜偏濃偏苦,外脆內濕的BROWNIE (要求好像有點高 哈哈)
雖然這個BROWNIE不是我的大愛, 不過它真的做得相當細緻!
而且配上提子醬好好味!

而這屠最尾一款就是圖中正中開那件..
其實我不知那是什麼, 十分十分十分煙韌, 很甜....
好似食好甜好煙韌的擦膠..
 這是一件最後也沒有被KO的甜點
HAZZAL NUTS 小蛋糕, BROWNIE
來到最尾的一層, 當初以為會不夠飽的我已經很飽了,
幸好紅茶有助消濟!
最尾的一層是最美的一層
有熱情果朱古力小蛋糕,紅苺開心果小蛋糕和兩件朱古力!

熱情果朱古力小蛋糕好好味,
中間的熱情果醬是由熱情果肉打出來的 (不過我不喜歡有熱情果核)

紅苺開心果小蛋糕都一樣好味,
中間的紅苺醬也是有果肉的,而且我好喜歡蛋糕有開心果的口感!
熱情果朱古力小蛋糕,紅苺開心果小蛋糕
最尾兩粒朱古力都一般般...不滑不香不濃~
總結:
GREEN的HIGH TEA 值得再ENCORE!
但它的弊處就是不能預約只可以WALK-IN 等位..
其寅BOOKING SYSTEM仲HIGH CLASS而且仲方便食客啦!
题外话/补充资料: 如果有理工學生證會有DISCOUNT!
2014-05-10
煙三文魚多士