2022-10-31 160 浏览
Gram之前已經食過兩次,佢地嘅梳乎厘班戟夠鬆軟又多款揀,今次見佢新出左個而家大熱嘅火山流漿班戟,就算外賣都可以做倒流漿效果,忍唔住又再幫趁。外賣蛋糕都係獨立包裝。意大利芝士蛋糕班戟($118) - Tiramisu班戟因為萬聖節仲多左鬼魂裝飾,非常可愛。朱古力蛋糕同吉士醬梅花間竹,蛋糕唔會太乾太硬,朱古力味都幾濃。紫薯火山流漿班戟($118) - 紫薯班戟個紫薯漿係分開盒裝,外賣時侍應特別提醒食之前先將紫薯漿淋上蛋糕面。一拎開圍住蛋糕嘅膠片,紫薯漿就流晒落黎,因為加左紫薯漿,所以蛋糕除左好香紫薯味,仲比較濕潤同飽肚。蛋糕面有好多雜果,可以話睇得又食得。
外賣蛋糕都係獨立包裝。
意大利芝士蛋糕班戟
紫薯火山流漿班戟
$118 (宵夜)
意大利芝士蛋糕班戟
2022-10-29 72 浏览
食完晚飯去到呢間好出名嘅pancake 店食甜品,叫左一甜一鹹齊齊share🥰 新product 焦糖脆脆流漿班戟 奶香濃厚,配搭幼滑鮮奶油,令人一口接一口,欲罷不能🫣拉開膠膜,忌廉芝士漿就澎湃地流出,芝士質地軟滑,豐富奶香,甜而不膩,配上焦糖脆脆,一軟一脆好有口感。pancake 口感鬆軟,但又比梳乎厘結實,有啲似cheesecake 嘅口感,唔錯~墨西哥辣豆醬班戟 有3塊傳統pancake 、肉醬、熱狗腸、烤蕃薯同沙律。鹹嘅pancake 真係少食,唔知應該由邊度食起🤔將啲肉醬搽上pancake, 夾少少沙律,仲可以自製墨西哥肉醬捲餅,加埋香腸又似熱狗🌭️,好多食法,又幾新穎🤭平日夜晚人唔多,坐得鬆動又舒服~

墨西哥辣豆醬班戟

鹹嘅pancake 真係少食,唔知應該由邊度食起🤔

墨西哥辣豆醬班戟

平日夜晚人唔多,坐得鬆動又舒服~
2022-10-17
$118 (宵夜)
2022-10-21 139 浏览
今天相約好友到The One午餐,到了位於L4的Gram cafe and Pancake,以往吃他們的甜點多,今次吃他們的咸點美食。餐廳以原野綠色為主要色調,恍如置身戶外,開放式設計感覺開陽,讓眼睛心靈也舒緩一下!我兩點了set lunch三選二,明太子蟹肉忌廉意粉及 All Day Breakfast,兩款也很不錯👍🏻明太子蟹肉忌廉意粉非常creamy,店員更提醒我們要拌勻明太子才吃以免太鹹,蟹肉鮮香好味,整個配搭非常棒!All Day Breakfast材料豐富,有pancake、炒蛋、蕃茄、煙肉、茄汁豆、三文魚及沙律菜,煙肉咸香美味,我將食材一次過夾上來吃,多重口感滋味。整體店員服務殷勤,座位舒適,期待下一次吃甜點。

整體店員服務殷勤,座位舒適,期待下一次吃甜點。
2022-10-21
午餐
2022-10-20 2199 浏览
約咗朋友嚟尖沙咀睇戲,由於大家都早到咗,又未到開場時間,所以決定先去附近行下。友人提議不如趁空檔去「gram cafe & pancakes」食個甜品,我當然舉腳贊成。餐廳裝潢很有特色,走田園小清新風格,門口位置擺放了幾個梳乎厘班戟公仔,頂頭嘅卡通油畫,既生動又充滿童真,啱晒同朋友仔嚟打卡。我哋每人揀咗一個班戟,一於齊齊開心 Share。先嚐呢款超人氣招牌梳乎厘班戟 ($138),Pancake 嘅賣相非常吸引,足足有成三層高,據說所用嘅材料如班戟粉漿、雞蛋、甚至連水都係來自日本,以確保食客可品嚐到正宗嘅日本風味,可謂誠意十足。食落口感真係唔錯,似極度鬆軟嘅蛋糕,而且蛋香十足,沾上幼滑微甜嘅忌廉、香氣濃郁嘅牛油同芳香怡人嘅蜜糖一起吃,入口即溶👍 絕對係 encore 之選!至於另一款意大利芝士蛋糕班戟 ($118)  亦好有驚喜,班戟頂層插咗個「Happy Halloween」嘅紙牌,啱晒同朋友萬聖節嚟品嚐。蛋糕體鬆軟濕潤,食落有好重嘅咖啡酒香,但又唔會過於濃烈,夾層嘅吉士醬軟滑輕盈,配埋個 pancake 一齊食,甜而不膩,美味。

