GREEN

2021-07-19 2329 浏览
真正可以慢慢叹的三点三港式下午茶将港式点心咸甜点以酒店西式下午茶方式呈上每样咸甜点都以地道港式经典点心小食为灵感创意十足之余 整体味道都唔错 唔系得个样鱼子酱鲍鱼挞够哂豪华 鲍鱼几鲜 口感弹牙炸猪肉饺配酸甜酱食落劲似炸云吞 个酸甜酱系精粹黑松露鸡批香口得来鸡蓉味好出好正墨西哥包里面系惹味沙爹牛肉 如果酥皮脆啲就好啦叉烧串虽然偏乾身但蜜汁味道都几好甜点有多款以夏日时令芒果同椰子为主比一般下午茶set重用鲜果所以整体甜度较低 感觉没那麽腻有模仿肠粉造型的椰子芒果大菜糕 鲜椰味配香甜芒果好夹另外扮蛋治的蛋白蛋糕配芒果忌廉出奇地light只带芒果甜而没有糖的死甜 卖相可爱食落都好味扮鱼蛋的炸花生球系我最喜欢的外面糯米糍皮炸至金黄香脆里面烟韧软糯仲有满满香浓带咸香的幼粒花生馅燕窝挞就较失望 挞皮未焗得够 唔脆另外仲有任添的豆腐花/红豆雪糕配料有燕窝、雪蛤、桃胶和凉粉 都系任添呀饮品当然切合主题提供港式奶茶味道都拍得住茶餐厅冲个啲喎系酒店叹港式奶茶真系另一番风味我好少去食酒店下午茶 但呢个set几啱我咸甜点各半 甜点又唔会过甜 有特色得来味道都配合到
真正可以慢慢叹的三点三港式下午茶

外面糯米糍皮炸至金黄香脆里面烟韧软糯
仲有满满香浓带咸香的幼粒花生馅
燕窝挞就较失望 挞皮未焗得够 唔脆
另外仲有任添的豆腐花/红豆雪糕
配料有燕窝、雪蛤、桃胶和凉粉 都系任添呀
饮品当然切合主题提供港式奶茶
味道都拍得住茶餐厅冲个啲喎
系酒店叹港式奶茶真系另一番风味
我好少去食酒店下午茶 但呢个set几啱我
咸甜点各半 甜点又唔会过甜 有特色得来味道都配合到
2021-07-17
2K
2021-06-16 3069 浏览
适逢Hotel ICON酒店成立10周年,GREEN最近又有新主题下午茶推出! 作为母校粉丝的我,当然又要来支持一下啦! 这次的港式风味下午茶,充满本土风味和茶餐厅情怀,一齐了解香港文化,品嚐三点三的美味吧~ 是次主题以港式茶餐厅为创作理念,同样由酒店星级糕饼总厨Danny Ho师傅亲自设计,每一款咸甜点都相当精致呀。 Go Local Afternoon Tea $388/位 $688/2位 餐点包括: 7款咸点、7款甜点、仼食自家制雪糕配燕窝、雪蛤、桃胶和凉粉。 供应时间: 下午3时至5时 或 5时至7时。 咸点带有浓浓的地道色彩,用蒸笼呈上,特别有意思呢! 包括: 京式鹅肝烧鸭卷、玫瑰露酒叉烧串、沙嗲牛肉墨西哥包、避风塘鱼蓉烧卖、酸甜猪肉饺、迷你鱼子酱鲍鱼挞 和 黑松露鸡批。 鹅肝味超浓的烧鸭卷,味道有惊喜。松软的墨西哥包配上沙嗲牛肉,质素也不错。矜贵的迷你鱼子酱鲍鱼挞,鲍鱼软腍弹牙,相当入味,很好吃哦~ 甜点的造型和卖相,更加出色,每一款都是照骗食物呀,哈哈。包括: 港式菠萝包 (芒果芝士泡芙)、鱼蛋 (炸花生球) 、鸡蛋三文治 (蛋白蛋糕配芒果忌廉)、红豆钵仔糕 (红豆布丁)
适逢Hotel ICON酒店成立10周年
,GREEN最近又有新主题下午茶推出!

