2019-10-15 164 浏览
放工身心俱疲,來到這間舒適的西餐廳,人也放鬆了不少。生蠔帶微微海水味,瘦削了點,這個價錢不挑剔了。我愛吃Portobello, 釀滿芝士,切下去還有流心蛋液,入口是滿滿的滿足感,有不好吃的理由嗎?磨菇湯是濃濃的菇香,幼滑得很,難得是半點膩感都沒有,好喝!大蝦意粉更是驚喜!意粉是al dente的口感,非常彈牙,大蝦爽口鮮甜,配上火箭菜和Parmesan ,讓人吃不停口。完美的菜式加上完美的環境,值得再訪!
放工身心俱疲,來到這間舒適的西餐廳,人也放鬆了不少。

生蠔帶微微海水味,瘦削了點,這個價錢不挑剔了。

磨菇湯是濃濃的菇香,幼滑得很,難得是半點膩感都沒有,好喝!

完美的菜式加上完美的環境,值得再訪!
2019-10-15 145 浏览
呢日中午約咗姐姐嚟呢度lunch 環境都唔錯呀黑色為主嘅裝橫都幾有格調午市套餐都幾抵食,選擇都幾多忌廉餐湯好香滑味道唔錯沙律菜好新鮮,味道清新d雞肉份量都唔少,加入香草去煮好香口燒春雞燒到皮脆肉嫩咁好好食配埋個露絲瑪利燒汁好香濃惹味!底下仲有d薯溶、好重牛油香,好食!蒜片辣椒蝦仁意粉蒜香味好突出,少少辣食落好開胃滋味d蝦仁比想像中大隻意粉又夠彈牙,好味!最後仲有咖啡同甜品個草莓慕士蛋糕甜度啱啱好好滿足
呢日中午約咗姐姐嚟呢度lunch

環境都唔錯呀

黑色為主嘅裝橫都幾有格調

午市套餐都幾抵食,選擇都幾多

忌廉餐湯
好香滑味道唔錯

沙律菜好新鮮,味道清新

d雞肉份量都唔少,加入香草去煮好香口

燒春雞

燒到皮脆肉嫩咁好好食
配埋個露絲瑪利燒汁好香濃惹味!

底下仲有d薯溶、好重牛油香,好食!

蒜片辣椒蝦仁意粉
蒜香味好突出,少少辣食落好開胃滋味
d蝦仁比想像中大隻

意粉又夠彈牙,好味!

最後仲有咖啡同甜品
個草莓慕士蛋糕甜度啱啱好

好滿足

• 蒜片辣椒蝦仁意粉
2019-10-15 116 浏览
這天晚上心情有點差,放工後便來到堅尼地城海邊和朋友吹吹風散心,到晚上便在附近找餐廳。這間Gioia Charcoal Grill & Oyster Bar 優雅的環境正好可以讓我們繼續邊吃邊聊。一坐下來,侍應便拿來了這份脆脆的麵包條。Daily Oysterdaily oyster 性價比很高,$10便有一隻,鮮甜味亦有。Baked Portobello 惹味焗大啡菇配以輕盈健康沙律,非常開胃可口。Daily Soup忌廉湯算是中規中矩,沒有太大驚喜。Pepperoni Pizza薄餅焗得很香脆,沒有油膩感,辣肉腸很濃味,配pizza 味道很夾。A. Prawn Spaghetti新鮮大蝦非常吸睛奪目,口感爽滑鮮甜,意粉軟硬度適中。