我哋每人揀咗一個班戟,一於齊齊開心 Share。
2022-10-20 133 浏览
同朋友食完Lunch 經過見到我地都想食但奈何太飽我地就決左外賣番屋企先慢慢嘆。Pancake款式選擇都幾多選擇,樣樣都好想食揀左好耐終於揀左意大利芝士蛋糕班戟同雜果班戟。意大利芝士蛋糕班戟 $118拎到番屋企拆開發現包裝得好穩陣,完全無倒塌。芝士味道濃郁,班戟鬆軟,蛋味香,可可味道帶少少甘甘地同吉士醬好夾,唔會太過甜。雜果班戟 $108有奇異果,橙,士多啤梨,藍莓,水果帶甜,忌廉軟滑,甜度適中,成件食哂都無問題。

意大利芝士蛋糕班戟 $118
拎到番屋企拆開發現包裝得好穩陣,完全無倒塌。

雜果班戟 $108
2022-10-18 206 浏览
收工同FD食好嘢,揀咗哩間人氣pancake店。晚市唔算full,2人都可以坐到4人位,唔錯。特登揀咗一個靚位,方便打卡。今日揀咗BLT三明治, 超人氣招牌梳乎厘班戟, 石板街班戟同熱抹茶拿鐵。熱抹茶拿鐵好快黎咗,抹茶味好濃,同拿鐵balance得幾好,飲落唔算甜,唔錯。BLT三明治好surprise,麵包烘得脆啵啵,夾住沙律醬,番茄,生菜同豬扒。一口落去爆哂汁,勁好味。豬扒預先做過處理,食落好嫩同埋好大件,求其叫啲三明治估唔到更好味。伴碟仲有大大份嘅炸薯同沙律菜,全部食哂TIM。超人氣招牌梳乎厘班戟,一日只做3轉,每次都有限定個數,班戟送過來仲彈下彈下,睇落好似好Q彈下。班戟入口即化,已經有少少甜味,啱哂我啲口味。Cream食落好幼滑同埋都係微甜,同班戟一齊食加咗分。石板街班戟好靚,係有3層薄班戟,每一層cream都唔同,上面cream好清爽,下面cream濃郁少少,仲伴有焦糖脆脆,醃制車厘子同棉花糖。一啖落去,巧克力味好重,口感好豐富,好味!食完石板街班戟真係超飽肚,收工食到更好味啲甜品,真係勁開心LOL!

熱抹茶拿鐵

BLT三明治

超人氣招牌梳乎厘班戟

2022-10-17
熱抹茶拿鐵
BLT三明治
超人氣招牌梳乎厘班戟
2022-10-15 112 浏览
記得之前去日本旅行嘅時候,每次都一定會食震騰騰疏乎厘pancake,嗰種搖下搖下嘅感覺真係好療癒😆最近尖沙咀都開咗一間日本過江龍日式疏乎厘專門店,餐廳以綠色植物同木嘅顏色為主,田園風 🌳 枱與枱嘅位置都夠寬躺舒適💆🏻‍♀️佢地除咗有疏乎厘之外,亦都有供應午餐同brunch。今次帶埋芯芯黎食,一於交俾佢發板😁蟹肉忌廉意粉🍝蟹肉份量十足,仲要係手拆蟹肉有驚喜👍🏻配埋忌廉汁同紫菜絲一齊食,口感食落好滑,芯芯推介之選💓豚肉咖喱蛋包飯 🥚 傳統嘅日式甜咖喱,紅蘿蔔,薯仔同豚肉嘅份量適中,用嚟包住飯嘅滑蛋火候啱啱好,八分熟😋我哋食完兩份午餐之後已經冇另一個胃再食pancake 🍮下次要call埋芯爸黎一齊食至得🤣

蟹肉忌廉意粉🍝

豚肉咖喱蛋包飯 🥚

2022-10-13 182 浏览
🌸尖沙咀美食🌸Gram Cafe & Pancake🥞今天吃過晚餐後又想吃高質滋味班㦸作宵夜!於是就到位於尖沙咀The One一間日本過江龍Cafe -「Gram Cafe & Pancake」購買2份班㦸回家慢慢品嚐作是日飯後甜品❗️餐廳鋪面寬敞舒適❗餐廳裝修優雅精美❗餐廳提供班㦸外賣服務,外賣班㦸包裝精細,帶回家嚐用也不失其擺盤及滋味❗我們一行2人共點了以下餐點:1️⃣🌟雜果朱古力班戟 $108雜果朱古力班戟配搭爽脆藍苺、香甜士多啤梨、清新奇異果及爆汁香橙肉等新鮮水果,配搭軟綿濃郁的朱古力醬及忌廉,班㦸軟綿滿滋味,配搭豐盛❗️2️⃣🌟石板街班戟 $118石板街班戟配有香甜士多啤梨及香橙等水果,配搭棉花糖、焦糖合桃、香濃朱古力粉及軟綿綿的香滑忌廉,賣相精緻,味道甜而不漏❗🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗
🌸尖沙咀美食🌸Gram Cafe & Pancake🥞