,每一款咸甜点都相当精致呀。

供应时间: 下午3时至5时 或 5时至7时。

咸点带有浓浓的地道色彩

甜点的造型和卖相,更加出色
,每一款都是照骗食物呀,哈哈。包括: 港式菠萝包 (芒果芝士泡芙)、鱼蛋 (炸花生球) 、鸡蛋三文治 (蛋白蛋糕配芒果忌廉)、红豆钵仔糕 (红豆布丁)、蛋挞 (北海道牛奶蛋白燕窝挞) 、肠粉 (椰子芒果大菜糕) 和 桂花杞子茶冻。

我向来很喜欢吃酒店的泡芙,这次的泡芙加入芒果芝士夹心
,甜中带咸,又特别又好吃! 炸花生球同样深得我和妈妈欢心,软糯的Q弹炸皮,包裹着满满的花生蓉,味道有点像格仔饼的花生椰丝馅,值得一试! 最後,大家不要错过仼食雪糕和补品的环节哦~

雪糕有豆腐花和红豆两款口味,然後自己添加燕窝、雪蛤、桃胶和凉粉配料,满满一碗,不但滋补美颜,也很透心凉呀。
2021-06-14
时间总是过得快, 复活节Happy Easter有甚麽计划呢? 划艇、野餐、行山、露营、踏单车?  不想出汗的话, 吃个精致下午茶也不错! Hotel ICON推出LINDT朱古力下午茶套餐, 当中有不少打卡位兼有惊喜细节.惠顾此下午茶, 更可任食LINDT软雪糕, 特别之处是雪糕上增添朱古力碎, 一软一硬, 十个赞!一来就要介绍LINDT朱古力蛋, 用附有的迷你搥仔卜开蛋壳, 有得玩有得食.蛋形芒果奶冻像真度很高, 让我来把它变成流心蛋吧~  芒果的清酸, 把奶冻的香甜融合起来.  最得意的莫过於迷你胡萝卜(是芒果慕丝蛋糕)及椰子牛奶白兔布丁, 我是喜欢椰子的, 所以这布丁很合我口味.  法式花形千层酥, 好可爱呀~ ~ 原粒芒果放上呍尼嗱小花上, 一啖放进口就是了.字母蛋糕砖, 是轻盈朱古力蛋糕, 一点也不腻.以食用花点缀的朱古力杯子蛋糕超美, 内里是桑莓馅, 甜度适中.  When East meets West, 咸甜相遇的有烟肉栗子蓉朱古力多士,  尤其喜爱栗子蓉的甜度及幼滑度.榛子朱古力挞好像金莲花, 美! 而且好松化~外型似金莎朱古力, 实际是鹅肝朱古力, 口感软滑无比,
字母蛋糕砖, 是轻盈朱古力蛋糕, 一点也不腻.
榛子朱古力挞好像金莲花, 美! 而且好松化~
外型似金莎朱古力, 实际是鹅肝朱古力, 口感软滑无比, 味道挺浓, 我喜欢.
朱古力墨西哥素菜酱, 有点像吃nachos, 虽然是素, 但几惹味.

朱古力无处不在, 就连鸡肉酥盒也加入了朱古力, 味道也很夹, 是特别的咸点.
朱古力脆薯片之前在坊间也吃过, 是咸中带甜, 这里的亦然; 英式传统松饼配奶油忌廉及果酱是一如以往的好味, 但今次我则偏爱充满肉桂香味又松软的十字包.
餐饮跟咖啡或茶, 但我就加钱点了以蜜糖、杂莓及tonic water调制的特饮, 酸酸甜甜, 很开胃. 朋友那杯钊是士多啤梨白朱古力奶昔, 同样美味.
LINDT朱古力下午茶套餐$388/1位,$688/2位. 记得一定要订枱啊~

2021-04-01
  • 迷你胡萝卜
  • 蛋形芒果奶冻
  • LINDT软雪糕
2021-03-25 3518 浏览
Hotel icon always does the best festive afternoon teas even if they use the same serving stand(this is a compliment). This time their collaboration is with Lindt for Easter.The decoration of each layer gives it a complete Easter vibe. Cracking open the Easter eggs to find even more Lindt Chocolate was a nice treat to bring home.Instead of 4 scones, they replaced 2 of them with cross buns, which was a nice change. The chips were a nice touch as there were a lot of sweets for this afternoon tea to
Instead of 4 scones, they replaced 2 of them with cross buns, which was a nice change. The chips were a nice touch as there were a lot of sweets for this afternoon tea to balance out the sweetness.
The savories were all based on chocolate but it was mainly the aroma and the taste was still great.
For their desserts, I am glad that they were not all based on chocolate as it would be a bit too much. The Rabbit Milk Pudding was definitely the cutest but my favorite was definitely the EGG-licious(Mango Panna Cotta).