一坐下來,侍應便拿來了這份脆脆的麵包條。

Daily Oyster

Baked Portobello

惹味焗大啡菇配以輕盈健康沙律,非常開胃可口。
Daily Soup

忌廉湯算是中規中矩,沒有太大驚喜。
Pepperoni Pizza

A. Prawn Spaghetti

新鮮大蝦非常吸睛奪目,口感爽滑鮮甜,意粉軟硬度適中。
2019-10-13 100 浏览
今日在上環附近開完會,就決定找家食西餐的店和朋友食晚飯。朋友就推介了這家在西環電車路附近的Gioia, 便直接過來食。餐廳環境舒適悠雅,燈光夠昏暗而有氣氛,很適合聊天聚會。每日指定生蠔,很便宜,$10/隻,新鮮爽口,入口滑溜鮮甜,蠔味濃郁,有淡淡的海水味。沙律配流心蛋大啡菇,新鮮爽脆,配沙律汁很鮮甜。餐湯,蘑菇湯,濃郁香甜,稠身香口。蒜片辣椒橄欖大蝦意粉,惹味可味,帶微辣,意粉爽口彈牙,大蝦鮮甜大隻。辣肉腸pizza, 即製熱騰騰,餅底薄而香脆,配上辣肉腸同芝士的味道好夾。

餐廳環境舒適悠雅,燈光夠昏暗而有氣氛,很適合聊天聚會。

沙律配流心蛋大啡菇,新鮮爽脆,配沙律汁很鮮甜。

餐湯,蘑菇湯,濃郁香甜,稠身香口。

2019-10-12 84 浏览
多年前曾到訪這餐廳,印象是不錯的,這晚重遊故地,氣氛依然寧靜舒適。Daily Oyster$10一隻,沒有不吃的道理。小小的一隻生蠔,沒有很肥美,但帶着淡淡海水味,新鮮,滿意了。Portobello菇香濃濃的,面層鋪上芝士,內裏是流心蛋液,非常美味。伴隨的沙律調味剛好,清新開胃。南瓜湯南瓜味重,很滑溜!Pizza其貌不揚,芝士拉絲,配上微辣的辣肉腸和火箭菜,就是簡單又美味的例子。最後喝上一口檸茶,讓煩心的事也能擱到一旁,就靜靜的度過一個晚上。

南瓜湯南瓜味重,很滑溜!

2019-10-12 68 浏览
環境一般,我坐的位置是冷氣吹風位,所以比較冷,洗手間有水坑味道,味道不好。我吃的是生蚝海鮮拼盤,只有生蚝好吃,其他的海鮮都沒有味道😕黑松露磨菇湯好喝,龍蝦湯也不錯,就是太咸了一点。心太軟、蕃茄帶子前菜和安格斯牛扒好吃。
2019-10-09 58 浏览
#小秘書 琴晚同個朋友去咗 #吉席街 食晚飯🍽 為咗趕尾班車,我哋唯有口手並用、邊講邊食... 暫時 #不顧儀態... 一陣啦😅🤣 我哋咁遠過到嚟,多多少少都為咗 Gioia Charcoal Grill & Oyster Bar 嘅promotion 而來,十蚊一隻 #Belon 蠔,唔試就笨啦😉 前菜我哋揀咗 #流心蛋大啡菇配沙律菜、加個 #南瓜湯,#蛋汁 浸哂入 #大啡菇 入面,配合足料嘅熱湯,好夾味😋 之後仲有大大片 #火腿片 喺上面嘅 #ParmaHam #pizza🍕最後再加個 #大蝦意大利粉... 真係飽到呢😜
2019-10-09
難得經過堅尼地城,就約左係果頭返工的舊同學一聚。我地去左Gioia Charcoal Grill & Oyster Bar食個簡單的lunch,餐廳裝修雅緻,燈光柔和,氣氛有格調,坐得幾舒服。午餐共有8款可揀,由最便宜的 $68至最貴的 $128都有。我地叫左意式香辣蕃茄醬長通粉同意式鼠尾草煎釀雞胸件冠巴馬火腿及野菌燒汁。沙律 - 賣相唔錯,沙律菜新鮮爽脆,食材新鮮。餐湯 – 是日餐湯係忌廉粟米湯,湯入面有未完全打溶曬嘅粟米粒,口感濃郁creamy。意式香辣蕃茄醬長通粉 – 長通粉彈牙有咬口,肉醬味濃好足料,十分開胃。意式鼠尾草煎釀雞胸件冠巴馬火腿及野菌燒汁 - 野菌燒汁惹味香濃,雞胸份量十足而且好入味,juicy軟滑又唔鞋口。