我們一行2人共點了以下餐點:

1️⃣🌟雜果朱古力班戟 $108
雜果朱古力班戟

2️⃣🌟石板街班戟 $118

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗
2022-10-12
$115 (宵夜)
雜果朱古力班戟
2022-10-11 84 浏览
Gram cafe & pancakes (尖沙咀) Premium smile pancake : 每日限定供應既招牌甜品,smile pancake有三層高,有凍有熱,最頂層係有生果粒粒,中間層係朱古力醬,而底層係蛋黃流心醬,鹹鹹地、暖暖地,整體外表加分,pancake 口感ok ,生果新鮮。焦糖香蕉pancake:香蕉表面既焦糖燒至金黃色薄片食落去卜卜脆,混合pancake加少少楓糖一齊食吾會太甜,加上合桃粒增加口感!尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖
Gram cafe & pancakes (尖沙咀)

Premium smile pancake :

焦糖香蕉pancake:

尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖
2022-10-11 67 浏览
又係甜品啦🤣肥米真係抗拒唔到食甜品!再加上食定飯想同friend子揾個地方坐下吹下水,而佢個環境又唔錯,就決定食佢😎✨石板街班戟好香嘅朱古力味同榛子味!🍫加埋勁邪惡嘅吉士醬同cream,同pancake真係好夾🤤✨ 超人氣招牌梳乎厘班戟佢係即叫即整,所以食個陣仲係熱㗎!🤩個班戟好鬆軟,好有空氣感😋再加上𣺉埋同班戟最夾嘅牛油同糖漿,正!#gramcafeandpancakes 📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖

✨石板街班戟

✨ 超人氣招牌梳乎厘班戟

#gramcafeandpancakes
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖
2022-10-06 182 浏览
Gram Cafe and Pancakes 呢間小店係openrice有勁多好評,聽聞佢地所有食材都係日本送到,每一份甜品都係即叫即製,質素應該都有保證。今日同家人係The One 食完晚餐,原來諗住食埋個甜品先返屋企,可惜因為太飽,所以打算買外賣返屋企慢慢嘆。店員用盒幫我地將甜品裝好,真係包得好好,返到屋企都能保持完整,無倒塌,再送埋餐具,用黎打卡就最適合不過。雜果朱古力班戟:雜果有士多啤梨,奇異果,橙同藍莓,上面唧左朱古力醬同煉奶,再撒上糖粉,賣相唔錯。班戟有三塊,整得都算幾薄,口感比某著名美式快餐店食到嘅鬆軟,好有日式風味,蛋味香濃,即使配埋忌廉食都唔會有油膩感。意大利芝士蛋糕班戟:呢個簡直係tiramisu 同埋班戟嘅合體,共有三層,塗滿咖啡粉同朱古力粉嘅原味班戟,每層之間有厚厚嘅雲尼拿吉士醬,面頭再撒上朱古力碎,所以賣相似蛋榚多過班戟。軟綿綿嘅pancake配上吉士醬及朱古力碎,配埋朱古力粉同咖啡粉,軟中帶脆,甜中帶苦,強烈對比下帶出多重口感。

雜果朱古力班戟:

意大利芝士蛋糕班戟:

. ▪️超人氣招牌梳乎厘班戟 $138 • 8/10每日都有限定時間出爐🤩 好幸運食到🫶🏼疊到3層咁高,舊牛油就快跌之際,影完相食得🥳!!切落去好鬆軟,食落有軟綿綿嘅感覺,好有空氣感☁️滿滿嘅蛋香,搽埋牛油、蜜糖同cream,食到唔想停~個Cream一啲都唔heavy,加埋蜜糖成個感覺好清新👍🏼▪️Tiramisu意大利芝士蛋糕班戟 $118 • 7/10作為tiramisu控,見到menu有就二話不說order呢款🤩賣相一流!呢款pancake比較厚實,比較扁身、薄身~芝士味、咖啡味非常香濃,面頭嘅朱古力粉有少少苦澀味,每層都夾住厚厚嘅忌廉同吉士醬,好滑溜,好邪惡😈食落厚身有質感,成個matching唔會太甜太膩😋
▪️超人氣招牌梳乎厘班戟 $138 • 8/10
每日都有限定時間出爐🤩 好幸運食到🫶🏼
疊到3層咁高,舊牛油就快跌之際,影完相食得🥳!!
切落去好鬆軟,食落有軟綿綿嘅感覺,好有空氣感☁️
滿滿嘅蛋香,搽埋牛油、蜜糖同cream,食到唔想停~
個Cream一啲都唔heavy,加埋蜜糖成個感覺好清新👍🏼