Best of all, like their Christmas afternoon tea, they have unlimited Chocolate Ice-cream(YEAH!!!). I ate up to 3 cups. For drinks, please order something less rich eg. Americano.
2021-03-20
2021-03-24 2800 浏览
3月无红假,为了令自己开心d,就去了hotel icon 先享用复活节为题的LINDT朱古力下午茶,感受一下复活节的来临。整个下午茶都好吸睛,色彩缤纷,造型可爱,食得又玩得﹗   经典配搭英式传统松饼配奶油忌廉及果酱、十字包 咸点 朱古力鸡肉酥 、鹅肝朱古力、烟肉栗子蓉朱古力多士、朱古力墨西哥素菜酱、朱古力脆薯片 甜点 滋味蛋形芒果奶冻、迷你胡萝卜、榛子朱古力挞、LINDT朱古力蛋、椰子牛奶白兔布丁、字母蛋糕砖、法式花形千层酥、朱古力杯子蛋糕 每位惠顾LINDT朱古力下午茶,都可任食LINDT软雪糕,以LINDT 70%特浓朱古力而制成的软雪糕,加上朱古力粒,双重滋味。想又食又玩,一定是这个LINDT朱古力蛋,以白朱古力制成,用迷你木捶敲破,就发现惊喜,大人小朋友都爱玩  椰子牛奶白兔布丁造型可爱极了,迷你胡萝卜像真度十足,原来是芒果慕丝蛋糕呢!法式花形千层酥香脆松化,字母蛋糕砖轻盈不甜漏。滋味蛋形芒果奶冻同样有趣。 幼滑榛子朱古力挞及朱古力杯子蛋糕也是不容错过的。咸点也加入了朱古力,印象比较深刻的是朱古力墨西哥素菜酱,好惹味,小朋友都可吃到。浓郁幼滑的鹅肝朱古力、朱古力鸡肉酥 、烟肉

经典配搭英式传统松饼配奶油忌廉及果酱、十字包

甜点

法式花形千层酥香脆松化,字母蛋糕砖轻盈不甜漏。

滋味蛋形芒果奶冻同样有趣。

幼滑榛子朱古力挞及朱古力杯子蛋糕也是不容错过的。

浓郁幼滑的鹅肝朱古力、朱古力鸡肉酥 、烟肉栗子蓉朱古力多士,味道相当搭配。

最後别忘了英式传统松饼配奶油忌廉及果酱、十字包及朱古力脆薯片。

下午茶套餐每位可选自家制柠檬汁、即磨咖啡或茶,我们就点了甜蜜的White Chocolate Strawberry Milkshake 及 清新微酸Honey Berries Refresher。
2021-03-20
2021-09-04 0 浏览
留意到hotel lcon做榴槤主题嘅下午茶套餐, 朋友都好锺意食榴槤 觉得都几特别就一齐去试吓啦😆 两个星期前打去book位,佢会send个sms link俾你俾咗订金$200预留位置先,指定时间未俾钱就当book位唔成功。♥ 每份下午茶套餐包括任食唯自家制D197及D24榴槤雪糕及Godiva朱古力和榴槤扭纹雪糕🍦😋♥ 英式传统松饼配奶油忌廉♥ 果酱炖汤猫山王榴槤银耳炖红枣白玉汤♥ 咸点有✨榴槤焗酿珍菌波士顿龙虾日式矶煮鲍鱼鱼子酱烟三文鱼卷车厘茄配水牛芝士吞拿鱼粒♥ 甜点有✨马来西亚直送D197榴槤马来西亚直送D175红虾榴槤Forbidden D24榴槤蛋卷榴槤泡芙榴槤木糠布甸乌龙茶啫喱自家制榴槤雪糕上面有榴槤果蓉,godiva榴槤雪糕好浓榴槤香味😋 汤味道啱啱好唔会好咸 饮落唔会好重榴槤味。红虾榴槤有苦味有啲难接受🙈榴槤蛋卷好好味好香😋 最後先食乌龙茶啫喱清清地☺️ 每样咸甜点都好精致,食哂都唔会好滞, 整体黎讲算满意,不过价钱比起其他下午茶都算偏贵 $738 +1