沙律 - 賣相唔錯,沙律菜新鮮爽脆,食材新鮮。

2019-09-16 58 浏览
走到去西環,見到玻璃屋入咗去坐低,呢間goria,晏晝食兩個餐,就唔同夜晚可以飲下啤酒食下夜宵, 坐下傾下,叫下食下,咁就一個晚上,好快可以打法,尤其是上班一族,不過下午餐要兩個,都算物超所值,值得一試,一個黑椒牛肉扁意粉,香煎鯛魚伴甜椒。加個南瓜湯 ,一個雜菜沙律 ,再加杯咖啡 ,一杯凍奶茶 ,二人份食落爽口開胃 ,呢度雖然地處偏僻,但係依然人流暢旺 ,食得真係要好快,又因為已經有好多客在等位 ,而且呢度仲有四位送一, 四過嚟食一個免費,三個除開都好正,所以呢度,都幾有人氣,匆匆食完 就走啦!

2019-09-13 53 浏览
今日去西環遊蕩影下相,扮文青之前醫下肚先.行過一間西餐,見裝修唔錯,睇睇menu又唔錯,於是就入去試下.坐低咗,一人一個lunch set. 個set可以加配湯或者沙律.今日餐湯喺南瓜忌廉湯,入口好濃南瓜味,口感香滑有質感,沙律都好新鮮.主菜方面,意式鼠尾草煎饟雞胸伴巴馬火腿及燒汁,雞胸肉好juicy同嫩滑,燒汁香口,配埋醬汁入口口感豐富,有驚喜.意式肉醬長通粉,茄香濃郁,肉醬加入左香草同磨菇,入口有層次,長通粉烹調適中有口感,成個菜式嘅口味配合得好好,亦唔會太咸. 套餐包埋甜品同飲品,呢度既咖啡,口感偏向香濃微酸,啱我個人口味,甜品方面質素亦都唔錯. 有機會再黎呢頭會試埋佢地其他嘅菜式
,甜品方面質素亦都唔錯.
有機會再黎呢頭會試埋佢地其他嘅菜式
2019-08-31
2019-09-11 48 浏览

2019-09-11 53 浏览
早前與朋友閒談,提及西環開了很多食店,水準不錯,而且價錢不會太昂貴,今天星期日特意駕車來到西環尋找美食,原本想將車泊入停車場,無意中發現街邊有咪錶車位 ,當然不會放過。 落車後行了數分鐘已到達吉席街的 'Gioia Charcoal Grill&Oyster Bar'。此店裝修簡約時尚,牆上掛了幾幅畫,與餐廳的主打菜式生蠔相當配合,今天我們揀選了午市套餐。頭盤周打魚湯,香濃鮮甜,材料豐富。呑拿魚雜菜沙律賣相不錯,材料新鮮,加入沙律醬汁,特別醒胃。主菜黑椒牛肉炒扁意粉鑊氣十足,牛肉嫩滑,扁意粉炒得不過軟,很有咬口。香煎鯛魚柳配甜椒汁除了魚新鮮無腥味,煎得外脆內軟。炭燒羊排配蜜糖芥末燒汁烹調洽到好處,羊排燒至五成熟,切開時肉汁滲出,蜜糖芥末燒汁非常冶味。最後還有甜品和咖啡,人均消費只是$88,實在物超所值。
頭盤周打魚湯,香濃鮮甜,材料豐富。
呑拿魚雜菜沙律賣相不錯,材料新鮮,加入沙律醬汁,特別醒胃。
香煎鯛魚柳配甜椒汁除了魚新鮮無腥味,煎得外脆內軟。
最後還有甜品和咖啡,人均消費只是$88,實在物超所值。
2019-09-08
2019-09-10 52 浏览
自從地鐵在港島西投入服務後,西環一帶開了不少美食小店,今天星期日特意來到位於西環吉席街一間西餐廳。此店地方不算大,但勝在交通方便,環境舒適寧靜,看過餐牌,選了午市套餐。頭盤有周打魚湯,味足料多,香濃可口,另一選擇是呑拿魚沙律,吞拿魚新鮮,沙律清新爽脆,加入醬汁,甚為醒胃。主菜炭燒羊排配蜜糖芥未燒汁相當和味,羊排鮮嫩,五成熟,配以蜜糖芥末燒汁,非常冶味。香煎鯛魚柳伴甜椒汁有驚喜,魚柳鮮甜無腥味,魚肉香脆嫩滑,賣相不俗。黑椒牛肉扁意粉味道微辣,牛肉嫩滑,扁意粉炒得有咬口,鑊氣夠,相當有水準。人均消費$88,享受了一餐美味實惠的午餐。
人均消費$88,享受了一餐美味實惠的午餐。
2019-09-08
2019-09-09 52 浏览
成日都聽講西環有好多西餐質素都好好,放假見天氣又好,決定去西環食野,再去碼頭打下卡!上網比較過後決定去呢間近堅尼地城地鐵站嘅Gioia Charcoal Grill & Oyster Bar。好多人推薦生蠔,不過今日嚟食lunch,下次再食生蠔啦😆Set Lunch 價錢由$68至$128都有,適合唔同人嘅需要。我同朋友就分別叫咗Set B 同 Set D。今日嘅湯係我近期最愛嘅南瓜湯,好香濃,加咗cream好smooth☺️沙律一啲都唔求其,個汁仲酸酸地好開胃👍🏻Set B: 鮮魷魚墨魚汁意粉($78)意粉唔係乾身,每一啖都沾到啲cream sauce,I like it😍而且我都比較鍾意幼啲嘅意粉,魷魚好爽口而且份量都幾多👍🏻加入咗三色椒令賣相更好睇之餘又健康啲。Set D: 香煎鯛魚柳配甜椒汁($88)份量比我想像中大,除咗主角鯛魚柳,仲有啲配菜,例如椰菜花。平時我好少食魚,一嚟怕腥,二嚟怕骨,但試咗朋友少少魚柳又覺得唔錯👍🏻外皮微脆,內層魚肉軟滑,而且唔多魚骨,配埋甜椒汁幾特別~Set lunch仲有埋dessert of the day同埋coffee or tea,我比較鍾意
好多人推薦生蠔,不過今日嚟食lunch,下次再食生蠔啦😆