賣相一流!呢款pancake比較厚實,比較扁身、薄身~
芝士味、咖啡味非常香濃,面頭嘅朱古力粉有少少苦澀味,
每層都夾住厚厚嘅忌廉同吉士醬,好滑溜,好邪惡😈
食落厚身有質感,成個matching唔會太甜太膩😋
《石板街班戟》一上枱造型就係一個充滿儀式感嘅小蛋糕絕對係打卡之選呢款班戟口感實在 本身嘅味道唔會好甜膩間隔地配搭一層淡淡酸忌廉 一層甜滑吉士醬灑上帶苦澀味嘅黑朱古力粉同朱古力醬帶來有層次嘅味道同口感加埋焦糖合核、車厘子同棉花糖作伴碟成為味道同美感上嘅點綴.《雜果朱古力班戟》見到色彩繽紛嘅生果 已經帶黎好清新嘅感覺實在令人心情開心晒選配嘅都係帶微酸、fresh啲嘅水果 旁邊有濃郁甜味嘅忌廉以原味班戟襯托,每一啖入口都酸酸甜甜吸引眼球又好味😋

《石板街班戟》
一上枱造型就係一個充滿儀式感嘅小蛋糕
絕對係打卡之選
呢款班戟口感實在 本身嘅味道唔會好甜膩
間隔地配搭一層淡淡酸忌廉 一層甜滑吉士醬
灑上帶苦澀味嘅黑朱古力粉同朱古力醬
帶來有層次嘅味道同口感
加埋焦糖合核、車厘子同棉花糖作伴碟
成為味道同美感上嘅點綴

《雜果朱古力班戟》
見到色彩繽紛嘅生果 已經帶黎好清新嘅感覺
實在令人心情開心晒
選配嘅都係帶微酸、fresh啲嘅水果
旁邊有濃郁甜味嘅忌廉
以原味班戟襯托,每一啖入口都酸酸甜甜
吸引眼球又好味😋
2022-10-01 43 浏览
被Gram cafe & pancakes的氛圍拉入來的朋友,非常享受綠意盎然的空間,班戟讓她的味蕾飄上雲端,尋找旅行度假的休閒感,Gram cafe & pancakes一點壓迫感都沒有,坐在這邊聊天談心吃東西挺舒服的。士多啤梨流漿班戟實在是太誘人,我們決定先從士多啤梨流漿班戟開始吃起。士多啤梨流漿班戟搭配藍莓,橙,士多啤梨,鮮艷欲滴的模樣多迷人,士多啤梨飽滿大顆,藍莓和橙的顏色也很完美,一口咬下新鮮香甜的水果滋味,讓人一吃就愛上。班戟上的士多啤梨流漿以士多啤梨加入忌廉打成,所以嚐起來甜甜滑滑,而且不膩口。厚厚的班戟有三塊,膨鬆軟綿,隨著咀嚼蛋香慢慢在嘴內擴散,班戟跟士多啤梨流漿很融洽,不用複雜的組合,這樣簡單又好吃的士多啤梨流漿班戟輕易擄獲眾人的心,超讚。牛油放在熱騰騰的梳乎厘班戟上頭,熱力使牛油融化,脂香滲透梳乎厘班戟中,令人上癮的美味。從側面看梳乎厘班戟真的很厚實,稍微晃動碟子梳乎厘班戟就會跟著晃動,梳乎厘班戟口感十分細緻綿密,輕輕抿在嘴裡就會化開,散發出雞蛋的濃郁香氣。

2022-09-30 56 浏览
食甜品,無論開心或唔可開心,都可以用來作為食既借口...... 🥞石板街班戟  HK$118賣相一流,三層朱古力班戟,每層都夾着忌廉和吉士醬,面層有士多啤梨作裝飾,並灑滿了朱古力粉,整個碟面都鋪滿了棉花糖、焦糖合桃、酒漬車厘子。令整個甜品層次更加豐富,而味道也不會太甜。 🥞雜果朱古力班戟   HK$108擺碟好靚,色彩繽紛,令人胃口大開。三塊班戟上面再加上大量的水果,有橙、奇異果、士多啤梨和藍莓,再配上忌廉。班戟蛋味好濃,質地較為實淨,不是空氣感的那一種,配上忌廉和生果令整體口感變得更加濕潤。

🥞石板街班戟  HK$118

🥞雜果朱古力班戟   HK$108