♥ 英式传统松饼配奶油忌廉

榴槤泡芙
榴槤木糠布甸
乌龙茶啫喱

2021-09-02 0 浏览
其实本身呢我个人就好锺意食榴槤但系从来都冇谂过会食榴槤制品嘅afternoon Tea亦都唔感兴趣不过有个小天使约我我见到个Menu又有原个榴槤食喎谂起老公都唔会陪我食榴槤即日就答覆咗小天使一齐去食跟手我仲上网book埋仲要公司要清假简直系一拍即合gogogo🤣我都唔系第一次食呢间afternoon tea不过对於榴槤制品嘅我系有少少却步嘅但系出奇地第一个炖汤已经令我对其改观其实犹豫咗一阵谂紧饮唔饮好榴槤炖汤喎🙈但系饮落第一啖之後发觉越嚟越好饮跟住仲有个榴槤焗波士顿龙虾反而呢个就唔系好重榴槤味但系都唔错嘅当然啦成盘最好食就系最抵全部都系榴槤嘅甜品嗰个泡芙冇得顶食到小天使劲开心木糠布甸都系好味当我以为全部都系同榴槤有关系嘅时候佢嗰个乌龙茶啫喱简直有啲清新唔系讲笑最好味最好味当然系榴槤雪糕区佢有硬榴槤同埋硬榴槤加肉,仲有软榴槤三款榴槤都咁好味我食咗两次榴槤软雪糕😂总括嚟讲呢个榴槤下午茶真系令我哋好开心
其实本身呢我个人就好锺意食榴槤
木糠布甸都系好味
当我以为全部都系同榴槤有关系嘅时候
佢嗰个乌龙茶啫喱简直有啲清新
唔系讲笑最好味最好味当然系榴槤雪糕区
佢有硬榴槤同埋硬榴槤加肉,仲有软榴槤
三款榴槤都咁好味
我食咗两次榴槤软雪糕😂
总括嚟讲呢个榴槤下午茶真系令我哋好开心

2021-09-01
2021-08-20 100 浏览
放大假去搵个朋友食个Lunch, 佢话公司附近Hotel Icon哩间Green几好食,就嚟试吓啦!个Set lunch包饮品,可以饮酒或者果汁,因为朋友要返工,我都陪佢叫咗杯果汁饮。前菜系煎带子,下面有d牛油果同青瓜片,带子里面系糖心,配搭牛油果蓉做前菜好醒胃。其实仲有面包送上,但由於佢嘅面包好香,所以我同朋友9秒9食晒篮面包忘记咗影相。煎鱼鱼身比较薄,见到都担心鱼肉会煎到乾晒,但食落又唔会乾,而且鱼皮都煎得好香脆,个底加咗薯蓉同蔬菜,食晒都够饱。榴连芝士蛋糕,没有我预期咁重榴连味,而且比较甜。

榴连芝士蛋糕,没有我预期咁重榴连味,而且比较甜。
2021-08-18 25 浏览
榴连季节,适逢在Hotel Icon long stay 中,在他们旗下的餐厅用膳有折扣,当然不会错过用这个优惠去品尝他们马来西亚节的榴连Afternoon tea吧!好幸运地book到next day 就有位,系位於洒店地下的GREEN食。首先出场的是榴连炖汤,看到有榴连肉但味道不是太出,唔讲都唔知有😅,整体个汤系清甜的。Tea set 登场!最特别系有个榴槤蓉焗龙虾,做得很出色,面包糠脆,榴槤蓉香,值得一赞👍🏻。加只龙虾成个下午茶感觉upgrade咗🤣🤣,但其实只龙虾偏细只,系我心目中,主角系榴槤蓉😬😬。松饼都几香几好食。配埋他们的果酱和clotted cream. 仲有一人一条的榴槤蛋卷。甜点大致上好味,只有乌龙茶啫喱不是榴槤主题,我自己食唔出茶味,另一半就食得出。只有榴槤木糠布甸唔系好食得出有榴槤味。另外每人两件马来西亚榴槤,虽然本人唔系好食得出边件喺边款🤔,但都是非常creamy香滑👍🏻。咸点包括有日式矶煮鲍鱼,鲍鱼本身都爽口好味,但调味偏淡。另外鱼子酱烟三文鱼卷、吞拿鱼粒和水牛芝士加车厘茄都新鲜好味的。最特别之处是食食吓厨师Danny Ho 出来同每一台人客拍照,做攞埋个

榴槤炖汤

Tea set 登场!