我同朋友就分別叫咗Set B 同 Set D。

沙律一啲都唔求其,個汁仲酸酸地好開胃👍🏻

Set B: 鮮魷魚墨魚汁意粉($78)
而且我都比較鍾意幼啲嘅意粉,魷魚好爽口而且份量都幾多👍🏻
加入咗三色椒令賣相更好睇之餘又健康啲。

Set D: 香煎鯛魚柳配甜椒汁($88)
份量比我想像中大,除咗主角鯛魚柳,仲有啲配菜,例如椰菜花。
外皮微脆,內層魚肉軟滑,而且唔多魚骨,配埋甜椒汁幾特別~

Set lunch仲有埋dessert of the day同埋coffee or tea,我比較鍾意apple combo~

西餐Lunch呢個價錢嚟講真係又高質又抵,列入抵食之選👍🏻
下次有機會再嚟食生蠔😋
2019-09-03 46 浏览
去到港島西區通常都會周圍搵新餐廳食 因為真係太多 試唔曬😂 今次就同朋友見到呢間Gioia Charcoal Grill and Oyster Bar 見到佢啲蠔都好似幾抵 所以就試吓啦😎呢間嘅環境都幾有情調 燈光屬於偏暗 幾適合同朋友或者情侶傾下計食個飯👍未有嘢食嘅時候可以食下呢個芝士條 一開始我同朋友都唔肯定係裝飾定嘢食 但原來最後發現真係食得㗎🤣首先黎咗半打蠔 佢啲蠔係偏爽口嘅 仲有少少海水味 呢個價錢來講 都算唔錯👍之後再要咗一個Pepperoni pizza 我好欣賞佢個Pizza底 因為比較煙韌 唔會太乾 佢焗既方法令pizza有少少焦 好香👍再要多個蒜片辣椒欖油大蝦意粉 佢其實唔算好辣不過有少少辣味帶起都幾香 啲蝦都好新鮮好爽口☺️佢連熱檸水個杯都有講究 成個感覺高級左🤣

佢連熱檸水個杯都有講究 成個感覺高級左🤣