榴槤真菌焗龙虾

松饼都几香几好食。

咸点

最特别之处是食食吓厨师Danny Ho 出来同每一台人客拍照,做攞埋个榴连道具出来,教埋我哋点样摆pose。另一半话好似去咗影楼咁!大厨的拍照技巧都值得一赞!有朋友睇完他的作品都赞他影得好好!
大厨Ho的作品

然後他还派发朱古力卡片,非常有创意!
朱古力卡片

2021-08-10
榴槤真菌焗龙虾
大厨Ho的作品
朱古力卡片
榴槤控注意⚠️ 榴槤入菜咸甜点兼备榴槤Tea 番嚟啦✨夏天又到榴槤控揾食嘅季节🤩🤩 本人二话不说book咗年度榴槤界焦点✨Hotel Icon 榴槤下午餐✨事不宜迟,睇吓食物环境详细分析👇🍽 食品质素Tea Set几乎全部点心皆由榴槤入菜,完全估唔到榴槤可以整到咁多款式😋,味道咁多样😍,仲要系养生😱 另外每位可以任食D197&D24榴槤雪糕或Godiva x 榴槤雪糕🤤🤤 雪糕榴槤味好香浓,浓度同纯度极高💗💗⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬咸点: ❶榴槤焗酿珍菌波士顿龙虾: 最爱点心之一,龙虾同榴槤珍菌完美融合🥰,外层松脆香口内𥚃软绵,榴槤带起口感香味唔重冇抢龙虾鲜味👍🏻❷日式矶煮鲍鱼: 正常❸鱼子酱烟三文鱼卷: 三文鱼咸味抢咗鱼子酱香,配上嘅小薄饼偏乾同冧咗,破坏口感❹车厘茄配水牛芝士: 正常❺吞拿鱼粒: 吞拿鱼有炭烧风味又鲜甜好滋味😋⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬甜点❶马来西亚直送D197榴槤: 比较浓郁带点酒香😋❷马来西亚直送D175 红虾榴槤: 比较清香香甜😋❸D24榴槤蛋卷: 实脆蛋卷散发嘅榴槤香又几明显,作零食唔错❹榴槤泡芙: 内里充满榴槤蓉,香溢槤绵🥰,面层仲有榴槤cream,正😚❺榴槤木糠布甸
榴槤控注意⚠️ 榴槤入菜咸甜点兼备榴槤Tea 番嚟啦✨

⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬甜点
❶马来西亚直送D197榴槤: 比较浓郁带点酒香😋
❷马来西亚直送D175 红虾榴槤: 比较清香香甜😋
❺榴槤木糠布甸: 正常
❻乌龙茶啫喱: 纯茶味偏清涩,口感似大菜膏,有清新口腔之效
❼牛油松饼: 外层焗得香脆,内𥚃湿润度同牛油香可以多少少,搽榴槤雪糕可以令整体感觉昇华几个层次🤣

🍽 环境:
拣咗系酒店嘅Green享用,环境非常开扬,加上落地玻璃设计,采光度十分足够,墙身设计加入绿化元素舒适宜人🌱🪴,另外非常非常宁静,可以清楚听到餐具清脆嘅触碰声 😂 座位阔绰又舒服,坐二个钟都系咁舒服☺️

💳CP value: 合理未至於高,榴槤椌可以一试 ($398/ 位 or $738/两位)

2021-07-21 237 浏览
一家人已经好耐冇出去食饭适逢姐姐同弟弟生日,我们一家人到green食饭庆祝!泰式柚子烧牛肉沙律沙律菜加咗柚子清新开胃 香草烤牛骨筒 热辣辣 香草夹埋牛骨髓同吃反而觉得好清新汤方面我拣咗 田园蔬菜鸡肉汤 汤头清甜鸡肉唔会好乾烤焗石斑鱼配椰香咖喱汁鱼肉嫩滑 但鱼味不算浓 咖喱汁既椰香味突出 配以同吃 好夹澳洲M5和牛配香煎鹅肝牛方面拣咗五成熟 入口嫩滑肉味浓 不过食多几旧就会漏 因为始终和牛油脂比较重鹅肝 煎得外脆内软 入口丰腴苹果挞配火焰云呢拿雪糕个挞面用火烧过 香甜脆口 配以云呢拿雪糕同吃 好滋味 而且侍应们服务都很nice为整餐饭画上圆满句号🌹
一家人已经好耐冇出去食饭
适逢姐姐同弟弟生日,我们一家人到green食饭庆祝!

泰式柚子烧牛肉沙律

鹅肝 煎得外脆内软 入口丰腴

苹果挞配火焰云呢拿雪糕

为整餐饭画上圆满句号🌹

2021-07-19 212 浏览
作为榴槤忠粉的我一知道Hotel ICON推出了升级版飘香榴槤下午茶套餐,当然即时约臭味相投的榴槤友一起去朝圣啦!这个升级版飘香榴槤下午茶套餐本在The Market供应,但因实在太受粉丝们的爱戴,在非常满座的情况下连GREEN也能吃得到了!究竟升级版飘香榴槤下午茶套餐跟以往的有什麽分别,就待我跟好友以嘴巴一一为大家拆解吧!升级版飘香榴槤下午茶套餐的顶层非常耀眼,因为有那榴槤焗酿珍菌波士顿龙虾闪耀,另外伴旁的是ForbiddenD24榴槤蛋卷及英式传统松饼。中层则放有吞拿鱼粒、日式矶煮鲍鱼、车厘茄配水牛芝士、鱼子酱烟三文鱼卷等四款精致的咸点。而底层则放上榴槤泡芙、榴槤木糠布甸、乌龙茶啫喱及我热炽期待粒粒新鲜的榴槤。这个下午茶破格之作绝对是这个猫山王榴槤银耳炖红枣白玉,我也是首次在吃下午茶时有炖汤饮,感觉非常有新鲜感喔!炖汤内有猫山王榴槤肉、银耳、红枣及冬瓜很足料,喝下那红枣香气挺浓而甜味相信源於榴槤,喝罢香甜炖汤很舒服而且很滋补,绝对是个特别的下午茶体验。喝过靓汤後先来品嚐精致的咸点,日式矶煮鲍鱼口感烟韧弹牙,鱼子酱烟三文鱼卷则咸香味浓,两款味道也相当不俗。我们每人得到半只榴槤焗酿珍菌

我们每人得到半只榴槤焗酿珍菌波士顿龙虾,以鸡脾菇、灵芝菇、龙虾肉、虾肉和榴槤作馅料炮制而成,吃下鲜味中带上幽幽的榴槤香甜,层次丰富之余更绝没半点违和感。

再来以的车厘茄配水牛芝士清新味蕾,再叹充满黒椒香气的吞拿鱼粒就最完美了。

吃罢咸点我俩已急不及待跑往雪糕机的怀抱,凡惠顾飘香榴槤下午茶也可享受两小时无限任食榴槤 X Godiva扭纹雪糕,及唯港荟自家制榴槤雪糕回本绝对没难度啦!

我俩要上了一碗榴槤雪糕和扭纹甜筒来开心Share,软雪糕吃落质感非常滑溜,浓郁的朱古力配上幽幽的榴槤估不到味道也相当匹配。

但Danny师傅的自家制榴槤雪糕就更加无懈可击,用上D197加D24两款榴槤新鲜炮制,浓郁香甜充满榴槤肉的雪糕吃下在口中历久不散非常好味,这天我足足吃了两碗才肯罢休从我减肥以来也没有这麽放肆过呢!

叹过精彩美味的榴槤雪糕後是时候品嚐余下的甜点了!我们还有Forbidden D24榴槤蛋卷、榴槤泡芙、榴槤木糠布甸、乌龙茶啫喱及英式传统松饼要品嚐。

这儿的Scone从来也不会叫我失望,配上果酱和Clotted Cream吃总是令嘴巴称心满意。

然後这件是我大爱的榴槤泡芙,松软的泡芙内里灌满浓郁的榴槤酱,吃下去非常非常之香甜很好味道啊,好吃得我轻叹为何只得一件那麽少耶!!

这杯是非一般的木糠布甸而是榴槤木糠布甸也,内里添上了榴槤吃下带上幽香的味道,比起一般的木糠布甸多了一份层次感我很喜欢喔!

来到我俩也极之期待吃榴槤的时候喇!我们得到的是由马来西亚直送D175红虾及D197榴槤,先嚐果肉浓厚肉质细滑的红虾,吃下奶油挺味重而且後味也足不错吃耶!

而D197榴槤乃我们熟悉的猫山王是也!此榴槤果肉拥有凝脂般的质感吃下嫩滑细致,味道甘甜层次感丰富异常可口。

而我则将这个乌龙茶啫喱留待最後才品嚐,因为爽滑而不甜的乌龙茶啫喱用来清味蕾就最适合不过了,而那Forbidden D24榴槤蛋卷我决定带回家中送给车爸爸叹。

下午茶除了可配意大利illy即磨咖啡外更可选TWG Tea,还可选配自家制柠檬汁或果汁,而我则选了一杯走甜的冻柠檬茶作完美的句号!

Hotel Icon的升级版飘香榴槤下午茶套餐由即日起供应,价钱为$398/位、$738/2位(需於预订时支付每位港币100元订金)。
2021-07-16